Jump to content

Το σκάνδαλο του ρομπότ!


anastasiostheodoridis

Recommended Posts

Πώς μια υπουργική απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης λειτούργησε προς όφελος συγκεκριμένης ιδιωτικής κλινικής

Το σκάνδαλο του ρομπότ!

Βάφτισαν μια πανάκριβη μέθοδο με την εμπορική ονομασία ενός μηχανήματος

Με το όνομα ενός πανάκριβου ρομποτικού μηχανήματος, του CyberΚnife, «κυκλοφορεί» την τελευταία τριετία στην Ελλάδα η ιατρική μέθοδος στερεοτακτικής ακτινοθεραπείας. Με την εφαρμογή αυτής της μεθόδου είναι δυνατή η θεραπευτική αντιμετώπιση προβλημάτων που χρειάζονται ακτινοθεραπεία, όπως καλοήθεις ή καρκινικοί όγκοι, αγγειακές δυσπλασίες, μηνιγγειώματα κτλ. Καθώς το εν λόγω μηχάνημα έχει ταυτιστεί «επίσημα» στην Ελλάδα με την ιατρική μέθοδο και το διαθέτει μόνο μία ιδιωτική υγειονομική μονάδα πρωτοβάθμιας περίθαλψης, όλοι οι ασφαλισμένοι μεγάλων Ταμείων των οποίων το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί με την εφαρμογή αυτής της μεθόδου προωθούνται στο συγκεκριμένο ιδιωτικό κέντρο. Με τις ευλογίες του κράτους. Και βέβαια τα κέρδη του ιδιωτικού κέντρου, που έχει το μονοπώλιο σε αυτόν τον τομέα, είναι μεγάλα. Το κόστος της θεραπείας φθάνει στα 12.500 ευρώ (για την κύρια συνεδρία 11.500 ευρώ, την πρώτη συμπληρωματική 800 ευρώ και για κάθε επόμενη 200 ευρώ) και καλύπτεται από το ΙΚΑ, τον ΟΓΑ και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς.

Παρ΄ ότι έχουν περάσει τρία χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του CyberΚnife στην Ελλάδα, το θέμα εξακολουθεί να προκαλεί τριγμούς στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας. Οι αντιδράσεις στελεχών του υπουργείου Υγείας, αλλά και εκπροσώπων μεγάλων ιδιωτικών κλινικών είναι έντονες για την «ευνοϊκή», όπως υποστηρίζουν, μεταχείριση ενός διαγνωστικού κέντρου από την προηγούμενη κυβέρνηση. Αποτελεί παράδοξο και κατά πολλούς σκάνδαλο το γεγονός ότι στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως είχε δημοσιευθεί τον Φεβρουάριο του 2007 η εμπορική ονομασία του μηχανήματος CyberΚnife ως τεχνική θεραπείας, αποκλείοντας κατ΄ αυτόν τον τρόπο τη συνεργασία των ασφαλιστικών οργανισμών με υγειονομικές μονάδες οι οποίες διαθέτουν (ή θα μπορούσαν να διαθέτουν) παρόμοιο ρομποτικό μηχάνημα από άλλη εταιρεία. Οι εκπρόσωποι μεγάλου ιδιωτικού νοσοκομείου, το οποίο έχει αποκτήσει μηχάνημα με άλλη ονομασία, καταγγέλλουν ότι έχουν «φάει πόρτα» τρεις φορές μέχρι στιγμής από τις αρμόδιες Αρχές, στην προσπάθειά τους να πάρουν το «πράσινο φως» για την κάλυψη του κόστους από τα ασφαλιστικά ταμεία. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το θέμα έχει απασχολήσει την υπουργό Υγείας κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου , η οποία το ανέπεμψε στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας. Στερεοτακτική και φθηνότερη

«Η δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως μιας θεραπείας με την εμπορική ονομασία του μηχανήματος είναι παγκόσμια πρωτοτυπία» δηλώνει προς «Το Βήμα» στέλεχος του χώρου της Υγείας που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του. Σημειώνει δε ότι «το ελληνικό Δημόσιο έχει εγκρίνει τη λειτουργία ενός συγκεκριμένου μηχανήματος συγκεκριμένης εταιρείας και όχι την ίδια την ιατρική μέθοδο. Ετσι όλοι οι λοιποί ανταγωνιστές του κλάδου δεν εντάσσονται στην κρατική τιμολόγηση, παρ΄ ότι τεχνολογικά τα μηχανήματά τους είναι ισάξια, ίσως και ανώτερα».

Στην επιστολή τους προς την υπουργό Υγείας οι επικεφαλής μεγάλου ιδιωτικού νοσηλευτηρίου διευκρινίζουν ότι η τεχνική «Στερεοτακτική Ακτινοχειρουργική υπό Απεικονιστική Καθοδήγηση σε συγχρονισμό με την αναπνοή», η οποία στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως αναφέρεται με την εμπορική ονομασία του μηχανήματος, μπορεί να πραγματοποιηθεί και από ένα σύνολο άλλων μηχανημάτων. «Η πρακτική του Ελληνικού Δημοσίου να εγκριθεί η εμπορική ονομασία συγκεκριμένης εταιρείας», τονίζεται στην επιστολή, «αντί για την περιγραφή της επιστημονικής μεθόδου αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία, καθώς η πράξη ονομάζεται παγκοσμίωςSRS (Stereotactic Radio Surgery) και δεν υπάρχει σε καμία άλλη χώρα έγκριση συγκεκριμένης εμπορικής ονομασίας.Η πράξη αυτή δημιουργεί μονοπώλιο,βλάπτει ευθέως και χωρίς αιτιολογία τον ανταγωνισμό και προσκρούει σε σειρά κανόνων της ευρωπαϊκής νομοθεσίας» .

Μάλιστα σημειώνουν ότι η ίδια θεραπεία σε άλλες χώρες κοστίζει λιγότερο- περίπου 9.500 ευρώ αντί 12.500 ευρώ στην Ελλάδα. «Οταν υπάρχει μονοπώλιο,με τον...νόμο, οι τιμές παραμένουν υψηλές» σχολιάζουν.

Επιστολές διαμαρτυρίας

Επιστολές και από συγγενείς ασθενών έχει δεχθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυρία Ξενογιαννακοπούλου, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι «η περίπτωση αυτή είναι σκανδαλιστικά ευνοϊκή συνεργασία με το Σύστημα Υγείας». Από έρευνα που έκαναν οι ίδιοι, διαπίστωσαν ότι «η ονομασία CyberΚnife δεν αποτελεί περιγραφή της στερεοτακτικής ακτινοθεραπείας, αλλά εμπορική ονομασία ενός συγκεκριμένου μηχανήματος... Ο χαρακτηρισμός αυτής της θεραπείας, που παρέχεται με ιδιαίτερα υψηλό νοσήλιο ως “τεχνική CyberΚnife”», σημειώνουν, «αποκλείει άλλα μηχανήματα που εκτελούν την ίδια, αντίστοιχη ή πιο σύγχρονη στερεοτακτική ακτινοχειρουργική και στερεί τη δυνατότητα από τον ασθενή να συγκρίνει και να αξιολογήσει τυχόν βελτιωτικές διαφορές μεταξύ των μηχανημάτων και να επιλέξει την καταλληλότερη για αυτόν θεραπεία».

Σημειωτέον ότι στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) έχουν υποβληθεί αιτήματα για την κάλυψη του κόστους της θεραπείας σε μηχανήματα ανάλογα του CyberΚnife αλλά ως προσφάτως δεν είχε δοθεί απάντηση.

Τι γράφει το ΦΕΚ

Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η μέθοδος της στερεοτακτικής ακτινοθεραπείας περιγράφεται ως εξής: «Καθορίζουμε το νοσήλιο της Ακτινοχειρουργικής Θεραπείας με την τεχνική CyberΚnife που διενεργείται σε νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές σε ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ, ΙΚΑ, ΟΓΑ κ.λπ. ασφαλιστικών οργανισμών. Για την κύρια συνεδρία στο ποσό των έντεκα χιλιάδων πεντακοσίων ευρώ (11.500,00 ευρώ), την πρώτη συμπληρωματική στο ποσό των οκτακοσίων ευρώ (800 ευρώ) και την όποια επόμενη στο ποσό των διακοσίων ευρώ (200 ευρώ). Στην τιμή αυτή συμπεριλαμβάνονται όλες οι ιατρικές πράξεις (κλινικά ή εργαστηριακά) που αφορούν την πραγματοποίηση της θεραπείας και όλα τα χρησιμοποιούμενα υλικά για την εκτέλεση της θεραπείας. Δεν συμπεριλαμβάνονται οι ημέρες νοσηλείας σε τμήματα ή ΜΕΘ που πιθανόν να απαιτηθούν από τυχόν επιπλοκές της θεραπείας και τα φάρμακα που η ημερήσια δόση ξεπερνά το νοσήλιο της Γ΄ θέσης του Δημοσίου. Η ανάγκη για συμπληρωματική/ές θεραπεία/ες θα πρέπει να γνωστοποιείται και να αιτιολογείται από την αρχή στα ασφαλιστικά ταμεία». Την απόφαση υπογράφουν οι πρώην υπουργοί κκ. Δ. Αβραμόπ**λος (Υγείας) και Σ. Τσιτουρίδης (Απασχόλησης) και ο πρώην υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Π. Δούκας.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=312651&dt=31/01/2010

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.