Jump to content

«Ανοίχθηκαν» λογαριασμοί 15 γιατρών νοσοκομείων


anastasiostheodoridis

Recommended Posts

Η μεγάλη απάτη με τα ορθοπεδικά υλικά, οι μίζες και η λίστα που έφθασε από τις ΗΠΑ

Δεκαπέντε γνωστοί ορθοπεδικοί βρίσκονται στο στόχαστρο των ελληνικών αρχών (Εισαγγελία, Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων) για το σκάνδαλο διαρκείας παράνομων πληρωμών της (αμερικανικής) εταιρείας ορθοπεδικών ειδών Depui Hellas σε γιατρούς νοσοκομείων για την «προώθηση πωλήσεων» της εταιρείας στο διάστημα 2002-2006.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «K», οι εμπλεκόμενοι ορθοπεδικοί συμπεριλαμβάνονταν σε μία λίστα περίπου 250 ονομάτων που «έδωσαν» οι αμερικανικές αρχές στις ελληνικές, τον Δεκέμβριο του 2008. Αυτοί οι 250, εμφανίζονταν ως αποδέκτες παράνομων πληρωμών από την εταιρεία στην Ελλάδα, «πληρωμές» για τις οποίες η Depui υποχρεώθηκε να καταβάλει (27/9/2007) 85 εκατομμύρια δολάρια πρόστιμο, το οποίο επιβλήθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι λογαριασμοί των 15 γιατρών, που ελέγχθηκαν λόγω του μεγάλου αριθμού των υλικών που εμφύτευαν (...) έχουν ανοιχθεί. Οσοι από τους γιατρούς αυτούς πληρώθηκαν απευθείας από τις εταιρείες των προμηθευτών θα καθίσουν στο εδώλιο, ενώ οι γιατροί κρατικών νοσοκομείων θα κληθούν να δικαιολογήσουν την προέλευση των καταθέσεων στους λογαριασμούς τους. Οι γιατροί των οποίων οι λογαριασμοί «ανοίχθηκαν» εργάζονταν, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», σε ιδιωτικά και δημόσια νοσοκομεία στην Αθήνα (ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΤΑΝ, ΚΑΤ, Γενικό Κρατικό, Αττικό), τη Θεσσαλονίκη (Παπαγεωργίου), την Κρήτη (Ηράκλειο) και την Πελοπόννησο (Πάτρα).

Η «έφοδος» των αρχών, δηλαδή της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων και της Εισαγγελίας, σε γραφεία και στο σπίτι μιας βασικής υπόπτου έφεραν στο φως επιπρόσθετα στοιχεία για γιατρούς και «τζίρους». Οι εμπλεκόμενοι γιατροί «αμείβονταν» με ποσοστά 20-25% επί της αξίας του ορθοπεδικού υλικού, το οποίο τοποθετούσαν στους ασθενείς.

Και την αλληλογραφία

Η έρευνα αξιοποιεί, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», και τη σχετική αλληλογραφία ανάμεσα στη θυγατρική της Depui στο Λονδίνο, με τους εκπροσώπους της εταιρείας Medec στις αρχές του 2002, σύμφωνα με την οποία το 30% του τζίρου διετίθετο στην ελληνική εταιρεία – μεσάζοντα και από εκεί σε τρείς ΕΠΕ (Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης) μέσω των οποίων τα χρήματα κατέληγαν στους εμπλεκόμενους γιατρούς. Στην ίδια αλληλογραφία, ο υπεύθυνος της ελληνικής εταιρείας Ν.Κ. γράφει στον Τζον Ντ. εκπρόσωπο της εταιρείας στο Λονδίνο -εναντίον του οποίου έχουν ήδη απαγγελθεί κατηγορίες από τις βρετανικές αρχές με βάση τα στοιχεία των αρχών των ΗΠΑ που κοινοποιήθηκαν στην Ελλάδα- ότι οι ελληνικές αρχές (υπουργείο Υγείας) σχεδιάζουν περικοπές των τιμών «γι’ αυτό στην περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο η διέξοδός μας θα είναι η αύξηση του αριθμού των τεμαχίων που πουλιούνται, αύξηση που πετύχαμε το 2001 και σκοπεύουμε να συνεχίσουμε και το 2002...».

Η μείωση των τιμών τις οποίες επεδίωκε να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση (σύμφωνα με την εταιρεία) ήταν της τάξης του 10%, στο ίδιο πλαίσιο που επιχειρεί να το πράξει και σήμερα η κυβέρνηση σκοπεύοντας να «πιέσει» τους προμηθευτές χωρίς όμως να λάβει μέτρα κατά των βασικών κινητήριων μοχλών αυτού του παράνομου «δούναι-λαβείν», που σε πολλές περιπτώσεις είναι αυτοί με τις «άσπρες μπλούζες». Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» στα συναρμόδια υπουργεία έχουν δοθεί εντολές ώστε να μειωθούν οι τιμές των προμηθειών των νοσοκομείων με μία στρατηγική που να δίνει την εντύπωση «ότι δεν χάνει κανείς». Η πολιτική αυτή, εκτιμάται ότι δεν ακολουθεί «διδάγματα» του παρελθόντος .

Οι δύο πλευρές

Είναι αξιοσημείωτο οτι οι δύο πλευρές του σκανδάλου, δηλαδή η ελληνική εταιρεία Medec και η βρετανική Depui, είχαν συμφωνήσει το 2000 κατά τις διαπραγματεύσεις τους, ότι το περιθώριο (PROFED) για τα έξοδα πωλήσεων σε ό,τι αφορούσε τους γιατρούς «θα ήταν επαρκές παρά το γεγονός ότι οι μέτοχοι της ελληνικής εταιρείας γνώριζαν ότι ανταγωνιστές, όπως η Johnson & Johnson πλήρωναν περισσότερα...».

Τον επόμενο χρόνο, το 2001, πολλές εταιρείες «ανέβασαν τα ποσοστά που έδιναν στους γιατρούς» και η Medec αναγκάστηκε να ακολουθήσει την ίδια στρατηγική...

Εκείνη την περίοδο, ανταγωνιστές της ελληνικής εταιρείας έδιναν το 26-30% στους γιατρούς και ο αντιπρόσωπος της Depui αναγκάστηκε να «ανέβει» στο 23% για να μπορέσει να μείνει μέσα στην αγορά. Την ίδια χρονική περίοδο, πολλές εταιρείες έγιναν «όμηροι» ενός συστήματος που οι ίδιες είχαν γιγαντώσει αφού λόγω του ανταγωνισμού... οι γιατροί ζητούσαν όλο και υψηλότερα ποσοστά «μίζας».

Οι Βρετανοί, πάντως, υποπτεύονταν τους Ελληνες μετόχους της εταιρείας - αντιπροσώπου στην Ελλάδα, εκτιμώντας ότι κρατούσαν «για τον εαυτό τους» ένα μέρος των προμηθειών χρεώνοντας τους Βρετανούς με πολύ υψηλά λειτουργικά έξοδα. Στο μεταξύ, οι Ελληνες μεσάζοντες ανησυχούσαν για την εφαρμογή του νόμου του Αλέκου Παπαδόπουλου (πρώην υπουργός Υγείας), σύμφωνα με τον οποίο όλοι οι διαγωνισμοί για την προμήθεια ιατροτεχνολογικού υλικού από τα νοσοκομεία θα προκηρύσσονταν από τα ΠΕΣΥ (Περιφερειακά Συστήματα Υγείας). Μάλιστα οι προμηθευτές, όπως διαφαίνεται μέσα από την ίδια αλληλογραφία, επιθυμούσαν να παραμείνει το καθεστώς των «διαγωνισμών» («μαϊμού» κατά κανόνα...) των νοσοκομείων για να συνεχιστεί η τακτική της «μίζας».

Οι Βρετανοί συνομιλητές των Ελλήνων αντιπροσώπων σημειώνουν ακόμα, ότι τα κέρδη τους κατά το έτος 2001 σημείωσαν υποχώρηση (gross profit decline) λόγω της αύξησης των «μαύρων xρημάτων» και των λειτουργικών εξόδων.

Και σε υλικά επεμβατικής καρδιολογίας

Οι έρευνες των ελληνικών διωκτικών αρχών δεν περιορίστηκαν πάντως μόνο στα ορθοπεδικά υλικά, αλλά επεκτάθηκαν και σε Ελληνα εισαγωγέα υλικών επεμβατικής καρδιολογίας (στεντ, «μπαλονάκια», βηματοδότες) με επίκεντρο το γεγονός ότι ο εισαγωγέας διατηρούσε «πλέγμα» εταιρειών στην Κύπρο από τις οποίες «έρχονταν» χρήματα στην Ελλάδα. Η «Κ» δημοσίευσε τον Μάρτιο του 2009, σειρά σχετικών ρεπορτάζ για το εύρος των «τριγωνικών συναλλαγών» (χώρα παραγωγής, συνήθως ΗΠΑ - Κύπρος - Ελλάδα) στον τομέα υλικών της επεμβατικής καρδιολογίας. Οι διαφορές της τιμής από τη χώρα παραγωγής ως προς την Ελλάδα έφθαναν συχνά από το 1:3 έως το 1:6!

http://news.kathimer.../12/2009_384916

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Ψιλοτραγικό να μη γράφουν πάντως σωστά ούτε το όνομα της εταιρείας, που είναι DePuy...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 1 month later...

Γιατροί από «ακτινογραφία»

Διπλό «χτύπημα» από τη Δικαιοσύνη σε κυκλώματα που φέρονται να δρουν στον χώρο της Υγείας αναμένεται τις επόμενες ημέρες, καθώς ερευνάται εάν έχουν διαπραχθεί αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος, όπως απάτη σε βάρος του Δημοσίου, ενεργητική και παθητική δωροδοκία, σε συνδυασμό με τον νόμο περί καταχραστών του Δημοσίου.

Η αρχή πρόκειται να γίνει με την υπόθεση που αφορά καταγγελίες για δωροδοκίες γιατρών δημόσιων νοσοκομείων, στους οποίους φέρονται να έχουν καταλήξει χρήματα από τα «μαύρα ταμεία» της εταιρείας DePuy International (θυγατρική της αμερικανικής εταιρείας ορθοπαιδικών ειδών Johnson & Johnson), για τη διακίνηση ορθοπαιδικού υλικού, το οποίο κοστολογούσαν μέχρι και 30% ακριβότερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα αναμένεται να δοθούν στον εισαγγελέα της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ), Παρ. Αδάμη, στοιχεία από το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών περίπου 200 γιατρών, καθώς και υλικό από τις έρευνες των επιθεωρητών Υγείας για την υπόθεση των «μαύρου χρήματος».

Στο στόχαστρο έχουν μπει γιατροί, δημόσιων αλλά και ιδιωτικών θεραπευτηρίων -ορθοπαιδικοί και χειρουργοί- καθώς και άλλων ειδικοτήτων, όπως και μέλη διοικητικών συμβουλίων νοσοκομείων.

Τα στοιχεία της δικογραφίας, που αφορά τη δικαστική έρευνα για τα «μαύρα ταμεία» της εταιρείας DePuy International (θυγατρική της αμερικανικής εταιρείας ορθοπαιδικών ειδών Johnson & Johnson), αναμένονται να διαβιβαστούν τις αμέσως επόμενες ημέρες από τον εισαγγελέα ΥΠΕΕ στην εισαγγελέα Εφετών Αννα Ζαΐρη, η οποία θα συνεχίσει την έρευνα, που θα κινηθεί πια σε τρεις άξονες: Λήψη μαρτυρικών καταθέσεων από πρόσωπα που εκτιμάται ότι θα συνεισφέρουν στοιχεία για τη δράση των κυκλωμάτων στον χώρο της Υγείας, κλήση για ανωμοτί εξηγήσεις των φερομένων ως υπόπτων για τη διάπραξη αδικημάτων και άσκηση ποινικών διώξεων, εφόσον «δέσουν» τα στοιχεία της δικογραφίας, με τα πρόσωπα που έχουν ήδη μπει στο στόχαστρο της Εισαγγελίας.

Παράλληλα, στον εισαγγελέα ΥΠΕΕ αναμένεται να δοθεί σήμερα ακόμη ένας φάκελος με ονόματα άλλων γιατρών, καθώς και πανεπιστημιακών και διοικητικών υπάλλήλων σε νοσοκομεία κ.λπ., για τους οποίους ελέγχεται εάν εμπλέκονται σε άλλο κύκλωμα, που φέρεται να προωθούσε την πώληση φαρμάκων συγκεκριμένων εταιρειών, προκειμένου ο κ. Αδάμης να προχωρήσει στο άνοιγμα των τραπεζικών τους λογαριασμών.

Καθοριστικό ρόλο στη δικαστική έρευνα για τα «μαύρα ταμεία» της βρετανικής εταιρείας ορθοπαιδικών ειδών DePuy International, που έχει ξεκινήσει από την άνοιξη του 2009, έχουν παίξει οι έφοδοι των υπαλλήλων της ΥΠΕΕ σε δημόσια νοσοκομεία, ιδιωτικά θεραπευτήρια και ιατρεία, με ελέγχους στη συνταγογράφηση κ.λπ.

Συνεργασία

Σημαντικά στοιχεία επίσης δόθηκαν στην Εισαγγελία της Αθήνας από τις βρετανικές Αρχές που διενεργούν αντίστοιχη έρευνα.

Η άλλη υπόθεση, στην οποία διερευνάται η λειτουργία κυκλώματος προώθησης και πώλησης φαρμάκων, έφτασε στη Δικαιοσύνη ύστερα από καταγγελία του προέδρου Πρωτοβουλίας Πολιτών - ΣΕΑ, Δημ. Γεωργακόπουλου.

Σύμφωνα με όσα είχε καταγγείλει ο κ. Γεωργακόπουλος, φέρεται να εμπλέκεται μεγάλος αριθμός ατόμων, που δραστηριοποιούνται τόσο μέσω των δημόσιων όσο και των ιδιωτικών νοσοκομείων, με τη συνδρομή γιατρών, φαρμακοποιών και διοικητών νοσοκομείων.

Τα στοιχεία που δόθηκαν στον αρμόδιο για τα οικονομικά εγκλήματα εισαγγελέα φέρονται -σύμφωνα με την καταγγελία Γεωργακόπουλου- να προέρχονται από σακούλες σκουπιδιών, που πέταξαν οι καθαρίστριες στις 30 Δεκεμβρίου 2009, έξω από το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στην οδό Αριστοτέλους 17.

Σε τέσσερις από αυτές ο κ. Γεωργακόπουλος φέρεται ότι ανακάλυψε εκατοντάδες έγγραφα του υπουργείου (από γραφεία του υπουργού, του υφυπουργού, γενικών γραμματέων, γενικών διευθυντών, επιτρόπων και υπηρεσιακών παραγόντων) έτους 2009 και κατά το πλείστον τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2009.

Το κύκλωμα, σύμφωνα με τα σημειώματα, εμφανίζεται να έχει λεπτομερή εσωτερική πληροφόρηση για το πώς διακινούνται τα φάρμακα μέσα στα νοσοκομεία, ώστε στη συνέχεια να προσεγγίζει τους κατάλληλους ανθρώπους για να προωθηθούν συγκεκριμένα φάρμακα.

Υπ. Υγείας

Πρόσωπο-κλειδί μία γυναίκα

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, περισσότερα στοιχεία καθώς και ονόματα εμπλεκομένων φέρονται ότι έχουν συγκεντρωθεί για την υπόθεση της διακίνησης ορθοπαιδικών ειδών, καθώς η έρευνα που αφορά την προώθηση φαρμάκων είναι σε πιο πρώιμο στάδιο. Ωστόσο, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, το... νυστέρι της Δικαιοσύνης ενδέχεται να αγγίξει ακόμη και το υπουργείο Υγείας, καθώς -σύμφωνα με πληροφορίες- ελέγχεται ο ρόλος μιας γυναίκας, που είναι σύζυγος γιατρού και υπάλληλος του υπουργείου Υγείας...

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&pubid=10276869

Υ.Γ. Σαράντο στο Έθνος διαβάζουν greekmeds :P

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

«Ανοίχθηκαν» λογαριασμοί 15 γιατρών

Η μεγάλη απάτη με τα ορθοπεδικά υλικά, οι μίζες και η λίστα που έφθασε από τις ΗΠΑ

να ανοίξουμε και τους λογαριασμούς του Ortho :splaaaats::lol:

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 1 month later...

Υπόθεση DePuy και ορθοπεδικά υλικά

Για όσους παρακολουθούσαν την εξέλιξη της υπόθεσης στα Βρετανικά Δικαστήρια ....

http://www.ethnos.gr...&pubid=11154949

Εν τροχάδην ανασκόπιση .. γύρω στο 2006 το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ερεύνησε την J&J για χρηματισμό Αμερικάνων ορθοπεδικών αναφορικά με την χρήση προσθετικών υλικών της εταιρίας σε χειρουργικές επεμβάσεις. Η υπόθεση κατέληξε τελικά σε συμβιβασμό και αφού η εταιρία έσκασε μερικά εκατομμυριάκια (311 αν θυμάμαι καλά) στο αμερικάνικο δημόσιο και αφού δημοσιοποιήθηκαν τα ονόματα όλων των ορθοπεδικών στο διαδίκτυο και στους πολιτειακούς ιατρικούς συλλόγους η υπόθεση φαινομενικά πήγε αρχείο. Δυστυχώς όμως για πολλούς εκτός Αμερικής, το εδώ υπουργείο Δικαιοσύνης έχει την δυνατότητα να κυνηγέσει νομικά οποιαδήποτε εταιρία (Federal Foreign Corrupt Practices Act) δραστηριοποιούμενη στο έδαφος των ΗΠΑ που μιζώνει άτομα ή φυσικά πρόσωπα εκτός των ΗΠΑ (ο νόμος ενεργοποιήθηκε και πριν 10 μέρες για μίζες της Daimler. Κάπου λίγο πριν η μετά την αλλαγή προέδρου το 2008, κινήθηκαν οι διαδικασίες του νόμου για την υπόθεση της J&J που μέσω της θυγατρικής της DePuy "λάδωνε" τις αρθρώσεις της (προφανώς για να μην κλειδώνουν στην έκταση <ahttp://www.greekmeds.gr/forum/uploads/emoticons/default_rolleyes.gif' alt=':rolleyes:'> ) σε όλη την Ευρώπη. Όπως έγραψαν τα ΝΕΑ χθες ο Σπένσερ (πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα) είχε δώσει όλο τον φάκελλο στις κυβερνήσεις Αθηνών και Ην Βασιλείου από το 2007. Για κάποιο λόγο δεν φαίνεται να έχει εκδικαστεί ακόμα η υπόθεση στην Αθήνα ... (θα είμουν ευγνώμων για οποιαδήποτε ενημέρωση για το ζήτημα).

Άλλες πηγές

Ανακοίνωση Department of Justice (πολλές υποθέσεις στο χώρο Υγείας και όχι μόνο για ορθοπεδικά είδη)

Άρθρο της Guardian για DePuy (το σκεπτικό του Άγγλου δικαστή για την επιβολή φυλάκισης ΧΩΡΙΣ αναστολλή παρά την εισήγηση της κατηγορούσας αρχής τσακίζει κόκκαλα)

Διόρθωση

Στην ιστοσελίδα του Serious Fraud Office θα βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες για την ιστορία της υπόθεσης

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Ενημέρωση από την Καθημερινή

http://www.ekathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100024_15/04/2010_397513

που συμπεραίνει ότι πάει κατά Ζήμενς πλευρά.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 4 weeks later...
  • 5 months later...

7 εκατ. µίζες σε έλληνες ορθοπεδικούς

Αλλοι 8 λογαριασµοί στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ

Περισσότερα από 7 εκατοµµύρια ευρώ εκτιµάται ότι έχουν καταλήξει σε χέρια γιατρών που φέρεται να έχουν δωροδοκηθεί για να χρησιµοποιούν ορθοπεδικά υλικά της εταιρείας DeΡuy κατά την περίοδο 2000-2005, σύµφωνα µε στελέχη του ΣΔΟΕ.

Πέρα από τους 13 λογαριασµούς που έχουν δεσµευθεί τους τελευταίους µήνες στο στόχαστρο της υπηρεσίας µπαίνουν άλλοι 8 λογαριασµοί γιατρών. Οπως φαίνεται από τα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι άνθρωποι του ΣΔΟΕ, µέσα στην εξαετία 2000-2005 έξι εταιρείες που εµπλέκονται στο µεγαλύτερο σκάνδαλο προµηθειών νοσοκοµειακών υλικών που γνώρισε η Ελλάδα πραγµατοποίησαν εικονικές συναλλαγές ύψους άνω των 12 εκατ. ευρώ. Από αυτά όπως προκύπτει από την αλληλογραφία των εµπλεκοµένων εταιρειών που προµηθεύτηκε η υπηρεσία από τις αρχές της Μεγάλης Βρετανίας και των ΗΠΑ τα 3/7 κρατήθηκαν από τις εταιρείες, ενώ τα υπόλοιπα φαίνεται πως χρησιµοποιήθηκαν για πληρωµές γιατρών που «προτιµούσαν» τα ορθοπεδικά υλικά της DeΡuy για τους ασθενείς τους.

Πώς λειτουργούσε

«Ο µηχανισµός λειτουργούσε ως εξής: Οι εταιρείες συµβούλων έκοβαν τιµολόγια στην DeΡuy Ελλάς για υπηρεσίες προώθησης των υλικών και αυτή µε τη σειρά της έκοβε στη µητρική DeΡuy Ιnternational για τις υπηρεσίες και για τα υλικά. Γίνονταν υπερτιµολογήσεις της τάξεως του 35%, οι οποίες ξεπερνούν τα 12 εκατοµµύρια ευρώ. Από τα mail και τις επιστολές µεταξύ των εταιρειών φαίνεται ότι από αυτό το 35%, το 20% προοριζόταν για τους γιατρούς, δηλαδή περίπου 7,1 εκατοµµύρια ευρώ, ενώ το υπόλοιπο 15% έµενε στις εταιρείες. Κάποια στιγµή ο µηχανισµός άλλαξε: οι εταιρείες συµβούλων άρχισαν να κόβουν ένα ποσοστό των τιµολογίων όχι στην DeΡuy Ελλάς αλλά απευθείας στη µητρική», λέει στα «ΝΕΑ» στέλεχος του ΣΔΟΕ που έχει ασχοληθεί µε την υπόθεση. Προς το παρόν, οι άνθρωποι της ελεγκτικής υπηρεσίας προχωρούν σε διασταυρώσεις των στοιχείων των τιµολογίων, ενώ τα πορίσµατα για τις εταιρείες που πραγµατοποιούσαν τις εικονικές συναλλαγές αναµένεται να εκδοθούν µέσα στους επόµενους έξι µήνες.

Εισαγγελική παραγγελία

Στο µέτωπο των εµπλεκοµένων γιατρών, η εισαγγελία έχει ζητήσει από το ΣΔΟΕ το άνοιγµα άλλων 8 λογαριασµών, ανεβάζοντας των αριθµό στους 21 ήδη από τον Μάιο έχουν δεσµευθεί 13 λογαριασµοί.

Οι τελευταίοι 8 λογαριασµοί έχουν ανοιχτεί κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας και αναµένονται προς το παρόν τα αποτελέσµατα των ελέγχων.

Πάντως τα ονόµατα των δικαιούχων των νέων λογαριασµών υπό έρευνα προέρχονται από τη λίστα που βρέθηκε πέρσι και η οποία περιλαµβάνει περίπου 200 έλληνες γιατρούς. Στην ίδια λίστα περιλαµβάνονται και οι 13 δικαιούχοι των δεσµευµένων λογαριασµών, στους οποίους βρέθηκαν συνολικές καταθέσεις πάνω από 31 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2001-2008, ενώ από τους ελέγχους προέκυψε ότι τα εισοδήµατα όλων στο ίδιο χρονικό διάστηµα ανέρχονταν σε περίπου 12 εκατοµµύρια.

Σύµφωνα µε εκτιµήσεις έµπειρων ελεγκτών, υπάρχει πιθανότητα οι αρµόδιοι να προχώρησαν σε «βιαστικές» ενέργειες κυρίως όσον αφορά τη δέσµευση των λογαριασµών: «Θα µπορούσαν κάποιες καταθέσεις να προέρχονται από εξαγορές οµολόγων», επισηµαίνουν µε νόηµα. Μάλιστα, λέγεται ότι ένας από τους 13 γιατρούς των οποίων οι λογαριασµοί δεσµεύθηκαν έχει αναθέσει σε ιδιωτική εταιρεία ελεγκτών τον έλεγχο των εισοδηµάτων του για το συγκεκριµένο χρονικό διάστηµα και όπως φαίνεται τα ποσά που βρέθηκαν στον λογαριασµό του δικαιολογούνται.

Μέσω Βρετανίας

Σηµειώνεται ότι το σκάνδαλο ήρθε στο φως της δηµοσιότητας όταν ανακριτής στη Μεγάλη Βρετανία αποκάλυψε την ύπαρξη ελλήνων γιατρών που ελάµβαναν µεγάλα χρηµατικά ποσά για να χρησιµοποιούν ορθοπεδικά υλικά της DeΡuy, που ήταν θυγατρική της Johnson & Johnson και στην οποία πραγµατοποιήθηκε εσωτερικός έλεγχος το 2006, οπότε επιβεβαιώθηκε η µεταφορά µεγάλων χρηµατικών ποσών σε λογαριασµούς στην Ελλάδα. Ο υπεύθυνος µάρκετινγκ της εν λόγω εταιρείας φυλακίστηκε για έναν χρόνο καθώς οµολόγησε ότι συµµετείχε σε δωροδοκίες ελλήνων γιατρών ύψους 4,5 εκατ. στερλινών.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4599981

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 2 months later...

Στο στόχαστρο της Eισαγγελίας έξι ορθοπεδικοί

Υπόθεση υπερτιμολογήσεων της Depuy

Του Τασου Τελλογλου

Στη «διασύνδεση» έξι ιατρών ορθοπεδικής με τις υπερτιμολογήσεις της θυγατρικής εταιρείας της Johnson & Johnson, Depuy, προσανατολίζεται η Εισαγγελία Αθηνών ύστερα από σχετική ανάλυση των λογαριασμών των γιατρών που ολοκληρώθηκε από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Στην κορυφή της «λίστας των έξι», από τους 22 συνολικά χειρουργούς, λογαριασμούς των οποίων εξέτασε το ΣΔΟΕ, συγκαταλέγεται πανεπιστημιακός χειρουργός από τη Θεσσαλονίκη, με συνολικό «τζίρο» σε προϊόντα της συγκεκριμένης εταιρείας που ξεπερνάει το 1,2 εκατ. ευρώ για το 2004, ενώ το 2003 ο ίδιος είχε κάνει «τζίρο» 1,552 εκατ. ευρώ «για πλήρη σειρά προϊόντων της συγκεκριμένης εταιρείας» όπως αναφέρεται σε εσωτερικά έγγραφα της εταιρείας που από τη δικογραφία του Λονδίνου περιήλθαν στη διάθεση της «Κ».

Ιστορικό

Την άνοιξη του 2010 ο Τζον Ντούγκαλ, στέλεχος της ευρωπαϊκής Depuy, με έδρα το Μπέρμιγχαμ, είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση ενός έτους από δικαστήριο του Λονδίνου, για «μίζες» σε Ελληνες ορθοπεδικούς ύψους 4 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα ποσό που αθροιστικά επιμερίζεται στους έξι ορθοπεδικούς από την ανάλυση της κίνησης των λογαριασμών τους, χωρίς ωστόσο να υπάρχει σύνδεση του ποσού που αδικαιολόγητα βρέθηκε σε αυτούς, με κίνηση ποσών από τις εταιρείες των αδελφών «Κ» που εκπροσωπούσαν την Depuy κατά το επίμαχο διάστημα στην Ελλάδα.

Οι καταβολές σε «μετρητά» δεν είναι ο μόνος «δεσμός» των έξι ορθοπεδικών με το δίκτυο των εταιρειών που φέρονται να προωθούσαν, «λαδώνοντας» για λογαριασμό της Depuy, τα ορθοπεδικά προϊόντα στα ελληνικά νοσοκομεία. Οι συγκεκριμένοι γιατροί λαμβάνουν επίσης μέρος σε εκπαιδευτικό ταξίδι στη Βιέννη, τον Ιούνιο του 2002, ενώ ένα τιμολόγιο 10.000 ευρώ πληρώνεται απο μία εταιρεία, με την εξωτική ονομασία Kuma Trading Ltd, που διατηρεί λογαριασμό στην Bank of New York, στην εταιρεία των αδελφών «Κ» σε υποκατάστημα της Eurobank στο Λονδίνο.

Ο λογαριασμός

Κεντρικό ρόλο διαδραματίζει και ένας λογαριασμός στα νησιά Μαν, που διατηρούνταν στην Τράπεζα Barclays, όπου μόνο σε ένα 20ήμερο του 1999 διακινούνται συνολικά 900.000 δολάρια προς την εταιρεία των αδελφών «Κ» Madisson Management Ltd. Η εν λόγω εταιρεία θεωρείται από τη βρετανική κατηγορούσα αρχή στην υπόθεση Ντούγκαλ, δηλαδή από το «Γραφείο Εγκλημάτων Βαριάς Απάτης» (Serious Fraud Office), η αφετηρία στη διακίνηση του «μαύρου χρήματος».

Ο ίδιος ο Τζον Ντούγκαλ είχε πει στη δίκη του ότι είχε πιέσει τις άλλες φαρμακευτικές εταιρείες με διεθνή παρουσία να διακόψουν τις παράνομες πληρωμές σε γιατρούς στην Ελλάδα το 2004, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να τις πείσει. Ο Ντούγκαλ είχε αποκαλύψει ένα σύστημα, που αργά αλλά σταθερά μετά το 2000, ξέφευγε από τον έλεγχο των εταιρειών, όπως άλλωστε είχε συμβεί και με τις φαρμακευτικές εταιρείες, καθώς ο ανταγωνισμός οδηγούσε τα ποσοστά για τις παράνομες πληρωμές στα ύψη και συγκεκριμένα από το 20% της αξίας των υλικών, στο 25% και από εκεί το 2003-2004 κοντά στο 30%!

Οι πρακτικές αυτές έγιναν γνωστές από την ίδια την Johnson & Johnson και εκτός από την Ελλάδα αφορούσαν και την πολωνική αγορά των ορθοπεδικών υλικών. Για τις παραβιάσεις αυτές της αμερικανικής νομοθεσίας η θυγατρική εταιρεία τιμωρήθηκε με ένα ποσό της τάξης των 85 εκατ. δολαρίων και με την υποχρέωση να απέχει από παρόμοιες πρακτικές.

Τον Νοέμβριο αντιπροσωπείες της εισαγγελίας και του ΣΔΟΕ συναντήθηκαν στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής δικαστικής συνεργασίας με συναδέλφους τους από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ από όπου ξεκίνησαν οι έρευνες. Τα σχετικά στοιχεία είχαν δοθεί στην Εισαγγελία Εφετών από τις αρχές του 2009 και ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χάρης Καστανίδης είχε ζητήσει επίσπευση των ερευνών της σχετικής υπόθεσης.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 3 weeks later...

Στο σκαμνί οι πρώτοι γιατροί για υπερτιμολογήσεις

Έξι γιατροί μεγάλων δημόσιων νοσοκομείων της χώρας διώκονται από την Δικαιοσύνη αφού φέρονται ότι «λαδώνονταν» από την εταιρεία ορθοπεδικών ειδών De Puy (θυγατρική της αμερικανικής εταιρίας «Johnson & Johnson» με έδρα τη Βρετανία) για να προωθούν τα προϊόντα της εισπράττοντας τεράστια χρηματικά ποσά.

Η εισαγγελική έρευνα που ξεκίνησε το 2009 κατέληξε, ήδη, στα πρώτα ονόματα των έξι γιατρών που κατηγορούνται ως αποδέκτες μιζών για να προωθούν το συγκεκριμένο ορθοπεδικό υλικό στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.

Με παραγγελία της Εισαγγελίας Εφετών ζητείται ν’ ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος τους για δωροδοκία σε βάρος του δημοσίου αλλά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος , ενώ η έρευνα θα συνεχιστεί για άλλους γιατρούς καθώς και για στελέχη της εταιρείας που επίσης εμπλέκονται.

Τα στοιχεία από το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών που διατάχθηκε με τη συνδρομή του ΣΔΟΕ, αποδείχτηκαν εξαιρετικά αποκαλυπτικά προκειμένου να προχωρήσει η ποινική δίωξη σε βάρος των έξι γιατρών. Σύμφωνα με πληροφορίες, στους λογαριασμούς τους βρέθηκαν εκατομμύρια ευρώ που δεν μπορούσαν να δικαιολογηθούν.

Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται από τη Βρετανία όταν από τον εσωτερικό έλεγχο στη De Puy βρέθηκε εσωτερικό έγγραφο προερχόμενο από την Ελλάδα με το οποίο ζητούνταν υπέρογκα ποσά για «προμήθειες» ελλήνων γιατρών σε κρατικά νοσοκομεία που προωθούσαν τα προϊόντα της.

Η εκτίμηση των αρχών είναι πως η μίζα στην Ελλάδα για κάθε γιατρό έφτανε στο 30% της αξίας του ορθοπεδικού υλικού που προωθούσε. Παράλληλα υπήρχε και αντίστοιχη υπερτιμολόγηση του είδους κατά 30% με την οποία επιβαρύνονταν τα κρατικά νοσοκομεία. Σύμφωνα με υπολογισμούς, τα χρήματα που έμπαιναν στις τσέπες των γιατρών, κυρίως χειρούργων ορθοπεδικών ήταν παρά πολλά καθώς η τιμή των μοσχευμάτων στη Ελλάδα είναι πολύ υψηλή και μπορεί να φτάσει ακόμη και τις 70.000 ευρώ για επέμβαση π.χ. στη σπονδυλική στήλη.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 1 year later...

Επιστρέφουν 1,8 εκατ. ευρώ γιατροί και εταιρείες από σκάνδαλο με ορθοπεδικά!

Τα χρήματα που φέρονται να εισέπραξαν παράνομα από προμήθειες ορθοπεδικού υλικού θα κληθούν να επιστρέψουν γιατροί και προμηθεύτριες εταιρείες που εμπλέκονται σε υπόθεση με υλικά στο Νοσοκομείο της Έδεσσας.

Χρειάστηκε να περάσουν περίπου 6 χρόνια για να ασχοληθούν με την υπόθεση οι αρμόδιες αρχές καθώς παρά τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο, το πόρισμα δεν είχε παραδοθεί ακόμη στις εισαγγελικές αρχές για να παρέμβει και το αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο ή να ζητηθεί η επιστροφή των χρημάτων.

Το πόρισμα εστάλη τελικώς στο εισαγγελέα και οι εμπλεκόμενοι θα κληθούν να γυρίσουν πίσω το ...μετρητό.

'Όπως δήλωσε ο διοικητής της 3ης υγειονομικής περιφέρειας Άρης Μουσιώνης: “Η προσπάθειά μας, δεν περατώνεται με την αποστολή των ευρημάτων στην αρμόδια Εισαγγελική αρχή της Έδεσσας και της Πειθαρχική παραπομπή των εμπλεκόμενων νοσοκομειακών στελεχών. Αντίθετα θα αναζητηθούν οι αστικές ευθύνες του συνόλου των εταιρειών και των νοσοκομειακών στελεχών, ώστε σε άμεσο χρόνο να επιστραφεί το σύνολο της οικονομικής ζημίας που ανέρχεται σε 1.800.000 €.”

Ο κ.Μουσιώνης αναφέρθηκε και στο θέμα της καθυστέρησης: “ Σε ελάχιστους μήνες καταγράφηκαν οι αποκλίσεις από τα νόμιμα, επιμετρήθηκε η οικονομική βλάβη του νοσοκομείου που ανέρχεται στα 1.800.000 ευρώ, εκτιμήθηκε αυτή ανά στέλεχος και εταιρεία και εκπονήθηκαν προτάσεις που αντιμετωπίζουν ολιστικά το πρόβλημα. Δυστυχώς, όμως, μεσούσης της έρευνας, έληξε η θητεία του επικεφαλής της ομάδας ελέγχου, Επιθεωρητή κ. Βλάχου Αθανάσιου, με αποτέλεσμα να έχουμε αδυναμία να την διακινήσουμε νόμιμα.

5. Παλιότερες έρευνες για την συγκεκριμένη υπόθεση, διήρκησαν για πολλά χρόνια, περιέχοντας όλα τα ελλείμματα και τις αντιφάσεις της Δημόσιας Διοίκησης. Η έλλειψη τεχνογνωσίας και μεθοδολογίας, το προβληματικό θεσμικό πλαίσιο, η ατολμία, η ανικανότητα και η ασυνέχεια της Δημόσιας Διοίκησης, ανέπτυξαν υπάλληλες δυναμικές σε υπερκείμενα συμφέροντα που τις περιθωριοποιούσαν”.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.