Jump to content

Σύνθια, το πρώτο τεχνητό κύτταρο


Lneor1

Recommended Posts

Την πρώτη συνθετική µορφή ζωής δηµιούργησε στο εργαστήριο µία οµάδα αµερικανών επιστηµόνων µε επικεφαλής τον γνωστό γενετιστή Κρεγκ Βέντερ. Πρόκειται για ένα πείραµα-ορόσηµο, που ανοίγει τον δρόµο για «οργανισµούς κατά παραγγελία» προκαλεί όµως και πολλές αντιδράσεις.

Περισσότεροι από 20 επιστήµονες απασχολήθηκαν σε αυτό το έργο τα τελευταία δέκα χρόνια· το κόστος ξεπέρασε τα 40 εκατοµµύρια δολάρια· το αποτέλεσµα ήταν η δηµιουργία του πρώτου συνθετικού ζωντανού κυττάρου, ενός µονοκύτταρου «πλάσµατος» που ήδη απέκτησε το παρατσούκλι Σύνθια. Ο Κρεγκ Βέντερ, ο επικεφαλής του οµώνυµου Ινστιτούτου στο Μέριλαντ και την Καλιφόρνια και ο άνθρωπος που ολοκλήρωσε πρώτος το «προσχέδιο» του ανθρώπινου DΝΑ, έκανε λόγο για την αυγή µιας νέας εποχής, όπου νέα ζωή θα δηµιουργείται προς όφελος της ανθρωπότητας, βακτήρια θα παράγουν µε µηχανικά µέσα βιοκαύσιµα, θα απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα από την ατµόσφαιρα, θα παρασκευάζουν εµβόλια... Από την άλλη πλευρά, ήδη ακούγονται αρκετές επικριτικές φωνές: κάποιες κατηγορούν τον Βέντερ πως «το παίζει Θεός» και άλλες προειδοποιούν πως οι τεχνητοί οργανισµοί µπορεί να «δραπετεύσουν» και να προκαλέσουν περιβαλλοντική καταστροφή ή και να µετατραπούν σε βιολογικά όπλα.

Συνθετικό γονιδίωµα

Η Σύνθια βασίζεται σε ένα υπάρχον βακτήριο το οποίο προκαλεί µαστίτιδα στις κατσίκες. Στον πυρήνα του όµως βρίσκεται ένα εξ ολοκλήρου συνθετικό γονιδίωµα το οποίο κατασκευάστηκε από (τέσσερα µπουκάλια γεµάτα) χηµικές ουσίες στο εργαστήριο. «Καταφέραµε να πάρουµε το συνθετικό χρωµόσωµά µας και να το µεταµοσχεύσουµε σε ένα κύτταρο-δέκτη, έναν διαφορετικό οργανισµό», δήλωσε ο δρ Βέντερ. «Μόλις αυτό το νέο λογισµικό µπει στο κύτταρο, το κύτταρο το διαβάζει και µετατρέπεται στο είδος που ορίζει αυτός ο γενετικός κώδικας». Το νέα βακτήρια αναπαρήχθησαν περισσότερο από ένα δισεκατοµµύριο φορές, παράγοντας αντίγραφα που περιείχαν και ελέγχονταν από το κατασκευασµένο, συνθετικό DΝΑ. «Είναι η πρώτη φορά που ένα συνθετικό DΝΑ έχει τον πλήρη έλεγχο ενός κυττάρου», επισήµανε ο δρ Βέντερ. «Πρόκειται για ένα πολύ σηµαντικό βήµα, τόσο επιστηµονικά όσο και φιλοσοφικά», πρόσθεσε στην επιθεώρηση «Science».

«Σίγουρα άλλαξε τις απόψεις µου για τον τρόπο µε τον οποίο ορίζεται η ζωή και ο τρόπος λειτουργίας της ζωής».

Η οµάδα του αµερικανού γενετιστή σχεδιάζει τώρα να χρησιµοποιήσει τον συνθετικό οργανισµό, τον οποίο θεωρεί πλέον «ένα ζωντανό είδος, µέρος της απογραφής της ζωής στον πλανήτη µας», προκειµένου να υπολογίσει τον ελάχιστο αριθµό γονιδίων που χρειάζονται για να υπάρξει ζωή. Νέοι µικρο-οργανισµοί µπορεί να δηµιουργηθούν στη συνέχεια τοποθετώντας επιπλέον γονίδια για την παραγωγή χρήσιµων χηµικών, τη διάσπαση ρυπογόνων ουσιών, ή την παραγωγή πρωτεϊνών χρήσιµων για εµβόλια.

«Ο Βέντερ αναλαµβάνει τον ρόλο ενός θεού»

ΓΙΑ «ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ στιγµή στην ιστορία της βιολογίας και της βιοτεχνολογίας» έκανε λόγο ο Μαρκ Μπεντό, φιλόσοφος στο Ριντ Κόλετζ του Πόρτλαντ, στο Ορεγκον. «Τα συνθετικά βακτήρια µπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνα», δήλωσε από την πλευρά της η δρ Ελεν Γουάλας της Genewatch UΚ, οργάνωση που παρακολουθεί τις εξελίξεις στην τεχνολογία της γενετικής.

«Αν απελευθερώσεις νέους οργανισµούς στο περιβάλλον, µπορεί να κάνεις περισσότερο κακό παρά καλό. Δεν γνωρίζουµε πώς θα συµπεριφερθούν». «Ο Βέντερ γυρίζει µια νέα σελίδα στην ιστορία της ανθρωπότητας κρυφοκοιτάζοντας το µέλλον της», σχολίασε ο Τζούλιαν Σαβουλέσκου, καθηγητής Πρακτικής Ηθικής στο Πανεπιστήµιο της Οξφόρδης. «Δεν αντιγράφει απλώς τη ζωή µε τεχνητό τρόπο, () δεν την τροποποιεί ριζικά µέσω της γενετικής µηχανικής. Αναλαµβάνει τον ρόλο ενός θεού: δηµιουργεί τεχνητή ζωή που δεν θα µπορούσε ποτέ να είχε υπάρξει φυσικά».

ΠΗΓΗ: εφημερίδαΤΑ ΝΕΑ

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Αυτα ειναι πειραματα!ναι μεν παίζεις με τη φωτια αλλα εχουν καποιες πρακτικές εφαρμογές που μπορούν ν΄ανατρέψουν τα παντα

τα πειραματα οπως του σερν δεν με ενθουσιάζουν πολύ

καθονται και αναλυουν την υλη σε εσχατο επιπεδο..η μαγκια είναι να δουλεψεις στα ανωτερα επιπεδα οργανωσης της υλης ..τα αλλα ειναι πιο πολυ για φιλοσοφικες ενασχολησεις

δλδ αν μαθεις απο τι ακριβως αποτελειται ενα πρωτονιο τι θα αλλαξει;μου αρκει να ξερω οτι το βαρος μου ειναι συνισταμενη των βαρυτικων αλληλεπιδρασεων καθε σωματιδιο του σώματός μου με καθε σωματιδιου ολου του πλανητη Γη (προφανως και με ολους εσας που διαβαζετε τωρα!)

υγ.να μην ξεχναμε και τη συνεχιζομενη ερευνα με το γιογκι που ζει χωρις φαι και νερο!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Ναι, καλά, τεχνητό κύτταρο...Που το είδανε το τεχνητό; Απλά πήρανε ένα κύτταρο και του βάλανε DNA που φτιάξανε μόνοι τους (τη συγκεκριμένη αλληλουχία) στο εργαστήριο. Αμα φτιάξουν εξ ολοκλήρου τεχνητό κύτταρο τα ξαναλέμε.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Ναι, καλά, τεχνητό κύτταρο...Που το είδανε το τεχνητό; Απλά πήρανε ένα κύτταρο και του βάλανε DNA που φτιάξανε μόνοι τους (τη συγκεκριμένη αλληλουχία) στο εργαστήριο. Αμα φτιάξουν εξ ολοκλήρου τεχνητό κύτταρο τα ξαναλέμε.

Στον αλλο κοσμο μηπως; διοτιδεν νομιζω να ζουμε εως τοτε που λες.Το κυτταρο δεν ανηκει στην αρμοδιοτητα του φυσικου διοτι δεν μπορει να περιγραφει πλήρως και με αυστηρά μαθηματικό τρόπο..φυσικος καθηγητης εγραψε πως για κατανοηθουν επακριβως οι φυσικοχημικοι νομοι που το διεπουν ισως περασουν και 700 ( !) χρονια

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

«Αλλάζουμε τον κόσμο προς το καλύτερο»

Ο έλληνας επιστήμονας Αρης Πατρινός μιλάει στα «ΝΕΑ» για το επίτευγμα

4629223991_da21116bfd_o.jpg

Πέντε χρόνια νωρίτερα, ο κ. Αρης Πατρινός δεν είχε καμιά αμφιβολία ότι η χθεσινή ημέρα δεν θα αργήσει: «Πριν από το τέλος της δεκαετίας, οι επιστήμονες θα έχουν δημιουργήσει τεχνητή ζωή στο εργαστήριο. Θυμηθείτε τα λόγια μου. Κάνουμε επανάσταση», τόνιζε με βεβαιότητα τότε στα «ΝΕΑ» ο έλληνας επιστήμονας και στενός συνεργάτης του Κρεγκ Βέντερ.

Χθες, τις ώρες που ακολούθησαν την ιστορική ανακοίνωση των ερευνητών, ο κ. Πατρινός έτρεχε και δεν έφτανε, αφού δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο αλλά και χρηματοδότες αναζητούσαν αυτόν και τους συνεργάτες του στο Ινστιτούτο Κρεγκ Βέντερ του Μέριλαντ. Βρήκε όμως λίγο χρόνο για να απαντήσει σε ερωτήματα των «ΝΕΩΝ».

«Τελικά, το επιστημονικό αυτό επίτευγμα καθυστέρησε λίγο γιατί είχαμε να διαβούμε απάτητα μονοπάτια», εξηγεί ο 63χρονος έλληνας ειδικός. «Η διαδικασία επεξεργασίας του DΝΑ είναι εξαιρετικά ευαίσθητη και ήταν αυτή που μας δυσκόλεψε περισσότερο. Επρεπε να βρούμε τρόπους να χειριστούμε με επιτυχία το DΝΑ και να το χρησιμοποιήσουμε για τον σκοπό που θέλαμε».

Ο κ. Πατρινός είναι πρόεδρος της Synthetic Genomics, εταιρείας που ίδρυσε ο Κρεγκ Βέντερ, η οποία χρηματοδοτεί την έρευνα των επιστημόνων, όχι μόνο του ινστιτούτου του Βέντερ, αλλά και πανεπιστημίων σε όλη την Αμερική για τη δημιουργία συνθετικής ζωής στο εργαστήριο.

«Με το επίτευγμα αυτό αποδείχθηκε στην πράξη πως μπορούμε να συνθέσουμε χημικά το DΝΑ και με αυτό να ενεργοποιήσουμε ένα κύτταρο», προσθέτει ο κ. Πατρινός. Ή πιο απλά να εμφυσήσουν ζωή στο κύτταρο.

Οι εφαρμογές. Οσο για τις εφαρμογές της νέας πανίσχυρης τεχνολογίας, «περιορίζονται μόνο από τη φαντασία μας», λέει ο πρόεδρος της Synthetic Genomics. «Σε αυτές περιλαμβάνονται βιοκαύσιμα, νέα ζωντανά εμβόλια, τρόφιμα και καθαρό νερό».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Πατρινός συνεργάζεται στενά με τον Βέντερ σε μία μεγάλη επιστημονική επιτυχία. Η χθεσινή ανακοίνωση μπορεί να αποδειχθεί μεγάλης αξίας για την ανθρωπότητα, αλλά δεν θα ήταν δυνατή αν δεν είχε προηγηθεί η 26η Ιουνίου του 2000. Τότε, ο Κρεγκ Βέντερ και ο Κόλιν Φράνσις ανακοίνωσαν στο Λευκό Οίκο του Μπιλ Κλίντον την αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου γονιδιώματος. Στα παρασκήνια παρακολουθούσε πανευτυχής ο Αρης Πατρινός, που είχε τον δύσκολο ρόλο του συντονισμού από μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης των δύο επιστημόνων και των ομάδων τους για να ολοκληρωθεί το Πρόγραμμα του Ανθρώπινου Γονιδιώματος.

«Ηταν η πιο ευτυχισμένη ημέρα της ζωής μου. Η πιο συγκινητική. Αισθάνομαι μεγάλη τιμή και περηφάνια που έπαιξα τόσο σημαντικό ρόλο στο, κατά τη γνώμη μου, πιο σημαντικό επιστημονικό εγχείρημα στην Ιστορία», τονίζει ο ίδιος.

Η Ιατρική. Εκείνη η μέρα άλλαξε την πορεία της επιστήμης, πιστεύει ο κ. Πατρινός. «Η Ιατρική έχει αλλάξει για πάντα χάρη στα γονιδιακά στοιχεία που γεμίζουν τις βάσεις δεδομένων. Βέβαια, θα χρειαστούν χρόνια για να πάρουν άδεια τα νέα, βασισμένα στα γονίδια, φάρμακα και μία νέα γενιά γιατρών για να εκτιμήσει πλήρως και να χρησιμοποιήσει σωστά τα νέα γονιδιωματικά εργαλεία. Και θα χρειαστούν δεκαετίες, ίσως αιώνες για να ανακαλύψουμε όλες τις λεπτομέρειες της Βιολογίας. Αλλά η επανάσταση έχει ήδη αρχίσει».

Για πολλά χρόνια, ο έλληνας ειδικός ήταν επικεφαλής του Γραφείου Περιβαλλοντικών και Βιολογικών Ερευνών του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας. Αποστολή του η χρηματοδότηση επιστημονικών έργων και ομάδων σε όλη την Αμερική. Το 2006, δέχθηκε την πρόσκληση του Βέντερ να αναλάβει τη Synthetic Genomics για να «αλλάξει τον κόσμο». Ονειρό του, εξηγούσε τότε στα «ΝΕΑ», είναι η παραγωγή ενέργειας, φθηνής και φιλικής προς το περιβάλλον, που θα γίνει δυνατή σύντομα, χάρη στο DΝΑ μικροβίων και φυτικών οργανισμών, όπως αυτό του ταπεινού mycoplasma mycoides που πρωταγωνίστησε στη δημιουργία συνθετικής ζωής. «Η πιθανή επίδραση στο μέλλον της Βιολογίας είναι τεράστια. Είμαι ενθουσιασμένος γιατί μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο».

Βέβαια, τα ηθικά διλήμματα της ιστορίας αφθονούν. Μετά το μυκόπλασμα, έχει σειρά το τεχνητό DΝΑ του ανθρώπου; Ευτυχώς όχι, απαντά.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=4575921

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Και εδω Ελληνας; μπραβο μας..μενει ακομη να φτιαξουν συνθετικο κυτταροπλασμα και συνθετικη κυτταρικη μεμβρανη

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 2 weeks later...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.