Jump to content

Champions League 09


mad  cow

Recommended Posts

Μπαρτσελόνα-Μάντσεστερ Γ. 2-0

Η Μπαρτσελόνα επέστεψε στην κορυφή της Ευρώπης, καθώς κέρδισε την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 2-0 στον τελικό του Champions League στο "Ολιμπικο" της Ρώμης με τα γκολ των Ετο'ο και Μέσι.

Οι Καταλανοί κατέκτησαν το 3ο τρόπαιο του πρωταθλητή Ευρώπης στην ιστορία τους έπειτα από το 1992 και το 2006 και έφτασαν έτσι στο tremble, καθώς έχουν κατακτήσει πρωτάθλημα και κύπελλο Ισπανίας.

Ένα γκολ σε κάθε ημίχρονο πέτυχαν οι παίκτες του Πεπ Γκουαρντιόλα, με τον Σάμουελ Ετο'ο και τον Λιονέλ Μέσι.

Ο Καμερουνέζος σκόραρε με κοντινό πλασέ στο 10' έπειτα από πάσα του Ινιέστα και εξαιρετική ατομική ενέργεια και έγινε ο δεύτερος ποδοσφαιριστής στα 17 χρόνια του Champions League που βάζει γκολ σε δύο τελικούς, μετά τον Ραούλ της Ρεάλ Μαδρίτης.

Ο Αργεντινός από την άλλη πέτυχε με κεφαλιά στο 70' το 9ο γκολ του στην φετινή διοργάνωση και αναδείχθηκε φυσικά πρώτος σκόρερ του τουρνουά.

Αυτό πήραν οι "μπλαουγκράνα" στην Ρώμη ήταν το 54ο τρόπαιο πρωταθλητή Ευρώπης και 17ο από τότε που η διορνάνωση ονομάστηκε Champions League, ενώ υποχρέωσαν την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην πρώτη της ήττα σε τελικό, έπειτα από τρεις επιτυχημένους (1968, 1999 και 2008).

Αυτός το τελικός ήταν ο τελευταίος που διεξύχθη Τετάρτη, καθώς από την νέα περίοδο θα γίνονται Σάββατο με τον πρώτο στις 22 Μαϊου 2010 στο "Σαντιάγκο Μπερναμπέου" της Μαδρίτης.

Η παράταξη των ομάδων

Όπως αναμενόταν ο Πεπ Γκουαρντιόλα έβαλε τον Γιάγια Τουρέ στο κέντρο της άμυνας με τον Ζεράρ Πικέ και έβαλε δεξιά τον Κάρλες Πουγιόλ και αριστερά τον Σιλβίνιο.

Οι δύο τελευταίοι κάλυψαν το κενό των Ντάνι Άλβες και Ερίκ Αμπιντάλ, αντίστοιχα, οι οποίοι ήταν τιμωρημένοι, ενώ τον ρόλο του Τουρέ στο κέντρο πήρε ο Σέρχι Μπούσκετς.

Στην αντίπερα όχθη ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον έβαλε στην ενδεκάδα τον Ράιαν Γκιγκς αντί του τιμωρημένου, Στίβεν Φλέτσερ, ενώ έκανε και την έκπληξη προτιμώντας τον Παρκ από τον Τέβες.

Από τον πάγκο της Μπαρτσελόνα ξεκίνησαν οι Πίντο (Τ), Μαρτίν Κάσερες, Γκούντιονσεν, Μπόγιαν, Κεϊτά, Πέδρο Ροντρίγκες και Μαρκ Μουνιέσα.

Από τον πάγκο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ξεκίνησαν οι Κούζτζακ (Τ), Μπερμπάτοφ, Νάνι, Σκόουλς, Ράφαελ, Έβανς και Τέβες.

Το πρώτο ημίχρονο

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ξεκίνησε πιο δυνατά το ματς και δημιούργησε την πρώτη ευκαιρία με τον Κριστιάνο Ρονάλντο μόλις στο 2'.

Ο Γιάγια Τουρέ έκανε φάουλ έξω από την περιοχη (30 μέτρα από το τέρμα), ο Πορτογάλος εκτέλεσε με πολύ δύναμη και ο Βίκτορ Βαλντές προσπάθησε να μπλοκάρει χωρίς επιτυχία, αλλά στην επαναφορά ο Παρκ δεν κατάφερε σκοράρει και απλά κέρδισε κόρνερ.

Ο Ρονάλντο απείλησε εκ νέου στο 7' με πανίσχυρο σουτ από 40 μέτρα, με την μπάλα να φεύγει λίγο άουτ από το αριστερό κάθετο δοκάρι του Βαλντές, αλλά και στο 9' με διαγώνιο σουτ στην κίνηση, που είχε όμως την ίδια κατάληξη.

Αυτό που μετράει όμως είναι η αποτελεσματικότητα και η Μπαρτσελόνα κατάφερε στο 10' να ανοίξει στο σκορ με τον Σάμουελ Ετο'ο, στην πρώτη ευκαιρία που δημιούργησε.

Ο Αντρές Ινιέστα έκανε εξαιρετικά πάσα στον Καμερουνέζο, τον βρήκε δεξιά μέσα στην περιοχή και αυτός απέφυγε με εξαιρετική προσποίηση τον Βίντιτς, πρόλαβε το τάκλιν του Κάρικ και με πλασέ νίκησε από κοντά τον Φαν Ντερ Σαρ.

Ο Ετο'ο είχε σκοράρει και στον τελικό του 2006 με την Άρσεναλ και έγινε ο δεύτερος ποδοσφαιριστής που έχει πετύχει γκολ σε δύο τελικούς, μετά τον Ραούλ, στην ιστορία του Champions League (όχι κύπελλο πρωταθλητριών), ενώ αυτό ήταν το τέταρτο τέρμα του στην φετινή διοργάνωση.

Στο 17' ο Πικέ πήρε την πρώτη κίτρινη κάρτα για "φράγμα" στον Κριστιάνο Ρονάλντο ελάχιστα έξω από την μεγάλη περιοχή, ήταν όμως πολύ κοντά για τον Πορτογάλο, την εκτέλεση ανέλαβε ο Γκιγκς και η μπάλα πέρασε άουτ.

Στο 19' ο Λιονέλ Μέσι επιχείρησε το πρώτο του σουτ και η μπάλα πέρασε λίγο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του Φαν Ντερ Σαρ, αλλά ο Ρονάλντο απάντησε με ακόμη δύο ευκαιρίες, στο 20' και στο 22' με σουτ και κεφαλιά, αντίστοιχα.

Ο Τσάβι εκτέλεσε φάουλ στο 27' με την μπάλα να περνά δίπλα από το δεξί κάθετο δοκάρι, ενώ έπειτα από ένα "νεκρό" διάστημα, ο Μέσι δημιούργησε την τελευταία καλή φάση του πρώτου μέρους περνώντας όποιον βρέθηκε μπροστά του, έκανε το γύρισμα, αλλά ο Φαν Ντερ Σαρ αρχικά και εν συνεχεία οι αμυντικοί του, έδιωξαν την μπάλα και τον κίνδυνο.

Το δεύτερο ημίχρονο

Ο Φέργκιουσον αντικατέστησε στο ημίχρονο τον Άντερσον με τον Τέβες, όμως η Μπαρτσελόα ήταν αυτή που μπήκε εντυπωσιακά στην επανάληψη.

Στο 48' ο Τιερί Ανρί έκανε εντυπωσιακή προσπάθεια από αριστερά, απέφυγε "μαγικά" τον Φέρντιναντ, όμως ο Φαν Ντερ Σαρ απέκρουσε με τα πόδια το κοντινό πλασέ του.

Ένα μόλις λεπτό αργότερα ο Ολλανδός πορτιέρο έσωσε και πάλι την ομάδα του προλαβαίνοντας τον Ετο'ο έπειτα από επικίνδυνη μπαλιά του Σιλβίνιο, ενώ στο 52' ο Τσάβι εκτέλεσε φάουλ ελάχιστα έξω από την περιοχή και μπάλα χτύπησε στο αριστερό κάθετο δοκάρι του Φαν Ντερ Σαρ.

Η μοναδική ομάδα που έδειχνε ικανή να σκοράρει στο δεύτερο ήμιχρονο ήταν η Μπαρτσελόνα και το έκανε στο 70' με Λιονέλ Μέσι να διπλασιάζει τα τέρματα της ομάδας του.

Ο Τσάβι έκανε εξαιρετική σέντρα από δεξιά και ο Αργεντινός πραγματοποίησε ιδανική κεφαλιά στέλνοντας την μπάλα στην αντίθετη γωνία, έτσι ο Φαν Ντερ Σαρ αυτήν την φορά δεν μπορούσε να κάνει κάτι περισσότερο από το μαζέψει την μπάλα από τα δίχτυα του.

Μόλις ένα λεπτό μετά ο Κριστιάνο Ρονάλντο έχασε σπουδαία ευκαιρία να βάλει τους "μπέμπηδες" ξανά στο ματς, αλλά το πλασέ του από το ύψος της μικρής περιοχής απέκρουσε ο Βαλντές.

Μία ακόμη μεγάλη ευκαιρία χάθηκε μέχρι το τέλος και αυτή ήταν για την Μπαρτσελόνα, με τον Πουγιόλ να βγαίνει σε πλεονεκτική θέση, αλλά να τον νικά ο Φαν Ντερ Σαρ.

Ο Ολλανδός ήταν ο καλύτερος παίκτης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά δεν ήταν αρκετός. Η Μπαρτσελόνα ήταν καλύτερη και κυρίως στο δεύτερο κυριάρχησε στον αγωνιστικό χώρο και αναδείχθηκε δίκαια πρωταθλήτρια Ευρώπης.

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: Βίκτορ Βαλντές, Πουγιόλ, Γιάγια Τουρέ, Πικέ, Σιλβίνιο, Μπούσκετς, Τσάβι, Ινιέστα (90' Πέδρο Ροντρίγκες), Μέσι, Ανρί (71' Κεϊτά), Ετο'ο.

ΜΑΝ. ΓΙΟΥΝ.: Φαν Ντερ Σαρ, Ο΄Σέι, Ρίο Φέρντιναντ, Βίντιτς, Εβρά, Κάρικ, Άντερσον (46' Τέβες), Γκιγκς (75' Σκόουλς), Παρκ (66' Μπερμπάτοφ), Ρούνεϊ, Κριστιάνο Ρονάλντο.

Μπαρτσελόνα - Μάντσεστερ Γ. 2-0

(sport24)

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.