Jump to content

[ΤΑΙΝΙΟΚΡΙΤΙΚΗ] Antichrist


Recommended Posts

Πολύ σπάνια πλέον βγαίνουν ταινίες που θα αφήσουν εποχή. Ο "Αντίχριστος" του διαταραγμένουν Δανού Lars von Trier είναι μία από αυτές.

Το πόσα επίπεδα έχει το τελευταίο του έργο φαίνεται αν κάτσει κάποιος και ρίξει μια ματιά στις πρόσφατες "σοβαρές" κριτικές της ταινίας. Άλλος το λέει αρρωστημένο horror, άλλος "την πιο εξαντλητική εμπειρία της ζωής μου", άλλος αναρρωτιέται ποια είναι τα όρια της Τέχνης και υπάρχουν και μερικοί που βλέπουν στους συμβολισμούς μια καθαρή, σκοτεινή, διαχρονική αποτύπωση της σχέσης των δύο φύλων.

Παρότι, 15 ώρες μετά, δεν μπορώ να αποφασίσω αν συνολικά επρόκειτο για μια ταινία που με εκφράζει, δεν έχω παρά να παραδεχτώ ότι αυτό είναι Τέχνη. Είναι Τέχνη με άποψη, χωρίς όρια, χωρίς ωραιοποιήσεις, χωρίς ίχνος στυλιζαρισμένης λογικής, χωρίς συγκεκριμένη αφηγηματική γραμμή. Τέχνη που απευθύνεται άμεσα σε αρχέγονα συναισθήματα, που τα προσεγγίζει από θρησκευτική και ψυχολογική σκοπιά αλλά μόνο αν ψάξεις κι εσύ. Αλλιώς μπορείς απλά να αφεθείς και να απολαύσεις μία από τις πιο εντυπωσιακές φιλμογραφίες των τελευταίων ετών.

Μην πάτε με σκοπό να δείτε ταινία τρόμου, γιατί δεν είναι. Μην πάτε αν δεν σας αρέσει η ωμή απεικόνιση του ανθρώπινου σώματος, γιατί το φιλμ δεν έχει όρια. Να πάτε αν είστε της λογικής σκέψης, αλλά να αφήσετε τις συμβάσεις έξω από την αίθουσα. Και τέλος, να πάτε σε αίθουσα που εμπιστεύεστε το κοινό της. Θα υπάρξουν πολλοί που θα γιουχάρουν, ειρωνευτούν και θα σηκωθούν να φύγουν.

Αυτό είναι Τέχνη για πολύ λίγους.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 1 year later...

Αν και ο Λαρς είναι από τους πολύ αγαπημένους μου σκηνοθέτης, και έχω δει σχεδόν όλες τις ταινίες του, αυτή η ταινία του με απογοήτευσε. Μου φάνηκε οτι έγινε μόνο για να σοκάρει τους όσους "μέινστριμ" τύπους θα πήγαιναν να την δουν λόγω των γνωστών ηθοποιών. Αν και αυτοί που λένε πως σοκαρίστηκαν μου φαίνεται οτι υπερβάλλουν. Μήπως δεν έχουν δει πορνό στη ζωή τους ή πολύ βιαιότερες σκηνές;

Αλλά εκτός από την ωραία γοτθική ατμόσφαιρα δε βρήκα στην ταινία κάτι που με συναρπάζει

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Εγω τον παραδεχομαι που πηρε βραβειο για ταινια που παιζαν μονο...δυο ηθοποιοι!Δεν μπορει να το κανεις ο καθενας αυτο...παρεμπιπτοντως δυνατες σκηνες ακρωτηριασμου και σφαγων ειδα και στην ταινια του Φωκ.Μπογρη "Καθαρσις" (αποθεωση..να νομιζεις οτι του εκαψε το ..μοριο στ΄αληθεια..τωρα πως δικαιολογουνται βλασφημιες των θειων-με πληρη διατυπωση- σε ταινια αυτο ειναι αλλο ζητημα...)πηγε και ο δικος μας Βουλγαρης να κανει μια ταινια περι εμφυλιου για τοην πλεμπα..εμ,δεν κοιταζει να μαθαινει πως σκανδαλιζεται το κοινο!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.