Jump to content

Ερχεται η σειρά των φαρμακοποιών


anastasiostheodoridis

Recommended Posts

Του Παναγιώτη Στάθη

Την ίδια ώρα που χθες ο γενικός εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Κρουζ Βιγιαλόν πρότεινε την καταδίκη της χώρας και άλλων πέντε κρατών - μελών (Βέλγιο, η Γαλλία, το Λουξεμβούργο, η Αυστρία και η Γερμανία) γιατί παραβιάζουν την κοινοτική νομοθεσία περιορίζοντας την πρόσβαση στο επάγγελμα του συμβολαιογράφου μόνο στους υπηκόους τους, το Capital.gr αποκαλύπτει απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που αποφαίνεται ξεκάθαρα ως προς το άνοιγμα του επαγγέλματος του φαρμακοποιού.

Η απόφαση αυτή θεωρείται κομβικής σημασίας, ενόψει των αλλαγών που σχεδιάζει η κυβέρνηση, καθώς θέτει τους κανόνες κάτω από τους οποίους θα πρέπει να κινηθούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, κυρίως η ελληνική, στο μείζων ζήτημα του ανοίγματος των αποκαλούμενων κλειστών επαγγελμάτων. Με δεδομένη μάλιστα την παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωδικαστήριο, μετά τη σχετική προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και με δεδομένη τη δέσμευση που απορρέει από το Μνημόνιο για άμεσα μέτρα έως το τέλος του χρόνου, η κρίση των ευρωδικαστών ουσιαστικά συνιστά νομολογία πάνω στην οποία θα πρέπει να κινηθούν οι κυβερνήσεις.

Έρχονται οι φαρμακοποιοί

Η συγκεκριμένη απόφαση (C 570-571) εκδόθηκε μετά από προδικαστικό ερώτημα που υποβλήθηκε στο Δικαστήριο από την Ισπανική Δικαιοσύνη, ενώπιον της οποίας έχουν προκληθεί δικαστικές αντιδικίες για τα κλειστά επαγγέλματα. Το ερώτημα αφορούσε σε δίκη για τις προϋποθέσεις απελευθέρωσης του επαγγέλματος του φαρμακοποιού, που ως σήμερα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες -και στην Ελλάδα- δεν ασκείται ελεύθερα.

Συγκεκριμένα υπόκειται σε μια σειρά περιορισμών με κυρίως γεωγραφικά κριτήρια , όπως:

Α) Συγκεκριμένος αριθμός φαρμακείων σε ορισμένη περιοχή

Β) Συγκεκριμένη αναλογία φαρμακείων ανά αριθμό κατοίκων

Η απάντηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ήταν πώς πρέπει να ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα αφού αυτό είναι επιτακτικό πλέον με τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά αλλά αυτό να γίνεται μόνον σε περιπτώσεις που δεν θίγεται το δημόσιο συμφέρον. Ουσιαστικά δηλαδή λένε κατηγορητικά «ναι» στην απελευθέρωσή, αλλά θέτουν μια σειρά από «κόκκινες γραμμές» που έχουν μεγάλη σημασία ενόψει και των νέων ρυθμίσεων που αναμένονται στη χώρα μας για τα κλειστά επαγγέλματα συνολικά.

Τι δεν πρέπει να πειράξουμε

Συγκεκριμένα για το επάγγελμα του φαρμακοποιού οι ευρωδικαστές θεωρούν πώς πρέπει μεν να απελευθερωθεί αλλά οι γεωγραφικοί περιορισμοί και η αναλογία φαρμακείων ανά συγκεκριμένο αριθμό κατοίκων, πρέπει να διατηρηθούν. Δηλαδή η πρόβλεψη π.χ. τόσοι κάτοικοι ανά φαρμακείο ή τόσα φαρμακεία σε ένα δρόμο πρέπει να διατηρηθεί διότι εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον που σχετίζεται άμεσα με τη δυνατότητα πρόσβασης των πολιτών στο φάρμακο. «Οι ρυθμίσεις αυτές», αναφέρεται στην απόφαση, «δεν εισάγουν διακρίσεις, καθώς δικαιολογούνται από επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος, αλλά δεν πρέπει να βαίνουν πέραν του αναγκαίου μέτρου». Ουσιαστικά το μέτρο αυτό αφορά και δικηγόρους ή συμβολαιογράφους (που υπόκεινται και αυτοί σε γεωγραφικούς περιορισμούς) καθώς το δικαστήριο θεωρεί ότι δεν αντιβαίνουν την ελεύθερη διακίνηση των υπηρεσιών και των ατόμων που προστατεύει η Ευρωπαϊκή Συνθήκη.

Ποιοι περιορισμοί να καταργηθούν

Οι Ευρωδικαστές έκριναν πάντως πώς υπάρχουν άλλοι περιορισμοί στα αποκαλούμενα κλειστά επαγγέλματα που πρέπει να αρθούν πάραυτα. Ενας τέτοιος περιορισμός είναι προφανώς η ιθαγένεια. Τέτοιοι περιορισμοί, λέει, η απόφαση, δεν μπορούν να είναι ανεκτοί από την ευρωπαϊκή νομοθεσία καθώς παρεμποδίζουν την ελευθερία εγκατάστασης και ελεύθερης άσκησης της επαγγελματικής δραστηριότητας των πολιτών.

link

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 4 weeks later...

λοιπόν, μπηκα μόνο κ μόνο για να πώ τον πόνο μου σχετικα με τους φαρμακοποιούς.

Πρεπει να εχει πεσει σημα να μην κόβουν αποδείξεις.

Κατεβηκα να πάρω κατι καλλυντικές συσκευασίες (που δεν γραφονται σαν θεραπευτικές) κ τωρα,τη 2η φορα το παρατηρησα οτι δεν πήρα αποδειξη.

Την πρώτη το ξέχασα να ζητήσω αλλά κοιταξα στη σακουλίτσα κ δεν υπήρχε μεσα.

Η διαφορά ήταν οτι ενώ κανονικά το προιόν κοστιζει 20,κατι ευρώ στα περισσότερα φαρμακεια, στο εν λόγω φαρμακείο το βρηκα 19.

αφου ζητησα την αποδειξη, αυτη έγραφε 20,10 ευρώ.

(η μη υπαρξη αποδειξης μαλλον συμπεριλαμβάνεται αυτοματα στην εκπτωση)

.....δεν πάμε καλα....

Επισης, για χαπια π κοστιζουν 1,κατι ευρώ, πάλι δεν παίρνω αποδειξη αμα δεν τη ζητησω. (και ας γραφονται στο συνταγολόγιο).

τι να πώ.Ισως να έτυχε σε εμενα.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 3 years later...

Το μέτωπο για τη διάθεση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) ακόμη και στα σούπερ μάρκετ φαίνεται ότι μόλις τώρα ανοίγει μεταξύ φαρμακοποιών και κυβέρνησης, με τους εκπροσώπους του κλάδου να επισημαίνουν τους κινδύνους όταν ένα φάρμακο δε διακινείται με σωστούς και ασφαλείς τρόπους ακόμη και μέσω …ΚΤΕΛ.

Ειδικότερα τους κινδύνους από την διακίνηση και διάθεση των φαρμάκων χωρίς να τηρούνται οι κατάλληλες συνθήκες, επισημαίνει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, με αφορμή την γνωστοποίηση διακίνησης φαρμάκων μέσω ΚΤΕΛ στα πλαίσια της λειτουργίας κοινωνικού φαρμακείου.
Μάλιστα οι φαρμακοποιοί επικαλούνται και ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού φαρμάκων (ΕΟΦ) στην οποία ο οργανισμός επεσήμανε ότι: «η αγορά φαρμάκων από μη εγκεκριμένες πηγές και χωρίς συνταγή ιατρού, ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία».
Ωστόσο η προειδοποίηση αυτή των φαρμακοποιών κρύβει από πίσω την πρόθεση της κυβέρνησης να επιτρέψει την πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων ακόμη και στα σούπερ μάρκετ. Μια απόφαση που βρίσκει κάθετα αντίθετους τους φαρμακοποιούς που δηλώνουν πως δε θα επιτρέψουν μια τέτοια ρύθμιση.
Από την άλλη η κυβέρνηση επισημαίνει πως αποτελεί απαίτηση της τρόικας με τον υπουργό Υγείας να τονίζει ότι θα υπερασπιστεί στους δανειστές μας τις θέσεις του κλάδου.
Ωστόσο το ζήτημα είναι πως η κυβέρνηση μελετά ένα τέτοιο ενδεχόμενο και είναι πιθανό να το προωθήσει παρά τις αντιδράσεις των φαρμακοποιών.
Βέβαια για να πωλούνται ΜΗΣΥΦΑ ακόμη και από τα σούπερ μάρκετ απαιτείται νομοθετική ρύθμιση. Σύντομα πάντως θα βγούνε στα ράφια και των σούπερ μάρκετ συμπληρώματα διατροφής και βιταμίνες καθώς η συγκεκριμένη ρύθμιση έχει ήδη προωθηθεί ενώ ετοιμάζεται ήδη από τον ΕΟΦ η λίστα με όσα θα επιτρέπεται να διακινούνται και εκτός φαρμακείων.

http://www.iatropedia.gr/articles/read/5881

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.