Jump to content

Άλλαξε η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως!


karanti_maria

Recommended Posts

Την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως αποτελεί πλέον ο καρκίνος του πνεύμονα

http://obelix7.blogspot.com/2010/12/blog-post_5393.html

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Πως φαίνεται ότι έχεις σπουδάσει ιταλία????? :rolleyes:

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Δώσε pubmed link για να έχει έστω και μια μικρή αξία το ποστ σου, ειδικά εάν θες να το έχεις στα γενικά ιατρικά... δεν είναι ιατρική γνώση ότι κυκλοφορεί στα blogs...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 3 months later...

Τα επίπεδα νικοτίνης στα νύχια των δακτύλων των ποδιών είναι ισχυρός προγνωστικός παράγοντας του καρκίνου του πνεύμονα, όπως κατέδειξε σχετική μελέτη του Πανεπιστημίου του San Diego της Καλιφόρνιας.

Ειδικοί του Πανεπιστημίου του San Diego της Καλιφόρνιας ανακάλυψαν ότι το να μετρήσει κανείς τα επίπεδα της νικοτίνης στα νύχια των ποδιών του μπορεί να δώσει μια αρκετά ασφαλή ένδειξη μελλοντικού κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου του πνεύμονα.

Το αργό μεγάλωμα των νυχιών καταδεικνύει χρόνιο κάπνισμα όπως αναφέρει η Αμερικανική εφημερίδα Επιδημιολογίας.

Οι άντρες στους οποίους είναι πιο εμφανές το αργό μεγάλωμα των νυχιών έχουν περίπου 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν καρκίνο του πνεύμονα παρά σε αυτούς που ισχύει το αντίθετο.

Τα νύχια των ποδιών δε φανερώνουν μόνο το ποιοι καπνιστές έχουν κίνδυνο να αποκτήσουν καρκίνο του πνεύμονα αλλά δίνει ενδείξεις και στους μη καπνιστές.

Οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν σε περισσότερους από 800 άνδρες, σε κάποιους από τους οποίους είχε ήδη διαγνωστεί καρκίνος του πνεύμονα.

Τα επίπεδα νικοτίνης στα νύχια των δακτύλων των ποδιών είναι λοιπόν ισχυρός προγνωστικός παράγοντας του καρκίνου του πνεύμονα.

Μερικοί από τους άνδρες με τα υψηλότερα επίπεδα της νικοτίνης ήταν μη-καπνιστές που, κατά πάσα πιθανότητα, είχαν εκτεθεί μέσω του παθητικού καπνίσματος.

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου στον κόσμο, με 1,61 εκατομμύρια νέα περιστατικά κάθε χρόνο.

Η συντριπτική πλειοψηφία του καρκίνου του πνεύμονα οφείλονται στο κάπνισμα. Ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα εκτιμάται ότι θα είναι 1 στα 14 για τους άνδρες και 1 στα 19 για τις γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Περίπου 41.000 άνθρωποι είχαν διαγνωσθεί με καρκίνο του πνεύμονα στη Μεγάλη Βρετανία το 2008, κάτι που ισοδυναμεί με 112 άτομα κάθε μέρα.

http://news247.gr/health/ereyna/h_nikotinh_deixnei_thn_astheneia.799296.html

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

WHO σε περίπτωση που παραπλανήθηκε κανένας και μπήκε σε τοπικ της καραντομαρίας, αλλά παρ' όλα αυτά θέλει μια επίσημη πηγή επί του θέματος...
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

WHO σε περίπτωση που παραπλανήθηκε κανένας και μπήκε σε τοπικ της καραντομαρίας, αλλά παρ' όλα αυτά θέλει μια επίσημη πηγή επί του θέματος...

Ρε συ, η μελέτη σου είναι "Updated October 2008!"

Από τότε, χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες των Καπνοβιομηχανιών, η trendy συνήθεια του καπνίσματος έχει εξαπλωθεί ραγδαία σε όλες τις Χώρες του Τρίτου Κόσμου, με ολέθρια αποτελέσματα!

Μιλάμε για πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο, φυσικά.

Καμία σχέση με τους θανάτους από φίδια, κουνούπια, καρχαρίες, τροχαία, πυροβολισμούς, αράχνες, βακτήρια, κτλ που παραθέτεις!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Μαρία πρέπει να επανεξετάσεις μάλλον τη βιβλιογραφία που προτιμάς. Σε περίπτωση που δεν το έχεις προσέξει μέχρι στιγμής στη διεθνή σου καριέρα, τα ιατρικά θέματα που γράφουν οι εφημερίδες ούτε γράφονται (συνήθως) από ιατρούς, ούτε απευθύνονται (συνήθως) σε ιατρούς. Ίσως να ξεκινήσεις σιγά-σιγά με τα ιατρικά περιοδικά...

Τα νούμερα του προλαλήσαντα (WHO) είναι τα σωστά, κι ακόμα κι αν δεις το λινκ το δικό σου, δε διαφωνεί, απλά ο τίτλος είναι λάθος (χελλόου!). Carefully check the numbers.

Over and out.

ΥΓ: Ντροπή να υπάρχει παραπληροφόρηση σ' ένα ιατρικό φόρουμ.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

1. Το δελτίο τύπου που μοιράστηκε στις εφημερίδες λέει ότι «Ο Καρκίνος του Πνεύμονα είναι η πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως με 1.500.000 θανάτους για το 2010 ….»

π.χ. ΤΑ ΝΕΑ, 2.12.2010 «Καρκίνος του Πνεύμονα: Νόσημα που μπορεί να νικηθεί» εδώ

Ενώ δεκάδες “χαζά” blogs αναπαρήγαγαν την είδηση ξεχνώντας τη φράση «από καρκίνο» που κάνει τη διαφορά.

Google search= εδώ

Χαρακτηριστικό της συνήθειας του άκριτου “copy-paste”, είναι το ότι οι περισσότεροι «διαπρεπείς» αντιγραφείς, αντέγραψαν λάθος ακόμα και τη διεύθυνση της ιστοσελίδας που παρουσιάστηκε, μετατρέποντας το (σωστό) www.eoncology.gr στο λάθος “www.ionkology,gr” (και μάλιστα με «κόμμα» πριν το gr).

2. Υπάρχοντα στοιχεία αιτίων θανάτου και θνησιμότητας

Σημείωση: τα στοιχεία που συλλέγει ο Π.Ο.Υ (WHO) από τις διάφορες χώρες, έχουν μεγάλη ποικιλομορφία και διαφορετικότητα και χρειάζονται αρκετά χρόνια μέχρι να επαληθευθούν και να οριστικοποιηθούν (από 2-3 ή περισσότερα). Για το λόγο αυτό, σχετικά με τον καρκίνο, αναπτύχθηκε η βάση δεδομένων GLOBOCAN η οποία αποτελεί έναν παγκόσμιο οδηγό για την εκτίμηση της εικόνας του καρκίνου στις διάφορες χώρες. Τα στοιχεία που περιέχονται στη βάση αυτή είναι συνδυασμός πραγματικών στοιχείων και στοιχείων που προκύπτουν από εκτιμήσεις μαθηματικών μοντέλων. Για παράδειγμα, για χώρες, όπως η Ελλάδα, που δεν καταγράφουν τα κρούσματα καρκίνου (και συνεπώς δεν έχουν αρχείο νεοπλασιών) η εκτίμηση των διαφόρων δεικτών (επίπτωση, επιβίωση, επιπολασμός) γίνεται με μαθηματικούς υπολογισμούς βάσει των –κατά αιτία- αριθμών θανάτων (που επίσης διορθώνονται με άλλους υπολογισμούς, ώστε να εξαλείφονται οι ανακρίβειες). Τα πλέον επίκαιρα στοιχεία της βάσης GLOBOCAN αναφέρονται στο έτος 2008.

2.1. GLOBOCAN database 2008 estimates (http://globocan.iarc.fr/)

IARC: WORLD: ESTIMATED CANCER MORTALITY: BOTH SEXES, ALL AGES

http://globocan.iarc.fr/summary_table_pop.asp?selection=221900&title=World&age_from=1&age_to=10&sex=0&type=1&window=1&sort=4&submit=%A0Execute%A0

όπου:

- Καρκίνος πνεύμονα: αρ. θανάτων: 1.376.579, σταθμισμένος κατά ηλικία δείκτης θνησιμότητας ανά 100.000 πληθυσμού: 19.4, και Σωρευτικός κίνδυνος: 2.30%.

- Σύνολο θανάτων από καρκίνο: 7.564.802.

- Δηλαδή, οι θάνατοι από καρκίνο πνεύμονα στις ηλικίες 0-75+ αντιστοιχούν στο 18.20% του συνόλου των θανάτων από καρκίνο.

2.2. Ο αριθμός θανάτων από καρκίνο πνεύμονα το 2002 εκτιμήθηκε (GLOBOCAN 2002) σε 1.178.918 (αλλά για τις ηλικίες 0-64, - που σημαίνει ότι έως 75+ ήταν σίγουρα περισσότεροι), σε σύνολο 6.723.887 θανάτων από καρκίνο –δηλαδή περίπου 17.53% στο σύνολο θανάτων από καρκίνο (http://caonline.amcancersoc.org/cgi/content/full/55/2/74 και πίνακας 1. http://caonline.amcancersoc.org/cgi/content-nw/full/55/2/74/TBL1 )

2.3. Επίσης:

Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ., οι «Κορυφαίες 10 αιτίες θανάτου παγκοσμίως, κατά το 2004» παρουσιάζονται στους πίνακες εδώ:

http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs310/en/index.html

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά:

- Καρδιαγγειακά: 1η θέση με 7.200.000 θανάτους και 12.20% επί του συνόλου

- Καρκίνος τραχείας, βρόγχων και πνεύμονα: 8η θέση με 1.320.000 θανάτους και 2.30% επί του συνόλου

- Σχέση θάνατοι-καρδιο / θάνατοι-Ca πν-τρ-βρ = 5,45 : 1

Αυτή η σχέση δεν ανατρέπεται σε 6 χρόνια (2004-2010).

Εξάλλου, συγκρίνοντας τα στοιχεία των ετών 2002, 2004 και 2008 (στα 2.1, 2.2 και 2.3), δεν προκύπτει εκσεσημασμένη αύξηση στον αριθμό θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα ώστε να μπορεί να ισχυριστεί κανείς, ότι η τάση είναι τέτοια, που ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να ξεπεράσει τον αριθμό θανάτων από καρδιαγγειακά και να καταστεί 1η αιτία θανάτου (εκτός και αν, η θνησιμότητα από καρδιαγγειακά μειώθηκε κατά 83% παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια και το ξέρει κάποιος στο GM αλλά δεν το δημοσιεύει).

3. Συνεπώς:

Α) η φράση «Άλλαξε η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως!» του τίτλου είναι απολύτως λάθος

Β) η φράση «Την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως αποτελεί πλέον ο καρκίνος του πνεύμονα» είναι απολύτως λάθος

Γ) η φράση «Ανατροπή στις στατιστικές θνητότητας» του τίτλου είναι άσχετη με την πρώτη φράση του τίτλου «Άλλαξε η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως!» (που αναφέρεται σε θνησιμότητα). Όπως ξέρει και ο κάθε 4οετής φοιτητής, άλλο θνητότητα (case fatality) και άλλο θνησιμότητα (mortality).

Εξάλλου, η φράση αυτή (περί θνητότητας) δεν ανταποκρίνεται σε κανένα γνωστό δεδομένο.

Για να γίνει μια τέτοια ανατροπή πρέπει είτε α) να είχε παρατηρηθεί ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο (που εδώ και χρόνια κυμαίνεται στο 74-85%), είτε β) οι «τρέχουσες» θεραπείες να έχουν γίνει αναποτελεσματικές είτε γ) το α) και β) μαζί.

Επειδή το β) δεν ισχύει (ισχύει μάλλον το αντίθετο) το μόνο που θεωρητικά μπορεί να ισχύει είναι το α). Αν ίσχυε όμως το α) θα είχε επισημανθεί ήδη στα ιατρικά περιοδικά. Όμως, οι αναφορές -εδώ και πολλά χρόνια- λένε ότι τα κρούσματα που διαγιγνώσκονται έγκαιρα είναι μόνο 15% (βλ. μια του 2010 εδώ και μια του 2000 από καρκινοπαθή, εδώ ). Άρα, η διάγνωση προχωρημένων κρουσμάτων καρκίνου πνεύμονα δεν άλλαξε (=~85%).

Άρα, η φράση είναι επίσης λανθασμένη.

4. Aplafoithths, νομίζω ότι μετά τον παραπάνω ευγενικό χαρακτηρισμό, πρέπει να εξετάσεις σοβαρά την αλλαγή του ονόματός σου.

Μια σκέψη είναι το AplaKourabies. Βέβαια, σύμφωνα με προηγούμενη πρόταση (http://www.greekmeds.gr/forum/index.php?showtopic=31681&view=findpost&p=392971 ) μπορείς να το κάνεις και AplaProvato (και βάλε και δείκτη διότι τα πρόβατα εδώ μέσα είμαστε πολλά).

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Νομίζω πως έχεις δίκιο, πρέπει να αλλάξω το όνομα μου λίαν συντόμως...

anyway το να είναι η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως ο καρκίνος του πνεύμονα θα ήταν καλά νέα διότι θα σήμαινε ότι η ανθρωπότητα νίκησε τη φτώχεια και την εξαθλίωση... ψιλο-χλωμό δηλαδή :P

επίσης, θα ήθελα να παροτρύνω όλα τα μέλη της ιατρικής κοινότητας να ακολουθήσουν τα βήματα του χρήστη karanti maria ως προς όλες τις ποιότητες του, αλλά με ιδαίτερη έμφαση στον τρόπο αναζήτησης και παρουσίασης των επιστημονικών πληροφοριών...

μπράβο!!! emclapping emclapping emclapping emclapping

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Σας πέρασε ποτέ από το μυαλό να εννοούσαν:

1) Την πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο, παγκοσμίως.

2) Την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως από αιτία που εύκολα μπορεί να προληφθεί.

Τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται! Αλλά μάλλον ισχύει μονάχα για άτομα που μπορούν εύκολα να εννοήσουν....

Υ.Γ. Όταν όλες οι εφημερίδες και τα περιοδικά της Ελλάδος γράφουν έτσι την είδηση, γιατί πρέπει να τα ακούσει η Μαρία που απλά τη μεταφέρει; emconfused

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

μήπως, επειδή υποτίθεται ότι είναι ιατρός;;

edit: αποκλείεται να εννοούσαν αυτό και το ξέρεις...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.