Jump to content

Η διατροφή που «διώχνει» τις ρυτίδες


dikaios

Recommended Posts

omorfia%20kathreftaki%20orizontia_200x100.jpgΓια να έχει κανείς νεανικό δέρμα πρέπει να μείνει μακριά από τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες με ζάχαρη, όπως τα μάφιν, τα μπισκότα, τα κέικ, οι κρέμες, τα γλυκά και τα πλούσια σε ζάχαρη ροφήματα και ποτά. Με άλλα λόγια, να προσέχει τον γλυκαιμικό δείκτη (GI) των τροφίμων, ο οποίος όχι μόνο επηρεάζει το σωματικό βάρος, αλλά έχει ζωτική σημασία και για το δέρμα.

Αυτό συνιστά - σύμφωνα με την εφημερίδα «Τάιμς» του Λονδίνου - ο δρ Νίκολας Περικόνε, ο αμερικανός «πρύτανης» της Δερματολογίας, ειδικός σύμβουλος αντιγήρανσης των διασήμων και συγγραφέας του βιβλίου «7 μυστικά Ομορφιάς, Υγείας και Μακροζωίας» («7 Secrets to Beauty, Health and Longevity», εκδ. Random House).

Οι προαναφερθείσες τροφές, πέπτονται ταχέως, αυξάνοντας γρήγορα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, γι' αυτό και χαρακτηρίζονται ως «τροφές υψηλού γλυκαιμικού δείκτη». Η ραγδαία αύξηση του σακχάρου διεγείρει την παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων από την ορμόνη ινσουλίνη, ώστε να διασπασθεί το σάκχαρο και να επιστρέψει στα φυσιολογικά επίπεδα.

Σύμφωνα με τον δρα Περικόνε όμως, η βαθμιαία αύξηση του σακχάρου μετά το φαγητό είναι το πιο σημαντικό βήμα που μπορεί να κάνει κανείς για να γεράσει όμορφα, να αποφύγει τις ρυτίδες και να διατηρήσει την άπαχη μυϊκή μάζα του.

«Όταν καταναλώνουμε τρόφιμα τα οποία προκαλούν απότομη αύξηση του σακχάρου, προκαλούμε αντίστοιχη αύξηση στην ινσουλίνη, που προκαλεί μια φλεγμονώδη αντίδραση», εξηγεί. «Η αντίδραση αυτή, με τη σειρά της, οδηγεί σε βλάβη (ή γλυκοζυλίωση) του κολλαγόνου - της πρωτεΐνης του δέρματος που το βοηθεί να διατηρείται ελαστικό και νεανικό. Κάθε γλυκοζυλίωση στο κολλαγόνο θέτει τις βάσεις για ρυτίδες και απώλεια της ελαστικότητας».

Ελαστικός ιμάντας

Ο δρ Περικόνε συγκρίνει το δέρμα με έναν ελαστικό ιμάντα. Όταν ο ιμάντας είναι καινούργιος και τον τεντώσουμε, ανακτά αμέσως το αρχικό του σχήμα μόλις τον αφήσουμε. Με τον καιρό, όμως, χάνει αυτή την ικανότητα και «σακουλιάζει». Αντίστοιχα το δέρμα και οι υποκείμενες δομές τους, «σακουλιάζουν» με τις επανειλημμένες γλυκοζυλιώσεις.

Ο δρ Τζωρτζ Ρόμαν, ειδικός στην διατροφή και στην αντιγήρανση από το Ιατρικό Αισθητικό Κέντρο του Λονδίνου, συμφωνεί με αυτή την θεωρία. «Είναι γεγονός ότι τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα προκαλούν γλυκοζυλίωση, κατά την οποία ενώνεται ένα μόριο σακχάρου και ένα μόριο πρωτεΐνης», λέει. «Το βλέπει κανείς αυτό στα μάτια των πασχόντων από διαβήτη. Το σάκχαρο και η ινσουλίνη βλάπτουν τις πρωτεΐνες που υπάρχουν στον φακό του ματιού, με συνέπεια την ανάπτυξη καταρράκτη. Όταν η γλυκοζυλίωση συμβαίνει στο κολλαγόνο, βλάπτει τόσο το ίδιο όσο και τα κύτταρα που το παράγουν. Το τελικό επακόλουθο είναι η διέγερση της διαδικασίας της γηράνσεως με μείωση της ελαστικότητας του δέρματος».

Καλής ποιότητας υδατάνθρακες

Τί μπορεί, συνεπώς, να κάνει κανείς; Κατ' αρχήν, να βάλει στη διατροφή του τρόφιμα πλούσια σε καλής ποιότητας υδατάνθρακες. Πρώτες επιλογές είναι τα φασόλια και οι φακές, που μπορεί να μην έχουν φήμη ως... καλλωπιστικά τρόφιμα, αλλά ασκούν μια σταθεροποιητική επίδραση στα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης.

Τα μήλα και η βρώμη επίσης είναι πολύτιμα. Και αυτά δρουν σταθεροποιητικά, χάρη στις διαλυτές φυτικές (ή διαιτητικές) ίνες που περιέχουν. Άλλα τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, που πρέπει να έχουν θέση σε μια αντιγηραντική διατροφή, είναι τα μούσλι χωρίς ζάχαρη το πρωί, τα ροδάκινα, τα μούρα και τα αχλάδια για σνακ, η τορτίγια το μεσημέρι και τα ζυμαρικά αλ ντέντε ή οι φρεσκοβρασμένες πατάτες με το δείπνο.

Απαραίτητο είναι ακόμα να πάψουμε να τρώμε για μεσημεριανό σκέτη σαλάτα. Αντ' αυτής, ο δρ Περικόνε συνιστά να τρώμε μια χορταστική μερίδα πουλερικά, ψάρια ή κρέας (των 200-250 γραμμαρίων), διότι οι πρωτεΐνες είναι πολύ σημαντικές για την διέγερση της αυτοεπιδιόρθωσης των κυττάρων αλλά ο οργανισμός δεν μπορεί να τις αποθηκεύσει _ συνεπώς, πρέπει καθημερινά να τρώμε υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες.

Η συμβουλή αυτή είναι λογική, διότι το κολλαγόνο και η ελαστίνη του δέρματος αποτελούνται κυρίως από πρωτεΐνες, ενώ το περίπου 95% του κυρίως δέρματος (ή χορίου, είναι η δεύτερη στοιβάδα του δέρματος, κάτω από την επιδερμίδα) αποτελείται από κολλαγόνο και το 3% είναι ελαστίνη.

Οι πρωτεΐνες

Αν και οι περισσότεροι ενήλικες τρώνε πλέον περισσότερες πρωτεΐνες απ' όσες χρειάζονται (κυρίως με τη μορφή του κρέατος), πολλές γυναίκες όταν κάνουν δίαιτα μειώνουν την κατανάλωσή τους στο ελάχιστο.

Για να προσλαμβάνει μια γυναίκα τις απαιτούμενες ποσότητες πρωτεϊνών (είναι περίπου 54 γραμμάρια την ημέρα), χρειάζεται λ.χ. δύο αυγά για πρωινό, 200 γραμμάρια ψάρι το μεσημέρι και 220 γραμμάρια μοσχάρι το βράδυ. Οι γυναίκες που κάνουν δίαιτα, όμως, είθισται να τρώνε πολύ λιγότερες: αν φάνε δημητριακά ολικής αλέσεως με γάλα για πρωινό, σαλάτα το μεσημέρι και ένα κομμάτι ψητό κοτόπουλο το βράδυ, οι πρωτεΐνες τους υπολείπονται κατά 10 γραμμάρια.

«Αυτού του είδους η ανεπαρκής πρόσληψη», λέει ο δρ Περικόνε «οδηγεί σε επιτάχυνση της διαδικασίας του γήρατος, η οποία γίνεται εμφανής κατ' αρχήν στο πρόσωπο».

Όταν ρυθμίσει κανείς την πρόσληψη υδατανθράκων και πρωτεϊνών, το επόμενο βήμα είναι να φροντίσει να βάλει στη διατροφή του άφθονες σαλάτες και φρούτα. Την άποψη αυτή ελάχιστοι απ' όσους ασχολούνται με την φροντίδα του δέρματος θα αμφισβητήσουν - ει μη τι άλλο, η βιταμίνη C παραμένει η πιο σημαντική αντιοξειδωτική βιταμίνη για το δέρμα, συνεπώς πορτοκάλια και γκρέιπ φρουτ είναι απαραίτητα, μαζί με πολύχρωμα μούρα.

Όσον αφορά τις σαλάτες, αποτελούν το τέλειο συμπλήρωμα των δύο κυρίων γευμάτων της ημέρας και πρέπει επίσης να είναι πολύχρωμες - με το σκούρο πράσινο χρώμα να είναι απαραίτητο και στα δύο...

Τα «καλά» τρόφιμα

Ο δρ Περικόνε, που είναι αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής στο Κολέγιο Ανθρώπινης Ιατρικής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, συνιστά τα εξής τρόφιμα για λαμπερό και νεανικό δέρμα.

3251271180_7c1ff88f49_o.jpg

Πηγή:Τα Νέαonline 003/02/09

Φυσικά το παραπάνω δημοσίευμα....αφορά εσάς κύριοι και κυρίες(δεσποινίδες) που έχετε και κάποια ηλικία(πάτημένα τα δευτερα τριτα και τεταρτα αντα).Εμένα δεν με πιάνει...διότι είμαι αρκετα μικρότερος από εσάς...και προσέχω τη διατροφή μου. Προσθεστε και το άλλο..Ότι λόγο μεγάλης παραμονής σας εντος νοσηλευτκων ιδρυμάτων και εφόσον δεν σαν δικαιούτε σίτισης απο τα μαγειρία, έχετε αφήσει τον εαυτό σας σε αναζήτηση και κατανάλωση ένος λιπαρού κόσμου γεμάτο "βρώμικων φαγητών". Ισως αποτελείτε και το μεγάλο ποσοστό πελατών στα γύρω μαγαζια που μπορεί και να ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΝ τον υπουργο που ακομα ισχυει το εν λογω καθεστως των εφημεριων.

Καλή σας όρεξη!! :anavwfwties:

Link to comment
Share on other sites

Απο εδώ και πέρα..τουλάχιστον τα δικά μου πως θα περιέχουν εικόνες. Έτσι θα ειναι πιο ελκυστικο το ποστ και θα σπαει η μονοτονία των κατεβατών παραγράφων. Να δώσουμε και μια διαφορετική νοτα(πολυχρωμη σε αυτο το φορουμ).

Να ευχαριστήσω το παλικαρι ή την κυρία δεσποινίδα που αλλαξέ την κατηγορία.

Παντως το παραμυθι της ιατρικής ειναι ο υπαιτιος του λαθους μου... :)

Link to comment
Share on other sites

Πηγή:Τα Νέαonline 003/02/09

Φυσικά το παραπάνω δημοσίευμα....αφορά εσάς κύριοι και κυρίες(δεσποινίδες) που έχετε και κάποια ηλικία(πάτημένα τα δευτερα τριτα και τεταρτα αντα).Εμένα δεν με πιάνει...διότι είμαι αρκετα μικρότερος από εσάς...και προσέχω τη διατροφή μου. Προσθεστε και το άλλο..Ότι λόγο μεγάλης παραμονής σας εντος νοσηλευτκων ιδρυμάτων και εφόσον δεν σαν δικαιούτε σίτισης απο τα μαγειρία, έχετε αφήσει τον εαυτό σας σε αναζήτηση και κατανάλωση ένος λιπαρού κόσμου γεμάτο "βρώμικων φαγητών". Ισως αποτελείτε και το μεγάλο ποσοστό πελατών στα γύρω μαγαζια που μπορεί και να ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΝ τον υπουργο που ακομα ισχυει το εν λογω καθεστως των εφημεριων.

Καλή σας όρεξη!! :anavwfwties:

Όπως λέμε 007 είναι η ημερομηνία;

Πρώτα να γράφεις κυρίες και μετά κύριοι, είναι θέμα ευγένειας.....άσχετε <_<

Εμάς δεν "μας δικαιούτε" σίτισης από τα μαγειρία.....εσάς "σας δικαιούτε"; :splats: Αυτό για την ντοματοσαλάτα που "σας δικαιούτε".

Την διατροφή σου την προσέχεις, αλλά αποτελέσματα στα post δεν φέρνει παρατηρώ. emno

Απο εδώ και πέρα..τουλάχιστον τα δικά μου πως θα περιέχουν εικόνες. Έτσι θα ειναι πιο ελκυστικο το ποστ και θα σπαει η μονοτονία των κατεβατών παραγράφων. Να δώσουμε και μια διαφορετική νοτα(πολυχρωμη σε αυτο το φορουμ).

Εσύ και τα ξεχωριστά θέματά σου αποτελούν και μόνα τους μια και δύο και εφτά νότες διαφορετικές, οπότε δεν είναι ανάγκη να βάζεις και φωτογραφίες.

:antegeia: και όπως πάντα emiloveyouemo-rade.gif

Link to comment
Share on other sites

Για να μην μπερδευόμαστε με τις ημερομηνίες...

Κοιτα ποιος μου δίνει μαθήματα ευγένειας...χαχαχα

Ότι πεις boss...θα βαλω πρώτα τις κυρίες και μετά τους κύριους!!

Αφού δεν μαθαίνω εύκολα....θέλω λίγο δουλεία ακομα.

Οντως ισχύει αυτο που λες!!Γιατί όμως επιτρέπεται να τρώνε μόνο οι νοσηλευτες και στο υπολοιπο προσωπικό του hospital όχι??Σε πηγάδι κατουρήσαμε(με το μπαρδον)?? Περίεργα πραγματα συμβαίνουν στα νοσοκομεία?? emxmm

Τα θέματα μου συμπίπτουν πολύ με τα δικά σου τελευταία....γι' αυτό πρόσεχε!!

χαχαχαχαχα.

Λίγο φαντασία...και όρεξη να είχαμε. ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΚΙΟΥ...ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΚΟΣΜΟ!!(MΟΤΟ δικό μου)

Link to comment
Share on other sites

Οντως ισχύει αυτο που λες!!Γιατί όμως επιτρέπεται να τρώνε μόνο οι νοσηλευτες και στο υπολοιπο προσωπικό του hospital όχι??Σε πηγάδι κατουρήσαμε(με το μπαρδον)?? Περίεργα πραγματα συμβαίνουν στα νοσοκομεία?? emxmm

Στο νοσοκομείο επιτρέπεται να φάνε μόνο όσοι εφημερεύουν. Αλλά ο Έλληνας όπου βρει φαγητό κάθεται και τρώει.......και μετά κλέγεται για τα κακώς κείμενα στα νοσοκομεία.

Link to comment
Share on other sites

Δε νομιζω να ισχυει αυτό που λες μονο για αυτους που εφημερεύουν. Θα έλεγα οτι καπου πηρε το ματι μου οτι επιτρέπεται να τρώνε και οι νοσηλευτες...αλλά δεν ειμαι σίγουρος ή νοσηλευτες καποιας ειδικότητας(π.χ χειρουργείου).

Link to comment
Share on other sites

Στο νοσοκομείο επιτρέπεται να τρώνε μόνο όσοι εφημερεύουν. Κάποτε έτρωγαν όποιοι ήθελαν. Αλλά όπως και στο δικό μας νοσοκομείο για να μειωθούν τα έξοδα, τρώνε μόνο όσοι θα παραμείνουν μέσα για εργασία. Και αυτό είναι και το σωστό. Το νοσοκομείο δεν είναι κέντρο σίτισης απόρων.

Link to comment
Share on other sites

Και που διαφωνώ εγώ?? Ισα ισα είμαι υπερ αυτης της άποψης!!

Αλλα διαφορετικά πραγματα γίνονται στο hospital!! Τωρα που το ξανασκέφτομαι...έχετε όντως δικαιωμα σιτισης ..αφού καθε μεσημέρι πηγαιναν οι ειδικευομενοι και έτρωγαν. Πως εμενα τωρα μου κολλησε στο μυαλο οτι εσεις δεν τρωτε...αλλο πραγμα. :anavwfwties:

Τελικά θα μείνω χωρίς φαγητό μου φαινεται... :(

Link to comment
Share on other sites

1. Το τόπικ σου, λυπάμαι αλλά δεν άντεξα να το διαβάσω όλο, παρότι κυρία και παρότι οι πρώτες ρυτίδες έχουν σκάσει...

2. Έχω να σημειώσω όμως, ότι το θέμα "φαγητό" δε ξέρω γιατί, αλλά παίρνει ιδιαίτερη σημασία στο νοοσοκομειακό χώρο... !?! Και από τους ασθενείς, αλλά και από το προσωπικό... !?! Οι ασθενείς το μόνο που περιμένουν αγωνιωδώς είναι το φαγητό (είναι το μόνο που θα τους δώσει μία κάποια κανοποίηση), συνήθως πριν γίνει η διανομή του φαγητού, γίνονται νευρικοί, χτυπάνε κουδούνια, υπάρχει μία γενικότερη αναστάτωση. Κατά τη διάρκεια της διανομής και για περίπου 2 ώρες μετά, όλα ξαφνικά ηρεμούν... τρώνε και ναρκώνονται... μετά μέχρι το βραδυνό, να'σου πάλι ανακατωσούρα και φασαρία, κανένας ξόφαλτσος τσακωμός, διάφορες ανησυχίες και αδιαθεσίες... μετά δε το βραδυνό μπορούν να συμβούν τα πάντα...

3. Α! όσον αφορά εμάς τους γιατρούς, συνηθίζουμε όντως να δίνουμε μεγάλη σημασία στο τι θα φάμε κατά τη διάρκεια της εφημερίας μας, λες και θα είναι το τελευταίο μας γεύμα... embaaa δε ξέρω, εγώ τρώω κανονικά, ό,τι θα έτρωγα και σπίτι μου...

Link to comment
Share on other sites

εγώ πάλι είμαι και λίγο της άποψης ότι εφόσον το τρώνε οι ασθενείς μου, θα πρέπει να είναι αναλώσιμο και το τρώω κι εγώ, τόσο πολύ που στις αρχές και για πολύ καιρό, έπαιρνα γεύμα διαβητικού&υπερτασικού, τους πρώτους μήνες ήμουν πιστή στη δίαιτα... την τελευταία φορά βέβαια κατάλαβα τι είναι αυτό που λέει ο κόσμος:"φαγητό νοσοκομείου"... ήταν ο ορισμός του άνοστου!

πιστεύω πάλι ότι θα έκανε καλό και σε κάποιους από τον κλάδο, αν μόνο για μια μέρα έπαιρναν τη θέση από έναν ασθενή τους και έβλεπαν τι σημαίνει ένα 24ωρο σε έναν θάλαμο νοσοκομείου ως ασθενής! θα άλλαζαν αρκετά την τακτική τους ως γιατροί και θα αναθεωρούσαν τις απόψεις τους για πολλά...

Link to comment
Share on other sites

εγώ πάλι είμαι και λίγο της άποψης ότι εφόσον το τρώνε οι ασθενείς μου, θα πρέπει να είναι αναλώσιμο και το τρώω κι εγώ, ........

Σωστή!

Κάποτε (σε άλλες εποχές, που δεν υπήρχαν διαιτολόγοι και σεφ) οι γιατροί δοκίμαζαν το φαγητό για να διαπιστώσουν αν ήταν πράγματι ανάλατο κλπ. (....... κάτι σαν από Κακλαμάνη με τα κοτόπουλα)

πιστεύω πάλι ότι θα έκανε καλό και σε κάποιους από τον κλάδο, αν μόνο για μια μέρα έπαιρναν τη θέση από έναν ασθενή τους και έβλεπαν τι σημαίνει ένα 24ωρο σε έναν θάλαμο νοσοκομείου ως ασθενής! θα άλλαζαν αρκετά την τακτική τους ως γιατροί και θα αναθεωρούσαν τις απόψεις τους για πολλά...

Σωστή!

Μόνο που οι συνάδελφοι, εκτός από το ότι είναι συνήθως οι χειρότεροι ασθενείς, πάνε και στην πρώτη θέση για να έχουν ησυχία.

.

Link to comment
Share on other sites

εγώ πάλι είμαι και λίγο της άποψης ότι εφόσον το τρώνε οι ασθενείς μου, θα πρέπει να είναι αναλώσιμο και το τρώω κι εγώ, ........

Σωστή!

Κάποτε (σε άλλες εποχές, που δεν υπήρχαν διαιτολόγοι και σεφ) οι γιατροί δοκίμαζαν το φαγητό για να διαπιστώσουν αν ήταν πράγματι ανάλατο κλπ.

καποτε "δοκιμαζαν" και τα ουρα/

τι προτεινεις?

:P

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.