Jump to content

Κρέας καλλιέργειας εργαστηρίου στη διατροφή μας σε λίγο!


karanti_maria

Recommended Posts

Η παγκόσμια αύξηση του πληθυσμού και η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου σε πολλές χώρες έχουν οδηγήσει στην ραγδαία αύξηση της κατανάλωσης κρέατος τις τελευταίες δεκαετίες. Υπολογίζεται ότι η παγκόσμια κατανάλωση κρέατος πρόκειται να διπλασιαστεί μέχρι το 2050, καθώς η οικονομική ανάπτυξη χωρών, όπως η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία και η Κίνα, προχωρά με ταχείς ρυθμούς.

Η έλλειψη καλλιεργήσιμης γης κάνει προβληματική την καλλιέργεια σιτηρών και σόγιας που προορίζονται για ζωοτροφές. Επίσης, πολλά και σοβαρά περιβαλλοντικά ζητήματα προκύπτουν από την εντατική εκτροφή ζώων, καθώς και έντονοι ηθικοί προβληματισμοί σχετικά με την επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης των παραγωγικών ζώων, 67 δισεκατομμύρια ζώα θα θανατωθούν για τη διατροφή μας το έτος που διανύουμε, με τον αριθμό αυτό να ξεπερνά τα 120 δισεκατομμύρια τις επόμενες δεκαετίες. Όλα τα παραπάνω δημιουργούν σοβαρά ερωτηματικά σχετικά με τη βιωσιμότητα της κτηνοτροφίας παγκοσμίως.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι προσπάθειες για την παραγωγή τεχνητού κρέατος (in vitro meat) ως πιθανό υποκατάστατο του κρέατος, συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς, στοχεύοντας στη μελλοντική χρήση του ως τροφή.

Επιστήμονες σε Η.Π.Α., Σκανδιναβία και Ιαπωνία ήδη ασχολούνται με εργαστηριακές δοκιμές παραγωγής τεχνητού κρέατος. Σε πιο προχωρημένο στάδιο βρίσκονται Ολλανδοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ, οι οποίοι ασχολούνται με την παραγωγή χοιρινού κρέατος από το 2007.

Το τεχνητό κρέας είναι ένα ζωικό προϊόν που δεν αποτελεί όμως μέρος του σώματος ενός ζώου. Τα κύτταρα λαμβάνονται από ένα ζωντανό ζώο και δημιουργείται ιστός μυών στο εργαστήριο. Τα δορυφορικά αυτά κύτταρα, κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες, συνεχίζουν να αυξάνονται και παράγουν μύες έξω από το σώμα. Το τεχνητό κρέας δεν πρέπει να συγχύζεται με τα υποκατάστατα κρέατος που είναι χορτοφαγικά προϊόντα που παράγονται από φυτική πρωτεΐνη.

«Μέσα στην επόμενη δεκαετία είναι εύλογο ότι η έρευνα θα προχωρήσει από τους χοίρους στις αγελάδες και στα πρόβατα, δημιουργώντας από ένα μόνο κύτταρο την ίδια ποσότητα κρέατος που παράγεται από χιλιάδες ζώα. Θεωρείται ότι το θέμα της αποδοχής του καταναλωτικού κοινού θα αντιμετωπιστεί εν καιρώ, δεδομένων των αναμφισβήτητων πλέον δυσμενών αποτελεσμάτων της εκτροφής ζώων για ανθρώπινη κατανάλωση.

Είναι πλέον αναγκαίο να χρησιμοποιήσουμε τις δυνατότητες που μας προσφέρει η τεχνολογία για ένα πιο ανθρώπινο και βιώσιμο σύστημα τροφής για το μέλλον» εξηγεί με ανακοίνωσή του το Πανελλήνιο Δίκτυο Οργανώσεων Για Τα Ζώα.

Το ΠΑ.Δ.Ο.ΖΩ. πιστεύει ότι η φυτική διατροφή μπορεί να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες των ανθρώπων, παρ' όλα αυτά, υποστηρίζει τις προσπάθειες παραγωγής τεχνητού κρέατος, εφόσον δεν εμπεριέχουν τον βασανισμό των ζώων, και υπόσχονται να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση χωρίς τα περιβαλλοντικά και ηθικά ζητήματα που συνοδεύουν την εκτροφή ζώων. Σε αυτή την περίπτωση, η περαιτέρω έρευνα θα παράγει μια εναλλακτική λύση για την καταναλωτική αγορά, σώζοντας ταυτοχρόνως τις ζωές αμέτρητων ζώων.

http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=213995&cid=15

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 1 month later...

Τσάρλεστον.

Εδώ και μια δεκαετία, ένας φιλόδοξος γιατρός στις ΗΠΑ προσπαθεί να καλλιεργήσει μπριζόλες στο πανεπιστημιακό εργαστήριό του. Όπως διαπιστώνει, όμως, οι τεχνικές δυσκολίες είναι πολλές και το ενδιαφέρον της αγοράς ανύπαρκτο.

Το καλλιεργημένο κρέας «θα είναι λειτουργική, φυσική, σχεδιασμένη τροφή» δηλώνει ο Βλάντιμιρ Μιρόνοφ, διευθυντής του Κέντρου Προηγμένης Βιοκατασκευής Ιστών στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας.

«Τι γεύση θέλετε να έχει; Θέλετε λίγο λιπάκι; Θέλετε χοιρινό; Θέλετε αρνίσιο; Μπορούμε να σχεδιάσουμε ακριβώς αυτό που θέλετε. Μπορούμε να σχεδιάσουμε ακόμα και την υφή» υπόσχεται ο ερευνητής στο Reuters.

Ο Μιρόνοφ χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη μυοβλάστες, τα εξειδικευμένα βλαστοκύτταρα από τα οποία προέρχονται οι μυς. Στο εργαστήριό του, μυοβλάστες γαλοπούλας βυθίζονται σε ορό αίματος αγελάδας και αφήνονται να αναπτυχθούν πάνω σε μια «σκαλωσιά» από χιτοσίνη, ένα φυσικό πολυμερές που σε αυτή την περίπτωση παίζει το ρόλο του οστού.

Το τελικό προϊόν, όμως, δεν θυμίζει τους σκελετικούς μυς από τους οποίους κόβονται τα φιλέτα: Το πρώτο πρόβλημα είναι ότι ο καλλιεργημένος ιστός δεν έχει καθόλου λίπος, και ως εκ τούτου είναι άνοστος. Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν έχει αιμοφόρα αγγεία για να μεταφέρουν οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στο εσωτερικό του, οπότε η «μπριζόλα» είναι λεπτή σαν χαρτί.

Λίγοι ακόμα επιστήμονες στις ΗΠΑ πειραματίζονται με το κρέας in vitro (στο δοκιμαστικό σωλήνα), παραδέχεται ο Μιρόνοφ. Πειράματα όμως διεξάγονται στην Ολλανδία, επισημαίνει.

Ο ίδιος θεωρεί ότι τα τεχνικά προβλήματα θα μπορούσαν να ξεπεραστούν, το πρόβλημα όμως είναι η χρηματοδότηση: η αμερικανική υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) αρνείται να διαθέσει κονδύλια, όπως και τα αμερικανικά Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας.

Χρήματα έδωσε μόνο η NASA, τελικά όμως διέκοψε τη χρηματοδότηση.

«Το να φέρει κανείς μια νέα τεχνολογία στην αγορά κοστίζει, κατά μέσο όρο, ένα δισεκατομμύριο δολάρια, Εμείς δεν έχουμε ούτε ένα εκατομμύριο» διαμαρτύρεται ο Δρ Μιρόνοφ.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231076747

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

η «μπριζόλα» είναι λεπτή σαν χαρτί.

Ζαμπόν δηλαδή...!

Ε ρε... Και μετά αναρωτιόμαστε γιατί πάμε κατά διαόλου...!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

τρελή εξέλιξη πάντως στο επάγγελμα του κτηνοτρόφου...

Μάλλον προς κατάργηση το κόβω!

Αυτοί που παρήγαγαν το κρέας στο εργαστήριο ήταν όλοι βιοχημικοί...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 2 months later...

Την παραγωγή γάλακτος, με θρεπτικές αξίες και αντιμικροβιακές ιδιότητες εφάμιλλες του μητρικού γάλακτος, ισχυρίζονται ότι πέτυχαν Κινέζοι επιστήμονες μέσα από γενετικά μεταλλαγμένες αγελάδες.

Στην προσπάθεια τους να κάνουν πιο θρεπτικό το αγελαδινό γάλα οι ερευνητές των Εργαστηρίων Αγροβιοτεχνολογίας του Αγροτικού Πανεπιστημίου της Κίνας, με επικεφαλής τον καθηγητή Νιγκ Λι, σε συνεργασία με επιστήμονες της εταιρίας βιοτεχνολογίας GenProtein του Πεκίνου, εισήγαγαν με επιτυχία ανθρώπινα γονίδια σε 300 αγελάδες, οι οποίες στη συνέχεια παρήγαγαν «ανθρώπινο» γάλα.

Σύμφωνα με την κινεζική εργασία, που δημοσιέυθηκε στο περιοδικό PLoS ONE, σύμφωνα με τις βρετανικές «Τέλεγκραφ» και «Ντέιλι Μέιλ», οι Κινέζοι ερευνητές πιστεύουν ότι το γάλα που παρήγαγαν μπορεί να αντικαταστήσει το ανθρώπινο γάλα και εκτιμούν ότι σε περίπου μια δεκαετία θα διατίθεται στην αγορά.

Ωστόσο αναμένεται θύελλα αντιδράσεων από οργανώσεις ενάντιες στη βιοτεχνολογία και τα μεταλλαγμένα τρόφιμα, με κάποιες εκ των οποίων ήδη να έχουν εκφράσει αμφιβολίες τόσο για τη διατροφική ασφάλεια του νέου γάλακτος για τους ανθρώπους, όσο και για την μελλοντική υγεία των ίδιων των γενετικά τροποποιημένων αγελάδων.

Στον αντίποδα ο επικεφαλής της ομάδας των Κινέζων ερευνητών τόνισε ότι είναι δυνατό να «εξανθρωπιστεί» το αγελαδινό γάλα και επέμεινε ότι το μεταλλαγμένο γάλα είναι εξίσου ασφαλές με το γάλα από μη τροποποιημένα ζώα. Επίσης ανέφερε ότι το νέο γάλα έχει πιο έντονη γεύση, ενώ χωνεύεται ευκολότερα από το κανονικό αγελαδινό γάλα.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι Κινέζοι ερευνητές χρησιμοποίησαν τεχνικές κλωνοποίησης για να εισάγουν τα ανθρώπινα γονίδια στο DNA των αγελάδων ράτσας «Χολστάιν» και στη συνέχεια τα γενετικά τροποποιημένα έμβρυα εμφυτεύτηκαν σε παρένθετες μητέρες αγελάδες. Τελικά, προέκυψαν αγελάδες που παρήγαγαν γάλα, το οποίο περιέχει λυσοζύμη, μια ανθρώπινη πρωτεΐνη με αντιμικροβιακές ιδιότητες, η οποία υπάρχει σε αφθονία στο ανθρώπινο μητρικό γάλα. Επίσης, πάλι μέσω γενετικής τροποποίησης, δημιουργήθηκαν αγελάδες που παρήγαγαν γάλα που περιείχε δύο άλλες ανθρώπινες πρωτεΐνες, την λακτοφερίνη και την άλφα-λακταλβουμίνη. Παράλληλα, οι Κινέζοι επιστήμονες κατάφεραν να αυξήσουν κατά περίπου 20% την περιεκτικότητα του γάλακτος σε λιπαρά.

http://fimotro.blogspot.com/2011/04/blog-post_5587.html

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 10 months later...

Ολλανδοί ερευνητές χρησιμοποίησαν βλαστικά κύτταρα προκειμένου να δημιουργήσουν λωρίδες μυϊκού ιστού ο οποίος αναμένεται σύντομα να οδηγήσει σε… χάμπουργκερ του δοκιμαστικού σωλήνα.

Οικολογία από το… εργαστήριο

Στόχος των ερευνητών που εκτιμούν ότι το κρέας εργαστηρίου θα είναι έτοιμο αργότερα μέσα στο έτος είναι να ανακαλύψουν έναν πιο αποτελεσματικό τρόπο παραγωγής κρέατος ο οποίος θα καταργεί την ανάγκη εκτροφής ζώων και όσα αυτή συνεπάγεται τόσο για τα ίδια τα ζώα όσο και για τον πλανήτη.

Σε μεγάλο επιστημονικό συνέδριο στο Βανκούβερ του Καναδά ο καθηγητής Μαρκ Ποστ από το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ ανέφερε ότι το συνθετικό κρέας θα μπορούσε να μειώσει το αποκαλούμενο «περιβαλλοντικό αποτύπωμα» (δηλαδή τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου) που αφορά τη διαδικασία παραγωγής κρέατος ως και κατά 60%.

Κρέας σαν… καλαμάρι

Ο καθηγητής Ποστ και η ομάδα του έχουν μέχρι στιγμής δημιουργήσει μικρά κομμάτια ζωικού μυϊκού ιστού με μήκος περίπου δύο εκατοστά, πλάτος ένα εκατοστό και πάχος της τάξεως του ενός χιλιοστού. Το χρώμα τους είναι υπόλευκο και μοιάζουν με… καλαμάρια. Το επόμενο βήμα της διαδικασίας είναι να αναμιχθούν αυτά τα κομμάτια μυός με αίμα και τεχνητό λίπος με απώτερο στόχο την παραγωγή ενός λαχταριστού χάμπουργκερ που θα «μαγειρευτεί» στο εργαστήριο ως το ερχόμενο φθινόπωρο.

Το κόστος για τη δημιουργία των τεχνητών χάμπουργκερ βέβαια είναι αυτή τη στιγμή απαγορευτικό και αγγίζει τα 240.000 ευρώ, ωστόσο ο Δρ Ποστ τονίζει ότι μόλις η τεχνική είναι πλέον ευρέως διαθέσιμη οι τεχνικές παραγωγής θα βελτιωθούν και το κόστος θα πέσει σημαντικά.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής στην ιστοσελίδα του βρετανικού ειδησεογραφικού πρακτορείου BBC «ο λόγος για τον οποίον διεξάγουμε αυτή την έρευνα είναι να αποδείξουμε ότι το κρέας εργαστηρίου μπορεί να αποτελέσει γεγονός. Το επόμενο βήμα είναι να επενδύσουμε πολλή επιπλέον δουλειά αλλά και χρήματα ώστε η διαδικασία να είναι αποτελεσματική αλλά και αποδοτική από οικονομικής απόψεως».

Οι συμβατικές μέθοδοι στο… κόκκινο

Για ποιον λόγο όμως χρειάζεται να «ξοδεύεται» τόσος χρόνος και χρήμα προκειμένου να γεννηθεί «high tech» κρέας, τη στιγμή που οι παραδοσιακές τεχνικές παραγωγής κρέατος μέσω της εκτροφής ζώων έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές εδώ και χιλιάδες χρόνια; Επειδή, όπως υποστηρίζουν οι περισσότεροι επιστήμονες, οι συμβατικές μέθοδοι παραγωγής κρέατος έχουν ουσιαστικώς φθάσει… στα όριά τους.

Οι ειδήμονες αναφέρουν ότι η παραγωγή κρέατος θα πρέπει να διπλασιαστεί μέσα στα επόμενα 50 χρόνια ώστε να καλύψει τις ανάγκες του συνεχώς αυξανόμενου παγκόσμιου πληθυσμού. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου όμως η κλιματική αλλαγή, η έλλειψη νερού και η ακόμη εντονότερη αστικοποίηση θα καταστήσουν πιο δύσκολη την παραγωγή τροφής με τις «παραδοσιακές» μεθόδους.

Πιο αποδοτική η «high-tech» παραγωγή… εργαστηρίου

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ποστ, μελλοντικά η παραγωγή κρέατος εργαστηρίου θα είναι αποτελεσματικότερη από την παραγωγή κρέατος με τον συμβατικό τρόπο. Σήμερα, οι χοίροι ή οι αγελάδες χρειάζεται να λαμβάνουν 100 γραμμάρια φυτικής πρωτεΐνης προκειμένου να παραχθούν 15 γραμμάρια ζωικής πρωτεΐνης – η αποδοτικότητα της διαδικασίας είναι δηλαδή της τάξεως του 15%. Το συνθετικό κρέας, λέει ο καθηγητής, θα μπορεί να παράγεται με ενεργειακή αποδοτικότητα της τάξεως του 50%.

Και άλλο ένα βασικό ερώτημα που απασχολεί προφανώς όλους τους μελλοντικούς καταναλωτές: Τι γεύση θα έχει το χάμπουργκερ εργαστηρίου; «Στην αρχή η γεύση θα είναι λίγο… άγευστη» εξηγεί ο Δρ Ποστ και προσθέτει ότι απαιτείται επιπλέον δουλειά στο συγκεκριμένο πεδίο. «Πρέπει να ανακαλύψουμε ποια ακριβώς συστατικά του κρέατος παράγουν τη γεύση και να δούμε εάν μπορούμε να παρέμβουμε με βάση αυτά τα συστατικά για να δώσουμε γεύση στο συνθετικό κρέας».

Καλύτερη μεταχείριση των ζώων

Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα του τεχνητού κρέατος θα είναι ότι θα μειωθεί ο αριθμός των ζώων που σφαγιάζονται στον βωμό του ανθρώπου, καταλήγει ο καθηγητής.

Πάντως, σχολιάζοντας τη νέα μελέτη, ο Ντέιβιντ Στίλι, πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Earthsave Canada σημείωσε ότι τα ίδια οφέλη για τον πλανήτη θα προσέφερε η κατανάλωση λιγότερου κρέατος από τον πληθυσμό χωρίς να χρειάζεται να ξοδεύονται μεγάλα χρηματικά ποσά για τη δημιουργία του κρέατος εργαστηρίου. Παράλληλα ο κύριος Στίλι εξέφρασε την ανησυχία ότι θα απαιτείται η χρήση μεγάλων ποσοτήτων αντιβιοτικών καθώς και μυκητοκτόνων στο συνθετικό κρέας ώστε να μην αποσυντίθεται εύκολα.

Βήμα Science

Newsroom ΔΟΛ

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231182575

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.