Jump to content

Στοπ στα απογευματινά ιατρεία των καθηγητών


Recommended Posts

Αποφασισμένη να φθάσει μέχρι το κλείσιμο των ιδιωτικών ιατρείων των καθηγητών που κάνουν στον δικό τους χώρο απογευματινά ιατρεία για λογαριασμό των νοσοκομείων στα οποία εργάζονται, είναι η κυβέρνηση.

Ωστόσο, πριν δοθεί οποιαδήποτε λύση θα προηγηθεί διάλογος, μας είπε η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Με βάση το νόμο του Αλ. Παπαδόπουλου (2001), οι γιατροί-καθηγητές μπορούσαν να διατηρήσουν προσωρινώς τα ιατρεία τους για να βλέπουν ασθενείς του νοσοκομείου με αμοιβή το απόγευμα, μέχρι να λυθεί το θέμα των χώρων στα νοσοκομεία, καθώς υπήρχαν διαμαρτυρίες πως δεν επαρκούν.

Προϋπόθεση ήταν να κόβουν αποδείξεις για λογαριασμό του νοσοκομείου και να χρεώνουν με συγκεκριμένα ποσά (καθηγητές 90, αναπληρωτές 75, επίκουροι 60 και λέκτορες 45 ευρώ). Ωστόσο, το «παραθυράκι» αυτό έδωσε τη δυνατότητα να διατηρούν κανονικά τα ιατρεία τους και να εισπράττουν πολύ υψηλότερα ποσά. Αλλωστε, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας διαπίστωσε ότι υπάρχουν χώροι στα περισσότερα νοσοκομεία προκειμένου να πραγματοποιούνται εκεί τα απογευματινά ιατρεία και των καθηγητών.

Η μέθοδος αυτή δημιούργησε καθηγητές δύο ταχυτήτων, αφού στην περιφέρεια οι πανεπιστημιακοί πραγματοποιούν απογευματινό ιατρείο μόνο εντός του νοσοκομείου.

Στην Αθήνα, με βάση τους υπολογισμούς του υπουργείου Υγείας, κάνουν ιατρεία περίπου 500 πανεπιστημιακοί από τους 700 συνολικά. Ο συνολικός τζίρος των απογευματινών ιατρείων όλων των γιατρών πανελλαδικά κυμαίνεται από 50 έως 100 εκατ. ευρώ. Από αυτά μόνο το 20% καταλήγει στα ταμεία των νοσοκομείων, αφού τα υπόλοιπα τα μοιράζονται γιατροί και βοηθητικό προσωπικό που απασχολείται τις απογευματινές ώρες.

*Είναι ενδεικτικό ότι στον «Ευαγγελισμό» η έμμεση προώθηση των ασθενών τις απογευματινές ώρες έχει επιφέρει τον τριπλασιασμό του τζίρου τα τελευταία 5 χρόνια.

*Στο «Λαϊκό Νοσοκομείο» ο ετήσιος τζίρος από τα απογευματινά ιατρεία που πραγματοποιούν περίπου 30 γιατροί, μεταξύ αυτών και καθηγητές, κυμαίνεται στα 500.000 ευρώ. Από αυτά μόνο τα 85.000 ευρώ καταλήγουν στα ταμεία του ιδρύματος. Και σ' αυτήν την περίπτωση το νοσοκομείο διαθέτει πια χώρους, όπως διαβεβαιώνουν στελέχη του. Στο ίδιο νοσοκομείο εντοπίσθηκε γιατρός να εισπράττει αμοιβή από ασθενή για απογευματινό ιατρείο τη στιγμή που εφημέρευε.

*Αλλη χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί το «Αιγινήτειο», που έχει ελεύθερο χώρο για την απογευματινή λειτουργία σε παρακείμενο νοικιασμένο κτίριο για το οποίο καταβάλλεται μηνιαίο ενοίκιο 8.000 ευρώ. Ο χώρος είναι πλήρως εξοπλισμένος, αφού το πρωί πραγματοποιούνται ειδικά εξωτερικά ιατρεία. Παρ' όλα αυτά, οι πανεπιστημιακοί βλέπουν αρρώστους στα ιδιωτικά τους ιατρεία. Απογευματινό ιατρείο κάνουν περίπου 18 με 20 γιατροί και ο ετήσιος τζίρος αγγίζει τα 150.000 ευρώ. Και το αξιοσημείωτο είναι ότι οι περισσότεροι δεν κάνουν πρωινά ιατρεία εντός του νοσοκομείου όπου πρέπει να βλέπουν δωρεάν ασθενείς, παρ' ότι αυτό αποτελεί προϋπόθεση σύμφωνα με το νόμο.

*Στο «Ιπποκράτειο» περίπου 60 γιατροί πραγματοποιούν απογευματινό ιατρείο. Οι 40 σε ιδιωτικό χώρο (πανεπιστημιακοί) και οι 20 εντός του νοσοκομείου. Ο ετήσιος τζίρος φθάνει τα 180.000 ευρώ.

«Ο θεσμός έχει πλεονεκτήματα και πρέπει να ενισχυθεί, αλλά χρειάζονται σοβαρές βελτιώσεις. Εκτός των άλλων δύναται να αποτελούν και μέσο παράκαμψης της λίστας αναμονής για τα χειρουργεία από όσους βλέπουν τους γιατρούς το απόγευμα», αναφέρει ο καθηγητής και διευθυντής Τομέα Οργάνωσης & Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας Ν. Μανιαδάκης: «Το σημαντικότερο όμως είναι ότι πήρανε εξαίρεση κάποιοι γιατροί για να βλέπουν ασθενείς στα ιδιωτικά τους ιατρεία, αλλά αυτό δημιούργησε πρόβλημα αφού δεν είναι εύκολο να παρακολουθηθεί πότε κόβουν αποδείξεις».

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

αναμείνατε απεργίες μέχρι τελικής πτώσεως.

Και αν τελικά εφαρμοστεί, αναμείνατε μαζικές αποχωρήσεις...

Απεργίες ναι.

Αποχωρήσεις δύσκολα.Το ιδιωτικό είναι σκληρό και ανασφαλές στους δύσκολους καιρούς που ζούμε.Δεν εμφανίστηκε τυχαία το ζήτημα...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Στο καλό να πάνε και να δούμε ποιός από αυτούς θα επιβιώσει στο ελεύθερο επάγγελμα.

καλά είναι τώρα που κρύβουν την ανεπάρκειά τους πίσω από τον πανεπιστημιακό τους τίτλο.

τίτλο που οι περισσότεροι τον κέρδισαν επειδή είναι γιοί,κόρες,ανήψια,γκόμενοι,γκόμενες καθηγητών.

πριν από κανά χρόνο δεν είχε γίνει έρευνα και είχε βγάλει πως το 60% των πανεπιστημιακών στην Αθήνα είναι συγγενείς?και βέβαια δεν είχαν μετρήσει τα γκομενιλίκια.

για αυτό και τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι σε αυτές τισ θέσεις στην αξιολόγηση και δεν τα σέβεται κανένας στο εξωτερικό.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Να πω στην υπουργό ένα μυστικό?

Κανείς δεν αποδίδει στο Νοσοκομείο χρήματα που κερδίζει από τα απογευματινά του ιατρεία.

Πώς γίνεται αυτό?

Με την ένοχη-επί χρήμασι εξαγορασμένη- σιωπή των γραμματέων των Νοσοκομείων.

Μια απογευματινή δοκιμή θα την πείσει!

Ο Ιατρικός κόσμος το έχει τούμπανο κι αυτή κρυφό καμάρι...

:anavwfwties:

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

ο τιτλος ειναι για γελια.ειναι τοσο καθαρα για τις εντυπωσεις που σε κανει να θες να φτυσεις,να ντοματιασεις κλπ

enet η πηγη δημοσιευσης...

οσο παιζει πιθανοτητα να γυρισει η χουκλη ροζ dvd αλλο τοσο παιζει να συμβει κι αυτο

:splats:

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.