Jump to content

Α(Η1Ν1) O νέος ιός της γρίπης


anastasiostheodoridis

Recommended Posts

Ηταν Χριστούγεννα του 1976, όταν το πρώτο γνωστό περιστατικό ιού της γρίπης των χοίρων εμφανίστηκε σε αμερικανικό στρατόπεδο, στο Νιου Τζέρσεϋ. Τα συμπτώματα του ιού, έμοιαζαν με αυτά της πνευμονίας και από τους τέσσερεις προσβληθέντες στρατιώτες, ο ένας πέθανε. O ιός μεταδόθηκε μεταξύ των στρατιωτών κατά την εκπαίδευση, ενώ περιορίστηκε στα όρια των στρατιωτικών εγκαταστάσεων. Η ιστορία έμοιαζε να έχει τελειώσει, μέχρι την επανεμφάνιση του ιού μεταλλαγμένου, στα τέλη του φετινού Μαρτίου στο Μεξικό, όπου ελαβε διαστάσεις επιδημίας. Η κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων τον Απρίλιο και η εξάπλωση του ιού, ανησύχησε τους αξιωματούχους του Παγκόσμιου Oργανισμού Υγείας (Π.O.Υ.) και η προσοχή των media στράφηκε για τα καλά στη γρίπη των χοίρων.

Η κινδυνολογία ξεκίνησε, αποπροσανατολίζοντας σε πολλές περιπτώσεις την κοινή γνώμη, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι σήμερα να έχουν λανθασμένη εικόνα για το τι είναι η γρίπη και ποιες είναι οι πραγματικές της διαστάσεις. Για παράδειγμα, πολλοί καταναλωτές έπαψαν να αγοράζουν χοιρινό κρέας, αν και επανειλημμένα οι επιστήμονες έχουν τονίσει, ότι ο ιός δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο με αυτόν τον τρόπο και παράλληλα σκοτώνεται από τις ενδεδειγμένες θερμοκρασίες μαγειρέματος (περίπου 70ΓC).

Το «Καποδιστριακό» με ψυχραιμία και υπευθυνότητα, αφήνει τους ειδικούς να μιλήσουν. Η κ. Ελένη Γιαμαρέλλου, καθηγήτρια Παθολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο κ. Άγγελος Χατζάκης, καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής και ο κ. Νίκος Λεγάκης, καθηγητής Μικροβιολογίας, του Πανεπιστημίου Αθηνών μάς δίνουν την επιστημονική τους άποψη για το θέμα που μας απασχολεί εδώ και τόσους μήνες.

Η αλήθεια γύρω από την Νέα ΓρίπηΤης κ. Ελένης Γιαμαρέλλου, Καθηγήτριας Παθολογίας

Η Νέα Γρίπη έφτασε στην χώρα μας. Τη δεχτήκαμε πανικόβλητοι στις 18 Μαΐου αφού άγγιξε την Αμερικανική Ήπειρο και πολλές χώρες στην Ευρώπη, σαν να ήταν το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου! Ακούγεται σαν το παραμύθι του Πέτρου με το λύκο αφού από τον Απρίλη ακούγαμε, διαβάζαμε, βλέπαμε συνεχώς και ίσως τώρα που υπάρχει λόγος για εγρήγορση έχουμε πιά κορεστεί. Κι όμως αυτό που χρειάζεται είναι η ενημέρωση και η αλήθεια. Ποια όμως είναι η αλήθεια και πώς θα την ξεχωρίσει κανείς από την υπερβολή που μπορεί να οδηγήσει στον πανικό; Είναι λοιπόν αλήθεια ότι >16.000 άτομα έχουν προσβληθεί από τη Νέα Γρίπη και >110 έχουν αποθάνει σε παγκόσμια κλίμακα; Στις Η.Π.Α. όπου η γνώση είναι ασφαλής οι θάνατοι αφορούν 15 άτομα, τα περισσότερα από τα οποία ανήκουν σε ευάλωτους ανοσοκατασταλμένους στο αμυντικό τους σύστημα πληθυσμούς. Η θνητότητα λοιπόν είναι <1δ, όταν εκείνη της εποχιακής γρίπης (που εμφανίζεται κάθε χειμώνα) είναι 2δ και η πανδημία της Ισπανικής γρίπης του 1918 σκότωσε >50 εκ. ανθρώπων. O ιός του 1918 με τον σημερινό ιό είναι φαινοτυπικά ίδιοι, H1N1 και οι δύο. O πρώτος στην αρχική φάση εμφανίστηκε με ήπια συμπτώματα όπως ο ιός της "Νέας Γρίπης" σήμερα, όμως σχεδόν μετά από ένα χρόνο από την εμφάνιση της Ισπανικής Γρίπης, δεν προλάβαιναν στις Η.Π.Α. να κατασκευάζουν φέρετρα, έκλεισαν τα σχολεία ακόμα και οι εκκλησίες, ενώ ο σιδηροδρομικός σταθμός στη Ν. Υόρκη μετατράπηκε σε τεράστιο θάλαμο νοσηλευομένων. Μας περιμένει μια παρόμοια πανδημία; Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον ότι παθολογοανατομικές μελέτες από πνευμονικό ιστό θανόντων που έγιναν χρόνια μετά, έδειξαν οτι οι άνθρωποι την εποχή της Ισπανικής Γρίπης δεν πέθαναν από τον ίδιο τον ιό αλλά κυρίως από επιπλοκές δευτερογενών λοιμώξεων που προκάλεσαν πνευμονιόκοκκοι, αιμόφιλοι και σταφυλόκοκκοι. Σε αντίθεση στην πρόσφατη ''Γρίπη των Πτηνών'' (ιός διαφορετικός: H5N1) η θνητότητα ξεπέρασε το 60% και οι προσβληθέντες πέθαιναν από τον ίδιο τον ιό που προσέβαλε τον πνεύμονα προκαλώντας αναπνευστική ανεπάρκεια και αναγκαία νοσηλεία στις Μ.Ε.Θ. Είναι λοιπόν φανερό ότι οι διαφορές τού σήμερα με το παρελθόν είναι τεράστιες.

Είναι αλήθεια ότι η "Νέα Γρίπη", σε αντίθεση με εκείνη των πτηνών, μεταδίδεται πολύ εύκολα, από άνθρωπο σε άνθρωπο, ενώ η λοίμωξη που προκαλεί είναι ήπια. Να ελπίσουμε λοιπόν ότι θα είναι καλύτερα να νοσήσουμε ''ήπια'' για να φτιάξουμε αντισώματα ώστε αν ο ιός μεταλλαγεί στην πορεία της ενδημίας- πανδημίας του, εμείς να είμαστε προφυλαμένοι; Ποιος όμως το γνωρίζει; Πρέπει όμως να θεωρήσουμε ακόμα και μία νέα μετάλλαξη σε πιο λοιμογόνο ιό, ως πιθανή. Με δεδομένο ότι το Β. ημισφαίριο και ιδιαίτερα η χώρα μας βρίσκεται πλέον σε υψηλές περιβαλλοντικές θερμοκρασίες στις οποίες δεν επιβιώνουν με ευκολία οι ιοί της γρίπης, κερδίζουμε χρόνο για το χειμώνα που θα έρθει και την παρασκευή εμβολίου που απαιτεί 4-6 μήνες. Όμως τώρα θα έρθουν τουρίστες και Έλληνες της διασποράς και τα σύνορα δεν κλείνουν, και επομένως τα κρούσματα θα πολλαπλασιάζονται. Γι' αυτό ας γνωρίσουμε και ας ακολουθήσουμε πέντε κανόνες- παραινέσεις από τους ειδικούς:

(1) Η οσελταμιβίρη (Tami-flu) και η ζαναμιβίρη (Relenze) είναι πολύτιμα αντί-ιικά φάρμακα τόσο για θαραπεία όσο και για προφύλαξη, πάντοτε όμως με ιατρική συνταγή. Σκεφτείτε ότι τις πρώτες ημέρες της γρίπης εξαφανίστηκαν 25.000 άνθρωπο-θεραπείες από τα φαρμακεία μας που εμείς πανικόβλητοι αγοράσαμε για ώρα ανάγκης! Αν όμως λαμβάνονται ανεξέλεγκτα, ο ιός είναι δυνατό να γίνει ανθεκτικός και να ''καούν'' πολύτιμα φάρμακα για εμάς και τους άλλους...

(2) Τα αντιβιοτικά είναι τα πολυτιμότερα φάρμακα. Ας μην τα υπερκαταναλίσκουμε άσκοπα στις ιώσεις, όπου δεν είναι έτσι κι αλλιώς δραστικά, για να είναι δραστικά στη βακτηριακή πνευμονία που πιθανόν θα επιλέξει την "Νέα Γρίπη".

(3) Είναι σκόπιμο να αποφεύγουμε τους συνωστισμούς.

(4) Είναι απαραίτητο στο βήχα και τους πταρμούς να καλύπτουμε στόμα και μύτη με το μαντήλι μας.

(5) Είναι απαραίτητο να πλένουμε συχνά τα χέρια με νερό και σαπούνι και να χρησιμοποιούμε στα χέρια αιθυλική αλκοόλη 70%. Και τα δύο εξουδετερώνουν τους ιούς της γρίπης.

(6) Είναι επιβεβλημένο να αποφεύγουμε την επαφή των χεριών με τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα, αφού στο άψυχο περιβάλλον που ήδη αγγίσαμε είναι δυνατόν να επιβιώνει ο ιός.

Η "Νέα Γρίπη" απαιτεί απ' όλους μας Ψυχραιμία, Ενημέρωση, Γνώση και (γιατί όχι; ) Oρθολογική Αισιοδοξία.

H Nέα Γρίπη και το Σενάριο Πανδημίας ,Του Άγγελου Χατζάκη, Καθηγητή Επιδημιολογίας & Προληπτικής Ιατρικής Διευθυντή Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας & Ιατρικής Στατιστικής.

Η κοινή ή εποχιακή γρίπη μεταδίδεται άμεσα από τα μολυσμένα σταγονίδια που εκπέμπονται από άτομο σε άτομο με την ομιλία, το βήχα, το φτάρνισμα κ.λπ., και έμμεσα από τα χέρια ή άλλες επιφάνειες που μολύνονται από τα σταγονίδια κι έρχονται σε επαφή με τα χέρια που αγγίζουν το στόμα ή τη μύτη.

Συμπτώματα εποχιακής γρίπης εμφανίζει ετησίως το 10-20% του πληθυσμού. Συχνότερα μολύνονται τα παιδιά σχολικής ηλικίας ενώ βαρύτερη νόσο εμφανίζουν τα παιδιά μικρότερα των 4 ετών και οι ενήλικοι άνω των 65 ετών. O χρόνος επωάσεως της γρίπης είναι συνήθως 2 ημέρες (1-4). Από όσους έχουν έρθει σε επαφή με τον ιό κι έχουν μολυνθεί, το 90% αποβάλλει τον ιό συνήθως για 5 ημέρες (0,5-8 ημέρες).

Η νέα γρίπη Α (Η1Ν1) που έχει ανιχνευθεί πρόσφατα, αρχικά στο Μεξικό και αργότερα σε πολλές άλλες χώρες, εμφανίζει την ίδια επιδημιολογία και κλινική εικόνα με την κοινή ή εποχιακή γρίπη. Από τα υπάρχοντα στοιχεία φαίνεται ότι είναι τόσο μεταδοτική όσο και η κοινή γρίπη, ενώ η θνητότητα υπολογίζεται από 0,1-0,4%, ενώ στην κοινή γρίπη είναι μικρότερη από 0,1%.

Πανδημίες Γρίπης

Oι πανδημίες γρίπης εμφανίζουν τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

1) Ανήκουν σε νέο υπότυπο για τον οποίο δεν υπάρχει πρόσφατη ανοσία

2) Εμφανίζουν αυξημένη μεταδοτικότητα και αυξημένη θνητότητα

3) Διατρέχουν σε 2-3 επιδημικά κύματα, και

4) Παρατηρείται μεγάλη διαφοροποίηση των επιπτώσεων από χώρα σε χώρα.

Σε μία πανδημία γρίπης μολύνεται συνήθως το 40-50% του πληθυσμού ενώ συμπτώματα εμφανίζει το 25-35%.

Προσβάλλονται περισσότερο οι νεότερες ηλικίες (μικρότεροι των 19 ετών) ενώ η θνητότητα είναι μεγαλύτερη σε ηλικίες μικρότερες των 4 ετών και μεγαλύτερες των 60 ετών.

Στη διάρκεια μιας πανδημίας περισσότερο από το 10% του πληθυσμού θα ζητήσει ιατρική βοήθεια. Το αντίστοιχο ποσοστό για παιδιά κάτω των 5 ετών είναι μεγαλύτερο του 30%.

O Παγκόσμιος Oργανισμός Υγείας με βάση επιδημιολογικά και βιολογικά χαρακτηριστικά και με σκοπό να διευκολύνει την προετοιμασία των χωρών-μελών, διακρίνει 6 φάσεις πανδημίας. Σήμερα βρισκόμαστε στη φάση 5.

Φάσεις Πανδημίας

Φάση 1: Δεν κυκλοφορούν ιοί γρίπης σε ζώα που να έχουν αναφερθεί ότι προκαλούν λοιμώξεις σε ανθρώπους

Φάση 2: Εμφάνιση ιών γρίπης σε ζώα που δύνανται να προκαλέσουν λοίμωξη σε ανθρώπους

Φάση 3: Ιοί γρίπης σε ζώα ή νέοι ιοί γρίπης του ανθρώπου που προκαλούν σποραδικές περιπτώσεις ή μικρές επιδημικές εκρήξεις σε ανθρώπους. Δεν αναφέρονται εκτεταμένες μεταδόσεις από άνθρωπο σε άνθρωπο

Φάση 4: Εμφάνιση ιών γρίπης από ζώα ή νέων ανθρωπίνων ιών γρίπης που προκαλούν επιδημικές εκρήξεις

Φάση 5: Χαρακτηρίζεται από αυξημένη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο σε δύο τουλάχιστον χώρες που ανήκουν στην ίδια γεωγραφική περιοχή κατά Π.O.Υ

Φάση 6: Επιδημικές εκρήξεις σε ακόμη μία χώρα σε διαφορετική γεωγραφική περιοχή κατά Π.O.Υ., επιπλέον αυτών που περιγράφονται στη φάση 5

Εκτίμηση κινδύνου πανδημίας γρίπης Α Η1Ν1

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους πιστεύεται ότι η γρίπη Α Η1Ν1 μπορεί να εξελιχθεί σε πανδημία, όπως η ύπαρξη υποτύπου για τον οποίο δεν υπάρχει διασταυρούμενη ανοσία στον πληθυσμό, μεγάλη μεταδοτικότητα και θνητότητα παρόμοια με εκείνη των πανδημιών 1957-58 και 1968-69.

Εν τούτοις, οι καιρικές συνθήκες στο Βόρειο Ημισφαίριο δεν είναι κατάλληλες για την εξάπλωσή της και η συγκυρία αυτή ευνοεί την παρασκευή και χρήση πανδημικού εμβολίου. Είναι λογικό να αναμένεται ένα δεύτερο επιδημικό κύμα κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες.Είναι πιθανό, λοιπόν, να βρισκόμαστε στην έναρξη μίας πανδημίας γρίπης. Η παγκόσμια ετοιμότητα που υπάρχει, η ύπαρξη θεραπείας της γρίπης και των επιπλοκών της, η ταχεία παρασκευή προστατευτικού εμβολίου και τα άλλα μη ειδικά μέτρα Δημόσιας Υγείας αναμένεται να οδηγήσουν σε επιπτώσεις μικρότερες από τις προηγούμενες πανδημίες στις αναπτυγμένες, τουλάχιστον, χώρες.

O ιός της γρίπης και ο νέος ιός H1N1, Του κ. Νίκου Λεγάκη, Καθηγητή Μικροβιολογίας

O ιός της γρίπης με μέγεθος 80-120 nm, περιέχει μονόκλωνο RNA και περιβάλλεται από έλυτρο (φάκελο). Στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο ο ιός της γρίπης μοιάζει με σφαιρικό σωματίδιο αν και σε μερικές περιπτώσεις εμφανίζεται με νηματοειδή μορφή. O πολλαπλασιασμός των ιών της γρίπης, όπως και όλων των ιών, γίνεται μέσα στα κύτταρα και περιλαμβάνει έξι στάδια: α) προσκόλληση στα κύτταρα του ξενιστή, β) τη διείσδυση, γ) την ελευθέρωση του γονιδιώματος των ιών στα κύτταρα (απέκδυση), δ) τη σύνθεση των μορίων των ιών νουκλεϊνικού οξέος και πρωτεϊνών ε) τη συναρμολόγηση (διαδικασία διαμόρφωσης) και στ) την απελευθέρωση.

Γενικά ο ιός της γρίπης παρουσιάζει μεγάλη γενετική "ρευστότητα", δηλαδή, συχνές μεταλλαγές και ανακατατάξεις του γενετικού υλικού. Oι αιτίες αυτού του χαρακτηριστικού, είναι οι ιδιότητες της RNA πολυμεράσης του ιού και η οργάνωση του γενετικού υλικού. O νέος ιός Η1Ν1 ή αλλιώς ο ιός γρίπης των χοίρων είναι μεταλλαγμένος-ανασυγκροτημενος, ιός Η1Ν1 του ομώνυμου ιού που κυκλοφορεί στους χοίρους από το 1990 και ο οποίος περιέχει τμήματα από τον ιό Η3Ν2 του ανθρώπου και από τον ιό Η5Ν1 των πουλερικών. Το ενδιαφέρον είναι ότι η αιμοσυγκολλητίνη του νέου ιού Η1Ν1 διαφέρει κατά 27% περίπου από τον παλαιότερο ιό Η1Ν1 των χοίρων.Υπάρχει δε πάντα ο φόβος η αιμοσυγκολλητίνη να πάθει και άλλη μεταλλαγή, ώστε να προσκολλάται σε κύτταρα άλλων ανατομικών περιοχών και να διασ%%%%ι από τα ένζυμα πρωτεάσες που βρίσκονται εκεί.

Το «κομματιασμένο» RNA του ιού έχει καθοριστική σημασία για την εμφάνιση νέων υποτύπων του ιού. Όταν ένα κύτταρο του ξενιστή έχει τέτοια εξειδίκευση υποδοχέων που να επιτρέπει μόλυνση με δύο ξεχωριστούς υποτύπους του ιού, είναι πιθανόν κατά τη διαμόρφωση του ιού να γίνει ανταλλαγή των διαφόρων «κομματιών» του RNA και να προκύψει ένας νέος ιός που να έχει χαρακτηριστικά και από τους δύο ιούς. Τέτοιος φόβος υπάρχει για τον ιό των πουλερικών H5N1, με την έννοια ότι όταν συναντηθεί στο ίδιο κύτταρο του χοίρου ή του ανθρώπου (ο χοίρος περισσότερο και λιγότερο ο άνθρωπος μπορεί να έχουν υποδοχείς για το Η5Ν1 και τον ιό του ανθρώπου που κυκλοφορεί σήμερα Η3Ν2 η τον νέο ιο Η1Ν1) να προκύψει ένας ιός, που να έχει την αιμοσυγκολλητίνη Η και τη νευραμινιδάση Ν του Η5Ν1 και άλλα RNA τμήματα του H3N2 η του νέου ιου Η1Ν1.

Ένας τέτοιος ιός είναι βέβαιο ότι θα είναι εξαιρετικά λοιμογόνος, πολύ μεταδοτικός και θα έχει καταστροφικές συνέπειες, επειδή η αιμοσυγκολλητίνη και η νευραμινιδάση θα είναι νέες και λόγω απουσίας ανοσίας (αντισωμάτων) από τον πληθυσμό θα προκαλεσει πανδημία. Oι μεταβολές αυτές που προκαλούνται από ανταλλαγή κομματιών RNA ορίζονται ως αντιγονική μετατροπή (shift).

Στην περίπτωση πανδημίας, πιθανολογείται ότι μετά από περίοδο μαζικής προσβολής του πληθυσμού, θα εγκατασταθεί ισορροπία με προσαρμοστικές μεταλλαγές του νέου ιού που θα του επιτρέπουν να μεταδίδεται μεν εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά θα έχει χάσει αρκετή από την παθογόνο του δύναμη. Παρόμοια διαδικασία έγινε με τον υπότυπο Η3Ν2 που προκάλεσε τη γρίπη του Hong-Kong to 1968 και κυκλοφορεί σήμερα στον ανθρώπινο πληθυσμό προκαλώντας τις εποχιακές εξάρσεις της γρίπης.

Γενικά οι ιοί της γρίπης είναι ευαίσθητοι σε 2 ομάδες φαρμάκων. Η μία ομάδα περιλαμβάνει τη ριμανταδίνη και αμανταδίνη, που αναστέλλουν την λειτουργία της πρωτεΐνης Μ2, με αποτέλεσμα να μη γίνεται η ελευθέρωση του γονιδιώματος του ιού στα κύτταρα. Η άλλη ομάδα περιλαμβάνει την οσελταμιβίρη και ζαναμιβίρη, που αναστέλλουν τη νευραμινιδάση των ιών, με αποτέλεσμα να μην ελευθερώνονται οι ιοί μετά τον πολλαπλασιασμό τους στα κύτταρα. Για τη ριμανταδίνη και αμανταδίνη υπάρχει μεγάλη επιφύλαξη, καθώς αναπτύσσεται εύκολα αντοχή και εκτός τούτου είναι νευροτοξικά φάρμακα. Στα φάρμακα αυτά ο ιός Η1Ν1 που κυκλοφορεί σήμερα στον άνθρωπο και προκαλεί την εποχιακή γρίπη είναι ευαίσθητος. Αντίθετα, ο ιός αυτός είναι κατά το πλείστον ανθεκτικός στην οσελταμιβίρη αλλα ευαισθητος στη ζαναμιβίρη. O νέος ιός Η1Ν1 είναι ευαίσθητος στην οσελταμιβίρη και ζαναμιβίρη αλλά ανθεκτικός στη αμανταδίνη και ριμανταδίνη. Την ίδια ευαισθησία όπως ο νέος ιός Η1Ν1, έχει ο ιός Η3Ν2 που κυκλοφορεί στον άνθρωπο καθώς επίσης και τα περισσότερα στελέχη του ιού H5N1 που προκαλεί σπανίως λοιμώξεις στον άνθρωπο.

http://kapodistriako.uoa.gr/stories/146_th_01/index.php?m=1

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Πιο μεταδοτική, αλλά με ήπια συμπτώματα

Ψυχραιμία, παρακολούθηση και προσαρμογή στα νέα δεδομένα προτείνει κατά της νέας γρίπης η καθηγήτρια κ. Ελένη Γιαμαρέλλου

Συνέντευξη στην Πεννυ Mπουλουτζα

Προσεκτική παρακολούθηση της εξέλιξης της νέας γρίπης, ψυχραιμία και άμεση προσαρμογή των μέτρων στα νέα δεδομένα. Αυτό είναι το τρίπτυχο που προτάσσει, μιλώντας στην «Κ», η καθηγήτρια Παθολογίας και πρόεδρος του Εθνικού Επιστημονικού και Επιχειρησιακού Συμβουλίου για την Πανδημία Γρίπης κ. Ελένη Γιαμαρέλλου ως καλύτερη στρατηγική για την αντιμετώπιση της κρίσης. Η ίδια, πάντως, εμφανίζεται καθησυχαστική, λέγοντας ότι η νόσηση από τη νέα γρίπη προς το παρόν είναι ηπιότερη από την εποχική και τονίζει ότι δεν μπορούν να γίνουν συγκρίσεις της ισπανικής γρίπης του 1918 με τη «δική μας».

- Εξετάζοντας τα μέχρι σήμερα δεδομένα, ποια θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι τα θετικά συμπεράσματα;

- Το θετικό με αυτή τη γρίπη είναι ότι διαρκεί μόνο τρεις ημέρες και η νόσηση είναι ελαφριά. Είναι ενδεικτικό ότι -έως την περασμένη Τρίτη- διεθνώς τα άτομα που χρειάστηκε να νοσηλευθούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας δεν ξεπέρασαν τα 700. Εάν μάλιστα συγκρίνουμε τη νέα γρίπη με την εποχική και χρησιμοποιώντας την εμπειρία χωρών που διαθέτουν συστήματα επιτήρησης γρίπης, θα δούμε ότι η δεύτερη είναι πολύ πιο βαριά, με σοβαρότερα συμπτώματα και μεγαλύτερη διάρκεια. Ωστόσο, αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι ο νέος ιός της γρίπης μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα. Ενώ για την εποχική γρίπη εκτιμάται ότι ένας ασθενής θα μολύνει άλλα 1-2 άτομα, στη νέα γρίπη ένα άτομο που νοσεί θα μολύνει 5-6 συνανθρώπους του. Και όσο περισσότεροι μολυνθούν, τόσο περισσότεροι ενδέχεται να νοσήσουν σοβαρά.

Απρόβλεπτος ο ιός

- Τι σας ανησυχεί περισσότερο;

- Ο ιός της γρίπης είναι απρόβλεπτος. Αυτό που θα ανησυχούσε εμένα, αλλά ως υποθετικό σενάριο, είναι η πιθανότητα να μεταλλαχθεί ο ιός και να γίνει πιο επικίνδυνος κι ενώ σήμερα προσβάλλει κυρίως το ανώτερο αναπνευστικό, να «προχωρήσει» χαμηλότερα και να προκαλεί με μεγάλη συχνότητα βαριάς μορφής πνευμονίες. Επίσης, στην περίπτωση που μεταλλαχθεί, δεν γνωρίζουμε εάν τα εμβόλια που αναπτύσσονται θα μπορούν να προφυλάξουν από τον νέο ιό. Αλλά πρέπει να τονισθεί ότι αυτές είναι οι ανησυχίες του επιστήμονα που σκέπτεται και δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί τελικά.

- Πόσο μοιάζει η νέα γρίπη με την ισπανική;

- Ζούμε σε πολύ διαφορετικές εποχές και η ιατρική κοινότητα και τα κράτη έχουν πλέον εξελιγμένα όπλα για να αντιμετωπίσουν τη γρίπη. Το 1918 δεν υπήρχαν εμβόλια ούτε τα αντιβιοτικά που έχουμε σήμερα ούτε οι ειδικές μονάδες σε νοσοκομεία. Αυτό που γνωρίζουμε για την ισπανική γρίπη είναι ότι ξεκίνησε και τότε με ελαφρά κλινική εικόνα, σταμάτησε για ένα διάστημα και επανήλθε με σοβαρότερα συμπτώματα. Αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε παραλληλισμούς που μπορεί να οδηγήσουν στον πανικό. Ο πανικός είναι κακός σύμβουλος.

Θετική συγκυρία

- Υπάρχουν εκτιμήσεις σχετικά με το τι αναμένεται να συμβεί το ερχόμενο διάστημα στη χώρα μας;

- Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα ακολουθήσει σε σχέση με τη γρίπη. Αυτή τη στιγμή η πλειονότητα των περιστατικών είναι εισαγόμενα κρούσματα. Μπορεί να συνεχίσουμε έτσι όλο τον Αύγουστο, μπορεί όμως και να έχουμε απότομη αύξηση των κρουσμάτων και ευρεία μετάδοση της νόσου στην κοινότητα. Αυτό που πρέπει να κάνουμε ως χώρα και ως επιστήμονες είναι πολύ προσεκτική παρακολούθηση της γρίπης. Δηλαδή, «παρακολουθώ από κοντά με πολλή ψυχραιμία και προσαρμόζω τα μέτρα που λαμβάνω για να αντιμετωπίσω την κατάσταση». Αλλωστε, έχουμε και μία θετική συγκυρία. Μπορούμε να εξετάσουμε τι γίνεται σε άλλες χώρες όπου αυτή τη στιγμή υπάρχει έξαρση της γρίπης λόγω χειμώνα, όπως π.χ. η Αυστραλία, όπου έχει αρχίσει ήδη εμβολιασμός του πληθυσμού με εμβόλιο που παρασκευάζεται στη συγκεκριμένη χώρα. Οπότε μπορούμε να παρακολουθήσουμε εάν το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό, εάν προφυλάσσει, εάν είναι τοξικό. Και αυτό είναι κέρδος και για τη χώρα μας.

- Πόσο εύκολο είναι για το ΕΣΥ να αντεπεξέλθει στην πανδημία;

- Ενα σύστημα Υγείας πρέπει να είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει πολλά σενάρια σε σχέση με την εξέλιξη της πανδημίας της γρίπης. Αυτή τη στιγμή, όλες οι πιθανότητες έχουν μελετηθεί από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και τις υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας και περιλαμβάνονται στο νέο Εθνικό Σχέδιο Πανδημίας Γρίπης. Αυτό όμως που θέλω να πω είναι ότι ενώ οι Ελληνες είναι ένας λαός τολμηρός, δυστυχώς, όταν ακούσουν τη χειρότερη πιθανή εκδοχή πανικοβάλλονται. Είναι όπως όταν λένε οι σεισμολόγοι ότι περιμένουν σεισμό της τάξης των 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και κατευθείαν ο Ελληνας φοβάται για 10 Ρίχτερ. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει τώρα και με τη γρίπη.

Επτά ημέρες στο σπίτι

- Τι πρέπει να προσέχει ο κάθε πολίτης πριν απ' όλα;

- Θα πρέπει να ξέρει ότι εάν έχει ήπια συμπτώματα, θα παραμείνει σπίτι του για τουλάχιστον επτά ημέρες ανεξαρτήτως εάν έχουν περάσει τα συμπτώματα και ανεξαρτήτως εάν έχει προσβληθεί από τη νέα γρίπη. Θα πρέπει να αναπαυθεί, να καταναλώνει φρούτα και άφθονα υγρά και να αποφεύγει το αλκοόλ. Εάν η κατάστασή του επιδεινωθεί -και κυρίως εάν αισθανθεί δύσπνοια- ή τα συμπτώματα παρατείνονται πέραν των τριών ημερών θα πρέπει αμέσως να επικοινωνήσει με τον γιατρό του ή να απευθυνθεί σε νοσοκομείο. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό για όλο τον πληθυσμό να λαμβάνονται μέτρα προφύλαξης, με βασικότερο το πολύ καλό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών. Ο ιός μπορεί να επιβιώσει για ημέρες σε άψυχο περιβάλλον, με αποτέλεσμα αγγίζοντας μολυσμένες επιφάνειες και εν συνεχεία τη μύτη, τα μάτια και το στόμα να μπορούμε εύκολα να προσβληθούμε από τη γρίπη. Επίσης, για να προφυλάξουμε τους συνανθρώπους μας θα πρέπει εάν μας έρθει να φταρνιστούμε να χρησιμοποιούμε πάντα χαρτομάντιλο.

Η ζωή μου μετά τη νέα γρίπη

Η νέα γρίπη είχε άμεση επίδραση και στο 24ωρο των επιστημόνων που παρακολουθούν συνεχώς τις εξελίξεις από το μέτωπο της πανδημίας, και παράλληλα είναι επιφορτισμένοι με την ενημέρωση της πολιτείας και την παροχή συμβουλών προς όλους μας.

Η φροντίδα των ασθενών της κλινικής, η εκπαίδευση των νέων γιατρών και των φοιτητών της Ιατρικής, η συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα και ταξίδια στο εξωτερικό για την εκπροσώπηση της χώρας μας στην αρμόδια ευρωπαϊκή αρχή για τις νοσοκομειακές λοιμώξεις, ήταν ανάμεσα στα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις της κ. Ελένης Γιαμαρέλλου. Η ίδια αφιερώνει πια σε καθημερινή βάση χρόνο προκειμένου να ενημερωθεί -από διεθνείς οργανισμούς, έγκυρα δημοσιεύματα επιστημονικών ερευνών κ.ά.- για όλα τα νεότερα δεδομένα που αφορούν τη «δραστηριότητα» του ιού.

«Στο συμβούλιο είμαστε όλοι οι επιστήμονες ψύχραιμοι, σχετικά με την εξέλιξη της γρίπης», λέει στην «Κ» η κ. Γιαμαρέλλου. «Συνεδριάζουμε μία φορά την εβδομάδα για να παρακολουθήσουμε όλα τα δεδομένα τόσο από τη δραστηριότητα της γρίπης στη χώρα μας όσο και από τις εξελίξεις και τα επιστημονικά δεδομένα σε διεθνές επίπεδο. Μπορώ να σας πω ότι αφιερώνω τουλάχιστον τρεις ώρες κάθε ημέρα για τη γρίπη. Μόλις την περασμένη Τρίτη, αφιέρωσα ένα 12ωρο. Ομως πρόκειται για ένα εθνικό θέμα που χρειάζεται τη συνεργασία όλων μας».

Η ίδια καλείται καθημερινά να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ασθενών, φίλων και γνωστών της για τον Η1Ν1 - πραγματικά χρειάζονται ξεχωριστές αντοχές. «Τους καθησυχάζω, όχι γιατί πρέπει, αλλά γιατί πραγματικά το πιστεύω», τονίζει. «Αυτό που χρειάζεται είναι η υπεύθυνη ενημέρωση των πολιτών από τα αρμόδια όργανα. Δεν πρέπει οι πολίτες να ακούνε τι λέει ο διπλανός τους ή ο γείτονας στο σούπερ μάρκετ, αλλά τις οδηγίες των αρμοδίων».

http://news.kathimerini.gr/4Dcgi/4Dcgi/_w_articles_civ_1100112_02/08/2009_324412

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Πολυ σωστα τα λεει η Γιαμαρελλου.

Η νεα γριπη ειναι πιο ελαφρια απο την εποχικη γριπη αλλα βεβαια μεταδιδεται πιο ευκολα απο την εποχικη γριπη.

Εμενα μου περασε μεσα σε δυο μερες και θα ελεγα ηταν η πιο ελαφρια γριπη που εχω περασει και αλλα ατομα που ξερω την περασαν ελαφρα.

Καθε γριπη βεβαια ειναι παντοτε απροβλεπτη και ενα μικρο ποσοστο θα παρουσιασει επιπλοκες π.χ. πνευμονια.

Παντως τα μεσα μαζικης ενημερωσης το εχουν παρακανει και στην Ελλαδα και στην Αγγλια. Εχουν ξεφτιλισει εντελως το επαγγελμα του δημοσιογραφου. Σπερνουν ανευθυνα τον πανικο μονο και μονο για να ανεβασουν τα ποσοστα τηλεθεασης και να πουλησουν περισσοτερα φυλλα.

Τοσοι πεθαινουν απο επιπλοκες γριπης καθε χειμωνα αλλα ποτε δε γινονται θεμα στις ειδησεις.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Εμενα μου περασε μεσα σε δυο μερες

.....με ή χωρις tamiflu ??

Πηρα 2 χαπια ταμιφλου τη δευτερη μερα και τα συμπτωματα εξαφανιστηκαν, αλλα βεβαια συνεχισα και πηρα τα υπολοιπα 8 χαπια τις επομενες 4 ημερες παρολο που δεν ειχα πια συμπτωματα. Το ταμιφλου μου το εδωσαν οχι τοσο λογω κινδυνου επιπλοκων αλλα κυριως λογω του οτι δουλευω στο νοσοκομειο και επρεπε να γυρισω στα καθηκοντα μου οσο το δυνατον γρηγοροτερα. Δεν μπορω να πω με σιγουρια αν το ταμιφλου επαιξε τοσο σημαντικο ρολο η οχι.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Στις μελέτες θεραπείας που διεξήχθησαν σε ενήλικες, το Tamiflu μείωσε τη διάρκεια της νόσου από 5,2 ημέρες σε ασθενή που λάμβανε εικονικό φάρμακο, σε 4,2 ημέρες σε ασθενή που λάμβανε Tamiflu.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 3 months later...

20/11: έχουμε και τους πρώτους τρεις θανάτους στη Νορβηγία, από μεταλλαγμένα στελέχη, που πιθανόν προκαλούν πιο βαριά λοίμωξη.

Ως τώρα δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα διαδομένα, ούτε και ανθεκτικά στα αντιικά και το εμβόλιο.

http://www.fhi.no/eway/default.aspx?pid=238&trg=MainLeft_5812&MainLeft_5812=5825:81363::0:5967:1:::0:0

The Norwegian Institute of Public Health announced today to have found a mutated version of the influenza A(H1N1) virus in three patients in Norway who had tested positive for the new flu.

The Norwegian Institute of Public Health has analysed virus from a number of patients as part of the surveillance of the pandemic flu virus. The viruses have many similarities, but some mutations have been observed. This is normal and most of these mutations will probably have little or no importance.

However, one mutation has caught special interest. It has been found in two patients who died from the new influenza A(H1N1) and in one patient with severe influenza disease. These were the two first patients who died from the new influenza in Norway. Some of those who died later have been examined without finding the same mutated virus.

The mutation could possibly make the virus more prone to infect deeper in the airways and thus cause more severe disease.

- We have analysed approximately 70 viruses from confirmed Norwegian cases and found the mutation in only these three patients, says Director General Geir Stene-Larsen at the Norwegian Institute of Public Health. - Based on what we know so far, it seems that the mutated virus does not circulate in the population, but might be a result of spontaneous changes which have occurred in these three patients.

- There is no indication that this change in the virus is of any importance for the effect of the vaccine or the effect of antiviral treatment, concludes Stene-Larsen.

http://www.who.int/csr/disease/swineflu/notes/briefing_20091120/en/index.html

Public health significance of virus mutation detected in Norway

Pandemic (H1N1) 2009 briefing note 17

20 NOVEMBER 2009 | GENEVA -- The Norwegian Institute of Public Health has informed WHO of a mutation detected in three H1N1 viruses. The viruses were isolated from the first two fatal cases of pandemic influenza in the country and one patient with severe illness.

Norwegian scientists have analysed samples from more than 70 patients with clinical illness and no further instances of this mutation have been detected. This finding suggests that the mutation is not widespread in the country.

The virus with this mutation remains sensitive to the antiviral drugs, oseltamivir and zanamivir, and studies show that currently available pandemic vaccines confer protection.

Worldwide, laboratory monitoring of influenza viruses has detected a similar mutation in viruses from several other countries, with the earliest detection occurring in April. In addition to Norway, the mutation has been observed in Brazil, China, Japan, Mexico, Ukraine, and the US.

Although information on all these cases is incomplete, several viruses showing the same mutation were detected in fatal cases, and the mutation has also been detected in some mild cases. Worldwide, viruses from numerous fatal cases have not shown the mutation. The public health significance of this finding is thus unclear.

The mutations appear to occur sporadically and spontaneously. To date, no links between the small number of patients infected with the mutated virus have been found and the mutation does not appear to spread.

The significance of the mutation is being assessed by scientists in the WHO network of influenza laboratories. Changes in viruses at the genetic level need to be constantly monitored. However, the significance of these changes is difficult to assess. Many mutations do not alter any important features of the virus or the illness it causes. For this reason, WHO also uses clinical and epidemiological data when making risk assessments.

Although further investigation is under way, no evidence currently suggests that these mutations are leading to an unusual increase in the number of H1N1 infections or a greater number of severe or fatal cases.

Laboratories in the WHO Global Influenza Surveillance Network closely monitor influenza viruses worldwide and will remain vigilant for any further changes in the virus that may have public health significance.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

"Σοβαρές" αλλεργικές αντιδράσεις στα εμβόλια στον Καναδά

Ανακλήθηκε μια παρτίδα εμβολίων του φαρμακευτικού ομίλου GlaxoSmithKline

Ασυνήθιστος αριθμός "σοβαρών" αλλεργικών αντιδράσεων στο εμβόλιο κατά του ιού H1N1 της πανδημικής νέας γρίπης καταγράφηκε πρόσφατα στον Καναδά, όπου ανακλήθηκε μια παρτίδα εμβολίων του φαρμακευτικού ομίλου GlaxoSmithKline, σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

"Ένας ασυνήθιστος αριθμός σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων στο εμβόλιο καταγράφηκαν στον Καναδά", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Τόμας Έιμπραχαμ.

"Οι καναδικές αρχές ανακάλεσαν μια παρτίδα του εμβολίου της GSK" και "διεξάγουν τις έρευνες" που είναι απαραίτητες για να διαπιστωθούν τα αίτια αυτών των αλλεργιών, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος χωρίς να διευκρινίσει τον ακριβή αριθμό των σοβαρών κρουσμάτων που εντοπίσθηκαν.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι ο ΠΟΥ δε συνιστά αυτή τη στιγμή να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα εμβόλια και δεν αλλάζει τις συστάσεις του σχετικά μ' αυτά.

"Πρέπει πρώτα να καταλάβουμε αυτό που συνέβη στον Καναδά", επέμεινε ο Έιμπραχαμ.

Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε ότι πρόκειται για 172.000 δόσεις από το σύνολο των 7.500.000 που έχουν διανεμηθεί στη χώρα.

http://www.skai.gr/articles/news/health/%CE%A3%CE%BF%CE%B2%CE%B1%CF%81%CE%AD%CF%82%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%B4%CF%81%CE%AC%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%B5%CE%BC%CE%B2%CF%8C%CE%BB%CE%B9%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD%CE%9A%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B4%CE%AC/

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

From where did the 2009 'swine-origin' influenza A virus (H1N1) emerge?

Adrian J Gibbs email, John S Armstrong email and Jean C Downie email

Virology Journal 2009

full text

Pre-existing immunity against swine-origin H1N1 influenza viruses in the general human population

PNAS

full text

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Δεν θελουμε εμβολιο

και φαρμακα εικονικα

θα πεσουμε ηρωικα

στα μαρμαρενια αλωνια

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 2 weeks later...

Γρίπη: Τεστ μόνο σε πολύ σοβαρά περιστατικά

Μόνο σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς θα γίνεται το τεστ της νέας γρίπης. Σε σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας αναφέρεται ότι η λήψη φαρυγγικού επιχρίσματος θα γίνεται μόνο σε περιπτώσεις ανοσοκατασταλμένων ατόμων, σε άτομα που νοσηλεύονται ή πρόκειται να νοσηλευθούν, σε περιπτώσεις υποψίας αντοχής στα αντι- ιϊκά σκευάσματα και στις περιπτώσεις συρροής περιστατικών, όπου θα γίνεται δειγματοληπτική λήψη επιχρίσματος.

Στην εγκύκλιο επισημαίνεται, επίσης, ότι ο εμβολιασμός υγιών βρεφών και παιδιών ηλικίας 6 μηνών έως 4 ετών διενεργείται στα Εμβολιαστικά Κέντρα των Κέντρων Υγείας, του ΙΚΑ, των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και των Δήμων. Οι μετανάστες μπορούν να εμβολιάζονται και στα Ιατροκοινωνικά Κέντρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΙΑΤΡΟΝΕΤ, το Εθνικό Συμβούλιο Πανδημίας έχει εξετάσει επισταμένως το θέμα εμβολιασμού των βρεφών κάτω των 4 ετών, καθώς και των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Οι αποφάσεις που έχει λάβει είναι οι εξής:

Παιδιά

Μέχρι σήμερα στις ομάδες υγιών παιδιών που εμβολιάζονται κατά προτεραιότητα περιλαμβάνονται παιδιά ηλικίας άνω των 4 ετών. Οι ηλικίες από 6 μηνών μέχρι 4 ετών δεν είχαν περιληφθεί επειδή οι κλινικές μελέτες και τα δεδομένα ασφαλείας για τα εμβόλια της νέας γρίπης που διατίθενται στη χώρα μας ήταν περιορισμένα.

Τα νεότερα δεδομένα που αφορούν στον αριθμό των παιδιών που συμμετείχαν σε κλινικές μελέτες, όπως και παιδιών που εμβολιάζονται σε άλλες χώρες παρέχουν πληροφορίες (μέσω της επιτήρησης) για την ασφάλεια και αντιγονικότητα του νέου εμβολίου. Επομένως, και στη χώρα μας μπορεί να συστήνεται ο εμβολιασμός των υγιών παιδιών αυτής της ομάδας (6 μηνών με 4 ετών).

Το σχήμα του εμβολιασμού για παιδιά 6 μηνών έως 9 ετών με το Pandemrix είναι δύο δόσεις του 0,25 ml (μισή δόση από των ενηλίκων) με μεσοδιάστημα η πρώτη από τη δεύτερη δόση 3 βδομάδες τουλάχιστον.

Το σχήμα εμβολιασμού για το ιδιοσκεύασμα Fοcetria για παιδιά 6 μηνών έως 8 ετών είναι 0,5 ml ( ίδια δόση με των ενηλίκων ). Επί του παρόντος συνιστάται δεύτερη δόση με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 3 εβδομάδες.

Όμως, από πρόδρομα αποτελέσματα μελετών ανοσογονικότητας του ιδιοσκευάσματος Focetria φαίνεται ότι σε βραχύ χρονικό διάστημα η απόφαση αυτή αναμένεται να τροποποιηθεί και να είναι επαρκής μία μόνο δόση.

Θεωρείται λοιπόν οτι η σύσταση για εμβολιασμό των υγιών παιδιών με μία δόση είναι θέμα χρόνου και το σχήμα των 2 δόσεων θα συνιστάται πιθανόν μόνο για τα ανοσοκατασταλμένα παιδιά.

Ανοσοκατεσταλμένοι

Τα άτομα με ανοσοκαταστολή είναι ομάδα υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσο και επιπλοκές από τη γρίπη. Συνιστάται ο άμεσος εμβολιασμός τους και εξαιτίας της εισόδου της χώρας στο πανδημικό κύμα της νέας γρίπης Α (Η1Ν1).

Επίσης, συστήνεται ο εθελοντικός εμβολιασμός των μελών της οικογενείας των ασθενών αυτών για αυξημένη προστασία. Ακολουθούν αναλυτικές οδηγίες ανά κατηγορία ειδικού πληθυσμού. Την τελική εκτίμηση για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού έχει ο θεράπων ιατρός του ατόμου που ανήκει σε ειδική ομάδα υψηλού κινδύνου.

ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ

Συστήνεται ο άμεσος εμβολιασμός των μεταμοσχευθέντων ατόμων με 1 δόση του εμβολίου για το χρονικό διάστημα μεταξύ 3-6 μηνών από τη μεταμόσχευση και 2 δόσεων εάν το χρονικό διάστημα από τη μεταμόσχευση είναι μεγαλύτερο των 6 μηνών. Εάν είναι εφικτό ο εμβολιασμός τους να προηγείται περισσότερο από 14 ημέρες της μεταμόσχευσης.

ΚΑΚΟΗΘΕΙΕΣ - ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Συνιστάται ο εμβολιασμός τους με 2 δόσεις του εμβολίου ενδιαμέσως των κύκλων χημειοθεραπείας (μεσοδιάστημα 10-14 ημέρες προ και μετά). Υπενθυμίζεται ο αυξημένος κίνδυνος από τη γρίπη σε ασθενείς με αιματολογικές κακοήθειες και λεμφώματα σε σχέση με ασθενείς με κακοήθειες συμπαγών όγκων. Εάν είναι εφικτό ο εμβολιασμός τους να προηγείται περισσότερο από 14 ημέρες της ενάρξεως χημειοθεραπείας.

ΧΡΟΝΙΑ ΝΕΦΡΙΚΗ / ΧΡΟΝΙΑ ΗΠΑΤΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ

Συστήνεται ο άμεσος εμβολιασμός τους με 2 δόσεις του εμβολίου.

ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

Συστήνεται ο άμεσος εμβολιασμός ατόμων με σταθερή νόσο που δεν λαμβάνουν ανοσοκαταστολή με 1 δόση του εμβολίου με τη σύμφωνο γνώμη του θεράποντος ιατρού. Δύο δόσεις του εμβολίου συστήνονται σε ασθενείς σε χρόνια θεραπεία με κορτικοστεροειδή, άλλα ανοσοκατασταλτικά, θεραπεία με βιολογικούς παράγοντες ή συνδυασμό θεραπειών.

ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΑ – ΝΕΥΡΟΜΥΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Συστήνεται ο άμεσος εμβολιασμός σε ασθενείς με σταθερή νόσο με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντος ιατρού με 1 δόση του εμβολίου ανεξαρτήτως θεραπείας με Glatiramer acetate (Copaxone), Interferon beta-1a (Avonex, Rebif), Interferon beta-1b (Betaseron) ή natalizumab (Tysabri).

Εάν είναι εφικτό ο εμβολιασμός τους να προηγείται περισσότερο από 14 ημέρες από της ενάρξεως θεραπείας. Δεν συνιστάται ο εμβολιασμός σε ενεργό έξαρση νόσου έως τη σταθεροποίηση και βελτίωση των συμπτωμάτων της νόσου.

Μυασθένεια / Άλλα νευρομυικά νοσήματα: Συστήνεται ο εμβολιασμός με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντος ιατρού με 1 δόση εκτός εάν ο ασθενής λαμβάνει ανοσοκαταστολή οπότε προτείνονται 2 δόσεις.

ΑΝΟΣΟΚΑΤΑΣΤΟΛΗ (ΗIV ΕΙΤΕ ΛΟΓΩ ΛΗΨΕΩΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ)

Συνιστάται ο άμεσος εμβολιασμός των ασθενών με 2 δόσεις του εμβολίου. Εάν οι ασθενείς λαμβάνουν μηναία σχήματα με ώσεις κορτικοστεροειδών ή άλλων ανοσοκατασταλτικών σχημάτων (π.χ. 1 γραμμάριο νατριοηλεκτρικής μεθυλπρεδνιζολόνης Χ 3-5 ημέρες) συστήνεται ο εμβολιασμός με 2 δόσεις του εμβολίου με έναρξη περίπου 3-4 εβδομάδες από της τελευταίας δόσεως.

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ

Συστήνεται ο άμεσος εμβολιασμός τους με 2 δόσεις του εμβολίου. Εάν είναι εφικτό ο εμβολιασμός τους να προηγείται περισσότερο από 14 ημέρες από της ενάρξεως θεραπείας.

http://www.iatronet.gr/newsarticle.asp?art_id=10171

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 2 weeks later...
  • 2 years later...

Νεκρό 6χρονο αγόρι πιθανώς από τον ιό Η1Ν1

Εχασε τη ζωή του από ραγδαία εξελισσόμενη ιογενή λοίμωξη ένα αγοράκι ηλικίας περίπου 6 ετών που φοιτούσε σε νηπιαγωγείο δήμου της Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Υποψίες ότι μπορεί η λοίμωξη να οφειλόταν στον ιό Η1Ν1 προέκυψαν από τα αποτελέσματα της νεκροψίας.

Οπως ανέφερε στο ΑΠΕ ο ιατροδικαστής, Ματθαίος Τσούγκας, ο οποίος διενήργησε τη νεκροψία την περασμένη Δευτέρα, οι πνεύμονες του παιδιού παρουσίαζαν πύκνωση με συνέπεια να μην μπορεί να αναπνεύσει και να καταλήξει από ανακοπή.

«Τα αποτελέσματα της νεκροψίας έδειξαν ότι ο θάνατος προήλθε από ραγδαία εξελισσόμενη ιογενή λοίμωξη, η οποία ενδεχομένως να οφείλεται και στον ιό Η1Ν1, αλλά θα πρέπει να βγουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων προκειμένου να επιβεβαιωθούν οι υποψίες», είπε ο κ Τσούγκας.

Στο μεταξύ δείγματα από το πτώμα του άτυχου παιδιού εξετάζονται προκειμένου να διαπιστωθεί αν είχε προσβληθεί από τον ιό Η1Ν1. Οπως ανέφερε ο διευθυντής ΕΣΥ της Α΄Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, Αντώνης Σοφός, τα αποτελέσματα των εξετάσεων θα βγουν σε 20 ημέρες, ενώ σήμερα ελήφθησαν δείγματα από τα μέλη τής οικογένειας του παιδιού προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν προσβληθεί από τον ιό και τα αποτελέσματα θα βγουν την προσεχή Παρασκευή.

Να σημειωθεί ότι το άτυχο παιδί προσβλήθηκε από τη λοίμωξη την περασμένη Τρίτη, δεν μπορούσε να αναπνεύσει και είχε πόνους στους μύες και στις αρθρώσεις. Αρχικά εξετάστηκε από ιδιώτη γιατρό, στη συνέχεια οι γονείς του το πήγαν στο Κέντρο Υγείας Μηχανιώνας και μετά σε ιδιωτική κλινική όπου και κατέληξε την περασμένη Παρασκευή.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.