Jump to content

Χειρουργική Έκτου Έτους


Recommended Posts

Μπορείτε να προσθέτετε θέματα προηγούμενων ετών, SOS και οδηγίες για τις εξετάσεις χειρουργικής στο έκτο έτος. Παρακαλώ να αναφέρετε την κλινική την οποία αφορούν emrose

ΒΠΡΧ Ιπποκράτειο (Σακαντάμης)Οι εξετάσεις διαρκούν τρεις ημέρες

emnuke Ημέρα πρώτη: γραπτά 5 ερωτήσεις- οι 4 ανάπτυξης και η 5η περιλαμβάνει 4 ή 5 υποερωτήματα για σύντομη απάντηση

Οι ερωτήσεις προέρχονται από την ύλη τριμήνου

Η ύλη τριμήνου περιλαμβάνει: Α) τα θέματα που έχουν δωθεί για τις εργασίες των φοιτητών

Β) ύλη από το βιβλίο που δίνεται στην γραμματεία από τους φοιτητές λίγο πριν το τέλος του τριμήνου (δεν βάζουν ό,τι θέλουν οι φοιτητές:η ύλη που βγάζουν βασίζεται στα περιστατικά που έχουν διδαχθεί τα μεσημέρια στην αίθουσα) emcolgate Συνολικά πάντως η ύλη τριμήνου είναι γύρω στις 200 σελ

emnuke Ημέρα δεύτερη: γραπτά- δίνονται 4 περιστατικά ασθενών και ζητείται από τους φοιτητές Δ.Δ., διαγνωστικοί χειρισμοί ή αντιμετώπιση- τα περιστατικά μπορεί να είναι ο,τιδήποτε, όχι μόνο όσα διδαχθήκατε στο τρίμηνο

emnuke Ημέρα τρίτη: προφορικά Α) στο θάλαμο: σου δίνουν έναν ασθενή και ζητάνε να γράψεις ιστρικό ή πορεία νόσου (το χαρτί το παίρνουν στο τέλος- δεν ξέρω αν το διαβάζουν κιόλας :blink: ) και κάνουν κάποιες ερωτήσεις θεωρητικές ή ζητάνε κλινική εξέταση ( απλά πράγματα σχετικά -μην ανησυχείτε)

Β) σε επιτροπή τριών καθηγητών: μπαίνουν μαζί 5 φοιτητές- από μια ερώτηση ο κάθε καθηγητής σε κάθα φοιτητή- διαφορετικές ερωτήσεις στον καθένα- από όλη την ύλη (όχι μόνο ύλη τριμήνου emsos )

Θέματα Ιουνίου 2009

1. Σύνδρομο κοιλιακού διαμερίσματος:τι γνωρίζετε

2.Γαστρίνωμα:συχνότητα, εντόπιση, κλινική εικόνα

3.οξεία μεσεντέρια ισχαιμία: παθοφυσιολογία, αντιμετώπιση

4.Ca παχέως εντέρου: σταδιοποίηση κατά Astler-Coller και επέκταση

5.α)επιπλοκές χολολιθίσης:αναφέρετε

β)αίτια θυρεοτοξίκωσης: αναφέρετε

γ)σύνδρομο Budd Chiari: ορισμός

Είχε 1 ή 2 ακόμη αλλά δεν τα θυμάμαι

1.Ασθενής 70 ετών με ιστορικό κολπικής μαρμαρυγής αναφέρει έντονο κοιλιακό άλγος από 5 ωρών (δεν είμαι απόλυτα σίγουρη για τις ώρες emoops ) στην κάτω κοιλία και αποβολή μικρής ποσότητας αίματος από το ορθό. Κατά την κλινική εξέταση υπάρχει ευαισθησία χωρίς άλλα ευρήματα, μειωμένοι εντερικοί ήχοι και ο ασθενής είναι αιμοδυναμικά σταθερός. Ποιά είναι η πιο πιθανή διάγνωση και τι θα κάνετε για να την επιβεβαιώσετε?

2. Ασθενής 65 ετών προσέρχεται με αιφνίδιο άλγος στην οσφύ που ξεκίνησε πριν από 2 ώρες. Ο ασθενής είναι ανήσυχος και έχει ψυχρά κάτω άκρα (Α.Π 70mmHg Σφύξεις 120/min). Ποιά είναι η πιθανότερη διαγνωση, ποιό το παθογνωμονικό κλινικό εύρημα και ποιά θα είναι η άμεση αντιμετώπιση του ασθενούς?

3. Ασθενής 30 ετών αναφέρει δυσκαταποσία, πιο έντονη σε ψυχρά υγρά, εδώ και λίγα χρόνια, που αρχικά ήταν διαλείπουσα και τους τελευταίους 3 μήνες έχει γίνει σχεδόν συνεχής. Ποιές είναι οι πιθανές διαγνώσεις και ποιές παρακλινικές εξετάσεις θα οδηγήσουν στη διάγνωση?

4. Άντρας μετά από έκρηξη (σε βενζινάδικο ή βυτίο emblush ) μεταφέρεται με εγκαύματα στο πρόσωπο, τις πρόσθιες επιφάνειες των κάτω άκρων και κυκλοτερώς στα άνω άκρα (άμφω). Εκτίμηση και αντιμετώπιση στα δύο πρώτα 24ωρα.

emquestion Παλιότερα περιστατικά: Α) σε παιδί 13 ετών μετά από σκωληκοειδεκτομή ανευρίσκεται καρκινοειδές στη βάση της σκωληκοειδούς απόφυσης με διάμετρο 2cm. Χρειάζεται να γίνει συμπληρωματική θεραπεία και τι? Β) Τραυματίας με διαπιστωμένη με υπέρηχο μικρή συλλογή υφηπατικά: αντιμετώπιση

Προσπάθησα να είμαι όσο πιο κοντά μπορούσα στην διατύπωση των θεμάτων. Ελπίζω να βοήθησα και να με συγχωρέσετε για τα κενά μνήμης :rolleyes: . Δυστυχώς δεν μπορώ να σας πω πόσο μετράει το κάθε τμήμα της εξέτασης στον τελικό βαθμό. Επίσης βαθμολογούνται και οι εργασίες αλλά δεν ξέρω κατά πόσο μετράνε. Γενικά πάντως κόβει ελάχιστα άτομα στο έκτο έτος. Καλή επιτυχία!!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.