Jump to content

Αυστριακό μοντέλο σε ΕΣΥ για μείωση ιδιωτικών δαπανών, προτείνει ο Η. Μόσιαλος


anastasiostheodoridis

Recommended Posts

Ιδιαίτερα υψηλές για τα ελληνικά νοικοκυριά είναι οι ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία, ενώ ο στόχος ενός συστήματος υγείας ισότιμο για όλους τους πολίτες παραμένει απλησίαστος. Αυτά επισήμανε χθες ο κ. Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής του London School of Economics και βουλευτής επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο 5ο συνέδριο για τα οικονομικά της υγείας που οργανώνει η Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Ο κ. Μόσιαλος διευκρίνισε ότι οι προσωπικές του απόψεις δεν απηχούν απαραίτητα τις θέσεις του κόμματος. Στο πλαίσιο αυτό και με κύριο στόχο τον εξορθολογισμό του εγχώριου συστήματος υγείας, πρότεινε την αναμόρφωση του ΕΣΥ, κατά τα πρότυπα του αυστριακού μοντέλου, με τον ορίζοντα ενός τέτοιου προγράμματος να διαμορφώνεται στα 15-20 έτη. Τόνισε πως επειδή οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι, πριν από την εφαρμογή κάποιου μέτρου πρέπει να έχει διαπιστωθεί η σκοπιμότητα και ο στόχος του.

Οι διαρκώς αυξανόμενες ιδιωτικές δαπάνες των ελληνικών νοικοκυριών για την υγεία κατατάσσουν την Ελλάδα τρίτη μετά την Τουρκία και το Μεξικό

(λίστα του ΟΟΣΑ). Επιπλέον, οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας δεν επιμερίζονται δίκαια. Ετσι οι υψηλές οικονομικές τάξεις δαπανούν όχι πάνω από το 5% του εισοδήματός τους για περίθαλψη, όταν τα χαμηλότερα εισοδήματα φθάνουν να δαπανούν και το 20% του μηνιαίου εισοδήματός τους.

Σημείωσε δε, πως πρέπει να αναπτυχθούν ενιαίοι μηχανισμοί κανόνων και το κέρδος από τον έλεγχο των δαπανών στο φάρμακο και τις συσκευές να μετακυλίεται για τη βελτίωση των παροχών των ασθενεστέρων.

Τόνισε ότι οι αγοραστές υπηρεσιών δεν μπορούν ταυτόχρονα να παρέχουν και υπηρεσίες υγείας και πρότεινε συνεργασία των υπουργείων Υγείας και Εργασίας.

Οσον αφορά την αγορά του φαρμάκου, τάχθηκε κατά της εκχώρησης της υγειονομικής περίθαλψης στην τοπική αυτοδιοίκηση όπως αυτή λειτουργεί σήμερα, ενώ έθεσε θέμα αλλαγής του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών ανάλογα με την τιμή του φαρμάκου. Η δε τιμή του φαρμάκου, πρόσθεσε, θα πρέπει να λαμβάνεται ταυτόχρονα με την έγκριση κυκλοφορίας του στην αγορά, ενώ εκτιμά ότι το μέτρο της λίστας φαρμάκων δεν μπορεί να αποδώσει μόνο του, χωρίς έλεγχο μέσω φορέων (ΚΕΣΥ και ΕΟΦ) και κατευθυντήριες οδηγίες στη συνταγογράφηση

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_2_04/12/2009_381846

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.