Jump to content

Oλοήμερη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων εξήγγειλε η υπουργός Υγείας


Recommended Posts

Σαρωτικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του ΕΣΥ ανακοίνωσε η υπουργός Υγείας Μ.Ξενογιαννακοπούλου στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη συνεδρίαση του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου.

Η υπουργός ανακοίνωσε την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων έως το τέλος του χρόνου,

Στην απογευματινή βάρδια θα λειτουργούν τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, με τη συμμετοχή όλων των ειδικευμένων γιατρών.

Μάλιστα, όπως εξήγγειλε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου το υπουργείο θα συνάψει σχετικές συμβάσεις με τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Δεν διευκρινίστηκε πάντως αν οι υπηρεσίες αυτές θα είναι δωρεάν για τους ασθενείς.

Στα σημερινά απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων - που θα ενσωματωθούν στο νέο σύστημα λειτουργίας - οι ασθενείς πληρώνουν από 60 έως 90 ευρώ, ανάλογα με τον βαθμό του γιατρού στον οποίο απευθύνονται.

Ωστόσο, η υπουργός ανέφερε ότι με τα έσοδα θα καλύπτονται ανάγκες των νοσοκομείων και των υγειονομικών περιφερειών.

Στο πλαίσιο αυτό προβλέπονται αλλαγές και για τους πανεπιστημιακούς γιατρούς. Όπως ανάφερε η Μ.Ξενογιαννακοπούλου, από 1η Ιανουαρίου 201, οι πανεπιστημιακοί γιατροί θα πρέπει να απασχολούνται σε απογευματινό ιατρείο αποκλειστικά στους χώρους του ΕΣΥ.

Παράλληλα προωθείται και νέο σύστημα εφημεριών, το οποίο θα αρχίσει να συζητείται άμεσα με τους νοσοκομειακούς γιατρούς.

Σύμφωνα με την υπουργό, το σύστημα θα κινείται στη λογική του σταθερού αριθμού γιατρών ανά εφημερία και της σταθερής αμοιβής κάθε γιατρού.

Η υπουργός εξήγγειλε νέα κίνητρα για την κάλυψη ιατρικών θέσεων σε απομακρυσμένες περιοχές.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται προσαύξηση του ιατρικού μισθού κατά 10% και «ευνοϊκές» μεταθέσεις σε αστικά κέντρα, ύστερα από πέντε χρόνια συνεχούς θητείας στην απομακρυσμένη περιοχή.

Στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται και αλλαγές στο καθεστώς του επικουρικού προσωπικού που προσλαμβάνεται σήμερα στα νοσοκομεία.

Για τους επικουρικούς γιατρούς η τοποθέτηση σε νοσοκομείο μεγάλου αστικού κέντρου θα προϋποθέτεί προηγούμενη θητεία ενός έτους στην περιφέρεια.

Για το υπόλοιπο προσωπικό ο θεσμός ενισχύεται ενώ θα τοποθετούνται και επικουρικοί φαρμακοποιοί στα νοσοκομειακά φαρμακεία.

Η υπουργός Υγείας έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το πρώτο τετράμηνο του 2010 υπήρξε μέση μείωση των δαπανών του ΕΣΥ κατά 10%.

Ειδικότερα, οι δαπάνες για υγειονομικό, ορθοπεδικό υλικό και για χημικά αντιδραστήρια περιορίστηκαν από 13%-18%, ενώ η φαρμακευτική δαπάνη του ΕΣΥ μειώθηκε κατά 3%.

http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231047235

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

"Στο πλαίσιο αυτό προβλέπονται αλλαγές και για τους πανεπιστημιακούς γιατρούς. Όπως ανάφερε η Μ.Ξενογιαννακοπούλου, από 1η Ιανουαρίου 201, οι πανεπιστημιακοί γιατροί θα πρέπει να απασχολούνται σε απογευματινό ιατρείο αποκλειστικά στους χώρους του ΕΣΥ."

ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΩΣ ΤΟΥΣ ΚΟΒΕΙ ΤΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ?ΩΧ-ΩΧ

ΔΕΝ ΤΗΝ ΒΛΕΠΩ ΚΑΛΑ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ...ΜΑΛΛΟΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

"Παράλληλα προωθείται και νέο σύστημα εφημεριών, το οποίο θα αρχίσει να συζητείται άμεσα με τους νοσοκομειακούς γιατρούς.

Σύμφωνα με την υπουργό, το σύστημα θα κινείται στη λογική του σταθερού αριθμού γιατρών ανά εφημερία και της σταθερής αμοιβής κάθε γιατρού."

Πολύ ενδιαφέρον παρουσιάζει και αυτό το σημείο. Τί θα μπορούσε να σημαίνει;

Α) ότι είτε εφημερεύεις καθημερινή είτε Σάββατο είτε Κυριακή θα παίρνεις τα ίδια λεφτά;

Β) ότι είτε κάνεις δύο εφημερίες το μήνα είτε 15 θα παίρνεις το ίδιο ποσό-επίδομα; (μείον 20%!!!)

Γ) ότι με τον "σταθερό αριθμό γιατρών ανά εφημερία" θα εφημερεύουν οι ίδιοι γιατροί σε "κλειστή" και οι ίδιοι σε "μεγάλη" εφημερία (που συνήθως χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί την μάνα);

ή Δ) ότι είπαμε ακόμη μια μαλακία που την σκέφτηκε κάποιος από τους παρατρεχάμενους (ή και ίδια, γιατί όχι;!), να κόψουμε αντιδράσεις μέχρι πού μπορούμε να κόψουμε και άλλο από τις εμφανείς δαπάνες των νοσοκομείων;

Αναφερόμενος μόνο στο θέμα των εφημεριών, βλέπω πως το Υπουργείο αντί να κάτσει να σκεφθεί και να συζητήσει στη βάση των πραγματικών δαπανών (βλ. "άγραφες" εφημερίες, 24ωρες εφημερίες παθολογοανατόμων, πυρηνικών ιατρών κ.α., εφημερίες πολλών κέντρων σε ακτίνα μερικών χιλιομέτρων, "εφημερίες" διοικητικών υπαλλήλων κοκ) προσπαθεί να κόψει περαιτέρω τα χρήματα των πραγματικών εφημεριών. Αλλά δυστυχώς πουθενά δεν βλέπω να γίνεται συζήτηση πάνω σε αυτή τη βάση, όλοι προσπαθούν να κρατήσουν τα "κεκτημένα" τους, αφήνοντας μερικούς ειδικευόμενους και ειδικούς να (ξανα)βγάλουν το φίδι από την τρύπα.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Το ότι το ΕΣΥ χρείαζεται μεταρρύθμιση είναι ένα γεγονός. Το ότι γίνονται ένα σωρό σπατάλες είναι ένα δεύτερο γεγονός.Το ότι κάποιοι γιατροί ξεσκίζονται στη δουλειά ενώ άλλοι κάθονται (πλασματικές εφημερίες κλπ) και παίρνουν τα ίδια λεφτά είναι ένα τρίτο γεγονός. Το ότι τα ίδια τα ρεμάλια οι πολιτικοί έχουν φορτώσει τα νοσκομεία και τα ΚΥ με ένα σωρό ανειδίκευτο προσωπικό που κωλοβαράει και συχνά αμείβεται καλύτερα κι από τους ίδιους τους γιατρούς, είναι ένα άλλο γεγονός.

Δυστυχώς οι παπαριές που προωθεί με το νομοσχέδιο η Μαριλίζα τρεχαγύρευε στοχεύουν μόνο στο να κοπούν λεφτά και όχι στο να καλύτερεύσει το δημόσιο σύστημα υγείας. Δε θέλουν να καταλάβουν ότι η δημόσια υγεία κοστίζει. Ότι δε μπορείς να ζητάς τους καλύτερους γιατρούς και ταυτόχρονα να τους αμείβεις με πενταροδεκάρες (απόδειξη τα γελοία "κίνητρα" που δίνει σε γιατρούς για τις άγονες περιοχές). Δυστυχώς σκοπεύουν στην ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. Να μπορεί ο κάθε Βγενόπουλος να συστήνει τη δικιά του "ιατρική" εταιρεία, να πάει στη Ουκρανία κλπ να προσλαμβάνει γιατρούς για ένα κομμάτι ψωμί και μέτα να τους φέρνει εδώ, να τους "πουλάει" στα νοσοκομεία και να κονομάει. Δείτε τι γίνεται με τα ιδιωτικά συνεργεία καθαρισμού.

Δυστυχώς εμείς οι γιατροί είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Ο καθένας κοιτάει το μαγαζάκι του και τίποτα παραπέρα. Γι'αυτό μας πηδάνε όλους μαζί και το φχαριστιούνται! Ούτε ένα συνδικαλισμό της προκοπής δεν έχουμε που αν θέλαμε θα μπορούσαμε να τους είχαμε πατήσει κάτω.

Ave Δ.Ν.Τ. caesar morituri te salutant!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Μονο παθολογοανατομοι και πυρηνικοι γιατροι παιδια? Στο Πανεπιστημιακο Λαρισας εφημερευουν ψυχολογοι !!!!! (οχι ψυχιατροι, προσοχη) και γιατρος του εργαστηριου υγιεινης και επιδημιολογιας (ΕΛΕΟΣ , αυτο δεν ειναι καν ειδικοτητα)!!!!!

Για να μη μιλησουμε και για τον αριθμο εφημερευοντων σε καποιες ειδικοτητες , με τρανο παραδειγμα την ορθοπαιδικη του <<ημετερου>> καθηγητου και κολλητου του εθνικου διασκεδαστη. 3 ειδικευομενοι σε κλειστη εφημερια (περισσοτεροι απο τους ειδικευομενους παθολογους και γενικους χειρουργους) και 5 σε γενικη εφημερια. Και να πεις οτι η Θεσσαλια ειναι κυριως ορεινη (αμ δε) και τσακιονται (στη ντοπιολαλια) ολη την ωρα? !!!!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Γιατί να πάει στην Ουκρανία ο Βγενόπουλος παιδί μου;

Μια χαρά θα βρει κόσμο να στελεχώσει ένα νοσοκομείο άμα θελήσει να το ανοίξει αύριο-μεθαύριο...

Το Μετροπόλιταν, το Ιασώ, το Λητώ, το Διαβαλκανικό, το Ωνάσειο, η Βιοϊατρική από Ουκρανούς στελεχώνονται;

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Το υπουργείο έχει 2 προβλήματα.

1 είναι να βρει τον τρόπο να ξεπεράσει τη νομοθεσία που απαγορεύει στους ιατρούς πάνω από 4 εφημερίες το μήνα και

2 είναι να δώσει όσο λιγότερα χρήματα χρειάζεται για να καλύψει τις εφημερίες.

Για να το πετύχει αυτό θα πρέπει να βρει μια φόρμουλα να δελεάσει τα "χαϊβάνια" και να τσιμπήσουν το δόλωμα. Έτσι παρουσίασε αυτό το προσχέδιο νόμου.

Αυτό που δεν καταλαβαίνουν οι πανηλίθιοι συνδικαλιστές του κλάδου είναι πως ακόμη κι αν το ποσό του επιδόματος εφημέρευσης που δώσει είναι ίσο με το ποσό των 7 εφημεριών στις οποίες αντιστοιχούν, σκοπός του υπουργείου είναι μετά από μερικούς μήνες να μειώσει κατά 20% τουλάχιστον αυτό το ποσό, επειδή έχει αυτό το δικαίωμα.

Και θα μπορεί να το κάνει χωρίς να ανοίξει μύτη, επειδή η ΟΕΝΓΕ θα έχει βάλει την υπογραφή της και θα είναι δεσμευτική για όλους.

Και θα μπορούν να αναγκάζουν τον καθένα να εφημερεύει όσες εφημερίες χρειάζεται και θα πληρώνουν με 2 ευρώ/ώρα εφημερίας. Καλό ε?

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.