Jump to content

Ένοχοι 4 γιατροί για ανθρωποκτονία από αμέλεια


anastasiostheodoridis

Recommended Posts

Θεσσαλονίκη: Τέσσερις γιατροί καταδικάστηκαν χθες σε ποινές φυλάκισης από 12 έως 18 μηνών με τριετή αναστολή, καθώς κρίθηκαν ένοχοι για ανθρωποκτονία από αμέλεια σε βάρος ασθενούς.

Οι γιατροί, σύμφωνα με τη δικογραφία, δεν επέδειξαν την προσοχή που όφειλαν στην περίπτωση ενός 63χρονου, ο οποίος τον Σεπτέμβριο του 2003 επισκέφτηκε δύο φορές το νοσοκομείο Κιλκίς και παραπονέθηκε για έντονο πόνο στους νεφρούς. Στο κατηγορητήριο αναφέρεται πως οι γιατροί διέγνωσαν εσφαλμένα και με πρόχειρο και επιπόλαιο τρόπο ότι ο 63χρονος έπασχε από κολικό και του συνέστησαν να υποβληθεί σε περαιτέρω εξετάσεις, εκτός νοσοκομείου, δίχως να προσδιορίσουν το τι ακριβώς έπρεπε να κάνει.

Ο ασθενής επισκέφθηκε στη συνέχεια το Ιπποκράτειο νοσοκομείο, αλλά και εκεί οι γιατροί δεν αντιλήφθηκαν την ανάγκη άμεσης χειρουργικής επέμβασης καθώς -όπως αποδείχθηκε αργότερα- ο 63χρονος έπασχε από γενικευμένη περιτονίτιδα που οδήγησε σε διάτρηση του βολβού του δωδεκαδακτύλου. Ο 63χρονος έχασε δυστυχώς τη μάχη με τη ζωή στις 28 Σεπτεμβρίου 2003, καθώς δεν έλαβε εγκαίρως την κατάλληλη ιατρική φροντίδα. Κατά τη διάρκεια της απολογίας τους και οι τέσσερις γιατροί αρνήθηκαν τις κατηγορίες και υποστήριξαν ότι έπραξαν σύμφωνα με τους κανόνες της ιατρικής δεοντολογίας.

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=501148

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ “Καμπάνα” για τέσσερις γιατρούς (ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ)

Ποινές φυλάκισης 12 έως 18 μηνών, με τριετή αναστολή, επιβλήθηκαν χθες από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης σε τέσσερις γιατρούς του νοσοκομείου Κιλκίς και του Ιπποκράτειου Θεσσαλονίκης.

Κατηγορήθηκαν πως επί πέντε ημέρες δεν υπέβαλλαν σε χειρουργική επέμβαση 63χρονο που παραπονούνταν για έντονους πόνους, με συνέπεια να χάσει τη ζωή του από γενικευμένη περιτονίτιδα στο δωδεκαδάκτυλο.

Ο άτυχος 63χρονος επισκέφθηκε δύο φορές το νοσοκομείο του Κιλκίς στις 5 και 7 Σεπτεμβρίου 2003 με πόνους στην περιοχή του νεφρού. Οι δύο γιατροί, ο ένας εκ των οποίων ειδικευόμενος, του συνέστησαν να απευθυνθεί σε εξωτερικό γιατρό, χωρίς να του δώσουν παραπεμπτικό για εξετάσεις και του χορήγησαν παυσίπονα. Η επιδείνωση της κατάστασής του τον οδήγησε στις 8 του μήνα στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο, όπου και εκεί καθυστέρησε να γίνει η διάγνωση και τελικά χειρουργήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου, χωρίς όμως αποτέλεσμα, καθώς στις 28 του μήνα έχασε τη ζωή του.

Στις απολογίες τους οι γιατροί αρνήθηκαν τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας πως έπραξαν όλες τις ιατρικές πράξεις που προβλέπονταν.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Ετσι, ετσι, καιρος ειναι να απομακρυνθουν οι επικυνδυνοι γιατροι απο τα ελληνικα νοσοκομεια (οι οποιοι δυστυχως ειναι αρκετοι απο τη δικη μου προσωπικη εμπειρια). Σιγουρα βεβαια δε φταινε μονο οι γιατροι, φταιει και γενικα ολοκληρο το συστημα υγειας αλλα και εκπαιδευσης/ειδικευσης των ιατρων.

Ειναι μια καποια λυση για το προβλημα του πληθωρισμου των ιατρων και για καλυτερη περιθαλψη των ταλαιπωρων Ελληνων, το να ανεβουν τα στανταρ, και να παραπεμπονται πιο ευκολα στη δικαοσυνη οσοι δεν μπορουν να εξασκησουν το επαγγελμα οπως πρεπει.

Πιστευω, αν κρινω απο την Αγγλια οτι οι πιο επικινδυνοι ειναι γιατροι περασμενης ηλικιας συνηθως ανω των 60 που δεν εχουν μετεκπαιδευτει ισως ποτε και εχουν μεινει με αυτα που εμαθαν πριν απο 30-40 χρονια!

Με ανθρωπινες ζωες ασχολουμαστε, η προχειροτητα και η ανευθυνοτητα δεν εχουν θεση.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

ο 63χρονος έπασχε από γενικευμένη περιτονίτιδα που οδήγησε σε διάτρηση του βολβού του δωδεκαδακτύλου.

:withstupid:

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

ο 63χρονος έπασχε από γενικευμένη περιτονίτιδα που οδήγησε σε διάτρηση του βολβού του δωδεκαδακτύλου.

:withstupid:

Αν ρωτήσεις τους δημοσιογράφους που το έγραψαν ή που το δημοσίευσαν θα σου επικαλεστούν το δαίμονα του τυπογραφείου.

Η διάτρηση του βολβού του δωδεκαδακτύλου οδηγεί σε περιτονίτιδα, η οποία όταν μάλιστα είναι γενικευμένη έχω την εντύπωση πως δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με επέμβαση παρά μόνο άμεσα, κάτι που δεν έγινε στο παραπάνω περιστατικό.

Ας με διορθώσει κάποιος αν κάνω λάθος.......

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Για αυτό λέω πως οι δημοσιογράφοι είναι εντελώς αναξιόπιστοι. Επίσης, σαν ιατρικό site, καλό θα ήταν να ελέγχονται τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ μέσα (αυτό είναι προσωπική γνώμη).

Πάντως, όσο και να τον αντιπαθώ, εύσημα στον Sleep γιατί ήταν ο μόνος που έγραψε πως δεν πάει κάτι καλά εδώ μέσα. (το ξέρω πως και εσύ το είδες αδερφέ, αλλά ο Sleep είναι ο μοναδικός που (θα) κάνει χειρουργική ειδικότητα και είπε πως τα πράγματα είναι λάθος. Οι άλλοι τι κάνουν; Α ναι, ασχολούνται με το ποιοι είναι οι ωραίοι χειρουργοί).

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

...Ακτινολογο δεν εχουν στο Κιλκις? Διατρηση...Γενικευμενη περιτονιτιδα... Τζαμπα πηγε ο ανθρωπος... Απο τις 5 εως τις 8 του μηνα ετρεχε ο κακομοιρης... Ακτινογραφια, υπερηχο...? Λυπαμαι πραγματικα! Θα μπορουσε να ηταν οποιοσδηποτε συγγενης η γνωστος σας/μου...Τι κριμα, τι ξεφτιλα για δυο ελληνικα νοσοκομεια. Δεν ξερω αν ο ακτινολογος ηθελε πιπες για να του την βγαλει, εγω στη χειροτερη του την εβγαζα και μονος μου πριν τον στειλω στην ευχη της Παναγιας...Δεν ξερω, μακαρι να εκαναν ολα τα απαραιτητα και να κανω λαθος, να μην βρηκαν τιποτα... Αν σκεφτουμε οτι πιθανα προκληθηκε απο δωδεκαδακτυλικο ελκος, τοτε η ξεφτιλα ειναι διπλασια, η παταγωδης ανυπαρξια της πρωτοβαθμιας ιατρικης φροντιδας στη χωρα μας...Δεν ξερω για σας, εγω ομως οταν καποιο αγαπητο μου προσωπο μπαινει σε ελληνικο νοσοκομειο ανατριχιαζω, το βλεπω σαν λοττο... Δεν ξερεις αν μπορεις να τους εμπιστευτεις, απο τον παθολογο, μεχρι τον χειρουργο και τον παθολογοανατομο... Υπαρχουν αυτοι που τιμουν το επαγγελμα, υπαρχουν κι αυτοι που σε στελνουν μια ωρα αρχυτερα! Το οτι οι ειδικευομενοι δουλευουν χωρις εποπτεια ειναι αλλου παππα ευαγγελιο, αλλα φανταζομαι δεν ηταν ολοι ειδικευομενοι η εστω πρωτοετεις!

Για οποιον θεωρει οτι ειμαι αντιδεοντολογικος: εγω δεν ενδιδω σε λογικες μαφιοζικες... Το συστημα χρειαζεται εξυγιανση, κι αν ποτε κανω κι εγω τετοιο λαθος, τοτε τραβηξτε το καζανακι, δεν θελω ανθρωπινες ζωες στη συνειδηση μου, προτιμω να πουλαω φαρμακα, να κλειστω σε εργαστηριο η να γινω διοικητικος.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Ο δεύτερος γιατρός είναι πάντα σοφότερος. Μην κάνετε λοιπόν τουε έξυπνους, δεν ξέρετε πότε θα την πατήσετε.

Οι προφανείς διαγνώσεις για των οποίων την ευκολία καγχάζετε από τον καναπέ σας δεν είναι τις περισσότερες φορές και τόσο προφανείς στην κλινική πράξη.ξεκαβαλήστε μερικοί γιατί δεν ξέρετε πότε η ΕΔΕ θα χτυπήσει τη δική σας πόρτα.

Και για να μιλήσουμε και για το περιστατικό, εσύ ρε epebos τι λες; ότι ο άνθρωπος πηγαινοερχόταν στα νοσοκομεία 2-3 μέρες και κανείς δε σκέφτηκε να του κάνει μια ακτινογραφία και ένα υπέρηχο; και το σκέφτηκες μόνο εσύ; για να μπει η διάγνωση του κωλικού δε σου φαίνεται πιθανό να έχει αποκλειστεί πρώτα η διάτρηση κοίλου σπλάγχνου (τουλάχιστον μετα απο μια α/α); απαντησε μας...

Προσωπικά θεωρώ το περιστατικό αυτό μια άτυχη συγκυρία στην καριέρα των γιατρών που το διαχειρίστηκαν, και δεν έχω πεισθεί για την αιτιατή σχέση λανθασμένης διάγνωσης και αποτελέσματος, ιδιαίτερα για τις πρώτες μέρες.

Έχω ξαναπεί ότι αν γινόταν να ποσοτικοποιηθεί το malpractice που γίνεται στα ελληνικά νοσοκομεία (από τα πολύ απλά, τιςνοσηλευτικές πράξεις μέχρι και τα φαρμακευτικά σχήματα) θα τρίβαμε ταμάτια μας με τα αποτελέσματα. Μην το χέζουμε όμως, δεν είναι και λόττο...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Εχω προσωπικη εμπειρια απο ελληνικα νοσοκομεια και αυτο που εχω να πω ειναι οτι δυστυχως δεν ακολουθειται κανενα συστημα/προτοκολο οταν οι γιατροι βλεπουν ασθενεις στα ελληνικα νοσοκομεια. Εχω παρατηρησει επανειλλημενως τραγικες παραλειψεις και στη ληψη ιστορικου και στην εξεταση του ασθενους αλλα επισης και στις αιματολογικες/βιοχημικες/ακτινολογικες/καρδιολογικες κτλ εξετασεις. Οι γιατροι στα ελληνικα νοσοκομεια φαινεται οτι εχουν μια ..."εκτη διαισθηση" που δεν την εχουν αλλοι γιατροι στην Ευρωπη και καταλαβαινουν αμεσως απο τι πασχει ο ασθενης μολις με δυο τρεις ερωτησεις, χωρις καν να τον εξετασουν και χωρις καν εναν απλο αιματολογικο/βιοχημικο ελεγχο...

Πιστευω οτι για αυτη την κατασταση ευθυνεται και η ελλιπης εκπαιδευση των Ελληνων γιατρων που δινει περισσοτερη βαση σε πολυ λεπτομερεις θεωρητικες γνωσεις (οι Ελληνες γιατροι απο θεωρια ξερουν περισσοτερα απο εναν που τελειωσε Αγγλικη ιατρικη σχολη) αλλα δυστυχως απο πρακτικη εχουν σημαντικες ελλειψεις και το αλλο σημαντικο που ευθυνεται για αυτη την κατασταση ειναι το τραγικα ανοργανωτο συστημα υγειας (δεν υπαρχει πρωτοβαθμια ιατρικη περιθαλψη) οποτε ολοι πανε κατευθειαν στο νοσοκομειο οποτε και να υπηρχε πρωτοκολο/συστημα θα ηταν εκ των πραγματων πολυ δυσκολο να εφαρμοστει γαι τοσους πολλους ασθενεις.

Επισης μην κολλαμε στο αριθμο των γιατρων που εκαναν λαθος διαγνωση, ακομα και 100 γιατροι να δουν τον ασθενη αν δεν παρουν επαρκες ιστορικο, αν δεν κανουν επαρκη κλινικη εξεταση του ασθενους και αν δεν κανουν τις απαραιτητες εξετασεις (εξεταση αιματος, ακτινογραφια κτλ), τοτε ειναι πιθανον και οι 100 να κανουν λαθος.

Αν ο γιατρος ακολουθησει το πρωτοκολο/συστημα και κανει οσα πρεπει να κανει και παρολα αυτα γινει λαθος διαγνωση τοτε δε φταει ο γιατρος γιατι μπορει αυτο να συμβει αλλα ο γιατρος εκανε το καθηκον του, αυτο ειναι ενα τιμιο και αναποφευκτο μερικες φορες λαθος.

Το να μην ακολουθει κανενα συστημα/πρωτοκολο ο γιατρος και να βγαζει διαγνωση δεν ειναι λαθος ειναι ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΑΜΕΛΕΙΑ.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Ο δεύτερος γιατρός είναι πάντα σοφότερος. Μην κάνετε λοιπόν τουε έξυπνους, δεν ξέρετε πότε θα την πατήσετε.

Οι προφανείς διαγνώσεις για των οποίων την ευκολία καγχάζετε από τον καναπέ σας δεν είναι τις περισσότερες φορές και τόσο προφανείς στην κλινική πράξη.ξεκαβαλήστε μερικοί γιατί δεν ξέρετε πότε η ΕΔΕ θα χτυπήσει τη δική σας πόρτα.

Και για να μιλήσουμε και για το περιστατικό, εσύ ρε epebos τι λες; ότι ο άνθρωπος πηγαινοερχόταν στα νοσοκομεία 2-3 μέρες και κανείς δε σκέφτηκε να του κάνει μια ακτινογραφία και ένα υπέρηχο; και το σκέφτηκες μόνο εσύ; για να μπει η διάγνωση του κωλικού δε σου φαίνεται πιθανό να έχει αποκλειστεί πρώτα η διάτρηση κοίλου σπλάγχνου (τουλάχιστον μετα απο μια α/α); απαντησε μας...

Προσωπικά θεωρώ το περιστατικό αυτό μια άτυχη συγκυρία στην καριέρα των γιατρών που το διαχειρίστηκαν, και δεν έχω πεισθεί για την αιτιατή σχέση λανθασμένης διάγνωσης και αποτελέσματος, ιδιαίτερα για τις πρώτες μέρες.

Έχω ξαναπεί ότι αν γινόταν να ποσοτικοποιηθεί το malpractice που γίνεται στα ελληνικά νοσοκομεία (από τα πολύ απλά, τιςνοσηλευτικές πράξεις μέχρι και τα φαρμακευτικά σχήματα) θα τρίβαμε ταμάτια μας με τα αποτελέσματα. Μην το χέζουμε όμως, δεν είναι και λόττο...

Δεν ειμαι τοσο υπεροπτης για να σκεφτω οτι μονο εγω ξερω να κανω διφορικη διαγνωση Σλιπ. Κι οπως καλα ειπες, απ τον καναπε ειναι ολα ευκολα. Ειχε διατρηση, περιτονιτιδα, και στο physical examination, σε βιοχημικες, στην απλη ακτινογραφια κοιλιας σε ορθια θεση (βαλε και μια λατεραλ να τσεκαρουμε και λιγο την σπονδυλικη) και υπερηχογραφημα δεν βγηκε τιποτα...? Μα τιποτα? Αν ειναι ετσι, νομιζω κανεις δεν μπορει να τους καταδικασει που δεν του χτυπησαν κι ενα βαριο η μια αξονικη...Αλλα ειναι ετσι...? Η μηπως η διαγνωση εγινε 3 μερες μετα επειδη εκαναν τις απαραιτητες εξετασεις? Εχει δικιο ο DrLecter, στην Ελλαδα μερικοι γιατροι κανουν διαγνωση χρησιμοποιωντας την εκτη αισθηση...Η ιατρικη δεν ειναι μια ακριβης επιστημη! Τα λαθη σε περιμενουν στην γωνια, αλλα η αμελεια ειναι αλλο θεμα Σλιπ!

Δεν την εχω δει καπως ουτε θελω να το παιξω γιατραρα. Δεν νομιζω οτι ξερω κατι παραπανω απο τους περισσοτερους εδω μεσα. Αυτη η ιστορια ομως βγαζει ματι, και δυστυχως υπαρχουν κι αλλες...Ελπιζω να μην σου τυχει ποτε να θεσεις την υγεια φιλων η συγγενων σου στα χερια τετοιων επιστημονων, διοτι η εμπειρια θα ειναι ακρως αποκαλυπτικη. Κι εγω φοβαμαι μην κανω καποια στιγμη καποιο λαθος, αλλα αν θεωρησω οτι θετω σε κινδυνο ζωες ανθρωπων, απλα θα κανω κατι που να μην ειναι πρωτης γραμμης.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Αυτό που με προβληματίζει εμένα είναι ότι οι εν λόγω γιατροί είναι 4 (τέσσερις). Δεν έχω μεγάλη κλινική εμπειρία και μπορεί να λέω βλακεία, αλλά ούτε ένας από αυτούς τους 4 δεν είχε καμιά ιδέα παραπάνω; :anavwfwties:

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 3 weeks later...

...Ακτινολογο δεν εχουν στο Κιλκις? Διατρηση...Γενικευμενη περιτονιτιδα... Τζαμπα πηγε ο ανθρωπος... Απο τις 5 εως τις 8 του μηνα ετρεχε ο κακομοιρης... Ακτινογραφια, υπερηχο...? Λυπαμαι πραγματικα! Θα μπορουσε να ηταν οποιοσδηποτε συγγενης η γνωστος σας/μου...Τι κριμα, τι ξεφτιλα για δυο ελληνικα νοσοκομεια. Δεν ξερω αν ο ακτινολογος ηθελε πιπες για να του την βγαλει, εγω στη χειροτερη του την εβγαζα και μονος μου πριν τον στειλω στην ευχη της Παναγιας...Δεν ξερω, μακαρι να εκαναν ολα τα απαραιτητα και να κανω λαθος, να μην βρηκαν τιποτα... Αν σκεφτουμε οτι πιθανα προκληθηκε απο δωδεκαδακτυλικο ελκος, τοτε η ξεφτιλα ειναι διπλασια, η παταγωδης ανυπαρξια της πρωτοβαθμιας ιατρικης φροντιδας στη χωρα μας...Δεν ξερω για σας, εγω ομως οταν καποιο αγαπητο μου προσωπο μπαινει σε ελληνικο νοσοκομειο ανατριχιαζω, το βλεπω σαν λοττο... Δεν ξερεις αν μπορεις να τους εμπιστευτεις, απο τον παθολογο, μεχρι τον χειρουργο και τον παθολογοανατομο... Υπαρχουν αυτοι που τιμουν το επαγγελμα, υπαρχουν κι αυτοι που σε στελνουν μια ωρα αρχυτερα! Το οτι οι ειδικευομενοι δουλευουν χωρις εποπτεια ειναι αλλου παππα ευαγγελιο, αλλα φανταζομαι δεν ηταν ολοι ειδικευομενοι η εστω πρωτοετεις!

Για οποιον θεωρει οτι ειμαι αντιδεοντολογικος: εγω δεν ενδιδω σε λογικες μαφιοζικες... Το συστημα χρειαζεται εξυγιανση, κι αν ποτε κανω κι εγω τετοιο λαθος, τοτε τραβηξτε το καζανακι, δεν θελω ανθρωπινες ζωες στη συνειδηση μου, προτιμω να πουλαω φαρμακα, να κλειστω σε εργαστηριο η να γινω διοικητικος.

Η μέθοδος του ειδικευόμενου ακτινολόγου στο Κιλκίς (τυχαίνει να τον γνωρίζω) είναι η εξής: όταν οι τεχνολόγοι βγάζουν μια ακτινογραφία και του την πάνε στο γραφείο να την γνωματεύσει τους ρωτάει τι νομίζουν ότι έχει ο ασθενής και στην γνωμάτευση γράφει την γνώμη των περισσοτέρων. Δεν υπερβάλω πιστέψτε με.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Dr Lecter ποσων χρονων εισαι και τι σχεση εχεις με την Ιατρικη; Κριτικαρεις επειδη ξερεις 'η με εκτη αισθηση;

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.