Jump to content

Στάμος και Κώνστας νικητές στον Ευχίδα


The Doctor

Recommended Posts

Ο Κώστας Στάμος και ο Λουκάς Κώνστας ήταν οι μεγάλοι νικητές του Ευχίδειο Άθλου που ολοκληρώθηκε χτες το απόγευμα.

Ο Στάμος όπως και πέρσι κέρδισε τον απλό Ευχίδα, Πλαταιές – Δελφοί 107,5χλμ ενώ ο Κώνστας ήταν ο μεγάλος νικητής του διπλού Ευχίδα, Δελφοί – Πλαταιές – Δελφοί 215χλμ.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

το φανταστηκα,μα καλο θα ηταν να ελεγες και 2 λογια παραπανω,μιας και δεν ειναι και το πιο γνωστο αγωνισμα

συγχαρητηρια παντως απο μενα!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΥΠΕΡΜΑΡΑΘΩΝΙΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

α) 215 ΧΛΜ. ΔΕΛΦΟΙ-ΠΛΑΤΑΙΕΣ-ΔΕΛΦΟΙ

β) 107.5 ΧΛΜ. ΠΛΑΤΑΙΕΣ –ΔΕΛΦΟΙ

γ) 18η ΕΥΧΙΔΕΙΑ ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΙΑ

ΔΙΑΔΡΟΜΗ: ΔΕΛΦΟΙ-ΑΡΑΧΩΒΑ-ΖΕΜΕΝΟ-ΔΙΣΤΟΜΟ-ΣΤΕΙΡΙ-ΚΥΡΙΑΚΙ-

ΑΓ. ΑΝΝΑ- ΘΙΣΒΗ-ΔΟΜΒΡΑΙΝΑ-ΞΗΡΟΝΟΜΗ-ΕΛΛΟΠΙΑ-

ΛΕΥΚΤΡΑ-ΚΑΠΑΡΕΛΛΙ-ΠΛΑΤΑΙΕΣ

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Με νικητή τον Κώστα τον Στάμο στον αγώνα των 107,5 χιλιομέτρων και τον Λουκά τον Κώνστα με νέο ρεκόρ διαδρομής στην απόσταση των 215 χιλιομέτρων πραγματοποιήθηκε το διήμερο 8 και 9 Μαΐου ο «Ευχίδειος Άθλος» τόσο στην διαδρομή Πλαταιές - Δελφοί (107,5χλμ) όσο και στην διαδρομή Δελφοί- Πλαταιές- Δελφοί (215χλμ).

Φέτος συμπληρώθηκαν 10 χρόνια από την πρώτη φορά που καθιερώθηκε επίσημα ο Ευχίδειος άθλος σαν αγώνας υπεραπόστασης και έτσι συμβολικά φέτος για να εορταστούν αυτά τα 10 χρόνια πραγματοποιήθηκε και λαμπαδηδρομία με λαμπαδηδρόμο τον αθλητή Μπατζόγλου Ευάγγελο που μετέφερε τρέχοντας τη φλόγα από τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών μέχρι την κεντρική πλατεία των Πλαταιών.

Έτσι νωρίς το πρωί της παρασκευής 8 του μήνα οι 13 αθλητές για τον αγώνα των 215 χιλιομέτρων μαζί με τον λαμπαδηδρόμο , τους διοργανωτές , τους τοπικούς φορείς, τους συνοδούς των αθλητών και λοιπούς παρευρισκόμενους στάθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο για την συμβολική αφή της φλόγας των Δελφών. Ακολούθησε λαμπαδηδρομία μέσα στην πόλη και κατόπιν οι αθλητές στάθηκαν στο σημείο εκκίνησης . Στις 9 περίπου έπεσε η πιστολιά και άρχισε ο αγώνας . Από την αρχή ξεχώρισαν από τους υπόλοιπους δρομείς ο Στέργιος ο Αναστασιάδης και ο Κώνστας ο Λουκάς με τον δεύτερο να βγαίνει νικητής στον αγώνα και μάλιστα με ρεκορ αγώνα 23:48:48, ενώ ο Αναστασιάδης τερμάτισε σε 25:14:16.

Την άλλη μέρα στις 7 το πρωί δόθηκε η εκκίνηση από τον χώρο των Πλαταιών για τους δρομείς των 107 χιλιομέτρων της διαδρομής δηλαδή , Πλαταιές - Δελφοί. Χωρίς καμία έκπληξη για το αποτέλεσμα νικητής βγήκε ο Κώστας ο Στάμος με 9:22:56 (φωτο), ο οποίος άλλωστε κατέχει και το ρεκόρ της διαδρομής , ακολουθούμενος από τον Δημήτρη τον Πετρολιάγκη στην δεύτερη θέση (9:57:42) και τον Φιλανδό φιλέλληνα δρομέα Μουστάλα Άρι (10:48:08).

Φέτος οι αθλητές είχαν να αντιμετωπίσουν εκτός τις δυσκολίες της διαδρομής και την υψηλή θερμοκρασία που επικρατούσε το συγκεκριμένο διήμερο, και κάποια προβλήματα που αντιμετώπισε στο σύνολο τους και η ίδια η διοργάνωση. Για παράδειγμα στον αγώνα των 215 χιλιομέτρων οι σταθμοί ελέγχου και ανεφοδιασμού απείχαν αρκετά χιλιόμετρα ο ένας από τον άλλο, στην ουσία ήταν μόνο μέσα στα χωριά κάνοντας απαραίτητη την υποστήριξη από τα πληρώματα των συνοδών. Από την άλλη, η σήμανση των χιλιομετρικών ενδείξεων συχνά μπερδευόταν με τις ενδείξεις από προηγούμενες χρονιές ή με τον αριθμό του εκάστοτε σταθμού ή ακόμα και οι εθελοντές στα τραπεζάκια αν τους ρωτούσες σε ποιο χιλιόμετρο βρίσκεσαι , συχνά σου έδιναν λάθος πληροφορία.

Στον αγώνα των 107,5 χιλιομέτρων παρόλο που υπήρχαν σταθμοί και σημεία καταγραφής ανά 3,5 περίπου χιλιόμετρα υπήρξαν φορές που οι αθλητές έπιασαν απροετοίμαστους τους σταθμούς ή οι σταθμοί δεν ήταν επαρκώς εξοπλισμένοι για τις απαιτήσεις ενός τέτοιου αγώνα. Υπήρξαν όμως και αρκετές οι φορές που οχήματα της διοργάνωσης έκαναν επίπληξη για την υποστήριξη εκτός των σταθμών από τα πληρώματα συνοδείας των αθλητών.

Παρά τις αντιξοότητες ή τις ελλείψεις οι διοργανωτές ο Τάκης ο Αντωνόπουλος με τη σύζυγο του τη Ρίτσα άλλη μια φορά έκαναν κατάθεση ψυχής πάνω στον αγώνα με όσα μέσα και βοήθεια από διάφορους φορείς είχαν στη διάθεση τους.

Το βράδυ μετά το τέλος των αγώνων παρατέθηκε γεύμα στους αθλητές και την επομένη με μια μικρή αλλαγή του προγράμματος έγιναν οι απονομές σε αίθουσα στον χώρο των Πλαταιών. Εκεί βραβεύθηκαν παρουσία του γενικού γραμματέα της ΙΑU κ. Jan Vandendriessche , όλοι οι τερματίσαντες εντός ορίου αθλητές και οι 6 πρώτοι από κάθε αγώνα πήραν και κύπελλο.

Όλοι οι αθλητές έφυγαν με δώρα που δόθηκαν από ιδιώτες χορηγούς που αγκάλιασαν και φέτος τον αγώνα, καθώς έγινε και μια συμβολική απονομή σε όλους τους αθλητές που είχαν πάρει μέρος στο φεστιβάλ υπεραποστάσεων πριν ένα μήνα στο Ελληνικό. Επίσης αναμνηστικό μετάλλιο πήραν και οι τερματίσαντες εκτός χρονικού ορίου σαν αναγνώριση της προσπάθειας και επιμονής τους να τερματίσουν έστω και μόνοι τους. Όσοι τερματίσανε εμπρόθεσμα φύγανε και με μια αναμνηστική δάδα από τη λαμπαδηδρομία που άνοιξε τον αγώνα.

Στον ίδιο χώρο ο διοργανωτής εξέθεσε τα παράπονα του για άτομα και φορείς που εξέθεσαν τον αγώνα του, καθώς και αναγνώρισε και από μόνος του ότι είναι δύσκολη η ταυτόχρονη διεξαγωγή και των δυο αγώνων , ειδικά δε στα 215 χιλιόμετρα που αν δεν είναι ανά 3,5 περίπου χιλιόμετρα οι σταθμοί ελέγχου, όπως και δεν ήταν σε αυτόν τον αγώνα , ο αθλητής έχει το περιθώριο να κλέψει στη διαδρομή, π.χ, ανεβαίνοντας και σε ένα αμάξι. Γι αυτό χαρακτήρισε τον αγώνα των 215 χιλιομέτρων ότι βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο, αλλά παρόλα αυτά όλες οι επιδόσεις των αθλητών που πήραν μέρος θεωρούνται επίσημες.

Άλλη μια είδηση που ανακοινώθηκε είναι ότι «ο Ευχίδας γυρίζει σπίτι του» όπως ανέφερε κατά λέξη ο κύριος Αντωνόπουλος, και με αυτό ανακοίνωσε την αλλαγή που θα υπάρχει από του χρόνου στον αγώνα ειδικά των 107,5 χιλιομέτρων όπου οι δρομείς θα ξεκινάνε από τους Δελφούς με κατεύθυνση τις Πλαταίες , το αντίστροφο δηλαδή από φέτος. Μάλιστα η ώρα εκκίνησης του αγώνα θα είναι 6 το απόγευμα για να τρέχουν οι δρομείς το βράδυ στο βουνό φυσικά με πιο οργανωμένους και καλύτερα στελεχωμένους σταθμούς ελέγχου και ανεφοδιασμού.

Η διοργάνωση έκλεισε σε όμορφο κλίμα με την πεποίθηση όμως ότι του χρόνου θα είναι πολύ καλύτερη από ότι φέτος.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.