Jump to content

Πειρατεία και πνευματική ιδιοκτησία: τι θα γίνει με το «downloading»;


Recommended Posts

Δικαστική απόφαση που εκδόθηκε στην Ισπανία, ρίχνει εκ νέου «λάδι στη φωτιά» στις εκτενείς συζητήσεις γύρω από τη νομιμότητα του downloading. Μετά τις εξελίξεις στην υπόθεση του Pirate Bay, δικαστής στη Βαρκελώνη έκρινε πως η ανταλλαγή αρχείων μεταξύ χρηστών του ίντερνετ δεν παραβιάζει το νόμο περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Συγκεκριμένα, υποστήριξε πως η διαδικασία δεν είναι παράνομη «από τη στιγμή που δεν υπάρχει κέρδος ή μαζική διάδοση».

Ο δικαστής εμπορικού δικαίου της Βαρκελώνης αθώωσε τον ιδιοκτήτη ιστοσελίδας, από όπου μπορεί κανείς να κατεβάσει μουσική και ταινίες. Αρχικά, στη δικαιοσύνη προσέφυγε η ισπανική Κοινότητα Συντακτών και Δημιουργών με την αιτιολογία ότι ο τύπος ανταλλαγής αρχείων peer-to-peer παραβιάζει τα πνευματικά τους δικαιώματα. Μάλιστα, η εν λόγω κοινότητα ζήτησε τη λήψη προληπτικών μέτρων έναντι της ιστοσελίδας www.elrincondejesus.com, που παραπέμπει σε άλλα sites για το «κατέβασμα» των αρχείων.

Ωστόσο, έχει νομολογηθεί και η αντίθετη άποψη: σύμφωνα με προηγούμενη απόφαση ισπανικών δικαστηρίων, στις ιστοσελιδες που λειτουργούν ως «αποθήκες αρχείων» υπάρχουν κάποια αρχεία χωρίς την έγκριση του δημιουργού ή ληγμένη έγκριση ή που δεν προστατεύονται από την Κοινότητα Δημιουργών, γεγονός που προκαλεί προβλήματα σύγκρουσης δικαιωμάτων.

Για το δικαστή της Βαρκελώνη πάντως, στο σημερινό νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας «δεν απαγορεύονται τα δίκτυα P2P, εφόσον πρόκειται μόνο για δίκτυα μεταφοράς δεδομένων μεταξύ χρηστών του ίντερνετ». Επιπλέον, ο εν λόγω δικαστής προσθέτει πως μόνη η εισαγωγή μουσικών αρχείων ή ταινιών στο eMule δεν συνιστά πράξη αναπαραγωγής τους και, άρα, δεν μπορεί να καταδικαστεί κάποιος για παράνομη αναπαραγωγή.

Ένας ιδιότυπος... ντετέκτιβ

Την ίδια στιγμή, ένα νέο εργαλείο λανσάρεται στο ίντερνετ: πρόκειται για ένα ιδιότυπο «Ντετέκτιβ» που εντοπίζει στο Pirate Bay ποια αρχεία προστατεύονται από την Κοινότητα Δημιουργών. Το εργαλείο αυτό θα επιτρέπει τον έλεγχο των αρχείων που «κατεβαίνουν» από το BitTorrent.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, το σκεπτικό της κατασκευής αυτού του ηλεκτρονικού εργαλείου ήταν το εξής: Το να κατεβάσεις ένα τραγούδι με P2P είναι πολύ εύκολο. Αλλά το να γνωρίζεις εάν το αρχείο προστατεύεται από τα δικαιώματα του δημιουργού δεν είναι και τόσο εύκολο. Ο «Inspector» ανοίγει το δρόμο. Προς το παρόν τουλάχιστον στην Ισπανία.

Στόχος είναι να γνωρίζει όποιος κατεβάζει αρχεία τι χρήματα αποταμιεύονται και ποια τραγούδια ή ταινίες προστατεύουν και εξασφαλίζουν το δημιουργό. Παράλληλα, η ελεύθερη ανταλλαγή αρχείων δεν θα περιορίζεται. Πρόκειται για μια επιλογή του χρήστη ο οποίος "μπορεί έτσι να συνειδητοποιήσει πως υπάρχει μια τιμή για τα αρχεία που κατεβάζει"

Νέα νομοθεσία της Ε.Ε.

Την ίδια στιγμή που γίνονται προσπάθειες για τον περιορισμό της πειρατείας, η ΕΕ ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε επανεξέταση των νόμων που πλαισιώνουν το "downloading", θέλοντας να δημιουργήσει κανόνες που θα διευκολύνουν την πρόσβαση των χρηστών σε αρχεία χωρίς να τους εξωθούν στην πειρατεία.

Η γραμματέας τηλεπικοινωνιών της ΕΕ, Viviane Reding, έκανε λόγο για κάνονες που θα συμφιλιώνουν τους σέρφερ με την πνευματική ιδιοκτησία. Προτεραιότητα της η ελεύθερη διάθεση αρχείων όπως τώρα, σε συνδυασμό με αποζημίωση του δημιουργού.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, συμπληρώνει η γραμματέας, η ισχύουσα νομοθεσία είναι κακοφτιαγμένη και ωθεί τη νέα γενιά στην πειρατεία, τονίζοντας έτσι την αποτυχία της σχετικής έννομης προστασίας και των νομίμων μεθόδων που υπάρχουν.

Πηγή: El pais, La vanguardia

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

15-20 ευρώ το σιντί με 10 τραγούδια είναι ακριβά. 50 ευρώ το παιχνίδι είναι πανάκριβο και απογοητευτικό όταν διαπιστώσεις σε 2 ώρες πως το βαρέθηκες.

Είναι σχεδόν αδύνατον να καταπολεμηθεί η πειρατεία. Υπάρχουν σάιτ όπως το rapidshare, ιδιωτικοί τράκερς, δημόσιοι τράκερς, p2p και όσο περνάει ο καιρός αυξάνεται ο αριθμός τους. Πρέπει να βρουν συμβιβαστική λύση.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.