Jump to content

Οι στατίνες δεν ωφελούν όλους τους ασθενείς


Andrikos

Recommended Posts

Θα πρέπει να λαμβάνονται μόνο από άτομα που διαθέτουν εναποθέσεις ασβεστίου στις αρτηρίες τους, υποστηρίζουν επιστήμονες

Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

ΛΟΝΔΙΝΟ Τη χρησιμότητα των στατινών, των φαρμάκων που λαμβάνονται από εκατομμύρια ανθρώπους καθημερινά προκειμένου να μειώσουν τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα τους, έρχεται να αμφισβητήσει μελέτη αμερικανών γιατρών από το Πανεπιστήμιο Johns Ηopkins στο Μέριλαντ. Ούτε λίγο ούτε πολύ, οι αμερικανοί επιστήμονες λένε πως ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων δεν έχει κανένα όφελος από τη λήψη των στατινών και πως εκθέτει άνευ λόγου τον εαυτό του στους σοβαρούς κινδύνους από τις παρενέργειές τους. Για να υπάρχει όφελος από τις στατίνες, υποστηρίζουν οι ίδιοι επιστήμονες, αυτές θα πρέπει να λαμβάνονται από άτομα που διαθέτουν εναποθέσεις ασβεστίου στις αρτηρίες τους.

Τα παραπάνω βασίζονται σε μελέτη που πραγματοποίησαν οι αμερικανοί γιατροί και στην οποία συμμετείχαν 950 υγιείς εθελοντές, άνδρες και γυναίκες. Οι μισοί από τους εθελοντές έφεραν εναποθέσεις ασβεστίου στις αρτηρίες τους. Η μελέτη διήρκεσε πέντε χρόνια και κατά το διάστημα αυτό οι ερευνητές παρακολουθούσαν ενδελεχώς την υγεία των εθελοντών.

Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, τα οποία ανακοινώθηκαν σε πρόσφατο συνέδριο των αμερικανών καρδιολόγων, το 95% των εμφραγμάτων, των εγκεφαλικών και των θανάτων από αυτά τα καρδιαγγειακά επεισόδια συνέβησαν στην ομάδα που έφερε τις εναποθέσεις ασβεστίου! Οι επιστήμονες θεωρούν ότι οι εναποθέσεις ασβεστίου προκύπτουν από τον συνδυασμό της γήρανσης και του γονιδιακού υποστρώματος του καθενός και ότι ο σχηματισμός τους ενισχύεται από τον τρόπο της ζωής μας και ειδικότερα από την έλλειψη άσκησης και το κάπνισμα. Παρά το γεγονός ότι η κακή διατροφή φαίνεται να παίζει επίσης κάποιο ρόλο στην εναπόθεση ασβεστίου στις αρτηρίες, η διαδικασία δεν συνδέεται με τη λήψη τροφών που περιέχουν ασβέστιο.

Με δεδομένο ότι οι μισοί από τους εθελοντές (αυτοί που δεν έφεραν εναποθέσεις ασβεστίου στις αρτηρίες τους) υπέστησαν το 5% των καρδιαγγειακών επεισοδίων, τα ευρήματα των αμερικανών επιστημόνων δείχνουν ότι πιθανότατα το ασβέστιο που συμβάλλει στην ακαμψία των αρτηριών μπορεί να είναι ο πραγματικός υπεύθυνος για τα καρδιαγγειακά και όχι η χοληστερόλη. Το παραπάνω συμπέρασμα συνάδει και με επιδημιολογικά δεδομένα που δείχνουν ότι 75% των εμφραγμάτων συμβαίνουν σε ανθρώπους με κανονικά επίπεδα χοληστερόλης. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του δρος Μichael Βlaha, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης των αμερικανών επιστημόνων, « τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι μόνο εκείνοι που έχουν εναποθέσεις ασβεστίου στις αρτηρίες τους έχουν ένα ξεκάθαρο όφελος από τη λήψη στατινών. Αντί λοιπόν οι γιατροί να δίνουν στατίνες σε όλους θα έπρεπε να διευκρινίζουν αν αυτοί έχουν αρτηριακές ασβεστώσεις ».

Δεν είναι βέβαιο ότι η σύσταση των αμερικανών γιατρών θα γίνει καθημερινή κλινική πρακτική, ειδικά καθώς η εκτίμηση των ασβεστώσεων των αρτηριών απαιτεί αξονική τομογραφία. Αν όμως σκεφτεί κανείς ότι μία από τις παρενέργειες των στατινών είναι οι αυτοκτονικές τάσεις, καθώς επίσης και ότι η μελέτη πάνω στην οποία βασίστηκε η εκτεταμένη προληπτική χορήγηση στατινών (Jupiter) αμφισβητείται από μια μερίδα γιατρών, ίσως θα έπρεπε να εξεταστεί σοβαρά.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=33&artid=374122&dt=22%2F12%2F2010#ixzz19DPTgHv0

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.