Jump to content

Σε δυο φάσεις θα γίνει ο εμβολιασμός με το νέο εμβόλιο που προφυλάσσει σε μεγάλο βαθμό από τον ιό Η1Ν1, της νέας γρίπης.


anastasiostheodoridis

Recommended Posts

Οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν στο διάστημα από τις 10 έως τις 25 Νοεμβρίου και όπως αποφάσισε σήμερα η Επιτροπή Πανδημίας για τη νέα γρίπη θα αφορούν αρχικά την πρώτη ομάδα πληθυσμού που θα πρέπει να θωρακιστεί απέναντι στον ιό.

Η πρώτη αυτή ομάδα περιλαμβάνει τους χρόνιους πάσχοντες και όσους αντιμετωπίζουν σοβαρό χρόνιο πρόβλημα υγείας, ανεξαρτήτου ηλικίας, τις εγκύους του δευτέρου και τρίτου τριμήνου και ιδιαίτερα, όσες αντιμετωπίζουν χρόνιο πρόβλημα υγείας στην εγκυμοσύνη τους, όπως για παράδειγμα διαβήτη.

Σε πρώτη φάση, το εμβόλιο θα κληθούν να κάνουν όσοι φροντίζουν παιδιά κάτω των έξι μηνών και το μεγαλύτερο μέρος του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.

Η δεύτερη φάση των εμβολιασμών θα γίνει στα μέσα Δεκεμβρίου και αφορά κατά σειρά προτεραιότητας τις εξής ηλικιακές ομάδες: υγιείς άνδρες και γυναίκες 15-40 ετών, καθώς παρατηρείται στις ηλικίες αυτές πιο συχνά η εμφάνιση επιπλοκών από τη νέα γρίπη.

Θα ακολουθήσουν, υγιείς ενήλικες 40-50 ετών και στη συνέχεια όσοι βρίσκονται στη δεκαετία μεταξύ 50 και 60. Η τελευταία κατηγορία πολιτών που θα εμβολιαστούν, αφορά τα υγιή άτομα κάτω των 15 ετών και άνω των 65 ετών.

Οσον αφορά τη δοσολογία του εμβολίου, όλοι όσοι θα εμβολιαστούν το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο θα κάνουν μόνο μια δόση του εμβολίου, ενώ όπως είπε η πρόεδρος της Επιτροπής Πανδημίας καθηγήτρια Ελένη Γιαμαρέλου, δύο δόσεις του εμβολίου θα κάνουν όσοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και η ηλικία τους είναι κάτω των δέκα ετών και άνω των 60.

Ηδη, έχουν παραγγελθεί 3.500.000 δόσεις του εμβολίου για τη νέα γρίπη, από τις εταιρίες Claxo και Novartis. Από αυτές, 1.500.000 θα είναι διαθέσιμες έως το τέλος Νοεμβρίου, ενώ 2.000.000 θα παραληφθούν το Δεκέμβριο.

Οι χώροι στους οποίους θα γίνονται οι εμβολιασμοί είναι κατά κύριο λόγο υπηρεσίες Υγείας, όπως Κέντρα Υγείας, πολυϊατρεία, νοσοκομεία, αλλά και σε δομές των Νομαρχιών, ενώ δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθούν και από τις νομαρχίες ακόμη, και σε ώρες μη λειτουργίας, σχολεία.

Σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου οι επιστήμονες τόνισαν ότι για την παρασκευή του έχει χρησιμοποιηθεί ο ίδιος ανοσοενισχυτικός παράγοντας με αυτόν της κοινής γρίπης και της γρίπης των πτηνών και παρόμοια τεχνική με τα προηγούμενα εμβόλια.

Η μέχρι τώρα χρήση του, τόνισαν οι επιστήμονες δείχνει ότι πρόκειται για ασφαλές εμβόλιο. Το ζήτημα της ασφάλειας παρακολουθούν όλοι οι μεγάλοι διεθνείς υγειονομικοί οργανισμοί, που σχετίζονται με την ασφάλεια των φαρμάκων.

Οι επιστήμονες, όταν ρωτήθηκαν για τις παρενέργειες του εμβολίου, σε γενικές γραμμές τις χαρακτήρισαν ήπιες. Εκαναν λόγο για πόνο που εμφανίζεται στο χέρι το πρώτο 24ωρο, ενώ σε ένα από τα δυο εμβόλια που θα διατεθούν από τις αντίστοιχες φαρμακευτικές εταιρίες, καταγράφεται μικρός πυρετός για μια ημέρα.

Σημειώνεται, ότι το εμβόλιο προσφέρει ικανοποιητική κάλυψη τις πρώτες δέκα ημέρες, ενώ μετά από τρεις εβδομάδες, οι περισσότεροι που το κάνουν έχουν υψηλά ποσοστά ανοσίας στον ιό της νέας γρίπης.

http://www.ana-mpa.gr/anaweb/user/showplain?maindoc=8075489&maindocimg=8075530&service=99

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Καλησπέρα!

Στο παρακάτω λινκ το πανεπιστήμιο Αθηνών ζητά τη βοήθειά σας,από τους φοιτητές Ιατρικής και τους φοιτητές όλων των σχολών και για όσους θέλουν να δηλώσουν Εθελοντές στους εμβολιασμούς για τη γρίπη Η1Ν1.

Όλοι μπορούν να βοηθήσουν!

Παρακαλώ συμπληρώστε τη φόρμα συμμετοχής όσοι επιθυμείτε.

Ευχαριστώ πολύ

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 2 weeks later...

Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί

Σε τέτοιες περιπτώσεις ο λόγος των ειδικών επιστημόνων έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και οι απαντήσεις τους στο κλασικό ερώτημα «τι να κάνω, γιατρέ» μπορεί εκτός από χρήσιμες να αποδειχθούν και κρίσιμες. Το τι θα κάνουν και τι προτείνουν οι ίδιοι έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον.

Δ. ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ

Καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Συστήνω να εμβολιαστούν

Σε κάθε εμβολιασμό πρέπει να ακολουθούμε τους κανόνες και τη γραμμή που δίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Οι οδηγίες του Οργανισμού για τον Η1Ν1 και τη λοίμωξη που προκαλεί είναι σαφείς. Κατ΄ αρχάς πρέπει να εμβολιαστούν τα άτομα που έχουν αυξημένο κίνδυνο όταν νοσήσουν να υποστούν κάποια επιπλοκή, όπως πνευμονία, η οποία ενδέχεται λόγω της καταστάσεώς τους να τους προκαλέσει σοβαρότατο πρόβλημα υγείας. Η δεύτερη ομάδα που πρέπει να εμβολιαστεί, αφενός για την προστασία των ασθενών, αφετέρου για να μη δημιουργηθούν προβλήματα λειτουργίας των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, είναι οι γιατροί που έρχονται σε επαφή με αυτούς τους αρρώστους. Εν προκειμένω θα έλεγα ότι οι γιατροί πρέπει να εμβολιαστούν μαζί με τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Βέβαια, ο εμβολιασμός είναι προαιρετικός. Θα έλεγα όμως ότι αυτοί που εμβολιάζονται κάθε χρόνο έναντι της κοινής γρίπης δεν έχουν κανέναν λόγο να μην εμβολιαστούν έναντι της νέας γρίπης. Ολα τα εμβόλια έχουν ένα πολύ μικρό ποσοστό παρενεργειών. Ετσι αναμένεται και αυτό το εμβόλιο να ακολουθήσει τον ίδιο κανόνα. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι αναμενόμενες ανεπιθύμητες παρενέργειες είναι σε ποσοστό ανάλογες με αυτές του εμβολίου της κοινής γρίπης. Καταλαβαίνω ότι για κάθε νέο εμβόλιο και φάρμακο που κυκλοφορεί υπάρχει μια επιφυλακτικότητα, στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως η επιφυλακτικότητα στερείται αποδεικτικών στοιχείων.

Στους ασθενείς μου οι οποίοι ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου συστήνω να εμβολιαστούν. Για όλους τους άλλους συστήνω να ακολουθήσουν τις οδηγίες του ΠΟΥ.

Με ρωτούν αν θα εμβολιαστώ έναντι της νέας γρίπης και τις προάλλες, στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο πλαίσιο του Πανελληνίου Καρδιολογικού Συνεδρίου, δημιουργήθηκε θέμα εκ του μη όντως. Η απάντησή μου έχει ως εξής: Δεν ανήκω στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Παλαιότερα δεν έκανα ούτε το εμβόλιο της εποχικής γρίπης. Γιατί να αλλάξω τώρα τακτική; Δεν είμαι γιατρός που έρχεται σε επαφή με τους συγκεκριμένους ασθενείς. Αν όμως ήμουν π.χ. λοιμωξιολόγος ή γιατρός άλλης ειδικότητας και έβλεπα ανθρώπους που νοσούν από γρίπη, σαφώς και θα εμβολιαζόμουν.

Δ. ΤΡΙΧΟΠΟΥΛΟΣ

Ακαδημαϊκός, καθηγητής Επιδημιολογίας στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Χάρβαρντ

Θα το έκανα πρώτος

Από τα ως τώρα δεδομένα το πανδημικό εμβόλιο είναι ασφαλές. Εγώ το συνιστώ και αν είχα τη δυνατότητα θα το έκανα πρώτος. Επίσης, αν είχα παιδιά και εγγόνια θα τα εμβολίαζα. Καχυποψία δεν υπάρχει μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες, ίσως επειδή δεν βλέπουν άμεσα απειλητικές διαστάσεις επιδημίας. Υπάρχουν όμως ενδείξεις ότι επιτείνεται η επιδημία κυρίως στην Ανατολική Ευρώπη. Υπάρχει και ενδεχόμενο διασποράς της νόσου σε κατοικίδια ή άλλα ζώα. Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε στο μυαλό μας είναι ότι από την ημέρα που κάποιος θα εμβολιαστεί μπορεί να χρειαστεί ως και δύο εβδομάδες για να αναπτύξει ανοσία.

Α. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Καθηγητής Παιδιατρικής, πρόεδρος της Ελληνικής και της Ευρωπαϊκής Παιδιατρικής Εταιρείας

Είναι ασφαλές

Το εμβόλιο, σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. Πιστεύω ότι πρέπει να εμβολιαστούν όλοι όσοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου αλλά και τα παιδιά από έξι μηνών ως 18 ετών. Εμβολιάζοντας τα παιδιά σχηματίζεις έναν τοίχο προστασίας για να μην εξαπλωθεί πανελλαδικά η νέα γρίπη. Επίσης τα παιδιά μπαίνουν πιο εύκολα στο νοσοκομείο για νοσηλεία ως την ηλικία των τεσσάρων ετών. Στις ΗΠΑ τα παιδιά θωρακίζονται έναντι της νέας γρίπης, στην Ελλάδα όμως δυστυχώς το Συμβούλιο Πανδημίας Γρίπης απέκλεισε τον εμβολιασμό τους. Φοβάμαι ότι οι Ελληνες δεν θα εμβολιαστούν έναντι της νέας γρίπης, ούτε αυτοί που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, διότι έχει δημιουργηθεί ένα αντιεμβολιαστικό λόμπι περί επικινδυνότητας του εμβολίου. Για την εξέλιξη αυτή θεωρώ ότι αποκλειστική ευθύνη έχουν τα μέλη του Συμβουλίου Πανδημίας Γρίπης.

Εγώ θα εμβολιαστώ, μολονότι οι Αμερικανοί έχουν τοποθετήσει το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό στο τέλος της λίστας με τις ομάδες πληθυσμού. Και αυτό διότι λίγοι είναι οι γιατροί που έρχονται σε άμεση επαφή με ασθενείς από γρίπη, όπως οι παιδίατροι, οι παθολόγοι και οι μικροβιολόγοι.

Σε ό,τι αφορά το ανοσοενισχυτικό περιέχεται και σε άλλα εμβόλια που κάνουν τα παιδιά και χρησιμοποιείται για να παράξει ο οργανισμός μας περισσότερα αντισώματα τα οποία θα έχουν μεγαλύτερη χρονική διάρκεια.

Π. ΣΠΥΡΙΔΗΣ

Αναπληρωτής καθηγητής Παιδιατρικής

Επί πλέον εγγυήσεις

Σε όλον τον κόσμο, και όχι μόνο στην Ελλάδα, υπάρχει μια “θολούρα” για τον εμβολιασμό έναντι της νέας γρίπης. Και οι Αμερικανοί είναι προβληματισμένοι διότι εκεί τους ζητούν να υπογράψουν δήλωση που λέει ότι δεν θα έχουν οποιαδήποτε απαίτηση αν συμβεί οτιδήποτε εξαιτίας του πανδημικού εμβολίου. Αυτό δημιουργεί υπόνοιες και καχυποψία. Πιστεύω ότι τελικά το πανδημικό εμβόλιο θα βγει ασφαλές, παρ΄ ότι δεν έχει την επιστημονική τεκμηρίωση που έχουν άλλα εμβόλια. Τα μέτρα της κυβέρνησης για τον εμβολιασμό των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Η γνώμη μου όμως είναι ότι δεν πρέπει να εμβολιαστούν άμεσα τα παιδιά και οι έγκυοι, καθώς δεν υπάρχει ακόμη μεγάλη μελέτη σε αυτούς τους πληθυσμούς. Να ξεκαθαρίσω ότι δεν είμαι αρνητικός στο να εμβολιαστούν τα παιδιά, χρειαζόμαστε όμως επιπλέον εγγυήσεις τις οποίες μπορούμε να έχουμε εφόσον μας το επιτρέπει ο καλός καιρός της Ελλάδας. Αλλωστε στα παιδιά ο εμβολιασμός γίνεται όχι μόνο για να προστατευθούν από τη νέα γρίπη αλλά και για να δημιουργήσουμε ανάχωμα στη νόσο.

Ι. ΜΠΟΛΕΤΗΣ

Διευθυντής του Νεφρολογικού Τμήματος και υπεύθυνος νεφρολόγος της Μονάδας Μεταμόσχευσης Νεφρού του Νοσοκομείου «Λαϊκό»

Οι μεταμοσχευμένοι

Σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις, χρειάζεται να εμβολιαστούν όσοι έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση ως ευαίσθητη ανοσολογικά ομάδα που είναι επιρρεπής σε λοιμώξεις, μολονότι γνωρίζουμε ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στους πληθυσμούς αυτούς δεν είναι ίδια με αυτήν στον υγιή πληθυσμό. Αυτό συμβαίνει διότι τα φάρμακα που λαμβάνουν μειώνουν τόσο την άμυνα του οργανισμού τους όσο και την παραγωγή των αντισωμάτων. Αντισώματα παράγει ο οργανισμός μετά τον εμβολιασμό προκειμένου να προστατευθούμε από τη λοίμωξη.

Γ. ΦΑΡΜΑΚΙΔΗΣ

Διευθυντής της Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Μαιευτηρίου «Ελενα Βενιζέλου»

Εμβολιασμός εγκύων

Ο γυναικολόγος θα αποφασίσει αν και πότε θα εμβολιαστούν οι γυναίκες που βρίσκονται στο δεύτερο και στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης για δύο λόγους:

Πρώτον, πρέπει να ληφθούν υπόψη η ημέρα του τοκετού κάθε γυναίκας και οι πιθανές επιπλοκές της κυήσεως. Αν π.χ. μία γυναίκα πρόκειται να γεννήσει, κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει λόγος να εμβολιαστεί έναντι της νέας γρίπης, με δεδομένο ότι χρειάζονται περίπου δύο εβδομάδες από την ημέρα που θα εμβολιαστεί ώσπου να αναπτύξει ανοσία. Εκτός αν εμβολιαστεί μόνο και μόνο για την προστασία του νεογνού. Σε αυτή την περίπτωση το πανδημικό εμβόλιο πρέπει να κάνει επίσης ο πατέρας και όλοι όσοι έρχονται σε επαφή με το παιδί. Δεύτερον, δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για τον εμβολιασμό των εγκύων. Δεν μπορούμε να βασιστούμε σε στοιχεία από τις ΗΠΑ διότι εκεί χρησιμοποιούν διαφορετικό εμβόλιο.

Οι έγκυοι που δεν θα εμβολιαστούν αν νοσήσουν πρέπει να ακολουθήσουν επιθετική θεραπεία με αντιικό φάρμακο ώσπου να βγουν αρνητικά τα αποτελέσματα των εξετάσεων».

Π. ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΣ

Διευθυντής της Α΄ Παθολογικής Κλινικής και της Μονάδας Λοιμώξεων του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» και μέλος του Εθνικού Επιστημονικού Συμβουλίου Πανδημίας Γρίπης

Θα εμβολιαστώ

Θα εμβολιαστώ διότι μιλάμε για κατάσταση πανδημίας. Εχω όμως ευθύνη και ως γιατρός. Πρέπει να προφυλάξω τους ασθενείς που παρακολουθώ. Επίσης δεν επιτρέπεται να απουσιάζω λόγω γρίπης τη στιγμή που με έχει ανάγκη το σύστημα υγείας. Εκτός από τους υγειονομικούς, θεωρώ ότι πρέπει να εμβολιαστούν άνθρωποι που πάσχουν από χρόνια νοσήματα και αυτοί που φροντίζουν παιδιά κάτω των έξι μηνών. Οι άνθρωποι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού έχουν δεκαπλάσιες πιθανότητες να αρρωστήσουν, ακόμη και να χάσουν τη ζωή τους από τη γρίπη. Τα δε μικρά παιδιά δεν μπορούν να εμβολιαστούν. Αρα πρέπει να εμβολιαστούν όλοι όσοι έρχονται σε επαφή μαζί τους. Τα στοιχεία που πήραμε από τη Σουηδία είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Σε ενάμιση εκατομμύριο άτομα που εμβολιάστηκαν οι 37 παρουσίασαν ήπιες ανεπιθύμητες ενέργειες. Οι περισσότεροι εμφάνισαν τοπικές αντιδράσεις στο σημείο του εμβολιασμού, περίπου ίδιες με αυτές που μπορεί να προκαλέσει το εμβόλιο της εποχικής γρίπης».

ΚΛΗΜΕΝΤΙΝΗ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Διευθύντρια του Νευρολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Γ. Γεννηματάς»

Οι νευρολογικοί ασθενείς

Για τους νευρολογικούς ασθενείς δεν υπάρχουν κατευθυντήριες γραμμές από την Παγκόσμια ή την Ευρωπαϊκή Νευρολογική Εταιρεία. Ωστόσο ασθενείς με μυασθένεια που είναι επιρρεπείς σε αναπνευστικές λοιμώξεις, πνευμονίες και γρίπη θα πρέπει να εμβολιαστούν όχι μόνο με το πανδημικό εμβόλιο αλλά και με το εμβόλιο έναντι της εποχικής γρίπης, καθώς και με αυτό του πνευμονιόκοκκου. Επίσης πρέπει να εμβολιαστούν ασθενείς που έχουν υποστεί σοβαρά αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.

Προβληματισμοί υπάρχουν για τους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση, οι οποίοι ακολουθούν ειδικές θεραπείες με ανοσοτροποιητικά φάρμακα. Οι ασθενείς αυτοί, οι οποίοι ακολουθούν θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα, δεν πρέπει να στερηθούν του εμβολιασμού, αν αυτός απαιτείται, αλλά να χρησιμοποιήσουν εμβόλια με αδρανοποιημένους οργανισμούς. Προτείνω να εμβολιαστούν με το πανδημικό εμβόλιο όσοι πάσχοντες το επιθυμούν και ειδικότερα όσοι είναι άνω των 55 ετών και μένουν σε οίκους χρονίως πασχόντων ή οίκους ευγηρίας και αντιμετωπίζουν και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας (διαβήτη, αναπνευστικά κτλ.). Επίσης οι γυναίκες που πάσχουν από σκλήρυνση και βρίσκονται στο δεύτερο και στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους. Δεν πρέπει να εμβολιαστούν οι πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας που παίρνουν το φάρμακο tysabri, όσοι έχουν αλλεργία ειδικά στο αβγό και αυτοί που εμφανίζουν συχνά υποτροπές της νόσου. Επίσης δεν πρέπει να εμβολιαστούν ασθενείς στους οποίους η νόσος βρίσκεται σε έξαρση, διότι υπάρχει κίνδυνος να παρουσιάσουν σοβαρές επιπλοκές και να πυροδοτήσουν υποτροπές.

Ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο του κινητικού νευρώνα θα πρέπει να εμβολιαστούν έναντι της εποχικής γρίπης και με το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου και μόνο εφόσον παρουσιάσουν αναπνευστικές διαταραχές με το πανδημικό εμβόλιο.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=298093&dt=08/11/2009

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.