Jump to content

Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων απο το Κονγκρέσο


Holly

Recommended Posts

Αγνοώντας την έκκληση της κυβέρνησης Ομπάμα αλλά και τις πιέσεις της Τουρκίας, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου υπερψήφισε χθες απόφαση με την οποία αναγνώρισε την γενοκτονία των Αρμενίων με διαφορά μόλις μιας ψήφου. Η Αγκυρα απάντησε άμεσα ανακαλώντας τον πρεσβευτή της από την Ουάσιγκτον.

Η τουρκική τηλεόραση μετέδωσε ζωντανά χθες την ψηφοφορία και την υιοθέτηση της απόφασης από τα μέλη της επιτροπής με 23 ψήφους υπέρ και 22 κατά. Αν και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η απόφαση θα φτάσει για έγκριση στην ολομέλεια του Κογκρέσου (ανάλογη απόφαση είχε υπερψηφιστεί και το 2007 χωρίς να φτάσει στην ολομέλεια έπειτα από πιέσεις της κυβέρνησης Μπους), η Αγκυρα πραγματοποίησε άμεσα την απειλή της και ανακάλεσε τον πρέσβη της Ναμίκ Ταν, «για διαβουλεύσεις». Αμεση ήταν και η αντίδραση του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έκανε λόγο για «σοβαρό πλήγμα» στις σχέσεις της χώρας του με τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την εξομάλυνση των τουρκοαρμενικών σχέσεων. Η Αρμενία, από την πλευρά της, χαιρέτισε την απόφαση ως «μια επιπλέον απόδειξη του αμερικανικού λαού στις οικουμενικές ανθρωπιστικές αξίες κι ένα σημαντικό βήμα προς την πρόληψη των εγκλημάτων εναντίον της ανθρωπότητας», όπως δήλωσε ο Αρμένιος υπουργός Εξωτερικών Εντουαρντ Ναλμπάντιαν.

Το παρασκήνιο

Της ψηφοφορίας προηγήθηκε ένα πολύ έντονο παρασκήνιο. Ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπαράκ Ομπάμα κατά την οποία, σύμφωνα με την εφημερίδα «Χουριέτ», ζήτησε από τον Αμερικανό ομόλογό του να κάνει χρήση της επιρροής του και να εμποδίσει τη λήψη μιας απόφασης η οποία θα μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες στις σχέσεις των δύο συμμάχων. Ανάλογη έκκληση προς τους Αμερικανούς βουλευτές είχε κάνει και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου. Το μήνυμα προς τον επικεφαλής της Επιτροπής, Χάουαρντ Μπέρμαν ανέλαβε να περάσει η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον σε συνάντηση που είχαν προχθές, τονίζοντας στον δημοκρατικό βουλευτή και επικεφαλής της Επιτροπής ότι μια τέτοια κίνηση «θα μπορούσε να εμποδίσει την πρόοδο στην εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στην Τουρκία και την Αρμενία». Χθες, ωστόσο, ο Χάουαρντ Μπέρμαν κάλεσε τους συναδέλφους του να υπερψηφίσουν την απόφαση. «Οι Τούρκοι λένε ότι η υπερψήφιση της απόφασης θα έχει τρομακτικές συνέπειες στις διμερείς μας σχέσεις και πράγματι μπορεί να υπάρξουν κάποιες συνέπειες», δήλωσε ο Χάουαρντ Μπέρμαν προσθέτοντας: «Πιστεύω, όμως, ότι η Τουρκία αξιολογεί τις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες τουλάχιστον όσο αξιολογούμε εμείς τις σχέσεις μας με την Τουρκία». Ο Μπέρμαν χαρακτήρισε «ζωτικό» σύμμαχο την Τουρκία, επισημαίνοντας όμως ότι «τίποτε δεν τη δικαιολογεί να κλείνει τα μάτια της στην πραγματικότητα της γενοκτονίας των Αρμενίων». Τον περασμένο χρόνο η Τουρκία και η Αρμενία υπέγραψαν ένα πρωτόκολλο για την ομαλοποίηση των σχέσεων τους, αλλά δεν έχει τεθεί προς ψηφοφορία στα κοινοβούλια των δυο χωρών. Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Μπαράκ Ομπάμα με τον Αμπντουλάχ Γκιουλ ζήτησε από τον Τούρκο πρόεδρο την επίσπευση της επικύρωσης του πρωτοκόλλου.

και το λινκ: http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4563531&ct=2

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Και...;

Πάντως θα έχει φάση να δούμε τι θα γίνει αν ψηφιστεί τελικά στην ολομέλεια. Θα συμμαχήσουν με το Ιράν; Δεν παλεύονται οι γείτονες.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.