Jump to content

[πληροφορίες για ειδικότητα] Ιατρικη εργασιας


ioan

Recommended Posts

Δυσεύρετοι και άνεργοι

Στη χώρα μας οι γιατροί εργασίας είναι ελάχιστοι. Ισα που ξεπερνούν τους 60. Είναι δυσεύρετοι κι όμως είναι άνεργοι! Παράδοξο αλλά αληθινό. Κάθε χρόνο μόνο 5 γιατροί εργασίας ολοκληρώνουν την εκπαίδευσή τους, καθώς η πολιτεία δεν παρέχει περισσότερες θέσεις ειδίκευσης, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει υπερπαραγωγή άλλων ειδικοτήτων και με αναμονή που φθάνει ακόμη και τα 15 χρόνια.

*Ομως τόσο οι εθνικοί όσο και οι κοινοτικοί νόμοι άλλα προβλέπουν για τον ειδικό γιατρό (εργασίας), ο οποίος θα εντοπίζει και θα προλαμβάνει κάθε κίνδυνο για την υγεία του υπαλλήλου. Ελλείψει όμως γιατρών εργασίας, τις θέσεις καλύπτουν συχνά με ελάχιστες αποδοχές παθολόγοι, πνευμονολόγοι ενίοτε και... γυναικολόγοι. Τώρα πώς ένας γυναικολόγος μπορεί να ασκήσει άριστα τα καθήκοντά του για τον αμίαντο που ενδεχομένως να απειλεί το προσωπικό μιας επιχείρησης ή πώς ένας καρδιολόγος θα προβλέψει ένα εργατικό ατύχημα, παραμένει άγνωστο.

Επίσης, οι γιατροί άλλων ειδικοτήτων απασχολούνται ταυτόχρονα και σε άλλες υπηρεσίες, συχνά διατηρούν και ιδιωτικό ιατρείο. Συνέπεια όλων αυτών είναι οι μόλις 60 γιατροί εργασίας να... ψάχνουν απεγνωσμένα για δουλειά.

*Με βάση τους υπολογισμούς σήμερα, η χώρα μας για να καλύψει τις ανάγκες των χιλιάδων επιχειρήσεων οι οποίες λειτουργούν πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον 1.000 γιατρούς εργασίας. Αλλωστε έως το 2008, σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, πρέπει να απασχολούνται σε επιχειρήσεις μόνο ειδικευμένοι γιατροί εργασίας.

Η εφαρμογή, δηλαδή, του νόμου είναι εντελώς αβέβαιη, αφού δεν υπάρχει η παραμικρή δυνατότητα να εκπαιδευτούν έως τότε τόσοι πολλοί. Αλλά και η ίδια η πολιτεία αυθαιρετεί, αφού δεν έχει προβλέψει θέσεις τέτοιων γιατρών σε δημόσιους φορείς πλην ελαχίστων εξαιρέσεων (ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ κ.λπ.).

*«Οι γιατροί εργασίας ασκούν έργο και όχι πάρεργο διότι απασχολούνται μόνο με αυτό το αντικείμενο και δεν έχουν καν τη δυνατότητα να ανοίξουν δικό τους ιατρείο», επισημαίνει η γ.γ. της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρικής της Εργασίας και Περιβάλλοντος Ευγενία Πανταζή.

Και εξηγεί: «Οι εργαζόμενοι σήμερα πλέον βρίσκονται στους χώρους εργασίας πάνω από 10 ώρες την ημέρα και έχουν ανάγκη για πρόληψη και προαγωγή της υγείας τους. Ο ειδικός γιατρός έχει τις γνώσεις να προλάβει νοσήματα που μπορεί να δημιουργηθούν από τη δουλειά».

*Τα τελευταία χρόνια το σωματείο των γιατρών με αλλεπάλληλες επιστολές και κρούσεις προς τις εκάστοτε ηγεσίες του υπουργείου Υγείας έκρουε των κώδωνα του κινδύνου για το πρόβλημα, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Ο υφυπουργός Υγείας Αθ. Γιαννόπουλος επισημαίνει πως ήδη μελετάται το θέμα της αύξησης των θέσεων ειδικότητας αφού όπως λέει: «Δυστυχώς δεν υπάρχει ο απαιτούμενος αριθμός γιατρών εργασίας, ενός θεσμού που πρέπει να στηριχθεί δεδομένου πως η χώρα μας εμφανίζεται να είναι πρώτη στα εργατικά ατυχήματα».

*Πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Αγγλία κατέγραψε πληθώρα επαγγελματικών παθήσεων. Συγκεκριμένα: μυοσκελετικά 49,1%, στρες 20,9%, δερματολογικά 20%, αναπνευστικό 8,1%, ακοή 5%. Στη χώρα μας δεν υπάρχουν επίσημες καταγραφές. Ωστόσο, μελέτη εκτίμησης επαγγελματικού κινδύνου που πραγματοποίησε το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας στην Εργασία σε τηλεφωνικά κέντρα έδειξε ότι 7 στους 10 εργαζόμενους καταβάλλονται μερικές φορές από άγχος ενώ 2 στους 10 σε μόνιμη βάση. Ταυτόχρονα πολλοί εργαζόμενοι δήλωσαν πως πάσχουν από μυοσκελετικούς πόνους κυρίως στον αυχένα, στους ώμους, στα χέρια αλλά και στην πλάτη.

Αντίστοιχη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το ίδιο Ινστιτούτο στις αστικές μεταφορές έδειξε ότι πολλοί εργαζόμενοι ταλαιπωρούνται από υπέρταση, σάκχαρο, παθήσεις καρδιολογικές και του κυκλοφορικού συστήματος, αλλά ακόμη και από νευρολογικές και ψυχολογικές παθήσεις.

Δ. ΕΥΘ.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 28/08/2005

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Γιατροί εργασίας εξ... αποστάσεως

της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ

Χωρίς ιατρική επίβλεψη και εκτεθειμένοι σε πολλούς κινδύνους φαίνεται ότι είναι χιλιάδες εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα αφού οι επιχειρήσεις στις οποίες απασχολούνται, παρ' ότι είναι υποχρεωμένες να διαθέτουν γιατρούς εργασίας, στην προσπάθεια να περιορίσουν το κόστος τους προσλαμβάνουν μόνο στα... χαρτιά!

*Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, όλες οι επιχειρήσεις που απασχολούν από 50 εργαζομένους και άνω είναι υποχρεωμένες να απασχολούν γιατρούς εργασίας.

Με βάση τον αριθμό του προσωπικού, πρέπει να παραβρίσκονται στην επιχείρηση και ανάλογες ώρες, ώστε να εξετάζουν τους ασθενείς για τυχόν προβλήματα υγείας που προκύπτουν από την εργασία τους και να τηρούν πλήρη ιατρικό φάκελο.

Ενδεικτικά, τις επιχειρήσεις υψηλής επικινδυνότητας με 50 άτομα προσωπικό ο γιατρός πρέπει να τις επισκέπτεται 75 ώρες το χρόνο ενώ αντίστοιχα για επιχείριση 500 ατόμων 400 ώρες.

*Για να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες, όλα τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί πολλές ιδιωτικές εταιρείες παροχής ιατρικών υπηρεσιών αποκαλούμενες Εξωτερικές Υπηρεσίες Παροχής και Πρόληψης (ΕΞΥΠΠ), οι οποίες «δανείζουν» ιατρικό προσωπικό σε μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας.

Απλή παρουσία

Ομως αρκετές ΕΞΥΠΠ, σε πολλές περιπτώσεις, δεν διαθέτουν καν τον απαιτούμενο αριθμό γιατρών εργασίας με αποτέλεσμα να παραμένει άγνωστο πώς κατορθώνουν να καλύπτουν υγειονομικά εκατοντάδες επιχειρήσεις.

Συνδικαλιστές αναφέρουν ότι σε πολλές περιπτώσεις παρέχουν γιατρούς που απλώς... παρίστανται μέσω της υπογραφής τους. Χαρακτηριστικό είναι πως εταιρεία ΕΞΥΠΠ διαφημίζει στην ιστοσελίδα της πως διαθέτει 55 γιατρούς εργασίας, ενώ ο αριθμός όταν το σύνολο των ειδικών γιατρών εργασίας, που διαθέτει η χώρα μας δεν ξεπερνά τους 60 (σχετικό ρεπορτάζ στην αριστερή σελίδα).

*Το πρόβλημα διαπίστωσαν και οι ελεγκτές του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Ο ειδικός γραμματέας του Σώματος Χρ. Κουρούσης το επιβεβαιώνει: «Κατά τους ελέγχους μας, διαπιστώσαμε ότι πολλοί γιατροί φέρονται να εργάζονται σε πολλές επιχειρήσεις ταυτόχρονα. Είναι, όμως, υπερβολικές οι ώρες που εμφανίζονται να απασχολούνται που είναι αδύνατον να τις εκτελούν».

Οπως εξηγεί ο Χρ. Κουρούσης, η όποια παρατυπία είναι δύσκολο να διαπιστωθεί, και ιδιαίτερα σε μεγάλες επιχειρήσεις με πολλά υποκαταστήματα σε όλη τη χώρα όπου οι γιατροί μπορεί απλώς να υφίστανται στα χαρτιά. Το θέμα απασχολεί ήδη το υπουργείο Υγείας, το οποίο εξετάζει το ενδεχόμενο να αλλάξει τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας των ιδιωτικών εταιρειών παροχής ιατρικού προσωπικού που στο συνολό τους φθάνουν τις 19.

Ο υφυπουργός Υγείας Θ. Γιαννόπουλος επισημαίνει στην «Κ.Ε.»: «Εχει πέσει στην αντίληψή μας εδώ και καιρό ότι εμπορικές εταιρείες προσφέρουν υπηρεσίες με ιατρούς άνευ ειδικότητας σε διάφορες επιχειρήσεις. Εξετάζουμε το όλο θέμα και θα λάβουμε και τις σχετικές αποφάσεις».

Ποιότητα υπηρεσιών

Μεταξύ άλλων, κάποιες ΕΞΥΠΠ προσλαμβάνουν γιατρούς με εξευτελιστικές αποδοχές, με αποτέλεσμα να παρέχονται και χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες.

*Ο πρόεδρος των Ελευθεροεπαγγελματιών Γιατρών της Αττικής Γ. Πατούλης αναφέρει: «Είναι αδιανόητο το καθεστώς που λειτουργούν οι ΕΞΥΠΠ, γιατί μπορεί να προσφέρουν υπηρεσίες ακόμη και σε 10.000 εργαζομένους στέλνοντας μέχρι και ανειδίκευτους γιατρούς στις επιχειρήσεις.

Επειδή όλα τα χρόνια δεν υπήρχε σχεδιασμός για τους γιατρούς εργασίας, ώστε να υπάρξει ο απαραίτητος αριθμός και να καλύπτουν όλη την αγορά, φθάσαμε στο άλλο άκρο. Στην εμπορευματοποίηση του συστήματος όπου μία ή δύο ΕΞΥΠΠ κατέχουν όλο το μερίδιο της αγοράς. Παρέχουν έτσι χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες, γιατί δεν έχουν τον αριθμό των γιατρών που πρέπει ή προσλαμβάνουν προσωπικό με χαμηλότατους μισθούς, γεγονός που συμφέρει και τις επιχειρήσεις, αφού συμπιέζουν και εκείνες το κόστος τους».

*Ο Γ. Πατούλης προτείνει να υπάρξει ειδική νομοθετική ρύθμιση που θα απαγορεύει στις ιδιωτικές εταιρείες (ΕΞΥΠΠ) να καλύπτουν πέρα από έναν αριθμό επιχειρήσεων και εργαζομένων. Αποτέλεσμα θα είναι να παρέχεται και υψηλής ποιότητας περίθαλψη στους εργαζομένους ενώ, από την άλλη, θα υπάρξει και απορροφητικότητα στο ιατρικό δυναμικό.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 28/08/2005

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 1 year later...

Καλησπέρα συνάδελφοι,

Έχει κάποιος πληροφορίες σχετικά με την ειδικότητα της "Ιατρικής Εργασίας"?

Κυρίως ότι έχει σχέση με τα χρόνια της ειδίκευσης , την επαγγελμάτικη αποκατάσταση το ποιόν του επαγγέλματος μετά την ειδίκοτητα!

Οποιαδήποτε πληροφορία θα είναι χρήσιμη.Ευχαριστώ.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Τελευταία

ενημέρωση Διευθ. Υγιεινής Νοσοκομείο Αιτήσεις σε αναμονή Θέσεις Χρόνος Αναμονή* Σύμβαση

τελευταίου**

26/9/2006 Αττικής (Κεντρικού Τομέα) ΠΓΝ ΑΘΗΝΑΣ "Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ" 4 2 Πλήρης 210-7786333

26/9/2006 Αττικής (Κεντρικού Τομέα) ΠΓΝ ΑΘΗΝΩΝ "ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ" 5 2 Πλήρης 210-7201190

26/9/2006 Αττικής (Κεντρικού Τομέα) ΠΓΝ ΑΤ. "ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ" 3 1 Πλήρης 210-8039160

26/9/2006 Αττικής (Κεντρικού Τομέα) ΠΓΝ ΛΑΪΚΟ 2 1 Πλήρης 210-7456557

26/9/2006 Αττικής (Κεντρικού Τομέα) ΠΓΝΝΘΑ "Η ΣΩΤΗΡΙΑ" 4 2 Πλήρης 210-7778784

4/1/2006 Αττικής (Πειραιά) ΠΓΝ ΝΙΚΑΙΑΣ 3 2 Πλήρης 210-4920020

29/8/2006 Αχαίας Γενικό Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών 4 1 Πλήρης 2610-999407

5/9/2006 Έβρου Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης 1 1 Πλήρης

16/11/2005 Ηρακλείου Γενικό Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου 2 1 Πλήρης 7/2015

22/9/2006 Θεσσαλονίκης Γενικό Περιφερειακό Νοσοκομείο "Γ. Παπανικολάου" 3 2 Πλήρης 2310-350161 http://www.gpapanikolaou.gr/gr/

22/9/2006 Θεσσαλονίκης ΓενικόΠεριφερειακό Νοσοκομείο "ΑΧΕΠΑ" 3 1 Πλήρης 2310-993773, 2310-993776

29/8/2006 Ιωαννίνων Γενικό Περιφερειακό Νοσοκομείο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων 1 1 Πλήρης 8/2014

1/9/2006 Καβάλας Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Καβάλας 1 1 Πλήρης 6/2009

4/9/2006 Λάρισας Γενικό Περιφερειακό Νοσοκομείο Λάρισας 2 1 Πλήρης 2/2007

1/7/2005 Μαγνησίας Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Βόλου 2 1 Πλήρης 2015

Απαιτείται άσκηση 4 ετών. Από αυτά:

28 μήνες κλινικής άσκησης από τους οποίους:

15 μήνες αφορούν κλινική άσκηση στην Παθολογία

6 μήνες αφορούν κλινική άσκηση στην Πνευμονολογία

1 μήνας αφορά άσκηση σε εξωτερικό οφθαλμολογικό ιατρείο νοσοκομείου

2 μήνες αφορούν άσκηση σε εξωτερικό δερματολογικό ιατρείο νοσοκομείου

1 μήνας αφορά άσκηση σε εξωτερικό ΩΡΛ ιατρείο

3 μήνες αφορούν άσκηση σε εξωτερικά ιατρεία επειγόντων και τακτικών περιστατικών ορθοπεδικών νοσοκομείων ή ορθοπεδικών κλινικών τριτοβάθμιων νοσοκομείων.

12 μήνες θεωρητική κατάρτιση, στους οποίους περιλαμβάνονται:

Θεωρητική διδασκαλία

Εργαστηριακή εκπαίδευση

Προετοιμασία διπλωματικής εργασίας

[Η άσκηση γίνεται με ενιαία τοποθέτηση.]

Επισκέψεις στους χώρους εργασίας επιχειρήσεων πρωτογενούς ή δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα.

8 μήνες πρακτική άσκηση από τους οποίους οι 6 σε επιχείρηση ή υπηρεσία, όπου λειτουργεί οργανωμένη υπηρεσία Ιατρικής της Εργασίας και οι 2 σε επιθεωρήσεις εργασίας ή το ΚΥΑΕ του Υπουργείου Εργασίας.

Οι μονάδες αυτές αναγνωρίζονται ως κατάλληλες για άσκηση των γιατρών με απόφαση του Υπουργού Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων μετά γνώμη του ΚΕΣΥ.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Πραγματικά κατατοπιστική Drsiena και πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες για αρχή.Σ'ευχαριστώ πολύ!

Αν κάποιος έχει και αντίστοιχη εμπειρία απο την ειδικότητα θα ήταν ακόμα καλύτερα!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

απλώς επειδή κάθε νοσοκομείο που δίνει ειδικότητα δίνει μάξιμουμ 2 θέσεις η πιο μικρή λίστα αναμονής είναι περί τα 8 χρόνια.

Κατά τα άλλα έιναι μια πολύ καλή λύση και εξαιρετικά για τα σύγχρονα δεδομένα προσοδοφόρα κι επικερδής ειδικότητα.

Τα χρόνια αναμονής όμως για μένα αποτέλεσαν αποτρεπτικό παράγοντα!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 6 months later...

Γεια σας. Γνωριζετε αν υπαρχουν επιπλεον νοσοκομεια που δινουν "ιατρικη εργασιας", περα απο αυτα που αναφερονται στο cso? ευχαριστω

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 1 year later...

Ειλικρινά πάντως πιστεύετε οτι αξίζει να περιμένεις τόσα χρόνια?? ..γιατί το σκεφτόμουνα πολύ..!επίσης είναι τόσο μίζα η ειδικότητα όσο ακούγεται??αν πας εκεί το κάνεις καθαρά για τα φράγκα,δε πιστεύω να ήταν το όνειρο κανενός απο μας?στην νοοτροπία της Ελλάδας ταιριάζει γάντι πάντως το επάγγελμα του γιατρού εργασίας emsexwars

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Αν νομίζετε ότι τα 16 - 18 ευρώ την ώρα που πληρώνουν οι εταιρίες ΕΞΥΠΠ τους ιατρούς της εργασίας υπαλλήλους τους είναι τα τρομερά λεφτά που αναφέρετε όλοι σας τότε όσοι πιστοί προσέλθετε...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Εεεε,εντάξει καλά όλοι οι άλλοι...αλλά μη κλάιγεστε και οι γιατροι εργασίας για τα γκαφρά.Γνωστός μου βγάζει σε ένα μήνα όσοι άλλοι βγάζουν σε 5 χρόνια!και δε πιστεύω να υπάρχει, έστω και ΕΝΑΣ ανεργος ειδικευμένος!!Εδώ μέχρι και ειδικευόμενοι είναι περιζήτητοι!!Άσε που είστε και μετρημένοι στα δάχτυλα.Μην είμαστε αχάριστοι ώρες ώρες συνάδελφε..δηλ αν το κράτος προκηρύξει περισσότερες θέσεις ως οφείλε,μιας κ υπάρχει τρελή έλλειψη απο γιατρούς εργασίας τότε τι θα λετε?

και δεν είπα .. σε κάποιον μπορει να αρέσει όντως πραγματικά,απλά μου φαίνεται λίγο δύσκολο να ακολουθήσεις το συγκεκριμένο δρόμο χωρίς να έχεις κάπου στο πίσω μέρος του μυαλού σου και τα λεφτά.χωρίς παρεξήγηση και καλά κάνει δηλ όποιος σκέφτεται έτσι μαγκιά του ,δεν τον κατηγορησα -άλλωστε και γω όπως είπα το σκεφτόμουνα σοβαρά;)

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 3 months later...

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 31 Μαρτίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

« Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης αποδίδει πρωτεύουσα σημασία στην κατοχύρωση και εμπέδωση του ρόλου του γιατρού εργασίας σε όλους τους εργασιακούς χώρους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Για τον λόγο αυτό και ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα των γιατρών εργασίας και σε πρώτο χρόνο προέβη στην έκδοση απόφασης που καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την απόκτηση του τίτλου της ειδικότητας του γιατρού εργασίας.

Παράλληλα σε συνεννόηση με το συναρμόδιο Υπουργείο Απασχόλησης , προχωρά σε νομοθετική ρύθμιση, με το άρθρο 12 του νομοσχεδίου για την αναδιοργάνωση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας και άλλες διατάξεις , που συζητείται στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής και διαμορφώνει το θεσμικό πλαίσιο για την απόκτηση της ειδικότητας και την άσκηση των καθηκόντων των γιατρών εργασίας , με τρόπο που θα διασφαλίζει την ποιοτικότερη παροχή υπηρεσιών υγείας στους εργασιακούς χώρους» .

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 2 weeks later...

Άρθρο 12

Δικαίωμα άσκησης καθηκόντων ιατρού εργασίας

Η παράγραφος 2 του άρθρου 9 του ν. 3144/2003 (ΦΕΚ

111 Α΄), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 29 του

ν. 3227/2004 (ΦΕΚ 31 Α΄) και το άρθρο 5 του

ν. 3667/2008 (ΦΕΚ 114 Α΄), αντικαθίσταται ως εξής:

«2. Κατ’ εξαίρεση, τα καθήκοντα του ιατρού εργασίας,

όπως αυτά προβλέπονται στο ν. 1568/1985 (ΦΕΚ 177 Α΄)

«Υγιεινή και Ασφάλεια των εργαζομένων» έχουν δικαίω-

μα να ασκούν:

α) Οι ιατροί χωρίς ειδικότητα, οι οποίοι κατά τη δημο-

σίευση του παρόντος νόμου έχουν συνάψει συμβάσεις

παροχής υπηρεσιών ιατρού εργασίας με επιχειρήσεις και

αποδεικνύουν την άσκηση των καθηκόντων αυτών συνε-

χώς επί επτά τουλάχιστον έτη.

β) Οι ιατροί, οι οποίοι κατά τη δημοσίευση του παρό-

ντος εκτελούν καθήκοντα ιατρού εργασίας χωρίς να κα-

τέχουν ή να ασκούν τον τίτλο της ειδικότητας της ιατρι-

κής της εργασίας, αλλά τίτλο άλλης ειδικότητας. Με κοι-

νή απόφαση των Υπουργών Υγείας και Κοινωνικής Αλ-

ληλεγγύης, Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας

και Οικονομίας και Οικονομικών, η οποία εκδίδεται εντός

δύο μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, καθο-

ρίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις, ο χρόνος και κάθε άλ-

λη αναγκαία λεπτομέρεια για την εκπαίδευση και την πι-

στοποίηση των αναγκαίων προσόντων για την απόκτηση

του τίτλου της ειδικότητας της ιατρικής της εργασίας α-

πό ιατρούς άλλων ειδικοτήτων, καθώς και για την άσκη-

ση αυτής έως την απόκτηση του ως άνω τίτλου της ια-

τρικής της εργασίας κατά τη μεταβατική περίοδο που με-

σολαβεί έως τότε.»

......

Αθήνα,19 Μαρτίου 2009

http://www.parliament.gr/ergasies/nomosxed...er_temp.qxp.pdf

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 2 years later...

Γνωριζει κανενας για την ειδικοτητα της ιατρικης της εργασιας τι περιθωρια αποκαταστασης εχει μετα την ειδικότητα? Μηπως μετα απο τοσα χρονια (και τοση ανεργία!) ειναι πλεον υπερ-αρκετοι??! <_<

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Γνωριζει κανενας για την ειδικοτητα της ιατρικης της εργασιας τι περιθωρια αποκαταστασης εχει μετα την ειδικότητα? Μηπως μετα απο τοσα χρονια (και τοση ανεργία!) ειναι πλεον υπερ-αρκετοι??! <_<

Εδώ θα βρεις όλο το ελληνικό νομικό καθεστώς για τον ιατρό της εργασίας.

Ιατρός εργασίας-elinyae

Σου προτείνω να δεις οπωσδήποτε τα παρακάτω:

Συχνές ερωτήσεις που αφορούν Τεχνικούς Ασφάλειας - Γιατρούς εργασίας

Απόσπασμα

Πρέπει να έχουν "γιατρό εργασίας" όσες επιχειρήσεις απασχολούν από 50 και πάνω

εργαζόμενους ή όσες έχουν έστω και έναν εργαζόμενο εφόσον οι εργασίες τους είναι

σχετικές με μόλυβδο, αμίαντο, βιολογικούς παράγοντες

Υ.Α. Υ7α/ΓΠ. Οικ. 112498/2009 - Ιατροί εργασίας – όροι και προϋποθέσεις για την απόκτηση της ειδικότητας της Ιατρικής της Εργασίας από ιατρούς άλλων ειδικοτήτων

Απόσπασμα:

1. Καθήκοντα Ιατρού Εργασίας εκτελούν:

α) Οι ιατροί που έχουν την ειδικότητα της Ιατρικής

της Εργασίας.

β) Οι ιατροί, οι οποίοι κατά τη δημοσίευση του ν. 3762/2009

(Φ.Ε.Κ.75/Α ́/15.5.2009) εκτελούν καθήκοντα ιατρού εργασίας

χωρίς να κατέχουν ή να ασκούν τον τίτλο της ειδικότητας

της ιατρικής της εργασίας, αλλά τίτλο άλλης ειδικότη−

τας.

γ) Οι ιατροί χωρίς ειδικότητα, οι οποίοι κατά τη δη−

μοσίευση του ν. 3762/2009 (Φ.Ε.Κ. 75/Α ́/15.5.2009) έχουν

συνάψει συμβάσεις παροχής υπηρεσιών ιατρού εργασί−

ας με επιχειρήσεις και αποδεικνύουν την άσκηση των

καθηκόντων αυτών συνεχώς επί επτά (7) τουλάχιστον

έτη.

Oι επιχειρήσεις πρέπει να αναζητούν Ειδικούς Ιατρούς

Εργασίας. Σε Νομούς στους οποίους δεν υπάρχουν εγ−

γεγραμμένοι Ειδικοί Ιατροί Εργασίας στους Ιατρικούς

Συλλόγους, οι επιχειρήσεις απευθύνονται στους όμο−

ρους Νομούς. Σε περίπτωση που δεν εκδηλωθεί ενδια−

φέρον από τους όμορους Νομούς, μετά από βεβαίωση

των οικείων Ιατρικών Συλλόγων, αναλαμβάνουν καθήκο−

ντα ιατρού Εργασίας με ετήσιες συμβάσεις ιατροί των

περιπτώσεων (β) και (γ). Με την εγγραφή ειδικευμένων

Ιατρών Εργασίας στους αντίστοιχους Ιατρικούς συλ−

λόγους, οι ειδικευμένοι Ιατροί Εργασίας αναλαμβάνουν

τις θέσεις αυτές.

2. Οι ιατροί της παραγράφου 1 περίπτωση (β) που

υποβάλλουν αίτηση προς απόκτηση της ειδικότητας

της Ιατρικής της Εργασίας στο Υπουργείο Υγείας και

Κοινωνικής Αλληλεγγύης οφείλουν να συμπληρώσουν

άμεσα τα τμήματα που λείπουν από τη βασική τους

ειδικότητα – ως υπεράριθμοι – και να δώσουν εξετά−

σεις για την απόκτηση του τίτλου της ειδικότητας

της Ιατρικής της Εργασίας (είναι άμισθοι λόγω 2ης

ειδικότητας).

Οι αιτούντες ιατροί αναλόγως της ειδικότητας που

κατέχουν, οφείλουν να συμπληρώσουν τα γνωστικά

αντικείμενα της ειδικότητας της Ιατρικής της Εργασίας,

τα οποία δεν είναι κοινά με τη βασική τους ειδικότη−

τα. Οι ανωτέρω ιατροί οφείλουν να συμπληρώσουν τα

τμήματα που λείπουν από τη βασική τους ειδικότητα

και να δώσουν εξετάσεις για την απόκτηση της ειδικό−

τητας της Ιατρικής της Εργασίας εντός των επομένων

οκτώ (8) ετών. Όσοι εξ’ αυτών δεν αποκτήσουν, εντός

της προαναφερόμενης προθεσμίας, την ειδικότητα της

Ιατρικής της Εργασίας, δεν θα έχουν δικαίωμα άσκησης

καθηκόντων Ιατρού Εργασίας.

Δες και τη συζήτηση που έγινε για το νομοσχέδιο, εδώ: http://www.opengov.gr/minlab/?p=1864.

Περιέχει πολύ χρήσιμα στοιχεία. Οι ανάγκες σε γιατρούς της εργασίας είναι μεγάλες. Αλλά νομίζω πως μέχρι πρότινος καλύπτονταν από ιατρούς άλλων ειδικοτήτων ή ΔΕΝ καλύπτονταν καθόλου. (Γνωρίζω περίπτωση γυναικολόγου- ολόκληροι νομοί δεν έχουν ειδικό ιατρό εργασίας...)

Αυτό, με βάση το νέο νομικό καθεστώς και την υποχρεωτική εναρμόνιση μας με τις ευρωπαϊκές-κοινοτικές οδηγίες θα σταματήσει.

Τροποποιήθηκε από Galhnos
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 5 years later...

Καλησπέρα.μηπως κάποιος συνάδελφος μπορεί να δώσει κάποιες πληροφορίες 

για την ειδικότητα της ιατρικής της εργασίας;περισσότερο με ενδιαφέρει η δυνατότητα 

επαγγελματικής αποκατάστασης.επισης υπάρχει η δυνατότητα ιδιωτικού ιατρείου;

ευχαριστώ πολύ.

 

 

 

 

 

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 6 months later...

Πάει καιρός..

Η ειδικότητα της ιατρικής εργασίας έχει πάρα πολλά προβλήματα. Και η εκπαίδευση είναι αποσπασματική και εκτός λογικής.

Για την ειδικότητα:

Στην Αττική, υπάρχει μόνο ένας στο νοσοκομείο Γεννηματά (και κάποιοι παρατασιακοί, νομίζω δύο) σε σύνολο 10-15 θέσεων. Δεν την επιλέγουν πλέον. Τους πρώτους ειδικευόμενους ή ειδικούς ιατρούς εργασίας θα τους γνωρίσεις στο τρίτο έτος της ειδικότητητας. Μέχρι τότε είσαι ειδικευόμενος παθολόγος ή και πνευμονολόγους του νοσοκομείου.

Δεν έχεις συντονιστή διευθυντή. Αποφασίζουν μόνο οι άλλες ειδικότητες για σένα, και η εκπαίδευση είναι ένα ατελείωτο ροτέσιον. Αλλάζεις μέχρι και 11 χώρους εργασίας σε 4 χρόνια (η πρακτική συνήθως σπάει σε διάφορες εταιρίες)= 11 διευθυντές και 11 πιστοποιητικά άσκησης.

Είναι η μόνη ειδικότητα που απαιτεί εργασία (διπλωματική) για να λάβεις μέρος στις εξετάσεις. Η εργασία είναι επιπέδου μαστερ, χωρίς να απονέμει μεταπτυχιακό. Οι ερευνητικές απαιτήσεις είναι πλέον υψηλές και πιεστικές (εν αντιθέσει με τα προηγούμενα χρόνια). Πολλοί συνάδελφοι καθυστερούν μέχρι και ένα χρόνο να δώσουν εξετάσεις ειδικότητας λόγω της διπλωματικής εργασίας!! Από την άλλη μεριά, οι εξετάσεις είναι πολύ εύκολες, ίσως οι πιο εύκολες όλων των ειδικοτήτων.

Οι συνεχείς αλλαγές, η απουσία συντονιστή, η μη γνωριμία με ειδικούς, η έλλειψη ρουλ μοντελ, η μη επαφή με συνειδικεύομενους είναι μερικά από τα προβλήματα. Κάποιοι το εκμεταλλεύονται και παιρνούν "ζάχαρη", άλλοι εξαρτώνται αποκλειστικά από την ιατρική υπηρεσία του εκάστοτε νοσοκομείου και καλύπτουν τρύπες.

Για το μετά:

Είναι κάπου 200 ειδικοί. Με το παρόν φεκ της αχτσιόγλου (εδώ: https://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/28612) οι μη ειδικοί ιατροί εργασίας (ιατροί άλλων ειδικοτήτων) που λειτουργούν νόμιμα ως ειδικοί είναι 354. Σύνολο 550. Δεν είναι λίγοι (αναλογικά με άλλα κράτη) ούτε και πολλοί (εάν είχαμε διαφορετικό μοντέλο). Το πρόβλημα είναι πως δεν εισέρχονται νέοι συνάδελφοι. Συνεπώς το κράτος κάποια στιγμή ενδέχεται να βαφτίσει γιατρούς εργασίας και άλλους ιατρούς ώστε να ικανοποιηθούν οι οδηγίες της ΕΕ για υγεία και ασφάλεια στην εργασία.

Ένα παράδειγμα: στην αγγλία συζητάνε εάν η νοσηλεύτρια της εργασίας θα μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως τον ιατρό εργασίας ή τουλάχιστον το μεγαλύτερο όγκο  δουλειάς και οι λίγοι ιατροί εργασίας θα είναι για τα εξιδικευμένα ζητήματα.

Ιατρείο:

οι περισσότεροι ιατροί εργασίας μπορούν και διατηρούν ιατρείο. Μπορείς να κάνεις και σπιρομέτρηση, οπτική οξύτητα, ακουογραμμα κλπ.

Συνταγογράφηση: οι περισσότεροι ειδικοί δεν συνταγογραφούν στις εταιρίες. Κάποιοι το κάνουν. Πολλοί δεν μπορούν. Το ζήτημα είναι πολύ μπλεγμένο. Θεωρητικά ο ιατρός εργασίας είναι για την εργασία και ο γενικός ιατρός για την πρωτοβάθμια υγεία (γαλλικό μοντέλο). Εδώ; μπάχαλο.

Προσοχή, πλέον, σε κάθε περιφέρεια υπάρχουν από 5 έως 10 ιατροί εργασία (καμιά 90αρια Αθήνα), χωρίς να υπολογίζονται οι επιπλέον 350 οι οποίοι και αυτοί εργαζονται χρόνια σε εταιρίες σε όλη την ελλάδα, σε όλους τους νομούς. Λίγες περιοχές έχουν πλέον ελλείψεις, όπως η Ήπειρος, το ιόνιο κλπ αλλά εκεί δεν υπάρχει μεγάλη προσφαρά εργασιάς.

Εργασία:

τέσσερις κατηγορίες:

α) "αγγαρειομάχοι": σε εταιρίες (εξυππ) που παρέχουν ιατρό εργασίας για άλλες εταιρίες και τον πληρώνουν με την ώρα. Μπλοκάκι, μεικτά, υψηλή φορολογία, πολλά χιλιόμετρα (και εκτός νομών). Υπάρχουν θέσεις.

β) μεγάλες πολυεθνικές: όταν η εργασία είναι δική σου, τότε οι αμοιβές είναι σαφώς μεγαλύτερες.

γ) σεπε, 4 μόνιμοι στα νοσοκομεία (σε 3 νομίζω ή 4) ή άλλοι οργανισμοί όπως αξιωματικός του λιμενικού, περιφέρεια, άλλες δημόσιες υπηρεσίες κλπ

δ) ακαδημαικη καριέρα. Τα γνωστά..

ΠΡΟΣΟΧΗ: σχεδόν όλες οι θέσεις είναι συμβάσεις ορισμένου χρόνου με κριτήριο κατοχύρωσης: ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ!! Κανένα ποιοτικό κριτήριο, ο νόμος της αγοράς.. Ελάχιστες συμβάσεις αορίστου χρόνου ή μόνιμες θέσεις.

(όπου υπάρχει ιατρός εργασίας, συνήθως δεν βάζεις προσφορά για λόγους καλής πίστης, τουτέστιν, όποιος πρόλαβε πρόλαβε)

 

Μέλλον: υπάρχει το άρθρο: the rise and the fall of occupational medicine του Ladou (που έχει συγγράψει το βασικό ξενόγλωσσο σύγγραμμα της ειδικότητας). Θεωρώ πως περιγράφει άριστα την εικόνα της ειδικότητας (και στην χώρα μας).

 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11988384

Am J Prev Med. 2002 May;22(4):285-95.

The rise and fall of occupational medicine in the United States.

Abstract

Thirty years ago, occupational medicine was one of the smallest of all the medical specialties, ignored by most physicians and medical schools. Occupational physicians were more likely to have entered the field through career transition than by residency training. In 1970, governmental agencies sought to transform occupational medicine into a major clinical specialty. Influential groups projected a need for large numbers of physicians in the field. Residency training was expanded, as were other teaching programs. However, industry and its workers' compensation insurance partners were not widely included in these plans. For that reason, among others, many physicians entering the field met with disappointment. About half the corporate positions for occupational physicians have disappeared in the last decade. Private practice opportunities turned out to be much more limited than planners had anticipated. Attempts to bring occupational medicine into the curriculum of the medical schools failed. Many of the residency programs that had been created are now closing. The proposal that occupational medicine create a joint specialty with environmental medicine is not widely accepted by the rest of medicine. Because so few physicians obtain board certification, it appears that the specialty of occupational medicine is returning to its former obscurity.

 

Εργασία και αποκατάσταση υπάρχει. Τα προβλήματα όμως είναι πολλά και δύσκολα να λυθούν. Η ειδικότητα ουσιαστικά επιβλήθηκε από την ΕΕ και όχι από κάποια ελληνική κουλτούρα για υγιείς και ασφαλείς εργαζόμενους. Αυτό είναι και το σημαντικότερο πρόβλημα στην Ελλάδα.

 

Προσωπικά, η ειδικότητα είναι γοητευτική και μοναδική αλλά μόνο σε θέσεις ελεγκτικές (όπως ΣΕΠΕ, τμήματα δημόσιας υγείας περιφερειών κλπ), σε θέσεις μάχιμες (μεγάλες εταιρίες και νοσοκομεία) και σε ακαδημαικές/ερευνητικές θέσεις.  Μόνο που οι θέσεις αυτές σπανίζουν και δύσκολα προκηρύσσονται.

Ιδανικά, η σύζευξη με πρωτοβάθμια υγεία, η επέκταση στο κομμάτι της περιβαλλοντικής υγείας, εξιδεικευμένες πράξεις όπως εργοσπιρομετρία και ικανότητα προς εργασία , ανεξάρτητη ιατρική γνωμάτευση και δικονομικά κλπ θα δώσουν νέα ώθηση στο μέλλον. Αλλά αυτά είναι για λίγους.

Η ειδικότητα στην Ελλάδα ξεκίνησε με μεγάλες αναμονές και ανεργία, αναπτύχθηκε ραγδαίως με μεγάλες χρηματικές απολαβές και μετά παρήκμασε (κατά την γνώμη μου. Φταίει βέβαια και η οικονομική κρίση).

Αναφέρεται  χαρακτηριστικά πως αυτό συνέβαινε πάντα με την συγκεκριμένη ειδίκευση στην Αμερική ανά 30 χρόνια.

Δεν θέλω να αποθαρρύνω κανέναν. Δεν είναι τόσο εύκολη όσο φαντάζονται πολλοί. Υπάρχουν και τα θετικά: είσαι όλη την μέρα στο τρέξιμο, δεν εργάζεσαι νύχτες, οι ευθύνες είναι περισσότερο στο κομμάτι του υγειονομικού της ρόλου και όχι του θεραπευτικού και περισσότερο νομικές παρά ηθικές (δεν θεραπεύεις, μόνο προλαμβάνεις).

 

 

 

 

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 1 year later...

Εν έτει 2019 τα πράγματα πώς έχουν αλλάξει για την ιατρική της εργασίας προς το χειρότερο ή και καλύτερο;

 

Από τα νοσοκομεία που δίνουν αυτήν την ειδικότητα για τους 28 μήνες κλινικής άσκησης ποια θεωρείται η πιο καλή επιλογή;

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντησε σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.