Jump to content

“Μπόχα” στην Ιατροδικαστική!(ΠΑΤΡΙΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ)


Recommended Posts

Αποκαλύπτουμε το πόρισμα του Σώματος των Επιθεωρητών του υπουργείου

Eντονη δυσοσμία, που δεν οφείλεται στο χώρο, αλλά στις ενέργειες ανθρώπων που εργάζονται εκεί, αναδύει το Εργαστήριο Ιατροδικαστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπως προκύπτει από την έκθεση, του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας, οι οποίοι έκαναν έλεγχο μετά από εντολή του γενικού Επιθεωρητή ΣΕΥΥΠ, Μ. Σαμπατακάκη, προς τον οποίο είχε αποσταλεί (στις 4-5-2005), σχετικό έγγραφο του υφυπουργού Υγείας κ. Α. Γιαννόπουλου.

Η έρευνα άρχισε στο τέλος του 2005 και το πόρισμα εκδόθηκε τον Σεπτέμβριο του 2006 και όσα καταχωρίζονται σε αυτό περιγράφουν, αντιδεοντολογικές συμπεριφορές, εκατέρωθεν υπονόμευση , αντιδικίες, οικονομικά σκάνδαλα και διαφθορά, με αποκορύφωμα τις καταγγελίες για εμπόριο οργάνων νεκρών!

Η έρευνα άρχισε μετά την οξύτατη διαμάχη που προέκυψε μεταξύ του αναπλ. καθηγητή Ιατροδικαστικής Μ. Μιχαλοδημητράκη από τη μια και των Γιάννη Στειακάκη, επίκουρου καθηγητή Ιατροδικαστικής και Αρη Τσατσάκη αναπλ. καθηγητή Τοξικολογίας από την άλλη, από το Σεπτέμβριο του 2003 με αφορμή την άρνηση του Μ.Μ να στέλνει τα πτωματικά υλικά για ανάλυση στο εργαστηριο Τοξικολογίας στο οποίο προΐσταται ο Α.Τ καθώς το θεωρούσε αναξιόπιστο και την απαγόρευση νεκροτομών στον Γ.Σ τον οποίο θεωρούσε ανεπαρκή.

«Λόγω της διαφωνίας υπάρχει σοβαρό πρόβλημα αμφισβήτησης των αποτελεσμάτων των νεκροτομών με κίνδυνο να προκύψουν ολέθρια αποτελέσματα εφόσον πάνω σε αυτές τις εξετάσεις και τα συμπεράσματα έχει αποφανθεί η Δικαιοσύνη» αναφέρουν οι επιθεωρητές.

Οι έριδες στον τομέα Μορφολογίας είχαν αρχίσει από το 1999 και διευθετήθηκαν προσωρινά , όταν ο Γ.Σ ανακάλεσε ενώπιον του δικαστηρίου κατηγορίες σε βάρος του Μ.Μ για να ενταθούν ξανά από το φθινόπωρο του 2003, όταν ο Μ.Μ., απαγόρευσε στον Γ.Σ. να κάνει νεκροτομές και σταμάτησε να στέλνει δείγματα στο εργαστήριο Τοξικολογίας με αποτέλεσμα να καθυστερεί η έκδοση πιστοποιητικών θανάτου, καθώς τα δείγματα είτε έμεναν κλειδωμένα σε καταψύκτη, είτε τα έστελνε σε εργαστήρια της Αθήνας και της Κωνσταντινούπολης!

Οι διαφωνίες και εντάσεις επικρατούσαν , πολύ πριν, και στο χώρο των νεκροτόμων με αποτέλεσμα ένας από αυτούς να απομακρυνθεί μετά από καταγγελία για χρηματισμό για την οποία αθωώθηκε και ο οποίος στα πλαίσια της ΕΔΕ των επιθεωρητών προβαίνει σε βαρύτατες καταγγελίες σε βάρος του Μ.Μ και δύο άλλων νεκροτόμων τους οποίους κατηγορεί ότι του πρότειναν να μετέχει σε εμπόριο κερατοειδών αντί του ποσού των 200.000 δραχμών για κάθε νεκρό και αφαίρεση εγκεφάλων και αποστολή τους με κούριερ στην Πάτρα έναντι του ποσού των 5.000 δραχμών.

Ο ίδιος καταγγέλλει ότι ο Μ.Μ. και οι δύο νεκροτόμοι, έβαζαν στην τσέπη τα χρήματα από τις ταριχεύσεις νεκρών αντί να τα αποδίδουν στο Νοσοκομείο που ανερχόταν σε 60.000 δραχμές ανά νεκρό.

Επίσης, καταγγέλλει ότι ο Μ.Μ., όταν απουσίαζε, «άφηνε υπογεγραμμένα πιστοποιητικά θανάτου σε νεκροτόμο που είναι και κουμπάρος του, ο οποίος έκανε νεκροτομές και συμπλήρωνε τα πιστοποιητικά με τα ευρήματα που διαπίστωνε».

Φαγωμάρα

Για τις διαφορές στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής έχουν γίνει ΕΔΕ, και ανταλλαγή εκατοντάδων εγγράφων των εμπλεκομένων με τη διοίκηση της Ιατρικής , του ΠΑΓΝΗ και την Εισαγγελία Ηρακλείου, χωρίς να βρεθεί λύση. Οι επιθεωρητές αναφέρουν: «Στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικών Επιστημών έχουν προκύψει πολλά και σοβαρά προβλήματα- παραπτώματα, με επίκεντρο του προβλήματος τον κ. Μιχαλοδημητράκη. Ευθύνη για τη διαιώνιση αυτής της κατάστασης, βαρύνει τη διοίκηση του ΠΑΓΝΗ και τη ΔΥΠΕ Κρήτης, διότι στις αρμοδιότητες τους ,ανήκει η επιβολή της τήρησης της ισχύουσας νομοθεσίας που διέπει το ΕΣΥ. Ευθύνη, έχει επίσης και ο Μορφολογικός Τομέας της Ιατρικής, διότι η διαμάχη προκλήθηκε από μέλη ΔΕΠ παρασύροντας όλο το προσωπικό που έτυχε να ασχολείται στο χώρο του Εργαστηρίου». Σημειώνεται, ότι για να αμβλυνθούν οι έριδες, συστάθηκε τμήμα Κλινικής Ιατροδικαστικής το οποίο ανέλαβε ο Γ.Σ.

Οι επιθεωρητές αφού συγγράφουν μια έκθεση 52 σελίδων με καταθέσεις που πήραν από τους εμπλεκόμενους, το πόρισμα ΕΔΕ που διεξήγαγε ο καθηγητής Ηλίας Κουρούμαλης και υπομνήματα, καταλήγουν σε συνολικά 37 διαπιστώσεις και 19 προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Εν κατακλείδι , ζητούν την εφαρμογή του νόμου από τα αρμόδια όργανα του ΠΑΓΝΗ και της Ιατρικής και την παρέμβαση του εισαγγελέα για τις σοβαρές καταγγελίες που αφορούν: α) την αποστολή δειγμάτων από νεκροτομές σε εκτός Κρήτης τοξικολογικά εργαστήρια και τη δαπάνη που προέκυψε β) την απώλεια περιουσιακών στοιχείων του νοσοκομείου, αξίας 44.000 ευρώ γ) την αγορά εκ νέου εξοπλισμού προς αντικατάσταση του απωλεσθέντος, όπως επίσης αγορά επιπλέον εξοπλισμού που έχει εξαφανιστεί από το χώρο του Εργαστηρίου δ) την αφαίρεση-εμπορία κερατοειδών και εγκεφάλων κατά την εκτέλεση νεκροτομών ε) την εκμετάλλευση τοξικομανών με οικονομικό όφελος για την έκδοση ελαφρυντικών πιστοποιητικών ζ) την λανθασμένη αποστολή σορού η) την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών κατά την εκτέλεση εργασίας του Μ.Μ. θ) το οικονομικό όφελος του Μ.Μ. και των νεκροτόμων από ταριχεύσεις, φύλαξη και φροντίδα των νεκρών.

Οι διαπιστώσεις

Μερικές από τις διαπιστώσεις των επιθεωρητών που βασίστηκαν στο υλικό το οποίο συγκέντρωσαν αναφέρουν:

• Εχει προκύψει διαφωνία μεταξύ του ιατρικού και λοιπού προσωπικού του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικών Επιστημών, διαφωνία που έχει βάθος χρόνου. Η κατάσταση ακόμη και τώρα παρουσιάζει συνεχή επιδείνωση, στην οποία ακούσια ή εκούσια εμπλέκονται οι εργαζόμενοι του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού που έτυχαν να απασχολούνται σε αυτό το Εργαστήριο. Μέρος των εμπλεκομένων έχουν προσφύγει στην Δικαιοσύνη για την επίλυση των προβλημάτων.

• Ο κ. Μ.Δ. προκύπτει να έχει τον πλήρη έλεγχο και την απόλυτη κυριαρχία στο χώρο του εργαστηρίου της Ιατροδικαστικής. Οπως προκύπτει από την έρευνα ουδείς εκ του απασχολούμενου προσωπικού παραμένει στον χώρο του εργαστηρίου αν δεν βρίσκεται σε εύνοια μαζί του.

• Εχει απαγορεύσει σε όλους σχεδόν τους ιατροδικαστές του Νοσοκομείου που έχουν αντίθετη άποψη από την δική του να διενεργούν νεκροτομές, ακόμη και για διαδικαστικά θέματα, με την αιτιολογία της επιστημονικής τους ανεπάρκειας, ατεκμηρίωτα και αναιτιολόγητα.

• Ο κ. Μ/Δ στο παρελθόν κατά την απουσία του για μεγάλο χρονικό διάστημα και κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας διόρισε ιατρό συναφούς ειδικότητας να πραγματοποιεί νεκροτομές αποκλείοντας τον μοναδικό ιατρό με την ειδικότητα του ιατροδικαστού κ. Στειακάκη. Απόφαση στην οποία συναίνεσε και η Διοίκηση του Νοσοκομείου αντιβαίνοντας τη νομοθεσία που αφορά την διενέργεια των νεκροτομών. Αποτέλεσμα αυτής της απόφασης ήταν η έναρξη συνεχών προστριβών στο εσωτερικό του Εργαστηρίου.

• Εχει τεθεί θέμα αξιοπιστίας των αποτελεσμάτων του Τοξικολογικού Εργαστηρίου στο οποίο προΐσταται ο κ. Τσατσάκης από τον κ. Μ/Δ. Ιδιαίτερα αυτών που προέρχονται από την εξέταση των πτωματικών δειγμάτων για τα οποία κατά την άποψη του κ. Μ/Δ απαιτείται διαφορετική δειγματοληψία επεξεργασία και ανάλυση αυτών των δειγμάτων για να προκύψουν σωστά αποτελέσματα.

• Από την μαρτυρία της Ιατροδικαστικής Αθηνών και λοιπών ιατροδικαστών της Κρήτης δεν υπάρχει διαφορά στην κλασική τοξικολογία από την μεταθανάτια τοξικολογία.

• Με την σύμφωνη γνώμη της Διοίκησης ο κ. Μ/Δ αποφάσισε τα δείγματα να στέλνονται σε άλλα εργαστήρια εντός και εκτός του ελλαδικού χώρου (Κωνσταντινούπολη). Τα εργαστήρια του ελλαδικού χώρου, απέρριψαν την πρόταση του, με συνέπεια μεγάλος αριθμός δειγμάτων να επιστρέφονται στο Εργαστήριο και να βρίσκονται ακόμη αποθηκευμένα σε καταψύκτη του Εργαστηρίου με κίνδυνο αλλοίωσης ή παραποίησης του περιεχομένου λόγω του μεγάλου χρονικού διαστήματος αποθήκευσής τους. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να παραμένουν εκθέσεις νεκροτομών σε εκκρεμότητα (χωρίς να φέρουν τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων) με όλα τα επακόλουθα.

• Λόγω αυτής της διαφωνίας, υπάρχει επίσης σοβαρό πρόβλημα αμφισβήτησης των αποτελεσμάτων των νεκροτομών με κίνδυνο να προκύψουν ολέθρια αποτελέσματα εφόσον πάνω σε αυτές τις εξετάσεις και τα συμπεράσματα έχει αποφανθεί η Δικαιοσύνη.

• Για την μεταφορά των δειγμάτων σε άλλα Εργαστήρια εκτός Κρήτης έχουν δαπανηθεί χρήματα, για τα οποία δεν λάβαμε καμία απάντηση στην διατυπωθείσα παρατήρησή μας.

• Βεβαιώνεται η ύπαρξη λάθους αποστολής σορού, γεγονός που βαρύνει τον κ. Μ/Δ ως διευθυντή.

• Ο κ. Μ/Δ φέρεται να καταναλώνει ποσότητες αλκοολούχων ποτών και υπό την επήρεια του αλκοόλ να προβαίνει σε ιατροδικαστικές πράξεις.

• Ο κ. Μ/Δ ενώ συναίνεσε στην σύσταση και λειτουργία της Κλινικής Ιατροδικαστικής, εκφέρει αρνητική άποψη και δυσπιστεί όσον αφορά την χρησιμότητά της.

• Ο κ. Μ/Δ ενώ χαρακτηρίζει πολλούς υπηρετούντες στον χώρο του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικών Επιστημών ανεπαρκείς, είναι ο ίδιος ο οποίος εισηγήθηκε και συνέβαλε στην εξέλιξη τους, όπως επίσης εισηγήθηκε την πρόσληψή τους στον ανωτέρω χώρο.

• Ο κ. Μ/Δ μετέφερε ιατρικό εξοπλισμό ιδιοκτησίας του Νοσοκομείου από τον χώρο του εργαστηρίου στον χώρο του Πανεπιστημίου, με την βοήθεια των νεκροτόμων τον μετακίνησε στον διάδρομο του Πανεπιστημίου, τον εγκατέλειψε αφύλακτο και εξαφανίσθηκε (εκλάπη). Μετακίνησε τα αντικείμενα αυτά χωρίς να ακολουθηθούν οι νόμιμες διαδικασίες.

• Εχει καταγγελθεί εγγράφως ότι αποκτήθηκαν αντικείμενα με εισήγηση του κ. Μ/Δ όπως ακτινοσκοπικό τελευταίας τεχνολογίας, ακτινοδιάφανη τραπέζα, σύνολο ανθρωπομετρικών εργαλείων, νέο υπολογιστή τύπου LAPTOP, όργανα εργαστηρίου, παραπετάσματα φέρετρων κλπ. και τα οποία δεν βρίσκονται στον χώρο του Εργαστηρίου.

• Υπάρχουν έγγραφες καταγγελίες ότι ο κ. Μ/Δ σε συνεργασία με τους νεκροτόμους Κουγιό και Καλτσούνα προβαίνουν στην αφαίρεση των κερατοειδών και άλλων οργάνων από τους νεκρούς τα οποία τα εμπορεύονται επί αμοιβή χωρίς την συναίνεση των συγγενών. Επίσης καταγγέλλουν χρηματισμό του κ. Μ/Δ και των νεκροτόμων από τις ταριχεύσεις, τη φύλαξη των νεκρών από τα γραφεία τελετών και τους ναρκομανείς για να τους χαρακτηρίσει χρήστες.

• Ο κ. Μ/Δ δεν έδειξε ενδιαφέρον και δεν επιμελήθηκε για την πληρωμή των ταριχεύσεων και άλλων ιατρικών πράξεων στο Νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να υπάρξουν διαφυγόντα κέρδη στο Νοσοκομείο. Στην παρατήρηση μας επʼ αυτού λάβαμε ελλιπή απάντηση.

• Οσον αφορά την διακίνηση των νεκρών από τα γραφεία τελετών στον χώρο φύλαξης του Εργαστηρίου επιμελούνται οι νεκροτόμοι και όταν δεν βρίσκονται σε βάρδια οι φύλακες του Νοσοκομείου. Πάντως είναι παράνομη η είσοδος των γραφείων τελετών στον χώρο του εργαστηρίου και απαγορεύεται η φύλαξη των νεκρών στον ανωτέρω χώρο.

• Το Εργαστήριο Τοξικολογίας θεωρείται ένα από τα καλύτερα εξοπλισμένο και η στελέχωση η πολυπληθέστερη και το οποίο δύναται να πραγματοποιεί όλες τις απαιτούμενες αναλύσεις. Δέχεται δείγματα προς εξέταση απʼ όλη την Ελλάδα και διαθέτει πρόγραμμα quality control συμμετέχοντας στα προγράμματα του ΟΗΕ.

• Ο κ. Δελαπόρτας διορίσθηκε ως επικουρικός ιατρός στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και ενεπλάκη στη διαμάχη που είχε προκύψει στο Εργαστήριο με αποτέλεσμα να αποπεμφθεί από τον κ. Μ/Δ με αρνητικές συνέπειες γιʼ αυτόν.

• Ο κ. Στειακάκης έχει αποπεμφθεί από τον κ. Μ/Δ φέρει την ειδικότητα του ιατροδικαστή. Εχει απευθυνθεί σε όλα τα αρμόδια όργανα εξηγώντας την κατάσταση που επικρατεί στο Εργαστήριο χωρίς ανταπόκριση και προΐσταται του παρανόμως λειτουργούντος τμήματος της Κλινικής Ιατροδικαστικής.

• Ο κ. Τσατσάκης διευθύνει το Εργαστήριο Τοξικολογίας και πρόσφατα ορίσθηκε δ/ντής των Ιατροδικαστικών Επιστημών. Φέρει τον τίτλο του μηχανικού χημικού και όχι του ιατρού γιʼ αυτό δεν έχει την ευχέρεια να επιβληθεί στο Εργαστήριο της Ιατροδικαστικής.

• Η ΔΥΠΕ, η Διοίκηση του Νοσοκομείου και ο Μορφολογικός Τομέας της Ιατρικής Σχολής δεν επέδειξαν την απαιτούμενη σοβαρότητα επίλυσης του προβλήματος και ακόμη επιτρέπουν να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση ενώ θα έπρεπε να επιβάλουν την πιστή εφαρμογή της Νομοθεσίας.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Εντάξει, αυτά είναι "ψιλά". Μπακάληδες ιατροδικαστες. Με μια εξαίρεση: όσα έγγραφα έχουν νομική αξία σε δικαστικές υποθέσεις...

Σε άλλα τμήματα του ΠΑΓΝΗ γίνεται το μεγάλο φαγοπότι. Αλλά η Μαριλίζα έστειλε δυο επιθεωρητές για μισή μέρα, την άνοιξη, και αφού είχε γίνει βούκινο ότι θα κατέβουν από Αθήνα άτομα..

Ένα μικρό φρέσκο δείγμα:

Και ένα παλαιότερο:

http://s133.photobucket.com/albums/q51/tsifafouli/?action=view&current=PAGE_1.jpg

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 2 weeks later...

Είναι πράγματι αστεία όλα αυτα. Γιατι δεν βγάζετε και τις αποφάσεις του δικαστηρίου που λένε οτι όλα αυτα είναι παπαρολογίες αυτών που απλά δεν μπορούν να φάνε την θέση του ΜΜ? πάλι καλα δηλαδή γιατι όσοι περάσαμε απο αυτή τη σχολή ξέρουμε πολύ καλα τι θα ήταν αυτό το εργαστήριο σήμερα χωρίς τον ΜΜ... ένα μπουρδέλο.κάνουν πολύ καλή δουλειά και το ξέρουμε όλοι αυτό.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.