Jump to content

Bob Theatre festival 2010


Recommended Posts

Ένα από τα πιο επιτυχημένα και δημοφιλή φεστιβάλ νεανικού θεάτρου της Αθήνας επιστρέφει για τρίτη χρονιά, από τις 10 έως τις 16 Μαΐου στο θέατρο ΧΩΡΑ, με το γνωστό κέφι που το έκανε αγαπητό στο κοινό.

Το Bob Theatre festival που έχει ήδη γίνει ένας πετυχημένος θεσμός στα νεανικά θεατρικά δρώμενα της πόλης, διοργανώνεται από το ξεχωριστό θεατρικό σχήμα Abovo και τη θεατρική εταιρία Coyot. Θεατρικές παραστάσεις, μουσικά lives, giggs, events, Dj sets, Ραδιοφωνικά πάρτυ, όλα αυτά εκτυλίσσονται από το Φουαγιέ στην Ταράτσα και από την Κεντρική Σκηνή στον εξώστη, από το δρόμο στην Μικρή Χώρα με νέους ανθρώπους να κυκλοφορούν με το ποτό τους σε όλους τους χώρους, μετατρέποντας την όλη διοργάνωση σε ένα δυναμικό και ζωντανό πάρτυ.

Το νεανικό θέατρο έχει βρει το φεστιβάλ που το αγκαλιάζει και το παρουσιάζει με το καλύτερο δυνατό τρόπο. Νέες ομάδες-νέοι δημιουργοί το εμπιστεύονται γιατί γνωρίζουν ότι θα βρουν τις ιδανικές συνθήκες για να παρουσιάσουν τη δουλειά τους και να προσεγγίσουν και ένα κοινό που είναι δύσκολα προσεγγίσιμο διαφορετικά.

Θέατρο ΧώραΑμοργού 20, Κυψέλη, Τηλέφωνο θεάτρου: 2108673945

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

ΑLΤΕRΝΑΤΙVΕ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗΣ «Να κάνουμε Τσέχοφ που δεν δαγκώνει»

Ο 35χρονος ηθοποιός και σκηνοθέτης, δημιουργός του Φεστιβάλ Βob Τheatre, εξηγεί γιατί οι νέοι σήμερα φοβούνται το θέατρο, γιατί ο υπέρμετρος πειραματισμός δεν κάνει καλό και γιατί οι Ρέππας- Παπαθανασίου σε λίγο θα θεωρούνται επαναστατικοί και οι υπόλοιποι κατεστημένο

ΑΣΤΕΡΟΠΗ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ | Κυριακή 11 Απριλίου 2010

Κάτι τρέχει στην Κυψέλη τα τελευταία τρία χρόνια κάθε Μάη: νεαρόκοσμος με πολύχρωμα ρούχα αλλάζει το γκρίζο μωσαϊκό της περιοχής σχηματίζοντας ουρές έξω από το θέατρο Χώρα ενώ λέει και ξαναλέει κάτι που ακούγεται τρομακτικό στους ανυποψίαστους περαστικούς: «Θέλω να πάω στην Κόλαση!». Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα από τα πιο επιτυχημένα θεατρικά γεγονότα το οποίο βοήθησε να μπουν οι περίφημες «νεανικές ομάδες» στον χάρτη. Η παράσταση «Εκεί, εκεί στην Κόλαση» των Αbovo, μια συρραφή από απολαυστικά σκετς που αντιμετωπίζουν τη θρησκεία με εξ-αιρετικό χιούμορ, θα έχει και εφέτος την τιμητική της στο Βob Τheatre Festival που θα φιλοξενηθεί στο Χώρα από τις 10 ως τις 16 Μαΐου. Εμπνευστής του φεστιβάλ-γιορτής του νεανικού θεάτρου, ο 35χρονος ηθοποιός και σκηνοθέτης Γιάννης Σαρακατσάνης. Εν όψει των 19 παραστάσεων που θα παρακολουθήσουμε μέσα σε αυτό το πενθήμερο, μας εξηγεί γιατί οι νέοι φοβούνται το θέατρο και οραματίζεται έναν Τσέχοφ που δεν... δαγκώνει.

- Τι σας ώθησε να δημιουργήσετε το Βob Festival;

«Κάνουμε το φεστιβάλ για τον ίδιο λόγο που δημιουργήσαμε και την ομάδα Αbovo: κρίναμε ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πολλές παραστάσεις που απευθύνονται στους νέους. Οσα χρόνια ήμουν απλός θεατής, προτού ακόμη πάω στη Σχολή, αλλά και όταν αποφοίτησα, είχα πάντα την αίσθηση ότι οι περισσότερες δουλειές έβγαζαν μια ατμόσφαιρα ελιτισμού, σαν να σου υπαγόρευαν: “Το θέατρο είναι έτσι, θα βαρεθείς και λίγο, τα μισά δεν θα τα καταλάβεις, αλλά δεν πειράζει”. Θυμάμαι το σοκ που είχα νιώσει πριν από δέκα χρόνια όταν είχα πάει με φίλους να δω το “Τέλος του παιχνιδιού” του Μπέκετ στο Θέατρο του Νέου Κόσμου. Το έργο από μόνο του έχει χιούμορ και, όταν αρχίσαμε να γελάμε, οι υπόλοιποι θεατές μάς αγριοκοίταζαν λες και ήμασταν ιερόσυλοι. Αυτή είναι η αντίληψη που έχουμε. Πέρα από τις παραστάσεις των τηλεστάρ που κάνουν μπαμ ότι είναι κωμικές, όλα τα άλλα θεωρούνται κουλτούρα. Ολα τα άλλα είναι Πέμπτη βράδυ γυναικοπαρέα ή σαββατόβραδο με το φουαγέ γεμάτο γούνες».

- Θεωρείτε ότι οι νέοι είναι προκατειλημμένοι με το θέατρο; «Οταν κάναμε την “Κόλαση” το 2004 μας ενδιέφερε να δημιουργήσουμε μια παράσταση που ως θεατές θα επιλέγαμε να δούμε. Μας ενοχλούσε ότι οι φίλοι μας δεν πήγαιναν στο θέατρο λόγω... τραυματικών εμπειριών: είχαν πάει κάποτε τυχαία ή διαβάζοντας μια κριτική, σκυλοβαρέθηκαν, είπαν “αυτό είναι το θέατρο, δεν το καταλαβαίνω, δεν ξαναπάω”.

- Πώς ορίζετε το «νεανικό θέατρο»; «Απευθύνεται στον θεατή που είναι παρών εκείνη την ώρα και όχι στον ιδεατό θεατή. Τον εμπλέκει στη δράση και τον κάνει να καταλάβει γιατί πληρώνει 17 ευρώ και όχι 9 που δίνει στο σινεμά. Στόχος μας είναι λοιπόν να ξαναρχίσουν οι νέοι να πηγαίνουν στο θέατρο. Γιατί δεν πάνε. Το φοβούνται. Να καταλάβουν ότι δεν θα τους φάει. Δεν θα τους πάρει ο ύπνος όταν κλείσουν τα φώτα».

- Ποιο είναι το σύνθημα του φεστιβάλ; «“Θέλουμε να ξαναφέρουμε τους νέους στο θέατρο”. Δεν το κάνουμε ούτε από αλτρουισμό ούτε για την ψυχή της μάνας μας. Για μας το κάνουμε. Είναι το επάγγελμά μας και θέλουμε να διευρύνουμε το αγοραστικό μας κοινό. Και ευτυχώς δεν είμαστε μόνοι. Τα τελευταία πέντε χρόνια υπάρχει μια πολύ καλή δικτύωση από ομάδες».

Η ομάδα Αbovo θα παρουσιάσει την παράσταση «Εκεί,εκεί στην Κόλαση»,η οποία συνεχίζει να δημιουργεί ουρές κάθε φορά που παίζεται-

Υπάρχει όμως και υπερπροσφορά ομάδων.Ποια είναι τα συνηθέστερα κλισέ στα οποία σκοντάφτουν οι νέοι δημιουργοί;

«Συχνά υπάρχει μια θολούρα στην πρόθεση. Πολλοί κάνουν μια παράσταση με σκοπό να κάνουν μια πιο... οργανωμένη οντισιόν, μπας και τους δει κάποιος “μεγάλος σκηνοθέτης”. Επίσης έχουν αρχίσει να κουράζουν έργα κατά τα οποία ο καθένας λέει τον πόνο του. Αυτό είναι το κακώς εννοούμενο divised, με την ένδειξη “το κείμενο διαμορφώθηκε κατά τη διάρκεια των προβών”. Αυτό όμως δεν είναι πάντα καλό, κατά τη διάρκεια των προβών μπορούν να ειπωθούν και απίστευτες βλακείες. Επίσης υπάρχει ο υπέρμετρος πειραματισμός: σπάνε τη φόρμα, τις ατάκες, τους ρόλους, καταργούν κάθε κανόνα, ακόμη και ο πιο βασικός- το να περάσει καλά ο θεατής- δεν υπάρχει, θέλουν να τον σοκάρουν, να νιώσει άβολα. Ωραίος ο πειραματισμός, αλλά δεν πρέπει να είναι περισσότερος από το mainstream θέατρο».

- Επομένως το εναλλακτικό έχει ανάγκη το mainstream;

«Ζωτική! Ο εναλλακτικός ιταλικός κινηματογράφος του Φελίνι και του Παζολίνι αναπτύχθηκε όσο η Τσινετσιτά έκοβε τρελά εισιτήρια. Χωρίς Βroadway δενυπάρχει off Βroadway. Στην Ελλάδα όμως έχουμε 100 “πειραματικές” παραστάσεις και 10 “κανονικές”. Ακόμη και το Εθνικό προτείνει κυρίως πειραματισμό. Ολοι θέλουν να επαναστατήσουν. Σε τι ακριβώς; Στον Ρέππα και στον Παπαθανασίου που έχουν τη βούλα του εμπορικού; Σε λίγο εκείνοι θα θεωρούνται επαναστατικοί και οι υπόλοιποι κατεστημένο».

- Ποια είναι τα θέματα που απασχολούν τους νέους δημιουργούς;

«Ο έρωτας ήταν, είναι και θα είναι εκείνος που θα μας απασχολεί πάντα, είτε καταστρέφεται ο κόσμος είτε έχουμε ευημερία. Οι κοινωνικές και οι πολιτικές ανησυχίες δεν είναι τόσο έντονες, αυτό έχει να κάνει και με την άνευρη περίοδο στην οποία μεγαλώσαμε. Πέρυσι ανεβάσαμε το “Μαμά Ελλάδα ”, επηρεασμένοι από τον θάνατο του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Η παράσταση κλείνει με έναν μπουνταλά επαρχιώτη αστυνομικό που σκοτώνει κατά λάθος ένα 15χρονο κορίτσι. Εφέτος τη συνεχίσαμε και ήταν πολύ ευχάριστη έκπληξη το γεγονός ότι μας στήριξε κυρίως κοινό μεγαλύτερης ηλικίας. Μετά τις εκλογές το νεανικό κοινό έδειχνε κουρασμένο από το θέμα, το θεωρούσε πλέον ντεμοντέ. Τα τριάμισι αστεράκια που μας έδωσε εβδομαδιαίο περιοδικό ανέβασαν τον μέσο όρο ηλικίας του κοινού μας και ξαφνικά γεμίσαμε... γούνες. Ισως επειδή οι μεγαλύτεροι ήξεραν ότι κάτι σιγοέβραζε και θα ξεσπούσε και πάλι. Και όντως μετά την ανακοίνωση των οικονομικών μέτρων και τη νέα αναμπουμπούλα γίναμε πάλι της μόδας».

- Τα κλασικά έργα έχουν θέση στο φεστιβάλ;

«Εχουν, φτάνει να είναι αλλιώς ιδωμένα. Π.χ., θα παιχτεί ο “Γλάρος” του Τσέχοφ σε σκηνοθεσία Δημήτρη Ξανθόπουλου. Είναι ένας Τσέχοφ που δεν... δαγκώνει. Απογυμνωμένος από σαμοβάρια, άλογα και βαριά φορέματα. Λέει την ιστορία λιτά, χωρίς να κομπλεξάρει τον θεατή αν δεν έχει διαβάσει ποτέ Τσέχοφ στη ζωή του». - Αν μια κυρία μεγαλύτερης ηλικίας ερχόταν και σας ρωτούσε «τι είναι divised;»,τι θα της απαντούσατε;

«Θα της έλεγα αυτό που μας έλεγε ο Ρον Ιστ, καθηγητής μας στη School of Ρhysical Τheater του Λονδίνου: “Ο Σαίξπηρ ήταν ομάδα. Ολες αυτές οι ρηξικέλευθες ιδέες και οι δαιμόνιες αντιφάσεις δεν είναι δυνατόν να προήλθαν από έναν μόνο εγκέφαλο αλλά από πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους που δούλευαν πυρετωδώς για έναν κοινό σκοπό, το θέατρο”».INFO

Βob Τheatre Festival, 10-16 Μαΐου, Θέατρο Χώρα, Αμοργού 20, Κυψέλη Τηλ.: 210 8673.945

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr...0#ixzz0lWrrmX5l

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Ένα από τα πιο επιτυχημένα και δημοφιλή φεστιβάλ νεανικού θεάτρου της Αθήνας επιστρέφει για τρίτη χρονιά στο Θέατρο Χώρα!Μετά την μεγάλη επιτυχία των δύο προηγούμενων χρόνων, το φεστιβάλ θα διοργανωθεί για τρίτη φορά φέτος, από τις 10 έως τις 16 Μαΐου στο θέατρο ΧΩΡΑ, με νέες ακόμα πιο ενδιαφέρουσες παραστάσεις, συναυλίες και με το γνωστό κέφι που το έκανε αγαπητό στο κοινό

Το Φεστιβάλ κλείνει φέτος 3 χρόνια ανοδικής πορείας έχοντας γίνει ένας πετυχημένος θεσμός στα νεανικά θεατρικά δρώμενα της πόλης. Θεατρικές παραστάσεις, μουσικά lives, giggs, events, Dj sets, Ραδιοφωνικά πάρτυ, όλα αυτά εκτυλίσσονται από το Φουαγιέ στην Ταράτσα και από την Κεντρική Σκηνή στον εξώστη, από το δρόμο στην Μικρή Χώρα με νέους ανθρώπους να κυκλοφορούν με το ποτό τους σε όλους τους χώρους, μετατρέποντας την όλη διοργάνωση σε ένα δυναμικό και ζωντανό πάρτυ.

Το νεανικό θέατρο έχει βρει το φεστιβάλ που το αγκαλιάζει και το παρουσιάζει με το καλύτερο δυνατό τρόπο. Νέες ομάδες-νέοι δημιουργοί το εμπιστεύονται γιατί γνωρίζουν ότι θα βρουν τις ιδανικές συνθήκες για να παρουσιάσουν τη δουλειά τους και να προσεγγίσουν και ένα κοινό που είναι δύσκολα προσεγγίσιμο διαφορετικά. Το θέατρο Χ?ΡΑ, αναμένεται να γίνει για ακόμα μια φορά η θεατρική πρωτεύουσα της Αθήνας.

Παραστάσεις

1. Τα Λιοντάρια (των Β. Μαυρογεωργίου, Κ. Γάκη – Θέατρο Ν. Κόσμου)

2. Εκεί, εκεί στην Κόλαση (AbOvo)

3. Scarmface (Splish – Splash)

4. Μαμά Ελλάδα2 (AbOvo)

5. Το Κουρδιστό Πορτοκάλι (mikriskini)

6. The Love Manifest (Ζ. Ρούμπος, Ρ. Κυρίου των eXanimo)

7. Ο Γλάρος (Pequod)

8. Ζελόβ (AbOvo)

9. Pac Man (σκην. Γ. Παλούμπης – Θέατρο ΧΩΡΑ)

10. The Theatre Case (βλακlist)

11. Ο Πλανήτης (AbOvo)

... και άλλες (σύνολο περίπου 18)

Διαγωνισμός Scratch Night

8 διαφορετικοί θίασοι θα διαγωνιστούν δείχνοντας 15 λεπτά από τις υπό διαμόρφωση παραστάσεις τους και το κοινό θα ψηφίσει τον καλύτερο. Ο νικητής θα ενταχθεί με την ολοκληρωμένη πια παράσταση στο πρόγραμμα του θεάτρου ΧΩΡΑ για τη σεζόν 2010-2011.

Συναυλίες – πάρτυ – performances

Live από τους Burger Project και άλλα συγκροτήματα, πάρτυ από ραδιοφωνικούς dj και performances – έκπληξη από τους AbOvo στους χώρους του θεάτρου θα πλαισιώσουν το φεστιβάλ και θα το μετατρέψουν σε ένα επταήμερο θεατρικό πάρτυ.

Θέατρο ΧΩΡΑ

10-16 Μαΐου 2010

Εισιτήριο: 12€

Προσφορά:

Αφού δείτε μια παράσταση κρατάτε το εισιτήριό σας

και βλέπετε άλλη μία μόνο με 8€.

************************

το πρόγραμμα:

http://www.bobfestival.gr/bob%202010%20programma.html

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.