Jump to content

[πληροφορίες για ειδικότητα] ειδικότητα σε μικρό νοσοκομείο.


Christina_dim

Recommended Posts

Το καλοκαίρι πήρα πτυχίο ιατρικής και τώρα βρίσκομαι στην φάση΄του έντονου προβληματισμού για το τί ακριβώς είναι το σωστό να κάνω για την ειδικότητα.Συγκεκριμένα επέλεξα παιδιατρική και έκανα τα χαρτιά μου σε πανεπιστημιακή κλινική στην Θεσσαλονίκη με τεράστια αναμονή μέχρι να ξεκινήσω.Δεν έκανα αίτηση σε μικρό νοσοκομείο γιατί όπως μου είπαν φίλοι, σωστό είναι να κάνεις σωστά την ειδικότητα και όχι απλώς να συμπληρώσεις τα χρόνια που απαιτούνται για να τελειώσεις.Έτσι και έκανα.Τώρα όμως μου φαίνονται πολλά τα χρόνια μέχρι να ξεκινήσω και σκέφτομαι να ¨Θυσιάσω¨κάποια χρόνια σε μικρό νοσοκομείο.Ποια η δική σας άποψη;Σκέφτομαι να δηλώσω Σέρρες,Καρδίτσα,Δράμα ή Λάρισα.Αν κάποιος συνάδελφος κάνει ήδη ειδικότητα σε αυτά τα νοσοκομεία, όχι κατα ανάγκη παιδιατρική και γνωρίζει όμως το καθεστώς στις παιδιατρικές κλινικές των αντίστοιχων νοσοκομείων θα μπορούσε να μου πεί τι να αποφύγω ή τι να επιλέξω;

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Το καθεστώς ειδικότητας σε πολλά επαρχιακά νοσοκομεία είναι πολύ καλύτερο από αυτό σε μια πανεπιστημιακή κλινική.Πίστεψε με.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Κατ' αρχάς σου συνιστώ να δήλώσεις σε μικρό νοσοκομείο για να κάνεις μέρος της ειδικότητας οπωσδήποτε. Θα έχεις πολλαπλά οφέλη.

Για να κάνεις σωστή επιλογή ή μάλλον για να μειώσεις την πιθανότητα λανθασμένης επιλογής το καλύτερο είναι να καταλήξεις σε 2,3 νοσοκομεία και να πας η ίδια να διαπιστώσεις τις συνθήκες που επικρατούν.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

η άποψη ότι στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία παρέχεται καλύτερη εκπαίδευση είναι κατά πολύ πια ξεπερασμένη...αυτό βέβαια σηκώνει πολύ κουβέντα γιατί

εξαρτάται άμεσα από τους "εκπαιδευτές" σου και δεν είναι ενιαία για όλους τους ειδικευόμενους.αν στα μικρά νοσοκομεία που αναφέρεις υπάρχει κάποιος σωστός άνθρωπος που να ξέρεις ότι ασχολείται με τους ειδικευόμενους θα ήταν καλύτερα να πας.

άλλωστε δεν χρωστάς σε κανένα 2-3 χρόνια

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Λοιπόν τηλεφωνικώς και μέσω συναδέλφων που εργάζονται σε επαρχιακά μικρά νοσοκομεία έμαθα σε γενικές γραμμές το καθεστώς που επικρατεί στην πλειοψηφία των μή πανεπιστημιακών κλινικών.Για την παιδιατρική συγκεκριμένα, ο ειδικευόμενος αυτό που μαθαίνει είναι να κάνει μια σωστή κλινική εξέταση και να στέλνει τις απαραίτητες με βάση τα κλινικά ευρήματα εργαστηριακές εξετάσεις.Επίσης μαθαίνει να χορηγεί σωστά, αντιβιοτικά ανάλογα με την λοίμωξη.95% των περιστατικών που αντιμετωπίζονται μέχρι τέλους είναι οι λοιμώξεις.Οτιδήποτε άλλο, που ξεφεύγει απο αυτά τα όρια γίνεται διακομηδή στο πλησιέστερο τριτοβάθμιο νοσοκομείο για περεταίρω διερέυνηση.Και η απορία μου είναι αν χρειάζονται 2-2,5 χρόνια απο τα συνολικά 4 για την παιδιατρική για να μάθεις τα πιο πάνω.Τώρα συγκεκριμένα για τα πιο πάνω νοσοκομεία δεν έμαθα κάτι.Ίσως προσπαθήσω να πάω η ίδια.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Το βασικό είναι τι θες να κάνεις αφού πάρεις την ειδικότητα. Αν θες να ανοίξεις ιατρείο στην Αθήνα ή στην επαρχία και να βλέπεις/παρακολουθείς παιδάκια, μόνο αυτά που θα κάνεις στο μικρό νοσοκομείο σε ενδιαφέρουν: τα υπόλοιπα περιστατικά μπορείς να τα στείλεις σε κάποιον εξειδικευμένο λχ παιδοκαρδιολόγο, παιδοπνευμονολόγο, παιδογαστρεντερολόγο κ.ο.κ.

Το 90% της καθημερινότητας του παιδιάτρου είναι παρακολούθηση, εμβολιασμοί, λοιμώξεις που δε χρειάζονται καν γιατρό. Και όχι, τα 2,5 χρόνια δε φτάνουν για αυτά και θες περισσότερη εμπειρία για να πεις με σιγουριά ότι η γαστρεντερίτιδα δεν είναι σκωληκοειδίτιδα μόνο με κλινική εξέταση, ή ότι το παιδί έχει απλώς αδύναμο κοιλιακό τοίχωμα και όχι κήλη.

Άσε πόση εμπειρία θες για να πείσεις το παιδάκι με εξωτερική ωτίτιδα να σου κάτσει να βάλεις ωτοσκόπιο χωρίς αναισθησία...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 3 weeks later...

Ισχύει η πληροφορία που έχω ότι στα περισσότερα μικρά νοσοκομεία ο ειδικευόμενος κάνει εφημερίες (μόνος του) απο την 2η ημέρα ανάληψης καθηκόντων του χωρίς μάλιστα να έχει κάλυψη απο ειδικό;Δεν είναι λίγο επικίνδυνο αυτό;Δηλ.δεν καταλαβαίνω πως μπορεί ένας ειδικευόμενος χωρίς κλινική εμπειρία να μπορεί απο την πρώτη εβδομάδα να έχει υπο την ευθύνη του μια παιδιατρική κλινική και τα επείγοντα.Μπορεί βέβαια κάτι να μου διαφεύγει στο όλο σύστημα λειτουργίας των συγκεκριμένων κλινικών απο τις οποίες έχω και τις πληροφορίες.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Καταρχας συμφωνω απολυτα με Admitos. Η επαρχια εχει ρισκο στην εκπαιδευση. Στη Συρο ας πουμε τα μαθαινεις ολα ξωφαλτσα στην παθολογικη. Εκανα το τριμηνο του αγροτικου εκει και τα ειδα πρωτο χερι. Οι αγροτικοι ειναι οι γραμματεις των ειδικευομενων, οι οποιοι ειναι οι γραμματεις των επιμελητων, οι οποιοι ειναι οι γραμματεις των διευθυντων. Ο αξονικος δουλευει ακομα και σε ηπιο κοιλιακο αλγος , οι κορτιζονες πανε κι ερχονται και γενικως απογοητευεσαι, αφου η ζωη στη Συρο ειναι πολυ ωραια και σε αποτρεπει το ιδιο το Νοσοκομειο να δηλωσεις εκει ειδικοτητα, ενω ισως θα επρεπε να συμβαινει το αντιθετο.

Εφ΄οσον εχεις μεγαλη αναμονη μια καλη λυση ειναι αν διαλεξεις καποιο επαρχιακο νοσοκομειο για ειδικοτητα, να δηλωσεις και εκει αγροτικο για να δεις απο πολυ πρωτο χερι πως δουλευει οχι μονο σε επιπεδο τακτικων ιατρειων και θαλαμων αλλα και εφημεριας. Επισης δεν υπαρχει νοσοκομειο που να μην εχει και εναν εφημερευοντα επιμελητη καθε φορα. Η "καλυψη" που λες οτι δεν θα υπαρχει, απλα θα ειναι "απουσα" απο το νοσοκομειο το βραδυ, γιατι οπως ολοι σχεδον, θα εφημερευει κι αυτος απο το σπιτι του. Οτι χρειαστεις θα του τηλεφωνησεις. Οι "ενισχυσεις" σου θα ειναι ο αγροτικος!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.