Jump to content

Google Chrome OS.....το νέο λειτουργικό σύστημα !


Recommended Posts

Λειτουργικό σύστημα για υπολογιστές θα κυκλοφορήσει η Google dot_clear.gif

Σε ευθεία αντιπαράθεση με τη Microsoft έρχεται πλέον η Google, μετά την ανακοίνωση της δεύτερης ότι αναπτύσσει λειτουργικό σύστημα για προσωπικούς υπολογιστές.

Το Google Chrome OS αρχικά θα έχει στόχο τα netbooks, τους μικρούς φορητούς υπολογιστές που έχουν ήδη προκαλέσει αναστάτωση στην αγορά των PC. Σύμφωνα με την εταιρεία, τα πρώτα netbooks με το νέο λειτουργικό θα κυκλοφορήσουν περίπου στα μέσα του 2010. «Ταχύτητα, απλότητα και ασφάλεια είναι τα τρία κύρια στοιχεία του Google Chrome OS», αναφέρει η εταιρεία σε blog.

Η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να πλήξει και το λειτουργικό ανοιχτού κώδικα Linux, που αρχικά είχε αποκτήσει προβάδισμα στα netbooks έναντι των Windows XP, στη συνέχεια ωστόσο έχασε έδαφος. Για τη Microsoft, τα νέα έρχονται λίγους μόνο μήνες πριν την κυκλοφορία των Windows 7, του νέου λειτουργικού που βρίσκεται ήδη στο στάδιο της έκδοσης Release Candidate.

«Επιστροφή στα βασικά»

"Σχεδιάζουμε το λειτουργικό με στόχο να είναι γρήγορο και ελαφρύ, με δυνατότητες σύνδεσης στο web μέσα σε δευτερόλεπτα» αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα σε blog, από τον Σουντάρ Πιτσάι, αντιπρόεδρο διαχείρισης προϊόντων της εταιρείας. Ο ίδιος επισημαίνει επίσης ότι «τα λειτουργικά συστήματα σχεδιάστηκαν σε μια εποχή που δεν υπήρχε το web» και ότι το νέο λειτουργικό είναι «η προσπάθειας μας να ξανασκεφτούμε τη δομή και τον τρόπο λειτουργίας ενός Operating System».

Η ανακοίνωση της Google, αναφέρει επίσης ότι οι χρήστες «θέλουν τους υπολογιστές τους να τρέχουν με την ίδια ταχύτητα όπως όταν τους αγόρασαν», και ότι δε θέλουν να περνούν ώρες προσαρμόζοντας τις ρυθμίσεις τους ώστε να είναι συμβατοί με κάθε νέο εξάρτημα hardware. Η Microsoft αντιμετώπισε δριμεία κριτική για τη χαμηλή ταχύτητα των Windows Vista, αν και, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα αναφορές, τα νέα Windows 7 δουλεύουν ταχύτερα, ειδικά σε υπολογιστές χαμηλής κατανάλωσης, όπως τα netbooks.

Με αυτό κατά νου, η εταιρεία δήλωσε ότι το νέο λειτουργικό θα επιστρέψει στις βασικές αρχές. «Ανασχεδιάζουμε πλήρως την αρχιτεκτονική ασφαλείας του λειτουργικού ώστε οι χρήστες να μην απασχολούνται καθόλου από ιούς και άλλα κακόβουλα λογισμικά». Η Google έχει ήδη αναπτύξει ένα λειτουργικό σύστημα για κινητά τηλέφωνα, το Android, που μπορεί επίσης να λειτουργήσει σε netbooks. Το Google Chrome OS ωστόσο θα απευθύνεται κυρίως σε χρήστες οικιακών υπολογιστών που περνούν πολύ χρόνο στο Διαδίκτυο.

«Πραγματικά ανταγωνιστικό»

Η ανάπτυξη και η κυκλοφορία του νέου λογισμικού θα μπορούσε να αλλάξει σε μεγάλο βαθμό αυτή την αγορά, ειδικά για τη Microsoft, τον σημαντικότερο παίχτη με μερίδιο αγοράς που φτάνει το 90%. «Πρόκειται για μια πολύ σημαντική ανακοίνωση», σχολίασε ο Ρομπ Έντερλε, αναλυτής και πρόεδρος της Enderle Group.

"Μπορεί να είναι η πρώτη φορά που θα έχουμε ένα πραγματικά ανταγωνιστικό λειτουργικό σύστημα εδώ και πολλά χρόνια. Ίσως είναι η πρώτη προσπάθεια κάποιου να ανταγωνιστεί πραγματικά τη Microsoft», εξηγεί ο Έντερλε και συνεχίζει: «Εξαιτίας της εμπειρίας της Google σε web εφαρμογές, θα είναι το πρώτο λειτουργικό που θα έχει ως σημείο αναφοράς το web».

Το 2008 η εταιρεία κυκλοφόρησε τον browser Chrome, που σχεδιάστηκε για τους χρήστες που χρησιμοποιούν εντατικά το Διαδίκτυο, αναζητώντας πληροφορίες, διαβάζοντας e-mail, ψωνίζοντας ή κάνοντας παρέα με φίλους.

Όπως ανέλυσε ο Στίβεν Σάνκλαντ, του CNET, η εξέλιξη αυτή έχει πολλές προεκτάσεις. «Η πρώτη είναι ότι πλέον φαίνεται το πόσο σοβαρά έχει πάρει η Google την εξέλιξη του web σε έναν οργανισμό που δεν περιέχει στατικές σελίδες, αλλά ενεργές εφαρμογές, κατά βάση δικές της, όπως το Google Docs ή το Gmail.

Με το Chrome OS, ανοίγεται ακόμη ένα μέτωπο, ίσως το σημαντικότερο, στον ανταγωνισμό της Google με τη Microsoft. «Ένας από τους βασικούς στόχους της Google είναι να μειώνει συστηματικά τα μερίδια αγοράς της Microsoft», εξηγεί ο Έντερλε. «Η μάχη θα είναι μοναδική, η στρατηγική της Google φαίνεται σωστή, το ερώτημα όμως είναι αν τελικά θα πετύχει», συμπλήρωσε. Μετά από αυτή την εξέλιξη, με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται το συνέδριο της Microsoft την ερχόμενη εβδομάδα, όπου η εταιρεία θα έχει την ευκαιρία να δώσει τις δικές της απαντήσεις.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες BBC, FT.com, ΤechCrunch, CNEΤ

Hμερομηνία : 08-07-09

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.