Jump to content

11ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ στη Θεσσαλονίκη


mad  cow

Recommended Posts

07251_0903121814.jpg

Ξεκινάει αύριο και για 10 ημέρες το 11ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, ανοίγοντας τις πόρτες του με την πολυβραβευμένη ταινία του Τσάο Γκαν «Ο Κόκκινος Αγώνας» (The Red Race). Στο πλαίσιο του φεστιβάλ εντάσσονται αφιερώματα σε τρεις διαφορετικές σκηνές του εξωτερικού αλλά και σε σημαντικούς δημιουργούς, Έλληνες και ξένους.

Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από τις 13 έως τις 22 Μαρτίου στις αίθουσες Ολύμπιον, Παύλος Ζάννας, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, στην αίθουσα του Ινστιτούτου Γκαίτε και στην αίθουσα του ΙΕΚ ΑΚΜΗ. Η θεματική του φεστιβάλ καλύπτει πολλές πτυχές του είδους, με ιδιαίτερη προβολή ντοκιμαντέρ Ελλήνων δημιουργών, δραματοποιημένα αλλά και ντοκιμαντέρ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα τελευταία σε συνεργασία με τη Διεθνή Αμνηστία.

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΣΕ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Η Αφρική για την Αφρική

Στα σύγχρονα αφρικανικά ντοκιμαντέρ εστιάζει το κεντρικό θεματικό αφιέρωμα του φεστιβάλ, το οποίο φέρει την εξής ιδιαιτερότητα: Όλες οι ταινίες είναι γυρισμένες από Αφρικανούς δημιουργούς, ματιά στην οποία σπάνια έχει την ευκαιρία να διεισδύσει ο δυτικός κόσμος. Φέτος, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, πραγματοποιείται αφιέρωμα σε αφρικανικά ντοκιμαντέρ σκηνοθετημένα από ντόπιους καλλιτέχνες.

Το αφιέρωμα είναι χωρισμένο σε δύο μέρη: Από τη μία πλευρά αποκαλύπτει, μέσα από τις εμπειρίες των ιθαγενών, έναν κόσμο απόλυτης φτώχιας, φυλετικών πολέμων, ραγδαίας εξάπλωσης του AIDS, οικονομικής εκμετάλλευσης και έλλειψης φαρμακευτικής και ιατρικής βοήθειας και από την άλλη ακολουθεί την πορεία Aφρικανών μεταναστών στην Ευρώπη, όπου συχνά ανακαλύπτουν έναν εφιαλτικό κόσμο εξαπάτησης, φυλακίσεων, κακομεταχείρισης, προκαταλήψεων και ρατσισμού. Θα προβληθούν ταινίες από το Τόγκο, το Μάλι, τη Λιβερία και τη Νότιο Αφρική.

Σύγχρονο αυστριακό ντοκιμαντέρ

Το αυστριακό ντοκιμαντέρ κερδίζει τα τελευταία χρόνια έδαφος στο διεθνή χάρτη των φεστιβάλ, προσελκύοντας το ενδιαφέρον κοινού και κριτικών. Οι νέοι Αυστριακοί δημιουργοί ξεπερνούν τα σύνορα της χώρας τους και τολμούν να καταπιαστούν με θέματα-ταμπού και να αφηγηθούν ανθρώπινες ιστορίες με χαρακτήρα οικουμενικό.

Το αφιέρωμα στα αυστριακά ντοκιμαντέρ παρουσιάζει παραδείγματα από ολόκληρο τον κόσμο. Οδηγεί στο δρόμο για την Μέκκα, ακολουθώντας τα βήματα ενός Εβραίου από την Ουκρανία που ασπάστηκε τον μουσουλμανισμό – A road to Mecca του George Misch –καλεί το κοινό να διανύσει τη διαδρομή Παρίσι – Ντακάρ – 7915 km του Nikolaus Geyrhalter - αποκαλύπτει το πολύπλοκο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα – Let’s make money του Erwin Wagenhofer - και ρίχνει φως σε συναρπαστικές προσωπικότητες της τέχνης και του πολιτισμού – Who’s afraid of Kathy Acker? της Barbara Caspar.

Μεξικανικό ντοκιμαντέρ

Σε μια χώρα με μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά και έντονες κοινωνικές αντιθέσεις, το ντοκιμαντέρ κατέχει εδώ και χρόνια ιδιαίτερη θέση, κυρίως χάρη στην επιμονή των Μεξικανών δημιουργών. Οι ντοκιμαντερίστες αναζητούν νέες αφηγηματικές και αισθητικές προσεγγίσεις με έργα που απευθύνονται σε παγκόσμιο ακροατήριο.

Στην πλειοψηφία τους, τα ντοκιμαντέρ – ανάμεσά τους τα Born Without της Eva Norvind, Presumed Guilty του Roberto Hernandez και Ex voto para tres animas του Diego Rivera Kohn - εστιάζουν σε ανθρώπινες ιστορίες, σε απόκληρους, σε ανθρώπους της διπλανής πόρτας που περιμένουν ένα θαύμα. Διατηρούν γήινες αφηγήσεις μαζί με ονειρικά στοιχεία, που μοιάζουν να έχουν ξεπηδήσει από αρχαίους μύθους.

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΣΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ

Ο σκηνοθέτης - ερευνητής Φώτος Λαμπρινός

Το φεστιβάλ αφιερώνει ένα κομμάτι του στο σημαντικό κινηματογραφιστή και ερευνητή αρχειακού υλικού, Φώτο Λαμπρινό, φιλοξενώντας συνολικά 11 ντοκιμαντέρ του.

Ο Φώτος Λαμπρινός έχει ασχοληθεί με ιστορικά γεγονότα της χώρας, αμφιλεγόμενες προσωπικότητες που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο πολιτικό σκηνικό, αλλά και τις ζωές Ελλήνων και ξένων πρωτοπόρων δημιουργών, την ιστορία του κινηματογράφου και στιγμές από την καθημερινότητα "απλών" ανθρώπων.

Το αφιέρωμα διατρέχει και τις τέσσερις δεκαετίες της κινηματογραφικής του πορείας, από το πρώτο έως το τελευταίο ντοκιμαντέρ του, ενώ δεν θα μπορούσαν να λείψουν δουλειές όπως το Άρης Βελουχιώτης – Το δίλημμα (1981), Ο Πειραιάς του Γιάννη Τσαρούχη (1980) και το Σεργκέϊ Παρατζάνωφ, ο εξόριστος (1990). Στο φεστιβάλ θα παραυρεθεί ο ίδιος ο Φώτος Λαμπρινός.

Ο Ελβετός δημιουργός Stefan Schwietert

Ένας από τους σημαντικότερους δημιουργούς ντοκιμαντέρ για τη μουσική στον κόσμο. Πολυβραβευμένος σκηνοθέτης και παραγωγός, ιδρυτής της εταιρείας παραγωγής Neapel, που στηρίζει νέους δημιουργούς και σκηνοθέτες ταινιών μικρού μήκους, ο Schwietert θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη, όπου θα παρουσιάσει πέντε ντοκιμαντέρ, τα οποία ακολουθούν την ιστορία της μουσικής αλλά και των ανθρώπων που έχουν αφιερώσει την ζωή τους σ’ αυτήν.

Ο Stefan Schwietert μάς συστήνει, μέσα από το έργο του, άγνωστες πτυχές των μουσικών παραδόσεων του κόσμου: Από τους παραδοσιακούς ήχους της Ελβετίας, ως τους δρόμους του ακορντεόν, από το πορτρέτο του Κολομβιανού Pacho Rada, μορφή που ενέπνευσε τον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές για τον ήρωά του, Francisco El Hombre στα «Εκατό χρόνια μοναξιάς», μέχρι τους Epstein Brothers, γνωστούς στην Αμερική ως τους Βασιλιάδες του Klezmer, μιας παλιάς εβραϊκής μουσικής παράδοσης.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν και εκθέσεις βασισμένες σε τρία σημαντικά καλλιτεχνικά γεγονότα. Οι φωτογραφικοί φακοί των Babak Salari και Βάσιας Πελεγράτη και η πένα του Turhan Selcuk, μας υπενθυμίζουν πως καμία γεωγραφική απόσταση δεν μπορεί να διασπάσει την οικουμενική ανάγκη για ευημερία.

tvxs.gr

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.