Jump to content

Περικοπές 1,2 δισ. στα νοσοκομεία


streptop

Recommended Posts

Περικοπές 1,2 δισ. στα νοσοκομεία

39-11-thumb-medium.jpg

Οι διοικητές κατέθεσαν προϋπολογισμούς ύψους 3,5 δισ. ευρώ, αλλά ο υπουργός δεν είναι διατεθειμένος να τους χορηγήσει πάνω από 2,35 δισ.

Δραστικές θα είναι οι περικοπές στα νοσοκομεία λόγω μνημονίου. Δεν αφορούν μόνο τα φάρμακα, τα ακριβά ιατρικά είδη και τις σπατάλες, αλλά και κάθε είδους υλικό που θεωρείται ότι επιβαρύνει τον προϋπολογισμό.

Οι ήδη εμφανείς ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία αναμένεται να επιδεινωθούν το 2011, καθώς τα χρήματα που θα δοθούν θα είναι μειωμένα κατά περίπου 1,2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τις εκθέσεις των διοικητών των νοσοκομείων και τους προϋπολογισμούς που κατέθεσαν, για να καλυφθούν συνολικά όλες οι ανάγκες σε προμήθειες χρειάζονται κοντά στα 3,5 δισ. ευρώ. Ο Ανδρέας Λοβέρδος όμως δεν μπορεί να τους διαθέσει πάνω από 2,35 δισ. ευρώ.

Οι περικοπές γίνονται σε μια στιγμή που το σύστημα δείχνει από παντού πως είναι υποχρηματοδοτούμενο.

Οι παρεχόμενες υγειονομικές υπηρεσίες μέρα με τη μέρα φθίνουν και οι επιπτώσεις σχετίζονται τόσο με τα υλικά όσο και με την πραγματική φροντίδα των αρρώστων και τη λειτουργικότητα των εργαζομένων στο ΕΣΥ.

Είναι ενδεικτικό ότι, πριν από λίγες ημέρες, γιατρός του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης αναγκάστηκε να βγει να αγοράσει βαμβάκι σε φαρμακείο για να μπορέσει να καλύψει ασθενή του.

Στο Νοσοκομείο των Τρικάλων λείπουν ακόμη και τα πιο βασικά. Οπως περιγράφει ο Αθαν. Παπαδόπουλος, διευθυντής της Β' Παθολογικής Κλινικής, δεν υπάρχουν γάντια, χαρτί υγείας, σύριγγες αλλά ακόμη και απλοί φάκελοι για να δίδονται οι εξετάσεις στους ασθενείς. Λύση και σ' αυτήν την περίπτωση δίνουν οι ίδιοι οι γιατροί, που τρέχουν ακόμη και στα κοντινά σουπερμάρκετ για να μην... εκτεθεί το σύστημα.

Οι απουσία χρημάτων οδηγεί και στην έκπτωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Πολλοί ασθενείς δεν μπορούν να χειρουργηθούν απουσία των απαραιτήτων υλικών που δεν αγοράστηκαν για λόγους οικονομίας ή επειδή δεν τους δόθηκαν τα κατάλληλα φάρμακα για να ρυθμίσουν μια νόσο, καθώς επελέγησαν φθηνότερα. Χαρακτηριστικό είναι πως σε ασθενείς με διαβήτη που πηγαίνουν στα δημόσια νοσοκομεία για να χειρουργηθούν, όπως καταγγέλλει η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, δεν δίνονται ινσουλίνες τελευταίας γενιάς (αφού αγοράζονται παλαιότερες, άρα και φθηνότερες), με αποτέλεσμα να μη ρυθμίζεται η νόσος και να μην μπορούν να υποβληθούν τελικά στην επέμβαση που είχαν προγραμματίσει.

Και τα υλικά όμως του χειρουργείου είναι πια είδος πολυτελείας, αφού, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Δ. Βαρνάβας, πολύ συχνά λείπουν ενδοφακοί, επιθέματα κ.λπ., γεγονός που θέτει πια και ζητήματα ασφάλειας για τους ασθενείς.

Πολλά στηρίζει ο υπουργός Υγείας και στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Από τα συνολικά 840 εκατ. ευρώ που σκοπεύει να περιστείλει το 2011, τα 150 εκατ. θα σχετίζονται κυρίως με την εξοικονόμηση από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και τα πολύ ακριβά φάρμακα. Βέβαια, και σ' αυτή την περίπτωση τη... νύφη θα πληρώσουν οι μη έχοντες, που θα αναζητούν εναγωνίως να λάβουν τις φαρμακευτικές τους θεραπείες, οι οποίες θα δίνονται με το σταγονόμετρο και έπειτα από πολλές εγκρίσεις. Ηδη τα πρώτα θύματα θα είναι οι ανασφάλιστοι και οι άποροι, στους οποίους θα χορηγούνται πλέον αποκλειστικά γενόσημα φάρμακα (αντίγραφα) κατ' εντολήν του υπουργείου, με το επιχείρημα ότι γίνονταν διάφορες κομπίνες για την εμπορία των σκευασμάτων.

Από τις... μνημονιακές περικοπές δεν θα γλιτώσουν ούτε οι εφημερίες, που είναι μειωμένες κατά περίπου 100 εκατ. ευρώ φέτος, με συνέπεια τα νοσοκομεία να μην μπορούν να λειτουργήσουν ομαλά και οι διοικητές να εγκρίνουν εφημερίες μόνο από το... σπίτι, που είναι και οι πιο φθηνές. Για την κάλυψη όλων των εφημεριακών προγραμμάτων απαιτούνται περί τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν εξασφαλιστεί μόλις τα 406, όταν το 2009 είχαν διατεθεί 470 εκατ. ευρώ.

Το κλείσιμο τμημάτων και η συρρίκνωση των κλινικών θεωρείται από τους συνδικαλιστές γιατρούς κάτι αναπόφευκτο με βάση τις κινήσεις της κυβέρνησης. Αλλωστε σήμερα πολλές κλινικές δεν έχουν αναπτυχθεί καν (στο Νοσοκομείο Τρικάλων η πνευμονολογική κλινική, η νεφρολογική, καθώς και η νευρολογική-ψυχιατρική), ενώ σε κάποια άλλα νοσοκομεία η έλλειψη εφημερευόντων ιατρών καθιστά τη λειτουργία σχεδόν ανέφικτη (στο Νοσοκομείο Γρεβενών αντιστοιχεί ένας παθολόγος για 25 ασθενείς, ενώ το βράδυ εφημερεύει μόνο ένας από το σπίτι του - εφημερία ετοιμότητας).

Οπου φύγει φύγει γιατροί και νοσηλευτές

Το μνημόνιο «χτυπάει» και το προσωπικό του ΕΣΥ, αφού κατά κύματα γιατροί και νοσηλευτές επιθυμούν να αποχωρήσουν από το σύστημα με πρόωρη συνταξιοδότηση ώστε να γλιτώσουν τα χειρότερα, που επαπειλούνται.

Εως το τέλος του έτους αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν περίπου 1.000 γιατροί, ενώ το τελευταίο διάστημα όσοι έχουν προσληφθεί στα δημόσια νοσοκομεία είναι κυρίως με ενδεκάμηνες συμβάσεις. Οι περισσότερες μάλιστα από όσες έχουν γίνει στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (150 γιατροί) λήγουν εντός των ημερών, με αποτέλεσμα πάνω από 80 κρεβάτια εντατικής να μην μπορούν να λειτουργήσουν και πάλι στα νοσοκομεία όλης της χώρας.

Οσο για τους νοσηλευτές, περίπου 3.500 έχουν κάνει ήδη αίτηση για να αποχωρήσουν μέχρι το καλοκαίρι. Αποτέλεσμα, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της πανελλήνιας συνδικαλιστικής νοσηλευτικής ομοσπονδίας του ΕΣΥ, Αριστ. Δάγλας, είναι να αντιστοιχούν όλο και λιγότεροι νοσηλευτές ανά ασθενή. Σήμερα υπάρχουν περίπου 18.500 νοσηλευτές στα δημόσια νοσοκομεία και υπολογίζεται ότι απαιτούνται άλλοι 15.000. Αν αφαιρέσει κανείς τους 3.500 που θα αποχωρήσουν χωρίς να αντικατασταθούν στο σύνολό τους, αντιλαμβάνεται πώς θα επέλθει η μείωση του προσωπικού στον δημόσιο τομέα.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

'Οπως περιγράφει ο Αθαν. Παπαδόπουλος, διευθυντής της Β' Παθολογικής Κλινικής, δεν υπάρχουν γάντια, χαρτί υγείας, σύριγγες αλλά ακόμη και απλοί φάκελοι για να δίδονται οι εξετάσεις στους ασθενείς. Λύση και σ' αυτήν την περίπτωση δίνουν οι ίδιοι οι γιατροί, που τρέχουν ακόμη και στα κοντινά σουπερμάρκετ για να μην... εκτεθεί το σύστημα.

Ας ειμαστε λιγο σοβαροι. Δηλαδη ο κ. Παπαδοπουλος ( ή ο κάθε γιατρος) παει στο κοντινο σουπερ-μαρκετ για να αγορασει γαντια και χαρτια υγειας για το νοσοκομειο?

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

πιστεύω πως πολλά όπως αυτό που αναφέρεις iceman είναι υπερβολικά, πάντως προβλήματα πολλά υπάρχουν και θα γίνουν ακόμα μεγαλύτερα στο μέλλον.

Ένας τόσο νευραλγικός τομέας, αυτός της υγείας έχει γίνει ένα μαύρο χάλι. Καλό το συμμάζεμα αλλά με μέτρο, όχι ότι βρούμε να το κόψουμε. Ας αρχίσει η κυβέρνηση πρώτα από τους γιατρούς με τα φακελάκια, τους διευθυντές που διορίζονται για άλλους ''σκοπούς'', τις νοσοκόμες και τους υδραυλικούς που το παίζουν ακτινολόγοι και άλλα πολλά και μετά ας πάει στις περικοπές των υλικών, που στην ουσία είναι και το πιο εύκολο. Με απλές αναφορές από τους προμηθευτές και ένα ''σωστό'' έλεγχο από μέσα μπορεί να διαπιστώσει που γίνονται σπατάλες.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

'Οπως περιγράφει ο Αθαν. Παπαδόπουλος, διευθυντής της Β' Παθολογικής Κλινικής, δεν υπάρχουν γάντια, χαρτί υγείας, σύριγγες αλλά ακόμη και απλοί φάκελοι για να δίδονται οι εξετάσεις στους ασθενείς. Λύση και σ' αυτήν την περίπτωση δίνουν οι ίδιοι οι γιατροί, που τρέχουν ακόμη και στα κοντινά σουπερμάρκετ για να μην... εκτεθεί το σύστημα.

Ας ειμαστε λιγο σοβαροι. Δηλαδη ο κ. Παπαδοπουλος ( ή ο κάθε γιατρος) παει στο κοντινο σουπερ-μαρκετ για να αγορασει γαντια και χαρτια υγειας για το νοσοκομειο?

Εντάξει...! Δεν έχεις άδικο έτσι όπως το θέτεις... Σίγουρα έχει μια (μεγάλη) δόση υπερβολής το άρθρο... Όμως, επίσης σίγουρα, βασίζεται τουλάχιστον σε αληθή γεγονότα... Από προσωπική εμπειρία σε δύο δημόσια νοσοκομεία, αυτό που έχω να πω είναι ότι η κατάσταση είναι πραγματικά πολύ άσχημη... Στο μεν πρώτο (επαρχιακό), χαρτιά υγείας (για προσωπική χρήση) φέρναμε από το σπίτι... Για να μη σχολιάσω το θέμα των γαντιών, που πραγματικά έτυχε περίοδος που αναγκάστηκα να αγοράσω από το φαρμακείο κουτί, γιατί το νοσοκομείο μάς διέθετε ένα κουτί για ολόκληρο ΤΕΠ, για 1 εβδομάδα! Στο δε δεύτερο (Πανεπιστημιακό της πρωτεύουσας), αν και η Προϊσταμένη και ο Διευθυντής φρόντιζαν η Μονάδα μας να είναι πάντα πλήρης από υλικό, δεν ήταν λίγες οι φορές που δεν είχαμε από γάντια μέχρι 3-ways... Και αγκαζόμασταν να "κλέβουμε" γάντια από άλλες κλινικές και να μην αλλάζομε σύμφωνα με το πρωτόκωλλο τα 3-ways για οικονομία... Χέσε μέσα κοινώς...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

το οτι υπαρχουν ελλειψεις δεν το αμφισβητω. και στο δικο μας νοσοκομειο τα ιδια γινονται. μια φορα στα ΤΕΠ δεν ειχαμε γλωσσοπιεστρα και πηγα να παρω απο κλινικη.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 2 weeks later...

Πέντε φεύγουν, ένας έρχεται και στην Υγεία

Στον κανόνα μιας πρόσληψης για πέντε αποχωρήσεις θα εντάσσεται από το 2011 και το νοσηλευτικό προσωπικό που μέχρι σήμερα εξαιρείται, ανέφερε ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ανδρέας Λοβέρδος. Εν τω μεταξύ, ανέφερε πως μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα θα έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο 1.339 νέες προσλήψεις μέσω του ΑΣΕΠ. ]Κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και στο Γενικό Νοσοκομείο «Γ. Χατζηκώστα», δήλωσε: "Έχουμε διορίσει 1.180 νοσηλευτές στις 6 τελευταίες εβδομάδες και αυτές είχαν να κάνουν με προσλήψεις του 2009 και του 2010. Ξέρετε ότι υπάρχει το 1 προς 5 και εξαιρείτο το νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά από το 2011 σταματά να εξαιρείται".

Για αυτό το λόγο ο Α. Λοβέρδος ζήτησε από τις διοικήσεις των δύο νοσοκομείων, να δουν τι ανάγκες προσωπικού έχουν ώστε να προσληφθούν μέσα στο Δεκέμβριο και όχι τον Ιανουάριο.

Εξαίρεση από τον κανόνα 1 προς 5 θα αποτελεί το κέντρο φυσικής αποκατάστασης, καθώς όπως τόνισε είναι μοναδικό για όλη την χώρα.

πηγη----enet.gr

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Στον κανόνα μιας πρόσληψης για πέντε αποχωρήσεις θα εντάσσεται από το 2011 και το νοσηλευτικό προσωπικό που μέχρι σήμερα εξαιρείται, ανέφερε ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ανδρέας Λοβέρδος.

Με μία μικρή διόρθωση.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για 40.000 συνταξιοδοτήσεις και 8.000 προσλήψεις στο Δημόσιο το 2011, κυρίως σε Υγεία και Παιδεία.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι οι μετατάξεις από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα θα μετρούν στον κανόνα στο 5 προς 1 (συνταξιοδοτήσεις/προσλήψεις), ωστόσο μια μετάταξη εντός του στενού δημοσίου τομέα δεν θα μετρά ως νέα πρόσληψη, εφόσον αποτελεί μεταφορά.

Οπότε αν υπολογίσουμε τις μετατάξεις που θα γίνουν (ΟΣΕ και άλλες ΔΕΚΟ) και υπολογίζονται περίπου στις 5000 θέσεις τότε υπολείπονται 3000 προσλήψεις σε όλο το Δημόσιο Τομέα. Υπολογίστε τώρα πόσοι ιατροί θα συνταξιοδοτηθούν στο τέλος του 2010 και μέσα στο 2011 και πόσοι από τις 3000 προσλήψεις θα είναι ιατροί :anavwfwties:

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.