Jump to content

Aθάνατες προμήθειες ΠΑΓΝΗ


Patsiaf

Recommended Posts

Κόζα Νόστρα στην υγεία!

26/11/2010

Στην "Κόζα Νόστρα" η διάρθρωση από το "αφεντικό των αφεντικών" Capo Di Tutti Capi μέχρι τον κατώτατο βαθμό του απλού μέλους Soldato έχει μια διάταξη και ένα στόχο: πλοκάμια παντού, τόσο διακλαδωμένα και αλληλοαναιρούμενα ταυτόχρονα, ώστε σχεδόν ποτέ κανείς να μην μπορεί να φτάσει στην απόλυτη αποκάλυψή τους.

Ανάμεσα στην κορυφή και τη βάση οι ενδιάμεσοι κρίκοι πολλοί, αλλά ο πιο καθοριστικός είναι αυτός των Capi Di Crimine ή αλλιώς των περίφημων Don, που είναι οι αρχηγοί μιας "οικογένειας". Ακόμη και αυτή η οργάνωση όμως, χωρίς υπερβολή, θα ζήλευε σήμερα τα όσα συμβαίνουν με τα "πλοκάμια" στο χώρο της δημόσιας υγείας και των ασφαλιστικών ταμείων.

Οι νέες διαδοχικές αποκαλύψεις γύρω από το ΙΚΑ Ηρακλείου, με επίκεντρο κατευθυνόμενες εξετάσεις σε ιδιωτικές διαγνωστικές εταιρείες, χρεώσεις υλικών και προμηθειών σε βάρος του ταμείου και εν αγνοία ασφαλισμένων, πλαστά τιμολόγια, "χορός" χιλιάδων ευρώ εισπράξεων ακόμη και στο όνομα δεκάδων νεκρών ασφαλισμένων, αναλώσιμα και ό,τι θα μπορούσε να αποφέρει "μαύρο κέρδος", αναδεικνύουν τις τελευταίες ώρες βασικές παραμέτρους για τις περίφημες "μαύρες τρύπες" σπατάλης στη δημόσια υγεία.

Η δημοσιογραφική έρευνα όμως, για μία ακόμη φορά μετά από ένα χρόνο, αργά αλλά σταθερά οδηγεί και πάλι σε ίδιους δρόμους, έχοντας απλά προσθέσει και νέους "παίκτες" στο παζλ.

«Κοινό μυστικό»

Στο ΙΚΑ Ηρακλείου, αλλά και στα δημόσια νοσοκομεία όλοι ανεπίσημα κάνουν λόγο για «κοινό μυστικό», επισήμως όμως τα στόματα παραμένουν ερμητικά κλειστά, οι όποιες δηλώσεις είναι "στρογγυλεμένες" και περίπου όλοι εμφανίζονται να αναμένουν "ως μάννα εξ ουρανού" τα αποτελέσματα των εξονυχιστικών ελέγχων από την κεντρική διοίκηση του ΙΚΑ και το υπουργείο Υγείας. Ελέγχων όμως που θα έπαιρναν άλλο χαρακτήρα αν όσοι γνώριζαν έμπαιναν μπροστά σε ένα "κίνημα" κάθαρσης και αυτοκάθαρσης.

Δυστυχώς, όλα αυτά μπορεί να μη χαρακτηρίζουν την πλειονότητα των εργαζομένων σε αυτούς τους χώρους, αλλά η σιωπή, ιδίως σε μια περίοδο τραγική για την οικονομία αυτού του λαού, καταντάει έστω και ακούσια... "συνενοχή". Το τελευταίο αφορά και το συντάκτη της ανώνυμης επιστολής που έγινε και η αφορμή για το νέο κύκλο αποκαλύψεων αρχικά στο ΙΚΑ Ηρακλείου και τώρα πλέον και πάλι σε δημόσια νοσοκομεία, με επίκεντρο το ΠΑΓΝΗ.

Οφείλουν πλέον επώνυμα ο ίδιος και οι άλλοι υπάλληλοι του ΙΚΑ, όπως ανέφερε στην επιστολή του, να βγουν δημόσια και επώνυμα να καταδείξουν τα "πλοκάμια" στο χώρο της υγείας. Δικαιολογία δεν υπάρχει, ελεγκτικοί μηχανισμοί έχουν τεθεί σε λειτουργία, εισαγγελικές Αρχές ομοίως, και οι τοπικοί δημοσιογράφοι, χωρίς εξαιρέσεις, δε σιωπούν, και ό,τι στοιχειοθετείται παρουσιάζεται δημόσια και χωρίς περικοπές.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Εισαγγελική παρέμβαση

Οι επί δύο μέρες αναφορές και δημοσιεύσεις για "χορό" χιλιάδων ή και εκατομμυρίων ευρώ, σε ευθεία σχέση του ΙΚΑ Ηρακλείου με δημόσια νοσοκομεία, ιατρικές ιδιωτικές εταιρείες, γιατρούς του Δημοσίου, ιδιώτες, υπαλλήλους ταμείων και εργαζόμενους στη δημόσια υγεία, ήδη προκάλεσαν την επιτόπια παρουσία χθες του εισαγγελέα Ηρακλείου κ. Νίκου Μαρκάκη τόσο στα κεντρικά του ΙΚΑ στον Εσταυρωμένο όσο και στο ΠΑΓΝΗ, όπου, αν και η επίσκεψή του είχε προγραμματιστεί αρχικά για άλλα θέματα, επικεντρώθηκε τελικά στις αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών.

Χθες το πρωί επισκέφτηκε το διευθυντή του τοπικού ΙΚΑ κ. Νίκο Ροκαδάκη, θέλοντας να πληροφορηθεί από πρώτο χέρι για το πώς εξελίσσεται η έρευνα τόσο για τα όσα η ανώνυμη επιστολή καταγγέλλει για γιατρούς του ΙΚΑ σε συνεργασία με ιδιώτη γιατρό, που στις πρόσφατες εκλογές εξελέγη σε πολύ ψηλή θέση σε περιφερειακό ψηφοδέλτιο, και ο οποίος έχει και ιδιωτική εταιρεία υγείας, όσο και για την ακόμη πιο μεγάλη υπόθεση με τα παραϊατρικά σκευάσματα, για τα οποία ιδιωτικές εταιρείες με πληρεξούσια και με ένα καλοστημένο κόλπο, που εκμεταλλευόταν ακόμη και πεθαμένους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, εισέπρατταν πολλές χιλιάδες ευρώ από τα ταμεία του Ιδρύματος. Μάλιστα, στη μία εξ αυτών των εταιρειών ως βασικοί συνέταιροι εμφανίζονται ο γιος της προϊσταμένης της Κλινικής Γενικής Χειρουργικής, στην οποία διευθυντής είναι ο καθηγητής κ. Γιώργος Χαλκιαδάκης, και αδερφός προσώπου με επιτελική μέχρι πρότινος θέση σε γραφείο βουλευτή της Κρήτης και αιρετός άρχοντας.

Ο εισαγγελέας ζήτησε, πέρα από την ταχύτητα του ελέγχου σε βάθος, να λάβει άμεση γνώση των αποτελεσμάτων της έρευνας, ώστε παράλληλα με τη δική του έρευνα να ενσωματώσει την τυχόν ύπαρξη και ποινικών ευθυνών.

Ανάλογη ήταν και η ενημέρωση που ζήτησε λίγο αργότερα από τη διοίκηση του ΠΑΓΝΗ, αφού γιατροί του αλλά και εργαζόμενοί του φέρονται να εμπλέκονται, άγνωστο σε ποιο βαθμό και πόσοι εν γνώσει τους ακόμη, στην όλη υπόθεση. Ιδίως στο σκέλος των παραϊατρικών σκευασμάτων, η εκτίμηση του εισαγγελέα είναι πως το επίκεντρο των περισσότερων υποθέσεων είναι στο ΠΑΓΝΗ, αλλά σήμερα αναμένεται να επισκεφτεί και τη διοίκηση του Βενιζελείου.

Ταυτόχρονα, ο εισαγγελέας φέρεται αποφασισμένος να ζητήσει από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία στο Ηράκλειο να προχωρήσουν σε προληπτικό έλεγχο για τις ίδιες περιπτώσεις, εκτιμώντας ότι ιδίως στην περίπτωση των σκευασμάτων είναι πιθανόν τα "πλοκάμια" να εκτείνονται και αλλού.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Η εταιρεία

Πρόκειται για ιδιωτική εταιρεία ιατρικών αναλώσιμων ειδών, σκευασμάτων, επιθεμάτων, ορθοπεδικών και πάσης φύσεως υλικών ιατρικής χρήσης, γιου προϊσταμένης στο ΠΑΓΝΗ. Οι πληροφορίες τη φέρουν να «ξεπετάγεται» στην αγορά ιδίως την τελευταία τριετία - που γειτνιάζει πλέον το υποκατάστημά της με το ΙΚΑ - από τότε που αυτό μεταφέρθηκε στον Εσταυρωμένο. Η εταιρεία ως βασικούς εκπροσώπους της έχει δύο άτομα, εκ των οποίων όμως ο ένας είναι συμπτωματικά (;) γιος της προϊσταμένης μιας από τις πλέον νευραλγικές κλινικές του ΠΑΓΝΗ. Μάλιστα αυτή η εταιρεία φαίνεται κατά διαστήματα στο παρελθόν αλλά και τώρα ως βασικός προμηθευτής της Κλινικής Γενικής Χειρουργικής και στο παρελθόν και της Ορθοπεδικής Κλινικής, με ιατρικά είδη, αναλώσιμα, σκευάσματα, παραϊατρικά.

Ιδίως στα εντερικά και παρεντερικά σκευάσματα εμφανίζεται να έχει το μεγάλο «ατού». Η συγκεκριμένη εταιρεία φέρεται να αποτέλεσε και την έναρξη του ελέγχου στο ΙΚΑ Ηρακλείου, όταν εκπρόσωπός της εμφανίστηκε στο τμήμα Παροχών με ένα πακέτο εξουσιοδοτήσεων ασφαλισμένων ασθενών του ΙΚΑ με αντίστοιχες ιατρικές γνωματεύσεις από το ΠΑΓΝΗ για τέτοιου είδους σκευάσματα, προκειμένου να εκταμιεύσει ένα ποσό κοντά στις 50.000 ευρώ. Τότε, ίσως για πρώτη φορά, υπάλληλοι, πιθανόν διαφορετικοί από τους «γνώριμους» στο ΙΚΑ, εντόπισαν ότι μια ιδιωτική εταιρεία πήγαινε να εισπράξει ποσά για λογαριασμό ασφαλισμένων του ΙΚΑ. Σήμερα οι πληροφορίες κάνουν λόγο για βιομηχανία τέτοιων «πακέτων» την τελευταία τριετία τουλάχιστον και με ποσά που άγγιζαν μηνιαίως τα 150 με 200.000 ευρώ!

Σε αργία η προ?σταμένη

Αργά χθες το βράδυ, με μια αιφνιδιαστική κίνηση και υπό το βάρος των νέων αποκαλύψεων, ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ Νίκος Κοκκίνης υπέγραψε απόφαση με την οποία θέτει σε αργία την προϊσταμένη της Γενικής Χειρουργικής Κλινικής, μέχρι να διελευκανθεί πλήρως η υπόθεση. Εφόσον από την έρευνα δεν προκύψει εμπλοκή της, είτε σε σχέση με το ΙΚΑ και τα παρεντερικά σκευάσματα είτε με άλλες δραστηριότητες της εταιρείας του γιου της σε σχέση με κλινικές του ΠΑΓΝΗ που να είναι επιλήψιμες, θα επανέλθει στη θέση της. Σε διαφορετική περίπτωση η υπόθεση θα πάρει άλλη τροπή. Το γεγονός όμως ότι η αντίδραση του διοικητή του ΠΑΓΝΗ είναι ακαριαία, πριν καν προχωρήσει η έρευνα για πολλούς εντός και εκτός του νοσοκομείου, υποδηλώνει ότι ενδεχομένως ο κ. Κοκκίνης έχει στα χέρια του στοιχεία που μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστά.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Ο μέχρι στιγμής έλεγχος για τη συγκεκριμένη εταιρεία δείχνει ότι το «κόλπο» δεν ήταν μονοσήμαντο για την εξασφάλιση τέτοιων εξουσιοδοτήσεων ασφαλισμένων του ΙΚΑ, αλλά είχε διάφορες παραλλαγές. Ασφαλισμένοι ή συγγενικά τους πρόσωπα πήγαιναν στην εταιρεία για επιθέματα κατακλύσεων, για παράδειγμα, δίνοντας τον αριθμό μητρώου τους στο ΙΚΑ και την υπογραφή τους. Αυτό αποτελούσε μέσο για να εκμεταλλεύονται την υπογραφή αυτή διαχρονικά οι της εταιρείας, ανεξάρτητα από το αν ο ασφαλισμένος συνέχιζε ή όχι να χρησιμοποιεί υλικά ή σκευάσματα της εταιρείας.

Σε άλλες περιπτώσεις, η υπογραφή τους και ο αριθμός μητρώου εμφανίζονταν μετά σκαναρισμένα σε υπολογιστή και λειτουργούσαν ως καρμπόν εξουσιοδοτήσεων ή με τον αριθμό μητρώου εκδίδονταν βιβλιάρια ασθενείας για να προχωρήσει παραπέρα η δουλειά. Σε άλλες περιπτώσεις έπειθαν τους ασφαλισμένους να τους υπογράψουν εξουσιοδοτήσεις, αναλαμβάνοντας η εταιρεία όλη την άλλη διαδικασία για την εξασφάλιση των σκευασμάτων εντερικών ή παρεντερικών. Μια άλλη εκδοχή ήταν σε συνεργασία με πρόσωπα σε πόστα δημόσιων νοσοκομείων ή και στο ΙΚΑ να πλαστογραφούνται υπογραφές και εξουσιοδοτήσεις νεκρών ήδη ασφαλισμένων του ΙΚΑ προκειμένου να εκδοθούν οι σχετικές εντολές. Εννοείται ότι αυτοί οι ασφαλισμένοι μία τουλάχιστον φορά είχαν περάσει από το νοσοκομείο είτε για χημειοθεραπεία είτε για άλλη ιατρική πράξη και τους είχε βεβαιωθεί η ανάγκη χορήγησης τέτοιων σκευασμάτων από το γιατρό και με κάποιο τρόπο οι περισσότεροι έστω και μία φορά είχαν έρθει σε επαφή με την εταιρεία.

Το ανατριχιαστικό της υπόθεσης όμως είναι ότι ακόμη και όταν αυτοί οι άνθρωποι πέθαιναν, η εταιρεία με τις εξουσιοδοτήσεις και υπογραφές τους συνέχιζε να εκταμιεύει από το ΙΚΑ, μη δηλώνοντας τη διακοπή της θεραπείας διατροφικών σκευασμάτων, λόγω θανάτου.

Υπήρχαν φυσικά και πρόσωπα που πείθονταν και με τη θέλησή τους υπέγραφαν τέτοιες εξουσιοδοτήσεις αναθέτοντας όλη τη διαδικασία στην εταιρεία. Για αυτούς φυσικά χρησιμοποιούσαν άλλη πατέντα. Σύμφωνα με πληροφορίες, βρέθηκαν πολλά παραστατικά στο ΙΚΑ, όπου, ενώ η έγκριση χορήγησης τέτοιων παρεντερικών σκευασμάτων ήταν για δύο μήνες, προσθέτονταν μία παύλα και δίπλα αναγραφόταν έως έξι μήνες, με συνέπεια ο τζίρος επί του σκευάσματος που κοστίζει 2.500 ευρώ το μήνα να ανεβαίνει. Εδώ ο έλεγχος θεωρεί πως αν δεν υπήρξε πλαστογράφηση των ιατρικών βεβαιώσεων, τότε η προσθήκη των μηνών ειδικής διατροφής γινόταν είτε σε γνώση των γιατρών που υπέγραφαν και σφράγιζαν τις γνωματεύσεις είτε από γραμματείς τους. Σε μία περίπτωση ερευνάται η σχέση γραμματέως γιατρού με συγγενικό της πρόσωπο που εργαζόταν στην ιδιωτική εταιρεία. Σε έναν πρόχειρο έλεγχο μέχρι στιγμής 500 τέτοιων εξουσιοδοτήσεων και παραστατικών οι παραλλαγές που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι πάνω από 300 για να εκταμιεύονται χρήματα.

Οι επιτήδειοι είχαν με όποιο τρόπο μπορούσαν τις εξουσιοδοτήσεις αυτές από ασφαλισμένους του ΙΚΑ (άγνωστο τι έχει συμβεί με άλλα ταμεία), όπου μάλιστα πολλές φορές οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εξουσιοδοτήσεις γινόντουσαν ακόμη και σε συμβολαιογράφους με την εμπλοκή και γιατρών. Συλλέγοντας σε «πακέτα» τέτοιες εξουσιοδοτήσεις πήγαιναν στα δημόσια νοσοκομεία για να εξασφαλίσουν τη σχετική ιατρική γνωμάτευση-βεβαίωση, αφού, σύμφωνα με το νόμο, για να δικαιολογείται στο ΙΚΑ θα έπρεπε να φέρει την υπογραφή διευθυντή κλινικής ή τμήματος του ΕΣΥ ή πανεπιστημιακού γιατρού. Ο μέχρι στιγμής έλεγχος εντόπισε τέσσερις τουλάχιστον τέτοιους γιατρούς της Νευροχειρουργικής, της Ακτινοθεραπείας και της Ογκολογικής να υπογράφουν και να σφραγίζουν τις εξουσιοδοτήσεις που οι ιδιωτικές εταιρείες τους επιδείκνυαν για λογαριασμό, υποτίθεται, ασθενών-ασφαλισμένων του ΙΚΑ είτε των κλινικών τους είτε εκτός αυτών. Φυσικά και εδώ γίνεται διαχωρισμός. Κάποιοι εκ των γιατρών φέρονται μία φορά καλή τη θελήσει να υπέγραψαν τέτοιες γνωματεύσεις και μετά η υπογραφή τους να σκαναρίστηκε και να εμφανίστηκε σε δεκάδες γνωματεύσεις.

Κάποιοι άλλοι όμως φέρεται εν πλήρη γνώσει - και άραγε με ποιο αντίτιμο (;) - να χορηγούσαν αφειδώς με σφραγίδα και υπογραφή αυτές τις βεβαιώσεις. Το εντυπωσιακό από την έρευνα μέχρι στιγμής του ΙΚΑ είναι ότι αρκετοί αριθμοί μητρώων και βιβλιαρίων ασθενών αντιστοιχούν σε θανόντες ασφαλισμένους εδώ και χρόνια. Σε άλλες περιπτώσεις διαπιστώθηκαν τραγελαφικά γεγονότα. Για παράδειγμα, ασφαλισμένος που φέρεται, προφανώς εν αγνοία του, να του έχουν χορηγηθεί στο βιβλιάριό του σκευάσματα ως καρκινοπαθής ήταν παραπληγικός και αντιλαμβάνεστε το σοκ των οικείων του όταν έμαθαν τα καθέκαστα...

Την ερχόμενη εβδομάδα κλιμάκιο του ΙΚΑ από την Αθήνα έρχεται για να ελέγξει τα όσα καταγγέλθηκαν στην ανώνυμη επιστολή για τους τουλάχιστον δύο γιατρούς του που κατεύθυναν ασφαλισμένους για μαγνητικές καρδιάς σε συγκεκριμένη ιδιωτική εταιρεία υγείας γιατρού ο οποίος προχωρούσε και σε επεμβατικές πράξεις που κάλυπτε το ΙΚΑ και οι οποίες, με βάση την ανώνυμη επιστολή, επίσης θα ελεγχθούν αν και κατά πόσο αντιστοιχούν στα όσα κατέβαλλε είτε ως υλικά είτε ως ιατρικές πράξεις το ΙΚΑ για τους ασφαλισμένους του.

Η πρώτη αντίδραση συνδικαλιστών έρχεται από τον πρόεδρο του Συλλόγου Γιατρών ΙΚΑ Ηρακλείου, τον κ. Πολυχρόνη Λουμπάκη, ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων στη «Ν.Κ.»: «Αναφορικά με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ως Σύλλογος δηλώνουμε ρητά και κατηγορηματικά ότι είμαστε υπέρ της διαφάνειας. Θέλουμε τέτοιες "σκιές" που βλέπουν το φως της δημοσιότητας να έρχονται στην επιφάνεια και να γίνονται έρευνες ώστε να λάμψει η αλήθεια, με οποιοδήποτε... τίμημα. Αυτό που ζητούμε είναι να τρέξουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα οι έρευνες είτε από τη συντεταγμένη Πολιτεία είτε από πλευράς διοίκησης ΙΚΑ. Όταν έχουμε τα πορίσματα, ευχαρίστως να τα συζητήσουμε. Αυτό όμως που με βρίσκει αντίθετο είναι όταν βγαίνουν οι "γιατροί μου" στο κάδρο, δηλαδή... όλοι οι γιατροί. Δεν έχουμε να κρύψουμε και να φοβηθούμε τίποτα. Σε σχέση με τα παραϊατρικά σκευάσματα, υπόθεση που επίσης ήρθε χθες στη δημοσιότητα, δεν προκύπτει κάτι που να αφορά τους γιατρούς του ΙΚΑ. Δεν προκύπτουν από... κάπου τέτοια πληρεξούσια. Δε γνωρίζω τίποτα. Πρώτη φορά ακούω για εξουσιοδοτήσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Στο ΠΑΓΝΗ

Αλλά οι πρώτες αντιδράσεις σημειώνονται και στο ΠΑΓΝΗ, αφού υπογραφές, σφραγίδες, γιατροί και προσωπικό του νοσοκομείου φέρονται να εμπλέκονται στην όλη υπόθεση, με ιδιωτικές εταιρείες που εισέπρατταν χιλιάδες ευρώ μηνιαίως για σκευάσματα, υποτίθεται, παραϊατρικά ασφαλισμένων του ΙΚΑ, που για να χορηγηθούν χρειάζονταν οι σχετικές εγκρίσεις από δημόσια νοσοκομεία.

(αποσπάσματα από την Εφημερίδα "Νέα Κρήτη")

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

(03-02-10)

Σε εξέλιξη η έρευνα για τις προμήθειες στο Πανεπιστημιακό

Σε εξέλιξη είναι η ΕΔΕ στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ηρακλείου για τις προμήθειες υγειονομικού υλικού από την εταιρεία που είναι στο όνομα της συζύγου του καθηγητή Χειρουργικής Γιάννη Μελισσά ενώ σήμερα ή αύριο θα βρίσκεται και πάλι στο νοσοκομείο στο πλαίσιο της έρευνας που γίνεται ο εισαγγελέας Νίκος Μαρκάκης ο οποίος έχει σχηματίσει 3 νέες δικογραφίες.

Η μια δικογραφία αφορά στις καταγγελίες του αναπληρωτή καθηγητή Ορθοπεδικής Γιώργου Κοντάκη για τις πελατειακές σχέσεις μεταξύ γιατρών και ασθενών και όχι μόνο στην Ορθοπεδική του ΠΕΠΑΓΝΗ.

Οι άλλες δύο δικογραφίες αφορούν στις καταγγελίες οικογένειας κατά της διευθύντριας της Παιδοαιματολογικής Κλινικής του ΠΕΠΑΓΝΗ Μαρίας Καλμαντή αλλά και στις καταγγελίες της πρώην προέδρου του Συλλόγου “Ηλιαχτίδα” Μαρίας Χουλάκη για την Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των οστών που ποτέ δεν λειτούργησε παρά το γεγονός ότι ο Σύλλογος συγκέντρωσε από δωρεές περίπου 40 εκατομμύρια δραχές.

Η ΕΔΕ για τις προμήθειες

Ο διοικητής του ΠΕΠΑΓΝΗ Ζαχαρίας Αμανάκης, είπε στην “Π” όι η ένορκη διοικητική εξέταση που διενεργείται από την υποδιευθύντρια διοικητικών υπηρεσιών, θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες 2-3 ημέρες και αφορά στις διαδικασίες που γίνονταν οι προμήθειες αν δηλαδή γίνονταν με διαγωνισμούς, πρόχειρους διαγωνισμούς κ.λ.π.

“Ο νόμος επιτρέπει τις εταιρείες από συγγενείς”

Ο νομικός σύμβουλος του ΠΕΠΑΓΝΗ Μιχάλης Σταματάκης είπε στην “Π” ότι δεν υπάρχει νομικό κώλυμα αναφορικά με την λειτουργία εταιρειών υγειονομικού υλικού από συζύγους Πανεπιστημιακών γιατρών όπως συμβαίνει με την περίπτωση του καθηγητή Γιάννη Μελισσά.

Σύμφωνα με τις επισημάνσεις του, ο νόμος λέει ότι απαγορεύεται οι ίδιοι οι γιατροί να είναι ιδιοκτήτες ιδιωτικής κλινικής ή φαρμακευτικής επιχείρησης ή να μετέχουν σε εταιρείες με αντίστοιχα αντικείμενα.

Πηγή:Πατρίς

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

(Φλεβάρης 2010)

Γνωστά εδώ και χρόνια όλα όσα καταγγέλλονται για το Πανεπιστημιακό

Μιλούν στην “Π” οι καθηγητές Μαν. Χελιδόνης, Ανδρέας Πλαϊτάκης και Χρήστος Λιονής, καθώς και ο πρώην διοικητής του ΠΑΓΝΗ, Χρ. Μελάς

Γνωστά εδώ και χρόνια καθώς δεν συμβαίνουν μόνο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείου Ηρακλείου, αλλά σε πάρα πολλά δημόσια νοσοκομεία της χώρας, είναι όλα όσα καταγγέλλονται και αποκαλύπτονται τις τελευταίες εβδομάδες στο ΠΕΠΑΓΝΗ ενώ οι πανεπιστημιακοί καθηγητές Μανόλης Χελιδόνης, Ανδρέας Πλαϊτάκης και Χρήστος Λιονής, αλλά και ο πρώην διοικητής του ΠΕΠΑΓΝΗ Χρήστος Μελάς μιλούν στην “Π” για μια γενικότερη κρίση που αφορά την ελληνική κοινωνία στο σύνολό της ενώ κάποιοι δεν αισιοδοξούν ότι κάτι μπορεί να αλλάξει.

Όλα όσα καταγγέλλονται και αποκαλύπτονται το τελευταίο διάστημα στο χώρο της υγείας δεν προκαλούν καμία εντύπωση στον πανεπιστημιακό καθηγητή Μανόλη Χελιδόνη ο οποίος υπήρξε ο πρώτος διοικητής του ΠΕΠΑΓΝΗ το 1990 αφού όπως είπε ο ίδιος στην “Π” “αυτά είναι γνωστά εδώ και χρόνια, αφορούν πολλά νοσοκομεία της χώρας και είναι ένα κομμάτι του γενικότερου παζλ, για το πως λειτουργεί η Ελλάδα σήμερα”.

Ο διακεκριμένος γιατρός σχολίασε: “Όποιος πει ότι όλα αυτά τα ακούει πρώτη φορά, θα πει ψέμματα.Χρηματισμός υπάρχει διπλοθεσίτες γιατροί υπάρχουν, προμήθειες από εταιρείες ιατρικού υλικού, αλλά και φαρμακευτικές εταιρείες υπάρχουν. Φυσικά και πολλές φορές έχω αισθανθεί ντροπή για όλα όσα συμβαίνουν.

Πριν 20 χρόνια που προσπαθούσαμε να στήσουμε το ΠΕΠΑΓΝΗ, εργαζόμασταν νύχτα και μέρα και μέναμε και απλήρωτοι.

Από τότε μέχρι σήμερα πολλά έχουν αλλάξει.

Ο κ. Χελιδόνης λέει ότι δεν είναι καθόλου αισιόδοξος ότι η κατάσταση θα διαφοροποιηθεί και εξηγεί: “Ολα αυτά είναι γνωστά εδώ και χρόνια. Τώρα γίνονται αποκαλύψεις, υπάρχουν καταγγελίες και δημοσιότητα.

Πολύ φοβάμαι ότι σε λίγο καιρό όλα θα ξεχαστούν και θα επανέλθουν στη σημερινή κατάσταση δυστυχώς”.

Από τους γιατρούς που άφησαν την καριέρα τους στο εξωτερικό και ήλθαν να στηρίξουν το Πανεπιστήμιο Κρήτης είναι ο καθηγητής νευρολογίας Ανδρέας Πλαϊτάκης ο οποίος είπε στην “Π”: “Ολα αυτά που συμβαίνουν μου προκαλούν οδύνη και θλίψη.

Εχει δημιουργηθεί μια πολύ άσχημη εντύπωση που επισκιάζει το σοβαρό έργο που γίνεται.

Σε όλα όμως τα πανεπιστήμια του κόσμου, υπάρχουν και οι αρνητικές εξαιρέσεις.

Υπάρχουν τρόποι να αλλάξουν τα πράγματα και το ίδιο πρέπει να γίνει και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης”.

“Δεν υπάρχει κρίση μόνο στο ελληνικό πανεπιστήμιο αλλά στην ελληνική κοινωνία” σημείωσε ο καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Χρήστος Λιονής ο οποίος τονίζει:

"Μου είναι δύσκολο ν’ αναφερθώ στην «κρίση» του Ελληνικού Πανεπιστημίου χωρίς ν’ αναφερθώ στην κρίση της Ελληνικής Κοινωνίας, που μεταλλάσσει πολύ γρήγορα τις παραδοσιακές της αξίες και θεμελιώνει αδύναμες και επιφανειακές διασυνδέσεις. Προσωπικά, πιστεύω στον άνθρωπο και αποφεύγω να διαμορφώνω γνώμη με βάση μεμονωμένες περιπτώσεις ή κριτικές και συχνά στον κάθε άνθρωπο παρατηρώ φωτεινές και αρνητικές πλευρές και είναι αλήθεια ότι η αξιολόγηση γενικά απαιτεί πίστωση χρόνου”.

Ο ίδιος αναφέρει:

“Είμαι περήφανος που το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης δίνει τη δυνατότητα σε μέλη ΔΕΠ να εξελιχθούν σε Καθηγητές, ανεξάρτητα οικογενειακού και κοινωνικοπολιτικού υποβάθρου και επιτρέπει την κριτική ακόμα και όταν αυτή συγκρούεται με κυρίαρχες τάσεις.

Είμαι λυπημένος γιατί δεν έχουμε επενδύσει αρκετό από τον προσωπικό μας χρόνο στους φοιτητές μας και δεν έχουμε θεμελιώσει μια ακαδημαϊκή κοινότητα με υψηλή συνοχή”.

Ο καθηγητής καταλήγει:

Είμαι αισιόδοξος ότι αυτή η επώδυνος εμπειρία για κοινωνία και Τμήμα Ιατρικής θα έχει μια διαπλαστική επίδραση στην ανάπτυξη εσωτερικών θεσμών στο Τμήμα Ιατρικής αλλά και ουσιαστικών διαύλων επικοινωνίας και δεσμών αλληλοϋποστήριξης, μεταξύ Πανεπιστημίου και τοπικής κοινωνίας”.

“Οσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες εβδομάδες είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, στα προβλήματα της δημόσιας υγείας” υπογράμμισε ο πρώην διοικητής του ΠΕΠΑΓΝΗ Χρήστος Μελάς ο οποίος λέει:

“Το σύστημα προμηθειών πάσχει. Είναι αδιανόητο πχ. το ίδιο υλικό να το προμηθεύεται καθένα από τα 144 νοσοκομεία της χώρας με διαφορετική τιμή με πλήρως νόμιμες διαδικασίες. Οι εργασιακές σχέσεις στον χώρο της υγείας απαιτούν πλήρη αναθεώρηση. Ποτέ δεν έχει γίνει κατανοητό στην πολιτεία, ότι για να παρασχεθούν ιατρικές υπηρεσίες, απαιτείται άριστη διοικητική υποστήριξη. Στο ΠΑΓΝΗ, δεν έχουν γίνει προσλήψεις διοικητικού προσωπικού τα τελευταία 15 χρόνια. Ελάχιστα άτομα έχουν πτυχίο πανεπιστημίου στην Διοικητική υπηρεσία, σε ένα οργανισμό που αναλώνει για υλικά περίπου 100.000.000 ετησίως. Επόμενο είναι να υπάρχει αδυναμία χειρισμού, ανεπάρκειες και αδυναμία ουσιαστικών ελέγχων που δίνουν έδαφος σε ελάχιστους όπως φανερώνεται το τελευταίο διάστημα, να εκτρέπονται. Όμως, ανεξάρτητα αν, όλα όσα δημοσιοποιούνται ματώνουν και προκαλούν θλίψη, είναι πιστεύω μοναδική ευκαιρία να γίνουν βαθιές παρεμβάσεις από κάθε όργανο, κυρίως την πολιτεία. Οι εμπειρίες είναι δεδομένες, η γνώση για την θεραπεία υπάρχει, πολιτική βούληση απαιτείται και τομές”!

Πηγή:Πατρίς

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Τότε, ίσως για πρώτη φορά, υπάλληλοι, πιθανόν διαφορετικοί από τους «γνώριμους» στο ΙΚΑ, εντόπισαν ότι μια ιδιωτική εταιρεία πήγαινε να εισπράξει ποσά για λογαριασμό ασφαλισμένων του ΙΚΑ. Σήμερα οι πληροφορίες κάνουν λόγο για βιομηχανία τέτοιων «πακέτων» την τελευταία τριετία τουλάχιστον και με ποσά που άγγιζαν μηνιαίως τα 150 με 200.000 ευρώ!

αετοί όμως οι υπάλληλοι...

Το ανατριχιαστικό της υπόθεσης όμως είναι ότι ακόμη και όταν αυτοί οι άνθρωποι πέθαιναν, η εταιρεία με τις εξουσιοδοτήσεις και υπογραφές τους συνέχιζε να εκταμιεύει από το ΙΚΑ, μη δηλώνοντας τη διακοπή της θεραπείας διατροφικών σκευασμάτων, λόγω θανάτου.

Ρε παιδιά το παρεξηγήσατε... απλά έκαναν μια έρευνα για να δουν αν η μεταθανάτια συνέχιση της χημειοθεραπείας αυξάνει την επιβίωση... (Σίγουρα των εμπλεκόμενων γιατρών πάντως :P )

Η πρώτη αντίδραση συνδικαλιστών έρχεται από τον πρόεδρο του Συλλόγου Γιατρών ΙΚΑ Ηρακλείου, τον κ. Πολυχρόνη Λουμπάκη, ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων στη «Ν.Κ.»: «Αναφορικά με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ως Σύλλογος δηλώνουμε ρητά και κατηγορηματικά ότι είμαστε υπέρ της διαφάνειας.

ΜΠΡΑΒΟ που είστε υπέρ δίνετε το καλό παράδειγμα...

Σε σχέση με τα παραϊατρικά σκευάσματα, υπόθεση που επίσης ήρθε χθες στη δημοσιότητα, δεν προκύπτει κάτι που να αφορά τους γιατρούς του ΙΚΑ.

Ε, λογικό... αυτοί οι άνθρωποι έχουν παλαβώσει από τη διαρκή συνταγογράφηση που να κάτσουν να σκεφτούν κυκλώματα και τέτοια...

"Μου είναι δύσκολο ν’ αναφερθώ στην «κρίση» του Ελληνικού Πανεπιστημίου χωρίς ν’ αναφερθώ στην κρίση της Ελληνικής Κοινωνίας, που μεταλλάσσει πολύ γρήγορα τις παραδοσιακές της αξίες και θεμελιώνει αδύναμες και επιφανειακές διασυνδέσεις.

Κρίση λέγεται κάτι παροδικό...αυτό είναι μόνιμο....

Όλα όσα καταγγέλλονται και αποκαλύπτονται το τελευταίο διάστημα στο χώρο της υγείας δεν προκαλούν καμία εντύπωση στον πανεπιστημιακό καθηγητή Μανόλη Χελιδόνη ο οποίος υπήρξε ο πρώτος διοικητής του ΠΕΠΑΓΝΗ το 1990

Ο διακεκριμένος γιατρός σχολίασε: “Όποιος πει ότι όλα αυτά τα ακούει πρώτη φορά, θα πει ψέμματα.Χρηματισμός υπάρχει διπλοθεσίτες γιατροί υπάρχουν, προμήθειες από εταιρείες ιατρικού υλικού, αλλά και φαρμακευτικές εταιρείες υπάρχουν. Φυσικά και πολλές φορές έχω αισθανθεί ντροπή για όλα όσα συμβαίνουν.

Τιμή μας που όλοι τα ξέρουμε...

Μην με παρεξηγείτε.... δεν είχα τι να κάνω... ;)

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 2 weeks later...

Συνέχεια αποκαλύψεων για το ΙΚΑ

07/12/2010

Συνέχεια στις αποκαλύψεις για το μεγάλο κύκλωμα που είχε στηθεί στο ΙΚΑ με την εμπλοκή ιδιωτικών εταιριών και του ΠΑΓΝΗ αφού για δεύτερη ημέρα ο υποδιοικητής από την Αθήνα παραμένει στο ΙΚΑ Εσταυρωμένου.Η ΥΠΕΕ πραγματοποίησε έρευνες σε αποθήκες εταιριών, ενώ ο σύλλογος εργαζομένων ζήτησε να επιρριφθούν ευθύνες σε όσους αποδειχθεί ότι εμπλέκονται στην υπόθεση. Εν τω μεταξύ στην αντεπίθεση πέρασε ο συνδικαλιστής Κυριάκος Θεοδοσάκης ο οποίος εργάζεται στο ΠΑΓΝΗ και εμφανίζεται να ανήκει και στο δυναμικό ιδιωτικού θεραπευτηρίου. Αρνείται την κατηγορία και υποστηρίζει ότι βρίσκεται στην μέση ενός πολέμου μεταξύ ιδιωτικών θεραπευτικών κέντρων και ότι κάποιοι πολεμούν την Καρδιοχειρουργική του ΠΑΓΝΗ.

Φύλλο και φτερό κάνει από χθες το πρωί τον ογκώδη φάκελο που έχει στη διάθεσή του, μετά από 2,5 μήνες εσωτερικών ερευνών, το πολυμελές κλιμάκιο από την Αθηνά, με επικεφαλής τον ένα εκ των τριών υποδιοικητών του ΙΚΑ, τον κ. Διονύση Πατσούρη.

Ενδεικτικό του κλίματος που υπάρχει είναι πως ο υποδιοικητής του Ιδρύματος, αν και ήδη γνωρίζει την εικόνα που επικρατεί στο ΙΚΑ Ηρακλείου, χθες, πολλές φορές, μπρος στα όσα ξεδίπλωνε ο έλεγχος στα μάτια του, έγινε έξαλλος από το μέγεθος και το πολυδιάστατο της «φάμπρικας» που έχει στηθεί σε βάρος του ΙΚΑ και των ασφαλισμένων του, ακόμη και στο όνομα νεκρών ασθενών.

Το κλιμάκιο από την κεντρική διοίκηση του Ιδρύματος, αναλαμβάνοντας πλήρως όλο τον ελεγκτικό και καταλογιστικό τομέα των υποθέσεων αυτών, «σφράγισε» όλα τα στοιχεία και επιμέρισε σε πέντε τουλάχιστον υποκατηγορίες, για την ώρα, τη διαδικασία διασταύρωσης και αντιπαραβολής των στοιχείων.

Μάλιστα κατά την πρώτη μέρα χθες παρουσίας του κλιμακίου, την εμφάνισή τους έκαναν και άτομα της Ειδικής Υπηρεσίας του υπουργείου Υγείας.

Αργά το μεσημέρι στα γραφεία του ΙΚΑ μετέβη ο εισαγγελέας Ηρακλείου κ. Νίκος Μαρκάκης, ο οποίος λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης ζήτησε επιτόπια ενημέρωση για την πορεία των ερευνών και είχε μια αναλυτική συζήτηση με τον υποδιοικητή του Ιδρύματος.

Πάντως οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το κλιμάκιο από την Αθήνα έχει κατεβάσει δεκάδες υποθέσεις από τα αρχεία του Ιδρύματος στο Ηράκλειο, ζητώντας σχετικά έγγραφα για διασταυρώσεις στοιχείων και προκαλώντας «συμφόρηση» στο προσωπικό του ΙΚΑ τοπικά, το οποίο από χθες τρέχει και δεν προλαβαίνει να εντοπίζει τα όσα του ζητάει το κλιμάκιο των Αθηνών.

Βασικοί άξονες του ελέγχου ήταν οι κατευθυνόμενες εξετάσεις γιατρών του ΙΚΑ προς ιδιωτικά κέντρα υγείας και ιδιώτες γιατρούς, η «φάμπρικα» των εξουσιοδοτήσεων ασφαλισμένων νεκρών και ζωντανών προς ιδιωτική εταιρεία με ιατρικές γνωματεύσεις από το ΠΑΓΝΗ για τα ειδικά διατροφικά σκευάσματα και η κατάχρηση των συνταγογραφήσεων σε βιβλιάρια ασφαλισμένων του ΙΚΑ. Το πιο προκλητικό βέβαια ήταν η χρήση βιβλιαρίων νεκρών ασφαλισμένων, με υπογραφές σε ιατρικές γνωματεύσεις από πανεπιστημιακούς γιατρούς σε ασθενείς ακόμη και 15 μήνες μετά το θάνατό τους. Το γεγονός ότι τα βιβλιάρια ιδίως τέτοιων ασθενών με βάση την εσωτερική διαδικασία του ΙΚΑ θα έπρεπε να είναι ήδη ανενεργά οδηγεί το κλιμάκιο ελεγκτών του ΙΚΑ στο συμπέρασμα ότι τόσο εντός του Ιδρύματος στο Ηράκλειο όσο και εντός του ΠΑΓΝΗ είχε στηθεί μία άλλη μηχανή από πρόσωπα που συνδέονται ποικιλοτρόπως με την εν λόγω εταιρεία, με στόχο τα βιβλιάρια αυτά, παρά το ότι οι κάτοχοί τους ήταν πεθαμένοι, να διακινούνται κανονικά για συνταγές και εισπράξεις από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Πηγή:"Νεα Κρήτη"

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Ε.Δ.Ε. σε ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειο

07/12/10

Ένορκη Διοικητική Εξέταση προωθεί η 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με τις διοικήσεις των Νοσοκομείων του Ηρακλείου, Βενιζέλειο και Πανεπιστημιακό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΥΠΕ, από την ΕΔΕ, θα διερευνηθεί η πιθανή συνεργασία εργαζομένων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας με ιδιωτικές εταιρείες, προς ίδιον όφελος. Παράλληλα, με άλλη Ενορκη Διοικητική Εξέταση, θα διερευνηθεί η ύπαρξη παράνομης εργασιακής σχέσης εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ με ιδιωτική κλινική του Ηρακλείου σε επεμβάσεις καρδιάς.

ΝΕΛΛΗ ΚΑΤΣΑΜΑ

Πηγή : goodnet.gr

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 1 month later...

Νοσηρό κύκλωμα προμηθειών - Αποκαλύψεις από επιστολή βόμβα- Χορός εκατομμυρίων

04/02/2011

Καρτέλ, "χορός" εκατομμυρίων ευρώ, μονοπώλια, επιστολές με βαρύτατο περιεχόμενο μεταξύ γιατρών, συνεννοήσεις κάτω από το τραπέζι και καταγγελίες νοθείας είναι μερικά μόνο από τα κομμάτια ενός "παζλ" που συνθέτει την απόλυτη νοσηρότητα στο κύκλωμα των προμηθειών γύρω από το χώρο της δημόσιας υγείας, με επίκεντρο μάλιστα τα πλέον δαπανηρά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ορθοπεδικά υλικά. Η προμήθεια μάλιστα των υλικών αυτών έχει χαρακτηριστεί από τον υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο ως μια από τις μεγάλες «μαύρες τρύπες» στην υγεία, με κατασπατάληση εκατομμυρίων ευρώ δημόσιου χρήματος, δηλαδή χρήματος που βγαίνει από τις τσέπες του ελληνικού λαού.

Η "Νέα Κρήτη" για πρώτη φορά φέρνει στη δημοσιότητα ντοκουμέντα μέσα από δημόσια έγγραφα και επιστολές, που αποδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας πώς στήνονται τα παιχνίδια εκατομμυρίων ευρώ μέσα ακόμη και από απλούς διαγωνισμούς. Τα στοιχεία που παρουσιάζουμε ταυτόχρονα καθρεφτίζουν έναν ανελέητο "πόλεμο" συμφερόντων και εταιρειών προμηθειών, με εμπλοκή γιατρών, επιτροπών αξιολόγησης και παραγόντων όχι κάπου εξωτικά ή υπεράκτια, αλλά εδώ στην Κρήτη, όπου ο τζίρος σε ορθοπεδικά υλικά για τα δημόσια νοσοκομεία του νησιού είναι τεράστιος σε εκατομμύρια. Πιθανολογούμε βάσιμα, δε, ότι οι αποκαλύψεις θα έχουν πανελλήνιες προεκτάσεις, που θα προκαλέσουν εξ αντικειμένου την παρέμβαση και του υπουργείου Υγείας και των εισαγγελικών Αρχών.

Ιδίως το υπουργείο Υγείας οφείλει, μαζί με τα αρμόδια όργανά του στην Κρήτη, να πάρει άμεσα θέση, διαφορετικά θα εκτίθεται ανεπανόρθωτα σε μια περίοδο που οι περικοπές στα πάντα βγάζουν γιατρούς στους δρόμους, οδηγούν ασφαλισμένους σε απόγνωση και κοντεύουν να τινάξουν στον αέρα έστω και αυτό το προβληματικό δημόσιο σύστημα υγείας.

Τα ορθοπεδικά υλικά και το σύστημα προμήθειάς τους, άλλωστε, εδώ και μία τριετία είναι στην επικαιρότητα με αφορμή και το σκάνδαλο με την αμερικανική εταιρεία Depui, που αποκαλύφθηκε στο Λονδίνο. Η εταιρεία χρημάτιζε παράνομα γιατρούς για να προωθούν τα υλικά της στα νοσοκομεία, ανάμεσά τους και περίπου 15 γιατροί στην Ελλάδα, για τους οποίους είναι σε εξέλιξη δίκη μετά από έρευνα του ΣΔΟΕ. Μόνο που στην Αγγλία εδώ και ένα χρόνο και δίκες έχουν γίνει και καταδίκες έχουν υπάρξει και γιατροί και ανώτεροι υπάλληλοι της αμερικανικής εταιρείας ορθοπεδικών υλικών έχουν πάει φυλακή.

Τι αποκαλύπτει μια διαπραγμάτευση

Τα όσα εξελίχθηκαν γύρω από τη διαπραγμάτευση για την προμήθεια ορθοπεδικών υλικών, με επίκεντρο την επιτροπή που όρισε η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης και τις εταιρείες που εμφανίστηκαν σε αυτή τη διαδικασία, αποτελούν ίσως το πιο απτό δείγμα του πως ακόμη και σήμερα στήνεται το "παιχνίδι" με εκατομμύρια ευρώ στις προμήθειες.

Το πιο ενδιαφέρον όμως στην υπόθεση αυτή είναι πως οι αποκαλύψεις γίνονται μέσα από τις επιστολές των ίδιων των μελών της Επιτροπής, είτε προς το Δυπεάρχη Μάνο Φραγκιαδουλάκη, είτε ανταλλάσσοντας μεταξύ τους "πυρά" για το τι συμβαίνει.

Το χρονικό μιας αποκάλυψης

Αρχές Οκτωβρίου και μπρος στην ανάγκη για προμήθεια υλικών ορθοπεδικής στα νοσοκομεία της Κρήτης, ο Δυπεάρχης Μάνος Φραγκιαδουλάκης, με εντολή του, συστήνει μια Επιτροπή Διαπραγμάτευσης με στόχο να εξασφαλίσει το εν λόγω υλικό στη χαμηλότερη και συμφέρουσα κατά το δυνατόν τιμή. Στόχος, μετά από διαπραγμάτευση με τις προμηθεύτριες εταιρείες, ο μειοδότης που θα προκύψει να αναλάβει την προμήθεια. Αντικειμενικός σκοπός σε συνθήκες δεινής οικονομικής κρίσης και με χαμηλούς προϋπολογισμούς πλέον για τα νοσοκομεία, η μία εταιρεία να παρασύρει την άλλη σε έναν ανταγωνισμό των τιμών προς τα κάτω και μάλιστα όσο το δυνατόν περισσότερο. Πρόεδρος της Επιτροπής ορίζεται ο αναπληρωτής καθηγητής και διευθυντής της Ορθοπεδικής του ΠΑΓΝΗ κ. Παύλος Κατώνης. Μέλη της ο διευθυντής της Ορθοπεδικής του Βενιζελείου Κώστας Φωκάς και τρία ανώτερα διοικητικά στελέχη με εμπειρία τέτοιων διαπραγματεύσεων, ένα από το ΠΑΓΝΗ, ένα από το Βενιζέλειο και ένα από την 7η ΥΠΕ Κρήτης. Στην πορεία, το όλο εγχείρημα παρακολουθεί και ο αναπληρωτής διοικητής στην 7η ΥΠΕ Γιώργος Δελημπαλταδάκης, που από το Δεκέμβριο έχει υποβάλει παραίτηση από τη θέση του.

Η επιτροπή ξεκινάει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων με τις εταιρείες, αλλά όχι ανέφελα. Οι πληροφορίες θέλουν περίπου εξαρχής να υπάρχει μια έντονη φιλονικία μεταξύ του προέδρου της κ. Κατώνη και του μέλους κ. Φωκά. Παρ’ όλα αυτά, οι διαδικασίες συνεχίζονται, μέχρι που τα πάντα φτάνουν σε οριακό σημείο, όταν επί δύο φορές τουλάχιστον οι περισσότερες εταιρείες είτε αρνούνται να εμφανιστούν για τη διαπραγμάτευση, είτε την εγκαταλείπουν στη μέση. Όλες εκτός από μία, η οποία εμφανίζεται για πρώτη φορά σε μια τέτοια υπόθεση στην Κρήτη, ενώ όλες οι άλλες έχουν ήδη παρελθόν και παρόν τόσο σε διαπραγματεύσεις, όσο και σε προμήθεια ορθοπεδικού υλικού στα νοσοκομεία της Κρήτης. Το περίεργο όμως είναι πως η "νέα" εταιρεία φτάνει να παίζει με εκπτώσεις από 15% έως 20%, την ώρα που οι υπόλοιπες αρχικά εμφανίζονται με έκπτωση όχι μεγαλύτερη από 2% και τελικά μετά από "πιέσεις" το πολύ 3%, αλλά όλες ενιαία με το ίδιο ποσοστό έκπτωσης. Μάλιστα, η διαπραγμάτευση από πλευράς τους όχι μόνο εγκαταλείπεται με βάση αυτά τα δεδομένα, αλλά αντί να ανταγωνίζονται, όπως υποτίθεται θα έπρεπε να συμβεί, η μία την άλλη χαμηλώνοντας τις τιμές τους, αφού επί της ουσίας είχαμε μειοδοτικό διαγωνισμό, αποφασίζουν και αποχωρούν από τη διαπραγμάτευση, αφήνοντας μόνη της την εταιρεία με τις εκπτώσεις που άγγιζαν το 20%.

Ακόμη όμως πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως, λίγο πριν αποχωρήσουν από τη διαπραγμάτευση, ο ίδιος ο πρόεδρος της επιτροπής προτείνει στα υπόλοιπα 4 μέλη της να υπάρξει οροφή στις προσφορές των εταιρειών μέχρι το 3%(!!!). Η πρότασή του απορρίπτεται από τα υπόλοιπα 4 μέλη της επιτροπής, που έκριναν ότι κάτι τέτοιο θα κόστιζε ακριβά για να προμηθευτούν τα υλικά τα νοσοκομεία του νησιού.

Αμέσως μετά ο πρόεδρος, όπως ήδη είχαν πράξει αρκετές από τις εταιρείες, αποχωρεί και έκτοτε ουδέποτε θα εμφανιστεί ξανά στις συνεδριάσεις της επιτροπής, στην οποία είχε τοποθετηθεί πρόεδρος.

Επιστολή Κατώνη προς το διοικητή της ΔΥΠΕ

Λίγες μέρες μετά την αποχώρησή του από τη διαδικασία, ο πρόεδρος της Επιτροπής και διευθυντής της Ορθοπεδικής του ΠΑΓΝΗ στέλνει μια επιστολή στο Δυπεάρχη Μάνο Φραγκιαδουλάκη, όπου, χωρίς να παραθέτει τις θέσεις των υπόλοιπων 4 μελών, ανακοινώνει ότι η διαπραγμάτευση απέτυχε και μάλιστα δίνει και την εκδοχή των λόγων της αποτυχίας αυτής.

Βέβαια, την ώρα που ο ίδιος περιγράφει την αποτυχία αυτή, η υπόλοιπη επιτροπή, με τη συνδρομή και του αναπληρωτή διοικητή της ΥΠΕ κ. Δελημπαλταδάκη, όχι μόνο συνεχίζει κανονικά τη διαδικασία, αλλά τελικά πετυχαίνει με τη νέα εταιρεία, που εμφανίζεται απέναντι στις άλλες που πήγαιναν με ενιαία τιμή έκπτωσης όχι πάνω από 3%, έκπτωση 20%!!!

Όμως τα όσα αναφέρει η επιστολή του κ. Κατώνη θα αρκούσαν και μόνο ίσως για να καταδειχθεί πως κάποιοι όχι απλά "μεθόδευαν" και μέσα στην επιτροπή η έκπτωση να μην ξεπεράσει το 3% που έδιναν ως οροφή οι περισσότερες εταιρείες, αλλά αυτό να εμφανιστεί δήθεν και ως μεγάλη επιτυχία της Επιτροπής και του Δυπεάρχη.

Εμείς, αντί άλλης κρίσης, προτρέπουμε τους αναγνώστες μας και κάθε αρμόδιο να διαβάσει τα βασικά τμήματα της επιστολής τού κ. Κατώνη προς τον Μάνο Φραγκιαδουλάκη και μετά να κάνουν τις δικές τους κρίσεις.

Καλή η έκπτωση 3%!!!

Σε αυτήν την επιστολή ο διευθυντής της Ορθοπεδικής του ΠΑΓΝΗ, πανεπιστημιακός και πρόεδρος της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης για τα ορθοπεδικά υλικά, μεταξύ άλλων αναφέρει: «Θα ήθελα να σας ενημερώσω, ως πρόεδρος... ότι η διαδικασία της διαπραγμάτευσης απέτυχε για τους παρακάτω λόγους. Ο πρώτος και σημαντικότερος λόγος αφορά τη συμπεριφορά και πρακτική συγκεκριμένων ατόμων της επιτροπής, για τους οποίους σας είχα ήδη ενημερώσει από τον Οκτώβριο ότι με συνεχείς αναιτιολόγητες παρεμβάσεις και ενστάσεις κωλυσιεργούσαν τη διαδικασία για αδιευκρίνιστους λόγους. Την πρώτη μέρα της διαπραγμάτευσης 6-12-2010, με την αμέριστη βοήθεια και συνεννόηση με τον κ. Δελημπαλταδάκη, είχαμε σχεδόν πείσει όλες τις ευρισκόμενες στο χώρο της διαπραγμάτευσης εταιρείες και ενώ προηγουμένως ήταν αρνητικές, στο να δεχτούν να πέσουν οι τιμές κάτω από το παρατηρητήριο του Νοεμβρίου, εντέλει δημιουργήθηκε θετικό κλίμα αποδοχής για ένα συνολικό ποσοστό έκπτωσης της τάξης του 3% σε όλα τα ορθοπεδικά εμφυτεύματα από τις επίσημες τιμές του παρατηρητηρίου.

Αντιλαμβάνεστε πόσο σημαντικό ήταν για μένα αυτό, διότι, όπως σας είχα εκμυστηρευτεί, ήθελα παράλληλα να αντανακλά ως σημαντική επιτυχία και δική σας, γι’ αυτό φεύγοντας από το γραφείο σας είπα στα μέλη της επιτροπής ότι πρέπει να πετύχουμε!».

Η συνέχεια της υπόθεσης

Ενώ συμβαίνουν αυτά με τον πρόεδρο της επιτροπής, τα υπόλοιπα τέσσερα μέλη συνεχίζουν, όπως ήδη έχουμε αναφέρει, με τη βοήθεια του αναπληρωτή διοικητή της ΔΥΠΕ τη διαδικασία και κλείνουν με την ίδια εταιρεία σε έκπτωση 20%.

Το ίδιο ακριβώς συνέβη στη συνέχεια και με την προμήθεια νευροχειρουργικών υλικών, για τα οποία μάλιστα δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα και καμία ένσταση στην αντίστοιχη επιτροπή, παρότι είχαμε και εκεί την εμφάνιση της νέας εταιρείας. Φαίνεται ότι την επιτροπή για τα νευροχειρουργικά υλικά ή την αποτελούσαν πιο έμπειρα στελέχη ή την είχε κάνει σοφότερη η περιπέτεια αυτής με τα ορθοπεδικά.

Αλλά, ενώ μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για τα ορθοπεδικά ο διοικητής της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Μάνος Φραγκιαδουλάκης αναρτά αρχικά στο διαδίκτυο την κατάληξη, πριν από μερικές μέρες και πριν μπει σε εφαρμογή το αποτέλεσμά της με εγκύκλιό του σε όλα τα νοσοκομεία της Κρήτης ξαφνικά την παγώνει!!!

Επισήμως γιατί, όπως αναφέρει, ζήτησε διευκρινίσεις από την Επιτροπή Προμηθειών του υπουργείου Υγείας για το αν η διαδικασία που ακολουθήθηκε στη διαπραγμάτευση των ορθοπεδικών, και η οποία έφερε την εντυπωσιακή έκπτωση του 20% στην τιμή, ήταν τυπικά ορθή!

Προφανώς και έχει διαφύγει στο διοικητή της 7ης ΥΠΕ ότι από τη στιγμή που στη διαπραγμάτευση δεν υπάρχουν οι υποχρεώσεις ενός κανονικού διαγωνισμού, η σημασία της έγκειται στο να πετύχεις την καλύτερη και χαμηλότερη τιμή και μόνο αυτό.

Μια επιστολή-"βόμβα"

Αλλά ενώ διαδραματίζονται όλα αυτά, μία ακόμη επιστολή, που αποκαλύπτει σήμερα η "Νέα Κρήτη", όχι απλά θα βοηθήσει τους αναγνώστες της να κατανοήσουν πώς στήνονται τα παιχνίδια με τις προμήθειες, αλλά κυρίως τις περίεργες υπόγειες διαδρομές μεταξύ επιτροπών και εταιρειών.

Η επιστολή είναι του μέλους της επιτροπής Κώστα Φωκά, διευθυντή στην Α’ Ορθοπεδική Κλινική του Βενιζελείου, και τα όσα αναφέρει φέρνουν προ των ευθυνών τους το διοικητή της ΔΥΠΕ και το υπουργείο Υγείας, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι θα προκαλέσουν και εισαγγελική παρέμβαση. Η επιστολή, με ημερομηνία 31/1/2011, έχει αποδέκτες τη διοίκηση της ΥΠΕ, τους διοικητές σε Βενιζέλειο και ΠΑΓΝΗ, αλλά και τον ίδιο τον αναπληρωτή καθηγητή και αποχωρήσαντα πρόεδρο της επιτροπής για την προμήθεια των ορθοπεδικών Παύλο Κατώνη. Απευθύνεται πρωτίστως στον Μάνο Φραγκιαδουλάκη, στην υπηρεσία του οποίου πρωτοκολλήθηκε μόλις την 1η Φεβρουαρίου 2011.

Τα βασικά αποσπάσματα της επιστολής που σας παραθέτουμε αναμένεται να προκαλέσουν ντόμινο εξελίξεων. Στην επιστολή εισαγωγικά ο κ. Φωκάς αναφέρει: «Επιτρέψτε μου να εκφράσω την ικανοποίησή μου για την επιτυχή έκβαση της διαπραγμάτευσης... Η πορεία της διαδικασίας βεβαίως δεν ήταν καθόλου εύκολη και σε κάποιες περιπτώσεις διεφάνη ότι οδηγείτο σε αδιέξοδο. Ο σημαντικότερος λόγος σχετίζεται με τη συμπεριφορά του προέδρου της Επιτροπής κ. Κατώνη, ο οποίος συνεχώς προέβαλε απόψεις και αξιώσεις τις οποίες αδυνατούσε να τεκμηριώσει. Ήταν δε τέτοια η ένδεια επιχειρημάτων, που δυστυχώς η μόνιμη επωδός του ήταν η επίκληση της ιδιότητας του καθηγητή και του προέδρου. Οφείλω ωστόσο να αναγνωρίσω δημόσια ότι ήταν προς τιμήν του η σημαντική παραχώρησή του να δεχτεί ανοιχτό μειοδοτικό διαγωνισμό, αντί του κλειστού, τον οποίο είχε προτείνει αρχικά (ο οποίος ούτως ή άλλως ήταν παράνομος)».

Αντί για έκπτωση πρότεινε... «οροφή»

Η επιστολή του κ. Φωκά έρχεται όμως την πιο κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης και τα όσα αναφέρει όχι απλά τινάζουν στον αέρα όλους όσους για χρόνια καλύπτονται στο πώς στήνονται τα παιχνίδια με τις προμήθειες, αλλά αποδεικνύει για πρώτη φορά δημόσια πως στήνονται «καρτέλ» εταιρειών.

Διαβάστε πώς ακριβώς περιγράφει την υπόθεση: «Η ανοιχτή διαδικασία είχε ως αποτέλεσμα να προκύψει σημαντικός αριθμός εταιρειών. Μεταξύ αυτών και η μειοδότης, η οποία προσέφερε χαμηλότερες τιμές από καρτέλ εταιρειών, οι οποίες κατέβηκαν προφανώς προσυνεννοημένες και συντεταγμένες.

Και τότε συνέβη το ανήκουστο σε μειοδοτικό διαγωνισμό: αντί να ανταγωνίζονται η μία εταιρεία την άλλη χαμηλώνοντας τις τιμές τους, ο ίδιος ο πρόεδρος (ο αρμόδιος για τη διαπραγμάτευση) πρότεινε οροφή 3% στις προσφορές των εταιρειών. Δεν απαιτείτο διδακτορικό στα Μαθηματικά, απλή αριθμητική χρειαζόταν για να αντιληφθεί κανείς πόσο επιζήμιο θα ήταν κάτι τέτοιο, και πόσο ακριβά θα πλήρωναν τα υλικά τα νοσοκομεία της Κρήτης. Σχεδόν αμέσως απορρίφθηκε η πρότασή του, οπότε ο κ. Κατώνης αποχώρησε όπως αποχώρησαν και αρκετές εταιρείες...».

Ο ρόλος Δελημπαλταδάκη

Σε αυτό το σημείο της επιστολής του ο κ. Φωκάς αναφέρεται στο ρόλο του αναπληρωτή διοικητή της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Γιώργου Δελημπαλταδάκη, ο οποίος σημειωτέον από τον περασμένο Δεκέμβριο τελεί υπό παραίτηση: «Δεν είναι υπερβολή να πω ότι, αν δεν ήταν παρών, η διαδικασία θα είχε ναυαγήσει. Αυτός έδωσε το πρόσταγμα να συνεχιστεί η διαδικασία μετά την αποχώρηση του κ. Κατώνη και ορισμένων εταιρειών, και απέδειξε ότι είναι ικανός διαπραγματευτής αφού έφερε σε πέρας μια διαδικασία που κινείτο πάνω σε τεντωμένο σχοινί. Ήταν οι ενέργειες του κ. Δελημπαλταδάκη αυτές, που, ευτυχώς, αντιστάθμισαν τα καμώματα του κ. Κατώνη, αλλιώς θα είχαμε οδηγηθεί σε ναυάγιο...».

Τι λέει για το μειοδότη

Αλλά ο κ. Φωκάς, προχωρώντας στην ίδια επιστολή του σε κρίσεις για τη μειοδότρια εταιρεία με την έκπτωση του 20%, αποκάλυψε ταυτόχρονα πώς λειτουργεί το σύστημα με εταιρείες σε "καρτέλ" γύρω από τον οποιοδήποτε διαγωνισμό που αφορά προμήθεια υλικών σε νοσοκομεία: «Αναφορικά με την εταιρεία "Ιατρική Ανάπτυξη", ο νόμος της δίνει το δικαίωμα, παρότι νέα και πρωτοεμφανιζόμενη, να μετέχει στο διαγωνισμό, αφού υπέβαλε όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, όπως αυτά προβλέπονταν από την προκήρυξη. Με ποια νόμιμη αιτιολογία θα μπορούσε κανείς να την αποκλείσει;.. Εξάλλου, δεν εμπόδισε κανείς τις εταιρείες οι οποίες μας ήταν γνωστές και προμήθευαν υλικά στο παρελθόν να μειώσουν τις τιμές τους αντίστοιχα και να είναι αυτές οι μειοδότριες...».

Όμως ο κ. Φωκάς στο σημείο αυτό της επιστολής του απαντάει ευθέως στις αιτιάσεις του κ. Κατώνη στη δική του επιστολή προς τον Μάνο Φραγκιαδουλάκη, γεγονός που αποδεικνύει ότι ο διευθυντής της Ορθοπεδικής του Βενιζελείου γνώριζε ήδη αυτολεξεί τι επιχειρήματα χρησιμοποιούσε "πίσω από την πλάτη" της επιτροπής ο διευθυντής της Ορθοπεδικής του ΠΑΓΝΗ: «Επίσης, μόνο ένας αδαής θα ισχυριζόταν ότι η ύπαρξη μειοδότη εγκυμονεί κινδύνους συνυφασμένους με μονοπώλια. Αντίθετα, ο στόχος ενός μειοδοτικού διαγωνισμού είναι ο υγιής ανταγωνισμός των εταιρειών, ώστε να επιτευχθεί η χαμηλότερη τιμή. Είναι στοιχειώδης κανόνας, γνωστός σε όλους εκ των προτέρων, ότι την προμήθεια θα την αναλάβει ένας, αυτός που μειοδότησε. Αυτό το οποίο είναι επικίνδυνο, διότι νοθεύει τον υγιή ανταγωνισμό, είναι η κάθοδος ενός καρτέλ σε ένα διαγωνισμό, όπως συνέβη. Πώς αλλιώς εξηγείται ότι αριθμός εταιρειών προσέφεραν κάποια είδη ακριβώς στην ίδια τιμή; Αν δεν είναι αυτό καρτέλ, τότε ποιο είναι; Δεν είναι δυνατόν λοιπόν να αποχωρούν οι νόμιμοι ή μη εκπρόσωποι των εταιρειών, μεσούσης της διαπραγμάτευσης, δείχνοντας έτσι ότι δεν αποδέχονται τους βασικούς κανόνες της, και εκ των υστέρων να διαρρηγνύουν κάποιοι τα ιμάτιά τους για δήθεν μονοπώλια, αποτυχία της διαπραγμάτευσης... Αυτά όλα θα μπορούσαν να είναι εκ του πονηρού».

Επίλογος με αιχμή

Εντύπωση προκαλεί και ο τρόπος με τον οποίο κλείνει την επιστολή του ο κ. Φωκάς: «Τέλος, θα ήθελα να σας παρακαλέσω, για λόγους στοιχειώδους ευγένειας και επαγγελματικής δεοντολογίας εκ μέρους μου, να κοινοποιήσετε το παρόν στον καθηγητή κ. Κατώνη, του οποίου το όνομα αναφέρεται στο έγγραφό μου».

Ιδού η Ρόδος...

Τα όσα παραθέτει σήμερα η "Νέα Κρήτη" αποτελούν για πρώτη φορά ίσως ντοκουμέντο γύρω από το κύκλωμα προμήθειας υλικών στα δημόσια νοσοκομεία και του τι ακριβώς διαδραματίζεται με τις τιμές τους, την ώρα που ο ελληνικός λαός στενάζει στη μέγγενη του μνημονίου.

Θεωρούμε ότι με τα αναμφισβήτητα αυτά έγγραφα, ο λόγος αλλά και οι πράξεις όλων των εμπλεκομένων θα πρέπει να είναι άμεσος και όχι παραπεμπτικός στις ελληνικές καλένδες με τις γνωστές ΕΔΕ και τις αργόσυρτες έρευνες, που απλά συγκαλύπτουν διαχρονικά την ίδια κατάσταση.

Άλλωστε, ο πολίτης περιμένει να δει και στην Κρήτη έμπρακτα την περίφημη πρωθυπουργική ρήση «διαφάνεια και κάθαρση παντού και για όλους».

Η επιστολή του κ. Κατώνη συνεχίζει ως εξής: «Ξαφνικά μια εταιρεία ("Ιατρική Ανάπτυξη"), που δεν έχει ξαναδουλέψει πουθενά στην Ελλάδα, και ιδιαίτερα στην Κρήτη, ήρθε με άγνωστα εργοστάσια παραγωγής με εμφυτεύματα, χωρίς καμία τεχνική αξιολόγηση και χωρίς καμία δική μας δυνατότητα να πληροφορηθούμε από Έλληνες ορθοπεδικούς αφού κανείς δεν τα έχει εφαρμόσει, να δώσει έκπτωση από 15 έως 20% και να πάρει τις προμήθειες του ορθοπεδικού τραύματος για όλα τα νοσοκομεία της Κρήτης...

Αυτό, όπως γνωρίζετε, δεν έχει προηγούμενο εφαρμογής στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, διότι, εκτός από μονοπωλιακή πολιτική, εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους όσον αφορά στην ασφαλή και καθημερινή προμήθεια των νοσοκομείων με τις τεράστιες ποσότητες των υλικών, χωρίς να υπάρχει και η σχετική έγκριση του ξένου οίκου που δίνει τα υλικά στο συγκεκριμένο αντιπρόσωπο, όπως ακριβώς προβλέπεται σε όλες τις μεγάλες κρατικές προμήθειες, και φυσικά δεν πρέπει να παραγνωρίσουμε το κοινωνικό κόστος από την άμεση απόλυση τουλάχιστον 15 τοπικών αντιπροσώπων των υπόλοιπων εταιρειών».

Δηλαδή ο κ. Κατώνης διατύπωνε και την άποψη ότι, επειδή η έκπτωση της εταιρείας έφτανε το 20%, οι υπόλοιπες εταιρείες που θα έχαναν τη δουλειά θα απέλυαν προσωπικό, αλλά για το όφελος από την τόσο μεγάλη έκπτωση των νοσοκομείων και του ελληνικού λαού κουβέντα.

Στην ίδια επιστολή συνεχίζει αναφέροντας: «Εξίσου σημαντικός λόγος είναι η ποιότητα των υλικών, όπου μαζί με την κατάλληλη ένδειξη και τεχνική είναι οι κύριοι και σχεδόν αποκλειστικοί παράγοντες για την τελική λειτουργική έκβαση των ασθενών. Είμαι πεπεισμένος, από τη θέση την οποία κατέχω και τη χειρουργική εμπειρία των 27 ετών σε διάφορα νοσοκομεία της Ελλάδας και του εξωτερικού, ότι η πραγματική οικονομία θα γίνει όχι από τη χρησιμοποίηση φθηνών εμφυτευμάτων, που προέρχονται από άγνωστους οίκους του εξωτερικού, αλλά αντίθετα από δοκιμασμένα και ποιοτικώς ελεγμένα εμφυτεύματα σε τιμές Ευρώπης... Αυτά δυστυχώς είναι άγνωστα μέχρι τώρα στη χώρα μας, αλλά πολύ γρήγορα θα μας αναγκάσουν άλλοι να τα εφαρμόσουμε».

Για να βοηθήσουμε καλύτερα στην κατανόηση της επιστολής τον απλό αναγνώστη, γιατί οι γιατροί έχουν καταλάβει περί τίνος πρόκειται, εμείς απλά σημειώνουμε πως άλλο η έκπτωση στην τιμή των εμφυτευμάτων και άλλο τα φθηνά εμφυτεύματα. Στο δε θέμα της ποιότητας, από τη στιγμή που η εταιρεία με την έκπτωση του 20% παρουσίαζε υλικά με την έγκριση CE, δεν υπήρχε κανένα θέμα εγγύησης της ποιότητάς τους. Το θέμα που υπάρχει, ως φαίνεται στην επιστολή του κ. Κατώνη, είναι πώς μια νέα εταιρεία εμφανίζεται με μια έκπτωση 20% να επιχειρεί να "σπάσει" τη συμφωνία όλων των άλλων εταιρειών που είναι ήδη στο παιχνίδι χρόνια, να μη δώσουν έκπτωση μεγαλύτερη από 3%. Άλλωστε, ο κ. Κατώνης θα πρέπει να ενθυμείται την περίοδο που ένας από τους βασικούς προμηθευτές του ΠΑΓΝΗ και του Βενιζελείου, η εταιρεία Plus, που είχε πλέον εξαγοραστεί από τη Smith & Nephew, σταμάτησε να "ευεργετεί" τους χρήστες των υλικών της, και σε μια νύχτα μέσα άλλαξαν τα υλικά της και στα δύο νοσοκομεία με άλλη εταιρεία χωρίς να τεθεί θέμα ποιότητάς τους.

ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ 04/02/11

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Σάλος από τις αποκαλύψεις. Εντολή ανάκλησης της διαπραγμάτευσης για τα ορθοπεδικά υλικά

05/02/2011

Τα όσα αποκάλυψε χθες η «Ν.Κ.» με επίκεντρο τις επιτροπές προμηθειών για ορθοπεδικά υλικά στα νοσοκομεία της Κρήτης, το διαγωνισμό των εταιρειών αλλά και τις συμπεριφορές μελών επιτροπών, που ορίζονται με γνώμονα την υπεράσπιση του δημόσιου χρήματος, προκαλούν σάλο και ποικίλες αντιδράσεις. Ακόμη περισσότερο που, όπως είδαμε χθες, τα στοιχεία προκύπτουν μέσα από έγγραφα και επιστολές δημόσιου χαρακτήρα των ίδιων των μελών τέτοιων επιτροπών.

Το θέμα μάλιστα προκάλεσε την άμεση αντίδραση προσωπικά του διοικητή της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, του κ. Μάνου Φραγκιαδουλάκη, ο οποίος έκανε λόγο για απόπειρα να θιγεί και το πρόσωπό του σε μία διαδικασία που, όπως επισήμανε, δεν έκανε τίποτα άλλο από το να διαφυλάττει διαρκώς τη νομιμότητά της, από όποια πλευρά κι αν αμφισβητήθηκε. Μάλιστα, όπως είπε χαρακτηριστικά, για να μην έχει καμία σκιά πάνω του, για το λόγο αυτό απευθύνθηκε στο υπουργείο Υγείας, με τις οδηγίες του οποίου έφτασε στο να ανακαλέσει την απόφαση εκτέλεσης της διαπραγμάτευσης, με τη μειοδότρια εταιρεία που έδωσε έκπτωση 20% για την προμήθεια ορθοπεδικών υλικών, την ώρα που οι άλλες εταιρείες δεν ξέφυγαν από κοινού από το 3% και μάλιστα στο τέλος αποχώρησαν και από τη διαπραγμάτευση.

Όμως, στα όσα παρέθεσε σε δηλώσεις του αλλά και με σειρά εγγράφων, σε απάντηση του χθεσινού δημοσιεύματος με ντοκουμέντα, γεννήθηκαν και νέα ερωτήματα που αγγίζουν τα όρια προκλητικών μεθοδεύσεων, αναδεικνύοντας περαιτέρω ένα κλίμα νοσηρότητας και παρασκηνίου πάνω στις προμήθειες με δημόσιο χρήμα, χρήμα του ελληνικού λαού.

Απαντήσεις που γεννούν πελώρια ερωτηματικά

Ο κ. Φραγκιαδουλάκης, έχοντας αντιληφθεί πλέον τις διαστάσεις που παίρνει η υπόθεση, αναφέρθηκε και διεξοδικά και χρονικά στο όλο θέμα, σημειώνοντας αρχικά μεταξύ άλλων:

«...Όλες οι διαδικασίες που έπρεπε να γίνουν τηρήθηκαν στο ακέραιο. Για το θέμα με την επιτροπή διαπραγμάτευσης για την προμήθεια των ορθοπεδικών υλικών, όρισα εκτός της επιτροπής και τον υποδιοικητή μου Γιώργο Δελημπαλταδάκη, συντονιστή, έχοντάς του απεριόριστη εμπιστοσύνη. Όταν αποχώρησε από την επιτροπή ο κ. Κατώνης (σ.σ. πρόεδρος της επιτροπής, όπως διαβάσατε χθες), διαμαρτυρόμενος ότι γίνονται ενέργειες που δεν είναι σύννομες, όπως αναφέρει και το δημοσίευμά σας, μου έστειλε και σχετική επιστολή για όλα αυτά». Μόνο που, σε αντίθεση με τα όσα λέει σήμερα ο κ. Φραγκιαδουλάκης, πουθενά στην επιστολή του ο κ. Κατώνης δεν αποπειράται να χαρακτηρίσει τις ενέργειες «μη σύννομες». Αλλά ο Δυπεάρχης συνεχίζει ως εξής τις δηλώσεις του :

«Έστειλα αμέσως τις ενστάσεις Κατώνη στο νομικό μας σύμβουλο και η απάντησή του ήταν ότι η διαπραγμάτευση της επιτροπής μπορεί να συνεχιστεί κανονικά, γιατί είναι στα πλαίσια του νόμου και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, γιατί και εγώ είχα μία αμφιβολία αν έπρεπε να συνεχιστεί (!!!). Η απόφαση ήταν ευνοϊκή, γιατί προέκυψε ένα μεγάλο ποσοστό έκπτωσης (σ.σ. 20%, από 3% που έδιναν όλες οι άλλες εταιρείες), κάτι το οποίο είναι και το επιδιωκόμενο της διαπραγμάτευσης αυτής».

Η κατά Φραγκιαδουλάκη εμπλοκή

Διαβάστε όμως πώς ο Δυπεάρχης προσεγγίζει τη χθεσινή μας αποκάλυψη για τις εταιρείες που με λειτουργία «καρτέλ» στη διαπραγμάτευση αποχώρησαν μη ανεβάζοντας την έκπτωσή τους πάνω από 3%, όταν είδαν ότι άλλη εταιρεία έδινε 20% και όταν αντιλήφθηκαν ότι η πρόταση του προέδρου της επιτροπής κ. Κατώνη, σύμφωνα με τα όσα λέει στην επιστολή του, που επίσης χθες δημοσιεύσαμε, το μέλος της ίδιας επιτροπής, ο κ. Φωκάς, για οροφή στην έκπτωση του 3% (!!!) σε μειοδοτικό κατά τα άλλα ανοιχτό διαγωνισμό, απορρίφθηκε ως λογική πράξη από τα άλλα μέλη της επιτροπής, προκαλώντας την αποχώρηση του προέδρου της, μαζί με τις άλλες εταιρείες.

Η επιστολή στην ΕΠΥ

Μάλιστα ο κ. Φραγκιαδουλάκης μας ενεχείρισε και τη σχετική επιστολή προς την κ. Καστανιώτη με ημερομηνία 17-12-2011, την οποία σήμερα σας παραθέτουμε αυτούσια. Αυτό που προκαλεί εντύπωση στην επιστολή είναι πως, ενώ στην πρώτη της σελίδα αναφέρεται απλά σε μειοδότρια εταιρεία με σημαντική έκπτωση χωρίς αναφορά στο ποσοστό της, στη δεύτερη σελίδα ενσωματώνει όλες τις αιτιάσεις της επιστολής προς τον ίδιο από τον κ. Κατώνη που χθες σας παραθέσαμε και με βάση αυτή ζητάει από τα κεντρικά να γνωμοδοτήσουν αν η εταιρεία είναι σοβαρή και αξιόπιστη για να δίνει τόσο μεγάλη έκπτωση, το ποσοστό της οποίας αποφεύγει και πάλι να αναφέρει!!! Αντίθετα, στην επιστολή του δεν αναφέρεται ούτε στη γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου της ΥΠΕ Κρήτης, ούτε στη θέση που πήραν τα άλλα 4 μέλη της επιτροπής, ούτε στο ότι ο αναπληρωτής διοικητής του, που ο ίδιος όρισε να συντονίζει την επιτροπή, τα βρήκε όλα εντάξει με την εταιρεία. Ακόμη χειρότερα, ενώ αναφέρεται αναλυτικά στις αιτιάσεις του κ. Κατώνη, δεν επισυνάπτει στην ίδια επιστολή τα πρακτικά της επιτροπής διαπραγμάτευσης, η οποία μετά την αποχώρηση του κ. Κατώνη, πήρε και τις τελικές αποφάσεις. Αν το είχε κάνει ή, ακόμη καλύτερα, αν τα είχε διαβάσει, θα έβρισκε εκεί μέσα όλες τις απαντήσεις για το αν η μειοδότρια εταιρεία είχε ή όχι τα εχέγγυα να αναλάβει την προμήθεια. Άλλωστε αν δεν είχε κατά το νόμο απαραίτητα δικαιολογητικά, παλιά ή νέα εταιρεία, η επιτροπή θα παρανομούσε αν την έκανε δεκτή στη συμμετοχή της διαπραγμάτευσης, οπότε τα ερωτήματα της επιστολής του μάλλον καινοφανή μπορούν να χαρακτηριστούν.

Θέμα σοβαρό από τις δηλώσεις Φραγκιαδουλάκη

Οι πρώτες αυτές απαντήσεις του διοικητή της 7ης ΥΠΕ Κρήτης γεννούν σωρεία νέων ερωτημάτων και κυρίως επισημάνσεων, που προκαλούν πλέον μείζον θέμα, αν και στη συνέχεια των δηλώσεών του δημιουργούνται ακόμη μεγαλύτερα ζητήματα.

Πρώτο θέμα που προκύπτει είναι πώς ο διοικητής της ΔΥΠΕ φτάνει απευθείας σε επιστολή στην κεντρική ΕΠΥ, αφού θα μπορούσε κάλλιστα να αποταθεί στον υποδιοικητή του, που ο ίδιος είχε ορίσει ως συντονιστή, για να μάθει αν η εταιρεία έχει τα απαραίτητα δικαιολογητικά ποιότητας και πιστότητας.

Μήπως η παράκαμψη του κ. Δελημπαλταδάκη και των υπολοίπων τεσσάρων μελών της επιτροπής διαπραγμάτευσης δε συνιστά άρση της εμπιστοσύνης του κ. Φραγκιαδουλάκη προς αυτήν;

Ο διοικητής της ΥΠΕ Κρήτης προχώρησε στην πρωτότυπη διατύπωση ότι προβληματίστηκε επειδή οι άλλες εταιρείες αποχώρησαν και μένοντας ένας μειοδότης δημιουργήθηκε θέμα μονοπωλιακού ενδιαφέροντος; Δε θα έπρεπε πρώτα να αναρωτηθεί για τις εταιρείες που αποχώρησαν με εναρμονισμένη πολιτική τιμών και έκπτωση από κοινού 3% που συνιστά καρτέλ; Ακόμη και αν δεχτούμε καλοπροαίρετα τη σκέψη του, ότι η εταιρεία μπορούσε ως μόνη πλέον να λειτουργήσει μονοπωλιακά, ποιος ευθύνεται για το μονοπώλιο; Μήπως αυτοί που δεν κατήγγειλαν την εναρμονισμένη πρακτική όλων των άλλων εταιρειών να αποχωρήσουν εκβιαστικά δίνοντας ανώτερη έκπτωση 3%;

Η επιστολή του κ. Κατώνη προς τον κ. Φραγκιαδουλάκη σε αυτή την οροφή του 3% αναφέρεται, την οποία θεωρούσε και μεγάλη επιτυχία. Όφειλε επίσης ο κ. Φραγκιαδουλάκης να αναφέρει δημόσια ότι καμία υποψία μονοπωλίου δεν υπάρχει, από τη στιγμή που η σύμβαση η συγκεκριμένη έχει πεπερασμένη διάρκεια τεσσάρων μόλις μηνών.

Από την άλλη, σε ανοιχτούς μειοδοτικούς διαγωνισμούς το αποτέλεσμα είναι ένα: Στο τέλος ένας είναι ο μειοδότης, ούτως ή άλλως. Δηλαδή ακόμη και αν έμεναν οι άλλες εταιρείες στη διαπραγμάτευση, πάλι ο μειοδότης ένας θα ήταν.

Επίσης ο διοικητής της ΥΠΕ, αν στοιχειωδώς ήλεγχε τις προδιαγραφές για τη διαπραγμάτευση και τους φάκελους που κατατέθηκαν από τις εταιρείες ή αν ρωτούσε τον υποδιοικητή του και τα μέλη της επιτροπής, θα διαπίστωνε τα εξής:

Α) Και η συγκεκριμένη εταιρεία που μειοδότησε κατέθεσε όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά, ISO, έγγραφα ποιότητας και όλα με την ένδειξη CE, δηλαδή προδιαγραφές Ε.Ε. Στο φάκελό της μάλιστα ως συνεργάτης της για την προμήθεια των υλικών εμφανίζεται στις ολικές αρθροπλαστικές ισχίου αγγλική εταιρεία από τις κορυφαίες στα αποθέματα του είδους ανά τον κόσμο (JRI). Επίσης στα αρθροσκοπικά εμφανίζεται μια από τις τρεις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο και στα οστικά μοσχεύματα αμερικανική εταιρεία που προμηθεύει τις αντίστοιχες πανεπιστημιακές κλινικές ορθοπεδικής στην Αθήνα.

Η «άγνωστη εταιρεία», με μία επίσκεψη στον ιστότοπό της, διαπιστώνει ο καθένας ότι λειτουργεί στο χώρο της υγείας από το 1991, με έδρα της την Αθήνα και υποκατάστημα στη Θεσ/νίκη. Ασχολείται δε με ορθοπεδικά και καρδιολογικά εμφυτεύματα.

Επίσης, για την παρακαταθήκη υλικών της εταιρείας, που ανησυχούσε για το αν θα κάλυπτε τα νοσοκομεία αν έφευγαν οι άλλες τελείως από τις προμήθειες στην Κρήτη, αφενός δε αφού το κάθε νοσοκομείο υπογράφει χωριστή σύμβαση μαζί της, θα μπορούσε να έχει σκληρές ρήτρες κάλυψης. Αφετέρου, θα έπρεπε να παροτρύνει τα νοσοκομεία η ΔΥΠΕ, με γνώμονα την επιτυχία του 20%, σπάζοντας το καρτέλ των εταιρειών, να πετύχει την προσέλκυση και άλλων εταιρειών που θα ήθελαν να δουλέψουν με τον ίδιο τρόπο και με ακόμη καλύτερες τιμές.

Το βασικό όμως ζήτημα που προέκυψε από την πρώτη δέσμη δηλώσεων του Φραγκιαδουλάκη είναι πως δεν υπήρξε ούτε μια αναφορά του για την εναρμονισμένη πρακτική τιμών και εκπτώσεων από τις άλλες εταιρείες ορθοπεδικών, τη στιγμή που ο ίδιος είναι για χρόνια γνώστης ότι πάρα πολλές διαπραγματεύσεις των εταιρειών με τα νοσοκομεία της Κρήτης αυτό είχαν ως βασικό πρόβλημα, την εμφάνιση δηλαδή ενός ιδιότυπου καρτέλ. Ομοίως, καμία επισήμανση δεν υπάρχει για το γεγονός ότι μαζί με τις εταιρείες που αποχώρησαν αποχώρησε και ο πρόεδρος της επιτροπής που ο ίδιος όρισε, έχοντας παραπλήσιες ή και ταυτόσημες απόψεις με αυτές τις εταιρείες.

Η εκδοχή Φραγκιαδουλάκη για την τελική εμπλοκή

Ενώ, όπως διαβάσαμε, ο διοικητής της 7ης ΥΠΕ στις δηλώσεις του επισήμανε ότι μετά την προφορική διαβεβαίωση που είχε από την πρόεδρο της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας κεντρικά, την κ. Καστανιώτη, και παρά τις επιφυλάξεις του, προχώρησε τελικά στην εντολή προς τα νοσοκομεία να υπογράψουν συμβάσεις με την επίμαχη μειοδότρια, η συνέχεια, όπως λέει ο ίδιος, υπήρξε διαφορετική και όχι με δική του ευθύνη.

Την ευθύνη από ’δω και κάτω ο κ. Φραγκιαδουλάκης τη χρεώνει αποκλειστικά στους παράγοντες του υπουργείου Υγείας και δια της μεταφοράς στον ίδιο τον υπουργό ή υφυπουργό αρμόδιο για θέματα προμηθειών. Προσέξτε πώς ακριβώς στις δηλώσεις του ο κ. Φραγκιαδουλάκης περιγράφει την εξέλιξη:

«Μετά από μερικές μέρες με πήρανε από την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας, ο αντιπρόεδρος, ο κ. Μίγκας, και μου επισήμανε ότι υπάρχει αναστάτωση στο υπουργείο διότι υπογράψαμε μια παράνομη απόφαση (!!!) και ότι θα πρέπει να την ανακαλέσω άμεσα. Εγώ λοιπόν, υπακούοντας στην εντολή αυτή (σ.σ. προφορική εντολή) - επικαλέστηκε μάλιστα και τον υπουργό - του είπα ότι θα δω αν τα νοσοκομεία έχουν υλοποιήσει την εντολή μου να υπογράψουν σύμβαση με τη μειοδότρια. Και αφού επικοινώνησα άμεσα με αυτά και διαπίστωσα ότι ακόμα δεν την είχαν υλοποιήσει, τους είπα να σταματήσει μέχρι να έχω νεότερα από το υπουργείο. Με πήρε όμως πάλι ο υποδιοικητής της ΕΠΥ, στον οποίο κοινοποίησα την απόφασή μου, και μου είπε ξανά: "Δε χρειάζεται απλά αναστολή της απόφασής σου, αλλά ανάκληση. Πρέπει να ανακαλέσεις γρήγορα γιατί θα έχουμε προβλήματα". Υπακούοντας λοιπόν στην εντολή στέλνω δεύτερο έγγραφο ανάκλησης στα νοσοκομεία, το οποίο κοινοποιώ στην ΕΠΥ και αναφέρω: "Για λόγους δημοσίου συμφέροντος και για διάφορους άλλους λόγους που επικαλούμαι, μετά από περαιτέρω διερεύνηση, σας παρακαλώ να ανακαλέσετε την απόφαση αν έχετε υπογράψει". Δεν είχαν υπογράψει ευτυχώς. Εγώ ανακάλεσα τη δική μου απόφαση έτσι. Έκτοτε δεν έχω νεότερα. Επικοινώνησα χθες με το γενικό γραμματέα του υπουργείου και στέλνω στον ίδιο και στον υπουργό ενημέρωση, το πακέτο όλων των διαδικασιών, το οποίο κοινοποιώ και στην ΕΠΥ, η οποία μου είχε πει μέσω του αντιπρόεδρου της ότι ο ίδιος ο υπουργός ενδιαφέρεται άμεσα για το θέμα, αν και αυτό εγώ δεν το ξέρω. Τους καλώ λοιπόν να βάλουν την ερχόμενη Τρίτη το απόγευμα στην ολομέλεια το θέμα αυτό και να μου δώσουνε κατεύθυνση για να προχωρήσω σύμφωνα με το νόμο πρώτα από όλα και με τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος».

Τελικά ερωτήματα με μείζον θέμα...

Το δεύτερο σκέλος των δηλώσεων του διοικητή της 7ης ΥΠΕ γεννά ίσως τα πιο καίρια ερωτήματα που φτάνουν μέχρι το υπουργείο Υγείας και που δεν χρήζουν απλά απαντήσεων αλλά και συγκεκριμένων ενεργειών.

Ζήτημα πρώτο: Πώς, ενώ ο κ. Φραγκιαδουλάκης είχε το «πράσινο φως» (προφορικά και πάλι) από την πρόεδρο της ΕΠΥ να εκδώσει εντολή για να υπογράψουν συμβάσεις τα νοσοκομεία της Κρήτης με τη μειοδότρια εταιρεία, ξαφνικά μεσολαβεί τηλέφωνο του αντιπρόεδρου πλέον της ΕΠΥ που ζητά να ανακληθεί η εντολή; Τι εννοούσε ο αντιπρόεδρος της ΕΠΥ, αν έτσι συνέβη, περί αναστάτωσης στο υπουργείο; Και γιατί δεν αιτιολόγησε ότι η εντολή, αν δεν ανακαλούνταν, θα ήταν παράνομη; Δηλαδή η πρόεδρος της ΕΠΥ είχε ανάψει πράσινο φως στον κ. Φραγκιαδουλάκη για κάτι παράνομο; Μήπως η αναστάτωση οφειλόταν στο γεγονός ότι οι εταιρείες που αποχώρησαν από τη διαπραγμάτευση στο Ηράκλειο, με την εναρμονισμένη πρακτική τιμών στις εκπτώσεις αλά καρτέλ, στράφηκαν στο υπουργείο στην Αθήνα θεωρώντας ότι η εταιρεία με την έκπτωση 20% χαλούσε την πιάτσα; Και το υπουργείο ενέδωσε σε κάτι τέτοιο; Ειδικά τώρα που εμφανίστηκαν και άλλες εταιρείες να υποστηρίζουν ότι μπορούν να δώσουν και μεγαλύτερη από 20% έκπτωση, ανακαλώντας τη σχετική διαπραγμάτευση, το υπουργείο θα γυρνούσε σε τιμές Ιουλίου του 2010, που είναι υπέρογκες;

Αν πάλι το υπουργείο σπεύσει να υποστηρίξει ότι, με την ανάκληση της εντολής, «ούτως ή άλλως, από το Μάρτιο ξεκινούν ενιαίοι διαγωνισμοί στα νοσοκομεία για την προμήθεια, οπότε το θέμα καλύπτεται», ούτε αυτό ισχύει γιατί με τις ενστάσεις στην καλύτερη των περιπτώσεων οι διαγωνισμοί θα εγκριθούν σε ένα χρόνο, οπότε θα λειτουργούμε και πάλι αγοράζοντας ακριβότερα;

Ζήτημα δεύτερο: Αρκείται ο διοικητής της ΥΠΕ Κρήτης σε μια προφορική από τηλεφώνου και μάλιστα δυο φορές εντολή του αντιπροέδρου της ΕΠΥ και δεν το ζητάει εγγράφως και κυρίως με αιτιολογία γιατί πρέπει να ανακληθεί η απόφασή του; Δε σκέφτηκε ότι μπορεί να είναι από την απλή εκδοχή μιας φάρσας μέχρι την πιο προχωρημένη ενός καλοστημένου παιχνιδιού ανατροπής;

Ζήτημα τρίτο: Είναι δυνατόν ο διοικητής της 7ης ΥΠΕ Κρήτης να ακούει περί προσωπικού υπουργικού ενδιαφέροντος να ανακληθεί η απόφαση από τρίτο πρόσωπο, που είναι ο αντιπρόεδρος της ΕΠΥ, και να αρκείται σε αυτό, μη ζητώντας έγγραφα και αποδεικτικά του υπουργικού ενδιαφέροντος; Δεν αναρωτήθηκε πώς η ανάκληση της απόφασή του - αν ίσχυαν τα περί υπουργικού ενδιαφέροντος - συνάδει με την πολιτική του υπουργείου Υγείας για μείωση των δαπανών, περιστολή του κόστους και αύξηση του ποσοστού εκπτώσεων στις τιμές των προμηθειών;

Ζήτημα τέταρτο: Το γεγονός ότι στο έγγραφο περί ανάκλησης της εντολής για την υπογραφή συμβάσεων από τα νοσοκομεία της Κρήτης με τη μειοδότρια εταιρεία, που ο κ. Φραγκιαδουλάκης μας παρέδωσε και το οποίο επίσης δημοσιεύουμε, ο ίδιος διατυπώνει την επιφύλαξη «με την επιφύλαξη των συνεπειών που προβλέπει ποινικές ευθύνες σε διοικήσεις που απορρίπτουν προσφορές ιατροτεχνολογικών προϊόντων που διαθέτουν τη σήμανση πιστοποίησης CE», τι αποδεικνύει;

Αφενός ότι τελικά ο κ. Φραγκιαδουλάκης γνώριζε ότι η εταιρεία έχει την πιστοποίηση, αφετέρου πως διαισθάνεται πως η προφορική μόνο εντολή να ανακαλέσει την απόφασή του δε διασταυρώνεται με έγγραφα και στο τέλος μπορεί να αφήσει έκθετο τον ίδιο.

Επίλογος με «βόμβες»

Συμπερασματικά και με βάση τις δηλώσεις του ίδιου του διοικητή 7ης ΥΠΕ Κρήτης τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο σοβαρά με δυο μόνο εκδοχές.

Εκδοχή πρώτη: Όλα να βασίζονται σε προφορικές συνεννοήσεις εν αγνοία υπουργών, οπότε το μείζον θέμα εγείρεται για το διοικητή της ΥΠΕ και τον αντιπρόεδρο της ΕΠΥ.

Εκδοχή δεύτερη: Να υπάρχει πράγματι υπουργική παρέμβαση μέσω τρίτου και προφορικά, οπότε γεννάται πολιτικό θέμα πώς ένα υπουργείο δηλώνει ότι μάχεται για τη μείωση κόστους στις προμήθειες και τα υλικά τους και κατά των καρτέλ, που εναρμονίζουν τις τιμές τους, και την ίδια ώρα κάνει ακριβώς τα αντίθετα;

Προξενεί, τέλος, εντύπωση το γεγονός ότι σε όλες αυτές τις δηλώσεις του κ. Φραγκιαδουλάκη δεν υπάρχει ούτε μια διατύπωση ή κρίση για την επιστολή στις 31/1/2011 του μέλους της επιτροπής διαπραγμάτευσης, δ/ντη της Ορθοπεδικής του Βενιζελείου, Κώστα Φωκά. Επιστολή στην οποία περιγράφεται λειτουργία καρτέλ εταιρειών, όπως και το πρωτοφανές σε μειοδοτικό διαγωνισμό ο πρόεδρος της ίδιας της επιτροπής διαπραγμάτευσης να ζητά οροφή 3% στην έκπτωση και όταν αυτό απορρίπτεται να αποχωρεί μαζί με τις υπόλοιπες εταιρείες.

Ο κ. Φωκάς μάλιστα φέρεται με τη στάση του να έχει ενοχλήσει τόσο πολύ, όπως και ο υποδιοικητής της ΥΠΕ, ο κ. Δελημπαλταδάκης, που κάποιοι δεν αποκλείουν άμεσα και ενορχηστρωμένη επίθεση σε βάρος τους, όχι επί του θέματος, αλλά προσωπικά με στόχο να επιχειρηθεί να πληγεί όμως η αξιοπιστία τους επί του συγκεκριμένου χειρισμού της προμήθειας των ορθοπεδικών υλικών.

«Συνέβη όμως ένα πράγμα που προκάλεσε μία εμπλοκή. Αποχώρησαν όλες οι άλλες εταιρείες, οι οποίες συνήθως σε διαγωνισμούς (!) παίρνουν ένα κομμάτι, δηλαδή ο μειοδότης παίρνει το περισσότερο (!) και κάποια άλλα τα μοιράζονται άλλες εταιρείες. Οι εταιρείες αυτές αποχώρησαν. Με το να αποχωρήσουν υπάρχει ένας μειοδότης, όχι υπάρχει μειοδότης που λέει η "Ν.Κ.". Δεν είναι κακό το να έχεις μειοδότη. Το "ένας μειοδότης" μου δημιουργεί σκέψη για το ενδεχόμενο μονοπωλιακού ενδιαφέροντος. Επειδή πήρα και το έγγραφο του κ. Κατώνη, που λέει τα ίδια, προβληματίστηκα για πολλά πράγματα και έγραψα μία επιστολή στην Κεντρική Επιτροπή Προμηθειών Υγείας, όπου ρωτούσα αν η εταιρεία, που είναι άγνωστη - δεν έχει βάλει σε όλη την Ελλάδα ούτε μία βίδα - μου παρέχει εμένα εγγύηση ότι τα υλικά της είναι σοβαρά. Επιπλέον στην ίδια επιστολή ρωτούσα αν η εταιρεία, που μου είναι άγνωστη, μπορεί να καλύψει τις παρακαταθήκες για όλα τα νοσοκομεία του νησιού αν παραστεί ανάγκη και αποχωρήσουν οι άλλες εταιρείες. Όσο για τα υλικά, αφού δε γνωρίζω τίποτα για αυτή, μπορεί η Κεντρική Επιτροπή Υγείας να μου πιστοποιήσει ότι πράγματι είναι αξιόπιστα; H απάντηση της Κεντρικής Επιτροπής Προμηθειών Υγείας, αφού περίμενα 20 μέρες , εγγράφως δε μου ήρθε ποτέ. Πήρα τότε τηλέφωνο την πρόεδρο της ΕΠΥ στην Αθήνα την κ. Καστανιώτη, και της είπα: "Έχω μία ανησυχία. Καθυστερώ να υπογράψω γιατί, αν υπάρχει το παραμικρό, εγώ δε θα είμαι το εξιλαστήριο θύμα μίας ιστορίας. Εγώ φροντίζω και από εδώ και από εκεί, έτσι ώστε να υπάρχει η ισορροπία και να λειτουργεί το σύστημα". Μου απάντησε η κ. Καστανιώτη ως πρόεδρος της ΕΠΥ ότι, εφόσον η μειοδότρια εταιρεία έχει στα έγγραφά της το σήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έγγραφα με πιστοποίηση και εγγύηση ποιότητας των υλικών, να προχωρήσω. Έσπευσα λοιπόν αρχικά και υπέγραψα την εντολή προς τα νοσοκομεία να υπογράψουν συμβάσεις με τη μειοδότρια εταιρεία ως προμηθευτή».

ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ 05/02/11

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Σε αργία ο διευθυντής του ακτινοθεραπευτικού

08/02/2011

Με μία ακαριαία κίνηση εντελώς αιφνιδιαστικά, ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ κ. Νίκος Κοκκίνης έθεσε αργά χθες το μεσημέρι εκτός Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου τον επίκουρο καθηγητή Ακτινοθεραπευτικής και διευθυντή μέχρι χθες του Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος του Νοσοκομείου κ. Χαράλαμπο Βαρβέρη. Το όνομα του συγκεκριμένου πανεπιστημιακού γιατρού έχει εμπλακεί μεταξύ άλλων στην υπόθεση με τις παράνομες ιατρικές βεβαιώσεις, για τα ειδικά διατροφικά σκευάσματα, υπόθεση που ήδη το ΙΚΑ χαρακτηρίζει ως «μαύρη τρύπα» εκατομμυρίων ευρώ, σε βάρος του Ταμείου και εν αγνοία δεκάδων ζώντων και τεθνεώτων ασφαλισμένων του, εντός και εκτός Κρήτης.

Η απόφαση του κ. Κοκκίνη να απαλλάξει από τα καθήκοντά του το διευθυντή του Ακτινοθεραπευτικού του Νοσοκομείου χωρίς να υπεισέρχεται στην ουσία των κατηγοριών για το βάσιμο ή όχι πράξεων του εν λόγω πανεπιστημιακού γίνεται, όπως αναφέρει η σχετική απόφαση, για «το συμφέρον της υπηρεσίας και το κύρος του ΠΑΓΝΗ».

Ταυτόχρονα όμως συνιστά και πράξη σπάνια στα πανελλαδικά χρονικά, αφού κόντρα σε λογικές περί δίπολου εξουσιών, υπουργείο Υγείας για θέματα του νοσοκομείου και υπουργείο Παιδείας για θέματα πανεπιστημιακών, ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ πετάει ουσιαστικά την «μπάλα των ευθυνών της αυτοκάθαρσης» στην ίδια την πανεπιστημιακή κοινότητα, που εδώ και 1,5 χρόνο στα όσα κατά καιρούς αποκαλύπτονται είτε «σφυρίζει» αδιάφορα είτε προχωρά σε αργόσυρτες «απαλλακτικές ΕΔΕ», είτε εμφανίζει δυσκαμψία ουσιαστικής σύγκλισης των οργάνων της για έλεγχο και αυτοκάθαρση.

Ραγδαίες εξελίξεις

Η κίνηση αυτή του κ. Κοκκίνη ταράζει τα «λιμνάζοντα ύδατα», αφού συνιστά και σε επίπεδο συμβολικό, αν και η υπόθεση του συγκεκριμένου προσώπου δεν είναι η πλέον «καραμπινάτη», αποφασιστικότητα από πλευράς της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ να συγκρουστεί για τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος ακόμη και με κατεστημένα συμφέροντα και «από έδρας» λογικές.

Η απόφαση του διοικητή του ΠΑΓΝΗ αναφέρεται κατά βάση στο πόρισμα της ΕΔΕ για την υπόθεση εμπλοκής γιατρών, νοσηλευτών και υπαλλήλων του νοσοκομείου στις γνωματεύσεις για τα ιατρικά σκευάσματα, με την παράλληλη υποκατάσταση λειτουργιών πολλών κλινικών στο θέμα αυτό, από τους ίδιους τους εκπροσώπους της εταιρείας που είχε στήσει τη «φάμπρικα» με τα διατροφικά σκευάσματα, εντός και εκτός νοσοκομείου.

Μάλιστα η απομάκρυνση του διευθυντή του Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος, σύμφωνα με την απόφαση του διοικητή του ΠΑΓΝΗ, έχει διάρκεια τουλάχιστον μέχρις ότου το Αρμόδιο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Κρήτης, μέλος του οποίου στην Ιατρική Σχολή είναι ο κ. Βαρβέρης, αποφασίσει σχετικά με την αθωότητα ή ενοχή του.

Η απόφαση μάλιστα επιδόθηκε ήδη στις πρυτανικές Αρχές, αφού ενώπιον του Πειθαρχικού του Πανεπιστημίου θα κληθεί πλέον, όπως ο νόμος ορίζει, ο καθηγητής για να αποδείξει την αθωότητά του ή να καταδειχθεί η ενοχή του. Για το Πανεπιστήμιο αλλά και για τον ίδιο τον πανεπιστημιακό γιατρό τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά με βάση αυτή τη διαδικασία.

Το γεγονός ότι το πόρισμα έχει συνταχθεί και έχει καταδείξει τις ευθύνες του διευθυντή Ακτινοθεραπείας από έναν επίσης πανεπιστημιακό γιατρό, το κύρος του οποίου δεν αμφισβητείται, όπως αυτό του διευθυντή της ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ, καθηγητή Δημήτρη Γεωργόπουλου, περιπλέκει περαιτέρω την κατάσταση. Τυχόν απαλλαγή του φερόμενου να κατηγορείται στην υπόθεση πρακτικά θα σημαίνει «ακύρωση» της έρευνας του κ. Γεωργόπουλου. Εκτός κι αν ενώπιον του Πειθαρχικού ο εγκαλούμενος και με αποπομπή πλέον από το ΠΑΓΝΗ πανεπιστημιακός γιατρός είτε αντικρούσει με στοιχεία τα όσα του καταλογίζονται είτε παρουσιάσει νέα δεδομένα που δεν έδωσε κατά τη διάρκεια της ΕΔΕ του κ. Γεωργόπουλου, τα οποία θα στρέφουν έρευνες και αποδείξεις σε άλλα πρόσωπα.

Σύμφωνα με την ΕΔΕ του κ. Γεωργόπουλου, το Τμήμα Ακτινοθεραπείας ήταν ένα από τα τρία τμήματα του ΠΑΓΝΗ, από το οποίο διακινήθηκε ο μεγαλύτερος όγκος συνταγών, για τα διατροφικά σκευάσματα. Μάλιστα κατά την ΕΔΕ η πλειονότητα των συνταγών χορηγούνταν από τον ίδιο το διευθυντή του Τμήματος. Σημειωνόταν μάλιστα ότι ενώ το τμήμα δεχόταν ημερησίως 3-5 νέους ασθενείς, ταυτόχρονα καταγραφόταν και πολύ μεγάλος αριθμός τέτοιων συνταγών από 1 έως 4. Επίσης οι εκπρόσωποι της εμπλεκόμενης εταιρείας διατροφικών σκευασμάτων εμφανίζονται να έχουν άμεση πρόσβαση στα αρχεία των ασθενών του Τμήματος Ακτινοθεραπείας του ΠΑΓΝΗ. Ακόμη χειρότερα που γιατροί, γραμματείς και άλλοι υπάλληλοι του τμήματος εμφανίζονται να καταθέτουν πως η συνήθης πρακτική ήταν η ίδια η ιδιωτική εταιρεία να αναλαμβάνει επί της ουσίας τη διακίνηση των επίμαχων συνταγών ήδη από το χώρο του νοσοκομείου. Αλλά στην ίδια την ΕΔΕ, ο αποπεμφθείς από χθες διευθυντής ακτινοθεραπείας του ΠΑΓΝΗ εμφανίζεται να καταθέτει πως υπέγραφε βεβαιώσεις διατροφικών σκευασμάτων που τις προσκόμιζαν εκπρόσωποι της εταιρείας, χωρίς να έχει εξετάσει ή να γνωρίζει καν τον ασθενή. Μάλιστα ο ίδιος καταθέτει πως συνήθως δε συμπλήρωνε ούτε τη δόση ούτε και το χρόνο χορήγησης τέτοιων σκευασμάτων, αλλά αυτά συμπληρώνονταν αργότερα από την ιδιωτική εταιρεία, γεγονός που συνιστά παραποίηση ιατρικής γνωμάτευσης και μάλιστα εν γνώσει του ίδιου του πανεπιστημιακού γιατρού. Η ΕΔΕ κατέληγε πως για το θέμα θα πρέπει να διερευνηθούν ακόμη και τυχόν ποινικές του ευθύνες.

Δεν είχε περιθώρια

Με βάση αυτή την κατάσταση, ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ δεν είχε άλλα περιθώρια, ανεξάρτητα από το αν μετά την ολοκλήρωση της ΕΔΕ ο πανεπιστημιακός γιατρός δηλώνει ότι το πόρισμά της αλλοίωσε λεγόμενά του και δεν έχει λάβει υπόψη το ενδεχόμενο πλαστογράφησης της υπογραφής του. Ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ, με γνώμονα το συμφέρον του νοσοκομείου αλλά και το κύρος του ως πανεπιστημιακού νοσηλευτικού ιδρύματος, τον απάλλαξε από τα καθήκοντά του, στέλνοντάς τον στο Πανεπιστήμιο και τα πειθαρχικά του όργανα για τα περαιτέρω.

Ο ίδιος ο κ. Βαρβέρης, μιλώντας μετά την ολοκλήρωση της ΕΔΕ, πριν 25 μέρες, στους δημοσιογράφους και της «Ν.Κ.», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά για τα όσα του προσάπτουν στην υπόθεση:

«Δεν έχω οποιαδήποτε ανάμειξη τόσο ο ίδιος όσο και το τμήμα μου στη χορήγηση σκευασμάτων διατροφής σε καρκινοπαθείς. Στην απολογία μου έγραψα ότι μπορούσα να υπερασπιστώ τόσο τον εαυτό μου όσο και το τμήμα μου - αυτό θα αποδειχθεί. Εάν υπάρχει η υπογραφή μου θα αποδειχθεί ότι είναι ψεύτικη ή αντίγραφο. Ως τμήμα γράφαμε σε πολλούς διαιτολόγους. Δεν ήταν κατευθυνόμενη η συνταγογράφηση».

Ερωτηθείς δε αν πιστεύει ότι τίθεται θέμα διαφάνειας αναφορικά με τα όσα συγκλονιστικά έχουν δει το φως της δημοσιότητας, δήλωσε τα παρακάτω:

«Βεβαίως, τίθεται θέμα διαφάνειας. Σε επιστολή διαμαρτυρίας μου τόσο προς τη ΔΥΠΕ όσο και προς τη διοίκηση του ΠΑΓΝΗ, εξήγησα πώς γινόντουσαν τα πράγματα στο τμήμα μου, το οποίο δεν έχει καμία εμπλοκή, όπως πιστεύω ότι δεν εμπλέκεται κάποια άλλη κλινική του νοσοκομείου. Είναι πεποίθησή μου ότι η ιδιωτική εταιρεία, της οποίας πρόσφατα δεσμεύτηκε η περιουσία, είναι αυτή που διακίνησε όλο το μηχανισμό».

Όμως, αν όλα αυτά είναι όπως τα περιγράφει ο κ. Βαρβέρης, το ερώτημα είναι εάν θα θελήσει έστω τώρα, που ο ίδιος βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσχερή κατάσταση έχοντας απομακρυνθεί, αν και διευθυντής τμήματος του νοσοκομείου, από τα καθήκοντά του, να μιλήσει με ονόματα και πρόσωπα που ενδεχομένως να ενέπλεξαν τη δική του φήμη και υπόληψη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα το πρωί πάντως έχει οριστεί συνεδρίαση του συγκεκριμένου Τομέα στο ΠΑΓΝΗ, προκειμένου να οριστεί αντικαταστάτης του, αφού το Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα είναι από τα πλέον ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του ΠΑΓΝΗ.

Νέα Κρήτη, 08/02/11

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 1 month later...

Δεν ήξερε τα θέματα ο υπουργός υγείας

04/03/2011

Δεν κατάφερε ο Ανδρέας Λοβέρδος χθες από το Ηράκλειο να πείσει την κοινή γνώμη της Κρήτης για την αποτελεσματικότητα της πολιτικής του ως υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. "Κατελήφθη" από τους δημοσιογράφους μάλιστα να μη γνωρίζει ούτε τα πιο σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πολύπαθος τομέας της υγείας στην Κρήτη και ιδιαίτερα στο Ηράκλειο, με τα γνωστά σκάνδαλα που έχουν φέρει στο φως της δημοσιότητας οι έρευνες της "ΚΡΗΤΗ ΤV" και της εφημερίδας "Ν.Κ.". Ούτε η τελετή αδελφοποίησης του ΠΑΓΝΗ και του νοσοκομείου της Λεμεσού που έγινε σε ξενοδοχείο του Ηρακλείου παρουσία του Κύπριου ομολόγου του ήταν δυνατόν να διεξαχθεί χωρίς προβλήματα για τον κ. Λοβέρδο, αφού όση ώρα τον... χειροκροτούσαν οι "εντός", οι "απ' έξω" - γιατροί, νοσηλευτές και φοιτητές - διαδήλωναν εναντίον της κυβέρνησης, αποδοκιμάζοντας με συνθήματα και τον ίδιο. Για να μην εισέλθουν μέσα, επιστρατεύτηκαν τα ΜΑΤ με εντολή Λοβέρδου, που ζήτησε να τηρηθούν τα "πρωτόκολλα" και οι προσυμφωνημένες διαδικασίες, αφού - όπως είπε - δεν είχε κλείσει μαζί τους ραντεβού!

Το πρωί οι αντιδράσεις των διαδηλωτών, το απόγευμα η αιφνιαδιαστική του επίσκεψη στο Κέντρο Υγείας του Αρκαλοχωρίου που εξόργισε το δήμαρχο Μινώα Ζαχαρία Καλογεράκη, λέγοντας ότι ο υπουργός έδειξε ασέβεια προς το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με επικοινωνιακού χαρακτήρα κινήσεις...

"Δαγκώθηκαν" πολλές φορές

Αμέσως μετά... η συνέντευξη Τύπου, όπου ούτε οι δημοσιογράφοι μπορούσαν να κατανοήσουν πόσο ανενημέρωτος ήταν ο κ. Λοβέρδος για θέματα πολύ σοβαρά στο χώρο της υγείας της Κρήτης...

Αυτό ήταν το σκηνικό που έκανε τους διοικητές των νοσοκομείων και της ΔΥΠΕ να "δαγκωθούν" πολλές φορές... Και να απαντήσουν εξ ανάγκης για... λογαριασμό του σε κάθε δύσκολη στιγμή που εκείνος γύριζε το κεφάλι του σχεδόν παρακαλώντας τους, μπροστά στις κάμερες, παρουσία των δημοσιογράφων, στα γραφεία της Νομαρχιακής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ.

Όσο για τα κονδύλια, διαρκώς μοίραζε υποσχέσεις για μετά το Πάσχα, λέγοντας ότι δεν μπορούσε σε αυτή τη φάση να δώσει στη δημοσιότητα περισσότερα στοιχεία για την Κρήτη, ενώ αγνοώντας όλα τα άλλα Κέντρα Υγείας του νομού, μόνο για το Κ.Υ. Αρκαλοχωρίου δήλωσε προβληματισμένος και (πάλι για μετά το Πάσχα) υποσχέθηκε να στείλει ένα καινούργιο ασθενοφόρο για να αντικαταστήσει το σαράβαλο που είδε «πηγαίνοντας εκεί, κάτω από άκρα μυστικότητα».

Οι αντιδράσεις και οι κουρτίνες

«Κλείστε τις κουρτίνες να μη βλέπει ο υπουργός τους διαδηλωτές και αναστατωθεί», ήταν η εντολή που φάνηκε να εκτελείται χθες το πρωί, κατά την παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το ξενοδοχείο νοσοκομειακών γιατρών και φοιτητών στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. «Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ και ληστεύει το λαό» ήταν μεταξύ των άλλων τα συνθήματα που ακούστηκαν, την ώρα που ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος συμμετείχε στην τελετή αδελφοποίησης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου με το νοσοκομείο της Λεμεσού. Στελέχη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλούσαν τον κ. Λοβέρδο να φύγει από την Κρήτη, ενώ και οι συνδικαλιστές γιατρών και φοιτητών τον κατηγορούσαν ότι προτίμησε να έρθει για την τελετή χωρίς να ενδιαφερθεί για τα προβλήματα λειτουργίας των νοσοκομείων, ενώ αρνείται ακόμη και να συζητήσει μαζί τους.

«Ο κ. Λοβέρδος είναι ανεπιθύμητος στην Κρήτη, όπως και συνολικά η κυβέρνηση που έχει επιλέξει να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της τρόικας και όχι του ελληνικού λαού», έλεγαν οι διαδηλωτές. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους το μέλος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Στέλιος Δημητρακόπουλος υπογράμμισε ότι δεν προσκλήθηκαν στην εκδήλωση ούτε οι νοσοκομειακοί γιατροί, ούτε ο ιατρικός σύλλογος. «Προφανώς φοβούνται το διάλογο και τις αντιδράσεις», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δημητρακόπουλος.

Για το ΠΑΓΝΗ

Μιλώντας μετά την εκδήλωση, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στο ΠΑΓΝΗ, το οποίο χαρακτήρισε «το σημαντικότερο ίσως νοσοκομείο της χώρας, το πιο ελπιδοφόρο». Αναφερόμενος στο πρωτόκολλο συνεργασίας ανέφερε ότι προβλέπει τη συνεργασία σε συγκεκριμένους επιστημονικούς τομείς με προτεραιότητα στα οφθαλμολογικά και ογκολογικά περιστατικά.

Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στη Λεμεσό για τη συγκεκριμενοποίηση της συνεργασίας.

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας της Κύπρου Χρίστος Πατσαλίδης ανέφερε ότι η σχέση Κύπρου-Κρήτης είναι πιο ξεχωριστή από ό,τι με την υπόλοιπη Ελλάδα. Ο ίδιος τόνισε ότι το κείμενο που υπογράφεται περιλαμβάνει ουσιαστικές αλλαγές, σε σχέση με τη συνεργασία γύρω από την εκπαίδευση και την έρευνα, ενώ - όπως ανέφερε - στα σκαριά είναι η δημιουργία ιατρικής σχολής στην Κύπρο ως το 2013.

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ

Αιφνιδιαστικά στο Αρκαλοχώρι

Αμέσως μετά την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας μεταξύ του ΠΑΓΝΗ και του Νοσοκομείου Λεμεσού, ο Ανδρέας Λοβέρδος επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά το Κέντρο Υγείας Αρκαλοχωρίου. «Κάνω πάντα αιφνιδιαστικές επισκέψεις για να έχω εικόνα. Θέλω να πηγαίνω, όχι να με πηγαίνουν», σχολίασε χαρακτηριστικά, αιτιολογώντας τον αιφνιδιαστικό χαρακτήρα της επίσκεψης. Λίγη ώρα μετά ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος Ζαχαρίας Καλογεράκης εξέδωσε την ακόλουθη καταγγελία: «Πληροφορηθήκαμε από γιατρούς και νοσηλευτές του Κέντρου Υγείας Αρκαλοχωρίου ότι σήμερα (σ.σ. χθες) το απόγευμα επισκέφθηκε το Κέντρο Υγείας Αρκαλοχωρίου του Δήμου Μινώα Πεδιάδας ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ανδρέας Λοβέρδος για να δει από κοντά τη λειτουργία και τα προβλήματά του.

Λυπούμαστε που αγνόησε τη δημοτική Αρχή και τους φορείς της περιοχής, καθώς δεν ενημέρωσε κανένα για την επίσκεψή του και δε μας έδωσε τη δυνατότητα να καταθέσουμε τις απόψεις μας για τα προβλήματα στον τομέα ευθύνης του. Ελπίζουμε σε μια μελλοντική του επίσκεψη ο σεβασμός απέναντι στους φορείς να είναι διαφορετικός και να μας κάνει τουλάχιστον την τιμή να τον υποδεχτούμε στον τόπο μας».

Μονάδα Νεογνών

Στη συνέντευξη Τύπου, κληθείς να απαντήσει σχετικά με τις παραιτήσεις των νεογνολόγων που οδήγησαν στο κλείσιμο τη Μονάδα Νεογνών του Νοσοκομείου Χανίων, ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι οι δύο νεογνολόγοι παραιτήθηκαν, ενώ είχε γνωστοποιηθεί ότι σε 15 ημέρες θα γίνονταν δύο προσλήψεις, με τις οποίες θα περιοριζόταν ο όγκος δουλειάς για το προσωπικό της Μονάδας. «Δεν μπορώ να καταλάβω πώς γίνεται σε περίοδο κρίσης και με τέτοια ανεργία κάποιοι να παραιτούνται ή να μη δέχονται διορισμό», δήλωσε ο κ. Λοβέρδος.

«Καλό θα είναι να συνεργαστούν τα νοσοκομεία μεταξύ τους. Δεν είναι δυνατόν το ΠΑΓΝΗ να συνεργάζεται με το νοσοκομείο Λεμεσού και να μη συνεργάζονται νοσοκομεία που απέχουν 5 λεπτά», δήλωσε χαρακτηριστικά, διαψεύδοντας τα όσα ακούγονται περί συγχώνευσής τους. Πέρα από το ασθενοφόρο του Κ.Υ. Αρκαλοχωρίου, ο υπουργός αναφέρθηκε και στα άλλα, λέγοντας μόνο ότι θα δεχτεί οποιαδήποτε πρόταση από τη ΔΥΠΕ Κρήτης για να αναλάβει και το ΠΑΓΝΗ ένα από τα έξι Κέντρα Υγείας, καθώς το σύνολο των Κέντρων είναι προς το παρόν υπό την ευθύνη του Βενιζέλειου Νοσοκομείου.

Εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτησή του για τα σκάνδαλα στο ΙΚΑ, προσπαθώντας να διαψεύσει υποθέσεις που ο ίδιος έδειξε ότι αγνοεί. Τέλος, ο Νίκος Κοκκίνης - αντ’ αυτού - απάντησε χθες για την Καρδιοχειρουργική Κλινική του ΠΑΓΝΗ, λέγοντας ότι ο όροφος που θα τη φιλοξενήσει ετοιμάζεται με γοργούς ρυθμούς, ενώ έχουν παραληφθεί και τα μηχανήματα.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Δεν ήξερε τα θέματα ο υπουργός υγείας

04/03/2011

Δεν κατάφερε ο Ανδρέας Λοβέρδος χθες από το Ηράκλειο να πείσει την κοινή γνώμη της Κρήτης για την αποτελεσματικότητα της πολιτικής του ως υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. "Κατελήφθη" από τους δημοσιογράφους μάλιστα να μη γνωρίζει ούτε τα πιο σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πολύπαθος τομέας της υγείας στην Κρήτη και ιδιαίτερα στο Ηράκλειο, με τα γνωστά σκάνδαλα που έχουν φέρει στο φως της δημοσιότητας οι έρευνες της "ΚΡΗΤΗ ΤV" και της εφημερίδας "Ν.Κ.". Ούτε η τελετή αδελφοποίησης του ΠΑΓΝΗ και του νοσοκομείου της Λεμεσού που έγινε σε ξενοδοχείο του Ηρακλείου παρουσία του Κύπριου ομολόγου του ήταν δυνατόν να διεξαχθεί χωρίς προβλήματα για τον κ. Λοβέρδο, αφού όση ώρα τον... χειροκροτούσαν οι "εντός", οι "απ' έξω" - γιατροί, νοσηλευτές και φοιτητές - διαδήλωναν εναντίον της κυβέρνησης, αποδοκιμάζοντας με συνθήματα και τον ίδιο. Για να μην εισέλθουν μέσα, επιστρατεύτηκαν τα ΜΑΤ με εντολή Λοβέρδου, που ζήτησε να τηρηθούν τα "πρωτόκολλα" και οι προσυμφωνημένες διαδικασίες, αφού - όπως είπε - δεν είχε κλείσει μαζί τους ραντεβού!

Το πρωί οι αντιδράσεις των διαδηλωτών, το απόγευμα η αιφνιαδιαστική του επίσκεψη στο Κέντρο Υγείας του Αρκαλοχωρίου που εξόργισε το δήμαρχο Μινώα Ζαχαρία Καλογεράκη, λέγοντας ότι ο υπουργός έδειξε ασέβεια προς το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με επικοινωνιακού χαρακτήρα κινήσεις...

"Δαγκώθηκαν" πολλές φορές

Αμέσως μετά... η συνέντευξη Τύπου, όπου ούτε οι δημοσιογράφοι μπορούσαν να κατανοήσουν πόσο ανενημέρωτος ήταν ο κ. Λοβέρδος για θέματα πολύ σοβαρά στο χώρο της υγείας της Κρήτης...

Αυτό ήταν το σκηνικό που έκανε τους διοικητές των νοσοκομείων και της ΔΥΠΕ να "δαγκωθούν" πολλές φορές... Και να απαντήσουν εξ ανάγκης για... λογαριασμό του σε κάθε δύσκολη στιγμή που εκείνος γύριζε το κεφάλι του σχεδόν παρακαλώντας τους, μπροστά στις κάμερες, παρουσία των δημοσιογράφων, στα γραφεία της Νομαρχιακής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ.

Όσο για τα κονδύλια, διαρκώς μοίραζε υποσχέσεις για μετά το Πάσχα, λέγοντας ότι δεν μπορούσε σε αυτή τη φάση να δώσει στη δημοσιότητα περισσότερα στοιχεία για την Κρήτη, ενώ αγνοώντας όλα τα άλλα Κέντρα Υγείας του νομού, μόνο για το Κ.Υ. Αρκαλοχωρίου δήλωσε προβληματισμένος και (πάλι για μετά το Πάσχα) υποσχέθηκε να στείλει ένα καινούργιο ασθενοφόρο για να αντικαταστήσει το σαράβαλο που είδε «πηγαίνοντας εκεί, κάτω από άκρα μυστικότητα».

Οι αντιδράσεις και οι κουρτίνες

«Κλείστε τις κουρτίνες να μη βλέπει ο υπουργός τους διαδηλωτές και αναστατωθεί», ήταν η εντολή που φάνηκε να εκτελείται χθες το πρωί, κατά την παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το ξενοδοχείο νοσοκομειακών γιατρών και φοιτητών στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. «Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ και ληστεύει το λαό» ήταν μεταξύ των άλλων τα συνθήματα που ακούστηκαν, την ώρα που ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος συμμετείχε στην τελετή αδελφοποίησης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου με το νοσοκομείο της Λεμεσού. Στελέχη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλούσαν τον κ. Λοβέρδο να φύγει από την Κρήτη, ενώ και οι συνδικαλιστές γιατρών και φοιτητών τον κατηγορούσαν ότι προτίμησε να έρθει για την τελετή χωρίς να ενδιαφερθεί για τα προβλήματα λειτουργίας των νοσοκομείων, ενώ αρνείται ακόμη και να συζητήσει μαζί τους.

«Ο κ. Λοβέρδος είναι ανεπιθύμητος στην Κρήτη, όπως και συνολικά η κυβέρνηση που έχει επιλέξει να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της τρόικας και όχι του ελληνικού λαού», έλεγαν οι διαδηλωτές. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους το μέλος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Στέλιος Δημητρακόπουλος υπογράμμισε ότι δεν προσκλήθηκαν στην εκδήλωση ούτε οι νοσοκομειακοί γιατροί, ούτε ο ιατρικός σύλλογος. «Προφανώς φοβούνται το διάλογο και τις αντιδράσεις», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δημητρακόπουλος.

Για το ΠΑΓΝΗ

Μιλώντας μετά την εκδήλωση, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στο ΠΑΓΝΗ, το οποίο χαρακτήρισε «το σημαντικότερο ίσως νοσοκομείο της χώρας, το πιο ελπιδοφόρο». Αναφερόμενος στο πρωτόκολλο συνεργασίας ανέφερε ότι προβλέπει τη συνεργασία σε συγκεκριμένους επιστημονικούς τομείς με προτεραιότητα στα οφθαλμολογικά και ογκολογικά περιστατικά.

Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στη Λεμεσό για τη συγκεκριμενοποίηση της συνεργασίας.

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας της Κύπρου Χρίστος Πατσαλίδης ανέφερε ότι η σχέση Κύπρου-Κρήτης είναι πιο ξεχωριστή από ό,τι με την υπόλοιπη Ελλάδα. Ο ίδιος τόνισε ότι το κείμενο που υπογράφεται περιλαμβάνει ουσιαστικές αλλαγές, σε σχέση με τη συνεργασία γύρω από την εκπαίδευση και την έρευνα, ενώ - όπως ανέφερε - στα σκαριά είναι η δημιουργία ιατρικής σχολής στην Κύπρο ως το 2013.

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ

Αιφνιδιαστικά στο Αρκαλοχώρι

Αμέσως μετά την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας μεταξύ του ΠΑΓΝΗ και του Νοσοκομείου Λεμεσού, ο Ανδρέας Λοβέρδος επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά το Κέντρο Υγείας Αρκαλοχωρίου. «Κάνω πάντα αιφνιδιαστικές επισκέψεις για να έχω εικόνα. Θέλω να πηγαίνω, όχι να με πηγαίνουν», σχολίασε χαρακτηριστικά, αιτιολογώντας τον αιφνιδιαστικό χαρακτήρα της επίσκεψης. Λίγη ώρα μετά ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος Ζαχαρίας Καλογεράκης εξέδωσε την ακόλουθη καταγγελία: «Πληροφορηθήκαμε από γιατρούς και νοσηλευτές του Κέντρου Υγείας Αρκαλοχωρίου ότι σήμερα (σ.σ. χθες) το απόγευμα επισκέφθηκε το Κέντρο Υγείας Αρκαλοχωρίου του Δήμου Μινώα Πεδιάδας ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ανδρέας Λοβέρδος για να δει από κοντά τη λειτουργία και τα προβλήματά του.

Λυπούμαστε που αγνόησε τη δημοτική Αρχή και τους φορείς της περιοχής, καθώς δεν ενημέρωσε κανένα για την επίσκεψή του και δε μας έδωσε τη δυνατότητα να καταθέσουμε τις απόψεις μας για τα προβλήματα στον τομέα ευθύνης του. Ελπίζουμε σε μια μελλοντική του επίσκεψη ο σεβασμός απέναντι στους φορείς να είναι διαφορετικός και να μας κάνει τουλάχιστον την τιμή να τον υποδεχτούμε στον τόπο μας».

Μονάδα Νεογνών

Στη συνέντευξη Τύπου, κληθείς να απαντήσει σχετικά με τις παραιτήσεις των νεογνολόγων που οδήγησαν στο κλείσιμο τη Μονάδα Νεογνών του Νοσοκομείου Χανίων, ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι οι δύο νεογνολόγοι παραιτήθηκαν, ενώ είχε γνωστοποιηθεί ότι σε 15 ημέρες θα γίνονταν δύο προσλήψεις, με τις οποίες θα περιοριζόταν ο όγκος δουλειάς για το προσωπικό της Μονάδας. «Δεν μπορώ να καταλάβω πώς γίνεται σε περίοδο κρίσης και με τέτοια ανεργία κάποιοι να παραιτούνται ή να μη δέχονται διορισμό», δήλωσε ο κ. Λοβέρδος.

«Καλό θα είναι να συνεργαστούν τα νοσοκομεία μεταξύ τους. Δεν είναι δυνατόν το ΠΑΓΝΗ να συνεργάζεται με το νοσοκομείο Λεμεσού και να μη συνεργάζονται νοσοκομεία που απέχουν 5 λεπτά», δήλωσε χαρακτηριστικά, διαψεύδοντας τα όσα ακούγονται περί συγχώνευσής τους. Πέρα από το ασθενοφόρο του Κ.Υ. Αρκαλοχωρίου, ο υπουργός αναφέρθηκε και στα άλλα, λέγοντας μόνο ότι θα δεχτεί οποιαδήποτε πρόταση από τη ΔΥΠΕ Κρήτης για να αναλάβει και το ΠΑΓΝΗ ένα από τα έξι Κέντρα Υγείας, καθώς το σύνολο των Κέντρων είναι προς το παρόν υπό την ευθύνη του Βενιζέλειου Νοσοκομείου.

Εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτησή του για τα σκάνδαλα στο ΙΚΑ, προσπαθώντας να διαψεύσει υποθέσεις που ο ίδιος έδειξε ότι αγνοεί. Τέλος, ο Νίκος Κοκκίνης - αντ’ αυτού - απάντησε χθες για την Καρδιοχειρουργική Κλινική του ΠΑΓΝΗ, λέγοντας ότι ο όροφος που θα τη φιλοξενήσει ετοιμάζεται με γοργούς ρυθμούς, ενώ έχουν παραληφθεί και τα μηχανήματα.

αποσπάσματα από την Εφημερίδα "Νέα Κρήτη")

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 6 months later...

Σύγκρουση γιατρών για τα χειρουργεία στο ΠΑΓΝΗ

14/09/2011

Ένα μήνα μετά την απόφαση της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ να επαναφέρει στη διεύθυνση και της Κλινικής Θώρακος- Αγγείων- Καρδιάς το διευθυντή της Γενικής Χειρουργικής Κλινικής και καθηγητή Ιατρικής, ακυρώνοντας παλιότερη απόφασή της - βάσει της οποίας κάθε κλινική θα πρέπει να διευθύνεται από έναν γιατρό με την αντίστοιχη με την κλινική ειδικότητα και όπου υπάρχει κενό πανεπιστημιακού από επιστημονικά υπεύθυνο ακόμη και από το ΕΣΥ - νέο επεισόδιο, που ξέσπασε χθες στο ΠΑΓΝΗ με αφορμή τις ιατρικές αρμοδιότητες με φόντο τα χειρουργεία, οδήγησε σε εκρηκτικές καταστάσεις. Πρόγραμμα χειρουργείων άλλαξε, γιατροί ήρθαν σε σύγκρουση, ασθενείς έτοιμοι να χειρουργηθούν σήμερα διαπίστωσαν πως άλλος από αυτόν που ήξεραν θα τους χειρουργούσε, με αποτέλεσμα να αρνούνται το χειρουργείο, και γιατροί που κλήθηκαν να αντικαταστήσουν αυτόν που θα χειρουργούσε αρνούνταν να το πράξουν, δηλώνοντας αδυναμία την τελευταία στιγμή, άγνοια των ασθενών και άγνοια του ιστορικού τους.

Αιτία, η εμφάνιση "ρεβανσιστικής" διάθεσης του καθηγητή, που επανέκαμψε στη θέση και της διεύθυνσης της Κλινικής Θώρακος-Αγγείων-Καρδιάς, παρότι με ειδικότητα στη Γενική Χειρουργική, με την άρνησή του να υπογράψει χθες το πρωί το σημερινό πρόγραμμα χειρουργείων στο με βαθμό διευθυντή του ΕΣΥ χειρουργό και μέχρι πρότινος υπεύθυνο της εν λόγω κλινικής με την καθ’ ύλην αρμοδιότητα, ο οποίος μετά τον προεγχειρητικό έλεγχο είχε προγραμματίσει για σήμερα δύο σοβαρές χειρουργικές επεμβάσεις σε δύο ασθενείς της κλινικής, οι οποίοι μάλιστα από χθες το πρωί είχαν προετοιμαστεί για τα σημερινά χειρουργεία.

Άλλαξε το πρόγραμμα

Ο καθηγητής, που ασκεί καθήκοντα και διευθυντή της κλινικής, παρότι παρέλαβε το πρόγραμμα του σημερινού χειρουργείου και όλο το ιστορικό που οδηγεί σε αυτό τούς δύο ασθενείς, όχι μόνο αρνήθηκε να το υπογράψει, αλλά αντί αυτού γνωστοποίησε («διευθυντικό δικαίωμα») ότι αλλάζει το πρόγραμμα, αναρτώντας τα ονόματα δύο άλλων χειρουργών της ίδιας κλινικής για να χειρουργήσουν τους δύο ασθενείς και αναθέτοντας καθήκοντα "τρίτου" (βοηθού, δηλαδή) στο με βαθμό διευθυντή τού ΕΣΥ χειρουργό. Αμέσως προκλήθηκε ένταση ανάμεσα στους δύο άνδρες, ενώ τουλάχιστον ο ένας ασθενής με τους συγγενείς του, όχι απλά διαμαρτυρήθηκε έντονα, αλλά αρνήθηκε να υποστεί χειρουργείο από γιατρούς που, όπως είπε, δε γνώριζε και δεν τον γνώριζαν, και κυρίως θα πληροφορούνταν το ιστορικό του την τελευταία στιγμή! Είναι γνωστό ότι, ιδίως σε θέματα επεμβάσεων, η σχέση γιατρού-ασθενούς είναι καταλυτική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός της κλινικής το τι επακολούθησε μόνο δημόσιο νοσοκομείο δε θύμιζε...

Έκτακτη σύσκεψη με το διοικητή

Το θέμα έφτασε μέχρι τη διοίκηση του νοσοκομείου (η απόφαση της οποίας, προ μηνός, φαίνεται ότι επαναφέρει έστω και ακούσια το ζοφερό κλίμα του παρελθόντος) και αμέσως έγινε σύσκεψη παρουσία των δύο εμπλεκομένων, αλλά και του προέδρου της Επιτροπής Χειρουργείων και του διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας. Η ατμόσφαιρα θύμιζε μπαρούτι, με τους δύο άνδρες να εμμένουν στις θέσεις τους: ο κ. καθηγητής ότι, αφού ασκεί τα καθήκοντα του διευθυντή και αυτής της κλινικής, αυτός θα αποφασίζει ποιος θα χειρουργεί, αν χειρουργεί και πότε, ο δε χειρουργός ότι έχει ενημερώσει και για το πρόγραμμα του χειρουργείου και για τους λόγους εγχείρησης των δύο ασθενών, και κυρίως ότι, ασκώντας τη συγκεκριμένη ειδικότητα στη συγκεκριμένη κλινική, είναι "ανφέρ" να παρεμβαίνει εκτός από διοικητικά και καθαρά σε ιατρικές πράξεις γιατρός άλλης ειδικότητας.

Σε ρόλο "πυροσβέστη"

Διοικητής, πρόεδρος Χειρουργείων και διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας περισσότερο λειτούργησαν ως θεατές στη διένεξη προσπαθώντας να παίξουν ρόλο "πυροσβέστη". Ζήτησαν από το γιατρό-χειρουργό να ενημερώνει αναλυτικά τον κ. καθηγητή για τις ιατρικές υποθέσεις ασθενών της κλινικής και τα χειρουργεία που πρόκειται να υποβληθούν και να μην αρκείται στην αποστολή του προγράμματος των χειρουργείων και την έγγραφη έκθεση των ιατρικών δεδομένων. Ο χειρουργός αντέτεινε πως, ασκώντας την ειδικότητα και αφού μιλάμε για ιατρικές πράξεις, δεν μπορεί σε καθαρά ιατρικό πεδίο να εμπλέκεται άλλος γιατρός άλλης ειδικότητας, ο οποίος απλά ασκεί διοικητικά τη διεύθυνση και της δικής του κλινικής, λόγω κενού από πανεπιστημιακό τής αυτής ειδικότητας. Υποστήριξε άλλωστε πως, εκτός του προγράμματος για τα δύο σημερινά χειρουργεία, όλο το ιατρικό ιστορικό των δύο ασθενών, για τους οποίους υποδείκνυε την αναγκαιότητα των σημερινών χειρουργείων, ήταν στην άμεση διάθεση, όπως και ο προεγχειρητικός έλεγχός τους. Ο καθηγητής από την πλευρά του υποστήριξε ότι, ως διευθυντής και της κλινικής Θώρακος, είναι δικαίωμά του να μην υπογράψει το πρόγραμμα χειρουργείων με χειρουργό των δύο ασθενών τον εν λόγω χειρουργό, αλλά να αποφασίσει αυτός όποιους χειρουργούς θέλει, πράγμα που και έπραξε. Μάλιστα, η γραμματεία με εντολή του ακύρωσε δύο ανάλογα χειρουργεία και για αύριο, πάλι με τον ίδιο γιατρό-χειρουργό.

Παρέμβαση διοίκησης

Ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ, τότε, αναλαμβάνοντας την ευθύνη, είπε πως το σημερινό πρόγραμμα των χειρουργείων θα εκτελούνταν όπως αρχικά είχε εκδοθεί για τους δύο ασθενείς από το γιατρό-χειρουργό, ζητώντας να πέσουν οι τόνοι ώστε να βρεθεί μια φόρμουλα συνεργασίας των δύο πλευρών. Όμως ο καθηγητής αντέδρασε, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να υπογράψει κάτι τέτοιο και πως εμμένει στην τοποθέτησή του επί του προγράμματος, με τα χειρουργεία των δύο ασθενών σήμερα να τα πραγματοποιήσουν χειρουργοί που ο ίδιος όρισε χθες το μεσημέρι.

Ο διοικητής ζήτησε από τον κ. καθηγητή να μην επιμείνει και ότι αυτή είναι η εντολή της διοίκησης. Ο ίδιος, όμως, επέμεινε και, μπροστά στο πλήρες αδιέξοδο, ο γιατρός-χειρουργός είπε ότι πλέον δεν είχε το ψυχολογικό σθένος και την ηρεμία να πραγματοποιήσει τα σημερινά χειρουργεία.

Έτσι το πρόγραμμα στα χαρτιά αρχικά παρέμεινε όπως τελικά το είχε διαμορφώσει «διευθυντικώ δικαιώματι» ο κ. καθηγητής.

Επέκταση του αδιεξόδου

Όμως η κατάσταση περιπλέχτηκε ακόμη περισσότερο στη συνέχεια, αφού ο ένας εκ των δύο ασθενών και οι οικείοι του, μόλις πληροφορήθηκαν ότι αντί του χειρουργού που γνώριζαν ότι θα έκανε σήμερα την επέμβαση και είχε κάνει και το σχετικό προεγχειρητικό έλεγχο με όλο το ιστορικό του ασθενούς που νοσηλευόταν στην κλινική, κρίνοντας ως αναγκαία τη σημερινή επέμβαση, θα τον χειρουργούσε άλλος γιατρός, όχι μόνο αρνήθηκαν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά δήλωσαν πως είναι έτοιμοι να αποχωρήσουν από το νοσοκομείο. Αργά το απόγευμα και ο δεύτερος ασθενής με τους οικείους του, οι οποίοι μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν έβλεπαν καμία εξέλιξη για το σημερινό χειρουργείο, άρχισαν επίσης να αντιδρούν.

ΟΡΓΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ

Εμπλοκή και των χειρουργών

Τα πράγματα περιπλέχτηκαν ακόμη περισσότερο, όταν οι δύο χειρουργοί, που ο κ. καθηγητής αποφάσισε μόνος του ότι αυτοί και όχι ο άλλος χειρουργός θα χειρουργήσουν, δήλωσαν ότι δεν επιθυμούν να χειρουργήσουν δύο περιστατικά που αναλαμβάνουν ουσιαστικά την τελευταία στιγμή, χωρίς καν να γνωρίζουν τους ασθενείς, όταν μάλιστα πρόκειται για πολύ σοβαρές επεμβάσεις, προκρίνοντας ως καταλληλότερο, συνεπεία χρόνου και πληροφόρησης του ιατρικού ιστορικού των δύο ασθενών, το χειρουργό που έβλεπε τα περιστατικά.

Η αντίδραση αυτή των δύο χειρουργών προκάλεσε την μήνιν του κ. καθηγητή, ο οποίος τους κάλεσε εσπευσμένως χθες το βράδυ για εξηγήσεις στο γραφείο του, υπογραμμίζοντας ότι, ως διευθυντής και αυτής της κλινικής, αυτός παίρνει τις αποφάσεις και αυτός καθορίζει ποιος θα χειρουργήσει ποιον.

ΣΕΛΙΔΑ 9

ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΣΕ "ΟΜΗΡΙΑ"

Τραγελαφικές καταστάσεις

Είναι προφανές ότι τέτοιες καταστάσεις αγγίζουν τα όρια του κωμικοτραγικού, με τους ασθενείς του ΠΑΓΝΗ, και μάλιστα στα πρόθυρα χειρουργείου, κυριολεκτικά σε "ομηρία". "Ομηρία", όμως, που φαίνεται να προκαλεί η υπαναχώρηση της διοίκησης του νοσοκομείου (κάτω από τη σφοδρή πίεση της Ιατρικής Σχολής και του "καθηγητικού αλάθητου") στην προ διετίας απόφασή της, ένας επικεφαλής για κάθε κλινική, προκειμένου να αποφεύγονται τέτοια γεγονότα, όπου η καθηγητική αυθεντία δε φαίνεται να έχει καμία συστολή ακόμη και σε θέματα ιατρικών πράξεων άλλης ειδικότητας, αρκεί να επιβεβαιώνεται ως "διευθυντικό δικαίωμα".

Πολύ περισσότερο που, στη συγκεκριμένη περίπτωση, η προ διετίας αντίστοιχη κρίση (τότε ο ίδιος καθηγητής ματαίωσε του ίδιου γιατρού χειρουργείο και ενώ ο ασθενής ήταν στο κρίσιμο στάδιο της προνάρκωσης), αντί να οδηγήσει τον κ. καθηγητή σε άλλη συμπεριφορά συνεργασίας, τον επανέφερε, ως φαίνεται, στην ίδια συμπεριφορά, με καθαρά ρεβανσιστικές διαθέσεις, που τουλάχιστον με ακαδημαϊκό - και μάλιστα της δρώσας Ιατρικής που αφορά άμεσα τις ζωές ασθενών - δε συνάδει.

Φυσικά η σπουδή για το πρόγραμμα χειρουργείων του γιατρού-χειρουργού (και εδώ αποδεικνύεται ο ρεβανσισμός) δε συνάδει με άλλες υπογραφές σε άλλα προγράμματα χειρουργείων του κ. καθηγητή, τότε που, στο όνομα χειρουργού που έλειπε με κανονική άδεια στο εξωτερικό, "δεν είδε" ότι χειρούργησε πρόσωπο που πλέον δε σχετιζόταν με το νοσοκομείο, αλλά κατέβαινε από τη Θεσσαλονίκη για χειρουργεία στο Ηράκλειο, εντός δημόσιου νοσοκομείου, τότε που τα προγράμματα χειρουργείων άλλαζαν με μπλάνκο, αλλά έμπαιναν φαρδιές-πλατιές υπογραφές.

Η διοίκηση του νοσοκομείου

Μπροστά στο διαφαινόμενο αδιέξοδο, για σήμερα το πρωί, για τους δύο ασθενείς να μη βρεθούν στο χειρουργείο με όλα αυτά, αργά χθες το βράδυ την κατάσταση αποφάσισε να λύσει με καθοριστική παρέμβασή του ο διοικητής του νοσοκομείου και ο προϊστάμενος της Ιατρικής Υπηρεσίας. Χωρίς να υπεισέρχονται στην ουσία της διένεξης και με γνώμονα μόνο το καλό των δύο ασθενών, πήραν την πρωτοβουλία και κάλεσαν το χειρουργό-γιατρό στα γραφεία της διοίκησης.

Εκεί του ανακοίνωσαν την εντολή τους, σήμερα το πρωί, να εκτελέσει αυτός τα χειρουργεία των δύο ασθενών, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί, προκειμένου οι δύο πολίτες να αποφύγουν τις περιπέτειες μιας διένεξης που στην τελική δεν τους αφορά. Ο χειρουργός δεσμεύτηκε να πάει σήμερα στα χειρουργεία, με γνώμονα πρώτιστα το συμφέρον της υγείας των δύο συνανθρώπων μας.

Η καθοριστική παρέμβαση

Η κίνηση με προσωπική πρωτοβουλία του Νίκου Κοκκίνη έσωσε έστω και την τελευταία στιγμή τα προσχήματα στο εσωτερικό του ΠΑΓΝΗ, και μάλιστα στο πιο ευαίσθητο τμήμα του, που είναι τα χειρουργεία. Πολύ περισσότερο που η εντολή του διοικητή του νοσοκομείου ξεμπλοκάρει τις υποθέσεις δύο ασθενών που έπρεπε άμεσα να χειρουργηθούν και κινδύνευαν να φύγουν σήμερα άπραγοι.

Όμως η λύση, όσο και αν άλλαξε θεαματικά τα δεδομένα για το καλό των ασθενών την ύστατη ώρα, χάρη στην αποφασιστικότητα του διοικητή του νοσοκομείου και του διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας, έδωσε απάντηση στα σημερινά χειρουργεία. Το ερώτημα όμως είναι τι γίνεται από την επομένη κιόλας, όταν το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται, με κινήσεις "ένα βήμα μπρος και δύο πίσω", που στην τελική λειτουργούν σε βάρος του πολίτη και του δημόσιου συστήματος υγείας που τόσο ανάγκη το έχει στις μέρες μας ο σκληρά δοκιμαζόμενος ελληνικός λαός.

Εφημερίδα Νέα Κρήτη, 14/09/11

Σημ: ο διευθυντής ΕΣΥ είναι κανονικός Θωρακοχειρουργός, ενώ ο Καθηγητής έχει ειδικότητα Γενικής Χειρουργικής και διευθύνει και και την κλινική ΘΑΚ απουσία καθηγητή με ανάλογη ειδικότητα...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 3 weeks later...

Διατάχθηκε κατεπείγουσα ΕΔΕ για το διευθυντή Εξωσωματικής

01/10/2011

Απρόβλεπτες όσο και ραγδαίες εξελίξεις φαίνεται να δρομολογεί η απόφαση του διοικητή του ΠΑΓΝΗ Νίκου Κοκκίνη να θέσει εκτός νοσοκομείου το διευθυντή της Εξωσωματικής Μονάδας και πανεπιστημιακό γιατρό Αντώνη Μακρυγιαννάκη. Απόφαση που, σύμφωνα με το σκεπτικό της, υπαγορεύτηκε μετά την ενημερωτική επιστολή του προϊσταμένου του ΣΔΟΕ Κρήτης Στέλιου Λαντζουράκη, τόσο προς τη διοίκηση του Νοσοκομείου όσο και προς τις πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Κρήτης, για την άσκηση παράνομης ιατρικής δραστηριότητας με φοροδιαφυγή από πλευράς του πανεπιστημιακού γιατρού.

Χθες τη σκυτάλη των εξελίξεων πήρε ο πρύτανης Ευριπίδης Στεφάνου, που ήδη παρακολουθεί προσωπικά την εξέλιξη του θέματος, ενώ και ο πανεπιστημιακός γιατρός που βρίσκεται στη δίνη των αποκαλύψεων, με γραπτή του δήλωση όχι μόνο χαρακτηρίζει παράνομη την ενέργεια του διοικητή του Νοσοκομείου, αλλά, περνώντας στην αντεπίθεση, υποστηρίζει ότι η παύση του από το κλινικό έργο στο ΠΑΓΝΗ θέτει σε άμεσο κίνδυνο δεκάδες ασθενείς του είτε με εξωσωματική είτε στη φάση κύησης υψηλού κινδύνου.

Παρέμβαση πρύτανη

Η συνάντηση πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης και διοικητή του ΠΑΓΝΗ είχε προγραμματιστεί για χθες εδώ και μία εβδομάδα, υπό το βάρος όμως των προχθεσινών εξελίξεων είναι προφανές ότι πήρε άλλο χαρακτήρα. Πάντως λίγη ώρα αργότερα γινόταν γνωστό ότι ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Ευριπίδης Στεφάνου αποφάσιζε τη διενέργεια κατεπείγουσας ΕΔΕ μετά το έγγραφο-βόμβα του ΣΔΟΕ Κρήτης που «καίει» τον καθηγητή Μαιευτικής-Γυναικολογίας Αντώνη Μακρυγιαννάκη, το οποίο τον οδήγησε στην παύση από τα καθήκοντά του στη Μονάδα Εξωσωματικής με απόφαση του διοικητή Νίκου Κοκκίνη. Ο πρύτανης ανέθεσε την κατεπείγουσα ΕΔΕ στον πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής κ. Μαργιωρή, με την προϋπόθεση ότι θα έχει ολοκληρωθεί σε δύο ημέρες. Ο κ. Στεφάνου έσπευσε να διευκρινίσει ότι, εφόσον υπάρξουν τα απαραίτητα επιβαρυντικά στοιχεία από την ΕΔΕ που θα κάνει ο πρόεδρος της Ιατρικής, τότε ο καθηγητής Αντώνης Μακρυγιαννάκης θα παραπεμφθεί στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Παύση στο ΠΑΓΝΗ - Επιβράβευση στην Ιατρική

Αλλά, ενώ αυτά συμβαίνουν σε επίπεδο διοίκησης του ΠΑΓΝΗ και πρυτανικών Αρχών, στην Ιατρική Σχολή προς το παρόν το κλίμα φαίνεται να κινείται σε άλλο μήκος κύματος. Την ώρα που ο πρύτανης αναθέτει στον πρόεδρο της Ιατρικής την κατεπείγουσα και εντός δύο ημερών διενέργεια ΕΔΕ για την υπόθεση του κ. Αντώνη Μακρυγιαννάκη, ο ίδιος ο πρόεδρος της Ιατρικής χθες και μία ημέρα μετά την παύση του πανεπιστημιακού γιατρού από τα καθήκοντά του, στο νοσοκομείο εμφανίζεται έστω και συμβολικά να τον «επιβραβεύει» με τη συμμετοχή του στην Επιτροπή Μεταπτυχιακών Σπουδών της Ιατρικής για το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012. Με εσωτερικό έγγραφο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο της Ιατρικής Σχολής και το οποίο παρουσιάζει σήμερα η "Ν.Κ.", το όνομα του κ. Αντώνη Μακρυγιαννάκη φιγουράρει με την απόφαση του κ. Μαργιωρή στα μέλη της Επιτροπής Μεταπτυχιακών, όπου ας σημειωθεί ότι από τον Ιανουάριο του 2011 έχει εκλεγεί καθηγητής αλλά ακόμη εκκρεμεί η δημοσίευση σε ΦΕΚ του διορισμού του. Η ημερομηνία ανάρτησης στις ηλεκτρονικές σελίδες όλου του Τμήματος για την Επιτροπή Μεταπτυχιακών σπουδών είναι η χθεσινή, 30/09/2011.

Φυσικά ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής μπορεί να αντιτείνει ότι στις 29 Σεπτεμβρίου ο πανεπιστημιακός γιατρός παύθηκε για το κλινικό του έργο στο νοσοκομείο αλλά διατηρεί τις ερευνητικές και εκπαιδευτικές του δραστηριότητες. Συμβολικά όμως, έστω κι αν πρόκειται για καθαρή σύμπτωση, από τη στιγμή που διερευνάται και ηθικά η εμπλοκή του χωρίς άδεια ως πανεπιστημιακού γιατρού δημόσιου νοσοκομείου σε ιδιωτικό Κέντρο Υγείας με οικονομικό όφελος, είναι τουλάχιστον ατυχής. Πολύ περισσότερο που ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής τυγχάνει να είναι και ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του ΠΑΓΝΗ, δηλαδή ο γενικός συντονιστής όλων των γιατρών, πράγμα που δημιουργεί εύλογα την υποψία ότι είναι απίθανο να μην είχε ακούσει τουλάχιστον για τη διπλή δραστηριότητα του εν λόγω πανεπιστημιακού και για την έρευνα του ΣΔΟΕ.

Η επιστολή-βόμβα του ΣΔΟΕ

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το έγγραφο που εστάλη από τον επικεφαλής του ΣΔΟΕ Κρήτης Στέλιο Λατζουράκη και οδήγησε το διοικητή του ΠΑΓΝΗ Νίκο Κοκκίνη να παύσει από τα καθήκοντά του στην Εξωσωματική μονάδα τον ελεγχόμενο είναι καταπέλτης. Η επιστολή γνωστοποιεί την έρευνα που ολοκληρώνεται την ερχόμενη Δευτέρα και η οποία εξέτασε, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, πέραν των άλλων, «τυχόν τέλεση του εγκλήματος της παθητικής δωροδοκίας, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, αναφορικά με παράνομα κτηθέντα χρήματα και επομένως της διερεύνησης του "πόθεν έσχες" του εν λόγω πανεπιστημιακού γιατρού». Το έγγραφο με αρ. πρωτ. 50/28-09-2011 αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η έρευνα, πέρα από τις εντολές που υπάρχουν στο ΣΔΟΕ Κρήτης, διεξάγεται ταυτόχρονα με σχετική εισαγγελική παραγγελία του εισαγγελέα Ηρακλείου.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΣΔΟΕ ΠΟΥ «ΚΑΙΝΕ»

Πάνω από 900 περιπτώσεις

Όπως αναφέρει στην επιστολή του το ΣΔΟΕ, μέχρι στιγμής προκύπτει ότι «...ο ελεγχόμενος για το χρονικό διάστημα από 02-08-2002 μέχρι και το 2009 παρείχε συνεχώς τις ιατρικές του υπηρεσίες σε ασθενείς εκτός του ΠΑΓΝΗ, ήτοι στο ιδιωτικό κέντρο (...) εισπράττοντας ανάλογες αμοιβές (...). Σε πλέον των εννιακοσίων περιπτώσεων έχουν ταυτοποιηθεί τα ονόματα καταθετών στον προσωπικό λογαριασμό του ελεγχόμενου με ασθενείς, όπως αναγράφονται στα βιβλία χειρουργείου ή κίνησης ασθενών του ιδιωτικού κέντρου σε αντίστοιχες ημερομηνίες. Από τις αμοιβές που εισέπραττε απέκτησε μεγάλη ακίνητη περιουσία εντός της πόλεως του Ηρακλείου». Σύμφωνα μάλιστα με το νόμο του ΕΣΥ που θέσπισε ο Αλέκος Παπαδόπουλος, το ιδιωτικό ίδρυμα στο οποίο πανεπιστημιακός ή γιατρός του Δημοσίου απασχολείται παράνομα τιμωρείται επίσης με υψηλό πρόστιμο.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΘΩΟΣ

Στην αντεπίθεση περνά ο πανεπιστημιακός γιατρός

Στο μεταξύ, με γραπτή δήλωσή του ο πανεπιστημιακός γιατρός Αντώνης Μακρυγιαννάκης περνά στην αντεπίθεση χαρακτηρίζοντας παράνομη την κίνηση του διοικητή, υποστηρίζοντας ότι θα αποδειχτεί η αθωότητά του, χωρίς να απαντά όμως στα στοιχεία της έρευνας του ΣΔΟΕ αλλά αφήνοντας ευθέως αιχμές ότι ως ο μόνος εξειδικευμένος γιατρός στις εξωσωματικές με την παύση του τίθενται αυτόματα σε κίνδυνο οι περιπτώσεις δεκάδων ασθενών του στη φάση της εξωσωματικής κύησης. Ειδικότερα αναφέρει:

«Σύμφωνα με το νόμο και τις αποφάσεις του ΣτΕ, ουδείς μπορεί να παύσει ή να περιορίσει το κλινικό έργο πανεπιστημιακού γιατρού. Πρόκειται επομένως για παράνομη απόφαση, την ακύρωση της οποίας ήδη έχω ζητήσει με κάθε νόμιμο μέσο (δικαστικά), ούτως ώστε να αποκατασταθεί άμεσα η νομιμότητα. Δεν αποδέχομαι τις κατηγορίες που επικαλείται το ΣΔΟΕ και θα αποδείξω την αθωότητά μου. Παρ’ όλα αυτά, το κυριότερο μέλημά μου αυτή τη στιγμή είναι η εύρυθμη λειτουργία της Μονάδας Εξωσωματικής Γονιμοποίησης, της μοναδικής δημόσιας στη νότια Ελλάδα, της οποίας ο κ. διοικητής ουσιαστικά παύει τη λειτουργία της με γνώμονα ότι είμαι ο μόνος εξειδικευμένος γιατρός. Πώς λοιπόν θωρακίζει το κύρος και το συμφέρον των ασθενών του νοσοκομείου κάποιος χωρίς να αναλογιστεί τον κίνδυνο στον οποίο εκθέτει γυναίκες που βρίσκονται ήδη σε διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης και για τις οποίες η απουσία μου τις θέτει σε σοβαρό κίνδυνο;».

Επιπλέον ο πανεπιστημιακός γιατρός, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει αποδυθεί σε μία κούρσα κρούσης σε ασθενείς του, αυτές που εξυπηρέτησε στο ιδιωτικό κέντρο, προκειμένου να τις πείσει να καταθέσουν πως ούτε χρήματα τους ζήτησε ούτε αυτές έβαλαν χρήματα σε προσωπικό του λογαριασμό, είτε άμεσα είτε έμμεσα, και ότι η μόνη του συνδρομή στο ιδιωτικό κέντρο ήταν κάθε φορά σε καθαρά επιστημονικό συμβουλευτικό επίπεδο.

«Ανεξήγητη σπουδή»

Επιπλέον από το περιβάλλον του διαρρέεται πως είναι ανεξήγητη η σπουδή της διοίκησης του νοσοκομείου να τον παύσει από τα καθήκοντά του, ενώ, ακόμη και με τις επισημάνσεις του ΣΔΟΕ, ζημία για το δημόσιο νοσοκομείο και μάλιστα οικονομική δεν υπάρχει ούτε για ένα ευρώ. Αντίθετα, όπως σημειώνουν με νόημα για άλλες υποθέσεις της Μαιευτικής, που αποδεδειγμένα ζημίωσαν και οικονομικά το δημόσιο νοσοκομείο, όπως τα αιμοστατικά, ουδεμία διοικητική ή άλλη κύρωση έχει υπάρξει έως σήμερα για άλλα πρόσωπα.

Η μπάλα στη διοίκηση του ΠΑΓΝΗ

Με τα όσα αναφέρει στη γραπτή δήλωσή του ο κ. Μακρυγιαννάκης είναι σαφές ότι η μπάλα ξαναγυρνά στο γήπεδο της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ. Η τελευταία, γνωρίζοντας ότι βασικό σημείο τριβής και στο παρελθόν από πλευράς μερίδας πανεπιστημιακών γιατρών ήταν το "άβατο" ακόμη και σε αποφάσεις που αφορούν το κλινικό τους έργο, επιμένει με την κίνηση να θέσει τον ελεγχόμενο σε παύση ότι από τη στιγμή που διοικεί το νοσοκομείο έχει αναφαίρετο δικαίωμα να επιβάλλει αποφάσεις που αφορούν το καθαρά κλινικό έργο όλων των γιατρών του νοσοκομείου, είτε αυτοί είναι του ΕΣΥ είτε είναι πανεπιστημιακοί. Επιπλέον αυτή τη φορά παρέπεμψε το όλο θέμα και στα αρμόδια πειθαρχικά όργανα του υπουργείου Υγείας.

Γυναίκες σε ιδιότυπη "ομηρία"

Το πιο σημαντικό όμως στη γραπτή δήλωση του κ. Μακρυγιαννάκη είναι ότι από αυτήν καθίσταται σαφές ότι έστω και ακούσια αυτή τη στιγμή τίθενται σε μια ιδιότυπη «ομηρία» δεκάδες γυναίκες με εξωσωματική ή κύηση υψηλού κινδύνου. Διότι από τη στιγμή που ο πανεπιστημιακός δηλώνει ως ο μόνος εξειδικευμένος στο νοσοκομείο για να τις κουράρει, αφήνοντας αιχμές ακόμη και για τη ζωή τους, ο πανικός που μπορεί να προκληθεί αν η διοίκηση του νοσοκομείου δεν απαντήσει πειστικά θα είναι ανυπολόγιστος. Στην τελική, οι μόνες που δεν ευθύνονται γι’ αυτή την κατάσταση είναι όσες γυναίκες βρίσκονται σε αυτές τις συνθήκες. Για το λόγο αυτό η "Ν.Κ." θεωρεί επιεικώς άκομψο είτε η μία είτε η άλλη πλευρά να επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί αυτή την κατάσταση.

Ολοκληρώστε τη θεραπεία

Αργά χθες το βράδυ ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ, απαντώντας στις αιτιάσεις του γιατρού, προέβη στην ακόλουθη γραπτή δήλωση: «Η διοίκηση του νοσοκομείου, λαμβάνοντας υπόψη της δηλώσεις του κ. Μακρυγιαννάκη, που επικαλείται ότι αυτός και μόνο αυτός μπορεί να αντιμετωπίσει την ομάδα γυναικών που βρίσκονται σε διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης, τον καλεί άμεσα να ολοκληρώσει την παρακολούθηση και τη θεραπεία των παραπάνω ασθενών, ως έχει υποχρέωση».

Αμείλικτη σε τέτοια φαινόμενα

Είχε προηγηθεί δήλωση του κ. Κοκκίνη με την οποία υπεραμύνονταν της απόφασής του, σημειώνοντας με νόημα ότι οποιαδήποτε χρονοτριβή επί διαπιστωμένων πράξεων θα δημιουργούσε μείζον ηθικό θέμα για το νοσοκομείο, ιδίως σε μία περίοδο που γιατροί, εργαζόμενοι και πολίτες στενάζουν από τα οικονομικά βάρη. Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά:

«Σε τέτοια φαινόμενα, τέτοιες περιπτώσεις, η διοίκηση θα είναι αμείλικτη και θα παρεμβαίνει αμέσως. Εγώ έχω το αποτέλεσμα μιας παράνομης δραστηριότητας που δε γνωρίζω τις εσωτερικές διαδικασίες ακόμα, που είναι θέμα του τελικού πορίσματος του ΣΔΟΕ που θα παραδοθεί τις επόμενες ημέρες. Αυτό που γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή και είναι πιστοποιημένο-ταυτοποιημένο είναι αυτό ακριβώς που σας περιέγραψα. Και το θέμα της διασύνδεσης και παράνομης δραστηριότητας και το θέμα της καταβολής χρημάτων στο γιατρό».

Ραγδαίες εξελίξεις

Όπως ακριβώς και πριν δυόμισι χρόνια, έτσι και τώρα, το «κουτί της Πανδώρας» στο χώρο του ΠΑΓΝΗ με επίκεντρο τη λειτουργία κάποιων πανεπιστημιακών γιατρών και εκτός αυτού σε ιδιωτικά κέντρα, με διακύβευμα παράνομου οικονομικού οφέλους, όπως λέει το ΣΔΟΕ, έχει ανοίξει για τα καλά. Το γεγονός ότι τις αμέσως προσεχείς ημέρες το τελικό πόρισμα του ΣΔΟΕ και η ΕΔΕ στην Ιατρική θα τροφοδοτήσουν νέες εξελίξεις σε συνδυασμό με τις πληροφορίες για ταυτόχρονη έρευνα του ΣΔΟΕ σε άλλους πέντε πανεπιστημιακούς γιατρούς προμηνύει ιδιαίτερα θερμό το επόμενο διάστημα. Την ίδια ώρα, η άμεση ενέργεια του πρύτανη του Πανεπιστημίου αποδεικνύει εμπράκτως ότι αυτή τη φορά εντός ακαδημαϊκής κοινότητας και σε επίπεδο αυτοελέγχου κάτι αρχίζει να κινείται.

«Η διοίκηση του νοσοκομείου, λαμβάνοντας υπόψη τις δηλώσεις του κ. Μακρυγιαννάκη, που επικαλείται ότι αυτός και μόνο αυτός μπορεί να αντιμετωπίσει την ομάδα γυναικών που βρίσκονται σε διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης, τον καλεί άμεσα να ολοκληρώσει την παρακολούθηση και τη θεραπεία των παραπάνω ασθενών, ως έχει υποχρέωση».

Νίκος Κοκκίνης

«Πιστοποιημένο»

«Σε τέτοια φαινόμενα, τέτοιες περιπτώσεις, η διοίκηση θα είναι αμείλικτη και θα παρεμβαίνει αμέσως. Εγώ έχω το αποτέλεσμα μιας παράνομης δραστηριότητας που δε γνωρίζω τις εσωτερικές διαδικασίες ακόμα, που είναι θέμα του τελικού πορίσματος του ΣΔΟΕ το οποίο θα παραδοθεί τις επόμενες ημέρες. Αυτό που γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή και είναι πιστοποιημένο-ταυτοποιημένο είναι αυτό ακριβώς που σας περιέγραψα. Και το θέμα της διασύνδεσης και παράνομης δραστηριότητας και το θέμα της καταβολής χρημάτων στο γιατρό».

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 1 month later...

Ετοιμο το πόρισμα του ΣΔΟΕ Κρήτης για τον μαιευτήρα

Του Παντελη Xουλακη

ΧΑΝΙΑ. Πάνω από 200 λογαριασμούς γιατρών, δικηγόρων και άλλων φυσικών προσώπων που θεωρούνται ύποπτοι φοροδιαφυγής, έχει ανοίξει το ΣΔΟΕ Κρήτης στην προσπάθεια της υπηρεσίας για πάταξη του φαινομένου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό η διαδικασία για τουλάχιστον τρεις μεγαλοδικηγόρους και έξι γιατρούς του Ηρακλείου, με τα αποτελέσματα των ελέγχων να έρχονται σύντομα στο προσκήνιο, προκαλώντας ντόμινο εξελίξεων. Η αρχή έχει γίνει βέβαια με την πολύκροτη υπόθεση της «άσκησης παράνομης ιατρικής δραστηριότητας του διευθυντή της Μονάδας Εξωσωματικής Γονιμοποίησης και Καθηγητή Μαιευτικής - Γυναικολογίας κ. Αντώνη Μακρυγιαννάκη», όπως αναφέρει στο πόρισμά του το ΣΔΟΕ Κρήτης. Δραστηριότητα που είχε αποφέρει στον πανεπιστημιακό γιατρό τεράστια έσοδα, τα οποία ουδέποτε είχε δηλώσει.

Η υπηρεσία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχει ολοκληρώσει τη σύνταξη της πορισματικής αναφοράς, την οποία αναμένεται να παραδώσει στον εισαγγελέα Ηρακλείου μέσα στην εβδομάδα. Στην αναφορά περιέχονται μαρτυρίες ασθενών που καταθέτουν ενόρκως ότι του έδωσαν χρηματικά ποσά για υπηρεσίες που προσέφερε ακόμη και μέσα στο ΠΑΓΝΗ. Σύμφωνα με το πόρισμα ΣΔΟΕ Κρήτης, ο πανεπιστημιακός γιατρός διατηρούσε δύο λογαριασμούς στους οποίους είχαν διακινηθεί ποσά ύψους 3.261.307 ευρώ από το 2001 έως το 2009, από περίπου 970 ασθενείς, τους οποίους εξυπηρέτησε σε ιδιωτικό ιατρικό κέντρο. Ο εισαγγελέας Ηρακλείου δεν αποκλείεται εντός της εβδομάδας να απαγγείλει κατηγορίες. Πάντως, η δραστηριότητα του συγκεκριμένου γιατρού είχε οδηγήσει τον διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου κ. Νίκο Κοκκίνη να τον απαλλάξει από τα καθήκοντά του. «Εγώ υπερασπίζομαι το δημόσιο συμφέρον, το κύρος και την αξιοπιστία του ιδρύματος και αν είχα τη δυνατότητα από τον νόμο όχι μόνο θα τον απήλλασσα των καθηκόντων του, αλλά θα τον απομάκρυνα», δηλώνει στην «Κ» ο κ. Κοκκίνης.

Ο πανεπιστημιακός προσέφυγε στο Διοικητικό Εφετείο Χανίων και πέτυχε, έως σήμερα που θα εκδικαστεί η υπόθεση, να πάρει αναστολή της απόφασης και να επιστρέψει στα καθήκοντά του προσωρινά, ως μοναδικός ειδικός στο Εργαστήριο Εξωσωματικής του νοσοκομείου.

«Αμείλικτη η διοίκηση»

Πάντως, η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ φέρεται αποφασισμένη να βάλει το μαχαίρι ώς το κόκαλο και σε αυτήν, αλλά και σε άλλες περιπτώσεις που ήδη ερευνά το ΣΔΟΕ Κρήτης και τα αποτελέσματα αναμένονται σύντομα. «Είναι απαράδεκτη αυτή η συμπεριφορά και ως δημόσιοι λειτουργοί θα πρέπει να σέβονται και να τιμούν τον όρκο που έχουν δώσει και να προσφέρουν μέσα στο δημόσιο νοσοκομείο υπηρεσίες δωρεάν. Και σε αυτήν την περίπτωση και σε άλλες η διοίκηση θα είναι αμείλικτη», λέει με έμφαση ο κ. Κοκκίνης, ο οποίος έχει στείλει τον φάκελο της υπόθεσης στον εισαγγελέα και τα πειθαρχικά όργανα των υπουργείων Υγείας και Παιδείας, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και τον Ιατρικό Σύλλογο Ηρακλείου.

Καθημερινή, 15/11/11

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.