Jump to content

[άδειες] Αναρρωτική άδεια


Recommended Posts

Αν ένας ειδικευόμενος χρειάζεται να πάρει παραπάνω από μία μέρα αναρρωτική, πχ 2 ή 3, μπορεί να προσκομίσει χαρτί από ιδιώτη γιατρό ή είναι υποχρεωτικό η αναρρωτική να είναι από γιατρό νοσοκομείου? Επίσης κάτι μου είπαν από το γραφείο προσωπικού ότι επειδή είμαστε ειδικευόμενοι και είμαστε ασφαλισμένοι και στο ΙΚΑ, πρέπει να επικυρωθεί και από το ΙΚΑ το χαρτί της αναρρωτικής. Ισχύει αυτό? Με υπεύθυνη δήλωση δε γίνεται να απουσιάσει κανείς για 2 μέρες???

Link to comment
Share on other sites

Πριν λίγο καιρό χρειάστηκε να πάρω 30 ημέρες αναρρωτική λόγω χειρουργείου. Με την βεβαίωση για την άδεια από επιμελητή πήγα στο γραφείο του ΙΚΑ του νοσοκομείου όπου μου είπαν ότι πρέπει να φτιάξω βιβλιάριο ΙΚΑ και να περάσω υγειονομική επιτροπή (το βιβλιάριο του ΙΚΑ χρειάζεται 1 φωτογραφία, φωτοαντίγραφο ΑΤ μπρος/πίσω και μία θεωρημένη βεβαίωση από το γραφείο προσωπικού του νοσοκομείου ότι εργάζεσαι εκεί).

Από το γραφείο προσωπικού μου είπαν (για ευκολία δικιά μου και δικιά τους) να μην ζητήσω να πληρωθώ από το ΙΚΑ γιατί μετά πρέπει να τους επιστρέψω τα χρήματα αφού θα με πλήρωνε ούτως ή άλλως το νοσοκομείο (ίσως για πάνω από 30 ημέρες δεν ισχύει αυτό, ας μας διαφωτίσουν άλλα μέλη του forum).

Με το βιβλιάριο του ΙΚΑ και το χαρτί της άδειας πέρασα από επιτροπή και το πόρισμα που μου έδωσαν το πήγα στο γραφείο προσωπικού του νοσοκομείου για να το δώσουν στην μισθοδοσία και για να κανονίσουν και τον χρόνο απόλυσής μου (τις αναρρωτικές όπως έχει ειπωθεί και αλλού) τις υπηρετούμε.

Για να μην μπλέκεις με γραφειοκρατία και αν είναι για 2-3 ημέρες δεν μπορεί απλά να κάνει τα στραβά μάτια ο Διευθυντής σου;

Πάντως το βιβλιάριο του ΙΚΑ καλό είναι να το έχουμε και αχρείαστο να'ναι...

Link to comment
Share on other sites

Είμαι ειδικευόμενη και πήρα αναρρωτική άδεια για 30 ημέρες.

Θα μπορούσε κάποιος να με ενημερώσει σχετικά με τις αποδοχές μου κατά τη διάρκεια της αναρρωτικής αδείας;

Λαμβάνω κάποιο επίδομα από το ΙΚΑ; Τι γίνεται με τις τακτικές αποδοχές από το νοσοκομείο;

Link to comment
Share on other sites

Στο άρθρο 55 προβλέπεται ότι σε περίπτωση βραχυχρόνιας αναρρωτικής άδειας πριν ή μετά από αργία ή ανάμεσα σε δύο αργίες, ο υπάλληλος παραπέμπεται υποχρεωτικά για εξέταση στην οικεία υγειονομική επιτροπή, προς αποφυγή καταχρήσεων. Κατά τα ίδια διαστήματα ο υπάλληλος δεν μπορεί να πάρει αναρρωτική άδεια με υπεύθυνη δήλωσή του.

Αναρρωτική άδεια πέραν των δέκα (10) ημερών κατ΄ έτος χορηγείται ύστερα από γνωμάτευση της οικείας υγειονομικής επιτροπής, με εξαίρεση την περίπτωση που η άδεια χορηγείται ύστερα από γνωμάτευση του διευθυντή κλινικής δημόσιου νοσοκομείου και μόνον εφόσον έχει προηγηθεί νοσηλεία επτά τουλάχιστον ημερών ή χειρουργική επέμβαση.

Αναρρωτική άδεια για ψυχική νόσο πέραν του ενός (1) μηνός δεν χορηγείται, αν δεν έχει προηγηθεί νοσηλεία σε δημόσιο νοσοκομείο. Παράτασή της ή χορήγηση νέας άδειας, εφόσον υπερβαίνει, συνολικώς ή τμηματικώς, τον ένα (1) μήνα μέσα στο ίδιο ημερολογιακό έτος χορηγείται, ύστερα από αναλυτική έκθεση θεράποντος ιατρού και έκθεση εξέτασης λειτουργικότητας του ασθενούς, το περιεχόμενο των οποίων καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Με την ίδια απόφαση ορίζονται τα όργανα που δικαιούνται να προβαίνουν σε εξέταση λειτουργικότητας του ασθενούς, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια (άρθρο 56).

Από το γραφείο προσωπικού μου είπαν (για ευκολία δικιά μου και δικιά τους) να μην ζητήσω να πληρωθώ από το ΙΚΑ γιατί μετά πρέπει να τους επιστρέψω τα χρήματα αφού θα με πλήρωνε ούτως ή άλλως το νοσοκομείο (ίσως για πάνω από 30 ημέρες δεν ισχύει αυτό, ας μας διαφωτίσουν άλλα μέλη του forum).

αν ειναι για λιγες μερες αυτο που λενε και παλι δεν εχει νοημα, ποιος αρρωστος θα μπορει να κανει μια μερα απο τις 2-3 ουρα στο ικα για να παρει ας μήν πουμε καλυτερα τί?

Edited by Clemence
Link to comment
Share on other sites

Υπαρχει τροπος να διαπιστωσει κανεις, αν ολη αυτη η διαδικασια που περιγραφεις, εχει γινει απο συναδελφο γιατι οντως ειναι παραγματικα αρρωστος ή απλα προσπαθει με καθε τροπο να παρατεινει τον χρονο ειδεικευσης του????

ακουγεται καχυποπτο το ξερω, συγχωρεστε με!!!

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Καλησπέρα συνάδελφοι. Κάνω ειδικότητα αυτή την εποχή και έχω το εξής πρόβλημα. Θα πρέπει να κάνω ένα προγραμματισμένο χειρουργείο στο γόνατο και θα πρέπει για περίπου 2 εβδομάδες να μείνω εκτός νοσοκομείου. Γνωρίζει κανείς ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθήσω.

Μου είπε κάποιος χωρίς όμως και κείνος να γνωρίζει ότι πρέπει να πάρω το χαρτί της άδειας που θα μου γράψουν, στο νοσοκομείο που δουλεύω και μετά στο ΙΚΑ και τον ΟΑΕΔ για να πληρωθώ κάποιο επίδομα αδείας καθότι τις μέρες που δεν θα δουλεύω δεν θα πληρώνομαι από το νοσοκομείο ούτε θα μου καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές. Ξέρω βέβαια οτι την άδεια αυτή θα την υπηρετήσω στο τέλος της ειδικότητας .

Κάθε πληροφορία ευπρόσδεκτη.

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
  • 10 years later...

Καλησπέρα. Πήρα αναρρωτική άδεια για έναν μήνα μετά από εγχείρηση. Κάνω ακτινολογία αλλά προς το παρόν ειμαι στο κομμάτι της παθολογίας (εχει 6 μήνες παθολογία). Μου είπαν οτι πρέπει να υπηρετήσω το διάστημα που έχασα στο τέλος της ειδικότητας.  Δηλαδή πρέπει να κάνω παθολογία ξανά μετά που θα τελειώσω το κομμάτι της ακτινολογίας; Δεν το κατάλαβα . Μέσα στην άδεια ήταν και οι ημέρες του Πάσχα. Θα πρέπει να υπηρετήσω και την εβδομάδα του Πάσχα που ήταν αργία; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων! Ευχαριστώ θερμά!!  

Edited by Φετς
Link to comment
Share on other sites

Ουσιαστικά αυτό που σου λενε είναι οτι παρατείνεται ο χρόνος της ειδικότητας σου.. δηλαδή αν πχ τελειώνεις 30/7/25 θα τελειώσεις 30/8/26.. και οχι δεν ειναι ανάγκη συνεχίσεις την παθολογία στο τελείωμα.. το πιθανότερο είναι οτι θα ολοκληρωσεις τώρα το εξάμηνο σου και μετά θα συνεχίσεις ακτινολογία κανονικά, με το όλο πλανο να πηγαίνει ένα μήνα πισω.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.