Jump to content

Φαρμακευτική Δαπάνη στην Ελλάδα


anastasiostheodoridis

Recommended Posts

Σκευάσματα χωρισμένα σε κατηγορίες, ανώτερες τιμές που καταβάλλουν τα ταμεία μέσω μαθηματικού τύπου, αναζήτηση των φθηνότερων και εκπτώσεις

Tο γερμανικό μοντέλο διαχείρισης των φαρμακευτικών δαπανών μελετά η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να τερματιστεί η ανεξέλεγκτη τα τελευταία χρόνια εκτόξευσή τους και συνακόλουθα να γιατρευτούν τα δημόσια οικονομικά της χώρας.

Την ώρα που οι φαρμακοποιοί απειλούν για ακόμη μια φορά να «κόψουν την πίστωση» στους ασφαλισμένους, οι οποίοι θα καλούνται να πληρώνουν μετρητοίς τα φάρμακα και στη συνέχεια να εισπράττουν από τα ταμεία τους, στο «μικροσκόπιο» των αρμόδιων υπηρεσιών των υπουργείων Υγείας και Απασχόλησης τίθενται οι ευρωπαϊκές... συνταγές οικονομίας στο φάρμακο.

Στη χώρα μας η νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη ανήλθε το 2007 στο ιλιγγιώδες ποσό των 1.534.329.533 ευρώ, όταν το 2001 ήταν 520.538.309 ευρώ. Μέσα σε έξι χρόνια, δηλαδή, είχαμε αύξηση 195% ή 32% κατά μέσο όρο τον χρόνο (στοιχεία του ΕΟΦ).

Στη Γερμανία οι φαρμακευτικές δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων αυξήθηκαν το 2007 κατά 6,7% σε σχέση με το 2006 πράγμα το οποίο σε μεγάλο βαθμό οφειλόταν στην αύξηση του ΦΠΑ κι όχι σε ανατιμήσεις των φαρμακευτικών εταιρειών (στις ΗΠΑ η αντίστοιχη αύξηση ήταν μόλις 3,8%). Η φαρμακευτική πολιτική στη Γερμανία συνίσταται στις εξής βασικές παραμέτρους:

1 Από το 1989 τα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα τα έχουν ταξινομήσει σε κατηγορίες ανάλογα με τη δραστική τους ουσία και τη θεραπευτική τους δράση. Δεν υπάρχει, δηλαδή, ενιαία λίστα φαρμάκων. Στη χώρα μας ναι μεν υπάρχει νόμος που προβλέπει κάτι ανάλογο, αλλά δεν έχει ποτέ εφαρμοστεί, καθώς αντιδρούν όσοι δεν θέλουν να υπάρχει έλεγχος στη συνταγογράφηση.

2 Από το 1989, επίσης, όρισε ανώτερες τιμές φαρμάκων που καταβάλλουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Για τον καθορισμό τους χρησιμοποιείται ένας μαθηματικός τύπος, μέσω του οποίου κατατάσσονται τα φάρμακα σε θεραπευτικές κατηγορίες με τις τιμές τους και τα ασφαλιστικά ταμεία αποζημιώνουν μέχρι εκεί που οι τιμές των φαρμάκων βρίσκονται στο 1/3 κάθε κατηγορίας. Στη χώρα μας τα Ταμεία πληρώνουν το φάρμακο που θα επιλέξει ο κάθε γιατρός στη λιανική τιμή που ορίζει το υπουργείο Ανάπτυξης.

3 Από το 2002 ο κάθε φαρμακοποιός έχει τη δυνατότητα να δώσει στον ασθενή αντί του φαρμάκου που έχει γράψει ο γιατρός κάποιο άλλο όμοιο ή ισοδύναμο (άλλης εταιρείας) εφόσον είναι φτηνότερο, για να μην επιβαρύνονται τα ασφαλιστικά ταμεία. Το ίδιο μέτρο εφαρμόζεται σε Ιταλία, Σουηδία, Βέλγιο, Φινλανδία και άλλες χώρες.

4 Πέρα από τον καθορισμό ανώτατων τιμών, στη Γερμανία τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν τη δυνατότητα να υπογράφουν εκπτωτικά συμβόλαια με φαρμακευτικές εταιρείες. Οι φαρμακοποιοί, μάλιστα, υποχρεούνται να χορηγούν φάρμακα βάσει αυτών των συμβολαίων. Τα νοσοκομεία, επίσης, αγοράζουν τα φάρμακα με διαγωνισμούς πετυχαίνοντας μεγάλες εκπτώσεις.

Οι ευρωπαϊκές... συνταγές οικονομίας στο φάρμακο βρίσκονται στα γραφεία των αρμόδιων υπηρεσιών των υπουργείων Υγείας και Απασχόλησης και απομένει να δούμε ποια θα είναι η τελική απόφαση της κυβέρνησης.

Αύξηση-ρεκόρ σημείωσε η φαρμακευτική δαπάνη στη χώρα μας σε αντίθεση με τη λογικευμένη που έγινε σε διάφορες χώρες της ΕΕ.

Κ. ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ

Τα χρέη σπάνε όλα τα ρεκόρ

«Οι καθυστερήσεις των πληρωμών από αρκετά ασφαλιστικά ταμεία, και ειδικά από τον ΟΠΑΔ (Δημόσιο), έχουν σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ», αναφέρει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κώστας Λουράντος. «Ηδη στον ΟΠΑΔ έχουν συσσωρευτεί οφειλές από τον Μάιο του 2009, που ανέρχονται σε περίπου 100 εκατ. ευρώ. Από το Ταμείο της ΔΕΗ οφειλές 1.835.204 ευρώ, από το ΤΣΜΕΔΕ 3.686.400 ευρώ. Στην Εμπορική Τράπεζα οφειλές 2,5 εκατ. ευρώ... Επίσης διακόπτουμε από 1-1-2010 τη συνεργασία με το Ταμείο του πρώην ΥΕΝ, διότι έχει οφειλές από τον Σεπτέμβριο του 2008!».

Δ. ΒΑΓΙΩΝΑΣ

Ανησυχία και για το επάγγελμα

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Βαγιωνάς επισημαίνει τις ανησυχίες των φαρμακοποιών για την πιθανή «απελευθέρωση» του φαρμακευτικού επαγγέλματος. «Οποιαδήποτε τέτοια κίνηση έρχεται σε αντίθεση με την κοινοτική οδηγία, αλλά και με την πραγματικότητα, δεδομένου ότι η χώρα μας ήδη έχει τα περισσότερα φαρμακεία σε σχέση με τον πληθυσμό, ενώ την τελευταία τριετία άνοιξαν 2.600 νέα φαρμακεία», καταλήγει ο κ. Βαγιωνάς.

Εκτελούνται συνταγές μόνο τοις μετρητοίς

Aπό την τσέπη τους καλούνται να πληρώνουν από την 1η του νέου έτους τα φάρμακα οι ασφαλισμένοι στον ΟΠΑΔ, στη ΔΕΗ, στο ΤΣΜΕΔΕ και άλλα ασφαλιστικά ταμεία, εκτός του ΙΚΑ και του ΟΓΑ.

Στην απόφαση αυτή οδηγούνται οι 11.500 φαρμακοποιοί που δεν θα εκτελούν από 1/1/2010 συνταγές δωρεάν ή με την ανάλογη συμμετοχή, αλλά θα απαιτούν το σύνολο της αξίας του φαρμάκου. Και αυτό μέχρι να εξοφληθεί από τα Ταμεία το αντίτιμο συνταγών που έχουν εκτελεστεί μέσα στο τελευταίο 8μηνο (ο νόμος ορίζει εξόφληση σε 45 ημέρες), με συσσωρευμένο έως τώρα χρέος 600 εκατ. ευρώ.Δεν τίθεται, ωστόσο, θέμα για τα χρέη των νοσοκομείων για φάρμακα, καθώς ήδη με απόφαση της υπουργού Υγείας, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, συγκροτήθηκε επιτροπή που προχωρεί στη λεπτομερή καταγραφή των χρεών για να πληρωθούν.

Αν εμμείνουν οι φαρμακοποιοί στην απόφασή τους, εφόσον δεν βρεθεί λύση για την εξόφληση των χρεών των Ταμείων, η συνέπεια θα είναι η τεράστια ταλαιπωρία των ασφαλισμένων, που θα αγοράζουν μετρητοίς το φάρμακο και με την απόδειξη είσπραξης που θα δίνει ο φαρμακοποιός θα πηγαίνουν στο Ταμείο τους να παίρνουν, ως επιστροφή, το αντίτιμο.

Υπάρχουν κατηγορίες ασφαλισμένων για τους οποίους δημιουργείται πολύ σοβαρό πρόβλημα, όπως για όσους χρησιμοποιούν ακριβές θεραπείες και κυρίως για τους συνταξιούχους, που αδυνατούν να πληρώσουν μετρητοίς τα φάρμακά τους.

Οι συλλογικοί φορείς των φαρμακοποιών ήδη έχουν πάρει τις αποφάσεις τους, ενώ ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής καλεί τα μέλη του σε έκτακτη γενική συνέλευση την Τετάρτη.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&pubid=8882867

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 1 month later...

Από το σημερινό ΒΗΜΑ:

Σκάνδαλο με τη φαρμακευτική δαπάνη

Εκθεση του βουλευτή κ. Ηλ. Μόσιαλου προς τον κ. Λοβέρδο εξηγεί πώς τετραπλασιάστηκε το κόστος για τα ασφαλιστικά ταμεία

(

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=46&ct=1&artId=288522&dt=22/01/2010)

ΤΟ ΒΗΜΑ, Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Ρεπορτάζ: Έλενα Φυντανίδου, Ν. Χασαπόπουλος

Δύο εκθέσεις-βόμβα που αφορούν σκανδαλώδεις υπερτιμολογήσεις και υπερσυνταγογράφηση φαρμακευτικών σκευασμάτων στην Ελλάδα έχει στα χέρια του ο υπουργός Εργασίας κ. Α. Λοβέρδος . Πρόκειται για εκθέσεις που δόθηκαν εμπιστευτικά στον υπουργό και κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) παρουσιάστηκαν σε όλους τους βουλευτές του ΠαΣοΚ που συμμετείχαν. Στις εκθέσεις αποκαλύπτεται η τακτική που ακολουθούν ορισμένες πολυεθνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις, καθώς και μεγάλο μέρος εκπροσώπων του ιατρικού κλάδου, η οποία έχει... στέψει την Ελλάδα σε πρωταθλήτρια της Ευρώπης όσον αφορά τη φαρμακευτική δαπάνη. Σε διάστημα μόλις εννέα ετών η αντίστοιχη δαπάνη στους ασφαλιστικούς οργανισμούς έχει αυξηθεί τέσσερις έως πέντε φορές. Αντιθέτως, σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά το ίδιο χρονικό διάστημα δεν υπερβαίνει το 50%.

Η πρώτη έκθεση παρουσιάζει τον τρόπο με τον οποίο μεθοδεύουν ορισμένες πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες την υπερτιμολόγηση φαρμάκων που προορίζονται για την Ελλάδα. Τη συγκεκριμένη έκθεση ο υπουργός χαρακτήρισε «σημαντική». Με τη γνωστοποίηση ότι παραδόθηκε η έκθεση στον υπουργό Εργασίας, σημειώθηκε μπαράζ πιέσεων από διάφορους παράγοντες- όπως αποκάλυψαν αρμόδιοι του υπουργείου- προκειμένου «να μη ληφθούν υπ΄ όψιν τα στοιχεία και να μη δουν το φως της δημοσιότητας».

Η δεύτερη έκθεση κάνει λόγο για εκτίναξη της φαρμακευτικής δαπάνης στα ύψη εξαιτίας της υπερσυνταγογράφησης φαρμακευτικών σκευασμάτων. «Θα τις δούμε, θα εξαγάγουμε τα συμπεράσματά μας και θα τις δημοσιοποιήσουμε όταν έρθει η ώρα» δήλωσε προς «Το Βήμα» ο υπουργός Εργασίας.

Χ αρακτηριστικό της σπουδαιότητας ειδικά της πρώτης έκθεσης, η οποία αναδεικνύει τις μεθόδους με τις οποίες κερδοσκοπούν ορισμένες επιχειρήσεις εις βάρος των Ασφαλιστικών Οργανισμών και του Εθνικού Συστήματος Υγείας, είναι ότι δεν δόθηκε στα χέρια των βουλευτών που συμμετείχαν στη συνεδρίαση του ΚΤΕ.

Τις δύο σημαντικές εκθέσεις παρέδωσε στον κ. Λοβέρδο ο βουλευτής του ΠαΣοΚ, καθηγητής στη London School of Εconomics, κ. Ηλ. Μόσιαλος.

Ειδικότερα, από τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Μόσιαλος κατά τη συνεδρίαση του ΚΤΕ, προκύπτει έκρηξη της φαρμακευτικής δαπάνης σε διάστημα εννέα χρόνων σε μεγάλους ασφαλιστικούς οργανισμούς, όπως το ΙΚΑ και ο ΟΓΑ. Στο ΙΚΑ η αντίστοιχη δαπάνη αυξήθηκε πάνω από 400% και από 583 εκατ. ευρώ το 2000 άγγιξε τα 2,4 δισ. ευρώ το 2009. Στον ΟΓΑ η φαρμακευτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 450% και από 279 εκατ. ευρώ το 2000 ανήλθε σε 1,2 δισ. ευρώ το 2009.

«Η τρομακτική αυτή αύξηση δεν συμβαδίζει με παράλληλη αναβάθμιση του επιπέδου υγείας του ελληνικού λαού» σχολιάζει ο κ. Μόσιαλος. Οπως επισημαίνει: «Τα τελευταία εννέα χρόνια κερδίσαμε περίπου ενάμιση χρόνο του προσδόκιμου ζωήςήμασταν το 2000 η 4η χώρα στον ΟΟΣΑ, όσον αφορά το προσδόκιμο ζωής, ενώ το 2009 βρεθήκαμε στη 14η θέση. Δηλαδή» εξηγεί «παρά την τρομακτική αύξηση της δαπάνης δεν κερδίζουμε ως λαός σε χρόνια ζωής».

Ο κ. Μόσιαλος αφήνει να εννοηθεί ότι πολλά από τα φάρμακα που συνταγογραφούνται και χρεώνονται στα ασφαλιστικά ταμεία δεν καταναλώνονται από τους ασθενείς αλλά παραμένουν κλειδωμένα σε συρτάρια. Επίσης τονίζει ότι επειδή δεν γίνεται ουσιαστικός έλεγχος των συνταγογραφήσεων, ούτε και ηλεκτρονικός έλεγχος διακίνησης των φαρμακευτικών σκευασμάτων στα δημόσια νοσοκομεία, δεν γνωρίζει κανείς αν φεύγουν φάρμακα από τις υγειονομικές μονάδες του ΕΣΥ προς ιδιωτικά θεραπευτήρια. «Οπου έχουν εφαρμοστεί θεραπευτικά πρωτόκολλα» παρατηρεί «έχει σημειωθεί τεράστια μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης».

Κ ατά τον κ. Μόσιαλο, «αν είχαμε λογική αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, όπως συμβαίνει στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, της τάξεως του 50%, θα είχαμε εξοικονομήσει πάνω από 1 έως 1,5 δισ. ευρώ στους δύο ασφαλιστικούς οργανισμούς (σ.σ.: ΙΚΑ και ΟΓΑ) ».

Στο εξής- προσθέτει- με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης θα είναι δυνατή η εξοικονόμηση 1,5 δισ. ευρώ κατ΄ έτος. Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση θα εφαρμοστεί στο ΙΚΑ από την 1η Μαΐου και στη συνέχεια θα επεκταθεί και στα υπόλοιπα Ταμεία. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο οι αρμόδιοι των υπουργείων Εργασίας και Υγείας θα είναι εφεξής σε θέση να γνωρίζουν τα φάρμακα και τις ποσότητες που θα συνταγογραφούν οι γιατροί και για ποιον λόγο κάθε φορά. «Με συστηματική παρακολούθηση» είπε «θα μπορούμε να βλέπουμε αν υπάρχουν κατευθυνόμενη συνταγογράφηση και ειδικά κίνητρα για τους γιατρούς που ακολουθούν αυτή την τακτική».

Το ερώτημα, ωστόσο, που απασχολεί αυτή τη στιγμή την κυβέρνηση και κατ΄ επέκταση τα ασφαλιστικά ταμεία, κυρίως όμως τους ασφαλισμένους, είναι με ποιο τρόπο κοστολογούνται όχι μόνο τα φάρμακα αλλά οι διαγνωστικές συσκευές και τα ιατρικά υλικά στην Ελλάδα.

Οπωςεπισημαίνει ο κ. Μόσιαλος υπάρχουν ιατρικές διαγνωστικές συσκευές οι οποίες στοιχίζουν στην Ελλάδα 300%- 500% περισσότερο από ό,τι στις χώρες τις Βόρειας Ευρώπης. Μια λύση που προτείνει είναι να υπάρξει Παρατηρητήριο Τιμών και στον χώρο της Υγείας, όπου θα «αναρτώνται» στο Διαδίκτυο οι τιμές που ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ώστε να είναι δυνατή η σύγκριση. Στα φάρμακα- επισημαίνειτο μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην κατανάλωση, ενώ παραμένει μεγάλο πρόβλημα η υπερσυνταγογράφηση. Στις διαγνωστικές συσκευές, όμως, και στα υλικά υπάρχει- κατά τον κ. Μόσιαλο- τρομακτική υπερκοστολόγηση.

Ο κ. Μόσιαλος έκρουσε τον κώδωνα κινδύνου για την έλλειψη αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων. «Χρειαζόμαστε επαρκή στατιστικά στοιχεία» είπε για να υπογραμμίσει ότι διαφορετικά δεν θα μπορέσουμε να επιτύχουμε τους στόχους του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

*******************

ΣΧΟΛΙΟ:

Το θέμα είναι ότι ο κώδωνας κινδύνου για την έλλειψη αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων κρούει εδώ και πάνω από 30 χρόνια.

Προφανώς, εις ώτα μη ακουόντων.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 2 weeks later...

Πάρτι 3,5 δισ. με συνταγές

Βάζουν φρένο με ηλεκτρονική συνταγογράφηση από τον Μάρτιο

Τελειώνει το πάρτι με τις ανεξέλεγκτες δαπάνες υγείας (που κοστίζουν 3,5 δισ. ευρώ ετησίως στα ασφαλιστικά ταμεία), διαμηνύει σε όλους τους τόνους η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, προωθώντας πακέτο 6 σημείων (ακόμη και με ηλεκτρονική καταχώρηση των συνταγών, με στόχο να ελέγχονται ηλεκτρονικά 4.500.000 συνταγές ανά μήνα).

Στόχος του υπουργείου είναι να βάλει τέλος στην υπερσυνταγογράφηση φαρμάκων και εξετάσεων, στην προκλητή ζήτηση υπηρεσιών, καθώς και στις υπερτιμολογήσεις υλικών και θεραπευτικών μέσων. Ο υφυπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης ανακοίνωσε τον σχεδιασμό για την περιστολή των δαπανών, ενώ τόνισε ότι «δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόθεση για περιορισμό των παροχών».

Οι δράσεις του υπουργείου για τις ανεξέλεγκτες δαπάνες υγείας είναι οι εξής:

1. Προωθείται η ηλεκτρονική καταχώρηση των συνταγών, με στόχο να ελέγχονται ηλεκτρονικά 4.500.000 συνταγές ανά μήνα. Η πρώτη φάση περιλαμβάνει τη σάρωση των συνταγών του ΙΚΑ, που αρχίζει πιλοτικά (στη Λάρισα και στη Λαμία) την 1-3-2010 και σε πλήρη ανάπτυξη την 1-5-2010, και παράλληλα τη σάρωση των συνταγών των υπόλοιπων Ταμείων από την ΗΔΙΚΑ Α.Ε. (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) που προβλέπεται να αρχίσει την 1-5-2010. Η δεύτερη φάση του έργου περιλαμβάνει την online καταχώρηση των συνταγών σε επίπεδο φαρμακείου. Για τον σκοπό αυτό, το υπουργείο Εργασίας βρίσκεται σε συνεννόηση με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και θα υπάρξουν σύντομα ανακοινώσεις.

Στοχευμένοι έλεγχοι

2. Από τις αρχές Φεβρουαρίου θα αρχίσουν στοχευόμενοι έλεγχοι πανελλαδικά με μεικτά κλιμάκια στελεχωμένα από ειδικούς της ΥΠΕΔΥΦΚΑ (Υπηρεσία ελέγχων ασφαλιστικών ταμείων) και των ασφαλιστικών ταμείων (περίπου 120 άτομα) σε κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, φαρμακεία, νοσοκομεία, κ.λπ., με στόχο να εντοπιστούν παραβάσεις και να καταλογιστούν οι ευθύνες, όπου υπάρχουν.

3. Έχει αποσταλεί σε 263 φαρμακευτικές εταιρείες, σε μία μία ξεχωριστά, επιστολή με τα ποσά που οφείλει στα Ταμεία για το δεύτερο τετράμηνο του 2009 στα πλαίσια εφαρμογής του Rebate (σ.σ.: 3% επιστροφή των φαρμακευτικών εταιρειών στα ασφαλιστικά ταμεία από τη συνταγογράφηση φαρμάκων). Πρόκειται για ένα ποσό περίπου 32.000.000 ευρώ.

4. Προωθείται η σύμπραξη των Ταμείων για την από κοινού διαπραγμάτευση και διαμόρφωση ενιαίων κανόνων για την αγορά υπηρεσιών υγείας, την υπογραφή κοινών συμβάσεων συνεργασίας με προμηθευτές, για την προμήθεια αναλώσιμων υλικών και θεραπευτικών μέσων.

5. Καθιερώνεται ενιαίο ποσό δαπάνης για νοσοκομεία και κλινικές που αφορούν σε υλικά και θεραπευτικά μέσα.

4,5 δισ. οι δαπάνες στα φαρμακεία

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ για τις ανεξέλεγκτες δαπάνες υγείας είναι εντυπωσιακά:

1. Το 2009 αυξήθηκαν κατά 25%, ενώ στα 4,5 δισ. ευρώ κινούνταν πέρυσι οι δαπάνες μόνο σε ιδιωτικά φαρμακεία!

2. Το 2008 οι φαρμακευτικές δαπάνες άγγιξαν τα 8 δισ. ευρώ.

3. Από το 2004 μέχρι το 2008, η σπατάλη στις συνολικές πωλήσεις φαρμάκων αυξήθηκε κατά 3 δισ. ευρώ, ενώ η δαπάνη και η σπατάλη στα νοσοκομεία από το 2004 έως το 2007 σχεδόν διπλασιάστηκε- από τα 837 εκατ. ευρώ έφτασε το 1,5 δισ. ευρώ.

Ιδιαίτερα χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ΙΚΑ, όπου, όπως τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ- ΙΚΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης, οι δαπάνες υγείας του Ιδρύματος τρέχουν με ξέφρενο, επικίνδυνο και ανεξέλεγκτο ρυθμό, έτσι ώστε κατά την περίοδο 2007-2009 να υπάρξει αύξηση στις παροχές ασθένειας κατά 25% ενώ κατά 40% να αυξηθεί- κατά την ίδια περίοδο- η φαρμακευτική δαπάνη.

Παρατηρητήριο τιμών για τα αναλώσιμα στα νοσοκομεία

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ τιμών, κατ΄ αρχάς για τα αναλώσιμα υλικά των νοσοκομείων, και νέους διοικητές των περιφερειών Υγείας την ερχόμενη εβδομάδα εξήγγειλε χθες στη Βουλή η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία σημείωσε ότι ειδικά στον τομέα του «νοικοκυρέματος» των οικονομικών της Υγείας υπάρχει «τεράστιο περιθώριο βελτίωσης». Όπως είπε η υπουργός Υγείας, «από τη στιγμή που άρχισε να εφαρμόζεται το νέο σύστημα για τις προμήθειες, το χρέος των νοσοκομείων από τα 6,2 δισ. ευρώ πήγε στα 5 δισ., άρα εδώ υπάρχει ένα τεράστιο πεδίο εξοικονόμησης υπέρ του συστήματος υγείας». Η κ. Ξενογιαννακοπούλου μάλιστα, αναφερόμενη σε παρατηρήσεις του βουλευτή Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ κ. Ηλία Μόσιαλου, ο οποίος μίλησε για την αναγκαιότητα ύπαρξης παρατηρητηρίου τιμών στα φάρμακα, είπε ότι αυτές είναι πολύ ενδιαφέρουσες και σε αυτή την κατεύθυνση θα στραφεί το υπουργείο. Ο κ. Μόσιαλος πρότεινε να συλλέξουν τις τιμές των φαρμάκων από Γερμανία, Σουηδία, Αγγλία και Φινλανδία, που είναι «ακριβές χώρες», όπως είπε, και να αναρτηθούν στο Διαδίκτυο ώστε να μπορεί να γίνει η σύγκριση. «Στο φάρμακο ειδικά πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα, δεν μπορούμε να περιμένουμε μέχρι τον Μάιο για να γίνει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση», τόνισε ο κ. Μόσιαλος και είπε ότι στα τρία μεγάλα ταμεία- ΙΚΑ, ΟΓΑ και Δημοσίου (ΟΠΑΔ)- το έλλειμμα από 1,1 δισ. ευρώ το 2000 εκτινάχτηκε στο 4,1 δισ. το 2009 και αν συνεχιστεί έτσι το 2010 θα πάει στα 4,9 δισ. ευρώ.

Υπερπληθώρα γιατρών

«Για να καταλάβει κι ο κόσμος για τι πράγμα μιλάμε εάν αντί για 4,1 δισ. ευρώ είχαμε μειώσει τη δαπάνη για φάρμακα στο 3,8 δισ., δηλαδή με αύξηση 360% κι όχι 480%, που και πάλι είναι τεράστια αύξηση σε σύγκριση με τις δαπάνες ίδιων φαρμάκων άλλων χωρών, τότε οικονομικά θα σήμαινε την πρόσληψη 10.000 νοσηλευτών τον χρόνο!», υπογράμμισε ο κ. Μόσιαλος. Ο ίδιος έθεσε και το θέμα της υπερπληθώρας γιατρών στην Ελλάδα, ένας για 117 ασφαλισμένους «δηλαδή ένας γιατρός για κάθε δύο πολυκατοικίες κι αν συνεχίσουμε έτσι σε λίγο θα πάμε από τον θυρωρό στον γιατρό της πολυκατοικίας», τόνισε ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως «όσο αυξάνονται οι γιατροί, οδοντίατροι και φαρμακοποιοί τόσο μεγαλύτερες οι απαιτήσεις για συνταγογραφία και εξετάσεις».

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=4557604

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Τα «νέα» πανάκριβα σκευάσματα, τα οποία αποτελούν συνήθως αντίγραφα ή βελτιώσεις των παλαιών αλλά έχουν πολλαπλάσια τιμή, γιγαντώνουν τις δαπάνες και απειλούν να τινάξουν στον αέρα νοσοκομεία και Ταμεία

Κατά τρεις φορές διογκώθηκε σε μία οκταετία η φαρμακευτική δαπάνη στα νοσοκομεία. Η δαπάνη «τρέχει» με 20% τον χρόνο, ξεπερνώντας κάθε πρόβλεψη.

Από το 2000 έως το 2007 αυξήθηκε κατά 242,4% και ξεπέρασε το 1,5 δις. ευρώ τον χρόνο. Το ίδιο διάστημα, σημειώθηκε αύξηση κατά 195,4% στην αγορά φαρμάκων μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων.

Ο συνολικός φαρμακευτικός «τζίρος» είναι 8 δισεκατομμύρια τον χρόνο και απειλεί να τινάξει στον αέρα νοσοκομεία και Ταμεία. Γιγαντώνεται κυρίως από τα «νέα», πανάκριβα σκευάσματα, τα οποία έχουν πολλαπλάσια τιμή από εκείνα που αντικαθιστούν.

Ξοδεύουμε 8 δισ. ευρώ κάθε χρόνο σε φάρμακα

Τα περισσότερα από αυτά, ωστόσο, είναι παλαιά, τα οποία «βαπτίζονται» νέα, προκειμένου να πάρουν μεγαλύτερη τιμή. Από τα 3.773 φάρμακα που κυκλοφόρησαν στην ελληνική αγορά το διάστημα 2000-2007, μόνο τα 256 ήταν πραγματικά νέα, με το 93,21% να αποτελούν βελτιώσεις των ήδη υπαρχόντων ή αντίγραφα.

Τα παραπάνω αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε βιβλίο του για τη φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα το μέλος της διοίκησης του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Γιάννης Δαγρές. Αναφερόμενος στην εικόνα της ελληνικής αγοράς φαρμάκου, ο κ. Δαγρές τονίζει πως παρατηρείται το παράδοξο να αυξάνεται θεαματικά η δαπάνη, χωρίς αντίστοιχη αύξηση της καινοτομίας.

Η «εμπορική υποκατάσταση» φαρμάκων -σημειώνει- δηλαδή η αντικατάστασή τους με παρόμοια και πολύ πιο ακριβά, μπορεί να δώσει μία εξήγηση για τη διόγκωση της δαπάνης.

Ο κ. Δαγρές αναφέρει χαρακτηριστικά την περίπτωση αντιινσταμινικού σκευάσματος, το οποίο είχε τιμή 4,5 ευρώ και αντικαταστάθηκε από ένα παρόμοιο με τιμή 8 ευρώ.

Τέχνασμα

Ενα άλλο τέχνασμα -εξηγεί- είναι η αντικατάσταση της δοσολογίας συγκεκριμένου αντιβιοτικού. Στα 250 μιλιγκράμ και στις 12 ταμπλέτες το εν λόγω σκεύασμα κόστιζε 7,51 ευρώ, ενώ στα 500 μιλιγκράμ και στις 21 ταμπλέτες η τιμή του «εκτινάχθηκε» στα 23,66 ευρώ.

Το κόστος επιβαρύνει σημαντικά τους πολίτες, καθώς η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη για φάρμακα στην Ελλάδα ήταν 110 ευρώ το 1995. Μία πενταετία αργότερα ανέβηκε στα 200 ευρώ και το 2007 έφτασε στα 550 ευρώ.

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ

«Αγκάθι» η έλλειψη διαφάνειας

Από την πλευρά της, η διοίκηση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) τονίζει ότι η κρατική φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα αποτελεί το ένα πέμπτο των συνολικών δαπανών για την Υγεία. Το πρόβλημα -τονίζει- δεν είναι τα φάρμακα, αλλά η έλλειψη διαφάνειας και μηχανοργάνωσης, η οποία θα μπορούσε να επιφέρει εξοικονόμηση δαπανών κατά 30%.

ΔΙΑΒΗΤΗΣ

2,41 € η τιμή του παλαιού φαρμάκου, 130,26 € το νέο

Δεκάδες φορές πιο ακριβά είναι τα νέα φάρμακα που διατίθενται κάθε χρόνο στην ελληνική αγορά. Πολλά από αυτά υποκαθιστούν παλαιότερα, τα οποία είναι ασφαλή, αποτελεσματικά και πολύ πιο φθηνά.

Ενδεικτική της χαώδους διαφοράς τιμής είναι η παράθεση παλαιών και νέων φαρμάκων σε τρεις ευρύτατα χορηγούμενες θεραπευτικές κατηγορίες.

Στον διαβήτη τα παλαιά φάρμακα κόστιζαν 2,41 ή 2,47 ευρώ, ενώ τα νέα κοστίζουν από 60,82 έως 130,26 ευρώ. Ανάλογες είναι οι διαφορές στα παλαιά αντιυπερτασικά (2,25 έως 2,47 ευρώ), σε σύγκριση με τα νέα (45,12 έως 72,32 ευρώ).

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&pubid=9834898

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Μεγάλο αριθμό παραβάσεων σε περιοχή της Κεντρικής Ελλάδας, που αφορούν σε παράνομη συνταγογράφηση σε συνταγολόγια ασφαλισμένων εν αγνοία των κατόχων τους διαπίστωσαν, μεταξύ άλλων, οι ελεγκτές του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) σε ελέγχους που πραγματοποίησαν κατά το β΄εξάμηνο του 2009.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στις εν λόγω παράνομες ενέργειες εμπλέκονται ιατροί του Κέντρου Υγείας της περιοχής και συγκεκριμένα συμβεβλημένα με τον ΟΓΑ φαρμακεία. Ειδικότερα από τον εκτεταμένο δειγματοληπτικό έλεγχο που διενεργήθηκε διαπιστώθηκαν τα ακόλουθα:

-Συνταγογραφούνταν φάρμακα ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας που οι ασφαλισμένοι δεν παρελάμβαναν, για παθήσεις από τις οποίες δεν έπασχαν και είχαν πλήρη άγνοια για την έκδοση των συγκεκριμένων συνταγών.

-Σε συνταγολόγια ασφαλισμένων εκδίδονταν, εν αγνοία τους, συνταγές για τρίτα πρόσωπα, που δεν έχουν σχέση με τον ΟΓΑ.

Από τη μέχρι τώρα επεξεργασία των στοιχείων της έρευνας προέκυψε ότι ο Οργανισμός έχει υποστεί σοβαρή οικονομική ζημία.

Επίσης από τον έλεγχο προέκυψε ότι εταιρία διάθεσης ιατρικών ειδών, που δραστηριοποιείται κυρίως σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, προέβη σε μη νόμιμες χορηγήσεις ιατρικών ειδών (συσκευές οξυγονοθεραπείας, σάκοι κολοστομίας, κλπ.) εν αγνοία των ασφαλισμένων, με αποτέλεσμα την οικονομική επιβάρυνση του ΟΓΑ. Ενδεικτικά διαπιστώθηκαν:

-Τουλάχιστον 27 περιπτώσεις ασφαλισμένων για τους οποίους υποβλήθηκαν δικαιολογητικά για είσπραξη ενοικίου συμπυκνωτή οξυγόνου για χρονικά διαστήματα μετά το θάνατο του δικαιούχου.

-Χρεώσεις, εν αγνοία των ασφαλισμένων, για θεραπευτικά μέσα που δεν παραδίδονταν σ’ αυτούς.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, οι ελεγκτές διαπίστωσαν μεγάλο αριθμό παραβάσεων σε περιοχή της Μακεδονίας, που αφορούν σε παράνομη συνταγογράφηση σε φύλλα συνταγολογίων, τα οποία αφαιρέθηκαν εν αγνοία των ασφαλισμένων. Από το δειγματοληπτικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε διαπιστώθηκαν τα ακόλουθα:

-Στις ανωτέρω παράνομες ενέργειες εμπλέκονται ιατρός του ΕΣΥ και συγκεκριμένο φαρμακείο της περιοχής.

-Οι ασφαλισμένοι ουδέποτε επισκέφθηκαν το εν λόγω φαρμακείο για προμήθεια των φαρμάκων τους.

-Συνταγογραφήθηκαν φάρμακα για παθήσεις από τις οποίες οι ασφαλισμένοι δεν έπασχαν και τα οποία ουδέποτε παρέλαβαν.

Ο Διοικητής του ΟΓΑ, Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος έδωσε εντολή να ολοκληρωθεί άμεσα η επεξεργασία των στοιχείων των συγκεκριμένων ερευνών, ώστε να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την επιβολή των σχετικών κυρώσεων κατά παντός υπευθύνου, ενώ για την αναζήτηση των ποινικών ευθυνών, εφόσον αυτές διαπιστωθούν, τα πορίσματα των ελεγκτών, όταν ολοκληρωθούν, θα αποσταλούν και αυτά στη Δικαιοσύνη για τα περαιτέρω.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=41&nid=1101657

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Σαν απάντηση περισσότερο στο διάφορα δημοσιεύματα που πυκνώνουν τον τελευταίο καιρό και αφορούν την εξοικονόμηση τεραστίων χρηματικών ποσών από τη φαρμακευτική περίθαλψη. Στόχος που ακόμα και σε επίπεδο άνω του ενός δις Euro είναι εφικτός, αρκεί οι εμπλεκόμενοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μη δείχνει ο ένας τον άλλο σαν τον μόνο υπαίτιο που πρέπει να “πληρώσει”.

Υπάρχει πληθώρα πρακτικών που οδηγούν στον ορθολογισμό της φαρμακευτικής περίθαλψης χωρίς να θίγονται οι πραγματικές ανάγκες των πολλών και οι υπηρεσίες που ανταποδίδουν οι κλάδοι υγείας των ασφαλιστικών ταμείων. Το ερώτημα είναι πόσο η πολιτική βούληση μπορεί να αγγίξει σε διαρθρωτικό επίπεδο όλο τον χώρο της υγείας και όχι μόνο τα φάρμακα που χορηγούνται από τα φαρμακεία και είναι περίπου το 17% του συνόλου της δαπάνης υγείας.

Μερικές μόνο όψεις που μπορεί να είναι και ολοκληρωμένες προτάσεις δίνουν έμφαση.

1. Στο μέρος της προώθησης των φαρμάκων και των κινήτρων της.

2. Στα “νέα φάρμακα” που εισέρχονται στη συνταγογραφία με υψηλές τιμές χωρίς μελέτες κόστους αποτελεσματικότητας σε σύγκριση με ήδη υπάρχοντα φάρμακα.

3. Στις φαρμακοοικονομικές εκτιμήσεις των θεραπευτικών αγωγών

4. Στην κατηγοριοποίηση των φαρμάκων ανάλογα με τα θεραπευτικά τους πρωτόκολλα.

5. Στον περιορισμό της συνταγογραφίας των φαρμάκων στις ενδείξεις τους και όχι στη διασπορά τους δια πάσα νόσο.

6. Στην ορθή και όχι κατευθυνόμενη πληροφόρηση για τα φάρμακα που έχει κυρίως να κάνει με την ουσιαστική συνεχή εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας.

7. Η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει σε ανατιμολόγηση των φαρμάκων και όχι σε ανακοστολόγηση. Τουλάχιστον ως μόνο κοστολογικό στοιχείο ας ζητηθεί κι ας αναλυθεί οικονομικά η προώθηση, διαφήμιση, διακίνηση των φαρμάκων όπως το παρουσιάζει επίσημα τουλάχιστον η φαρμακοβιομηχανία. Είναι στοιχειώδες ότι όταν μειωθεί η τιμή στην πηγή, το κέρδος και τα εισοδήματα όλων των μεσαζόντων που έχουν ελεγχόμενο και από το νόμο προσδιορισμένο ποσοστό κέρδους θα μειωθούν αναλογικά άμεσα και δραστικά. Εκτιμάται ότι η ανατιμολόγηση θα μειώσει τις τιμές των φαρμάκων κατά 12%. Αν δεν δοθεί ο στατιστικός χρόνος εξαντλήσεως του stock ποιος θα επωμισθεί την τεράστια ζημία και τα παρεπόμενά της σε απολύσεις; Υποτίθεται ότι η ανατιμολόγηση θα δίνει “καρπούς” διαρκώς και δεν είναι μια ευκαιριακή κατάσταση απλά για να δείξουμε άμεσο αποτέλεσμα στους Ευρωπαίους ελεγκτές.

8. Η προώθηση των γενοσήμων (Brand generics) φαρμάκων στη συνταγογραφία που είναι φθηνότερα κατά 20% των πρωτοτύπων μπορεί να γίνει αν δωθεί το δικαίωμα υποκατάστασης στον φαρμακοποιό αρκεί ο ΕΟΦ να λειτουργεί και να γίνονται πιστοποιημένα ασφαλείς μελέτες βιοϊσοδυναμίας και βιοδιαθεσιμότητας. Σήμερα, τα Brand generics κατέχουν το 13% της συνταγογραφίας.

9. Να υπάρξουν σαφή φαρμακοοικονομικά κριτήρια στην κατάρτιση της νέας λίστας φαρμάκων ώστε να μην εκπέσει και αυτή στην κατάσταση εκείνη της παλαιάς που με το “αναντικατάστατο” τελικά ήταν κοροϊδία.

10. Να δοθεί έμφαση στις συσκευασίες των φαρμάκων σε σχέση με την αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Δεν μπορούμε π.χ. να εντοπίσουμε για ένα οδοντικό απλό απόστημα τι εξυπηρετούν 45 φακελάκια καρνιτίνης αξίας 45€.

11. Τα νοσοκομειακά φάρμακα μετά τη μελέτη της ασφάλειας χορήγησης του ορθώς νομικά μπορούν να διατίθενται και από τα φαρμακεία. Πέρα από τη μείωση του stock των νοσοκομειακών φαρμακείων, ο πολίτης εξυπηρετείται άμεσα στο φαρμακείο της γειτονιάς τους και η φαρμακοβιομηχανία πληρώνεται σε ζεστό χρήμα κι όχι με την αναμονή 3-4 χρόνων. Επί πλέον έτσι κόβεται η “προώθηση”, με αθέμιτους τρόπους. Αυτά όλα πρέπει να συνεκτιμηθούν.

12. Οι μηχανοργανώσεις όλων των φορέων έπρεπε να είχαν γίνει. Ο έλεγχος των data Base και η ασφάλεια τα των δεδομένων βαρύνει από κοινού το κράτος, τους φαρμακοποιούς και τους γιατρούς και μόνον.

13. Επιτέλους ο ΕΟΦ πρέπει να λειτουργήσει σ’ όλα τα επίπεδα ώστε να εισηγείται επί μέρους λύσεις και να προτείνει την εξισορρόπηση πλήθους καταστάσεων έξω από γραφειοκρατίες και ταλαιπωρίες των πολιτών.

14. Να εφαρμοσθεί το rebate-οφειλή από την Φαρμακοβιομηχανία στα ασφαλιστικά Ταμεία.

Υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα 60.000 συνταγογράφοι γιατροί. Στα άκρα του σώματός τους είναι ορατή η ανεργία και 11.000 φαρμακεία άριστης διασποράς. Οι αριθμοί είναι τρομακτικοί με κάθε έννοια οικονομικών της υγείας διότι η επιβίωσή τους φθάνει να γίνεται συχνά σύντομη με την προώθηση φαρμάκων. Ότι κι αν λένε οι διάφορες πολιτικές και προπαγάνδες που εξυπηρετούν συμφέροντα στο χώρο της υγείας τα φαρμακεία ως επιχειρήσεις λειτουργούν οριακά κι εξυπηρετούν άριστα τους πολίτες από τους Λειψούς ως το Καϊμάκ Τσαλάν.

Ίσως λίγοι γνωρίζουν ότι το κόστος παρακολούθησης του stock των φαρμάκων στο φαρμακείο μόνο, φτάνει τα 100.000 € ενώ εν δυνάμει ένα φαρμακείο παρακολουθεί 12.000 κωδικούς ως ποικιλία εμπορεύματος. Και μιλάμε πάντα για ένα μέσο φαρμακείο που αποδίδει εικόνα του μέσου όρου.

Το ποσοστό κέρδους του φαρμακείου στην λιανική πώληση (διότι περί αυτής και μόνο πρόκειται) των φαρμάκων είναι 23,8%. Εξαιρουμένων των εξόδων και φόρων μένει κάτι λιγότερο από 10%. Η διαίρεση του συνόλου της δαπάνης των φαρμάκων που πωλούνται από τα φαρμακεία (όχι και του stock όπως το συνυπολογίζουν) προς τον αριθμό των φαρμακείων δίνει ένα μέσο όρο αξιοπρεπούς μισθού περίπου 3.000€ . Στο ποσοστό κέρδους βεβαίως, περιλαμβάνονται το χρηματοοικονομικό κόστος των καθυστερήσεων πληρωμών από τα ασφαλιστικά Ταμεία, η υπερωριακή υποχρεωτική απασχόληση στις εκτός ωραρίου χρόνο, η επίσης υποχρεωτική υπηρεσία ορθής πληροφόρησης του ασθενούς για τα φάρμακα του στην θεραπευτική αγωγή, η συμμετοχή του συμβουλευτικά στην πρόληψη προβλημάτων υγείας και η έγκαιρη καθοδήγηση όταν απαιτείται προς τον γιατρό ή το νοσοκομείο. Ποτέ δεν έχει κοστολογηθεί αυτή η υπηρεσία με ποσοτικούς όρους. Ούτε έχει με αριθμούς διαπιστωθεί τι κέρδος υπάρχει στην κοινή ωφέλεια από την επί 24ώρου βάσεως προσφορά υπηρεσιών υγείας στο κοινό των φαρμακείων. Μεγάλοι αναλυτές των οικονομικών της υγείας αποφεύγουν να αναφερθούν στο φάρμακο ως μικτό αγαθό που ενσωματώνει αυτές τις υπηρεσίες υγείας.

Το σταθερό ποσοστό κέρδους του φαρμακοποιού εξασφαλίζει ουσιαστικά την ύπαρξη «νέων» φαρμάκων στο φαρμακείο.

Η τήρηση του αποθέματος με επιβάρυνση του φαρμακείου, καθιστά αδύνατη κάθε σκέψη κλιμακωτού ποσοστού κέρδους ανάλογα με το ύψος της τιμής του φαρμάκου. Αδύνατος καθίσταται επίσης ο διαχωρισμός υπηρεσίας και αγαθών από το μικτό αγαθό που προαναφέρθηκε.

Νομικά αδύναμα επιχειρήματα συνιστούν προτάσεις-πιέσεις προς το ποσοστό κέρδους του φαρμακοποιού. Είτε λέγονται κλιμάκωσή του είτε διαχωρισμός του από τις υπηρεσίες και μικτά συστήματα αμοιβών είτε διπλή τιμή (ασφαλιστική και ελεύθερης πώλησης) φαρμάκων, πράγματα που στοχεύουν και στην άρση της σταθερής λιανικής τιμής των φαρμάκων αντιμετωπίζουν τα φαρμακεία ως είδος αναλώσιμο.

Στόχος των μέτρων που με διάφορα λογιστικά τρυκ προσπαθούν να φαίνονται αναλογικά δεν είναι βέβαια η πραγματική μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Ο πραγματικός στόχος είναι η διαφοροποίηση της αναλογίας με την οποία κατανέμονται οι πόροι της φαρμακευτικής δαπάνης στους τρεις πόλους και η προσπάθεια στο κόστος να συμπεριληφθούν και οι πολίτες. Η κοντόφθαλμη λογική είναι απλή. Όσο μειώνεται το ποσοστό συμμετοχής των άλλων πόλων της διακίνησης δημιουργούνται νέα περιθώρια για αύξηση της δαπάνης άρα και των κερδών της φαρμακοβιομηχανίας.

Η κρυφή απειλή για αναστολή της εισαγωγής φαρμάκων από τις φαρμακοβιομηχανίες εάν μειωθούν δραστικά οι ex-factory τιμές δεν διαφέρει και πολύ από τον αποκλεισμό των δρόμων που για πολύ σοβαρότερους λόγους πραγματοποιούν οι αγρότες αυτές τις ημέρες. Μια επίθεση εναντίον του κοινωνικού συνόλου επί δικαίων και αδίκων χωρίς προσχήματα και ωραιοποιήσεις. Μία πράξη βέβαια απόλυτα συμβατή και αναμενόμενη για όσους βλέπουν το φάρμακο σαν άλλο ένα εμπόρευμα.

Η έμφαση και η ένταση των προτάσεων αυτών που προέρχονται από την πλευρά της φαρμακοβιομηχανίας δίνει την εντύπωση αντιτιθέμενων συμφερόντων και προσπάθεια κυριαρχίας του δυνατού στον αδύνατο. Αντίθετα οι φορείς φαρμακευτικής περίθαλψης θα έπρεπε να συνεργάζονται στην άμεση ορθή θεραπευτική αγωγή.

Από το όλο σύστημα δεν πρέπει να αφαιρείται το χονδρεμπόριο που έχει το δικό του «κρίμα» με το λεγόμενο παράλληλο εμπόριο φαρμάκων. Με την αναμενόμενη υποτίμηση των φαρμάκων θα υπάρξει νέο πεδίο δόξης λαμπρό γι αυτούς και μεγαλύτερες ελλείψεις στα φαρμακεία.

Στο Ελληνικό φαρμακευτικό περιβάλλον εμφανίσθηκαν πρόσφατα χονδρεμπορικά κεφάλαια ανταγωνιστών Ευρωπαϊκών μεγεθών που εκτός από την διακίνηση φαρμάκων δραστηριοποιούνται και στην παραγωγή γενοσήμων. Η εγχώρια παραγωγή φαρμάκων αφορά μόνο γενόσημα φάρμακα. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι πλέον δημιουργούνται ραγδαίες ανατροπές κατεστημένων ισορροπιών στη φαρμακευτική αγορά. Αλλοιώνονται οι ρόλοι και βγαίνουν στην επιφάνεια νέοι ανταγωνισμοί των δύο μεγάλων παραγόντων πριν το φαρμακείο. Το τελευταίο παρακολουθεί περιδεές μαζί με μία αμήχανη κυβέρνηση που ζει στο άγχος των δημοσιονομικών ελέγχων και δέχεται τις πιέσεις τους. Ελπίζουμε να μην προβεί σε κινήσεις πανικού με τελικό αποδέκτη τον συνταξιούχο ηλικιωμένο.

Είναι περίεργο επίσης ότι οι αναφορές στην νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη είναι λίγες – εκτός από εξόφθαλμα πιασάρικα καθάρια μεμονωμένα περιστατικά στα οποία αρέσκονται τα media. Σαν το κράτος να ενοχλείται να ασχολούνται με τους υγειονομικούς σχηματισμούς του. Κι όμως ο ρυθμός αύξησης της φαρμακευτικής δαπάνης στα νοσοκομεία έφθασε πέρυσι στο 44% (λαμπρή εξαίρεση ήταν το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης). Δεν υπάρχει όπως σ’ όλο τον κόσμο ακόμη το νοσοκομειακό εμβαλάγιο δεν προωθούνται τα γενόσημα και συμβαίνουν σκηνές απείρου βαρβαρικού κάλους στους διαδρόμους με τους προμηθευτές ιατροτεχνολογικών προϊόντων που τα ασφαλιστικά ταμεία αποζημιώνουν ακριβά σε εξωφρενικές τιμές.

Έτσι λοιπόν το δάκτυλο δείχνει και πάλι τον εύκολο ορατό και πλήρως καταγεγραμμένο στόχοι τα φαρμακεία. Διαφεύγει όμως ότι όλοι οι σχεδιασμοί που ευδοκιμούν σε ευρωπαϊκές χώρες σαν αυτούς που ήδη τέθηκαν αφορούν άλλα συστήματα φαρμακευτικής περίθαλψης όπου ένα φαρμακείο εξυπηρετεί 3.500 – 4.000 κατοίκους κι όχι όπως στην Ελλάδα 950 κατοίκους και ειδικά στην Θεσσαλονίκη 850 κατοίκους.

Προφανώς δεν φταίνε οι φαρμακοποιοί μας που είναι τόσο πολλοί. Το κράτος ουδέποτε ήθελε ή επεδίωξε να δει το θέμα της απασχόλησης των φαρμακοποιών μέσα από διαρθρωτικές αλλαγές σ’ όλο το σύστημα υγείας. Απεναντίας όταν ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος υπεδείκνυε τις κατευθύνσεις και ειδικότητες Κλινικού Φαρμακοποιού, Βιομηχανικού Φαρμακοποιού, Νοσοκομειακού Φαρμακοποιού, κατηγορούνταν ως «κακιά συντεχνία βολεμένων που δεν αφήνει τους νέους να ανοίξουν φαρμακείο» γιατί μόνο ο μονόδρομος αυτός δεν έθιγε καταστάσεις άσχημες. Που όμως ήρθαν τώρα και ζητούν εκδίκηση μέσα από τον ορθολογισμό. Φτάσαμε στην Φαρμακοβιομηχανία να εργάζονται χημικοί, γεωπόνοι, γιατροί, νοσηλευτές, γυμναστές σε θέσεις φαρμακοποιών και ο θεός να φυλάει την ασφάλεια της παραγωγής. Δεν είναι περίεργο ότι οι πλέον κακοπληρωμένοι φαρμακοποιοί, δουλεύουν στο Δημόσιο.

Επομένως, στο λαϊκίστικο ερώτημα προς τους φαμακοποιούς «εσείς τι θα δώσετε –γιατί όλοι πρέπει να δώσουν» η απάντηση είναι ο μακρύς κατάλογος προτάσεων στην αρχή του άρθρου.

Μερική μόνο εφαρμογή τους και κατά το ήμισυ ορθολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης θα κάνει τεράστιο αριθμό φαρμακείων να πονέσουν. Ιδίως αυτοί που είναι πόλοι της κατευθυνόμενης συνταγογραφίας ή άλλοι που είτε εξ αιτίας του νόμου είτε από επιλογή τους οδηγήθηκαν σε ακραία επαρχιακά σημεία και όλο το σύστημά τους έκλεινε το μάτι με την υπερσυνταγογράφηση ως αντίτιμο. Ακόμα περισσότερο τα γειτνιάζοντα φαρμακεία με την πόρτα των συνταγογραφικών κέντρων των ασφαλιστικών ταμείων.

Οι εμμονές στο ποσοστό κέρδους του φαρμακοποιού είναι μια ακόμη προσπάθεια «να δείξουμε» μια μείωση της δαπάνης για 3 μόνο μήνες. Κι αφού όλοι οι παράγοντες που την δημιουργούν παραμένουν αναλλοίωτοι, η δαπάνη θα παραμένει το ίδιο ψηλά στο επόμενο τρίμηνο. Παρόντες όμως θα είναι και οι ευρωπαίοι ελεγκτές. Τότε τι θα τους πουν; Υπάρχουν πολλά αναλώσιμα φαρμακεία και στην άκρη του κάδρου υπάρχει ο μεγαλοπαράγων. Το ισχυρό ιδιωτικό κεφάλαιο που χαμογελάει συναινετικά και γνωρίζει να περιμένει. Ή μήπως τέτοιου είδους προτάσεις προέρχονται από αυτό το χώρο. Σε ορθολογισμένη λειτουργία φαρμακείου μείωση του ποσοστού κέρδους του στα φαρμακεία κατά 2.6% το οδηγεί σε άμεσο κλείσιμο εξ ου και η οργισμένη αντίδραση του Π.Φ.Σ. σε τέτοιους σχεδιασμούς. Η πρόταση περαιτέρω επιβάρυνσης των ασφαλισμένων είτε με αύξηση της συμμετοχής είτε με ανασφάλιστο όριο φαρμάκων, γίνεται από ανθρώπους που αγνοούν την καθημερινή αγωνία των ανθρώπων αυτών.

Ας φανταστεί κανείς τον παππού μπροστά στον πάγκο του φαρμακείου να ζητάει δανικά φάρμακα που του τελείωσαν μέχρι να πληρωθεί την σύνταξή του και το φαρμακείο να ανήκει σε αλυσίδα ιδιωτικού συμφέροντος.

Υ.Γ. Τα αριθμητικά στοιχεία προέρχονται από τις ετήσιες εκθέσεις του ΙΟΒΕ από μελέτες που έχει κάνει ο Π.Φ.Σ. με πανεπιστήμια και την πρόσφατη μελέτη, φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα του Ι. Δαγρέ. Η αναφορά σε «μισθό» φαρμακοποιού είναι ατυχής, είναι όμως αυτή που κατανοεί η δημοσιοϋπαλληλική αντίληψη, αυτή εννοεί τα φαρμακεία ως μακρύ χέρι του δημοσίου.

Δημήτρης Καραγεωργίου

Φαρμακοποιός M.sc.

Γενικός Γραμματέας Πανελληνίου

Φαρμακευτικού Συλλόγου (Π.Φ.Σ.)

Τηλ. 2310 840800

210 3410372

FAX 2310 839531

210 3459324

e-mail: dipharm@otenet.gr

pfs@hellasnet.gr

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Εξοικονόμηση άνω των 105 εκατομμυρίων ευρώ επέτρεψε στη Γαλλία η διανομή φαρμάκων για ασθενείς με χρόνια νοσήματα σε μεγαλύτερες συσκευασίες.

Την είδηση αυτή ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα το Εθνικό Ταμείο Ασφαλίσεως Ασθενείας για τους Μισθωτούς (CNAMTS) της Γαλλίας.

Εδώ και πέντε χρόνια, τέσσερις κατηγορίες ασθενών που πάσχουν από χρόνιο νόσημα μπορούν να αγοράζουν φάρμακα σε συσκευασίες για τρεις μήνες: οι ασθενείς με διαβήτη, υπέρταση, αυξημένη χοληστερόλη ή οστεοπόρωση.

Στα τέλη του 2009, σχεδόν 80% των θεραπειών γι' αυτές τις τέσσερις παθήσεις υπήρχαν διαθέσιμες σε φιάλες των τριών μηνών στην πλειοψηφία των φαρμακείων. Σε επίπεδο πωλήσεων, το 47% των φαρμάκων κατά της οστεοπόρωσης διατέθηκαν σε τρίμηνη συσκευασία, έναντι 29,7% των φαρμάκων κατά της υψηλής χοληστερόλης, 23,2% των αντιδιαβητικών φαρμάκων που χορηγούνται από το στόμα και 19,8% των αντιυπερτασικών. Συνολικά, η διανομή τρίμηνων συσκευασιών αντιπροσώπευε το 83,4% των θεραπειών (27,8 εκατομμύρια φιάλες), σε ένα σύνολο 409,7 εκατομμυρίων θεραπειών που πωλήθηκαν για τις τέσσερις παθήσεις.

Από τα 105 εκατομμύρια ευρώ που εξοικονομήθηκαν από τις μεγάλες συσκευασίες το 2009, τα κρατικά ασφαλιστικά ταμεία εξοικονόμησαν 58 εκατομμύρια, ενώ τα υπόλοιπα 47 εκ. τα «γλίτωσαν» οι ασφαλισμένοι και οι συμπληρωματικοί ασφαλιστικοί φορείς.

Ειδικοί υποστηρίζουν ότι μπορεί να γίνει ακόμη καλύτερη εκμετάλλευση της δυνατότητας εξοικονόμησης από τις μεγάλες συσκευασίες. Αν το 60% των θεραπειών αυτών των τεσσάρων παθήσεων πωλούνταν σε μεγάλες συσκευασίες, η ετήσια εξοικονόμηση θα μπορούσε να φθάσει τα 390 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 230 θα πήγαιναν στα κρατικά ασφαλιστικά ταμεία και τα 160 στους ασφαλισμένους και τους συμπληρωματικούς ασφαλιστικούς φορείς.

Επιπλέον, σύμφωνα με στοιχεία του CNAMTS, η διάθεση των φαρμάκων σε μεγάλες συσκευασίες δεν οδήγησε σε διακοπή ή παράλειψη της θεραπείας, αντίθετα με τους φόβους που είχαν εκφράσει αρχικά οι φαρμακοποιοί.

Πηγή:

Le Point

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 2 weeks later...

Μείωση 20%, κατά μέσο όρο, στις τιμές των φαρμάκων θα προκύψει σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας με το νέο τρόπο τιμολόγησης που ανακοίνωσε η υπουργός κυρία Λούκα Κατσέλη.

Το νέο δελτίο τιμών που θα περιλαμβάνει 6.500 φάρμακα θα εκδοθεί μέχρι το τέλος του μήνα και η τιμή τους θα υπολογίζεται με βάση το μέσο όρο των τιμών του αντίστοιχου τύπου φάρμακου στις τρεις φθηνότερες χώρες της ευρωζώνης (σήμερα ο υπολογισμός βασίζεται στο μέσο όρο από τις τρεις φθηνότερες χώρες της Ευρώπης των 25 συν την Ελβετία).

Όπως είπε η υπουργός μέχρι τώρα υπήρχε έλλειψη στοιχειών και ενώ στις χώρες της Ευρώπης υπήρχαν μειώσεις στη χώρα μας δεν υπήρχε αντίστοιχη εικόνα. Αντί η τιμή να υπολογίζεται με βάση το μέσο όρο των φθηνότερων χωρών της Ευρώπης των 25 συν την Ελβετία η τιμή προέκυπτε από τον υπολογισμό μόνο 11 χωρών ‘’με αιτιολογία ότι δεν υπήρχαν στοιχεία όπως κατήγγειλε η υπουργός.

Με την ανακοστολόγηση των φαρμάκων υπολογίζεται ότι θα επιτευχθεί μείωση του δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 0,25% ενώ θα μειωθεί δραστικά και η φαρμακευτική δαπάνη που το 2009 είχε εκτοξευτεί στα 6,6 δισ. ευρώ.

Το όφελος για τους καταναλωτές και τα ταμεία υπολογίζεται σε 1 δισ. ευρώ ετησίως. Επίσης εκτιμάται ότι θα μειωθεί η συμμετοχή κάθε ασφαλισμένου κατά 100 ευρώ ετησίως.

Όπως είπε η υπουργός δημιουργήθηκε πλήρης ηλεκτρονική βάση δεδομένων φαρμάκων από το σύνολο των χωρών της ΕΕ για την ακριβέστερη παρακολούθηση της αγοράς. Η Ελλάδα μέχρι σήμερα ήταν μια από τις τρεις ακριβότερες χώρες της Ευρώπης και η Τρίτη ακριβότερη στα γενόσημα φάρμακα, είπε η υπουργός και ανέφερε ότι η ανατιμολόγηση θα γίνει σε δύο δόσεις η πρώτη το Φεβρουάριο και η δεύτερη δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη κατά πάσα πιθανότητα τον Ιούνιο ή το Σεπτέμβριο.

Για να μην υπάρξει πρόβλημα με τα αποθέματα των φαρμακείων και των φαρμακαποθηκών προβλέπεται μεταβατική περίοδος προσαρμογής δυο μηνών κατά την οποία θα πωλούνται φάρμακα και με τις δύο τιμές.

Η τιμή των αντιγράφων φαρμάκων - γενοσήμων θα εξακολουθήσει να υπολογίζεται ως ποσοστό της τιμής του πρωτοτύπου εκτός πατέντας μείον 10%. Για κάθε καινούργιο γενόσημο η τιμή θα υπολογίζεται στο 70% (ήταν 80%) της τιμής του πρωτοτύπου της πατέντας. Ειδική πρόβλεψη θα υπάρξει για τα νοσοκομειακά φάρμακα.

Παρατηρητήριο Φαρμάκων

Σε ότι αφορά στο παρατηρητήριο φαρμάκων όπως είπε η υπουργός δημιουργήθηκε πλήρης ηλεκτρονική βάση δεδομένων φαρμάκων που περιέχει τιμές, ονομασίες συσκευασίες, δραστικές ουσίες κλπ από το σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα φάρμακα κατά την εισαγωγή τους στη βάση, καταχωρούνται με βάση την κωδική τους ονομασία, την εταιρεία παρασκευής, τη συσκευασία, τον κωδικό τους σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και την τιμή τους. Ως βάση έχει οριστεί η τιμή χονδρικής, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 68% της λιανικής τιμής.

Από τις λεπτομέρειες της μεθοδολογίας της βάσης των δεδομένων προκύπτει ότι για τις χώρες της ευρωζώνης είναι σαφές πως προκύπτει σε ένα βαθμό αλληλοεπίδραση των τιμών που προκύπτουν κάτι που λήφθηκε υπόψη και στη σύγκριση των τιμών που επιχειρήθηκε με την ελληνική βάση.

Επίσης, σημειώνεται από το υπουργείο πως στη διαδικασία της εσωτερικής αναφορικής τιμολόγησης, ακολουθούνται διαφορετικές τεχνικές σε κάθε χώρα με επικρατούσα όμως την κατάρρευση της τιμής ενός φαρμάκου, όταν λήγει το πατέντο του, λόγω αθρόας κυκλοφορίας γενοσήμων, στα οποία η τιμή καθορίζεται κυρίως από τον ανταγωνισμό και όχι σε σύνδεση με την τιμή του πρωτοτύπου, όπως ισχύει στην Ελλάδα.

Ακόμα, η σύγκριση της τιμής του φαρμάκου στην Ελλάδα σε σχέση με την αντίστοιχη τιμή σε άλλη χώρα της ΕΕ ή της ευρωζώνης είναι απλή όταν το φάρμακο κυκλοφορεί με την ίδια ονομασία, στην ίδια συσκευασία/δοσολογία και με το ίδιο νόμισμα στις υπό σύγκριση χώρες. Είναι σαφές όμως πως κάτι τέτοιο ισχύει για πολύ μικρό αριθμό φαρμάκων. Αντίστοιχα εύκολη είναι η σύγκριση της ελληνικής τιμής με το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων, είτε στην ΕΕ είτε στην ευρωζώνη. Για να γίνει λοιπόν αξιόπιστη σύγκριση έπρεπε να καθοριστούν επιπλέον στοιχεία σύγκρισης γιαυτό και γίνεται η αναζήτηση με βάση τη δραστική ουσία και στη συνέχεια αναγωγή στη μονάδα δόσης.

http://stock.ana-mpa.gr/fthema.php?id=24683

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Μέση μείωση 20% στις τιμές 6.500 φαρμάκων

Τη νέα πολιτική τιμολόγησης φαρμάκων παρουσίασε την Τρίτη η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Λούκα Τ. Κατσέλη.

Η κ. Κατσέλη ανακοίνωσε τα εξής:

Μέχρι το τέλος του μήνα θα εκδοθεί Δελτίο Τιμών Φαρμάκων. Με σκοπό την ακριβέστερη παρακολούθηση της αγοράς φαρμάκων δημιουργήθηκε πλήρης ηλεκτρονική βάση δεδομένων φαρμάκων, από το σύνολο χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από αυτά, προκύπτει ότι η Ελλάδα είναι μια από τις τρεις ακριβότερες χώρες της Ευρώπης σε επίπεδο τιμών φαρμάκων, ούσα παράλληλα η τρίτη πιο ακριβή χώρα στον κόσμο στα γενόσημα φάρμακα.

Αυτός είναι ένας από τους παράγοντες, που μαζί με την άμετρη υπερσυνταγογράφηση και την κατάργηση της λίστας, η φαρμακευτική δαπάνη έχει εκτοξευθεί το 2009 στα 6,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Εντός του έτους, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μέση σταθμική μείωση της τιμής των 6.500 φαρμάκων κατά 20% περίπου. Η μείωση αυτή θα επιτευχθεί σε δύο φάσεις, με έναρξη τον μήνα που διανύουμε. Η κ. Κατσέλη εκτιμά ότι με τον τρόπο αυτό θα επιτευχθεί ετήσια εξοικονόμηση ενός δισ. ευρώ για τα Ταμεία.

Η τιμολόγηση των νέων φαρμάκων θα γίνεται με βάση τις τρεις χαμηλότερες τιμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και χωρίς να συνυπολογίζεται η τιμή της Ελβετίας.

Για την ομαλή μετάβαση στο καθεστώς των νέων τιμών και για να μην υπάρξει πρόβλημα με το υπάρχον απόθεμα φαρμάκων στα φαρμακεία και τις φαρμακαποθήκες, προβλέπεται μεταβατική περίοδος προσαρμογής δύο μηνών, στην οποία τα φάρμακα θα πωλούνται παράλληλα και με τις δυο τιμές.

Γενόσημα

Η ανατιμολόγηση των αντιγράφων φαρμάκων – γενοσήμων, θα εξακολουθήσει να υπολογίζεται ως ποσοστό της τιμής του πρωτοτύπου εκτός πατέντας, μείον όμως 10%. Για κάθε καινούριο γενόσημο η τιμή του θα υπολογίζεται στο 70% της τιμής του πρωτοτύπου εκτός πατέντας.

Ειδική πρόβλεψη θα υπάρξει για τα νοσοκομειακά, τα ορφανά και τα κοινόχρηστα φάρμακα.

Σύμφωνα με την υπουργό, οι προτάσεις αυτές αποτελούν μέρος μόνο του συνόλου της κυβερνητικής πολιτικής στο χώρο του φαρμάκου, που περιλαμβάνει την εισαγωγή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, την καθιέρωση λίστας βάσει κριτηρίων και την ενίσχυση μέσω αναπτυξιακών κινήτρων της καινοτομίας και έρευνας στο χώρο της φαρμακοβιομηχανίας στην Ελλάδα.

http://www.iatronet.gr/newsarticle.asp?art_id=10855

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Φάρμακα: Μείωση 20% στην τιμή 6.500 φαρμάκων

Εξοικονόμηση δαπάνης 1 δισ. ευρώ από την ανατιμολόγηση με βάση το μέσο όρο των τριών φθηνότερων χωρών της Ευρωζώνης

Με βάση το μέσο όρο των τριών φθηνότερων χωρών της Ευρωζώνης και όχι της Ε.Ε. των 27 θα ανατιμολογηθούν τα 6.500 φάρμακα επιφεροντας μεσοσταθμική μείωση 20% και εξοικονόμηση δαπάνης 1 δισ. ευρώ.

Άλλον τρόπο ανατιμολόγησης στα φάρμακα επιλέγει τελικά η κυβέρνηση και όπως ανακοίνωσε η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου η ανατιμολόγηση των φαρμάκων θα ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις.

Η πρώτη φάση θα έχει γίνει μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου και η δεύτερη μέχρι τον Ιούνιο προκειμένου να είναι ομαλή μετάβαση στο νέο καθεστώς τιμολόγησης.

Ειδικότερα σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η υπουργός και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Στ. Κομνηνός στο υπουργείο έχει δημιουργηθεί μία πλήρης ηλεκτρονική βάση δεδομένων με τιμές και στοιχεία για όλα τα φάρμακα στην Ε.Ε. Από αυτήν προέκυψε ότι η Ελλάδα ήταν η τρίτη ακριβότερη χώρα της Ε.Ε. και η τρίτη ακριβότερη παγκοσμίως στα γεννόσημα. Στο υπουργείο δεν υπήρχαν στοιχεία παρά μόνο από 11 χώρες με αποτέλεσμα η φαρμακευτική δαπάνη από τον τρόπο τιμολόγησης να έχει εκτοξευτεί το 2009 στα 6,6 δισ. ευρώ.

Με βάση τα σενάρια που έκανε το υπουργείο και κατόπιν της διαβούλευσης που προηγήθηκε με τους εμπλεκόμενους φορείς της αγοράς αποφασίστηκε η ανατιμολόγηση των 6.500 φαρμάκων να γινόταν με βάση τον μέσο όρο των φθηνότερων χωρών της Ευρωζώνης. Έτσι μεσοσταθμικά οι μειώσεις θα είναι 20%, η συμμετοχή του ασφαλισμένου ετησίως να μειωθεί κατά 100 ευρώ και ο δείκτης τιμών καταναλωτή να μειωθεί κατά 0,25 μονάδες.

Σε ό,τι αφορά τα γεννόσημα φάρμακα αυτά θα τιμολογηθούν με βάση τον μέσο όρο των τριών φθηνότερων χωρων της Ευρωζώνης και η στην τιμή που θα προκύψει θα δοθεί επιπλέον μείωση της τάξης του 10%. Για τα νέα γεννόσημα φάρμακα θα επιλεχθεί οι τιμές τους να διαμορφώνονται στο 70% του πρωτοτύπου.

Σύμφωνα με την κ. Κατσέλη αν επιλεγόταν το μοντέλο των τριών φθηνότερων χωρών της Ε.Ε. των 27 οι μειώσεις των προτωτύπων θα ήταν μεσοσταθμικά 32% και των γεννοσήμων 55%. Ωστόσο, όπως είπε η υπουργός η δραστική αυτή μείωση θα επέφερε σοβαρά προβλήματα στην αγορά με στρεβλώσεις. Ουσιαστικά θα ενισχύοταν οι παράλληλες εξαγωγές και θα προκαλούνταν ελλείψεις στην αγορά.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=25603140

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Τη δημιουργία Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Υγείας εξετάζουν σοβαρά οι ηγεσίες των υπουργείων Εργασίας και Υγείας στο πλαίσιο του διαχωρισμού των κλάδων υγείας των ασφαλιστικών ταμείων, από τον κλάδο σύνταξης.

Σχετική πρόταση που αποσκοπεί στον περιορισμό των δαπανών υγείας των ταμείων, οι οποίες έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί τα τελευταία 6 χρόνια, έχει υποβληθεί από τον κ. Θ. Λοπατατίδη που μετέχει στην επιτροπή, η οποία θα υποβάλει το πόρισμα για τη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό.

H αστοχία στον περιορισμό των δαπανών, κυρίως όσον αφορά τους κλάδους υγείας, έχει προβληματίσει ιδιαίτερα την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, παρά τη σημαντική αύξηση των εσόδων.

Για το λόγο αυτό, άλλωστε, επισπεύδονται οι δράσεις που αφορούν την επαναφορά της λίστας φαρμάκου -η σχετική διάταξη νόμου έχει ψηφιστεί, όμως εντός της ημέρες αναμένεται η έκδοση της αναγκαίας υπουργικής απόφασης- και στη μείωση κατά 20% των τιμών στα σκευάσματα.

Δράσεις, που σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου, είναι ικανές στο τέλος του χρόνου να επιφέρουν περί τα 700-800 εκατ. ευρώ επιπλέον έσοδα.

Μάλιστα, υπολογίζεται πως εάν οι αποφάσεις αυτές είχαν ληφθεί νωρίτερα, ίσως και να είχε ήδη επιτευχθεί η μείωση των δαπανών κατά 400 εκατ. ευρώ.

Γι’ αυτούς τους λόγους εκτός από τις συγκεκριμένες δράσεις θα προωθηθούν και άλλα μέτρα όπως είναι η συγκεκριμένη πρόταση, την οποία επεξεργάζονται τα επιτελεία των δύο υπουργείων, κεντρικό εργαλείο της αποτελεσματικής διαχείρισης του συνόλου των πόρων Υγείας μπορεί να αποτελέσει η δημιουργία ενός Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Υγείας (ΕΤΑΥ).

Αυτό θα προκύψει από την ενσωμάτωση η συμμετοχή σ’ αυτό κατ΄ αρχήν των ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΠΑΔ, ΟΑΕΕ που μαζί αποτελούν περίπου το 95% του συνόλου των ασφαλισμένων της χώρας.

Στη συνέχεια θα μπορούν και τα υπόλοιπα μικρά ταμεία να συμμετέχουν σ’ αυτό εφόσον κρίνουν ότι από τη λειτουργία του ΕΤΑΥ τα συμφέροντα των ασφαλισμένων τους εξυπηρετούνται καλύτερα.

Οι πόροι του ΕΤΑΥ θα είναι τα έσοδα των παραπάνω κλάδων και φορέων καθώς και η κρατική επιχορήγηση.

Η είσπραξη των εισφορών μπορεί να αφεθεί στα σημερινά ασφαλιστικά ταμεία και κατόπιν να μελετηθεί άλλος μηχανισμός είσπραξης.

Το ΕΤΑΥ θα αποτελεί ανεξάρτητο Νομικό Πρόσωπο υπό την εποπτεία του υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Έχει διοικητικό συμβούλιο που αποτελείται από εκπροσώπους των τεσσάρων μεγάλων Ταμείων και του Κράτους, με Κεντρική και Περιφερειακή Διοίκηση.

Σύμφωνα με την πρόταση που έχει υποβάλει ο κ. Λοπατατίδης το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Υγείας μπορεί να προσφέρει τις ακόλουθες υπηρεσίες:

1. Αγοράζει μετά από αξιολόγηση και δαπανά τους πόρους του για τις υπηρεσίες που οι ασφαλισμένοι του λαμβάνουν από το ΕΣΥ στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια περίθαλψη.

2. Πληρώνει τα φάρμακα των ασφαλισμένων του και αναπτύσσει μηχανισμό ελέγχου της συνταγογραφίας επεμβαίνοντας στις τιμές.

3. Αγοράζει επίσης υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέ α- συμβεβλημένους γιατρούς, διαγνωστικά κέντρα, ιδιωτικές κλινικές κ.λπ.– ο οποίος λειτουργεί με όρους και προϋποθέσεις που ορίζει το υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας.

Εκτός από τον οργανισμό λειτουργίας του, θα πρέπει να συντάξει έναν νέο κανονισμό παροχών για όλους τους ασφαλισμένους του, λαμβάνοντας υπόψη ορισμένες σημερινές διαφοροποιήσεις, οι οποίες μπορούν να διατηρηθούν στο πρώτο μεταβατικό στάδιο.

Στο στάδιο αυτό μπορούν να συνεχίσουν να δίνονται όπως σήμερα οι παροχές σε χρήμα.

Οι σημερινές διαφορές στους κανονισμούς παροχών των Ασφαλιστικών Ταμείων δεν θα θιγούν.

Το ΕΤΑΥ σταδιακά θα εφαρμόσει Ενιαίο Κανονισμό Παροχών στη βάση τουλάχιστον του βέλτιστου σημερινού. Βασικό κριτήριο της ένταξης των παραπάνω μεγάλων ταμείων θα πρέπει να αποτελέσει η αρχή:

«Κανενός τουλάχιστον δεν θα χειροτερέψει η σημερινή θέση με την άμεση ένταξη, ενώ για ορισμένους ή όλους θα προκύψουν οφέλη και βελτίωση της σημερινής θέσης τους.

Το πρώτο βήμα στη δημιουργία του ΕΤΥ μπορεί να είναι η μεταφορά σ΄ αυτόν με βάση ιστορικά στοιχεία, των πόρων των ταμείων που προορίζονται για νοσοκομειακή περίθαλψη και κατόπιν των υπόλοιπων πόρων μετά την ολοκλήρωση της διοικητικής του συγκρότησης.

Οι φορείς και κλάδοι ασφάλισης υγείας που δεν θα μεταβιβάσουν τους πόρους υγείας στον ΕΤΑΥ θα είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν για τις ιατρικές υπηρεσίες βάσει ειδικού τιμολογίου.

Το ΕΤΑΥ κατανέμει τους πόρους του στα Περιφερειακά του Τμήματα σύμφωνα με δημογραφικά, επιδημιολογικά, κοινωνικά κ.λπ. χαρακτηριστικά.

«Κρίσιμο στοιχείο για την ανασυγκρότηση των υγειονομικών υπηρεσιών αποτελεί η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στον αστικό πληθυσμό (λόγω ύπαρξης κέντρων υγείας στην περιφέρεια).

Τόσο τα πολυϊατρεία του ΙΚΑ όσο και τα Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ έχουν το κύριο βάρος στην παροχή αυτών των υπηρεσιών και με κατάλληλη ρύθμιση μπορούν να απορροφήσουν ασφαλιστικούς φορείς που δεν έχουν κατάλληλες υποδομές.

Ακόμη, η ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας θα επιφέρει μείωση της ζήτησης υπηρεσιών δευτεροβάθμιας περίθαλψης, δεδομένου ότι θα μπορέσει να συγκρατήσει ένα μεγάλο μέρος της ζήτησης, το οποίο κατευθύνεται χωρίς λόγο στα νοσοκομεία» αναφέρει χαρακτηριστικά το μέλος της Επιτροπής.

Η πρόταση της Επιτροπής Σοφών περιλαμβάνει σειρά άμεσων μέτρων για τον εξορθολογισμό των δαπανών υγείας των ταμείων και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

 Ενιαίο πλαίσιο συμβάσεων με προμηθευτές νοσοκομειακών υπηρεσιών για τα 4 μεγάλα ταμεία.

 Κωδικοποίηση & επανατιμολόγηση ειδικών υλικών (καρδιολογικών, ορθοπεδικών κ.λπ).

 Κεντρική Ηλεκτρονική Εκκαθάριση Απαιτήσεων Προμηθευτών.

 Εφαρμογή ιατρικών πρωτοκόλλων.

 Ενιαίο πλαίσιο συμβάσεων – χρηματοδότησης υποδομών δημοσίου (ΙΚΑ – ΕΣΥ) και ιδιωτικού τομέα.

 Μηχανογραφική Εκκαθάριση απαιτήσεων & Έλεγχος αποζημίωσης ιδιωτικών κλινικών, νοσοκομείων και διαγνωστικών κέντρων.

 Δημόσιο διεθνή διαγωνισμό για την ανάδειξη προμηθευτών διαγνωστικών εξετάσεων.

 Ανακοστολόγηση διαγνωστικών εξετάσεων και ένταξη νέων στο σύστημα.

 Καθολικό Ηλεκτρονικό Προγραμματισμό Ιατρικών επισκέψεων και διαγνωστικών εξετάσεων σε κέντρα υγείας του ΕΣΥ και μονάδες υγείας ΙΚΑ – ιδιώτες ιατρούς.

 Εφαρμογή θετικής Λίστα Φαρμάκων. Ανακοστολόγηση Φαρμάκων Λίστας με το ίδιο κριτήριο – 3 χαμηλότερες τιμές Ε.Ε. Εξαίρεση από αποζημίωση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ).

 Καθολική Μηχανογράφηση για έλεγχο & εκκαθάριση απαιτήσεων (συνταγογραφίας – διακίνησης – εκτέλεσης) για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.

 Σημειώματα – Αναφορές σε ιατρούς – φαρμακοποιούς – Περιφερειακές Δ/νσεις Ταμείων για οικονομικό μέγεθος συνταγογραφίας τους σε σχέση με τον αντίστοιχο μηνιαίο μέσο όρο.

 Διασύνδεση με άλλες βάσεις δεδομένων (π.χ. ραντεβού μέσω 184 του ΙΚΑ & ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος ΙΚΑ) για διασταυρώσεις ελεγκτικών μηχανισμών.

 Εφαρμογή Νοσοκομειακής Συσκευασίας στα φάρμακα, που εξασφαλίζει ημερήσια δοσολογία ανά ασθενή και ατομική χορήγηση.

 Επανακαθορισμό των συσκευασιών που διατίθενται από ιδιωτικά φαρμακεία.

 Συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία ως κίνητρο προώθησης γενοσήμων φαρμάκων, με αντίστοιχη μείωση τιμής τους κατά 10%.

 Διαδικασία ακύρωσης κουπονιών – ετικετών φαρμάκων.

 Δικτυακή Πύλη Πληροφόρησης και Εξυπηρέτησης Φαρμακευτικής Περίθαλψης Ασφαλιστικών Ταμείων.

 Δημιουργία Φορέα Οικονομικής Αξιολόγησης Ιατρικής Τεχνολογίας. Απαραίτητο εργαλείο για κοστολόγηση και ένταξη στο σύστημα φαρμάκων, ειδικών υλικών, ιατρικών θεραπειών και επεμβάσεων.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Αυτά βέβαια που προτείνει ο κ. Λοπατατζίδης (και οι λοιποί) δεν είναι καινούργια.

Έχουν διατυπωθεί επισήμως από το 1994, από την ομάδα του Abel-Smith (στην οποία συμμετείχε και ο νύν βουλευτής Η. Μόσιαλος). Πολλά από αυτά δε, έχουν διατυπωθεί και στα Προγράμματα Ανάπτυξης της χώρας από το 1976, αλλά και αργότερα το 1983, όταν ιδρύθηκε το ΕΣΥ [τα έχω ξανααναφέρει άλλωστε παλιότερα εδώ]

Έχουν δηλαδή ηλικία 16-34 χρόνια.

Οι αποδείξεις βρίσκονται στη σελ. 43 της Αγγλικής έκδοσης και στη σελ. 48 της Ελληνικής έκδοσης:

B. Abel-Smith, J. Calltorp, M. Dixon, Ad. Dunning, R. Evans, W. Holland, B. Jarman, E. Mossialos: “Report on the Greek Health Services“, June 1994, Ministry of Health and Social Welfare of Greece, Pharmetrica S.A., Athens 1994

Αγγλική έκδοση, 3.9MB, 149 pages download

Ελληνική έκδοση, 5.7MB, 174 σελίδες download

ΥΓ

Υποτίθεται ότι η Ελληνική κοινωνία δεν ήταν έτοιμη να δεχθεί ενοποιήσεις ταμείων εκείνα τα χρόνια (όλοι μετρούσαν το πολιτικό κόστος και τρέμανε τις αντιδράσεις από τους "συνδικαλιστές"). Ένας από αυτούς που αντέδρασαν το 1983 στην τακτοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων υγείας ήταν ο τότε Πρόεδρος της Βουλής Ι. Αλευράς (βλ. σχετ. εδώ).

Έτσι, τα ταμεία φτάσανε σήμερα στο σημείο να μην "υπάρχει σάλιο" που είπε και ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος.

Για να δούμε τώρα. Θα γίνει τίποτα;

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 3 weeks later...

Χορός εκατομμυρίων ευρώ έχει στηθεί με τα 89 πανάκριβα νοσοκομειακά φάρμακα που πωλούνται ελεύθερα στην αγορά, με απόφαση της κυβέρνησης της Ν.Δ. Απόφαση που επιτρέπει τη διάθεσή τους και από τα φαρμακεία διογκώνει τη μαύρη τρύπα των ασφαλιστικών ταμείων τουλάχιστον κατά 120 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.

Είναι ενδεικτικό πως σε διάστημα δύο ετών τα Ταμεία ζημιώθηκαν με τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο ευρώ για ένα μόνο σκεύασμα, καθώς τα φαρμακεία βάζουν καπέλο 30% στην τιμή. Έτσι, ενώ για παράδειγμα, ένα αντικαρκινικό φάρμακο έχει χονδρική τιμή 5.176 ευρώ, από τα φαρμακεία πωλείται προς 7.254 ευρώ- δηλαδή, 2.078 ευρώ ακριβότερα.

Το αποτέλεσμα; Ιδιωτικό φαρμακείο, που λειτουργεί απέναντι από κεντρικό νοσοκομείο της Αθήνας, έκανε μέσα σε έναν μήνα 107.000

ευρώ τζίρο μόνο από των πώληση νοσοκομειακών φαρμάκων. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που νοσοκομειακοί και φαρμακευτικοί φορείς χαρακτηρίζουν τον νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης «δωράκι» προς κάποιους από τους 10.000 φαρμακοποιούς που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.

Δεν είναι τυχαίο πως σε αρκετές περιπτώσεις διαπιστώνεται κατακόρυφη αύξηση στην πώληση νοσοκομειακών φαρμάκων από ιδιωτικά φαρμακεία, γεγονός που οδηγεί στελέχη της αγοράς να κάνουν λόγο για «φαγοπότι» από το οποίο κερδισμένοι βγαίνουν γιατροί και φαρμακοποιοί και χαμένα τα ασφαλιστικά ταμεία.

Είναι ενδεικτικό πως οι πωλήσεις ενός νοσοκομειακού φαρμάκου (ενέσιμο αιματολογικό φάρμακο) αυξήθηκαν μέσα σε έναν χρόνο κατά 530%. Τα ασφαλιστικά ταμεία χρεώθηκαν για καθένα από τα σκευάσματα αυτά 1.500 ευρώ. Κι όμως, το όφελος για τα ταμεία θα ήταν 833.000 ευρώ, εάν τα ίδια φάρμακα χορηγούνταν από τα νοσοκομειακά φαρμακεία- η τιμή τους εκεί δεν ξεπερνά τα 1.120 ευρώ.

Συνταγογραφήσεις μαϊμού

Περιστατικά συνταγογράφησης μαϊμού καταγράφονται άλλωστε και στα δημόσια νοσοκομεία. Την Τρίτη η διευθύντρια του Φαρμακευτικού Τμήματος του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη, η κ. Αλίκη Τσακάλου, ανέφερε χαρακτηριστικά την περίπτωση παραγγελίας φαρμάκου 35.000 ευρώ για ασθενή που φερόταν ως καρκινοπαθής, παρ΄ ότι η ιστοχημική εξέταση βγήκε αρνητική!

Το θέμα ήδη βρίσκεται στο μικροσκόπιο του υπουργείου Υγείας. Είναι ενδεικτικό πως νέα τροπολογία επιτρέπει μεν και στα ιδιωτικά φαρμακεία να διακινούν αυτά τα νοσοκομειακά φάρμακα, αλλά υποχρεώνει τις φαρμακευτικές εταιρείες να τους τα προμηθεύουν στις ίδιες τιμές με εκείνες που προμηθεύουν τα νοσοκομεία, έτσι ώστε να μετριαστεί η «χασούρα» των ταμείων κατά 50%. Οι αντιδράσεις ωστόσο από την πλευρά των εταιρειών έχουν βάλει φρένο στην εφαρμογή της.

Παράλληλα, δεν έχει διευκρινιστεί το περιθώριο κέρδους των ιδιωτών φαρμακοποιών, με αποτέλεσμα να συνεχίζουν να πληρώνουν τα Ταμεία τα φάρμακα αυτά κατά 30% ακριβότερα απ΄ ό,τι θα πλήρωναν στα νοσοκομεία.

Μπήκαν στον χορό ιδιώτες φαρμακοποιοί

ΤΟ 1992 καθιερώθηκε για πρώτη φορά η χορήγηση κάποιων φαρμάκων σε εξωνοσοκομειακούς ασθενείς από τα φαρμακεία των νοσοκομείων. Το σκεπτικό ήταν να διευκολυνθούν βαριά πάσχοντες- κυρίως καρκινοπαθείς και νεφροπαθείς- που δεν έχουν άμεση πρόσβαση σε νοσοκομεία (για παράδειγμα κάτοικοι ακριτικών ή άγονων περιοχών), έτσι ώστε να τους δίνεται η δυνατότητα να συνεχίσουν τη θεραπεία τους κατ΄ οίκον κάτω από προϋποθέσεις.

Όμως, η λίστα αριθμούσε μόλις 17 σκευάσματα. Από τότε έως το 2006, όταν άνοιξε ο δρόμος να μπουν στον χορό ιδιώτες φαρμακοποιοί με τον νόμο περί «Μεταρρύθμισης του συστήματος φαρμακευτικής περίθαλψης», ο κατάλογος διευρύνθηκε και σήμερα έχουν φθάσει τα 89.

Σημειώνεται πως η προηγούμενη κυβέρνηση ανέβαλλε την εφαρμογή τής διάταξης από εξάμηνο σε εξάμηνο, αλλά υπέγραψε μια ασαφή εγκύκλιο που επέτρεπε και στα φαρμακεία να εκτελούν συνταγές με λιανική τιμή.

Οι επιπτώσεις ήταν άμεσες. Ο ΟΓΑ είδε τη φαρμακευτική κατανάλωση να επιβαρύνεται σημαντικά από τα 89 φάρμακα. Το ΙΚΑ εξέδωσε στις 21/1/2009 εγκύκλιο που επέτρεπε τη χορήγηση αυτών των 89 φαρμάκων μόνο από τα κρατικά νοσοκομεία, ενώ όσοι παρακολουθούνται από ιδιωτικές κλινικές παραπέμπονται στην κεντρική αποθήκη του ΙΚΑ.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εξετάζει το ενδεχόμενο να περιορίσει τον αριθμό των νοσοκομειακών φαρμάκων που πωλούνται από τα ιδιωτικά φαρμακεία, ώστε να περιοριστούν τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=4564559

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Σαρώνουν τις συνταγές του ΙΚΑ για να χτυπήσουν τα κυκλώματα

ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ, μέσω Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, θα οδηγούνται όσοι εντοπίζονται να παρανομούν (κλινικές, φαρμακεία, γιατροί κ.ά.) δήλωσε χθες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Α. Λοβέρδος, ενώ στα 250 εκατ. ευρώ υπολογίζεται το όφελος από τον περιορισμό των δαπανών στο ΙΚΑ μέσω του προγράμματος του μηχανογραφικού ελέγχου των συνταγών.

Ο κ. Λοβέρδος, που ενημερώθηκε χθες για τον ηλεκτρονικό έλεγχο των συνταγών, κατά τον οποίο έχουν σαρωθεί 80.000 συνταγές από την 1η Μαρτίου στο ΙΚΑ, επισήμανε ότι θα εξοικονομηθούν 250 εκατ. ευρώ φέτος για το μεγαλύτερο Ταμείο της χώρας, καθώς θα περιοριστούν η υπερσυνταγογράφηση, οι αναίτιες εξετάσεις σε συγκεκριμένα διαγνωστικά κέντρα και τα κυκλώματα γιατρών, φαρμακοποιών και ασφαλισμένων που δρουν εις βάρος των Ταμείων.

Ήδη άρχισε η πρώτη φάση ηλεκτρονικού ελέγχου συνταγογράφησης με σάρωση των συνταγών του ΙΚΑ πιλοτικά σε Λαμία και Λάρισα και από 1η Μαΐου σε όλη την Ελλάδα. Από το καλοκαίρι το πρόγραμμα θα επεκταθεί σε όλα τα Ταμεία και το όφελος υπολογίζεται στα 500 εκατ. ευρώ.

Το σύνολο των δαπανών του ΙΚΑ ανέρχεται σε 12,8 δισ. ευρώ. Από αυτά, το 29% (5,1 δισ.) αντιστοιχεί στις παροχές σε είδος, δηλαδή ιατρική, φαρμακευτική, νοσοκομειακή και πρόσθετη περίθαλψη. Μεγάλο μέρος του ποσού αυτού οφείλεται στην ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση.

Με αυτό το πρόγραμμα, όπως σημείωσε κατά την παρουσίαση ο διοικητής του ΙΚΑ κ. Θ. Αμπατζόγλου συγκεντρώνονται, καταχωρίζονται και ελέγχονται οι συνταγές και ακολούθως ενημερώνονται σχετικά τα φαρμακεία, τα υποκαταστήματα και η διοίκηση του Ταμείου. Επίσης, αποστέλλονται Ενημερωτικά Σημειώματα Συνταγογράφησης ατομικά σε κάθε συνταγογράφο, γιατρό και μονάδα υγείας.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4565472

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Ανήλθε στα 9,2 δισ. το 2009

Στο δυσθεώρητο ύψος των 5,1 δισ. ευρώ έφτασε το 2009 η φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα, ποσό που εκτοξεύεται στα 9,2 δισ. αν υπολογιστεί το σύνολο της δαπάνης (ασφαλιστικοί οργανισμοί, νοσοκομεία, φαρμακεία, φαρμακαποθήκες), τη στιγμή που στην Ισπανία των 47 εκατ. πολιτών το κόστος είναι 12 δισ. Τα σχετικά στοιχεία, που παρουσίασε χθες ο καθηγητής πολιτικής της Υγείας στο LondoSchool of Economics και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ηλίας Μόσιαλος, δείχνουν το διαχρονικά τεράστιο μέγεθος της σπατάλης και της κακοδιαχείρισης στον τομέα των φαρμάκων, που μάλιστα συνεχίζεται σε περίοδο δημοσιονομικού εκτροχιασμού.

Οπως προκύπτει από τις χθεσινές ανακοινώσεις, σημαντικό ρόλο στην εκτόξευση των φαρμακευτικών δαπανών διαδραμάτισαν εταιρείες, οι οποίες εκμεταλλεύτηκαν την άστοχη, όπως αποδεικνύεται, μέθοδο τιμολόγησης που είχε επιλεγεί. Ο νόμος προέβλεπε ότι οι τιμές ορίζονται με βάση τον μέσο όρο των τριών φθηνότερων τιμών σε χώρες της Ε.Ε. Ομως, οι εταιρείες φρόντιζαν τα νέα φάρμακά τους να κυκλοφορήσουν πρώτα μόνο στις τρεις ακριβές χώρες, Γερμανία, Σουηδία και Ολλανδία, και ακολούθως να διαμορφωθεί η τιμή στην Ελλάδα, ουσιαστικά με τον μέσο όρο των τριών ακριβότερων χωρών. Κατόπιν κυκλοφορούσαν τα νέα φάρμακά τους στις φθηνότερες χώρες της Ε.Ε., αφού όμως είχαν οριστεί οι ακριβές τιμές στην Ελλάδα.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση των δαπανών κατά 30% και προς αυτήν την κατεύθυνση η επικείμενη επαναφορά της λίστας συνταγογραφούμενων φαρμάκων θα συνοδεύεται με ειδικά μέτρα - «δικλίδες ασφαλείας».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_18/03/2010_394584

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Στα 9,2 δισ. ευρώ οι δαπάνες για τα φάρμακα

Μείωση κατά 30% είναι ο στόχος της κυβέρνησης για το 2010

Με ειδικά μέτρα - δικλίδες ασφαλείας θα συνοδεύεται η επικείμενη επαναφορά της λίστας συνταγογραφούμενων φαρμάκων με την οποία επιχειρείται μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης της χώρας μας. Το 2009 η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη έφτασε τα 5,1 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που η κυβέρνηση θέλει να μειώσει κατά 30% για το 2010.

Προαπαιτούμενα για να περιληφθεί ένα φάρμακο στη «λίστα» θα είναι η καταβολή από πλευράς φαρμακευτικής εταιρείας του rebate -δηλαδή η επιστροφή στα ασφαλιστικά ταμεία του 3% των χρημάτων που εισέπραξε το προηγούμενο έτος, ενώ θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνεται το φάρμακο σε λίστα άλλης ευρωπαϊκής χώρας.

Επιπλέον, θα θεσπιστεί η εσωτερική τιμή αναφοράς, από τη μέση τιμή των φαρμάκων της λίστας της ίδιας θεραπευτικής κατηγορίας στην οποία θα περιλαμβάνονται και τα γενόσημα (αντίγραφα φάρμακα). Αύξηση της τιμής ενός φαρμάκου πέραν της τιμής αναφοράς θα γίνεται μόνο με ειδική γνωμοδότηση από επιτροπή. Ρόλο σε αυτό θα διαδραματίζει η ταξινόμηση που θα λαμβάνει το φάρμακο με βάση ένα ειδικό σύστημα αξιολόγησης της κλινικής του αξίας.

Στα μέτρα αυτά αναφέρθηκε χθες ο καθηγητής πολιτικής της Υγείας στο LondoSchool of Economics και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Ηλίας Μόσιαλος, σε ομιλία του στο 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δημόσιας Υγείας και Υπηρεσιών Υγείας, ο οποίος δεν απέκλεισε νέα μέτρα από το ερχόμενο καλοκαίρι στην περίπτωση που η μείωση στη φαρμακευτική δαπάνη δεν είναι η επιθυμητή. Για να τονίσει δε την ανάγκη «εξορθολογισμού» του συστήματος ανέφερε ότι η συνολική φαρμακευτική δαπάνη (ασφαλιστικοί οργανισμοί, νοσοκομεία, φαρμακεία, φαρμακαποθήκες) στην Ελλάδα για το 2009 ανέρχεται στα 9,2 δισ. ευρώ όταν στην Ισπανία των 47 εκατομμυρίων πολιτών είναι 12 δισ. ευρώ.

Οσον αφορά τον τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων τόνισε ότι θα πρέπει να συνοδεύεται με ανακοστολόγηση τουλάχιστον ανά τρίμηνο. Σημείωσε δε ότι η τιμολόγηση με βάση τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών της Ευρώπης, όπως εφαρμόστηκε στο παρελθόν, δεν απέδωσε. Και αυτό διότι οι εταιρείες φρόντιζαν ώστε η Ελλάδα να είναι πάντα η 4η χώρα της Ε.Ε. στην οποία έπαιρναν τιμή τα φάρμακα, αφού είχαν προηγηθεί οι «ακριβές» Γερμανία, Σουηδία και Ολλανδία.

«Περικοπές» στα κέρδη

Τέλος, ο κ. Μόσιαλος επεσήμανε ότι θα πρέπει να εξετασθεί και το ενδεχόμενο «περικοπών» στα κέρδη των φαρμακοποιών. Οπως είπε, το ετήσιο εισόδημά τους είναι τουλάχιστον 200.000 ευρώ και κατά μέσο όρο δηλώνουν 11.000 ευρώ. Ο ίδιος προτείνει μείωση της τάξης του 10%-15% του ποσοστού κέρδους των φαρμακείων ή αλλαγή στον τρόπο αμοιβής τους (πάγια αποζημίωση ανά συνταγή ή με βάση το κόστος της συνταγής ή την τιμή του φαρμάκου).

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100030_18/03/2010_394567

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΑ κριτήρια για την ένταξη των φαρμάκων στη λίστα προωθεί η κυβέρνηση, ενώ μελετά και ψαλίδι στα κέρδη των φαρμακοποιών και των φαρμακευτικών εταιρειών. Σύμφωνα με τον βουλευτή Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ κ. Ηλία Μόσιαλο, προκειμένου να μειωθεί η συνολική φαρμακευτική δαπάνη παράλληλα με τον νέο τρόπο τιμολόγησης θα πρέπει να ληφθούν και άλλα μέτρα.

Ειδικότερα, κατά την ομιλία του στο 8ο Συνέδριο της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, ο κ. Μόσιαλος αναφερόμενος στους φαρμακοποιούς υποστήριξε ότι ενώ το μέσο ετήσιο εισόδημά τους είναι 300.000 ευρώ, φορολογούνται για 11.000 ευρώ. Δεδομένης της κατάστασης πρότεινε μεταξύ άλλων να μειωθεί στο 10%- 15% το ποσοστό κέρδους τους ή να οριστεί πάγια αμοιβή ανά συνταγή.

Σε ό,τι αφορά τη λίστα φαρμάκων, υπογράμμισε πως για να είναι αποτελεσματική η εφαρμογή της θα πρέπει να ληφθούν έξτρα μέτρα. Έτσι, για παράδειγμα, θέτει ως κριτήριο για την ένταξη ενός σκευάσματος στη λίστα το ότι πρέπει η φαρμακευτική εταιρεία να καταβάλει άμεσα την επιστροφή (rebate) της προηγούμενης χρονιάς. Με τον τρόπο αυτό, όπως τόνισε ο κ. Μόσιαλος, θα εξοικονομηθούν 160- 180 εκατομμύρια ευρώ.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4565692&ct=1

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Πολλά είναι, δεν αποτελει μεσο ορο... Μλκιες λεει...

Υπαρχουν μεν τετοια φαρμακεια(και με περισσοτερο), αλλα σε καμια περιπτωση δεν αποτελουν τον κανονα. Κατι λιγα ειναι, τα οποια εχουν και αντιστοιχα εξοδα(απειροι υπαλληλοι, ενοικιο, ικα κλπ)

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 4 weeks later...

Υπουργική απόφαση για 89 Φαρμακευτικά Ιδιοσκευάσματα

Αριθμ. ΔΥΓ3α/Γ.Π. 151509 (1)

Καθορισμός φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων, που χορηγούνται βάσει των διατάξεων του άρθρου 9 του νόμου 3457/2006 (ΦΕΚ Α΄93).

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ-ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Έχοντας υπόψη:

1.Τις διατάξεις του άρθρου 9 του ν. 3457/2006 (Α΄,93).

2. Το υπ’ αριθμ. 68749/24.10.2008 έγγραφο του ΕΟΦ.

3. Το γεγονός ότι με την απόφαση αυτή δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, ούτε στους προϋπολογισμούς των ασφαλιστικών οργανισμών, αποφασίζουμε:

1. Σε εξωτερικούς ασθενείς ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ και των ασφαλιστικών οργανισμών αρμοδιότητας Γ.Γ.Κ.Α.,που έχουν νοσηλευθεί και έχουν ανάγκη τακτικής παρακολούθησης για την αντιμετώπιση της πάθησής τους,χορηγούνται χωρίς συμμετοχή των ασφαλισμένων από τα φαρμακεία των κρατικών νοσοκομείων και τα ιδιωτικά φαρμακεία, τα ακόλουθα υψηλού κόστους φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα:

2. Όλα τα παραπάνω ιδιοσκευάσματα χορηγούνται χωρίς συμμετοχή και μόνο για τις εγκεκριμένες από τον ΕΟΦ ενδείξεις, σε κάθε μορφή και περιεκτικότητα της δραστικής τους ουσίας, καθώς και σε οποιαδήποτε συσκευασία κυκλοφορούν.

3. Το νοσοκομείο και τα ιδιωτικά φαρμακεία υποβάλλουν στον αρμόδιο ασφαλιστικό οργανισμό και τον ΟΠΑΔ τις εκτελεσθείσες συνταγές, με συγκεντρωτική ονομαστική κατάσταση των ασθενών−ασφαλισμένων και με το σύνολο της δαπάνης. Τα ιδιωτικά φαρμακεία υποχρεούνται να επικολλούν επί της συνταγής τις αντίστοιχες ταινίες γνησιότητας του ιδιοσκευάσματος. Η συνταγή συνοδεύεται από τη γνωμάτευση του θεράποντος ιατρού που έκανε τη διάγνωση στο νοσοκομείο και όπου απαιτείται, από την άδεια κυκλοφορίας του φαρμάκου, συμπληρωμένο το ειδικό έντυπο διάθεσής του.

4. Η δαπάνη για αγορά των πιο πάνω φαρμάκων βαρύνει τον ΟΠΑΔ και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και υπολογίζεται με βάση τη χονδρική τιμή του ιδιοσκευάσματος, προσαυξημένη κατά 5%.Ο ασφαλιστικός φορέας υποχρεούται στον άμεσο έλεγχο των συνταγών και στην απόδοση του χρηματικού ποσού. Θεωρημένο ακριβές αντίγραφο των εν λόγω συνταγών φυλάσσει το φαρμακείο του κρατικού νοσοκομείου για τη διαχείρισή του.

Οι υπ’ αριθμ. Φ.7/809/27.5.1999 (Β΄, 1227), Φ.7/2/1578/ 31.10.2002 (Β΄, 1417) και Φ.42000/3/12368/854/28.5.2003

(Β΄, 716) κοινές υπουργικές αποφάσεις καταργούνται από την έναρξη ισχύος της παρούσας. Συνταγές που εκτελούνται μέσα σε δύο μήνες από την έναρξη ισχύος της παρούσας και περιέχουν ιδιοσκευάσματα, που δεν περιλαμβάνονται στην εν λόγω απόφαση, εξοφλούνται στα νοσοκομεία από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και τον ΟΠΑΔ.Η παρούσα ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της

Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 19 Δεκεμβρίου 2008

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Φ. ΠΑΛΛΗ – ΠΕΤΡΑΛΙΑ Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

http://www.fskriti.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=54:high-cost-drugs&catid=34:2008-12-18-14-33-47&Itemid=65

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Αθήνα 8 Απριλίου 2010

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ

ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Με συμφωνία των δύο Υπουργείων παρατείνεται μέχρι τις 30-4 -2010 η διαδικασία χορήγησης από τα ιδιωτικά φαρμακεία των φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων για τη θεραπεία σοβαρών ασθενειών .

Μέχρι το διάστημα αυτό θα εκδοθεί για μόνιμη ρύθμιση του θέματος Κοινή Υπουργική Απόφαση που προβλέπεται από το νόμο 3816/2010.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Η εκτόξευση δαπανών στα νοσοκομεία οδηγεί την ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε δραστικά μέτρα περιορισμού σπατάλης και στον τομέα των φαρμάκων, με συνεχείς απολογισμούς και ελέγχους, που δεν αφήνουν κανένα περιθώριο της γνωστής, έως τώρα, ανεξέλεγκτης διακίνησής τους στα νοσοκομεία. Τα μέτρα θα ισχύσουν από αύριο και περιλαμβάνονται σε πολυσέλιδη εγκύκλιο της υπουργού Υγείας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, που μεταξύ άλλων προβλέπει:

Τα αποθέματα φαρμάκων στα νοσηλευτικά τμήματα δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις 15 ημέρες σε ό,τι αφορά φάρμακα γενικού συνταγολογίου. Στα φαρμακευτικά τμήματα τα αποθέματα κάθε είδους φαρμάκου (πρωτότυπο ή αντίγραφο) δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν την ποσότητα που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών του νοσοκομείου, για 30 ημέρες (για τα νοσοκομεία της Β’ και Γ’ Ζώνης) και για 20 ημέρες (για τα νοσοκομεία της Α’ Ζώνης).

Ατομική συνταγή χειρόγραφη ή ηλεκτρονική, η οποία δεν φέρει το όνομα του ιατρού (σφραγίδα και υπογραφή για τις χειρόγραφες), τη διάγνωση και την ημερήσια δοσολογία του φαρμάκου, δεν θα εκτελείται από το νοσοκομειακό φαρμακείο.

Η χορήγηση φαρμάκων από το φαρμακευτικό τμήμα κάθε νοσοκομείου γίνεται με ατομική συνταγή για φαρμακευτική αγωγή ενός εικοσιτετραώρου. Χορήγηση φαρμάκων πέραν του εικοσιτετραώρου επιτρέπεται μόνο για τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες.

Απαγορεύεται, με ευθύνη του γιατρού, η συνταγογράφηση φαρμάκων εκτός εγκεκριμένων ενδείξεων και δοσολογίας.

Ο διοικητής της Υ.Πε. θα ορίζει το νοσοκομείο φύλαξης του ορίου (stock) ασφαλείας ορισμένων υψηλού κόστους φαρμάκων ανά ομάδα νοσοκομείων (όπως μονοκλωνικά και φάρμακα εισαγωγής μέσω ΙΦΕΤ), ώστε να μην υπάρχουν πολλαπλά αποθέματα και συνεπώς συσσώρευση χρεών στα νοσοκομεία.

Ο αριθμός διαφορετικών φαρμάκων με την ίδια δραστική ουσία (πρωτότυπα και αντίγραφα) τα οποία υπάρχουν στο φαρμακευτικό τμήμα δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα τέσσερα.

Επιλέγονται για εισαγωγή ιδιοσκευάσματα για τα οποία, λόγω μεγαλύτερης συσκευασίας, προκύπτει χαμηλότερη τιμή ανά δόση.

ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ (ΠΡΩΗΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟΥ ΒΟΥΛΑΣ)

Μόνο το νοικοκύρεμα δεν εξαλείφει τα χρέη

Μαζί με τα μέτρα περικοπών και νοικοκυρέματος χρειάζεται πρόσθετη χρηματοδότηση το ΕΣΥ, τουλάχιστον στο επίπεδο της εξαγγελίας του 1% του προϋπολογισμού, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία χωρίς χρέη, επισημαίνουν άνθρωποι που γνωρίζουν από διοικητικές θέσεις και εκ των έσω τα προβλήματα των νοσοκομείων.

«Οσο ορθολογικά και να εργαστούν τα νοσοκομεία, όσες οικονομίες και περικοπές και να γίνουν, καλύπτουν μικρό μόνο μέρος του «ανοίγματος».

Αν δεν υπάρξει πρόσθετη επιχορήγηση από τον προϋπολογισμό, οι όποιες περικοπές, οικονομίες, ακόμα και αν εισπραχθούν όλες οι οφειλές των ταμείων, είναι αδύνατον να καλυφθούν οι ιδιαίτερα αυξημένες δαπάνες των υποχρεώσεων.

Αυτό δείχνει η εμπειρία όσων έχουν υπηρετήσει ως διοικητές νοσοκομείων του ΕΣΥ», εξηγεί στο «Εθνος της Κυριακής» ο μέχρι πρόσφατα διοικητής-πρόεδρος του ΔΣ του ΓΝ Ασκληπιείο Βούλας, οδοντίατρος MBA, Ηρακλής Καραγιώργος, που μας δίνει και μια «γεύση» του τι μπορεί να κάνει και τι όχι ένας «μάνατζερ» σε νοσοκομείο του ΕΣΥ.

«Οταν τα λειτουργικά έξοδα για υποχρεωτικές υπηρεσίες είναι περισσότερα από τα διαθέσιμα κονδύλια, δεν αντιμετωπίζονται με τη λογική που θα λειτουργούσε π.χ. ο ιδιωτικός τομέας, καταργώντας δηλαδή κλινικές ή τμήματα που δεν βγάζουν τα λεφτά τους. Πόσω μάλλον όταν συνεχώς προστίθενται στα νοσοκομεία νέες, αναγκαίες λειτουργίες, που φυσικά αυξάνουν τα έξοδα.

Στο Ασκληπιείο, ενώ είχαμε την περασμένη χρονιά 76 εκατ. ευρώ οφειλές προς προμηθευτές, την ίδια στιγμή έχουμε 45 εκατ. ευρώ απαιτήσεις από χρέη των ασφαλιστικών ταμείων προς το νοσοκομείο, που αν εισπραχθούν μειώνουν αμέσως το έλλειμμα στα 31 εκατ.». Τα τελευταία χρόνια το Ασκληπιείο από ορθοπαιδικό νοσοκομείο πέρασε στη δομή του γενικού νοσοκομείου. Αναβάθμισε και ανέπτυξε και άλλα τμήματα. Εξοπλίστηκε πλήρως το Ουρολογικό Τμήμα (π.χ. ψηφιακός λιθοτρίπτης, δύο συστήματα laser) καθώς και το Οφθαλμολογικό και το ΩΡΛ Τμήμα.

Επεκτάθηκε η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, εξοπλίστηκε και λειτούργησαν τρεις νέες κλίνες. Αναβαθμίστηκε το Καρδιολογικό Τμήμα και η εγκατάσταση στεφανιογράφου- αγγειογράφου βρίσκεται στην τελική φάση. Αναβαθμίστηκε το τμήμα της Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, ενώ το τμήμα της Εργοθεραπείας είναι πλέον μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα και από τα καλύτερα της Δυτικής Ευρώπης και των ΗΠΑ. Στο ακτινολογικό τμήμα μπήκαν συστήματα ψηφιοποίησης και δημιουργήθηκε νέα Μονάδα Μαστογραφίας.

Για το οικονομικό νοικοκύρεμα ο κ. Καραγιώργος μάς εξηγεί ότι «στο Νοσοκομείο εφαρμόστηκε το διπλογραφικό σύστημα και άρχισε η κατάρτιση και δημοσίευση ισολογισμών, ενώ προχωρεί εδώ και έναν χρόνο η λειτουργία ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος.

Εγιναν ενέργειες για την προαγωγή του εθελοντισμού, με αποτέλεσμα να έλθουν στο νοσοκομείο με δωρεές είδη εξοπλισμού αξίας 700.000 ευρώ. Ακόμη, το νοσοκομείο είναι στην τελική διαδικασία απόκτησης διαχειριστικής επάρκειας για την άντληση πόρων από το ΕΣΠΑ».

- Τι περιθώρια έχει, κ. Καραγιώργο, ένας μάνατζερ να αναπτύξει πρωτοβουλίες σ’ ένα νοσοκομείο του ΕΣΥ;

- «Προερχόμενος από τον ιδιωτικό τομέα και αναλαμβάνοντας τη διοίκηση ενός μεγάλου νοσοκομείου, όπως είναι το Ασκληπιείο Βούλας, διαπιστώνεις ότι ως διοικητής δεν έχεις στη διάθεσή σου κάποια βασικά εργαλεία αποτελεσματικής διοίκησης.

Κατ’ αρχάς δεν έχεις στη διάθεσή σου μια στοιχειωδώς επαρκή χρονικά θητεία για να σχεδιάσεις και να υλοποιήσεις ένα πρόγραμμα ανάπτυξης, αφού η θητεία σου είναι διετής.

Δεύτερον, δεν απολαμβάνεις τη στοιχειώδη εργασιακή ασφάλεια, αφού ο νομοθέτης έχει θεσπίσει πολύ απλά την «πρόωρη λύση της θητείας αζημίως για το Δημόσιο», χωρίς την πρόβλεψη οιασδήποτε αξιολόγησης.

Τρίτον, επειδή υπάρχει η ανωτέρω διάταξη, κάποιοι κομματικοί παράγοντες του νοσοκομείου, που στόχο έχουν κυρίως την προώθηση προσωπικών πολιτικών και βλέπουν ότι ο διοικητής αποτελεί εμπόδιο, θεωρούν τον διοικητή «αναλώσιμο» και χρειάζεται πολλές φορές να εξηγείς τα αυτονόητα και να απολογείσαι.

Τέταρτον, δεν υπάρχει ουδεμία δυνατότητα επιλογής στενών συνεργατών σου.

Πέμπτον, όταν αναλαμβάνεις καθήκοντα, ουδείς ασχολείται με το να σου θέσει τους βασικούς στρατηγικούς στόχους για τη λειτουργία του νοσοκομείου.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&pubid=11035063

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Η χορήγηση φαρμάκων από το φαρμακευτικό τμήμα κάθε νοσοκομείου γίνεται με ατομική συνταγή για φαρμακευτική αγωγή ενός εικοσιτετραώρου. Χορήγηση φαρμάκων πέραν του εικοσιτετραώρου επιτρέπεται μόνο για τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες.

Απαγορεύεται, με ευθύνη του γιατρού, η συνταγογράφηση φαρμάκων εκτός εγκεκριμένων ενδείξεων και δοσολογίας.

Αυτό είναι πρακτικά ανεφάρμοστο χωρίς

1) ηλεκτρονικό σύστημα ιατρικών εντολών-οδηγιών (όπως σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο)

2) κεντρικό φαρμακείο το οποίο φτιάχνει τα "χαρτάκια" με τα χάπια για κάθε άρρωστο προτού τα στείλει στους ορόφους για να τα δώσει τελικά το νοσηλευτικό προσωπικό

Με το παρόν σύστημα όπου ιατρικές οδηγίες γράφονται σε μπακαλόχαρτα και όπου τα χάπια βγαίνουν από τα κουτιά, συσκευάζονται και δίνονται από τις νοσηλεύτριες προκοπή δεν πρόκειται να δουν.

Απλά οι ειδικευόμενοι-είλωτες θα γράφουν και βιβλιάρια για τους εσωτερικούς ασθενείς.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.