Jump to content

[συγκριση/επιλογή ειδικότητας] Καρδιολογία ή Νευρολογία;


Recommended Posts

Γειά χαρά

Είμαι σε αναμονή για το γενικό μέρος –Παθολογία, και η ειδικότητα που έχω δηλώσει, είναι η Νευρολογία.

Βέβαια, προφανώς, αυτό δεν είναι απόλυτα «δεσμευτικό». Μια άλλη επιλογή, που θα μ’ενδιέφερε, είναι και η Καρδιολογία...

Γενικά, νιώθω να με γοητεύει έντονα η έρευνα και η «λειτουργικότητα» -η οποία, πολλές φορές,

αντανακλά τη λειτουργική κατάσταση ενός κατά βάση «νευρομυϊκού συνόλου»...

Όμως, «επί του πρακταίου», μήπως ο Καρδιολόγος, έχει σαφώς μεγαλύτερη «ζήτηση» και άρα,

καλύτερη επαγγελματική αποκατάσταση??...

Ενώ, αντίστοιχα, ο Νευρολόγος παλεύει, από τη μία, με μια σειρά «ανίατων» παθήσεων, και από την άλλη, με τους Ορθοπεδικούς <και όχι μόνο...> που, πολλές φορές, αλωνίζουν μέσα σε νευρομυϊκά «χωράφια»?

Τί λέτε κι εσείς? Οποιαδήποτε παρατήρηση και σχόλιο, είμαι σίγουρος ότι θα είναι χρήσιμα...

Link to comment
Share on other sites

Οι καρδιολόγοι

θετικά: μεγαλύτερη ζήτηση, πιο πολλά λεφτά γιατί κάθε ένας από 45-50 και άνω έχει την πιεσούλα του και κάνει τα διάφορα τεστ, υπερήχους, stress tests, παίρνει τα αντιλιπιδαιμικά του, τα αντιϋπερτασικά του κλπ

αρνητικά: χειρότερο lifestyle (ειδικά αν κάνεις καθετηριασμούς θα πρέπει να κάνεις μέχρι τα 65+ ξενύχτια και "εφημερίες") και έχει γεμίσει και ο τόπος. Επίσης αρνητικό είναι ότι έχει γεμίσει ο τόπος άσχετους καρδιολόγους. Το 80% είναι άστα να πάνε, να γράφουν κανά φάρμακο να παίρνουν μίζα από την φαρμακευτική. Κάθε τετράγωνο στην Αθήνα έχει καρδιολόγο. Βέβαια σε άλλες πόλεις στην περιφέρεια δεν υπάρχει στο νοσοκομείο, και αναγκάζονται τα εμφράγματα να τα στέλνουν αλλού.

Νευρολόγοι

θετικά: είναι λίγοι, πολύ καλύτερο lifestyle, σε ιατρείο ή σε νοσοκομείο. Αν μάλιστα είσαι και σε νοσοκομείο όπου το εγκεφαλικό άνω των 65 ετών το χειρίζονται παθολόγοι για κάποιο μυστήριο λόγο, ακόμα καλύτερα.

αρνητικά: δεν έχει πολλά λεφτά όπως οι καρδιολόγοι.

Έρευνα μπορείς να κάνεις και στα δύο, στην καρδιολογία καρδιακή ανεπάρκεια και αρρυθμίες παίζουν πολύ, στην νευρολογία όλα τα νευρομυϊκά κλπ.

Αν αυτές είναι οι μοναδικές σου δύο επιλογές κάνε αυτό που σου αρέσει περισσότερο. Αλλά αν δεν είναι σκέψου άλλες υποειδικότητες της παθολογίας λιγότερο κορεσμένες από την καρδιολογία και περισσότερο κερδοφόρες από την νευρολογία πχ ογκολογία, γαστρεντερολογία. Αλλά αν είναι μία από τις 2 εγώ θα διάλεγα νευρολογία

Link to comment
Share on other sites

Βρε παιδιά χαλαρά, τί του την πέσατε του ανθρώπου emconfused
Προσωπικά δε του "την έπεσα".

Απλά θεωρώ ανώριμο το να ζητάς από αγνώστους να σου πούνε τι ειδικότητα να ακολουθήσεις.

Φτάνεις στην ηλικία των 30 πάνω κάτω, κάνεις αγροτικό και ζητάς να συζητήσεις με κάποιους την επαγγελματική σου σταδιοδρομία. :splats:

Link to comment
Share on other sites

To καλο με τη νευρολογια ειναι οτι ειναι "μαθηματικη" ειδικοτητα.Επισης εχει τεραστιο πεδιο εξελιξης.Επιπλεον δεν εχει και τον τεραστιο φορτο εργασιας οπως η καρδιολογια π.χ.Απλα πραγματα.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ βρίσκω τα ερωτήματα του συναδέλφου εύλογα και είναι βέβαιο ότι απασχολούν όλους όσους τελειώνουν ή μόλις τελείωσαν (εννοείται, όχι μόνο για τις 2 ειδικότητες).

Μια έρευνα ανάμεσα στους τελειόφοιτους και τους μόλις τελειωμένους για τις σκέψεις που κάνουν, τα κριτήρια που θέτουν καθώς και άλλες παραμέτρους σχετικά με την επιλογή ιατρικής ειδικότητας θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον. Αν και, μια τέτοια έρευνα, δεν θα μπορούσε να δώσει διεξόδους, τουλάχιστον θα έδινε σημαντικές πληροφορίες για μελλοντικό σχεδιασμό.

Είναι προφανές, ότι αν αυτό το κράτος ή οι "ηγέτες-εκπρόσωποί" μας ή οι πολυάσχολοι καθηγητές ενδιαφέρονταν για το μέλλον του ιατρικού δυναμικού (και κατ' επέκταση για την ποιότητα της περίθαλψης) θα είχαν ήδη φροντίσει να παρέχουν τη στοιχειώδη βοήθεια για να αποφασίζει κανείς για το μέλλον του και να απαντά σε ερωτήματα σαν το παραπάνω.

Για να γινόταν αυτό βέβαια, θα χρειαζόταν πάρα πολλές ανθρωπο-ώρες απασχόλησης (που όμως δεν είναι "προσοδοφόρες"), μεγάλη επιμέλεια και φυσικά πολλά στατιστικά στοιχεία (που είτε δεν υπάρχουν, είτε δεν ενδιαφέρεται κανείς να τα επεξεργαστεί).

ΥΓ

1. Κάποτε βρέθηκα και εγώ σε ανάλογο δίλημμα.

Ένα από τα πρώτα πράγματα που σκέφτηκα τότε ήταν να βρω στοιχεία για τη νοσηρότητα/γεωγραφική περιοχή για τα αντικείμενα που με ενδιέφεραν και να κάνω συγκρίσεις.

Λογική μεν η σκέψη, άστοχη δε (διότι δεν είχα συνειδητοποιήσει ακόμα ότι ζω στην Ελλάδα).

Το μόνο στοιχείο που βρήκα ήταν η «Στατιστική Κοινωνικής Πρόνοιας και Υγιεινής» της ΕΣΥΕ, που περιείχε ανεπεξέργαστα στοιχεία για τη νοσηλευτική κίνηση των θεραπευτηρίων (το έχω ακόμα εκείνο το τεύχος –που έπαιξε πολύ μεγάλη σημασία στη ζωή μου- καθώς και όλα όσα μάζεψα στη συνέχεια).

2. Το θέμα, δένει και με πολλά άλλα "νήματα" όπως αυτό με τις αλλαγές στην ιατρική Αθηνών κ.ά..

Link to comment
Share on other sites

Βρε παιδιά χαλαρά, τί του την πέσατε του ανθρώπου emconfused
Προσωπικά δε του "την έπεσα".

Απλά θεωρώ ανώριμο το να ζητάς από αγνώστους να σου πούνε τι ειδικότητα να ακολουθήσεις.

Φτάνεις στην ηλικία των 30 πάνω κάτω, κάνεις αγροτικό και ζητάς να συζητήσεις με κάποιους την επαγγελματική σου σταδιοδρομία. :splats:

Δεν είναι έτσι μωρέ αμέσως ανώριμο...εγώ έχω ξεκινήσει ειδικότητα παθολογίας και δεν ξέρω τί υποειδικότητα θέλω να κάνω :P οπότε νιώθω όποιον έχει τα ίδια διλήμματα. Παθολόγοι, ένα μυαλό όλο ερωτήσεις...πού να μας νιώσετε αααααααααααχ...:P

BTW αν είχατε να διαλέξετε ανάμεσα σε ενδοκρινολογία, ογκολογία, ρευματολογία, αλλεργιολογία-κλινική ανοσολογία και γενική παθολογία τί θα διαλέγατε; :P Επίσης αν είχατε ως επιπλέον επιλογή παθολογία-medical genetics, παθολογία-παιδιατρική (med-peds) και παθολογία-διαβητολογία τί θα σας άρεσε; :P :P :P Να μην αρχίσω τα one year fellowship τύπου medical ethics, public health, urgent care κοκ :P :P :P :P

Το πρόβλημα όπως είπε κι ο aterpos είναι ότι δεν ξέρουμε τί περιλαμβάνει κάθε ειδικότητα, οπότε αν δεν έχεις ενδιαφερθεί από μόνος σου, ρίχνεις το ζάρι κι αν σου κάτσει. Πάαααλι καλά που έχει μόνο 2 ειδικότητες στο μυαλό του.

Link to comment
Share on other sites

Η καρδιολογία τα επόμενα χρόνια θα είναι μια ειδικότητα κορεσμένη-εκτιμώ σε μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με άλλες. Ένας από τους λόγους είναι οι θέσεις ειδικότητας που δόθηκαν τα τελευταία χρόνια-ειδικά για κομμάτι καρδιο- και είχαν ως αποτέσμα να μειωθεί η αναμονή και να επιλέξουν αρκετοί νέοι συνάδελφοι να ειδικευθούν στην καρδιολογία. Αν και το όλο θέμα είναι αρκετά υποκειμενικό, εγώ μεταξύ των 2 θα επέλεγα νευρολογία.

Link to comment
Share on other sites

Τεχνική λεπτομέρεια: Η Νευρολογία απαιτεί ένα χρόνο Παθολογίας, ενώ η Καρδιολογία θέλει δύο χρόνια. Μήπως πρέπει να το κοιτάξεις και αυτό(για να μην βρεθείς σε περιπέτειες);

Link to comment
Share on other sites

Έχεις δίκιο, πράγματι...

Γι αυτό και όταν δήλωσα την Παθολογία, δήλωσα σε Νοσοκομείο που δίνει μέχρι και 2χρόνια Παθολογία...

Ευχαριστώ πολύ τα παιδιά που απάντησαν σοβαρά και ουσιαστικά...

Να 'στε καλά!!

Θα επανέλθω...

Link to comment
Share on other sites

κ οι 2 ειδικοτητες εχουν τρεξιμο....αρκει να μην κανεις νευρολογια στην πατρα,θα το μετανιωσεις....δεν μαθαινεις τπτ απολυτως και αναλωνεσαι σε λαντσα

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.