Jump to content

Νοσηλευτες με ειδικευση?


Recommended Posts

Γεια σας,ηθελα να ρωτησω αν οι νοσηλευτες που βγαινουν απο Αει εχουν τελικα καποια διαφορα απο αυτους που βγαινουν απο Τει ως προς την εξελιξη τους η σχετικα με τα καθηκοντα αν διαφερουν.

Επισης υπαρχουν ειδικοτητες που μπορει να εχει ενας αποφοιτος νοσηλευτικης?πχ νοσηλευτικης χειρουργειου,ψυχιατρειου κλπ?

Ευχαριστω πολυ.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Καλησπέρα!

Υποθέτω ότι σπουδάζεις ακόμα, γι' αυτό και οι απορίες αυτές... Λοιπόν, ας τα πάρουμε από την αρχή:

1. Η απάντηση στο πρώτο σου ερώτημα είναι θετική. Οι νοσ/τες ΠΕ παίρνουν τον βαθμό Α' μετά από 10 χρόνια εργασίας, ενώ οι ΤΕ μετά από 16. Ο βαθμός αυτός είναι απαραίτητος για τη θέση του προϊστάμενου/νης. Επίσης ο μισθός των ΠΕ είναι λίγο μεγαλύτερος από αυτόν των ΤΕ. Βέβαια, για την θέση του προϊστάμενου/νης δεν έχει να κάνει μόνο το Ίδρυμα στο οποίο σπούδασε κάποιος (δηλ. αν είναι ΑΕΙ ή ΤΕΙ), αλλά και επιπλέον προσόντα (όπως έτη προϋπηρεσίας, συνέδρια, μεταπτυχιακά, ξένες γλώσσες κλπ), οπότε όπως καταλαβαίνεις απλά το να έχεις πτυχίο ΑΕΙ δεν σου εξασφαλίζει και τη θέση.

2. Καθηκοντολόγιο: μια πονεμένη ιστορία...! Απλά δεν υπάρχει! Όπου και να πας (και ειδικά στον δημόσιο τομέα) θα δεις ότι όλοι τα κάνουν όλα...! Τη στιγμή που οι ΔΕ αναλαμβάνουν ασθενείς σε ΜΕΘ, μην περιμένεις ένας ΠΕ απλά να "διατάζει". Αυτά είναι μόνο θεωρίες. Από τη στιγμή που θα πατήσεις το πόδι σου στο νοσοκομείο, θα τα κάνεις όλα. Είναι ελάχιστα τα νοσοκομεια που τηρούν το καθηκοντολόγιο (και συνήθως αυτά είναι τα Πανεπιστημιακά). Και όταν λέμε καθηκοντολόγιο, σαφώς εννοούμε τον διαχωρισμό ΠΕ και ΤΕ με ΔΕ. Πρακτικά τα καθήκοντα των ΠΕ και των ΤΕ δεν διαφέρουν Π-Ο-Υ-Θ-Ε-Ν-Α. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που η ΕΝΕ τόσα χρόνια κυνηγά την κατάργηση των ΑΕΙ Νοσ/κης. Και ίσως όχι αδίκως. Και οι μεν και οι δε αναλαμβάνουν τα ίδια καθήκοντα, έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις και ευθύνες, αλλά οι ΠΕ έχουν και ελαφρώς μεγαλύτερο μισθό και προβάδισμα στην εξέλιξη.

3. Η ειδίκευση των νοσηλευτών υφίσταται, αλλά είναι σε συγκεκριμένες ειδικότητες, όπως παθολογική, χειρουργική κλπ. Αν δεν κάνω λάθος πρέπει να εργάζεσαι ένα διάστημα στο αντίστοιχο τμήμα και στο τέλος δίνεις εξετάσεις. Βέβαια αυτά με κάθε επιφύλαξη, καθώς δεν γνωρίζω ακριβώς τι γίνεται με αυτό το θέμα.

Ελπίζω να βοήθησα λίγο...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.