Jump to content

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη


anastasiostheodoridis

Recommended Posts

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη καθιερώθηκε το 1991, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη και υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, για να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει το παγκόσμιο κοινό για την ύπουλη αυτή αρρώστια, η οποία προκαλεί το θάνατο σε 3.000.000 ανθρώπους ετησίως. Το 2005, 200.000.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έπασχαν από διαβήτη.

Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου, μέρα γενεθλίων του καναδού νομπελίστα γιατρού Φρέντερικ Μπάντινγκ, ο οποίος ανακάλυψε τη συνθετική ινσουλίνη μαζί με τον Τσαρλς Μπεστ το 1922.

Ο Διαβήτης είναι μια χρόνια πάθηση, που εμφανίζεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη (Τύπου 1) ή όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την παραγόμενη ινσουλίνη (Τύπου 2). Η Ινσουλίνη είναι μια ορμόνη, που επιτρέπει στα κύτταρα να πάρουν το σάκχαρο από το αίμα και να το χρησιμοποιήσουν ως πηγή ενέργειας.

Η πρόληψη σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή, την άσκηση, αλλά και τα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη, επισημαίνουν οι επιστήμονες, που εκτιμούν ότι οι ασθενείς στη χώρα μας ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο, από τους οποίους αρκετοί δεν το γνωρίζουν. Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή, ιδιαίτερα στα ελληνόπουλα, που συγκαταλέγονται στα πιο παχύσαρκα παιδιά της Ευρώπης.

http://www.sansimera.gr/worldays/101

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Διαβήτης: Η «κρυφή» νόσος

Ραγδαία αύξηση των πασχόντων από σακχαρώδη διαβήτη έχει σημειωθεί την τελευταία 20ετία, με αποτέλεσμα σήμερα να πάσχουν από αυτήν 285.000.000 άνθρωποι, δηλαδή το 6,6% του πληθυσμού της Γης, έναντι 151.000.000 το 2000, ενώ μέχρι το 2030 υπολογίζεται ότι θα νοσούν 438.000.000 άνθρωποι, σύμφωνα με την Παγκόσμια Συνομοσπονδία για την Καταπολέμηση του Διαβήτη. Τουλάχιστον το 50% όσων πάσχουν από διαβήτη, κατά κύριο λόγο τύπου 2, δεν το γνωρίζουν και το ποσοστό αυτό μπορεί να φτάσει σε μερικές χώρες ακόμα και το 80%!

20-8-thumb-large.jpg

Στη χώρα μας από σακχαρώδη διαβήτη πάσχει περίπου το 12% του γενικού πληθυσμού. Η νόσος έχει υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης στον δυτικό κόσμο, ιδιαίτερα ο διαβήτης τύπου ΙΙ, και αυτό αποτελεί μια σαφή ένδειξη για τη συσχέτισή της με τον σύγχρονο τρόπο ζωής, τις διατροφικές μας συνήθειες και την έλλειψη σωματικής άσκησης.

Οπως είναι γνωστό, ο διαβήτης είναι μια χρόνια μεταβολική νόσος, η οποία κατηγοριοποιείται σε τύπο Ι και ΙΙ και οφείλεται στην έλλειψη ή στη διαταραχή της δράσεως της ινσουλίνης, μιας ορμόνης ζωτικής σημασίας που εκκρίνεται από το πάγκρεας.

Η ινσουλίνη ενεργεί σαν κλειδί που ανοίγει τις κατάλληλες διόδους των κυττάρων για την είσοδο, εκτός των άλλων, της γλυκόζης (σάκχαρο) και την παραγωγή ενέργειας, αλλά και άλλων μεταβολικών λειτουργιών.

Στον διαβήτη είτε το πάγκρεας δεν παράγει επαρκείς ποσότητες ινσουλίνης, και έτσι αυτή δεν επαρκεί για να εισχωρήσει στα κύτταρα, είτε ελαττώνεται η ευαισθησία των κυττάρων σε αυτήν, οπότε και πάλι δεν είναι δυνατή η χρησιμοποίηση της παραγόμενης ποσότητας από τον οργανισμό. Ετσι, η νόσος χαρακτηρίζεται από αύξηση της συγκέντρωσης της γλυκόζης στο αίμα (υπεργλυκαιμία), η οποία μπορεί να οδηγήσει σε οξείες (διαβητικό κώμα) είτε σε χρόνιες (παθήσεις των αγγείων) επιπλοκές.

Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Ερευνας, Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδους Διαβήτη και των επιπλοκών του, καθηγητής Σωτήριος Α. Ράπτης, με αφορμή τον ετήσιο εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά του Διαβήτη.

Η ημέρα αυτή έχει οριστεί από τη Διεθνή Συνομοσπονδία για τον Σακχαρώδη Διαβήτη (IDF) ως ημέρα επίσημου εορτασμού, καθώς αποτελεί την ημερομηνία των γενεθλίων του Frederick Banting, ο οποίος, μαζί με τον Charles Best, συνέλαβε πρώτος την ιδέα που οδήγησε στην ανακάλυψη της ινσουλίνης το 1922.

Οπως υπογράμμισε ο κ. Ράπτης, το θέμα της παγκόσμιας ημέρας για την περίοδο 2009-2013, όπου είναι η «Εκπαίδευση και Πρόληψη για τον Διαβήτη (Diabetes Education and Prevention)» και το σλόγκαν της εκστρατείας για το 2009 «Κατανοώ τον Διαβήτη και Αναλαμβάνω τον Ελεγχο (Understand Diabetes and Take Control)» καταδεικνύουν περισσότερο από ποτέ την ολοένα αυξανόμενη ανάγκη για έγκυρη ενημέρωση, πασχόντων και μη, σχετικά με την έγκαιρη αναγνώριση και ταυτοποίηση των συμπτωμάτων της νόσου, καθώς και παγκόσμια επαγρύπνηση για την αποτελεσματική αντιμετώπισή της.

Επίσης, νέα ανάλογα ινσουλίνης, ταχείας και βραδείας δράσεως, αλλά ιδίως η δυνατότητα με δισκία κινητοποιήσεως μιας ορμόνης (GLP-1) από το λεπτό έντερο και η δράση της στα β-κύτταρα του παγκρέατος οδηγούν στην έκκριση ινσουλίνης από το πάγκρεας μέσω του φυσιολογικού δρόμου εκκρίσεώς της, χωρίς τον κίνδυνο υπογλυκαιμιών. *

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΑΣ

Για σήμερα έχουν προγραμματιστεί ενέργειες, υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας, με στόχο την ενημέρωση των πολιτών για την πάθηση και τις συνέπειές της. Συγκεκριμένα, θα υπάρχουν περίπτερα ενημέρωσης του κοινού από τις 9.00 έως τις 17.00 στην Αθήνα (πλατεία Κοραή) και τη Θεσσαλονίκη (πλατεία Αριστοτέλους), στα οποία εκτός από το ενημερωτικό υλικό θα πραγματοποιηθούν και δρώμενα με βασικό θέμα το «Finger Hoop» (έναν μικρό, μπλε κύκλο, σύμβολο του διαβήτη). Πρόκειται για ένα παιχνίδι δεξιότητας, το οποίο, όπως και ο διαβήτης, μπορείς να μάθεις να ελέγχεις. Το παιχνίδι εντάσσεται στην εκστρατεία ευαισθητοποίησης «Hoop 4 Diabetes - Take control» που υλοποιεί η sanofi-aventis σε συνεργασία με τη Διεθνή Ομοσπονδία για τον Διαβήτη (IDF). Οσοι έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο μπορούν να ενημερωθούν για τον διαβήτη από το portal: www.healthview.gr.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 1 year later...

Ο αριθμός των ενήλικων διαβητικών παγκοσμίως έχει υπερδιπλασιαστεί από το 1980 κι έχει φθάσει τα 347 εκατομμύρια, αριθμός πολύ μεγαλύτερος απ΄ό,τι αρχικά εθεωρείτο, γεγονός που σημαίνει ότι το κόστος θεραπείας της νόσου θα διογκωθεί.

Σε μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Lancet, διεθνής ομάδα επιστημόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας διαπίστωσε ότι τα ποσοστά των κρουσμάτων της νόσου είτε αυξήθηκαν, είτε, στην καλύτερη περίπτωση, παρέμειναν σταθερά σχεδόν σε όλο τον κόσμο κατά τα τελευταία 30 χρόνια.

Ο αριθμός των διαβητικών είναι πολύ υψηλότερος σε σχέση με προηγούμενες εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για 285 εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως. Η έρευνα διαπίστωσε ότι υπάρχουν 347 εκατομμύρια διαβητικοί στον κόσμο, τα 138 εκατομμύρια ζουν στην Κίνα και στην Ινδία και άλλα 36 εκατομμύρια στις ΗΠΑ και στη Ρωσία.

Ο πιο κοινός τύπος διαβήτη είναι ο Τύπου 2, ο οποίος συνδέεται με την παχυσαρκία και την καθιστική ζωή. Στην αγορά διατίθενται πολλά φαρμακευτικά σκευάσματα για τη θεραπεία της νόσου, τόσο χάπια όσο και ενέσεις. Τον περασμένο χρόνο οι παγκόσμιες πωλήσεις των φαρμάκων για τον διαβήτη ανήλθαν σε 35 δισεκατομμύρια δολάρια και μέχρι το 2015 μπορεί να φθάσουν τα 48 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την φαρμακευτική εταιρία έρευνας IMS Health.

Η αναλογία των ενήλικων διαβητικών ανήλθε στο 9,8% για τους άνδρες και στο 9.2% για τις γυναίκες μέσα στο 2008, σε σύγκριση με 8,3% για τους άνδρες και 7,5% για τις γυναίκες το 1980.

Τα κρούσματα έχουν αυξηθεί περισσότερο στις χώρες του Ειρηνικού, που, σύφωνα με την έρευνα, έχουν πλέον τα υψηλότερα ποσοστά διαβητικών. Στις Νήσους Μάρσαλ, το ένα τρίτο των γυναικών και το ένα τέταρτο των ανδρών είναι διαβητικοί.

Μεταξύ των πλουσίων χωρών, η υψηλότερη αύξηση στα κρούσματα παρατηρείται στη Βόρεια Αμερική και σχετικά μικρή στη Δυτική Ευρώπη. Ο αριθμός διαβητικών είναι υψηλότερος στις ΗΠΑ, την Γροιλανδία, την Μάλτα, την Νέα Ζηλανδία και την Ισπανία και χαμηλότερος στην Ολλανδία, την Αυστρία και την Γαλλία.

(ΑΠΕ)

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.