Jump to content

Και επίσημα μείωση της θητείας από το ΚΥΣΕΑ, 16/6/2009


anastasiostheodoridis

Recommended Posts

Εγκρίθηκε από το ΚΥΣΕΑ η πρόταση του υπουργού Άμυνας για μείωση της θητείας στους εννέα μήνες στο στρατό ξηράς από τον Αύγουστο με παράλληλη μείωση ενός και δύο μηνών για όσους παρουσιάστηκαν το Φεβρουάριο και τον Μάιο.

Συγκεκριμένα, όσοι παρουσιάστηκαν με την ΕΣΣΟ του Φεβρουαρίου θα υπηρετήσουν έντεκα μήνες, δηλαδή η θητεία τους θα μειωθεί κατά ένα μήνα και όσοι παρουσιάστηκαν με την ΕΣΣΟ του Μαΐου θα υπηρετήσουν δέκα μήνες, δηλαδή η θητεία τους θα μειωθεί κατά δύο μήνες.

Σύμφωνα με τον κ. Μεϊμαράκη, με τη μείωση της θητείας στο Στρατό Ξηράς όλοι οι στρατεύσιμοι θα υπηρετούν στην περιφέρεια. Παράλληλα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τάχθηκε υπέρ της σταδιακής κατάργησης της θητείας στο Πολεμικό Ναυτικό και στην Πολεμική Αεροπορία.

Τέλος, το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε τη μείωση των δαπανών σε εξοπλιστικά προγράμματα, στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας μείωσης των δαπανών.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&...p;artId=4522128

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Διαψεύστηκαν λοιπόν οι πηγές μου. Μάλιστα.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

δεν καταργειται εντελως να τελειωνουμε...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

ΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΛΕΕΕΕΕΕΕ!!!! Να καταργησουνε αεροπορια και ναυτικο, να δουμε που θα πηγαινουν τα βυσματα!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Πάλι γκαντεμιά! 08 Δ ΕΣΣΟ ειμαι και ο τελευταίος που θα κάνει 12 μηνο! Δε γινεται να μας κόψει καμια μέρα και σε μας....

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Είναι πολύ απλό, τα βύσματα θα πηγαίνουν ΚΕΥΓ... νομίζω είναι ήδη γνωστό το φαινόμενο και τώρα θα πολλαπλασιαστεί!

Εμείς οι 2007Δ - 301 τι να πούμε δλδ που κάναμε 12μηνο; Όλα μέσα στη ζωή είναι... καλό υπόλοιπο στους νέους, καλοί πολίτες οι παλαιότεροι και καλά να περνάτε!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Εκτός της ρύθμισης που προβλέπει μείωση της στρατιωτικής θητείας στους εννέα μήνες μένουν όσοι ήδη υπηρετούν με μικρότερη θητεία, λόγω κοινωνικών λόγων, στον Στρατό Ξηράς. Σημειώνεται πως εκτός νόμου βρίσκονται και όσοι θα υπηρετήσουν στο Ναυτικό ή την Αεροπορία.

Βάσει της σχετικής εγκυκλίου που υπεγράφη από τον υφυπουργό Αμυνας Κ. Τασούλα:

- Όσοι στρατιώτες και δόκιμοι (ΔΕΑ) κατετάγησαν το 2008 δεν θα έχουν καμία μείωση -είτε στρατιώτες (12 μήνες) είτε δόκιμοι (17) καθώς και όσοι επέλεξαν εναλλακτική θητεία (23).

- Όσοι στρατιώτες κατετάγησαν τον Φεβρουάριο του 2009 θα υπηρετήσουν αντιστοίχως: 11 αντί 12 μήνες οι της πλήρους θητείας, ενώ οι της μειωμένης θητείας δεν θα έχουν κανένα όφελος. Οι δόκιμοι θα υπηρετήσουν 16 μήνες.

- Όσοι στρατιώτες κατετάγησαν τον Μάιο του 2009 θα υπηρετήσουν αντιστοίχως: 10 αντί 12 μήνες οι της πλήρους θητείας, ενώ οι της μειωμένης θητείας δεν θα έχουν -και αυτοί- κανένα όφελος. Οι δόκιμοι θα υπηρετήσουν 15 μήνες.

- Όσοι στρατιώτες καταταγούν από τον Αύγουστο και μετά θα υπηρετήσουν 9 αντί για 12 μήνες οι της πλήρους θητείας και οι της μειωμένης 8 αντί 9, ενώ οι υπόλοιπες κατηγορίες δεν θα έχουν κανένα όφελος. Οι δόκιμοι θα υπηρετούν 14 μήνες.

«Κοινωνική» θητεία

Σύμφωνα με τα Νέα, για όσους νέους (περίπου 120) έχουν επιλέξει την κοινωνική θητεία (σε ιδρύματα, νοσοκομεία, γηροκομεία εκτός Αθηνών, Θεσσαλονίκης) και κατετάγησαν το 2008 η θητεία τους παραμένει ως έχει (23 μήνες).

Όσοι κατετάγησαν τον Φεβρουάριο θα υπηρετήσουν 21 αντί 23 μήνες και οι καταταγέντες τον Μάιο, 19. Όσοι εξ αυτών δικαιούνται μειωμένη θητεία (προστάτες κ.λπ.) δεν κερδίζουν τίποτε. Όσοι καταταγούν τον Αύγουστο (και μετά) θα υπηρετήσουν 17 μήνες (από 23), ενώ για τους δικαιούχους μειωμένης θητείας τα αντίστοιχα κλιμάκια διαμορφώνονται στους 15, 11 και 5 μήνες.

Με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων ζητεί εννεάμηνο «για όλους» και υποστηρίζει ότι οι αδικημένοι έχουν αρχίσει να ζητούν εξάμηνες αναβολές.

πηγη in.gr

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Εννιά μήνες θητεία στα σύνορα, επτά μήνες στις πόλεις!

Από τις μονάδες της παραμεθορίου θα παίρνουν το απολυτήριό τους όσοι νέοι παρουσιαστούν στο στρατό ξηράς με τη σειρά του Αυγούστου αλλά και με τις επόμενες ΕΣΣΟ. Μπορεί η κυβέρνηση να ανακοίνωσε πανηγυρικά την απόφαση για μείωση της θητείας κατά τρεις μήνες, απέκρυψε όμως επιμελώς ότι η υποχρεωτική (σήμερα) πεντάμηνος παραμονή σε μονάδες της παραμεθορίου θα αυξηθεί κατά ενάμιση μήνα. Με απλά λόγια, όσοι ντυθούν στα χακί από τον Αύγουστο, μετά το κέντρο εκπαίδευσης θα μετατίθενται σε μία και μοναδική μονάδα της παραμεθορίου απ’ όπου και θα απολύονται μετά την συμπλήρωση εννέα μηνών από την ημερομηνία κατάταξής τους. Τι δεν ανακοίνωσε λοιπόν ο κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης; Ότι το πεντάμηνο στα σύνορα επί της ουσίας καθίσταται επτάμηνο, διάστημα που υποχρεωτικώς όλοι οι στρατεύσιμοι πλήρους θητείας θα υπηρετούν σε μονάδες της παραμεθορίου, στα νησιά του Αιγαίου ή στον Έβρο.

Με τον τρόπο αυτό η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας επιχειρεί να αποσπάσει την «ανοχή» των στρατιωτικών για τη μείωση της θητείας. Οι στρατηγοί, με έναν ιδιότυπο «σιωπηρό» τρόπο, διαμαρτύρονται ότι εάν η θητεία μειωθεί κατά τρεις μήνες θα παρουσιαστούν σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης σε κρίσιμες μονάδες. Η απόφαση όμως για εκπλήρωση του συνόλου των στρατιωτικών υποχρεώσεων στα σύνορα (δηλαδή η υποχρεωτική εννιάμηνη θητεία σε μονάδες της παραμεθορίου χωρίς μετακίνηση των οπλιτών σε στρατόπεδα κοντά στον τόπο καταγωγής τους), έχει σκοπό να περιορίσει τις αντιδράσεις και να χρυσώσει το χάπι στους στρατηγούς.

Η μείωση της θητείας κατά τρεις μήνες (μόνο στο στρατό, διότι στο ναυτικό και την αεροπορία το δωδεκάμηνο παραμένει αμετάβλητο) συμπαρασύρει και τη διάρκεια της θητείας για τους δικαιούχους μειωμένης θητείας. Αντί για 9 μήνες που καλούνται να υπηρετήσουν σήμερα, οι πολύτεκνοι, οι θεωρούμενοι «προστάτες» οικογένειας και όσοι ακόμη προβλέπεται να εκτελέσουν μειωμένη θητεία, θα παραμένουν στα χακί για επτά μόλις μήνες. Αυτές οι κατηγορίες στρατευσίμων, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες θα κάνουν την επτάμηνη θητεία τους (αφού ολοκληρώσουν τη βασική εκπαίδευση) στις μονάδες της Αττικής και στα υπόλοιπα αστικά κέντρα.

Όσοι επιλέγονται ως δόκιμοι έφεδροι αξιωματικοί θα υποχρεούνται να παραμείνουν στο στρατό επίσης δύο μήνες λιγότερο και η θητεία τους διαμορφώνεται στους δεκαπέντε, από δεκαεπτά μήνες που ισχύει μέχρι σήμερα.

Πολλοί είναι ωστόσο οι στρατιωτικοί που επισημαίνουν ότι η περαιτέρω μείωση της θητείας θα αποδειχθεί στην πράξη ανεφάρμοστη, υποστηρίζοντας ότι θα προκληθούν σοβαρά προβλήματα. Έμπειροι αξιωματικοί προειδοποιούν ότι θα μειωθούν σημαντικά οι έξοδοι των στρατεύσιμων με ό,τι συνεπάγεται η μακροχρόνια παραμονή εντός των στρατοπέδων για την ψυχική τους ισορροπία.

Και παρά το γεγονός ότι ο κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης ισχυρίζεται ότι έχει γίνει η απαραίτητη προεργασία για να υλοποιηθεί το φιλολαϊκό μέτρο της μείωσης θητείας, υπογραμμίζουν ότι η εξαγγελία έγινε πρόχειρα, με μοναδικό σκοπό να «γλυκαθούν» οι απογοητευμένοι ψηφοφόροι της ΝΔ. Άλλωστε οι διαρκώς προαναγγελθείσες προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών θα προχωρήσουν μετά την μείωση της θητείας. Για να μην αναφερθεί ότι στην πλειονότητά τους, οι Επ.Οπ δεν χειρίζονται τα υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα (με το επιχείρημα αυτό προσελήφθησαν στο στρατό) που απαιτούν καλύτερη εκπαίδευση απ’ αυτήν που παρέχεται στους οπλίτες θητείας, αλλά κλείνουν τρύπες και αναλαμβάνουν κυρίως καθήκοντα σκοπού ή φρούρησης των στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

Όπως επίσης, ουδεμία πρόνοια έχει ληφθεί για την αναδιοργάνωση των ενόπλων δυνάμεων. Υποκύπτοντας σε μικροκομματικές σκοπιμότητες και τοπικά συντεχνιακά συμφέροντα ανά την Ελλάδα, η πολιτική ηγεσία του Πενταγώνου δεν κάνει τίποτα για να περιορίσει τα στρατόπεδα. Παραμένοντας αδρανής στο μέτωπο αυτό, δεν χάνει μόνον την ευκαιρία να περιορίσει τα λειτουργικά έξοδα των ενόπλων δυνάμεων (από κλείσιμο στρατοπέδων, συγχωνεύσεις μονάδων και ενοποίηση υπηρεσιών), αλλά κυρίως παραμελεί να πράξει αυτό που γίνεται σε όλους τους σύγχρονους στρατούς : οι δυνάμεις μειώνονται σε αριθμό ακόμη και κατά το ήμισυ, με σκοπό να αυξηθεί η μαχητική τους ισχύς, η ευελιξία τους και να περιοριστεί ο χρόνος αντίδρασής τους. αντ’ αυτού, το Πεντάγωνο απλώς εξαγγέλει την υλοποίηση της αναδιοργάνωσης των ενόπλων δυνάμεων μέχρι το σωτήριον έτος 2025, ενώ σπεύδει να μειώσει το χρόνο της στρατιωτικής θητείας προσδοκώντας να αθροίσει μερικές χιλιάδες ψήφους στα εκλογικά ποσοστά της ΝΔ.

http://www.protothema.gr/content.php?id=35071

Το Πρώτο Θέμα ή το in.gr έχουν σωστή ενημέρωση; :splats:

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Βάσει της σχετικής εγκυκλίου που υπεγράφη από τον υφυπουργό Αμυνας Κ. Τασούλα:

το in.gr αναφερει οτι υπεγραφη αρα μαλλον ειναι οριστικο

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.