Jump to content

DOGVILLE: Μόνο για όσους την έχουν δει....spoilers


Azrai

Recommended Posts

Λοιπόν... όπως είπαμε οι περισσότεροι στο άλλο θέμα η ταινία ήταν πολύ καλή... Πλην όμως, αφήνει πολύ χώρο για κουβέντα και ανάλυση των όσων είδαμε.

Για το λόγο αυτό... θέτω το ερώτημα...

Γιατί η Κιντμαν αποφασίζει στο τέλος να τους καταδικάσει όλους σε θάνατο? Αρκεί η προδοσία του Τομ ή οι κατηγορίες για υπεροψία από τον Θεό/πατέρα για να αλλάξει όλη η ψυχοσύνθεσή της και από Γκάντι/Χριστός να γίνει άγγελος-τιμωρός? Ή μήπως, δεν αλλάζει καθόλου και ο πατέρας της έχει δίκιο... μήπως δηλαδή κινείται από την υπεροψία της και τους βλέπει όλους αφ'υψηλού και τελικά αποφασίζει ότι μπορεί να τους κρίνει (διότι είναι ηθικά ανώτερη... υπερόπτης) και να τους καταδικάσει? Και τι θέλει να πει ο Τριερ με αυτό... ότι δεν μπορεί η ηθική να επιβιώσει και ότι η Κιντμαν δεν βγήκε αλώβητη από το Dogville ή κάτι άλλο?

I am all ears :D

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Αυτό που με έκανε η ταινία να καταλάβω στο τέλος είναι ότι προσπαθεί (και το κατάφερε σε ό,τι αφορά εμένα) να σε κάνει να ταυτιστείς με τη Νικόλ κατά τη διάρκεια του έργου, αλλά και στο τέλος. Είναι πολύ δύσκολο να ταυτιστεί ένας καθημερινός άνθρωπος με μια προσωπικότητα σαν του Χριστού. Αυτή η στωικότητα μέχρις εσχάτων και η παντελής διάθεση για εκδίκηση είναι εντελώς ξένη με την ανθρώπινη φύση. Γι'αυτό και η ιστορία δρα καθαρτικά μεν, αυτοαναλυτικά δε στο τέλος. Είναι αυτό που περιμένεις ή και εύχεσαι να συμβεί: να εκδικηθεί για όσα έπαθε. Και το βλέπεις σε όλο του το μεγαλείο, να ξεκληρίζει ολόκληρες οικογένεις με σαδιστικό τρόπο, να τινάζει μυαλά στο αέρα, να καίει ολόκληρο χωριό...

Μερικοί χαρακτήρισαν μισάνθρωπη την τροπή που παίρνει η ιστορία στο τέλος, καθώς δείχνει τι πραγματικά είναι ο άνθρωπος: δεν είναι Χριστός. Εγώ βρήκα το τέλος ό,τι πιο ανθρώπινο και συνάμα καταθλιπτικό.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Πιστευω οτι η Νικολ επειδη διαφωνουσε με την κοσμοθεωρια του πατερα της για αυτο και εφυγε απο κοντα του.Το dogville ηταν και για εκεινη ενα πειραμα, μια προσπαθεια να αποδειξει στον εαυτο της οτι υπαρχει καλοσυνη στον κοσμο, οτι οταν φερθεις σε καποιον καλα θα εισπραξεις καλοσυνη και απο εκεινον.

Για αυτο και υπομενει με τοση στωικοτητα τα πανδεινα απο ολους γιατι εχει αυτη την ελπιδα για τον κοσμο του οποιου αντιπροσωπευτικες φιγουρες του κατοικουν στο dogville που ετσι αποτελει μια μικρογραφια του κοσμου.

Οταν και ο τελευταιος ανθρωπος στον οποιο ειχε εναποθεσει την τελευταια της ελπιδα για καλοσυνη την προδιδει με τον πλεον τραγικο τροπο και της αποδεικνυει οτι ηταν ενας εγωιστης που ενδιαφεροταν για τον ανθρωπο σε ενα θεωρητικο τροπο.Κατι σπαει μεσα της...

Πιστευω οτι καταδεικνυει την ανθρωπινη αδυναμια,ειναι ισως λιγο πικροχολο το σχολιο και το συμπερασμα της ταινιας καθως ολοι ελπιζουμε σε κατι καλυτερο,αλλα ο κοσμος στον οποιο ζουμε ειναι ενα μεγαλο dogville.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.