Jump to content

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΙΤΗ ,BIBΛΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ


filpolis

Recommended Posts

Οι εικόνες που έρχονται από την Αϊτή, που επλήγη από τον σεισμό των 7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, δεν θυμίζουν σε τίποτα αυτές από το φονικό τσουνάμι στην Ινδονησία του 2004. Είναι εικόνες ακόμα πιο φρικιαστικές, βλέποντας μια χώρα – τη φτωχότερη του Δυτικού κόσμου – σε πλήρη αποσύνθεση, με ανθρώπους που δεν μπορούν να λάβουν ούτε τη στοιχειώδη ιατρική βοήθεια. Ο αριθμός των νεκρών δεν είναι υπολογίσιμος, καθώς διαφορετικές αναφορές κάνουν λόγο για 30.000 νεκρούς, ή 50.000 νεκρούς, ή 100.000 νεκρούς, ή ακόμα να φτάνουν και το μισό εκατομμύριο.

Η νύχτα στην Αϊτή ήταν απελπιστική. Οι Αϊτινοί κοιμούνται στους δρόμους, όπου βρουν, ανάμεσα σε πτώματα, χωρίς τις βασικές συνθήκες υγιεινής, το νερό, το ηλεκτρικό ρεύμα έχουν διακοπεί, το φαγητό είναι ανύπαρκτο, και οι λιγοστή βοήθεια που υπάρχει, κυρίως από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, αδυνατεί να τα βγάλει πέρα.

Η μάχη με το χρόνο αφορά στο ξέσπασμα επιδημιών, καθώς οι νεκροί βρίσκονται στους δρόμους, σε πολλές περιπτώσεις χωρίς καν να έχουν σκεπαστεί, ενώ η έλλειψη τροφής και νερού συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη ασθενειών.

Η οργάνωση «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» έχει καταφέρει να μαζέψει ένα ιατρικό προσωπικό των 100 ατόμων, αν και στη χώρα πριν το σεισμό βρίσκονταν περί τους 800 εθελοντές, οι περισσότεροι εκ των οποίων ή έχουν σκοτωθεί ή αγνοούνται μετά τον σεισμό. Το ένα από τα τρία ιατρικά κέντρα έχει καταρρεύσει, ενώ τα δύο εναπομείναντα έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές, και εκεί προσπαθούν τουλάχιστον να παράσχουν τη βασική φροντίδα σε τραυματισμένους.

Όμως η τα φάρμακα λιγοστεύουν, ενώ δεν υπάρχει ρεύμα για να πραγματοποιηθούν τουλάχιστον οι επείγοντες εγχειρήσεις σε ανθρώπους που πρέπει και είναι πολλοί: σύμφωνα με τους ΓΧΣ έχουν μετρηθεί τουλάχιστον 500 περιπτώσεις επείγουσας εγχείρισης.

Οι ασθένειες ανησυχούν τους γιατρούς

Οι προσπάθειες για τη διάσωση των εγκλωβισμένων γίνεται από τους ίδιους τους πληγέντες, αφού δεν υπάρχουν σωστικά συνεργεία με εξοπλισμό, οι οποίοι ανασύρουν επιζώντες ή πτώματα με εργαλεία ή τις περισσότερες φορές με τα ίδια τους τα χέρια. Πάντως, ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας οι επιχειρήσεις διάσωσης δεν σταμάτησαν ποτέ, καθώς από τα συντρίμμια ακούγονται ουρλιαχτά και εκκλήσεις για βοήθεια.

Οι πρώτοι ρεπόρτερς που έχουν φτάσει στο Πορτ - ο – Πρενς μιλούν για εικόνες που όμοιες τους δεν έχουν ξαναδεί, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως οι περισσότεροι από αυτούς αναφέρουν πως οι δρόμοι και η ρυμοτομία της πόλης είναι τόσο κακοφτιαγμένοι που δυσχεραίνει το έργο της διάσωσης των εγκλωβισμένων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν ισχυρές μονάδες στρατού στην περιοχή που είναι εξοπλισμένες με βασικά είδη τροφής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, περίπου 2.000 στρατιώτες θα προσπαθήσουν να βοηθήσουν στην ανεύρεση επιζώντων.

Το αεροδρόμιο του Πορτ – ο – Πρενς παραμένει ανοιχτό για την βοήθεια από το εξωτερικό. Πρόκειται για το μοναδικό που μπορεί στοιχειωδώς να λειτουργήσει σε αυτή τη χώρα.

Η Γαλλία – όπου η Αϊτή αποτελεί πρώην αποικία της – στέλνει ισχυρές ομάδες σωστικών συνεργείων, ενώ Κίνα και Ισλανδία προσφέρθηκαν να βοηθήσουν στις διασώσεις.

Αποστολή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και 3 εκατομμύρια ευρώ στέλνει η Ισπανία, η Κούβα διαθέτει όλο το ιατρικό προσωπικό της, ενώ κινητό νοσοκομείο από τη Ρωσία βρίσκεται καθ’ οδόν.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν δήλωσε πως τα Ηνωμένα Έθνη θα αποστείλουν 10 εκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια άμεσα, ενώ η Παγκόσμια Τράπεζα θα στείλει άλλα 100 εκατομμύρια.

Στην Ελλάδα αποφασίστηκε να μην σταλούν άνδρες της ΕΜΑΚ, όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί, καθώς θεωρήθηκε ότι η Αϊτή είναι πολύ μακριά και όταν φτάσουν θα είναι αργά.

Σύνοδος των υπουργών Ανάπτυξης της ΕΕ

Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα (18/1) από τους υπουργούς Ανάπτυξης των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να δουν τους τρόπους με τους οποίους θα βοηθήσουν τη σεισμόπληκτη Αϊτή.

Οι υπουργοί Ανάπτυξης ΕΕ θα πραγματοποιήσουν σύνοδο την Δευτέρα για να εξετάσουν τους τρόπους που υπάρχουν για τη χορήγηση βοήθειας στην Αϊτή, η οποία επλήγη από τον καταστροφικό σεισμό, δήλωσε σήμερα.

"Ζήτησα από τον ισπανό υπουργό Ανάπτυξης (η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της ΕΕ) να συγκαλέσει σύνοδο την Δευτέρα των υπουργών Ανάπτυξης της ΕΕ για να προχωρήσουμε" σημείωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

Η ίδια προσέθεσε πως αντικείμενο της συνόδου θα είναι ο συντονισμός των προσπαθειών των διαφόρων χωρών και η ενίσχυσή τους.

"Είμαστε έτοιμοι να τους βοηθήσουμε, μπορούν να υπολογίζουν σε εμάς", είπε η Άτον μεταξύ των άλλων.

ΠΗΓΗ

http://www.cosmo.gr/News/World/260466.html

κ ενα δικο μου σχολιο. Η Αιτη ειναι η πρωτη χωρα του κοσμου που αναγνωρισε τον απελευθερωτικο αγωνα της Ελλαδας το 1821 και ο προεδρος της Μπουαγιε εστειλε στον Αδαμαντιο Κοραη 25 τονους καφε ωστε να αγοραστουν οπλα για να συνεχιστει ο αγωνας παροτι η χωρα του ειχε προσφατως βγει οικονομικα κατεστραμμενη απο την δικη της επανασταση για ανεξαρτησια.Ιστορικα ειναι αποδεδειγμενο οτι η πραξη αυτη ειχε τεραστια σημασια για την εκβαση της Ελληνικης επαναστασης.Ειναι επισης η πρωτη χωρα που αναγνωρισε την ανεξαρτησια μας.

Ελπιζω να συνδραμουμε με ολες μας τις δυναμεις ως κρατος αλλα και ως λαος και να συμπαρασταθουμε σε αυτον το φτωχο λαο στελνοντας αμεσα ανθρωπιστικη βοηθεια.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Λογαριασμοί για βοήθεια προς την Αιτή:

- Υπουργείο Εξωτερικών:

...Τέλος ανακοινώθηκε ο τραπεζικός λογαριασμός για την κατάθεση εισφορών για την ανθρωπιστική βοήθεια είναι:

2341131478, ΙΒΑΝ GR8701000230000002341131478 στην Τράπεζα της Ελλάδος ή σε άλλες τράπεζες με χρήση του ΙΒΑΝ.

http://www.mfa.gr/www.mfa.gr/el-GR

-Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός:

Όσοι επιθυμούν, μπορούν να συνεισφέρουν στον εξής τραπεζικό λογαριασμό του ΕΕΣ:

ALPHA Τράπεζα, αριθμός λογαριασμού: 101-00-2002-005560

Οι καταθέσεις πρέπει να φέρουν την ένδειξη: «Ανθρωπιστική Βοήθεια στην Αϊτή».

http://www.redcross.gr/default.asp?pid=40&la=1&artId=2

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.