Jump to content

Πρωτοποριακές επεμβάσεις


dikaios

Recommended Posts

Επέμβαση αφαίρεσης νεφρού μέσω του κόλπου

Αμερικανοί χειρούργοι αφαίρεσαν το νεφρό μιας γυναίκας μέσω του κόλπου της, για να το χαρίσει στην ανεψιά της, σε μια ασυνήθιστη επέμβαση που αναμένεται να ενθαρρύνει και άλλους να προβούν στη δωρεά οργάνων καθώς μειώνει τον πόνο, τα σημάδια και το χρόνο ανάρρωσης.surgery225.jpg

Γιατροί στο Johns Hopkins δήλωσαν ότι η 48χρονη δότρια και η ανεψιά της, 23 ετών, είναι καλά στην υγεία τους αναρρώνοντας από τις επεμβάσεις. Ήταν ευκολότερο από τοκετό, δήλωσε η δότρια, η οποία έχει 3 παιδιά. Διακολπική αφαίρεση νεφρού έχει γίνει και στο παρελθόν για την αφαίρεση νεφρών που είχαν προσβληθεί από καρκίνο ή ήταν μη λειτουργικά, ενώ άλλα όργανα έχουν επίσης αφαιρεθεί από το στόμα και άλλες οπές.

Πολλά νεφρά προς μεταμόσχευση έχουν αφαιρεθεί λαπαροσκοπικά μέσω μικρών τομών. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι του νοσοκομείου θεωρούν ότι ενδεχομένως αυτή είναι η πρώτη φορά που αφαιρείται μέσω του κόλπου ένα νεφρό προς μεταμόσχευση.

Επικεφαλής της επέμβασης ήταν ο Dr. Robert Montgomery. Η 48χρονη, Kimberly Johnson, δήλωσε ότι η επέμβαση ήταν λιγότερο οδυνηρή από την επέμβαση χολής και αναρρώνει πιο γρήγορα από τον πατέρα του κοριτσιού, ο οποίος της χάρισε ένα νεφρό πριν 12 χρόνια.

Η 23χρονη, Jennifer Gilbert, χρειάστηκε να υποβληθεί στην πρώτη μεταμόσχευση επειδή επανειλημμένες λοιμώξεις είχαν καταστρέψει τα νεφρά της. Χρειάστηκε τη δεύτερη ήταν άρχισε να παρουσιάζει χρόνια απόρριψη.

Η Johnson, δήλωσε ότι μπορούσε να σηκωθεί από το κρεβάτι το ίδιο βράδι που αφαιρέθηκε το νεφρό της. Τα πλεονεκτήματα της νέας τεχνικής είναι η γρηγορότερη ανάρρωση και μικρότερος πόνος, δήλωσαν οι Montgomery και Dr. Anthony Kalloo, διευθυντής του τμήματος γαστρεντερολογίας του Johns Hopkins.

Όπως δήλωσε ο Kalloo, περισσότερες από 300 τέτοιες επεμβάσεις έχουν γίνει παγκοσμίως, κυρίως χολής και σκωληκοειδίτιδας, με αφαίρεση μέσω στόματος, πρωκτού ή κόλπου. Ο Dr. Jihad Kaouk, ουρολόγος και διευθυντής του Κέντρου λαπαροσκοπικής και ρομποτικής Χειρουργικής στο Κλίβελαντ, είναι μεταξύ αυτών που ανησυχούν για την πιθανότητα μόλυνσης, καθώς το νεφρό περνάει από ‘μολυσμένη’ περιοχή και στη συνέχεια μεταμοσχεύεται σε άλλο ανοσοκατασταλμένο ασθενή.

Στην περίπτωση της Johnson, ο Montgomery τοποθέτησε πλαστική σακούλα στην κοιλιακή χώρα μέσω μιας μικροσκοπικής οπής, η οποία προστάτευε το νεφρό από μόλυνση από βακτήρια και άλλους οργανισμούς στον κόλπο της. Η Johnson επιλέχτηκε γιατί είχε υποβληθεί σε υστερεκτομή, που έκανε ευκολότερη την επέμβαση, αλλά η μέθοδος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί χωρίς να επηρεάζει την ικανότητα τεκνοποίησης των γυναικών.

Ο χειρούργος θεωρεί ότι η ασθενής πιθανόν θα μπορέσει να επιστρέψει στις δραστηριότητές της σε μια ή δυο εβδομάδες. Η ανάκαμψη από λαπαροσκοπική επέμβαση, συνήθως απαιτεί αρκετές εβδομάδες.

Προτείνω σε αυτή τη κατηγορία να βαζουμε πρωτοποριακες επεμβάσεις...για να ομαλοποιηθει το θέμα των εκατονταδων ποστς.

Πηγή:www.iatronet.gr 03/02/09

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Έχουν γίνει και στην Ελλάδα κάποιες παρόμοιες επεμβάσεις, η χειρουργική αυτή λέγεται NOTES (Natural Orifice TransEndoscopic Surgery αν δεν κάνω λάθος). Περισσότερα εδώ.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Τέτοιου είδους επεμβάσεις συνήθως τις απορρίπτει ο χρόνος. Εντυπωσιακό πάντως...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Ελληνική πατέντα κατά του Πάρκινσον

assets_LARGE_t_420_2365126_type11495.jpg

Εφαρμόζοντας μια νέα μέθοδο ηλεκτρικής διέγερσης του εγκεφάλου, η ομάδα του πρωτοπόρου καθηγητή Δαμιανού Σακκά κατάφερε να περιορίσει στο ελάχιστο τα συμπτώματα της νόσου σε δύο ασθενείς.

Νέα παγκόσμια πρωτιά σημειώνει στον επιστημονικό τομέα η νευροχειρουργική κλινική του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», με την ομάδα του καθηγητή Δαμιανού Σακκά.

Εφάρμοσε, για πρώτη φορά, πριν από μερικές ημέρες, σε μια γυναίκα και έναν άνδρα που έπασχαν από τη νόσο Πάρκινσον μια νέα τεχνολογία διέγερσης των εγκεφαλικών πυρήνων.

Η μέθοδος αυτή βελτιώνει θεαματικά τις δυνατότητες αντιμετώπισης και άλλων παθήσεων με επεμβάσεις στον εγκέφαλο, δίνοντας πολύ καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα.

Μιλήσαμε με τον καθηγητή, αλλά και με την ασθενή, που δήλωσε ενθουσιασμένη αφού έχει απαλλαγεί από τα φάρμακα.

Ανέφερε μάλιστα ότι νιώθει άλλος άνθρωπος, παρόλο που τη στιγμή της συνάντησής μας δεν είχε γίνει ακόμη η οριστική ρύθμιση της ηλεκτρικής παροχής, γι αυτό και συνέχιζε να κάνει -ηπιότερες από πριν- ακούσιες κινήσεις χεριών και κεφαλιού, πρόβλημα που αναμενόταν να βελτιωθεί θεαματικά μετά τις ρυθμίσεις.

«Επόμενες άμεσες εφαρμογές της νέας τεχνολογίας», όπως εξηγεί στο «Εθνος της Κυριακής» ο καθηγητής Δαμιανός Σακκάς, θα είναι σε δυστονίες, επιληψίες, χρόνιο πόνο και άλλες παθήσεις με υπερκινησίες ή δυσκαμψίες, περιπτώσεις, δηλαδή, που η φαρμακευτική αγωγή δεν έχει έως τώρα βελτιώσει την κατάστασή τους».

Οι δυνατότητες

Παρόλο που η τεχνολογία έδωσε τα τελευταία χρόνια δυνατότητες για επεμβάσεις στο εσωτερικό του εγκεφάλου, οι οποίες πριν από κάποιες δεκαετίες θεωρούνταν «επιστημονική φαντασία», δεν υπήρξε ωστόσο για πάνω από δεκαπέντε χρόνια καμιά βελτίωση στα ηλεκτρόδια που χρησιμοποιεί η νευροχειρουργική διεθνώς.

Χρησιμοποιούνταν τα ίδια, που έδιναν ρεύμα με ένα σταθερό «βολτάζ», χωρίς να υπάρχει μηχανισμός μεταβολών και αν αυτό ήταν απαραίτητο, π.χ. διαφορετικό ρεύμα χρειάζεται η κίνηση για το πόδι, άλλη για το χέρι, τον κορμό ή το κεφάλι.

«Ηδη περνάμε και σ' αυτόν τον τομέα σε "νέα εποχή", που βελτιώνει πολύ τις επεμβάσεις του εγκεφάλου», λέει ο κ. Σακκάς. «Αρχίζοντας από τη δική μας κλινική στον "Ευαγγελισμό", θα χρησιμοποιούνται πλέον παγκοσμίως νέας γενιάς "έξυπνα ηλεκτρόδια" και νέοι "διεγέρτες", που παρέχουν όχι ενός τύπου ηλεκτρική παροχή, αλλά τεσσάρων, και μάλιστα ρυθμιζόμενων, διαφορετικών μορφών.

Περνάμε δηλαδή από τα απλά ηλεκτρόδια σε ηλεκτρόδια με λογισμικό, που παρέχουν νέες δυνατότητες. Λύνονται έτσι τα χέρια των επιστημόνων, που μπορούν να κάνουν τους συνδυασμούς που επιθυμούν και να έχουν πολύ καλύτερα αποτελέσματα.

Αυξάνεται δε και η διάρκεια της μικροσκοπικής μπαταρίας κατά 40%, αφού αυξομειώνεται ελεγχόμενα το ρεύμα, που σημαίνει ότι ο ασθενής θα χρειαστεί να την αλλάξει έπειτα από 7-8 χρόνια. Με τη νέα τεχνολογία», καταλήγει ο κ. Σακκάς, «ανοίγονται νέοι ορίζοντες στις τεχνικές για επεμβάσεις στον εγκέφαλο».

Η ομάδα του διακεκριμένου καθηγητή αντιμετωπίζει παθήσεις όπως είναι τα τραύματα, όγκοι, ανευρύσματα εγκεφάλου, υδροκέφαλοι, εκφυλιστικές παθήσεις σπονδυλικής στήλης κ.ά.

Τομείς ιδιαίτερης έμφασης της Κλινικής αποτελούν η νευρογκολογία, η αγγειακή νευροχειρουργική, η χειρουργική βάσης κρανίου και η νευροπαραμέτρηση.

ΜΕ ΠΕΝΤΕ ΜΟΝΑΔΕΣ ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ

Στην Κλινική του κ. Σακκά λειτουργούν οι εξής μονάδες:

1 Χειρουργικής Θεραπείας της Επιληψίας

Πραγματοποιείται όλο το φάσμα των εξειδικευμένων επεμβάσεων επιληψίας. Ενδοκράνιες φλοιϊκές και εν τω βάθει καταγραφές με στερεοτακτικές τοποθετήσεις ηλεκτροδίων ή με χρήση προηγμένων συστημάτων νευροπλοήγησης. Εμφυτεύσεις μόνιμων φλοιϊκών και εν τω βάθει ηλεκτροδίων εγκεφαλικής διέγερσης με χρησιμοποίηση μεθόδων προηγμένης στερεοταξίας και νευροπλοήγησης κ.ά.

2 Νόσου του Πάρκινσον

Διαθέτει ειδικό εξοπλισμό για την αντιμετώπιση των κινητικών διαταραχών που μπορεί να οφείλονται στον Πάρκινσον όπως ο τρόμος, η δυσκινησία ή η υπερκινησία. Εφαρμόζοντας τις τεχνικές της στερεο- τακτικής θερμικής διατομής ή της εμφύτευσης διεγέρτη-βηματοδότη των βασικών γαγγλίων, τα συμπτώματα μπορούν να βελτιωθούν εντυπωσιακά.

3 Αλλων Κινητικών Διαταραχών

Αντιμετωπίζει κινητικές διαταραχές όπως ο τρόμος, η βαριά δυσκαμψία κ.λπ. που οφείλονται σε ιδιοπαθή αίτια ή άλλες νόσους όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας και η δυστονία. Στο πλαίσιο αυτό έχουν πραγματοποιηθεί πρωτοποριακές επεμβάσεις επιτυγχάνοντας την αποκατάσταση ασθενών που έπασχαν από βαριές δυσκινησίες.

4 Σπαστικότητας

Ατομα που πάσχουν από ολικές ή μερικές παραλύσεις, ύστερα από τραυματισμούς της σπονδυλικής στήλης ή του εγκεφάλου. Στην Κλινική η σπαστικότητα αντιμετωπίζεται με εμφύτευση ειδικής αντλίας στη σπονδυλική στήλη που απελευθερώνει σπασμολυτικές ουσίες όλο το 24ωρο.

5 Νευροχειρουργικής θεραπείας χρόνιου πόνου

Σε περιπτώσεις ασθενών με χρόνιο πόνο, εφαρμόζονται τεχνικές όπως: α) η Χειρουργική Μικρο-αγγειακή αποσυμπίεση των νεύρων σε ασθενείς με νευραλγία τριδύμου, β) η εμφύτευση βηματοδότη του Νωτιαίου Μυελού ή υποδόριων ηλεκτροδίων σε ασθενείς με χρόνιο οσφυϊκό ή ισχιακό άλγος μη επιδεχόμενο χειρουργική επέμβαση, γ) η εμφύτευση αντλίας έγχυσης αναλγητικών φαρμάκων.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΕ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΗΜΗΣ ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΥΣ

Την ερχόμενη εβδομάδα, θα βρίσκονται στην Ελλάδα νευροχειρουργοί απ όλο τον κόσμο και θα παραβρεθούν σε ειδικό σεμινάριο στον «Ευαγγελισμό» για να ενημερωθούν πάνω στις τεχνικές που εφαρμόζει η ομάδα του κ. Σακκά. Τέτοια σεμινάρια, μάλιστα, γίνονται

συχνά στο νοσοκομείο τα τελευταία χρόνια, αφού είχαμε μια σειρά από πρωτοποριακές εφαρμογές, σε επεμβάσεις στον εγκέφαλο, για θεραπεία κινητικών προβλημάτων,

επιληψιών κ.λπ., ενώ χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός νεαρού ασθενούς που περπατούσε σκυφτός, σχεδόν με τα 4 (!) και μετά την επέμβαση σηκώθηκε όρθιος!

Ιατρική....αλα ελληνικά.... B)

Πηγή:www.ethnos.gr 03/02/09

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 2 months later...

«Δημιούργησαν» τους πρώτους ανθρώπινους κλώνους

Δημοσίευση: 22-4-2009, 12:24 Τελευταία ανανέωση: 23-4-2009, 07:36 womb_200x100.jpg Στην εμφύτευση σε μήτρα των πρώτων 11 κλωνοποιημένων ανθρώπινων εμβρύων προχώρησε ο κυπριακής καταγωγής γενετιστής Δρ Παναγιώτης Ζαβός, όπως ανακοίνωσε χθες. Η εμφύτευσή τους έγινε σε 4 γυναίκες οι οποίες επιθυμούσαν να γίνουν οι πρώτες μητέρες ανθρώπινων κλώνων. Οι παράνομες σε Ευρώπη και ΗΠΑ επεμβάσεις έγιναν στη Μέση Ανατολή.

Σε δηλώσεις του που δημοσιεύεονται στη βρετανική εφημερίδα Independent, ο Δρ. Ζαβός υποστηρίζει πως κατάφερε να δημιουργήσει 14 έμβρυα από κύτταρα του δέρματος των γονέων τους.

Τα 11 από αυτά τα εμφύτευσε στη μήτρα τεσσάρων γυναικών.

Μάλιστα, προηγούμενος, είχε καταγράψει τη διαδικασία της κλωνοποίησης σε βίντεο για να μπορέσει να το αποδείξει το επιστημονικό του «θαύμα». -Δείτε το βίντεο-

Οι εμφυτεύτηκες επεμβάσεις έγιναν μυστικά, σε κάποιο μέρος της Μέσης Ανατολής όπου δεν υπάρχουν νόμοι που να απαγορεύουν την κλωνοποίηση ανθρώπινων εμβρύων, όπως συμβαίνει στη Βρετανία, την Ελλάδα και την Κύπρο και τις ΗΠΑ.

Ο Δρ Παναγιώτης Ζαβός έχει κλινικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στο Κεντάκι των ΗΠΑ και στην Κύπρο όπου και γεννήθηκε.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, οι υποψήφιοι γονείς κλώνων, είναι τρία παντρεμένα ζευγάρια και μία ελεύθερη γυναίκα και είναι καταγωγής Βρετανικής, από τις ΗΠΑ και από κάποια χώρα της Μέσης Ανατολής που δεν έχει διευκρινιστεί.

Ο ίδιος δήλωσε, χθες, πως κανένα από αυτά τα έμβρυα δεν επιβίωσε, αλλά «γράφω το πρώτο κεφάλαιο στην δημιουργία του πρώτου ανθρώπινου κλωνοποιημένου εμβρύου που προέρχεται από τα δερματικά κύτταρα του γονιού του».

ΠΗΓΗ:ΤA ΝEAonline

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Φως σε τυφλούς με βλαστοκύτταρα!

Στα επόμενα χρόνια θα θεραπεύονται εκατομμύρια άνθρωποι που χάνουν την όρασή τους

Grafima%20-%20Blastokyttara_200x100.jpgΒρετανοί επιστήμονες ανέπτυξαν την πρώτη στον κόσμο θεραπεία με βλαστοκύτταρα για την τύφλωση. Οι χειρουργοί προβλέπουν ότι μέσα στα επόμενα 6-7 χρόνια θα έχει γίνει μια επέμβαση ρουτίνας διάρκειας μιας ώρας και έτσι εκατομμύρια άνθρωποι που κινδυνεύουν να χάσουν την όρασή τους, θα βλέπουν.

Η θεραπεία, την οποία ανέπτυξαν επιστήμονες του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας στο University College του Λονδίνου, περιλαμβάνει την αντικατάσταση ενός στρώματος εκφυλισμένων κυττάρων με νέα που θα δημιουργηθούν από βλαστοκύτταρα εμβρύων.

Η μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία Ρfizer, αναφέρει η εφημερίδα «Sunday Τimes», πρόκειται να ανακοινώσει τις αμέσως επόμενες ημέρες ότι θα χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα για την ανάπτυξη της θεραπείας. Έτσι οι γιατροί πλέον θα μπορούν να αντιμετωπίσουν την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας - την πιο συχνή αιτία τύφλωσης, που παρουσιάζεται συνήθως με την πάροδο των ετών.

Τα βλαστοκύτταρα θα αναπτυχθούν σε αντίγραφα των κυττάρων του ματιού και θα τοποθετούνται σε μια τεχνητή μεμβράνη, η οποία με τη σειρά της θα τοποθετείται πίσω από τον αμφιβληστροειδή.

Ο Τομ Μπρέμριντζ, επικεφαλής του βρετανικού Οργανισμού για την Εκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας - τουλάχιστον 500.000 Βρετανοί έχουν χάσει την όρασή τους λόγω αυτής της πάθησης - δήλωσε την ικανοποίησή του καθώς, όπως είπε, «σύντομα θα έχουν πρόσβαση σε αυτήν τη θεραπεία πάρα πολλοί ασθενείς».

Τα βλαστοκύτταρα έχουν την ικανότητα να αναπτύσσονται σε κάθε είδους ιστούς του σώματος. Η χρήση τους είναι αμφιλεγόμενη επειδή προέρχονται από ανθρώπινα έμβρυα και λαμβάνονται από αποβολές σε κλινικές γονιμότητας.

Μέχρι στιγμής οι κλινικές έρευνες της βρετανικής ομάδας έδειξαν ότι με τα βλαστοκύτταρα δεν τυφλώθηκαν ποντίκια που είχαν παρεμφερή ασθένεια, ενώ πειράματα έγιναν και σε χοιρίδια. Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι στην Ευρώπη πάσχουν από εκφύλιση της ωχράς κηλίδας περισσότεροι από 14 εκατομμύρια άνθρωποι.

Πριν από λίγο καιρό στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Ομπάμα ήρε την απαγόρευση κρατικών επιχορηγήσεων για τις έρευνες με βλαστοκύτταρα, γεγονός που δημιούργησε πολλές ελπίδες για την πιο γρήγορη εύρεση θεραπειών σε πολλές ασθένειες.

Η ικανότητα που έχουν τα βλαστοκύτταρα να αναπτύσσονται σε κάθε είδους ιστό, τα κάνει ένα μοναδικό εργαλείο για την αντιμετώπιση ακόμα και πολύ δύσκολων νόσων. Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι κίνδυνοι, όπως για παράδειγμα, η πιθανότητα να προκαλούν καρκίνο στους λήπτες τους.

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.