Jump to content

sicko


n.cave

Recommended Posts

Χθες έτυχε να δω το ''sicko''. Είναι τόσο άσχημα τα πράγματα στις ΗΠΑ και τόσο ιδανικά στον Καναδά,την Αγγλία και τη Γαλλία όσο τα παρουσιάζει; Ή είναι υπερβολικός και παρουσιάζει την αλήθεια όπως αυτός θέλει εξυπηρετώντας συγκεκριμένα συμφέροντα; Όσοι το έχετε δει και έχετε δουλέψει στις Η.Π.Α.,τον Καναδά,την Αγγλία και τη Γαλλία,τι λέτε; Θα με ενδιέφερε να ακούσω.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Έχω εργαστεί Αγγλία-Καναδά. Τα συστήματα των δύο χωρών έχουν κοινές βάσεις: δημόσια περίθαλψη για όλους με μηνιαία συνεισφορά και προβλέψεις για ευπαθείς ομάδες, ανέργους κτλ. Κοινό στοιχείο επίσης ο GP/family doctor, από τον οποίο περνάνε τα πάντα. Κοινά στοιχεία οι συχνές καθυστερήσεις μέχρι να δει ο ασθενής τον ειδικό, σημαντική διαφορά η ανομοιογένεια της ποιότητας υποδομών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ακόμα πιο σημαντική διαφορά ότι στο Η.Β. υπάρχει ιδιωτικός τομέας παράλληλα με το δημόσιο, ενώ στον Καναδά δεν υπάρχει και οι Καναδοί χρησιμοποιούν αμερικάνικα νοσοκομεία ως τον ιδιωτικό τους τομέα, πχ αν δεν θέλουν να περιμένουν τη σειρά τους για κάποια ιατρική πράξη.

Δεν έχω ζήσει στις ΗΠΑ αλλά ως πολίτης θα προτιμούσα ένα δημόσιο, "δωρεάν" σύστημα περίθαλψης, όπως των ανωτέρω 2 χωρών.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Κοινά στοιχεία οι συχνές καθυστερήσεις μέχρι να δει ο ασθενής τον ειδικό, σημαντική διαφορά η ανομοιογένεια της ποιότητας υποδομών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Εννοείς ότι ένα δημόσιο νοσοκομείο του Λονδίνου έχει τεράστιες διαφορές από ένα δημόσιο μιας μικρότερης πόλης;Ή ότι ακόμη και στην πρωτεύουσα υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανάμεσα στα διάφορα δημόσια;Kαι θα μπορούσες να αντιστοιχίσεις με 2 ελληνικά ώστε να καταλάβω για τη διαφορά μιλάμε;

Ακόμα πιο σημαντική διαφορά ότι στο Η.Β. υπάρχει ιδιωτικός τομέας παράλληλα με το δημόσιο, ενώ στον Καναδά δεν υπάρχει και οι Καναδοί χρησιμοποιούν αμερικάνικα νοσοκομεία ως τον ιδιωτικό τους τομέα, πχ αν δεν θέλουν να περιμένουν τη σειρά τους για κάποια ιατρική πράξη.
Εννοείς ότι θα περάσουν τα σύνορα και θα νοσηλευτούν εντός των ΗΠΑ;Tόσο απλό είναι;

Δεν έχω ζήσει στις ΗΠΑ αλλά ως πολίτης θα προτιμούσα ένα δημόσιο, "δωρεάν" σύστημα περίθαλψης, όπως των ανωτέρω 2 χωρών.
Κι εγώ ασυζητητί,το θέμα είναι τι εννοούμε όταν λέμε δημόσιο,δωρεάν σύστημα.Είναι η δημόσια περίθαλψη σε Καναδά,Αγγλία και Γαλλία τόσο οργανωμένη και υψηλής ποιότητας όσο περιγράφεται στο ντοκιμαντέρ;Ιδίως τα όσα έδειξε για Γαλλία με άφησαν άφωνο.Γιατί αν είναι,πρέπει το Ε.Σ.Υ. και η πολιτική που το οδήγησε να είναι αυτό που είναι σήμερα,να πάνε να πνιγούνε να μη φαίνονται.

Στη Γαλλία υπάρχει ιδιωτικός τομέας;

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Στις ΗΠΑ όσο έχεις ασφάλεια δεν είναι τραγικά. Οι ασφάλειες είναι (Χοντρικά) 5 διαφορετικών ειδών

1. HMO - ιδιωτική όπου πηγαίνεις σε γιατρούς και νοσοκομεία συμβεβλημένα με την ασφαλιστική σου εταιρεία. Αν έχεις δουλειά συνήθως την πληρώνει κατά μεγάλο μέρος ο εργοδότης.

2. PPO - ιδιωτική όπου πηγαίνεις σε όποιο γιατρό ή νοσοκομείο θέλεις και η ασφαλιστική πληρώνει ένα μέρος από τις αμοιβές και τα υπόλοιπα τα πληρώνεις εσύ. Αν έχεις δουλειά συνήθως την πληρώνει κατά μεγάλο μέρος ο εργοδότης.

3. Medicare - δημόσια για όλους όσους είναι >65 ετών

4. Medicaid - δημόσια για όλους όσους πληρούν τα κριτήρια για να πάρουν medicaid - πχ ανάπηροι, διαβητικοί, κιρρωτικοί και πολλοί πολλοί άλλοι

5. COBRA (Consolidated Omnibus Budget Reconciliation Act of 1985 is a law passed by the U.S. Congress and signed by President Reagan that, among other things, mandates an insurance program giving some employees the ability to continue health insurance coverage after leaving employment.)

Επομένως μιλάμε για άτομα <65 ετών που ο εργοδότης δεν πληρώνει ασφάλεια, ή είναι άνεργοι, δεν είναι υποψήφιοι για medicaid, και δεν είναι υποψήφιοι ή δεν θέλουν να πληρώνουν COBRA αφού χάσουν την δουλειά τους. Τα απόλυτα νούμερα είναι εντελώς ηλίθια προσέγγιση, πχ 40.000.000 ανασφάλιστοι (σόρρυ αλλά και στην Ελλάδα που λένε ότι το χρέος είναι 300 εκατομμύρια, αν δεν το συγκρίνεις με το ΑΕΠ και το έλλειμμα δεν έχει νόημα, λαϊκιστές δημοσιογράφοι - κλείνει η παρένθεση). Το θέμα είναι το ποσοστό. Περίπου 15% των αμερικανών είναι ανασφάλιστοι.

Και μπορώ να σας πω με 1000% ότι κάποιοι είναι προκλητικά ανασφάλιστοι. Πχ έχω 2 co-interns που δεν ήθελαν να πληρώνουν $75 τον μήνα για ασφάλεια. Ή έχω ασθενείς που έχουν iphone, cable, κουβαλάν luis vuitton των $600 και σου λένε ωωω δεν έχω ασφάλεια. Τέλος πάντων μην γίνομαι κακιά.

Μια επίσκεψη στα επείγοντα μπορεί να στοιχίσει ας πούμε $1000. Αν έχεις ασφάλεια θα πληρώσεις τα $80. Αν δεν έχεις θα σου στείλουν τον λογαριασμό στο σπίτι. Αν δεν πληρώσεις...λειτουργούν ακριβώς όπως κάθε άλλος πιστωτής που δεν του πληρώνεις τα χρήματα.

Πολλοί αμερικανοί που δεν έχουν καμία από τις 1-5 ασφάλειες αφού λάβουν ένα λογαριασμό δεκάδων χιλιάδων δολλαρίων, γιατί μέσα στα νοσοκομεία λαμβάνουν συχνότατα την περίθαλψη που στην Ελλάδα λαμβάνεις σε ένα πανεπιστημιακό νοσοκομείο και παραπάνω, κάνουν πτώχευση και δεν πληρώνουν το χρέος. Βέβαια το να κάνεις πτώχευση δεν είναι ότι καλύτερο, γιατί μένεις χωρίς σπίτι, αυτοκίνητο, έχεις κακό credit και δεν μπορείς να ανοίξεις ούτε λογαριασμό στην τράπεζα. Τα χρέη όμως διαγράφονται.

Έχει τύχει να κάνω μία (1) ακτινογραφία στις ΗΠΑ όσο ήμουν χωρίς ασφάλεια και πλήρωσα το εξωφρενικό ποσό των $300. Για να έρθει να δει κάποιος παθολόγο στο resident's clinic κάνει $100. 'Ολο το σύστημα στηρίζεται σε μεγάλες αμοιβές των γιατρών, ασφαλιστικών, μεσαζόντων. Γιατί νομίζετε ο παθολόγος ξεκινάει με $120,000/ χρόνο...Επίσης στηρίζεται στο ότι ακόμα και το τελευταίο χωριό έχει μοναδίστα, νευροχειρουργό, καρδιολόγο, γαστρεντερολόγο, μαγνητικό, αξονικό, cath lab και endoscopy suite. Όχι μόνο παθολόγο, χειρουργό, γυναικολόγο, παιδίατρο.

Αλλά ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Η υγεία είναι ακριβή. Είναι άλλωστε το πολυτιμότερο αγαθό, σωστά; Δεν μου αρέσουν τα άκρα. Ούτε η υπερβολή των ΗΠΑ ούτε η "δημόσια" φακελακίσια/μιζαδόρικη "δωρεάν" υγεία.

Όσο ήμουν στο πανεπιστημιακό των Ιωαννίνων ως φοιτήτρια ένας Αλβανός (μαφιόζος κατά πάσα πιθανότητα) ήρθε στο πανεπιστημιακό ως ιδιώτης για ένα μπαλονάκι. Ξέρετε πόσα πλήρωσε; 1600 ευρώ cash. Σκεφτείτε πόσα μπαλονάκια κάνουν κάθε μέρα σε όλη την Ελλάδα, πού τα χρεώνουν αυτά και πόσα πληρώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Δεν ξέρω αν υπάρχει μέση λύση ή χρυσή λύση, ίσως το να περνούν όλοι από τον primary care physician είναι μια καλή λύση. Αλλά πχ στο UK έχω ακούσει ότι οι GPs είναι εξωφρενικά υψηλά αμοιβόμενοι (ζητώ συγνώμη αν αυτό δεν είναι αλήθεια).

Το παρακάτω διάγραμμα είναι από το national geographic. Για όσους δεν είναι συνηθισμένοι να διαβάζουν διαγράμματα, δείχνει πόσα χρήματα ξοδεύει η κάθε χώρα/κάτοικο για υγειονομική περίθαλψη και πόσο παραπάνω ζουν οι κάτοικοί της. Το καλύτερο endpoint στις μελέτες είναι η αύξηση του χρόνου ζωής εξάλλου. Επίσης το πάχος των γραμμών δείχνει αναλογικά πόσοι κάτοικοι έχουν επισκεφτεί γιατρό μέσα σε ένα έτος. Πολύ λεπτή γραμμή= λίγες επισκέψεις στον γιατρό, παχιά γραμμή=πολλές επισκέψεις στον γιατρό.

Θα δείτε ότι η ΗΠΑ έχουν ανά κάτοικο $7290 έξοδα σε υγειονομική περίθαλψη με λιγότερη επιβίωση (περίπου 78 χρόνια). Το UK είναι στον μέσο όρο $2992 με μο χρόνια 79.2, ο Καναδάς $3895 με ΜΟ 80 χρόνια περίπου κλπ.

Γι' αυτό ο Ομπάμα θέλει να δώσει σε όλους medicare...Αν και είναι πολύπλοκο...Πάντως για τον γιατρό είναι πολύ καλό να δουλεύει στις ΗΠΑ, και σε όλα τα teaching hospitals δεχόμαστε κάθε νόμιμο, παράνομο, ανασφάλιστο, ό,τι μπορείτε να φανταστείτε ασθενή.

post-412-126894557134_thumb.jpg

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Δεν προλαβαινω να τη διαβάσω ολόκληρη την ανάρτησή σου τώρα(θα το κάνω αύριο)αλλά από το λίγο που διάβασα...Έχεις δει το ''sicko''; Κατά το ήμισι σχολιάζει την ανύπαρκτη ασφάλεια όσων δεν έχουν να πληρώσουν και κατά το υπόλοιπο μισό σχολιάζει το πώς λειτουργούν οι ασφαλιστικές. Ψάχνουν να βρουν λόγο για να μην καλύψουν τα έξοδα περίθαλψης του ασφαλιζμένου.Το έχουν κάνει τέχνη,λέει.Έχουν ειδικούς υπαλλήλους εξειδικευμένους για τη διαδικασία αυτή.Και ένας γιατρός τόσο καλύτερος θεωρείται όσο περισσότερες αιτήσεις,κόβει!Επίσης επειδή τα πάντα χρειάζονται έγκριση από την ασφάλειά σου, στην περίπτωση επείγοντος περιστατικού μπορεί να πας αδιαβάστος.........Και για κάθετί που λέει υπάρχει και άτομο που καταγγέλει επώνυμα στην κάμερα.Ίσως λαικίζει ο Μοοre λίγο σε κάποια σημεία αλλά αν είναι αλήθεια έστω και τα μισά από τα όσα καταγγέλει,είναι τραγικό.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Δεν το έχω δει. Υπάρχουν ιδιωτικά νοσοκομεία που λειτουργούν έτσι. Και γιατροί επίσης. Είναι σαν να πας στο Υγεία χωρίς ασφάλεια ή χωρίς να πληρώσεις. Θα σε διώξουν.

Αν έρθουν σε πανεπιστημιακό νοσοκομείο κανείς ποτέ δεν θα τους διώξει, το ξέρω γιατί τους έχω καθημερινά στο service, ασθενείς που δεν μιλούν καν αγγλικά, παράνομους μετανάστες, φυσικά ανασφάλιστους και μένουν (και καλά κάνουν) 10 μέρες μονάδα, 10 μέρες με ΜΑΦ και 1 μήνα στο νοσοκομείο με τις πιο ακριβές εξετάσεις που φαντάζεσαι, με ενδοσκοπήσεις, με καθετηριασμούς... θυμάμαι μια ασθενή με σαρκοείδωση που έκανε διπλή μεταμόσχευση πνευμόνων, 3-4 κιρρωτικούς που έκαναν μεταμόσχευση ήπατος, όλοι ανασφάλιστοι. Μπορεί μετά να πρέπει να πληρώσουν κάνοντας πτώχευση όπως εξηγώ, με την πτώχευση δεν υποχρεώνεται να πληρώσει τα νοσήλεια, βέβαια με την πτώχευση όπως εξήγησα, καταστρέφεται η ζωή σου, χάνεις τα πάντα. Αλλά διαγράφονται τα χρέη σου.

Οι ασφαλιστικές κάνουν την δουλειά τους και τα νοσοκομεία την δική τους. Έχουν ειδικούς υπαλλήλους, τους coders που ελέγχουν τα σημειώματά ασθενών μας και μας βάζουν να τα γράφουμε έτσι ώστε να πληρώσει η ασφαλιστική. Σιγά μην χάσουν τα νοσοκομείων όσα τους χρωστάνε οι ασφαλιστικές.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Δεν το έχω δει. Υπάρχουν ιδιωτικά νοσοκομεία που λειτουργούν έτσι. Και γιατροί επίσης. Είναι σαν να πας στο Υγεία χωρίς ασφάλεια ή χωρίς να πληρώσεις. Θα σε διώξουν.

Αν έρθουν σε πανεπιστημιακό νοσοκομείο κανείς ποτέ δεν θα τους διώξει, το ξέρω γιατί τους έχω καθημερινά στο service, ασθενείς που δεν μιλούν καν αγγλικά, παράνομους μετανάστες, φυσικά ανασφάλιστους και μένουν (και καλά κάνουν) 10 μέρες μονάδα, 10 μέρες με ΜΑΦ και 1 μήνα στο νοσοκομείο με τις πιο ακριβές εξετάσεις που φαντάζεσαι, με ενδοσκοπήσεις, με καθετηριασμούς... θυμάμαι μια ασθενή με σαρκοείδωση που έκανε διπλή μεταμόσχευση πνευμόνων, 3-4 κιρρωτικούς που έκαναν μεταμόσχευση ήπατος, όλοι ανασφάλιστοι. Μπορεί μετά να πρέπει να πληρώσουν κάνοντας πτώχευση όπως εξηγώ, με την πτώχευση δεν υποχρεώνεται να πληρώσει τα νοσήλεια, βέβαια με την πτώχευση όπως εξήγησα, καταστρέφεται η ζωή σου, χάνεις τα πάντα. Αλλά διαγράφονται τα χρέη σου.

Οι ασφαλιστικές κάνουν την δουλειά τους και τα νοσοκομεία την δική τους. Έχουν ειδικούς υπαλλήλους, τους coders που ελέγχουν τα σημειώματά ασθενών μας και μας βάζουν να τα γράφουμε έτσι ώστε να πληρώσει η ασφαλιστική. Σιγά μην χάσουν τα νοσοκομείων όσα τους χρωστάνε οι ασφαλιστικές.

Δε λέει τίποτα το ότι θα δεχθούν τον οποιοδήποτε στο πανεπιστημιακό γιατί μετά θα του έρθει το check των χιλιάδων ή και δεκάδων χιλιάδων δολλαρίων στο σπίτι. Πώς υποτίθεται θα τα πληρώσει; Ένα πρόβλημα υγείας σου στοιχίζει χρέη μιας ολόκληρης ζωής. Παρακαλάς το Θεό να μην πάθεις τίποτα και καταστραφεί η ζωή σου.

Επίσης, ξανατονίζω ότι το ντοκιμαντέρ καταγγέλει ότι όλες οι ασφάλειες λειτουργούν με τον τρόπο που περιγράφω στην ανάρτηση επάνω και όχι κάποιες από αυτές.Καταγγέλει, ότι ενώ πληρώνεις την ασφάλειά σου, η ασφάλεια κοιτάει να σε φάει, κάνει φύλλο και φτερό κάθε αίτησή σου ώστε να βρει αδύναμα σημεία και να αποφύγει να πληρώσει τη θεραπεία σου. Και ασφαλισμένος, λοιπόν, να είσαι, δεν είναι σίγουρο ότι αν συμβεί κάτι θα έχεις τη θεραπεία που χρειάζεσαι. Αλλά ακόμη κι αν κάποιο νοσοκομείο σου προσφέρει τη θεραπεία χωρίς να απαιτεί προέγκριση από την ασφάλεια όπως τα πανεπιστημιακά που λες, μπορεί να είσαι χρεωμένος μια ζωή μετά επειδή η ασφάλεια θα κρίνει ότι δε δικαιούσαι τα χρήματα που στοίχισε η θεραπεία σου.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Κι επειδή κάθε ιατρική εργασία στα ιδιωτικά, απαιτεί προέγκριση από την ασφάλειά σου, στην περίπτωση επειγόντων περιστατικών τι κάνεις; Θέλω να πω...΄Έχεις μια ασφάλεια σύμφωνα με την οποία δικαιούσαι περίθαλψη από το τάδε και το δείνα κορυφαίο ιδιωτικό νοσοκομείο. Στην περίπτωση επείγοντος περιστατικού, στο δημόσιο θα περιθαλπείς θες-δε θες, αφού για να μπεις στο ιδιωτικό απαιτείται προέγκριση από την ασφάλεια, την οποία προφανώς δε μπορείς να έχεις όταν το περιστατικό είναι επείγον. Κάποιος έκοψε τα δάχτυλά του ενώ δούλευε ή είχε ένα αυτοκινητικό ατύχημα. Είναι προφανές ότι η περίθαλψη πρέπει να είναι άμεση. Προέγκριση από την ασφάλεια προφανώς δε μπορείς να έχεις σε μια τέτοια περίπτωση, οπότε αναγκαστικά σε δέχεται το δημόσιο, έτσι δεν είναι; Και μπορεί στο τέλος να χρειαστεί να πληρώσεις αυτή τη θεραπεία στο δημόσιο ο ίδιος, επειδή η ασφάλεια δεν έδωσε τελικά έγκριση για τον τάδε και δείνα ηλίθιο λόγο, ένας εκ των οποίων θα μπορούσε να είναι το ότι δεν καλύπτει τα έξοδα σε νοσοκομεία μη συμβεβλημένα με αυτή, όπως το δημόσιο στο οποίο περιθάλπηκε ο ασθενής. Οξύμωρο και παράλογο. Δεν είναι;

Αυτά κατάλαβα από το ντοκιμαντέρ. Αν νομίζετε ότι κάτι παρανόησα ή κάτι από αυτά που καταγγέλει δεν υφίστανται, σχολιάστε ελεύθερα.Γι΄ αυτό άνοιξα το θέμα...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Οι δαπάνες υγείας είναι τεράστιες στις ΗΠΑ γι'αυτό δεν υπάρχει αμφιβολία. Δεν είμαι ασφαλίστρια να ξέρω τί ακριβώς συμβαίνει, όλες οι ασφάλειες καλύπτουν ένα ποσοστό ή όλη τη νοσηλείας σε "δημόσιο" νοσοκομείο (δεν υπάρχει δημόσιο στην χώρα που γέννησε τον καπιταλισμό αλλά αυτό είναι άλλη κουβέντα, εννοείς teaching ή community hospital, δλδ non-for-profit νοσοκομεία). Σε περίπτωση επείγοντος αν πας κάπου που η ασφάλειά σου δεν καλύπτει ή δεν έχεις ασφάλεια, σε σταθεροποιούν και σε μεταφέρουν. Επίσης δεν προσφέρουν όλα τα νοσοκομεία όλες τις υπηρεσίες, δλδ αυτό με τα κομμένα δάχτυλα πχ στην πολιτεία του Οχάιο (~10.000.000 κάτοικοι) θα υπάρχουν 6-7 νοσοκομεία να κάνουν τέτοιες επεμβάσεις, συνήθως τα τριτοβάθμια πανεπιστημιακά. Να μου πεις για κάταγμα ισχίου να συμφωνήσω ότι ναι μπορεί να μην σε κρατήσουν. Υπάρχει κι αυτός ο λόγος που δεν τα κρατάνε τα μικρά νοσοκομεία. Πρέπει να το δω το sicko να σου πω τί είναι αλήθεια και τί είναι. Αλλά ισχύει ότι η υγεία είναι πανάκριβη. Και περιμένουν ή να πληρώσεις - εσύ, η ασφάλεια ή και οι δύο, ή να κυρήξεις πτώχευση. Το 50% των πτωχεύσεων είναι για λογαριασμούς υγείας.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.