Jump to content

[αρθρογραφία-συζήτηση] Οι τεράστιες ελλείψεις σε ιατρούς οδηγούν σε απόγνωση τους πολίτες της περιφέρειας


anastasiostheodoridis

Recommended Posts

Η βουλευτής Νομού Ευβοίας του ΠΑΣΟΚ, Κατερίνας Περλεπέ - Σηφουνάκη κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με την πλήρωση των κενών θέσεων αγροτικών γιατρών . Η επίκαιρη ερώτηση της κυρίας Περλεπέ - Σηφουνάκη είχε ως εξής:

«υπόχρεους Υπηρεσίας Υπαίθρου στα περιφερειακά ιατρεία και στα Κέντρα Υγείας της χώρας έχουν οδηγήσει τους πολίτες της Περιφέρειας σε απόγνωση, αφού δεν καλύπτονται οι υγειονομικές τους ανάγκες. Μία από τις δεκάδες περιπτώσεις υπολειτουργίας των Κέντρων Υγείας, είναι το Κέντρο Υγείας Μαντουδίου στην Εύβοια, στο οποίο σήμερα υπάρχει μόνο ένας γιατρός. Η τελευταία προκήρυξη πλήρωσης των θέσεων των αγροτικών γιατρών έγινε το Σεπτέμβριο του 2007 και μολονότι υπάρχει εξαιρετικά μεγάλος αριθμός υποψηφίων, το Υπουργείο Υγείας συνεχίζει να καθυστερεί τις προκηρύξεις με συνέπεια το πρόβλημα να οξύνεται. Επειδή αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο και οι πολίτες της επαρχίας δεν αντέχουν να μένουν χωρίς γιατρούς, ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

Πώς θα λυθεί άμεσα το ζήτημα της έγκαιρης πλήρωσης των θέσεων των αγροτικών γιατρών και γιατί τόσο καιρό μένουν οι πολίτες της Περιφέρειας χωρίς την υγειονομική κάλυψη που έχουν ανάγκη και δικαιούνται;».

Στην ερώτηση απάντησε ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Παπαγεωργίου:

"Συνεχές και ιδιαίτερο το ενδιαφέρον της κυρίας συναδέλφου για τα θέματα της υγείας και ειδικότερα για τα θέματα υγείας της εκλογικής της Περιφέρειας. Τη συγχαίρω. Αναδεικνύονται θέματα, που μέσα από τη συζήτηση δρομολογούνται λύσεις. Ταυτόχρονα, όμως, δίνονται οι ορθές απαντήσεις και γίνεται ενημέρωση για πάρα πολλά θέματα, που δυστυχώς δεν αποτελούν αντικείμενο ενδιαφέροντος για τα μέσα ενημέρωσης. Έτσι, μέσα από τη συζήτηση αυτή ο πολίτης πληροφορείται.

Τα αγροτικά, τα περιφερειακά ιατρεία προσέφεραν και προσφέρουν στο σύστημα και ειδικότερα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας πάρα πολύ. Στη χώρα μας είναι περίπου χίλια πεντακόσια περιφερειακά ιατρεία, όπως πολύ καλά θα γνωρίζετε, κυρία συνάδελφε και διακόσια δέκα Κέντρα Υγείας αγροτικού τύπου. Τα περιφερειακά ιατρεία στελεχώνονται από γιατρούς Γενικής Ιατρικής και γιατρούς Υπηρεσίας Υπαίθρου. Σήμερα, τη στιγμή αυτή που μιλάμε, η κάλυψη όσον αφορά τις θέσεις των γιατρών Γενικής Ιατρικής είναι περίπου στο 67% με 68% και λόγω έλλειψης της ειδικότητας Γενικής Ιατρικής η δε κάλυψη όσον αφορά υποχρέων Υπαίθρου, αλλά και γιατρών με θητεία που παρατείνεται έως ότου διοριστούν οι επόμενοι, ξεπερνάει το 80%.

Μέχρι τώρα η διαδικασία ήταν πράγματι χρονοβόρα. Αυτό είναι ένα γεγονός που συνέβαινε εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Τρεις φορές ή τέσσερις φορές το χρόνο περίπου γίνονταν οι προκηρύξεις των αγροτικών περιφερειακών ιατρείων με ένα απαρχαιωμένο σύστημα, χειρόγραφο, όπου η καταγραφή των πάρα πολλών αιτήσεων και η δυνατότητα να προσεγγίσουν με απολυτότητα την αντικειμενικότητα, δημιουργούσε πρόβλημα. Όταν υπάρχουν χίλιες πεντακόσιες ή δύο χιλιάδες αιτήσεις για να καλυφθούν σε μία ή δύο επιλογές τριακόσια, τετρακόσια ή και πεντακόσια αγροτικά ιατρεία, απαιτούνται με μαθηματική ακρίβεια περισσότερες από εβδομήντα ή και ογδόντα εργάσιμες ημέρες για να βγουν τα αποτελέσματα.

Αυτό έπρεπε να τελειώσει. Ήδη από την πρώτη μέρα που ανέλαβα και είναι αντικείμενο της αρμοδιότητάς μου, το όλο θέμα ψηφιοποιήθηκε. Για αύριο είχε προγραμματιστεί η προκήρυξη των κενών θέσεων των αγροτικών ιατρείων με το νέο σύστημα, αλλά λόγω των καιρικών φαινομένων και της αδυναμίας να προσέλθουν στις υπηρεσίες κάποιοι αρμόδιοι υπάλληλοι, μετατίθεται για την επόμενη εβδομάδα η προκήρυξη όλων των κενών θέσεων περιφερειακών ιατρείων και των κέντρων υγείας με το νέο σύστημα, ώστε τα αποτελέσματα να βγουν το αργότερο σε δύο ή τρεις εβδομάδες, καθιερώνοντας από εδώ και στο εξής το νέο σύστημα και κάνοντας έναν έλεγχο επί της πραγματικότητας του νέου συστήματος κάθε μήνα, με στόχο να έρθουμε και στις δεκαπέντε ημέρες για να προκηρύσσονται όλα τα αγροτικά ιατρεία με περισσότερες από δύο επιλογές στις προτιμήσεις, αλλά και με τη δυνατότητα στην επόμενη φάση να έχουμε και αναπληρωματικό, ώστε να καλύπτονται τα όποια έκτακτα κενά θα υπάρχουν για πολλούς και διάφορους λόγους".

Η κα Περλεπέ, που πήρε το λόγο, ανέφερε:

"Κύριε Υπουργέ, χαίρομαι γι' αυτά που ανακοινώσατε αυτή τη στιγμή, αλλά θέλω να επισημάνω πως αυτό που λέει ο λαός μας «να 'χουμε την υγειά μας» επί των ημερών σας -όχι των δικών σας στο Υπουργείο, αλλά επί των ημερών της Νέας Δημοκρατίας στη διακυβέρνηση της χώρας- αποκτά ιδιαίτερη σημασία, γιατί όλα αυτά τα χρόνια βλέπουμε το δημόσιο σύστημα υγείας να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Δεν επιτρέπεται να προκηρύσσονται οι θέσεις αγροτικών ιατρών το Σεπτέμβριο, η κάλυψη να γίνεται μετά από έξι μήνες και αυτούς τους έξι μήνες να μένει όλη η περιφέρεια χωρίς γιατρό. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε στο Πήλι της Εύβοιας, που είναι ένα μεγάλο δημοτικό διαμέρισμα κοντά στο Προκόπιο που έχει και θρησκευτικό τουρισμό, δεν υπάρχει γιατρός από τον Ιούνιο.

Το άλλο που κάνετε, είναι να διορίζετε επικουρικούς γιατρούς στα κέντρα υγείας για να καλύψουν, υποτίθεται, ανάγκες, αλλά όλοι αυτοί οι επικουρικοί γιατροί να μη μένουν ούτε μια μέρα εκεί, να αποσπώνται στα νοσοκομεία που υπάρχουν στους νομούς, οπότε πάλι η περιφέρεια να μένει χωρίς ειδικευμένους γιατρούς. Θα έπρεπε κάποτε να αλλάξετε τους οργανισμούς στα κέντρα υγείας, να πάνε ειδικευμένοι γιατροί, για να μπορέσουν όλοι οι πολίτες που ζουν στην περιφέρεια να έχουν μια αξιοπρεπή περίθαλψη. Σήμερα που μιλάμε, στο Νομό όντως έχουν καλυφθεί αρκετά από τα αγροτικά ιατρεία. Οι ειδικευμένοι γιατροί που έχετε διορίσει ως επικουρικοί δεν υπάρχουν στα κέντρα υγείας, έχουν αποσπαστεί στο νοσοκομείο, γιατί και εκεί υπάρχουν ανάγκες.

Εδώ θέλω να επισημάνω ότι δεν είναι δυνατόν να υΥ. Κάποιες απ' αυτές, όπως του νευρολόγου για παράδειγμα, είναι μονήρεις. Αυτό είναι απαράδεκτο. Γι' αυτό σας λέω, ότι αυτά τα τέσσερα χρόνια το δημόσιο σύστημα υγείας θεωρώ ότι καταρρέει. Δεν υπάρχει βούληση να γίνει κάτι, όχι από εσάς, γιατί ξέρω την ευαισθησία σας, είστε και γιατρός. Αυτή είναι η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, να εκχωρεί τα πάντα στον ιδιωτικό τομέα της υγείας και να αφήνει το δημόσιο σύστημα υγείας να καταρρέει".

Ο κ. Παπαγεωργίου, κατά τη δευτερολογία του, απάντησε:

"Θα απαντήσω πρώτα στο περιεχόμενο της ερώτησης και εφ' όσον υπάρχει χρόνος, θα αναφερθώ και στα υπόλοιπα, τα οποία λυπάμαι, αλλά είναι ανακριβή.

Για το θέμα του Κέντρου Υγείας Μαντουδίου, ξέρετε ότι μετά τη συνταξιοδότηση του Διευθυντή και τριών Επιμελητών οι οποίοι παραιτήθηκαν, αμέσως προκηρύχθηκαν και οι τρεις θέσεις. Την επόμενη ή μεθεπόμενη εβδομάδα υπογράφεται του ενός Επιμελητή Β΄, προχωρά η κρίση του Διευθυντή και επιπλέον μετά από πάρα πολλά χρόνια, ίσως και δέκα, διορίζεται την επόμενη εβδομάδα, αφού ολοκληρώθηκε η διαδικασία, παιδίατρος στο Κέντρο Υγείας Μαντουδίου. Αυτό είναι αληθές, το δέχεστε και δεν νομίζω ότι υπάρχει καμία αμφισβήτηση.

Επιπλέον, από τα επτά περιφερειακά ιατρεία τα οποία υπάγονται στο Κέντρο Υγείας Μαντουδίου, μόνο στο περιφερειακό ιατρείο Πηλίου δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή γιατρός, ο οποίος παρουσιάζεται τις επόμενες ημέρες. Στα υπόλοιπα, όμως, έξι περιφερειακά ιατρεία αυτή τη στιγμή με την τελευταία προκήρυξη έντεκα γιατροί είναι παρόντες. Επομένως, μιλάμε για μια πληρότητα η οποία αγγίζει το 99%. Για το Νομό της Εύβοιας στο σύνολο των στοιχείων, έχουμε ογδόντα μία θέσεις αγροτικών ιατρών. Αυτή τη στιγμή που συζητάμε, είναι εβδομήντα τρεις θέσεις αγροτικών γιατρών καλυμμένες και οι υπόλοιπες θέσεις είναι στη διαδικασία είτε του διορισμού από τον προηγούμενο και είναι στα νοσοκομεία και δεν ανέλαβαν, είτε προκηρύσσονται την επόμενη εβδομάδα. Αρα, υπάρχει μια κάλυψη, την οποία θα έλεγα πως θα μπορούσαν να ζηλεύουν άλλες περιοχές της Ελλάδας. Είπα ότι με το καινούργιο πλέον σύστημα η κάλυψη θα γίνεται πολύ συντομότερα, αφού κάθε μήνα πλέον θα έχουμε προκήρυξη και αποτελέσματα. Αρα, έχουμε συνεχή ροή των κενών από την περιφέρεια και υπάρχει η δυνατότητα να καλύπτονται όλα αυτά τα πράγματα. Δεν διαφωνώ πως υπάρχουν προβλήματα. Δεν είπαμε ότι τα λύσαμε όλα, αλλά όμως προχωράμε με ταχύτατους ρυθμούς.

Επιπλέον, η δημοπράτηση στις 11 του επόμενου μήνα του Νοσοκομείου της Χαλκίδας δημιουργεί άλλα δεδομένα για την περιοχή σας. Αναβαθμίζει τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας. Έτσι δεν φαίνεται από πουθενά, τουλάχιστον στην περιοχή σας, ότι απαξιώνεται ο δημόσιος χαρακτήρας και ο ιδιωτικός ενισχύεται. Εάν θέλετε να τα λέτε για να σας ακούσουν οι ψηφοφόροι σας στην Εύβοια, μπορείτε να το κάνετε. Όταν όμως μιλάτε, θα πρέπει να αναλαμβάνετε και την ευθύνη των λόγων σας".

Η κα Περλεπέ σχολίασε:"Όχι, κύριε Υπουργέ. Όταν από το καλοκαίρι, μετά από οκτώ μήνες πληρώθηκαν οι θέσεις και όταν δημοπρατείται το νοσοκομείο και δεν υπάρχουν τα χρήματα για να ξεκινήσει, πώς θα γίνει;".

Medvoi 365 24/2/2009

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.