Jump to content

Όμορφη πόλη...


tik-tak

Recommended Posts

Όμορφη πόλη...

Όμορφη πόλη, φωνές μουσικές

απέραντοι δρόμοι κλεμμένες ματιές

Σε αυτήν την ενότητα ας γράφουμε ο,τι θεωρούμε

οτι κάνει την πόλη μας όμορφη!

Γωνιές της που μαγνητίζουν τα βλέμματά μας,

μέρη της που αγκαλιάζουν τις αισθήσεις μας,

δρόμοι της που μας λένε τις ιστορίες τους,

εικόνες της που ευφραίνουν τις καρδιές μας.

Όταν η πολη είναι όμορφη και γίνεται δικιά μας...

σημ:η ενότητα δεν αφορά μοναχά τις μεγάλες πόλεις ή τις πόλεις της Ελλάδας.

Μπορούμε να αναφέρουμε καθετι που θεωρούμε οτι κάνει όμορφη την πόλη μας,όπου κι αν αυτή

εντοπίζεται στο χαρτη.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

όμορφη πόλη...

πλατεία Μοναστηρακίου,

έχουν ολοκληρωθεί από καιρό οι εργασίες διαμόρφωσης

και μπορείς πια να την διασχίσεις περπατώντας πάνω σε πολύχρωμο ψηφιδωτό...

ευχάριστη έκπληξη, όμορφο σημείο η αποκάλυψη της κοίτης του Ηριδανού!

Βλέπεις από ψηλά την κοίτη και τα λιγοστά νερά που ρεουν σε αυτην.Δίπλα

ερείπια οικιών και εργαστηρίων...Αν κατέβεις,μέσα στο σταθμό του Μετρό, μπορείς να

περάσεις με γεφυράκια από πάνω του και να δεις και να ακούσεις το νερό

και να νιώσεις την υγρασία...ροή αιώνων.

[...Ο ποταμός Ηριδανός ήταν ο ένας από τους τρεις σημαντικούς ποταμούς της πόλης των Αθηνών (μαζί με τον Κηφισό και τον Ιλισό). Οι πηγές του τοποθετούνται στους νότιους πρόποδες του Λυκαβηττού, απέναντι από τις «Πύλες του Διοχάρους».

Μέχρι και την εποχή του Σόλωνα (γύρω στο 600 π.χ.), φαίνεται ότι το ποτάμι ξεκινούσε με δύο ή τρία παρακλάδια που ενώνονταν περίπου στην περιοχή του Συντάγματος και στη συνέχεια περνούσαν ενωμένα από τον Κεραμεικό.

Ήδη όμως από την εποχή του Θεμιστοκλή, οπότε επεκτάθηκε η πόλη, ο Ηριδανός καλύφθηκε «ένθεν του τείχους» (δηλαδή νοτίως της σημερινής οδού Βουλής) και στην κοίτη του κατασκευάστηκε αγωγός.

Η θέση του Ηριδανού υπήρξε θέμα συζήτησης για αιώνες. «Μάτην εζήτησα παρά των ημετέρων αρχαιολόγων να μοι υποδείξωσι πού έρρεε το προσφιλές εις τας Αθηναίας παρθένους πολύ και καλόν ύδωρ του Ηριδανού», έγραφε για παράδειγμα τον 19ο αιώνα ο Εμμανουήλ Ροΐδης....]

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 3 weeks later...

από τον 5ο όροφο κτηρίου στο κέντρο της Αθήνας,μια βιαστική ματιά έξω από το παράθυρο...

και το βλέμμα μαγνητίστηκε από το γοητευτικό συνδυασμό των χρωμάτων του σούρουπου και 2 περίτεχνων κωδωνοστασίων(στην αρχή δεν ήξερα τι ήταν)!

Αυτό στάθηκε η αφορμή για να ψάξω και να μάθω!

post-386-125596655105_thumb.jpg

Πολλές φορές έχω περάσει από κάτω.Ποτέ δεν είχα υψώσει το βλέμμα πιο πάνω από την πύλη του ναού και έτσι δεν είχα

αντιληφθεί (και θαυμάσει) τα κωδωνοστάστια...

αναρωτιέμαι γιατι δεν τα είχα προσέξει νωρίτερα:

φταίει που σχεδόν πάντα περνώ βιαστικά απο κει; φταίει που το στενό ευρος του δρόμου σε

συνδυασμό με την πυκνή και υψηλή δόμηση δεν αφήνει το βλέμμα να απλωθεί;

2392778027_329196a516.jpg

Γωνιά της πολης: Η εκκλησία της Παναγίας Χρυσοσπηλιώτισσας

Δρόμος :Αιόλου

οδός Αιόλου:

[...εμφανίστηκε στο προσκήνιο της αθηναϊκής τοπογραφίας και ζωής το 1833, όταν το σχέδιο της πόλεως που καταρτίσθηκε από τους πρώτους πολεοδόμους -αρχιτέκτονες των Αθηνών Σταμάτη Κλεάνθη και Σάουμπερτ, προέβλεπε το πλάτος της να είναι 15 μέτρα, για να περιορισθεί στη συνέχεια στα 12 μέτρα. Με την αρχική της ονομασία ως "Αιολική οδός" προβλεπόταν να είναι ενιαία ως τα Πατήσια, αρχίζοντας από την πλατεία με το "Ρολόι του Ανδρόνικου ή Κυρρήστου", του οποίου κύριο χαρακτηριστικό είναι η ζωφόρος με την απεικόνιση των ανέμων - γι' αυτό άλλωστε και πήρε την ονομασία του Θεού των ανέμων - του Αιόλου (Πύργος των ανέμων, Αέρηδες), πράγμα όμως που δεν επιτεύχθηκε, διότι νέο σχέδιο (του Κλέντσε) την απέκοψε το 1834 κι από τότε η προέκταση της προς Β. δημιούργησε την οδό Πατησίων, επειδή εκεί ήταν οροθετημένος ο δήμος Βατής, από τον οποίο και η ονομασία Πατήσια (Βατής > Μπατής > Πατής > Πατήσια).

Το 1836, εκεί όπου σήμερα βρίσκεται το λαμπρό κτίριο της Εθνικής Τραπέζης, είχε ιδρυθεί το πρώτο θέατρο των Αθηνών, ένα ξύλινο παράπηγμα "τετράπλευρον σανίδωμα, προχείρως συμπεπηγμένον, ΰπαιθρον έχον στέγην τον αττικόν ουρανόν, οποίαν κανέν ωδείον ποτέ", όπως αναφέρει ο ιστορικός - θεατρολόγος Ν. Λάσκαρης, με την είσοδο του στην οδό Αιόλου. Δεξιά στην είσοδο υπήρχε το "εισιτηριοπωλείον" και δίπλα του ο ντελάλης που με βροντερή φωνή διαλαλούσε το δράμα που θα παιζόταν, αφού τα προγράμματα θεάτρου την εποχή εκείνη ήταν άγνωστα. Το τέλος του θεάτρου αυτού ήταν άδοξο, αφού "ατελέστατον και ολεθριώτατον" όπως ήταν, μετά την πρώτη παράσταση που δόθηκε εκεί το Μάιο του 1836, "σαλεΰον από τον αέρα", διαλύθηκε στα εξ ων συνετέθη υστέρα από ζωή μόλις 15 μηνών, αφοΰ ο αναγκαστικός πλειστηριασμός στον οποίο υποβλήθηκε το οδήγησε σε τέτοιο σημείο, ώστε αρκετά από τα σανίδια του να καταλήξουν σε κάποιο φερετροποιείο.

Η οδός Αιόλου είναι ο πρώτος αθηναϊκός δρόμος που στρώθηκε με αμμοχάλικο το 1860 από τη γαλλική αποστολή των Δημοσίων Έργων και μόλις τον Αύγουστο του 1905 με άσφαλτο...]

περισσότερα εδώ: http://www.costumeandtime.gr/doc79.php

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Οσοι με ξερουν βλεπουν το προσωπο μου παντα αισιοδοξο και ποτε γκρινιαρικο. Φτιαχνω την διαθεση των ανθρωπων, δεν τη χαλαω. Σπανια γινομαι σπασαρχιδης και παραπονιαρης-μηδενιστης. Παρολα αυτα ομως, παρολο και που ειμαι γεννημα θρεμα Αθηναιος, παρολο που παντα με περηφανια ελεγα οτι δεν μπορω να ζησω μακρια απο την Αθηνα (αφου ειχα ζησει 2 χρονια εκτος Ελλαδος και τη νοσταλγουσα), δεν μπορω να μην δω την αληθεια: η πολη μας δεν ειναι ομορφη. Στενοχωριεμαι που το λεω, αλλα ειναι αληθεια. Εχω φυγει απο την Αθηνα στις 13 Απριλη για το αγροτικο μου. Περασα απο την Συρο και τωρα ειμαι στην Ιο. Με τοση φυση γυρω μου και τοσο ανθρωπινους ρυθμους ζωης (οχι αργους, ανθρωπινους), δυστυχως 5 μηνες αγροτικου ειναι αρκετοι για να με κανουν να μην θελω να την ξαναδω ποτε και να σιχτιριζω ρε πουστη μου που εχω την ...ατυχια (!) να εχω δηλωσει και τα 2 κομματια της ειδικοτητας μου εκει. Η αληθεια ειναι οτι δεν περιμενα 5 μηνες για να το καταλαβω, ο πρωτος ηταν υπεραρκετος! Σιγουρα επαιξε ρολο η διετης αναμονη και το επαγγελματικο και ψυχολογικο αδιεξοδο που αυτη εφερε. Ηταν ομως ενας παραγοντας, και το λεω απλως και μονο για να παραδεχτω οτι ημουν φορτισμενος. Στο παραδεισενιο νησι της Συρου βρηκα και εγω τον παραδεισο μου. Επινα καφε και κοιτουσα απεναντι καταπρασινα βουνα (ναι, στο Αιγαιο!) και θαλασσα μεχρι εκει που φτανει το ματι. Ναι ισως και στην Αθηνα υπαρχει αυτη η θεα, δεν περιτριγυριζεσαι ομως με νεοκλασικα! Ημουν κι εγω φανατικος της Αθηνας και αισθανομουν τυχερος που ζουσα εκει. Τωρα βλεπω με "φοβο" το μελλον, που οσο πλησιαζει, με φερνει πιο κοντα της. Πιο κοντα στον αερα της, μεταφορικα και κυριολεκτικα. Μεταφορικα, πιο κοντα στον αερα που εχουν παρει τα μυαλα των Αθηναιων πολλα χρονια τωρα, και θελουν πολλοι να φερονται σαν Αμερικανοι, σαν ξεπεσμενα μεσημεριαναδικα τσουτσεκια, σαν λαικοποπ μαλακες, σαν ματαιοδοξα ζωντοβολα που ψαχνουν ενα σωσιβιο μεσα στον εγωισμο τους για να σωθουν απο βεβαιο πνιγμο στη θαλασσα του δηθεν που με το ζορι σου επιβαλλει η Αθηνα. Αν δεν ειναι ωραιοι οι ανθρωποι, πως θα ειναι ωραια η πολη; Κυριολεκτικα, διοτι δεν εμεινε ουτε πρασινο φυκι ακαφτο απο τις φωτιες και ο αερας ειναι, μαλλον πια, στ'αληθεια βλαβερος. Δεν θα αναπνεουμε μονο ρυπους αλλα και αιωρουντα σωματιδια. Ειδικα εγω που μενω στο κεντρο, στην Κυψελη. Αν δεν υπηρχε η γαμωαναμονη και η κωλοδιευθυντρια στο νοσοκομειο της Συρου που δεν διδασκει ουτε τα φαρμακα του διαβητη στους ειδικευομενους, θα ειχα οπωσδηποτε δηλωσει το πρωτο μερος της ειδικοτητας εκει. Δεν ειμαι αρνητικα προκατειλλημενος πλεον, πιστευω στην αλλαγη. Απλα δεν πιστευω οτι θα προλαβω να ζησω για να την δω.

Μαλλον θα ξανασυνηθισω να ζω εκει, οπως 29 χρονια τωρα. Παντα ομως θα ξερω οτι οταν θελησω να δω λιγη ομορφια, δεν θα παω για καφε μεσα στην Αθηνα, αλλα εκδρομη εξω απο αυτην.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Με λίγα λόγια...βασικά με δύο λόγια θέλει να μας πει ο βέρος Αθηναίος "μ@λάκες πνίγομαι" στην Αθήνα.

Παράλληλα ακουγα και το it' s my life του Βοn και στο αφιερώνω!!

Καλημέρα σε όλους!!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

εχετε δίκιο!

Η πόλη είναι και οι ανθρωποί της.

Εξάλλου η συγχρονη πόλη είναι τεχνητό περιβάλλον,

προσπαθεια προσαρμογής στις ανάγκες του συγχρονου ανθρωπου.

Και σαν τεχνητό περιβάλλον, πολλά δεν εποιήθηκαν εν σοφία

(καθώς ουδείς "άσφαλτος"...παρολο που η ασφαλτος στην Αθηνα είναι μπόλικη),

ούτε δόθηκε ποτέ η δυνατότητα της 7ης ημέρας για ανάπαυση-συλλογισμό ή έστω... κατάπαυση,

και αρκετά απ'όσα γίνονται είναι καθ'ομοίωσιν και κατ'εικόνα...

(αλληλούια!)

να σας πω και κάτι που πρόσφατα έμαθα:

το οτι η Αθηνα καθρεπτίζει τη νοοτροπία των κατοίκων της φάνηκε πριν ακόμα από την συγκρότησή της ως συγχρονης νεοελληνικής πόλης: στα πρωτα σχέδια των Βαυαρών αρχιτεκτόνων οι δρόμοι στο κέντρο της πόλης είχαν μεγάλο πλάτος (της τάξης των 20 μέτρων) ,αλλά επενέβησαν οι τότε υπουργοί κατόπιν πίεσης από παράγοντες ,τους χλεύασαν για αυτό και περιόρισαν το εύρος των δρόμων από μόνοι τους.

μόλις βρήκα και σχετικές πληροφορίες:

http://www.eie.gr/archaeologia/gr/chapter_more_12.aspx

[...Ο πρώτος πολεοδομικός χάρτης των Αθηνών εκπονήθηκε από τους αρχιτέκτονες Κλεάνθη και Schaubert. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο, πλήρως τεκμηριωμένο, με αυστηρή και άνετη ρυμοτόμηση που αφήνει αρκετούς ελεύθερους χώρους και εξασφαλίζει μια εκτεταμένη αρχαιολογική ζώνη γύρω από την Ακρόπολη.

Το σχέδιο αυτό δεν θα πραγματοποιηθεί ποτέ γιατί μετά τις πρώτες χαράξεις οι Αθηναίοι συνειδητοποιούν ότι οι ιδιοκτησίες τους δεσμεύονται και τα στενά τους συμφέροντα βλάπτονται. Έτσι, αντιδρούν δυναμικά και η πολεμική που υιοθετούν, σε συνδυασμό με την οικονομική αδυναμία του κράτους για την αντιμετώπιση των εκτεταμένων απαλλοτριώσεων, προκαλούν την αναστολή της εφαρμογής του.

Στις 18 Σεπτεμβρίου 1834, εγκρίνεται το νέο πολεοδομικό σχέδιο του Klenze το οποίο έχει ως βάση το πρώτο που εκπονήθηκε από τους Κλεάνθη και Schaubert, με σημαντικές ωστόσο τροποποιήσεις ως προς τα πλάτη των οδών, το πλήθος και το μέγεθος των ελεύθερων χώρων, την έκταση της αρχαιολογικής ζώνης. Και αυτό όμως δεν εφαρμόστηκε στην ολότητά του (ενδεικτικά αναφέρονται: η αλλαγή θέσης των Ανακτόρων και η μεταφορά από τον Κεραμεικό στον άξονα της Ερμού, η δημιουργία της Πλατείας Συντάγματος, η χάραξη της Λεωφ. Αμαλίας, κ.λπ.)..]

σημ:η παρούσα ενότητα δεν αφορά μόνο την Αθήνα,αφορά την "πόλη", όπου

και αν αυτή βρίσκεται.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Ευχαριστω δικαιε για το τραγουδακι! Κι εγω σου αφιερωνω το It's my life του Dr Alban! :)

Μεσα επεσες. Και ειδικα τωρα που εχω νωπες ακομα τις μνημες απο την Συρο, εχω ηδη κρατησει reserve στο μυαλο μου πως το επομενο καλοκαιρι θα το περασω στη Συρο.

"Ακομα κι εγω" εχω ωραιες γωνιες της Αθηνας στο μυαλο μου. Απο μια μαλιστα εχω και φωτογραφια στο κινητο μου. Ενα ταβερνακι χωμενο καπου στα περιχωρα του Πειραια με μια μικρη μαρινα γεματη με ψαροβαρκες κοντα σε μια βιομηχανια τσιμεντων. Διαδρομη ως εκει industrial σκηνικο, ο προορισμος παλια ελληνικη ταινια. Οταν θα εχω ορεξη να ασχοληθω με τις ομορφιες της Αθηνας μπορει να την ανεβασω, τωρα βαριεμαι.

Παντως αυτο το τοπικ ειναι ενα ωραιο κινητρο για να ψαχνω να βρω "ανασες", να τις φωτογραφιζω και να τις βαζω εδω.

Απο του χρονου που θα εχω τελειωσει με το αγροτικο, και λογω ανεργιας θα εχω απειρο χρονο για να γεμισω, θα παριστανω τον David Lachapelle με την Αθηνα για ψιλολιγνο ανορεκτικο μοντελο. Δεν μπορει, μοντελο ειναι, κατι καλο θα της βρω!

Φιλια babes!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

athina_afisa.jpg

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

Όλοι οι συμμετέχοντες στην Κίνηση Πολιτών του κέντρου της Αθήνας (ΚΙ.ΠΟ.Κ.Α.) και προς άρση κάθε παρεξήγησης , θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε προς κάθε ενδιαφερόμενο τα εξής:

Οι σκοποί της κίνησης είναι :

1. Εξομάλυνση της κοινωνικής και εμπορικής λειτουργίας του κέντρου της πόλης.

2. Η αντιμετώπιση σε θεσμικό επίπεδο του προβλήματος της εμπορίας ναρκωτικών ,της παιδικής πορνείας και της καθημερινής εγληματικότητας.

3. Εξανθρωπισμός της καθημερινής μας ζωής στο κέντρο της πόλης .

4. Συνεργασία και ενεργοποίηση της δημοτικής αρχής για καλύτερη καθαριότητα και φωτισμό των δρόμων , επισκευή πεζοδρομίων , αναδιαμόρφωση της πλατείας Ομονοίας κλπ

Η Κίνηση Πολιτών του κέντρου της Αθήνας (ΚΙ.ΠΟ.Κ.Α.) δεν έχει καμία πολιτική θέση ή τοποθέτηση , αυτονόητα υποστηρίζει την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καταδικάζουμε κάθε ενέργεια ρατσισμού από όπου και αν προέρχεται.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Η αρχαία Ιερά Οδός δεν έχει την τύχη των μαρμάρων του Παρθενώνα. Αν και είναι εδώ και κανείς δεν έκλεψε κανένα από τα κομμάτια της εντούτοις παραμένει θαμμένη και το τελευταίο διάστημα απειλείται και με καταστροφή από τα έργα της νέας εμπορευματικής σιδηροδρομικής γραμμής που κατατρώει τα όρη Αιγάλεω και Ποικίλο.

ίτημα των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι έχουν συστήσει την Διαρκή Κίνηση Χαϊδαρίου ( ), αλλά και των αρχαιολόγων είναι η ανακάλυψη και ανάδειξη ενός από τους αρχαιότερους δρόμους της Ευρώπης καθώς και η ενοποίησή του με τα υπόλοιπα μνημεία της Δυτικής Αθήνας, τη Μονή Δαφνίου, το Ιερό της Αφροδίτης στην Αφαία και την περιοχή της Λίμνης των Ρειτών (Σημερινή λίμνη Κουμουνδούρου).

Αντίθετα, τις μέρες αυτές βλέπουν τα μηχανήματα της ΕΡΓΟΣΕ να κατασκευάζουν τη νέα εμπορευματική σιδηροδρομική γραμμή και να καταστρέφουν τα εναπομείναντα ίχνη της Οδού. Τις ίδιες μέρες που όλοι ετοιμαζόμασταν για τα λαμπερά εγκαίνια του νέου μουσείου προσπαθώντας να πείσουμε όλο τον κόσμο για την προσήλωσή μας στην προστασία των αρχαιοτήτων μας.

Η ιερά Οδός περιμένει υπομονετικά τη σειρά της και αποτελεί ίσως άπιαστο όνειρο η δυνατότητα να περπατήσουμε ξανά την αρχαία διαδρομή των Ελευσινίων Μυστηρίων, στη μακρά πορεία τους από τον Κεραμεικό ως την πόλη της Ελευσίνας.

http://www.tvxs.gr/v15028

1000 περ. μέτρα του δημοφιλέστερου αρχαίου δρόμου, μεταξύ του ιερού της Αφροδίτης στην Αφαία Σκαραμαγκά και της Λίμνης των αρχαίων Ρειτών (σημ. Λίμνη Κουμουνδούρου), στα διοικητικά όρια του Δήμου Χαϊδαρίου, είναι ορατά και αντιστέκονται στη Λήθη και την ποικιλόμορφη «Ανάπτυξη» της Δυτικής Πύλης της Αθήνας και των παρυφών του πολύπαθου Θριασίου Πεδίου.

%CF%83%CE%AC%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B70051+copy.jpg

Mε δεδομένο ότι τα ίχνη της Ιεράς Οδού στο τμήμα της που βρίσκεται στο άλσος Δαφνίου όχι μόνο δεν προστατεύθηκαν, όχι μόνο δεν υπήρξε πρόνοια να αναδειχθούν, αλλά και σκεπάστηκαν από τόνους χώματος κατά τις εργασίες για την κατασκευή της γέφυρας της ΕΡΓΟΣΕ,με δεδομένο επίσης το ότι από την επερχόμενη διάνοιξη των Νέων Οδικών Αξόνων και της Περιφερειακής Αιγάλεω απειλείται, μαζί με την ποιότητα της ζωής μας, και το υπόλοιπο τμήμα της Ιεράς Οδού, είναι επιτακτική ανάγκη να υπερασπίσουμε εμείς τον αρχαιότερο δρόμο της Ευρώπης που κινδυνεύει άμεσα από τις μπουλντόζες της άνευ όρων 'ανάπτυξής' τους.

IMG_5167+copy.jpg

%CE%A4%CE%9C%CE%97%CE%9C%CE%91+%CE%A4%CE%97%CE%A3+%CE%91%CE%A1%CE%A7%CE%91%CE%99%CE%91%CE%A3+%CE%99%CE%95%CE%A1%CE%91%CE%A3+%CE%9F%CE%94%CE%9F%CE%A5+copy.jpg

Το Ιερό Αφροδίτης και Έρωτος στην Ιερά οδό είναι το σημείο απ΄ όπου ξεκινούσε η διακλάδωση του αρχαίου δρόμου

koumoundourou801.jpg

Η πορεία της Ιεράς οδού και η σημασία της

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.