Jump to content

Το ταλαίπωρο σύστημα υγείας, οι γιατροί και ο Αβραμόπουλος


aterpos

Recommended Posts

Αναδημοσίευση από το BLOG Selinios Katroutsos

(http://selinios.blogspot.com/2009/02/blog-post_13.html)

Το ταλαίπωρο σύστημα υγείας, οι γιατροί και ο Αβραμόπουλος

Selinios Katroutsos, Παρασκευή, 13 Φεβρουάριος 2009

Η συμβουλή που σίγουρα έχουμε λάβει από τους μεγαλύτερους, από τα νεανικά μας χρόνια είναι να προσέχουμε που βάζουμε την υπογραφή μας και όχι μόνο...

Αυτή είναι μία πασιφανώς καλή οδηγία, την οποία όπως φαίνεται από τα πράγματα και τις καταστάσεις δεν έλαβε ποτέ ο Υπουργός Υγείας από τους γονείς ή τους γνωστούς του. Έτσι την πρώτη Δεκεμβρίου, πιεσμένος από τα γεγονότα και τις κοινοτικές οδηγίες τις οποίες όλοι οι υπουργοί Υγείας αγνοούσαν συστηματικά για πολλά χρόνια (αλλά χωρίς να μπορούν να συνεχίσουν πλέον άλλο) αναγκάστηκε μετά από μακρά παζάρια να υπογράψει την κλαδική σύμβαση με τους γιατρούς,

Η κλαδική αυτή σύμβαση αποτελεί μονόδρομο για τη λύση σημαντικών θεμάτων του χώρου της υγείας και των εργαζομένων της
. Αντιμετωπίζει θέματα όπως οι αμοιβές των γιατρών (σταθερές για πολλά πολλά χρόνια), οι εφημερίες (εξαντλητικά ωράρια και πενιχρή αμοιβή-οι γιατροί αμοίβονται για 24ωρη εφημερία λιγότερο από τον οποιοδήποτε ανειδίκευτο εργάτη-4.5 euro την ώρα στο χέρι για τον ειδικευόμενο) και το θέμα της στελέχωσης των Νοσοκομείων που υπολειτουργούν στο σύνολό τους σε όλη τη χώρα (προσλήψεις). Επίσης αγγίζει σημαντικά θέματα όπως είναι η ανέλιξη των γιατρών και άλλα αρκετά πιο εξειδικευμένα θέματα.

Η λογική της σύμβασης αυτής είναι ετήσια, έτσι ώστε σε ένα χρόνο να γίνει επαναδιαπραγμάτευση και σταδιακή εναρμόνιση των δεδομένων στα κοινοτικά στάνταρ.

Για να ξαναγυρίσουμε λοιπόν στον υπουργό, επικύρωσε με την υπογραφή του αυτή τη σύμβαση. Έπειτα, κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου, όπου στεκόταν και βρισκόταν δήλωνε πως ολοκλήρωσε το έργο του στο Υπουργείο Υγείας, περιμένοντας στον επερχόμενο ανασχηματισμό να απομακρυνθεί όσο μπορούσε μακρύτερα από το Υπουργείο. Όμως, το χατίρι του δεν έγινε. Έμεινε Υπουργός Υγείας και η σύμβαση αυτή δεν ήρθε για να ψηφιστεί στη βουλή. Όταν άρχισε πάλι η πίεση από τους γιατρούς που άρχισαν να χάνουν την Ιώβεια υπομονή τους, είπε πως να, όλως τυχαίως τώρα θα ψηφιστεί. Και το κείμενο ήρθε στην Βουλή, όμως δεν είχε σχέση με την σύμβαση που ο ίδιος είχε υπογράψει, αφού πολλά σημεία ήταν κουτσουρεμένα και άλλα δεν υπήρχαν καν!

Και τώρα σε όλα τα Νοσοκομεία υπάρχουν κινητοποιήσεις και όλα κλείνουν ένα προς ένα. Και ο Υπουργός λέει: ρε παιδιά παρανόηση έγινε, θα τα διορθώσουμε, έχετε υπομονή!(πόση πια υπομονή). Και το σχέδιο της κατάρρευσης της Δημόσιας Υγείας καλά κρατεί έτσι ώστε να ωφελούνται τα ιδιωτικά κέντρα και όποιος δεν έχει μερικές χιλιάδες ευρώ να πεθαίνει και να είμαστε όλοι χαρούμενοι(; )

Όμως κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις: Η δεύτερη όψη είναι πως έχουμε τους πολιτικούς που μας αξίζουν και τη διακυβέρνηση που μας αρμόζει.

- Σήμερα και εχθές, οι γιατροί είχαν απεργία. Και σήμερα, συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας. Βρέθηκα εκεί. Και μπορώ να σας πω, ότι στους κρίσιμους αυτούς καιρούς για την Υγεία και τους συμπολίτες μας, αν έκανα πάρτι και συγκέντρωνα μερικούς από τους φίλους μου θα μάζευα περισσότερο κόσμο.(Ειδικά αν λάβουμε υπ' όψιν ότι πολλοί από τους παρευρισκομένους ήταν απλοί περαστικοί ή στελέχη κομματικών οργανώσεων που δεν ήταν γιατροί).

Με τη συμπεριφορά μας λοιπόν και την αδράνειά μας, νομιμοποιούμε απόλυτα τον κάθε κυβερνώντα να βάζει την υπογραφή του και το ... του όπου θέλει χωρίς αναστολές, χωρίς συνέπειες, χωρίς να χρειάζεται να λογοδοτήσει πουθενά...Ας μην ξεχνάμε λοιπόν ότι το γνωμικό έχει δύο παραμέτρους και οι δύο μπορούν να μας ζημιώσουν στο μέγιστο βαθμό...
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Το ταλαίπωρο σύστημα υγείας, οι γιατροί και ο Αβραμόπουλος

Αυτός, αυτή και τα μυστήρια :lol:

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Σήμερα στο ALTER, 21:00

Τα χρέη, τις ελλείψεις και τα προβλήματα στα δημόσια νοσοκομεία θα συζητήσουν τη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου στις 21:00 ο Νίκος Χατζηνικολάου και οι προσκεκλημένοι του, στην εκπομπή ΠΡΟΣΩΠΟ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΟ.

Ο Υφυπουργός Υγείας κ. Γιώργος Παπαγεωργίου, το μέλος του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ κα Φώφη Γεννηματά, και εκπρόσωποι του ιατρικού κόσμου, των νοσηλευτών αλλά και των προμηθευτών των δημόσιων νοσοκομείων, θα συζητήσουν για το «έμφραγμα» στη δημόσια υγεία, την ταλαιπωρία, τις ουρές, τις εφημερίες και την αξία της ανθρώπινης ζωής.

Για να δούμε τί θα δούμε (πάλι)

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Αναδημοσίευση από το Blog: PRESSMME.GR

(http://pressmme.blogspot.com/2009/02/blog-post_18.html)

*******

ΥΓΕΙΑ ΣΕ ΔΙΑΛΥΣΗ ΚΑΙ Ο ΔΕΛΦΙΝΟΣ ΣΕ ΠΑΡΑΚΡΟΥΣΗ!

του Χρήστου Λουτράδη

Δεν χρειάζεται κάποιος να είναι μάντης ή βαθυστόχαστος πολιτικός αναλυτής για να αντιληφθεί ότι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αποτελεί το αντι-πρότυπο του πολιτικού που χρειάζεται η κοινωνία μας τον 21 αιώνα.

Ακατάσχετη κενολογία σε συνδυασμό με επικίνδυνη άγνοια για το αντικείμενο που έχει αναλάβει αποτελεί ένα τρομοκρατικό κοκτέιλ όχι μόνο για την βιωσιμότητα του εθνικού συστήματος αλλά και για την δημόσια υγεία.

Αναμφισβήτητα δεν ευθύνεται ο Δημήτρης Αβραμόπουλος για το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο χώρος της υγείας. Πρέπει να απολογηθεί όμως για την πλήρη παρακμή και απαξίωση στην οποία έχει περιπέσει.

Καθιστώντας τους γιατρούς του ΕΣΥ τους μοναδικούς στυλοβάτες ενός συστήματος σε απαξίωση και παρακμή.

Το κωμικο-τραγικό της υπόθεσης είναι οι αρχηγικές επιδιώξεις του Δ. Αβραμόπουλου.

Γιατί μόνο ως κωμικοτραγική είναι η προσπάθεια για αναρρίχιση στο ανώτατο αξίωμα την ίδια στιγμή που λόγω των διαχειριστικών ανεπαρκειών, του μηχανισμού εξουσίας του Υπουργείου Υγείας, στερείται ο μέσος πολίτης το βασικό του δημοκρατικό δικαίωμα. Την υποχρέωση του κράτους να του παρέχει σωστές υπηρεσίες υγείας.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Πραγματικά όμως... Η λέξη που χαρακτηρίζει αυτόν τον άνθρωπο είναι ανούσιος και κενός "π@π@ρ@ς"/παρλαπίπας.... Ο ορισμός του φαντασμένου "φρου-φρου" χωρίς ουσία... Όσοι τον έχουν γνωρίσει από κοντά το ξέρουν πολύ καλά... Με τα προσόντα που διαθέτει, ως διπλωμάτης φαντάζομαι θα ήταν μια χαρά... Κρίμα που δεν παρέμεινε εκεί. Δεν είμαι σίγουρος εάν μπορεί ποτέ να υπάρξει α-καταλληλότερος για το πόστο του Υπουργού Υγείας..

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 1 month later...

Ένα debate για την ελληνική δημόσια Υγεία

Η κυβέρνηση εξαγγέλλει. Οι εργαζόμενοι αμφισβητούν. Το TV Χωρίς Σύνορα φιλοξενεί μία «αναμέτρηση» για την Υγεία. Διαβάστε τη συνέντευξη από το ΓΓ του Υπουργείου Υγείας. Παρακολουθείστε το σχολιασμό της από τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία.

Για να μην κουράζω σας παραθέτω απλά τον σύνδεσμο ΕΔΩ

Γιατί, ενώ τα ξέρουμε, έχουμε φωνάξει και αναδείξει τα προβλήματα της δημόσιας υγείας, συνεχίζουμε στα ίδια χάλια..εν έτη 2009????

09-02-2009 09:21 από Βασίλης Κωστούλας

Τάσο το ξερω οτι ειναι παλιο....αλλά η ημερομηνια δεν νομιζω να ενδιαφερει στη παρον ποστ!!

Εαν το εχεις δημοσιευσει πριν από εμενα....την επομενη φορά θα είμαι πιο προσεκτικός!!!!!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

dikaios.....καλό μεσημέρι....

http://www.greekmeds.gr/forum/index.php?sh...c=24607&hl=

είσαι λιγουλάκι αργός, πρέπει να το παραδεχτείς :P

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Με φαγανε τα ελληνικα στρατα....και ειμαι ντεφορμε!!!

Εν Δυο...Εν Δυο...Ενα στ αριστερο.....εμπλοκη στ αριστεροοοο...εμπλοκή και στ Δυο.

Κωλοψαρα θα λιωσετε τ αρβυλα μεχρι να μαθαιτε να σηκωνεται το χερι στο Θεό και να πάρετε βημα!!

Ειμαστε περίεργοι??? εεεεε. Μην αρχισω τα γαμωσταυριδια πρωινιατικα!!

Τρεχουμε τωρα. ΟΧΙ τωρα. ΤΩΡΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ!!!

ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΑΑ

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Ωραιο θεμα εφερες στο προσκηνιο ξανα συναδελφε για να θυμηθουμε τη συναινεση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στη νεα αναθεωρημενη συμβαση εργασιας που προτεινε ο Αβραμοπουλος.ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΙΣ 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ.ΟΛΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ

Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Στη ρότα του συμβιβασμού με την κυβέρνηση

Συμφώνησε με το αντιδραστικό νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή. Κάλεσμα στους γιατρούς να βγουν με επιθετικά αιτήματα στους δρόμους απευθύνει η ΔΗΠΑΚ Γιατρών

Οι γιατροί και οι άλλοι εργαζόμενοι στην Υγεία δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες που σιγοντάρουν τα αντιδραστικά σχέδια των κυβερνήσεων του δικομματισμού

Στη ρότα της συμβιβαστικής τακτικής με την πολιτική του υπουργείου Υγείας με απόλυτο τρόπο και με συγκατάθεση των παρατάξεων των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ συνέχισε και χτες το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). Με τις 8 ψήφους της ΔΗΚΝΙ και τις 5 ψήφους της ΠΑΣΚ Γιατρών υπερψηφίστηκε απόφαση που προεγκρίνει - και αποδέχεται - ως κλαδική σύμβαση τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου για το ιατρικό μισθολόγιο, που ήδη βρίσκεται στην Ολομέλεια της Βουλής και η συζήτησή του θα συνεχιστεί από σήμερα. Μάλιστα, η σύμπραξη των εν λόγω παρατάξεων έρχεται - παρά τους φραστικούς μύδρους του ΠΑΣΟΚ για το νομοσχέδιο - ως προέκταση των δηλώσεων του υπουργού Υγείας, Δημήτρη Αβραμόπουλου, απ' την Τρίπολη (21.2.2009), που είπε: «Αυτό το πνεύμα ομοψυχίας, για το οποίο σας μίλησα για το χώρο της Υγείας, πρέπει να πρυτανεύσει και στο χώρο της πολιτικής».

«Θεωρώντας ότι η ψήφιση αυτούσια των κατατιθεμένων τροπολογιών και η έκδοση άμεσα νέας εγκυκλίου για κατάργηση του πλαφόν στις αμοιβές είναι όροι απαράβατοι για να θεωρηθεί η νέα ρύθμιση ότι αντανακλά μετά την ψήφιση του νόμου Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, για την οποία η ΟΕΝΓΕ θα συνεχίσει να αγωνίζεται, ώστε τα όποια ελλείμματά της να αναθεωρηθούν από τη νέα συλλογική σύμβαση του 2010», αναφέρεται στην απόφαση της πλειοψηφίας, η οποία κατά τ' άλλα περιορίζεται σε επισημάνσεις των υποχωρήσεων που έκανε το υπουργείο Υγείας ακόμα και σε σχέση με το σχέδιο που συνυπέγραψαν την 1.12.2008. Και για να εμφανίσουν και αγωνιστικό προσωπείο δηλώνουν τη συμμετοχή τους στην απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 2 Απριλίου.

Απ' την ίδια λογική διαπνεόταν και η πρόταση της Αγωνιστικής Ενότητας Γιατρών (ΑΕΓ) - πήρε 5 ψήφους - που ανέφερε ότι «αυτό που προέχει σήμερα είναι να υπερψηφιστούν όλες οι ρυθμίσεις που συμπεριελήφθησαν στην τελική βελτιωμένη μορφή του νομοσχεδίου». Η ΑΕΓ απλώς επιφυλάχτηκε να καθορίσει την τελική θέση μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στη Βουλή.

Κρυστάλλινη θέση της ΔΗΠΑΚ

Η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών, όπως τάχτηκε και κατά του αρχικού σχεδίου καταψήφισε και το νομοσχέδιο που βρίσκεται στη Βουλή, πρότεινε 48ωρη απεργία αύριο και μεθαύριο με συγκέντρωση την Πέμπτη στη Βουλή. Η συμφωνία του Δεκέμβρη, υπογράμμισαν οι εκπρόσωποί της, πέρα απ' το ότι κινείται στη λογική των ευρωπαϊκών οδηγιών, δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των νοσοκομειακών γιατρών και υπολείπονται κατά πολύ και από τις αποφάσεις του εκτάκτου συνεδρίου της ΟΕΝΓΕ, που μεταξύ των άλλων έθετε ως κατώτερο μισθό για τον ειδικευόμενο τα 1.600 ευρώ.Η ΔΗΠΑΚ καλεί τους γιατρούς σε κινητοποιήσεις με πλαίσιο το σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, 6ωρο, 5ήμερο, 30ωρο, το πολύ μία εφημερία τη βδομάδα και 1.700 ευρώ βασικό μισθό στον ειδικευόμενο μισθό. Και όλα αυτά μακριά απ' τις κοινοτικές οδηγίες και τα αντίστοιχα Προεδρικά Διατάγματα που οδηγούν στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.