Jump to content

Πρόσωπο της χρονιάς 2010 !


Leviathan

Recommended Posts

Ο νεαρός κ. Facebook το πρόσωπο του 2010

Αντίθετοι οι αναγνώστες, που του έδωσαν τη 10η θέση, με την επιλογή του «Time»

Σε ηλικία μόλις 26 ετών, ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της γνωστής ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, βλέπει ήδη το όνομά του δίπλα σ’ εκείνα προέδρων, βασιλιάδων, ανταρτών, δικτατόρων και άλλων ατόμων μεγάλης επιρροής στον φημισμένο κατάλογο των Προσώπων της Χρονιάς του «Time». Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, η διεύθυνση του γνωστού αμερικανικού περιοδικού ανακοίνωσε ότι ο Ζούκερμπεργκ αναδείχθηκε «Πρόσωπο του 2010», επικρατώντας επί δεκάδων υποψηφίων, μεταξύ των οποίων ο ιδρυτής του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάντζ και ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι. Επισημαίνεται ότι ο συγκεκριμένος άτυπος τίτλος δίνεται παραδοσιακά κάθε Δεκέμβριο στο πρόσωπο εκείνο για το οποίο έχει κριθεί ότι επηρέασε περισσότερο απ’ οποιοδήποτε άλλο τον πολιτισμό και την ειδησεογραφία, είτε για καλό είτε για κακό, κατά τη διάρκεια της χρονιάς που ολοκληρώνεται.

«Ο Ζούκερμπεργκ είναι το πρόσωπο του 2010 διότι κατόρθωσε να ενώσει περισσότερους από 500 εκατ. ανθρώπους, χαρτογραφώντας παράλληλα τις μεταξύ τους σχέσεις», εξήγησε ο δημοσιογράφος του «Time» Λεβ Γκρόσμαν. «Είναι ο άνθρωπος της χρονιάς διότι δημιούργησε ένα νέο σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών και άλλαξε τον τρόπο ζωής των ανθρώπων», πρόσθεσε ο ίδιος.

Προτιμούν τον Ασάντζ

Την άποψη του κ. Γκρόσμαν και κατά συνέπεια του «Time», πάντως, δεν φάνηκε να συμμερίζονται οι αναγνώστες του περιοδικού, οι οποίοι ανέδειξαν ως πρόσωπο της χρονιάς τον Τζούλιαν Ασάντζ. Στην ψηφοφορία του κοινού δε, ο πολυσυζητημένος ιδρυτής του Wiki Leaks επικράτησε με διαφορά 230.000 ψήφων του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν. Πολλοί, μάλιστα, εκ των αναγνωστών του «Time» έσπευσαν να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους αναφορικά με την επιλογή του Ζούκερμπεργκ από τη διεύθυνση του περιοδικού με μηνύματα στα φόρουμ της διαδικτυακής του έκδοσης. Είναι αξιοσημείωτο, επίσης, ότι στην ψηφοφορία των αναγνωστών του «Time», ο Ζούκερμπεργκ αναδείχθηκε 10ος.

Το σκεπτικό πίσω από την επιλογή του ιδρυτή του Facebook ανέλυσε ο αρχισυντάκτης του «Time», Ρίτσαρντ Στένγκελ. «Για μας ο τίτλος του Προσώπου της Χρονιάς μένει ανεξίτηλος για πολλά χρόνια», δήλωσε στο γνωστό διαδικτυακό blog Cultilne. Ο κ. Στένγκελ παραδέχθηκε, βεβαίως ότι το 2010 ήταν μια «σημαντική χρονιά» για τον Ασάντζ, εξέφρασε όμως την πεποίθηση ότι «σε λίγα χρόνια από σήμερα, ο ιδρυτής του WikiLeaks δεν θα είναι παρά μια υποσημείωση στην Ιστορία». Κατά τον αρχισυντάκτη του «Time», η επιρροή του Facebook και άρα του Ζούκερμπεργκ θα συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια, «κάτι που δεν αναμένεται να συμβεί στην περίπτωση του Ασάντζ». Ο κ. Στένγκελ υπενθύμισε ακόμα ότι ο Ασάντζ δεν θα είχε γίνει γνωστός αν δεν υπήρχε ο στρατιώτης Μπράντλεϊ Μάνινγκ, ο άνθρωπος, δηλαδή, ο οποίος φέρεται ως βασικός ύποπτος για τη διαρροή των απορρήτων εγγράφων.

Ξεπέρασε Γκέιτς και Τζομπς

Ο Ζούκερμπεργκ είναι ο τρίτος μεγιστάνας της τεχνολογίας στον οποίο αποδίδεται ο τίτλος του Προσώπου της Χρονιάς από το «Time» μετά τον πρόεδρο της Intel, Αντι Γκρόουβ (1997) και τον διευθύνοντα σύμβουλο του Αmazon. com, Τζέφρεϊ Μπέζος. Ο Μπιλ Γκέιτς πήρε τον τίτλο το 2005 (μαζί με τη σύζυγό του Μελίντα και τον τραγουδιστή των U2, Μπόνο) για το φιλανθρωπικό του έργο και όχι για την επιρροή του ως ιδρυτής της Microsoft. Τον τίτλο δεν έχουν πάρει ούτε ο ιδρυτής της Apple, Στιβ Τζομπς, ούτε εκείνοι της Google, Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν.

Ανεξαρτήτως των απόψεων σχετικά με την επιλογή του «Time», η χρονιά ήταν αν μη τι άλλο κερδοφόρα, αν και συνάμα επεισοδιακή, για τον νεαρό επιχειρηματία. Το πορτρέτο του Ζούκερμπεργκ στη βιογραφική ταινία «The Social Network» δεν ήταν διόλου κολακευτικό, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις, ιδιωτικές στιγμές του είδαν το φως της δημοσιότητας. Εντούτοις, τα μέλη του Facebook ξεπέρασαν φέτος το μισό δισεκατομμύριο. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι αν το Facebook ήταν κράτος, θα ήταν το τρίτο μεγαλύτερο στον πλανήτη μετά την Κίνα και την Ινδία.

ΠΗΓΗ : kathimerini.gr, 26/12/2010.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

http://www.time.com/time/specials/packages/article/0,28804,2036683_2037118_2037146,00.html

Runner-up: Julian Assange! Σε 2-3 χρονάκια που ακόμα θα (παρα)μιλάμε για το WikiLeaks αυτό το link θα έχει ακόμα αξία.

Μίζερη η δικαιολογία του Time, παρότι "όλος" ο κόσμος χρησιμοποιεί το Facebook. Πολύ περισσότεροι χρησιμοποιούν το Google και δεν σκέφτηκε κανείς να κάνει τους ιδρυτές του Πρόσωπα της Χρονιάς. Δε βαριέσαι, από το να απαγορευτεί η κυκλοφορία του τεύχους καλύτερα θα'πε ο εκδότης του Time :P

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Δεν έχει τη Τζούλια... Βάλτε τη στο "Άλλο!"

Ε εντάξει αυτή είναι μακράν καλύτερη άσε που δεν θα ήξεραν σε ποια κατηγορία να την βάλλουν:

πολιτικη?

http://www.fimes.gr/...atou-bouleutis/

κοινωνία?

αν δεν ήταν κοινωνική προσφορά το έργο της τότε τι ειναι κοινωνική προσφορα???

αθλητισμός?

με τέτοιες επιδόσεις.... censored.gif

πολιτισμός?

διεθνή?

http://www.independe...es-1921838.html

μετα το ΓΑΠ είναι πρώτη σε εμφανίσεις στον ξένο τύπο

οικονομία?

καλύτερη μπίζνα απο την δικιά της δεν είδαμε φέτος είδαμε?

χώρια που βοήθησε τους περιπτεράδες και τον σειρινάκη να ξεπεράσουν την κρίσηicon_splats.gif

βλέπεις δεν γίνεται...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.