Jump to content

φεστιβαλ Αθηνών και Επιδαυρου 2009


tik-tak

Recommended Posts

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2009

ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 (Χώρος Δ')

1, 2, 3, 4, Iουνίου

Αφιέρωμα στο Γιάννη Ρίτσο

Τιμώντας την επέτειο των εκατό χρόνων από τη γέννηση του Γιάννη Ρίτσου, το Φεστιβάλ Αθηνών 2009 ανοίγει με ένα αφιέρωμα στον μεγάλο Έλληνα ποιητή. Εκλεκτοί καλλιτέχνες ερμηνεύουν ποιητικές μορφές από την Τέταρτη διάσταση, τη συλλογή που εγκαινιάστηκε το 1956 με την – εμβληματική πλέον – Σονάτα του Σεληνόφωτος: «Άφησέ με να ‘ρθω μαζί σου. Τι φεγγάρι απόψε!».

9, 10, 11 Ιουνίου

Μισέλ-Αν ντε Με

Sinfonia Eroica

Η Μισέλ-Αν ντε Με –εμβληματική χορεύτρια στο ξεκίνημα της Αν Τερέζα ντε Κεερσμαάκερ στο Βέλγιο– συστήνεται για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό ως χορογράφος με το Sinfonia eroica (1990), παρθενικό έργο της ομάδας της το οποίο αναβίωσε το 2006.

23, 24, 25, 26, 27 Ιουνίου

Βικτόρια Τσάπλιν & Ζαν-Μπατίστ Τιερρέ

Το αόρατο τσίρκο

Ένα διάσημο δίδυμο περιοδεύει εδώ και τριάντα χρόνια ανά τον πλανήτη με τη μορφή ενός κινητού τσίρκου και ξετυλίγει όλη την ιστορία αυτής της πανάρχαιας τέχνης των θαυματοποιών μεταφέροντάς τη στο σήμερα. Ο εμπνευστής του σύγχρονου τσίρκου Ζαν-Μπατίστ Τιερρέ και η Βικτόρια Τσάπλιν, κόρη του Τσάρλυ Τσάπλιν που συνεχίζει επάξια την οικογενειακή παράδοση, παρουσιάζουν για πρώτη φορά στο αθηναϊκό κοινό το «αόρατο τσίρκο» τους

30 Ιουνίου

YELP Danceco

«Das (ist) ein»…» σαν ένα κομμάτι ζάχαρη μέσα στο νερό

Ένα ντουέτο που αντλεί από το χώρο της φιλοσοφίας είναι η τελευταία δουλειά της Μαριέλας Νέστορα και της ομάδας της YELP Danceco.

Για το «Das (ist) ein»… σαν ένα κομμάτι ζάχαρη μέσα στο νερό, η δημιουργός εμπνέεται από τα γραπτά του Αυστριακού διανοητή Λούντβιχ Βίτγκενσταϊν, σε μια απόπειρα να διερευνήσει το χορό ως γλώσσα της κίνησης και τη σκέψη ως κίνηση. ρότητα.

pelma.lia haraki

“Party Animals”

«Με τη χορογραφία “Party Animals”, η Λία Χαράκη διερευνά για δεύτερη φορά το πώς οι στίχοι των ποπ τραγουδιών ενσωματώνονται στο συλλογικό μας ασυνείδητο. Το κοινό καλείται να συμμετάσχει σ’ ένα πάρτι στο οποίο μπορεί να παρακολουθήσει και να κρυφακούσει τις σκέψεις-κινήσεις μερικών από τους καλεσμένους.» (Guy Cools)

2, 3, 4 Ιουλίου

Γίρζι Κύλιαν & Μίκαελ Σούμαχερ

Last Touch First

Δύο μεγάλες μορφές του σύγχρονου χορού, ο διεθνούς φήμης χορογράφος Γίρζι Κύλιαν και ο πολυτάλαντος Μίκαελ Σούμαχερ, ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια παράσταση που κέρδισε κοινό και κριτική στο Φεστιβάλ Χορού της Ολλανδίας το 2008.

6, 7 Ιουλίου

Αν Τερέζα ντε Κεερσμάακερ / Rosas

Rosas Danst Rosas

Η ιδιοφυής Φλαμανδή χορογράφος και η ομάδα της Rosas συστήνονται στο αθηναϊκό κοινό με την παράσταση Rosas Danst Rosas.

11, 12 Ιουλίου

Rimini Protokoll

Radio Muezzin

H θεατρική ομάδα Rimini Protokoll, με έδρα το Βερολίνο, κάνει ένα ιδιότυπο είδος θεάτρου καταργώντας τα όρια ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη μυθοπλασία.

ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 (ΧΩΡΟΣ Η΄)

9, 10 Ιουνίου

Deutsches Theater Berlin

Gerhart Hauptmann

Οι αρουραίοι

Ο ιστορικός θίασος του Βερολίνου, που ιδρύθηκε το 1883 και διηύθυνε στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα ο θρυλικός Μαξ Ράινχαρτ, έρχεται στην Αθήνα με το έργο «Οι αρουραίοι» που έγραψε ο Γκέρχαρτ Χάουπτμαν (1862-1946) το 1911, μια χρονιά προτού βραβευτεί με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

16 Ιουνίου

Ρασίντ Ουραμντάν

Loin

Ο Ρασίντ Ουραμντάν επιστρέφει στο Φεστιβάλ Αθηνών με ένα ακόμη αυτοβιογραφικό σόλο. Στο Loin (Μακριά, 2008) αντλεί από την ιστορία των γονιών του

18, 19 Ιουνίου

Ρασίντ Ουραμντάν

Des temoins ordinaires

Από το 2007 που ο Ρασίντ Ουραμντάν ίδρυσε το L’A., ένα χώρο καλλιτεχνικού στοχασμού πάνω στη σύγχρονη ταυτότητα με επίκεντρο των αναζητήσεων τη συνάντηση με τον Άλλο, έχει στρέψει το ενδιαφέρον του στη σχέση του με την Ιστορία.

24, 25, 26, 27, 28 Ιουνίου

La Fura dels Baus

Βοris Godunov

Οι Fura dels Baus, η περίφημη καλλιτεχνική ομάδα της Βαρκελώνης, που εντυπωσίασε με την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών αγώνων της Ισπανίας και ταυτίστηκε με την Ευρωπαική θεατρική πρωτοπορία των τελευταίων χρόνων, επανέρχεται στο φεστιβάλ Αθηνών με μια παράσταση που θίγει το φλέγον θέμα της τρομοκρατίας.

7, 8, 9 Ιουλίου

Anna Halprin / Anne Collod & Guests

parades & changes, replays

αναβίωση του Parades & Changes (1965)

Το έργο της Αμερικανίδας πρωτοπόρου του μεταμοντέρνου χορού Άννας Χάλπριν, 89 χρόνων σήμερα αλλά άγνωστης στο ελληνικό κοινό, θα έχουμε τη δυνατότητα να ανακαλύψουμε μέσα από την αναδημιουργία του Parades & changes από την Αν Κολλό, μέλος του Κουαρτέτου Albrecht Knust, με «συνενόχους» στις ερμηνείες γνώριμούς μας χορογράφους, όπως ο Αλαίν Μπυφάρ.

10, 11, 12 Ιουλίου

Τhe Plant

Trente

Τη χορευτική κολεκτίβα The Plant συγκρότησαν τρεις εξαιρετικοί χορευτές με διαφορετική καταγωγή αλλά κοινή καλλιτεχνική διαδρομή και πλούσια εμπειρία πλάι σε διάσημους χορογράφους (Ζοζέφ Νατζ, Σάσα Βαλτς, Ζοέλ Μπουβιέ, Κατρίν Ντιβερές, κ.ά.). Πρόκειται για την Ελληνίδα Παναγιώτα Καλλιμάνη, τη Λώρι Γιανγκ από τον Καναδά, και τον πορτογαλικής υπηκοότητας γεννημένο στην Γαλλία Φιλίπε Λουρένκο.

Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί στην Αποθήκη του Χώρου Η΄. Θα γίνονται δύο παραστάσεις ανά ημέρα.

13, 14, 15 Ιουλίου

Αλαίν Πλατέλ & Φαμπρίτσιο Κασσόλ

Les Βallets C. de la B.

pitié!

Ο εμπνευστής της κολεκτίβας των Ballets C. de la B. Αλαίν Πλατέλ, σε πρώτη εμφάνιση στην Ελλάδα, γιορτάζει με την τελευταία του δημιουργία pitié! (2008) τα 25 χρόνια αυτής της μοναδικής περιπέτειας, που ανέτρεψε τα στερεότυπα του χορευτικού θεάματος.

ΩΔΕΙΟ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ

8 Ιουνίου

Oι Μουσικοί του Λούβρου – Γκρενόμπλ

Μουσική διεύθυνση Marc Minkowski

Οι Μουσικοί του Λούβρου – Γκρενόμπλ, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Μαρκ Μινκοφσκί, παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα για να γιορτάσουν τα 200 χρόνια από το θάνατο του Γιόζεφ Χάυντν (1732-1809), του μεγάλου Αυστριακού συνθέτη που τελειοποίησε την κλασική φόρμα της συμφωνίας

10 Ιουνίου

Αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο

Μίκης Θεοδωράκης

14 Ιουνίου

Μανώλης Μητσιάς - 40 χρόνια

Από την Ελευσίνα στο Ηρώδειο

16 Ιουνίου

Orchestra di Piazza Vittorio

Ο μαγικός αυλός

Η ιδέα μιας ορχήστρας με μουσικούς από διαφορετικά κράτη και ποικίλες μουσικές παραδόσεις ξεκίνησε μέσα από μια μεγαλύτερη προσπάθεια: Να σωθεί το ιστορικό θέατρο Apollo στη Ρώμη, που είχε φτάσει στα πρόθυρα να μετατραπεί σε αίθουσα ελαφράς ψυχαγωγίας, και να δημιουργηθεί ένα διεθνές εργαστήριο μουσικής, κινηματογράφου και δημιουργικής γραφής. Εμπνευστής της ορχήστρας αυτής ήταν ο Mario Tronco και το όνομα της Orchestra di Piazza Vittorio.

17 Ιουνίου

Philharmonia Orchestra

Μουσική διεύθυνση Esa-Pekka Salonen

Σολίστ Γιάννης Βακαρέλης

Η Philharmonia Orchestra είναι μια από τις σπουδαιότερες ορχήστρες του κόσμου. Η πλούσια δράση της την έχει καθιερώσει ως την κατεξοχήν ορχήστρα της αγγλικής πρωτεύουσας, ενώ η προσήλωσή της στην υψηλή ποιότητα σε συνδυασμό με τη χρήση νέων τεχνολογιών (η ορχήστρα έχει βραβευτεί για τη μουσική σε βιντεοπαιχνίδια με πρωταγωνιστή τον Χάρρυ Πόττερ) τής προσφέρει το ευρύτερο δυνατό κοινό.

19 Ιουνίου

Δημήτρης Παπαδημητρίου

Ο πολυβραβευμένος συνθέτης που έχει ασχοληθεί με επιτυχία με πολλά διαφορετικά μουσικά είδη και φόρμες, από την κλασική μουσική μέχρι τηλεοπτικά σήματα, επικεντρώνει τώρα το ενδιαφέρον του σε αυτό που ονομάζει «νέο ελληνικό συμφωνικό τραγούδι»

21 Ιουνίου

Café de los Maestros

H παράσταση Café de los Maestros μας ταξιδεύει στους μελαγχολικούς και ερωτικούς ρυθμούς του αργεντίνικου τάνγκο.

23 & 24 Ιουνίου

Θάνος Μικρούτσικος

Ταξιδεύοντας...

28 Ιουνίου

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης

Δον Κιχώτης

Πρόκειται για μια νέα διασκευή, που συσχετίζει τη ζωή και τη δράση του συγγραφέα με τη ζωή και τη δράση του ήρωά του, Δον Κιχώτη. Τον Δον Κιχώτη παίζει ο Γιώργος Κιμούλης, τον Σάντσο ο Δημήτρης Πιατάς και τη Δουλτσινέα η Κλειώ – Δανάη Οθωναίου.

29 Ιουνίου

Φιλαρμονική Ορχήστρα της Σκάλας του Μιλάνου

Μουσική διεύθυνση - Σολίστ (πιάνο) Daniel Barenboim

Ο σπουδαίος πιανίστας και μαέστρος Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Σκάλας του Μιλάνου, τη διεύθυνση της οποίας ανέλαβε από τις αρχές της σεζόν 2007/08, παρουσιάζει στο Ηρώδειο το Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 3 του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, έργο που επισφραγίζει την πρώτη ωριμότητα του μεγάλου συνθέτη, καθώς και τη Φανταστική Συμφωνία του Εκτόρ Μπερλιόζ, ένα έργο που θεωρείται σημαδιακό για την τέχνη της ενορχήστρωσης

2 Ιουλίου

Γιάννης Μπέζος

Μολιέρος

Ο κατά φαντασίαν ασθενής

Τελευταίο έργο του Μολιέρου (1963) και εξαιρετικά δημοφιλές, ο Κατά φαντασίαν ασθενής ανεβαίνει στο Ηρώδειο σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπέζου. Στην παράσταση παίζουν ακόμη οι Ναταλία Τσαλίκη, Τάσος Γιαννόπουλος, Αλμπέρτο Φάις, Άγγελος Μπούρας, Γιάννα Παπαγεωργίου, Θανάσης Δήμου, Θεοδώρα Σιάρκου, Έμιλυ Κολιανδρή, Μιχάλης Οικονόμου, Δημήτρης Κανέλλος, Κωσταντίνος Γαβαλάς.

6, 7 Ιουλίου

Μπαλέτα του θεάτρου Μαριίνσκι (Κίροφ)

Η Λίμνη των Κύκνων

Μία από τις μακροβιότερες παραστάσεις μπαλέτου στην ιστορία του κλασικού χορού δεν θα μπορούσε να βρει καταλληλότερο ερμηνευτή από τα Μπαλέτα Μαριίνσκι ή αλλιώς Κίροφ –όπως έγιναν ευρύτερα γνωστά. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ρωσική σχολή μπαλέτου αφού έγραψε την ίδια την ιστορία αυτής της τέχνης στη διάρκεια του 19ου αι. με έδρα την Αγία Πετρούπολη

9 Ιουλίου

Ορχήστρα των Χρωμάτων

Μουσική διεύθυνση Μίλτος Λογιάδης

Είκοσι χρόνια μετά την ίδρυσή της, η Ορχήστρα των Χρωμάτων ξεχωρίζει για την επιλογή του ρεπερτορίου της, το οποίο έξω από τυποποιημένα πρότυπα αναδεικνύει άγνωστα αριστουργήματα του 20ού αιώνα ή νέες οπτικές γωνίες για παλαιότερες –και λιγότερο γνωστές– συνθέσεις του κλασικού ρεπερτορίου.

13 Ιουλίου

Ολλανδικό Θέατρο της Γάνδης – Γιόχαν Σίμονς

Έντεν φον Χόρβατ

Καζιμίρ και Καρολίνα

Ένα φαντασμαγορικό μιούζικαλ διεθνούς συμπαραγωγής, από τη βελγική θεατρική ομάδα NTGent του Johan Simons και την ολλανδική VeenFabriek του Paul Koek, όπου ηθοποιοί και μουσικοί ενώνονται για να πουν την ιστορία ενός άτυχου έρωτα.

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

Αίθουσα Φίλων της Μουσικής

10 Ιουνίου

Sinfonia Varsovia

Μουσική διεύθυνση Krzysztof Penderecki

Ο Κρυστόφ Πεντερέτσκι, ο διασημότερος ίσως σύγχρονος συνθέτης της Πολωνίας –γνωστός επίσης σε ένα ευρύτερο κοινό χάρη στις ταινίες του Κιούμπρικ και του Λιντς– εμφανίζεται στο αθηναϊκό κοινό επικεφαλής της ορχήστρας Sinfonia Varsovia, της οποίας είναι καλλιτεχνικός διευθυντής.

2 Ιουλίου

Le Cercle de l’Ηarmonie

Μουσική διεύθυνση Jérémie Rhorer

Ο ανερχόμενος αστέρας της κλασικής μουσικής στη Γαλλία Ζερεμί Ρορέ διευθύνει την ορχήστρα Le Cercle de l’ Harmonie –που ίδρυσε το 2005 μαζί με το πρώτο βιολί της ορχήστρας Ζυλιέν Σωβέν– σε ένα πρόγραμμα με έργα που συνέθεσε ο Μότσαρτ τους τελευταίους μήνες της ζωής του

5 Ιουλίου

Συμφωνική Ορχήστρα & Χορωδία της ΕΡΤ

Μουσική διεύθυνση Λουκάς Καρυτινός

Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Λουκά Καρυτινού, παρουσιάζουν το Ρέκβιεμ του Τζουζέπε Βέρντι (1813-1901).

Αίθουσα Τριάντη

9 & 10 Ιουλίου

Αν Τερέζα ντε Κεερσμάακερ / Rosas

Με την ολοκαίνουργια δημιουργία της –πρώτη παρουσίαση στην Ελλάδα– η Αν Τερέζα ντε Κεερσμάακερ αποκαλύπτει εκ νέου την πολύπλευρη οξυδέρκειά της. Δεν είναι απλώς η κατεξοχήν μουσική χορογράφος, η αρχιτέκτονας της κίνησης: επιδίδεται με μαεστρία στην ανανέωση της φόρμας μέσα από το διάλογο με διαφορετικούς καλλιτεχνικούς χώρους.

Το Σχολείον

30 Ιουνίου, 1, 2 Ιουλίου

Οπτικοακουστικό τριήμερο

Το Φεστιβάλ Αθηνών ανοίγει φέτος έναν οπτικοακουστικό κύκλο με μια σειρά από παραστάσεις που προχωρούν πέρα από τον καθιερωμένο χώρο των συμβατικών περφόρμανς.

Σε τρεις ξεχωριστές βραδιές οι drog_A_tek, Coti K., Nίκος Bελιώτης, Λη Πάτερσον και οι Erasers σε συνεργασία με τους Sancho, Μπάμπη Μακρίδη & Biomass πειραματίζονται πάνω σε μια νέα ηχητική/οπτική διάλεκτο. Ο μουσικός αυτοσχεδιασμός, η θεατρικότητα, ο κινηματογράφος σε πραγματικό χρόνο, η αφήγηση σε ανοιχτά δίκτυα ερμηνειών, ο θόρυβος της στιγμής είναι μερικά από τα εργαλεία των δημιουργών. Ιδιότυπα οπτικά και ηχητικά περιβάλλοντα καλούν τον θεατή να συμμετάσχει σε μια διαφορετική βίωση του καλλιτεχνικού έργου.

6, 7, 8, 9 Ιουλίου

Ήχοι του κόσμου:

Λούρα

Word of mouth & Σανάδες

Ίβο Παπάσσοφ

Τουμάνι Ντιαμπατέ

Για τέταρτη χρονιά, το Φεστιβάλ Αθηνών παρουσιάζει την ενότητα Ήχοι του Κόσμου. Ένα παράθυρο στις μουσικές του κόσμου, σε ήχους από τις γειτονιές του πλανήτη, σε καλλιτέχνες που μέσα από τη φωνή και τη μουσική τους μεταφέρουν την ιδιαίτερη κουλτούρα του τόπου τους ή πειραματίζονται με διαφορετικά μουσικά είδη. Φέτος οι «Ήχοι του Κόσμου» απλώνονται σε τέσσερις βραδιές και με κορυφαίους μουσικούς από το Μάλι, το Πράσινο Ακρωτήρι, τη Βουλγαρία αλλά και την Ελλάδα.

14, 15 Ιουλίου

Rue Lepsius

Μουσική προσωπογραφία του Κ. Π. Καβάφη

Ένα ηχητικό σκηνικό από συνθέσεις της Ανατολής που στόχο έχει να σκιαγραφήσει την προσωπικότητα του Κωνσταντίνου Π. Καβάφη.. Στην παράσταση, τη σκηνοθετική επιμέλεια της οποίας κάνει η Μάρθα Φριντζήλα, συμμετέχουν Αιγύπτιοι σολίστες εγχόρδων κι ένας Αιγύπτιος τραγουδιστής.

Μάξιμος Μουμούρης

Ο Άρντεν από το Φέβερσαμ

Ο Μάξιμος Μουμούρης και ο «θίασός» του εμπνέονται από τους περιπλανώμενους θιάσους του Μεσαίωνα, όταν αυτοί γυρνούσαν από χωριό σε χωριό και μάγευαν το κοινό με ταχυδακτυλουργικά, ακροβατικά κόλπα, επιβλητικούς αφηγητές-κράχτες αφήνοντας μια σουρεαλιστική νότα και δημιουργώντας το τότε λαϊκό θέατρο.

Η παράσταση θα γίνει στην αυλή του Σχολείου. Οι ημερομηνίες θα δοθούν προσεχώς.

Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης»

Ζοέλ Πομμερά

Οι έμποροι

Η Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης», ο ιστορικός θίασος της Θεσσαλονίκης, παρουσιάζει στην Αθήνα την παράσταση με την οποία συμμετείχε στα «Δήμητρια» το φθινόπωρο του 2008, το σύγχρονο γαλλικό θεατρικό έργο «Οι έμποροι» του Ζοέλ Πομμερά. Είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται στην Ελλάδα έργο του αυτοδίδακτου Πομμερά, που γράφει και σκηνοθετεί ο ίδιος τα έργα του από το 1990. «Οι έμποροι» είμαστε όλοι μας: το προϊόν που πωλείται είναι η εργασία, και άρα ο χρόνος μας – δηλαδή τελικά ίδια η ζωή μας. Το έργο έχει τιμηθεί με το 3ο Μεγάλο Βραβείο Γαλλικής Δραματικής Λογοτεχνίας.

ΑΛΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

O Ρομέο Καστελούτσι για πρώτη φορά στην Ελλάδα

O Ρομέο Καστελούτσι, εμβληματική φυσιογνωμία του σύγχρονου θεάτρου στην Ευρώπη, έρχεται πρώτη φορά στην Ελλάδα για να παρουσιάσει τη Θεία Κωμωδία, έργο εμπνευσμένο από τον Δάντη, που έκανε πρεμιέρα με μεγάλη επιτυχία στο Φεστιβάλ της Αβινιόν πέρυσι.

Κόλαση ( α΄ μέρος)

Η Κόλαση αποτελεί το πρώτο μέρος μιας τριλογίας εμπνευσμένης από τη Θεία Κωμωδία του Δάντη. Ο Καστελούτσι δεν επιδιώκει οποιαδήποτε αναπαράσταση του ποιήματος. Ταυτίζεται με την ανθρώπινη διάσταση του ίδιου του δημιουργού στην προσπάθειά του να ξεκινήσει ένα ταξίδι με προορισμό το άγνωστο. Πρόκειται για ένα έργο αυτοβιογραφικό, το οποίο μας καλεί να καταδυθούμε στο σκοτεινό σύμπαν των ερωτημάτων με τα οποία έρχεται αντιμέτωπος ο ποιητής, και αντιστοίχως ο καλλιτέχνης, στην πορεία της διαδρομής του.

Καθαρτήριο (β΄ μέρος)

Στο Καθαρτήριο, δεύτερο μέρος της τριλογίας που ο Ρομέο Καστελούτσι εμπνεύστηκε από την Θεία Κωμωδία, γινόμαστε παρατηρητές μιας πραγματικότητας όπως αυτή βιώνεται από μια αστική οικογένεια.

Παράδεισος (γ΄ μέρος)

Το τρίτο μέρος της τριλογίας είναι μια θεατρική εγκατάσταση στην οποία ο θεατής έχει πρόσβαση για λίγα μόνο λεπτά. Ο χώρος απογυμνώνεται και κατακλύζεται από το φως καθιστώντας αδύνατη τη λειτουργία της όρασης.

Οι χώροι και οι ημερομηνίες των παραστάσεων της τριλογίας θα ανακοινωθούν προσεχώς.

11, 12, 13 Ιουνίου

Toneelhuis / Guy Cassiers

Τρίπτυχο της εξουσίας – Μέρος Α΄

Mefisto For Ever

Βασισμένο στο μυθιστόρημα του Kλάους Μαν, Μεφίστο

Το πρώτο μέρος της «Τριλογίας της Εξουσίας», Mefisto for ever, φέρνει στην Αθήνα από την Αμβέρσα ο μεγαλύτερος θεατρικός οργανισμός της Φλάνδρας, Toneelhuis. Είναι η ιστορία ενός ηθοποιού και σκηνοθέτη του θεάτρου, που συνεργάστηκε με τους Ναζί.

3, 4, 5 Ιουλίου

Christoph Marthaler

Riesenbutzbach - Eine Dauerkolonie

Τι θα ακολουθήσει τις τελευταίες μέρες του καταναλωτισμού; Ο Κριστόφ Μαρτάλερ παρατηρεί ένα διεφθαρμένο και κλειστοφοβικό κόσμο, όπου οι εταιρικές και οικογενειακές ιεραρχίες προσπαθούν να επιβιώσουν με τη χρήση όλο και περισσότερων συστημάτων ασφαλείας. Στην πραγματικότητα δεν έχει απομείνει τίποτα για φύλαξη ή προστασία – κανείς όμως δεν τολμάει να το παραδεχτεί.

Στα γερμανικά με ελληνικούς υπέρτιτλους

Εταιρεία Θεάτρου Blitz

Κατερίνη

Ως «σκηνοθετημένη πραγματικότητα» αντιμετωπίζουν οι Βlitz την performance Κατερίνη. Πρόκειται για μια πολύωρη πειραματική παράσταση που διαδραματίζεται σε έναν δημόσιο χώρο υποδοχής των θεατών και σε επτά δωμάτια τα οποία μπορεί να επισκεφθεί κάθε θεατής, ύστερα από τηλεφωνικό ραντεβού. Στον κεντρικό χώρο ένα πάρτι με φαγητά και ποτά λειτουργεί ως αίθουσα αναμονής, ενώ ταυτόχρονα λαμβάνουν χώρα αναγνώσεις κειμένων, ανακοινώσεις και δρώμενα. Αμήχανες και προσωπικές οι συναντήσεις στα δωμάτια, επιφυλάσσουν επιμέρους ιστορίες.

Πώς διαφορετικές ανθρώπινες στιγμές μπορούν να διασταυρωθούν σε μια εποχή ακραίας ιδιώτευσης, είναι η θεατρική πρόταση-πρόκληση της ταλαντούχας, νεανικής ομάδας.

Nova Melancholia

«Ανεμοστρόβιλος. Ο Walter Benjamin σκέφτεται μεγαλοφώνως. Τα πάντα είναι ζήτημα μοντάζ. Ο Πάπας πέθανε. Ζήτω ο Πάπας. Το αυτόματο της Ιστορίας πετά φράσεις»: τον επαναπροσδιορισμό της δραματικής και σκηνικής γραφής θέτει ως στόχο η πειραματική ομάδα Nova Melancholia. Πώς πολιτικά και θρησκευτικά διακυβεύματα της Ιστορίας μπορούν να αφυπνίσουν το παρόν; Μέσα από το «υβριδικό» κείμενο-collage Habemus Papam, Walter και τις αποσπασματικές, στοχαστικές και ενορατικές Θέσεις για τη Φιλοσοφία της Ιστορίας του Βάλτερ Μπένγιαμιν, επτά περφόρμερς επιχειρούν τη διανοητική και συγκινησιακή διέγερση.

30 Ιουνίου

Λενιώ Κακλέα

Matter-of- act

Τις ανησυχίες και τα ερωτήματα της γενιάς της γύρω από τη λειτουργία της τέχνης σήμερα εκφράζει η 24χρονη Λενιώ Κακλέα –απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Χορού που τα τελευταία τέσσερα χρόνια ζει και εργάζεται στη Γαλλία.

Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Χορού Ντάνκαν

Aπό Μηχανής Θέατρο

Γιάννη Μαυριτσάκη

Κωλοδουλειά

«Η εξαντλητική παραίσθηση μιας γυναίκας, δεύτερης βοηθού κουζίνας, στα υπόγεια σύγχρονου ταχυφαγείου, μας τροφοδοτεί με υλικά από τα έγκατα της συνείδησης το σκοτεινό φαγητό της ύπαρξης. Ένας αρχαίος κόσμος βρώμικης πείνας καθρεφτίζεται φιλήδονα στις ανοξείδωτες αποστειρωμένες επιφάνειες. Το αμείλικτο στομάχι του Χρόνου παραμονεύει. Ένα σκοτεινό reality όπου όσοι παραμείνουν ζωντανοί αξίζουν τον θαυμασμό μας.»

Μ’ αυτά τα λόγια περιγράφει ο Άγγελος Μέντης το καινούριο έργο του Γιάννη Μαυριτσάκη, που ξεχώρισε ήδη με το πρώτο θεατρικό του κείμενο, Το τυφλό σημείο, και απέσπασε το Βραβείο Κουν 2008.

Σκηνοθεσία – Σκηνογραφία – Κοστούμια Άγγελος Μέντης. Φωτιστής Αλέκος Γιάνναρος

Synch

12, 13, 14 Ιουνιου

Τεχνόπολις-Μουσείο Μπενάκη-Νέο Κτίριο

Για έκτη συνεχή χρονιά το Synch, το πιο πρωτοποριακό ελληνικό φεστιβάλ, μας ξεναγεί στους πιο αβάν-γκαρντ ήχους του κόσμου αναμειγνύοντας αριστοτεχνικά την αφρόκρεμα της ηλεκτρονικής, χορευτικής και τζαζ σκηνής. Παράλληλα, η εικόνα και τα ψηφιακά μέσα έρχονται να συμπληρώσουν το καλλιτεχνικό κάδρο και να εμπλουτίσουν τη φαντασία μας.

***************************************************************

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

3, 4 Ιουλίου

Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου

Αριστοφάνη

Νεφέλες

Το Φεστιβάλ Επιδαύρου 2009 ανοίγει με τις Νεφέλες του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη, μουσική Σταμάτη Κραουνάκη, και μια πλειάδα σημαντικών και αξιόλογων συντελεστών και ηθοποιών.

10, 11 Ιουλίου

Εθνικό Θέατρο Μεγάλης Βρετανίας

Ρακίνα

Φαίδρα

Το Εθνικό Θέατρο της Μεγάλης Βρετανίας παρουσιάζει τη Φαίδρα του Ρακίνα, με πρωταγωνίστρια την πολυβραβευμένη Έλεν Μίρεν, σε σκηνοθεσία του διευθυντή του θεάτρου Νίκολας Χάιτνερ.

17, 18 Ιουλίου

Εθνικό Θέατρο

Ευριπίδη

Άλκηστις

Την Άλκηστη του Ευριπίδη, αυτό το παράξενο, πολυσήμαντο και ιδιαίτερα γοητευτικό έργο της αρχαίας ελληνικής δραματουργίας, παρουσιάζει το Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου. Την παράσταση υποστηρίζει πλειάδα σημαντικών ερμηνευτών: Μαρία Σκουλά, Χρήστος Λούλης, Αργύρης Ξάφης, Μαρία Πρωτόπαππα, Κώστας Μπερικόπουλος, Σωκράτης Πατσίκας και άλλοι πολλοί ηθοποιοί.

24, 25 Ιουλίου

Άμος Γκιτάι

Ο πόλεμος των υιών του φωτός κατά των υιών του σκότους

Ο Ισραηλινός σκηνοθέτης Άμος Γκιτάι παρουσιάζει στην Επίδαυρο ένα θέαμα βασισμένο στην Ιστορία του Ιουδαϊκού πολέμου του Ιωσήπου Φλαβίου (1ος αιώνας μ.Χ.), που περιγράφει την κατάκτηση της Ιουδαίας από τους Ρωμαίους και την καταστροφή της Ιερουσαλήμ το 70 μ.Χ. Μια παράσταση ανάμεσα στο θέατρο και στο ορατόριο, στην ομιλία σε διαφορετικές γλώσσες και στο τραγούδι, στη φαντασμαγορία των προβολών και στη δύναμη του φυσικού τοπίου, που παίρνει το όνομά της από τον ομώνυμο πάπυρο της Νεκράς Θάλασσας.

Στην παράσταση συμμετέχει η μεγάλη κυρία του θεάτρου και του κινηματογράφου Ζαν Μορώ.

31 Ιουλίου, 1η Αυγούστου

Εθνικό Θέατρο

Αισχύλου

Πέρσες

Οι Πέρσες, από τα κορυφαία έργα του τραγικού λόγου, ανεβαίνουν από το Εθνικό Θέατρο στην Επίδαυρο σε σκηνοθεσία του διεθνούς φήμης σκηνοθέτη Ντίμιτερ Γκότσεφ. O Γκότσεφ έχει ήδη στις αποσκευές του την περίφημη παράσταση των Περσών στο Deutsches Theater του Βερολίνου –«παράσταση της χρονιάς» σύμφωνα με το έγκριτο γερμανικό περιοδικό Theater Heute.

7, 8 Aυγούστου

Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος

Ευριπίδη

Τρωάδες

Τις Τρωάδες, το περίφημο αντιπολεμικό έργο του Ευριπίδη, επιλέγει να ανεβάσει το ΚΘΒΕ φέτος το καλοκαίρι, σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κουντούρη.

Με αφορμή αυτή την παράσταση, στη σκηνή της Επιδαύρου θα συναντηθούν η Μαρία Ναυπλιώτου και η Λήδα Πρωτοψάλτη.

14, 15 Αυγούστου

Αριστοφάνη

Όρνιθες

21, 22 Αυγούστου

The Bridge Project

Ουίλλιαμ Σαίξπηρ

Το χειμωνιάτικο παραμύθι

Το φεστιβάλ της Επιδαύρου ολοκληρώνεται στις 21 και 22 Αυγούστου με το Χειμωνιάτικο παραμύθι, μια συμπαραγωγή του θεάτρου The Old Vic του Λονδίνου με τη Μουσική Ακαδημία του Μπρούκλυν (Brooklyn Academy of Music - ΒΑΜ) της Νέας Υόρκης και την εταιρεία παραγωγής Neal Street Productions, που με τον γενικό τίτλο «The Bridge Project» ξεκινούν από τη φετινή σεζόν μια τριετή, υπερατλαντική συνεργασία η οποία φέρνει κοντά μεγάλα ταλέντα της θεατρικής σκηνής της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου.

Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου

3, 4 Ιουλίου

Ευριπίδου

Σπαράγματα ή απλά μαθήματα μιας άγνωστης μυθολογίας

Πρόκειται για μια παράσταση βασισμένη στα αποσπάσματα (σπαράγματα) από τις χαμένες τραγωδίες του Ευριπίδη. Πάνω σ’αυτό το ανεξερεύνητο θεατρικά υλικό ο σκηνοθέτης Βασίλης Νικολαΐδης στήνει ένα θέαμα με τη συμβολή και της μουσικής, η οποία αναμένεται να συνδέσει τις διαφορετικές ατμόσφαιρες.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.