Jump to content

Διχογνωμία για τον χρόνο άσκησης για απόκτηση τίτλου ιατρικής ειδικότητας


Recommended Posts

Στη μείζονα σύνθεση του ΣτΕ παραπέμφθηκε το ζήτημα, λόγω της γενικότερης σημασίας του

Διχογνωμία γύρω από τον απαιτούμενο χρόνο για την απόκτηση τίτλου ιατρικής ειδικότητας προέκυψε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με συνέπεια το όλο ζήτημα να παραπεμφθεί σε μείζονα σύνθεση του δικαστηρίου, λόγω της γενικότερης σημασίας του.

Με την οριακή διαφορά μίας ψήφου, η πλειοψηφία του Δ Τμήματος ΣτΕ τάχθηκε υπέρ της 5ετούς άσκησης στην ιατρική ειδικότητα της Παθολογίας (όπως προβλέπεται ήδη στα σχετικά νομοθετήματα των ετών 1955, 1983 και 1984) και έκρινε ότι χωρίς την 5ετή άσκηση δεν επιτρέπεται να συμμετάσχει κάποιος στις εξετάσεις για την απόκτηση του τίτλου της ιατρικής ειδικότητας στην Παθολογία.

Αντίθετα, κατά τη μειοψηφία, θα μπορούσε κάποιος να συμμετάσχει στις εξετάσεις, ακόμα και αν ο χρόνος εκπαίδευσής του στην ειδικότητα στο εξωτερικό δεν καλύπτει την 5ετή άσκηση που ορίζει το ελληνικό δίκαιο, εφόσον το αρμόδιο όργανο που εξετάζει την επάρκεια της άσκησης των ιατρών (το ΚΕΣΥ) κρίνει με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση ότι το πρόγραμμα άσκησης στο εξωτερικό έχει καλύψει το εύρος της θεωρητικής και της πρακτικής εκπαίδευσης που χρειάζεται κατά την ελληνική νομοθεσία για να αποκτηθεί η συγκεκριμένη ιατρική ειδικότητα.

Δηλαδή, κατά τη μειοψηφία, κρίσιμο στοιχείο δεν είναι η ημερολογιακή κάλυψη του απαιτούμενου χρόνου άσκησης (η 5ετία), αλλά η πλήρης κάλυψη του αναγκαίου γνωστικού αντικειμένου σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο, αρκεί να βεβαιώνεται από τους ειδικούς.

Το ζήτημα προέκυψε όταν ειδικευόμενη στην Παθολογία ύστερα από σπουδές σε Πανεπιστήμιο του Σικάγο στις ΗΠΑ, και 3ετή ειδίκευση στο τμήμα Παθολογίας του ιατρικού κέντρου του ΑΕΙ, ζήτησε να αναγνωριστεί ο χρόνος ειδίκευσής της για να γίνει δεκτή σε εξετάσεις στην Ελλάδα, προκειμένου να αποκτήσει τίτλο ειδικότητας στην Παθολογία.

Το αίτημά της απορρίφθηκε γιατί υπολείπονταν δύο χρόνια άσκησης στην ειδικότητα, παρά τους ισχυρισμούς της ότι η άσκησή της στις ΗΠΑ υπερκάλυπτε τις απαιτήσεις του ελληνικού δικαίου για την αναγκαία εκπαίδευση και απόκτηση της ειδικότητας (ορίζεται 5ετής άσκηση τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα).

Ακόμα αποκρούστηκε ο ισχυρισμός της ότι το ωράριο εβδομαδιαίας απασχόλησης των ειδικευόμενων ιατρών στις ΗΠΑ υπερκαλύπτει τις αντίστοιχες ώρες των ειδικευόμενων ιατρών στην Ελλάδα και ως εκ τούτου ο πραγματικός χρόνος άσκησής της πλησιάζει πολύ την προβλεπόμενη 5ετία. Η πλειοψηφία του ΣτΕ δέχθηκε (3641/08) ότι σωστά απορρίφθηκε η συμμετοχή της στις εξετάσεις, γιατί η 5ετής άσκηση είναι υποχρεωτική και δεν μπορεί να επηρεάσει το διαφορετικό ενδεχομένως ωράριο εκπαίδευσης σε άλλες χώρες.

ΕΘΝΟΣ 29/12/2008

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Η γνώμη μου είναι οτι κάποιες ειδικότητες στην Ελλάδα θα έπρεπε να είχαν λιγότερα χρόνια και το λέω διότι πριν κάποια χρόνια - 1993 αν δεν κάνω λάθος- είχαν λιγότερα χρόνια και όλα ήταν μια χαρά.Σήμερα χρειάζονται περισσότερα διότι έχει προοδεύσει η επιστήμη μάλλον. Το ζήτημα είναι οτι στα επιπλέον έτη δεν μαθαίνεις κάτι παραπάνω. Η ειδικότητα συνεχίζει όπως τα παλία χρόνια. Άρα κέρδος μηδέν. Και ας μας αναφέρουν κάποιοι που τελειώνουν εαν ωφελήθηκαν ουσιαστικά στα επιπλέον χρόνια της ειδικότητας τους. Ουσιαστικά όμως..

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Μπράβο στην κοπέλα που έκανε την προσφυγή.

Δεν περίμενα βέβαια το ΣτΕ να εγκρίνει το αίτημα της.

Βλέπεις δεν υπήραχαν 10000 άτομα με το ίδιο πρόβλημα. :rolleyes:

Μία απορία.

Αν κατέθετε τα χαρτιά της για να πάρει τίτλο ειδικότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο,

μηπως θα μπορούσε να τα καταφέρει τελικά να κάνει την δουλειά της; <_<

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Σωστό το ΣΤΕ!

Συγκρίνεται ρε η εκπαίδευση Ελλάδα, με τα έξω? Εδώ ο ειδικευόμενος κάνει πράγματα που ο Αμερικάνος ούτε φαντάζεται!

Μπορεί σε μια μέρα να χρειαστεί να γίνει νοσηλευτής, βοηθός εργαστηρίου, ηλεκτρολόγος, υδραυλικός, και γενικώς πάρα πολλά πράγματα, ΠΛΗΝ ειδικευόμενος!

Αυτή είναι ολιστική ελληνική εκπαίδευση, όχι αμερικάνικες φλωριές, όπου κάνεις ...ειδικότητα (άκουσον, άκουσον!)

Εδώ εμείς δεν χρειαζόμαστε καν βιβλίο εκπαίδευσης ειδικευομένου, τί με λέτε τώρα?!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Δε θα μπορουσε να παρει τιτλο ειδικοτητας απο την Αμερικη ωστε να μη μπαινει σε αυτες τις διαδικασιες?

Τον έχει πάρει στην Αμερική, αλλά για να αναγνωριστεί εδώ (ώστε να δουλέψει εδώ), πρέπει να κάνει άλλα 2 χρόνια ειδικότητα. Εκεί είναι το όλο θέμα.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Foreas έχω την εντύπωση πως ζήτησε να αναγνωρίσει το χρόνο ειδίκευσης (τα 3 χρόνια δηλαδή) και όχι την ειδικότητα.

Δε γνωρίζω όμως ποιος είναι ο απαιτούμενος χρόνος για την ολοκλήρωση της ειδικότητας της Παθολογίας στην Αμερική. (ας βοηθήσουν οι συνάδελφοι που ειδικεύονται εκεί)

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Κι εγω διαβαζοντας το αρθρο του Εθνους καταλαβα πως ασκηθηκε για 3 χρονια στην Παθολογια στην Αμερικη, δεν αναφερει πως ελαβε τιτλο ειδικοτητας εκει, γι αυτο και εκανα την ερωτηση.

Btw αυτο το "το ωράριο εβδομαδιαίας απασχόλησης των ειδικευόμενων ιατρών στις ΗΠΑ υπερκαλύπτει τις αντίστοιχες ώρες των ειδικευόμενων ιατρών στην Ελλάδα και ως εκ τούτου ο πραγματικός χρόνος άσκησής της πλησιάζει πολύ την προβλεπόμενη 5ετία." λιγο μπακαλιστικο επιχειρημα μου κανει.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Σωστό το ΣΤΕ!

Συγκρίνεται ρε η εκπαίδευση Ελλάδα, με τα έξω? Εδώ ο ειδικευόμενος κάνει πράγματα που ο Αμερικάνος ούτε φαντάζεται!

Μπορεί σε μια μέρα να χρειαστεί να γίνει νοσηλευτής, βοηθός εργαστηρίου, ηλεκτρολόγος, υδραυλικός, και γενικώς πάρα πολλά πράγματα, ΠΛΗΝ ειδικευόμενος!

Αυτή είναι ολιστική ελληνική εκπαίδευση, όχι αμερικάνικες φλωριές, όπου κάνεις ...ειδικότητα (άκουσον, άκουσον!)

Εδώ εμείς δεν χρειαζόμαστε καν βιβλίο εκπαίδευσης ειδικευομένου, τί με λέτε τώρα?!

γιατι υποτιμας τους αμερικανους ειδικευομενους???

δες House και μετα τα ξαναλεμε :rolleyes:

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Εμένα απορία μου θα ήταν αν κάποιος κάνει 3 χρόνια παθολογίας και δουλέψει και 2 χρόνια σαν staff σε ακαδημαϊκό πρόγραμμα (ως as.professor που είναι και εύκολο) και πάρει από τον διευθυντή του ένα γράμμα που λέει ότι "τα 2 αυτά χρόνια ο γιατρός τάδε συμμετείχε στις δραστηριότητες της κλινικής, στις εφημερίες, έμμισθος " μπορεί να αναγνωριστούν αυτά τα 2 χρόνια; Το μόνο που δεν πληρεί ένα τέτοιο γράμμα είναι να γράφει ότι το πρόγραμμα δίνει ειδικότητα για 5 χρόνια...χμ...καμιά ιδέα;

Η αν εργαστεί σαν staff στο UK για παράδειγμα, πάλι για 2 χρόνια, γεμίζει τον χρόνο παθολογίας;

Το ίδιο πρόβλημα προκύπτει και στην ενδοκρινολογία όπου ΗΠΑ: 3 internal medicine+2 endo (ενώ Ελλάδα 2+4) οπότε συνήθως κάνουν 1 χρόνο diabetes ή thyroid cancer ή ένα μικρό fellowship για να συμπληρωθούν τα χρόνια. Αλλά και πάλι αν βρεθεί κανένας περίεργος και θέλει πχ 4 χρόνια ενδο;

Πόσο αυστηροί είναι στο ΚΕΣΥ;

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ, ΠΡΟΝΟΙΑΣ

& ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ

Δ/ΝΣΗ ΕΠΑΓ/ΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

Ταχ. Δ/νση: Αριστοτέλους 17

Τ. Κ. 101 87

Πληροφορίες: Π. Σαμαρά

Τηλέφωνα: 210.5232.821, εσωτ. 242, 210.5230.406, 210.8217.549 Αθήνα 23/09/1986

Αρ. Πρωτ. 14/5073

ΘΕΜΑ: Αναγνώριση χρόνου ειδίκευσης ιατρών στο εξωτερικό

ΣΧΕΤ.: Συνεδρίαση ειδικής Επιτροπής Κ.Ε.Σ.Υ. 4/4-6-86



  1. Σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. 4 του άρθρου 8 του Ν.Δ. 1366/1955 (ΦΕΚ Α΄ 258/55), προκειμένου περί ιατρών μετεκπαιδευθέντων σε ιδρύματα της αλλοδαπής, το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας κρίνει με βάση τα προσκομιζόμενα από τους υποψήφιους στοιχεία, αν η άσκηση αυτή εξομοιώνεται με άσκηση διανυθείσα στην ημεδαπή.
  2. Από τη διάταξη αυτή προκύπτει σαφώς ότι δεν είναι δυνατόν να καθορισθεί εκ των προτέρων με απόλυτη βεβαιότητα, αν μία άσκηση που θα γίνει στο εξωτερικό θα αναγνωρισθεί σαν αντίστοιχος χρόνος άσκησης στην Ελλάδα, αφού τούτο εξαρτάται από τα στοιχεία που θα περιλαμβάνονται στα σχετικά πιστοποιητικά ασκήσεως (επίπεδο και γενική συγκρότηση της μονάδας, είδος απασχολήσεως, με μερική ή πλήρη απασχόληση, έμμισθα ή άμισθα, προσωπικότητα εκπαιδευτών κ.λ.π.)

  3. Το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας, στην προσπάθειά του να βοηθήσει τους γιατρούς που σκοπεύουν να ασκηθούν ή που ήδη ασκούνται στο εξωτερικό και με την ευκαιρία κάποιων μεμονωμένων ερωτημάτων γνωμοδότησε ότι θα μπορούσαν να αναγνωρίζονται τέτοιες ειδικεύσεις, εφόσον στα σχετικά πιστοποιητικά βεβαιώνεται ότι:

    1. Η άσκηση έχει γίνει σε ατομική θέση αποκτήσεως ειδικότητας αναγνωρισμένης από αρμόδιες αρχές ως κατάλληλος για τούτο στη συγκεκριμένη ειδικότητα για το συγκεκριμένο χρόνο.
    2. Ο ειδικευόμενος ήταν με πλήρη απασχόληση, συμμετείχε στο σύνολο των δραστηριοτήτων της μονάδας συμπεριλαμβανομένων και των εφημεριών, ούτως ώστε ο ειδικευόμενος γιατρός να έχει αφιερώσει σ’ αυτή όλη την επαγγελματική του δραστηριότητα, καθ’ όλη την εβδομάδα εργασία, σύμφωνα με το καθοριζόμενο από τις αρμόδιες αρχές τρόπο. Συνεπώς, η θέση θα πρέπει να ήταν και δεόντως αμειβόμενη.

[*]Τα ανωτέρω προβλέπονται και στις σχετικές οδηγίες της Ε.Ο.Κ. (παράρτημα οδηγίας 82/76) σαν βασικά χαρακτηριστικά της ειδίκευσης κατά πλήρη απασχόληση.

[*]Συνεπώς, σε γιατρούς που ζητούν πληροφορίες για αναγνώριση ειδίκευσής τους που έχει γίνει ή που θα γίνει στο εξωτερικό, θα ζητάτε να υπάρχουν τα σχετικά πιστοποιητικά του επιστημονικού τους Δ/ντού τα ανωτέρω στοιχεία.

[*]Με την ευκαιρία αυτή υπενθυμίζουμε ότι τα πιστοποιητικά αυτά θα πρέπει να είναι πρωτότυπα, θεωρημένα για το γνήσιο της υπογραφής τους από το οικείο Ελληνικό Προξενείο και επίσημα μεταφρασμένα στην Ελληνική γλώσσα.

[*]Το Υπουργείο εξωτερικών προς το οποίο κοινοποιείται το παρόν, παρακαλείται όπως ενημερώσει σχετικά όλες τις υπηρεσίες του, του εξωτερικού, που αυτό κρίνει σκόπιμο για τούτο.

[*]Κατάλογο επεμβάσεων (για Χειρουργική)

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΛΩΡΟΣ

:splats:

Μάλλον το επίπεδο και η γενική συγκρότηση της μονάδας καθώς επίσης και η προσωπικότητα των εκπαιδευτών δεν ήταν ανάλογη των ελληνικών δεδομένων

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Ευχαριστώ Τάσε.

Κοίτα το να θέλει με 3 χρόνια να αναγνωρίσει 5, εεε είναι τραβηγμένο, έστω και αν σίγουρα είχε πολύ καλή εκπαίδευση. Αλλά αν δουλέψει συνολικά 5 χρόνια σαν παθολόγος, 3 ειδικευόμενος και 2 σαν staff (όπου βγάζει κι ένα σκασμό λεφτά) νομίζω ότι έχει πάνω από ικανοποιητική κατάρτιση για να συμμετάσχει σε εξετάσεις ειδικότητας.

Επειδή ξέρω ογκολόγους/αιματολόγους που έχουν αναγνωρίσει ειδικότητα στην Ελλάδα (που είναι αντίστοιχα χρόνια 3+3 αλλά αναγνωρίζουν μόνο 1 ειδικότητα ή ογκολόγια ή αιματολογία) φαντάζομαι ότι αν πάει κάποιος ένα πάκο γράμματα από διευθυντές κάτι αναγνωρίζεται. Αλλά...είναι ζόρικο. Φυσικά, καταλαβαίνω από την ασάφεια της διάταξης ότι αν έχεις κανένα θείο στο ΚΕΣΥ, αναγνωρίζεις παπάδες...έρευνα για ειδικότητα και άλλα αστεία που έχω ακούσει.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Εμένα απορία μου θα ήταν αν κάποιος κάνει 3 χρόνια παθολογίας και δουλέψει και 2 χρόνια σαν staff σε ακαδημαϊκό πρόγραμμα (ως as.professor που είναι και εύκολο) και πάρει από τον διευθυντή του ένα γράμμα που λέει ότι "τα 2 αυτά χρόνια ο γιατρός τάδε συμμετείχε στις δραστηριότητες της κλινικής, στις εφημερίες, έμμισθος " μπορεί να αναγνωριστούν αυτά τα 2 χρόνια;
αυτό από εχθές δεν ισχύει :rolleyes:
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

απο τα λιγα που ξερω υπαρχει ενα φεκ το οποιο συμφωνα με τις ευρωπαικες οδηγιες αναγράφει ποιες ειδικοτητες αναγνωριζονται στην ελλαδα και με ποιο τιτλο ακριβως.υπαρχει για καθε χωρα αντιστοιχο κειμενο του τιτλουστη γλωσσα που αποκταται ο τιτλος και αν γραφει ακριβως αυτο αναγνωρίζεται.παραλληλα αναγράφεται και ο ελαχιστος χρόννος ειδίκευσης για καθε ειδικοτητα προκειμενου να αναγνωριστει ο τιτλος.ετσι αν εχει οριστει π.χ για παθολογια ο ελαχιστος χρόνος τα 5 ετη αναγνωρίζονται οι παθολογιες που εχουν χρόνο ειδικευσης από 5 ετη και πανω αλλά οχι αν ο χρόνος ειδικευσης ειναι μικρότερος. για αθτο και η κοπελα δεν μπορει να αναγνωρίσει τον τιτλο της εδω. κατα αντιστοιχια δεν αναγνωρίζονται τιτλοι ειδικευσης που αποκτούνται στο εξωτερικο και δεν εχουν οριστει εδω όπως η επειγουσα ιατρικη

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

jackdaniels : Η ευρωπαϊκή οδηγία 93/16 αν δεν απατόμαι.

suave : από τη στιγμή που αναγνωρίζεται στην Ελλάδα, δεν μπορεί το Κ.Ε.Σ.Υ. να μην το αναγνωρίσει όχι μόνο το εξάμηνο, αλλά και ολόκληρη άμισθη ειδικότητα.

Όχι πως μέχρι σήμερα δεν αναγνωριζότανε η άμισθη ειδικότητα emwhistling

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

το φεκ το ειδα αλλα δε συγκρατησα τον αριθμό. θα το δω μετα τις γιορτεσ και θα σας πω αλλα νομιζω οτι αυτη η οδηγια πρεπει να ειναι

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Ο νόμος είναι σαφής και αν θυμάμαι καλά άλαξε πρίν καμία τριετία. Για να δώσεις εξετάσεις ειδικότητας εφόσον έχεις ασκηθεί στο εξωτερικό πρέπει να συμπληρώσεις την απαιτούμενη εκπαίδευση στη χώρα αυτή που οδηγεί σε ειδικότητα. Όλα τα άλλα απλά αναγνωρίζονται σαν χρόνος ειδικότητας για συμπλήρωση του απαιτούμενου χρόνου εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

Συνεπώς η συνάδελφος εάν δεν είχε μπεί σε residency program και δεν το συμπλήρωσε δεν πρόκειται να της αναγνωριστεί δικαίωμα να δώσει εξετάσεις. Όλα τα άλλα είναι παράνομα.

Άντε γιατί στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλαίας ο κάθε τουρίστας πουλ μουρ ανοίγει και νέο παράθυρο.

Καλές γιορτές και είθε το 2009 να έχει λιγότερο από όλα

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Το θέμα είναι ότι η συνάδελφος είχε μπει σε Internal medicine residency program, που είναι 3 χρόνια στις ΗΠΑ, και ήταν board certified internist στις ΗΠΑ (από όσο κατάλαβα από το κείμενο). Το ΚΕΣΥ, και σε συνέχεια το ΣτΕ, δεν την έκριναν ικανή να δώσει εξετάσεις (έτσι κι αλλιώς δεν αναγνωρίζεται η ειδικότητα από τις ΗΠΑ, απλά αναγνωρίζονται τα χρόνια και δίνει κάποιος εξετάσεις) ακριβώς γιατί στην Ελλάδα τα χρόνια που απαιτούνται είναι 5.

Δεν διαφωνώ να εφαρμόζεται ο νόμος για τις ειδικότητες, έτσι κι αλλιώς είναι λίγο "τζάμπα μαγκιά" αυτό που έκανε η κοπέλα, δεδομένου ότι ποτέ δεν θα είχε τολμήσει κάτι ανάλογο στις ΗΠΑ (να αναγνωρίσει ειδικότητα χωρίς τουλάχιστον τα τυπικά προσόντα και χρόνια) αλλά και πάλι είμαστε ακριβοί στα πίτουρα και φτηνοί στ'αλεύρι, που λέμε και στο χωριό μου.

Δλδ γίναμε ξαφνικά αυστηροί απέναντι σε μια παθολόγο, που έχει συμπληρώσει τριετές πρόγραμμα εκπαίδευσης, με διαβάθμιση δυσκολίας όσο αφορά την εκπαίδευσή της (άλλη δουλειά κάνεις ως πρωτοετής άλλη ως τριτοετής), με συμπληρωμένους τους επεμβατικούς χειρισμούς που πρέπει να ξέρει ένας παθολόγος (διασωληνώσεις, chest tubes, κεντρικές γραμμές, παρακεντήσεις κάθε είδους), τέλος πάντων όλα τα καλά που έχει ένα οργανωμένο πρόγραμμα παθολογίας που συνεχώς ανανεώνεται και ελέγχεται για την ποιότητα εκπαίδευσης που παρέχει.

Και δεν είμαστε αυστηροί σε καθένα που φέρνει ένα χαρτί από ένα διευθυντή ότι παρακολούθησε μισό, ένα ή παραπάνω χρόνια σε μια κλινική, που πχ για UK, μπορεί να αναγνωριζονται μη εκπαιδευτικές θέσεις για ειδικότητα, ή μπορεί κάποιος να ανακυκλώνει το FY2 για 3 χρόνια και να τα αναγνωρίσει σαν 3 χρόνια ειδικότητας, ενώ δεν έχει φτάσει στο επίπεδο του τεταρτοετούς, ή από ΗΠΑ να αναγνωρίζονται κάτι κλινικοειδή ερευνητικά fellowships σαν ειδικότητα και άλλα πολλά φαιδρά, όπου αρκεί να έχεις μέσο στο ΚΕΣΥ για να στο περάσουν.

Ή ακόμα χειρότερα, να αναγνωρίζονται ελληνικές ειδικότητες από τον στρατό ή το αγροτικό ή από ακατάλληλες κλινικές...

Μετά από ένα τέτοιο μπάχαλο, το να γίνονται αυστηροί στο να αναγνωρίσουν ειδικότητα από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο εεεε είναι για γέλια.

'Αντε με το καλό το 2009!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Φιλενάδα μην ψαρώνεις με ονόματα και χώρες. Είναι λογικό λόγω ηλικίας και θέσεως αλλά προσπάθησε να το αποβάλεις.

Πουθενά στο κείμενο δεν λέει για πλήρες residency program. Αν το είχε τελειώσει θα είχε δώσει και εξετάσεις και στις ΕΠΑ. Αλλά αντ'αυτού έκανε research. Περίεργο career movement που γεννά πολλά ερωτήματα. Αν πχ είχε τίτλο ειδικότητας από ΕΠΑ τότε κανείς δεν θα της ζητούσε να αποδείξει τι έμαθε.

Αλλά κάποιο λάκο έχει η φάβα. Και αντί να δεχθεί αυτό που περιγράφεις παραπάνω ότι δηλαδή όλες οι άλλες εργασίες απλά αναγνωρίζονται σαν χρόνος ειδικότητας μέχρι να συμπληρωθεί ο αριθμός των ετών που χρειάζεται να εργαστεί κάποιος στην ειδικότητα για να την πάρει στην Ελλάδα κάνει τόση φασαρία.

Μήπως το σκηνικό είναι να πάρει την ειδικότητα στην Ελλάδα, να γυρίσει στις ΕΠΑ και με την ιστορία των 3 ετών κλινικής εργασίας στις ΕΠΑ να έχει και εκεί το δικαίωμα να δώσει εξετάσεις ειδικότητας; Λογικό σενάριο φαντάζει. Ή πχ απέτυχε τις εξετάσεις ειδικότητας στις ΕΠΑ και ως εκ τούτου είναι υπόχρεη να επαναλλάβει το residency program και λέει δεν πάω στους μαλάκες τους Έλληνες να τους πουλήσω και μούρη άλλο λογικοφανές σενάριο.

Πάει απλά να ανοίξει ένα νέο παράθυρο και εμείς οι δήθεν το στηρίζουμε.

By the way μιας και το πρόσεξα σε προηγούμενο ποστ

Η αντίστοιχη περίπτωση στην Αγγλία που την κάναν πάλι Έλληνες απόφοιτοι της Αθήνας δεν αναγνωρίστηκε από τους εγγλέζους η τριετία στις ΕΠΑ και αναγκαστήκαν και κάναν 6 χρονάκια από την αρχή στην ειδικότητα της Παθολογίας.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

1)

Πουθενά στο κείμενο δεν λέει για πλήρες residency program. Αν το είχε τελειώσει θα είχε δώσει και εξετάσεις και στις ΕΠΑ. Αλλά αντ'αυτού έκανε research.

Δεν είδα να λέει κάπου ότι έκανε έρευνα η εν λόγω συνάδελφος. Αντιθέτως λέει:

ειδικευόμενη στην Παθολογία ύστερα από σπουδές σε Πανεπιστήμιο του Σικάγο στις ΗΠΑ, και 3ετή ειδίκευση στο τμήμα Παθολογίας του ιατρικού κέντρου του ΑΕΙ, ζήτησε να αναγνωριστεί ο χρόνος ειδίκευσής της για να γίνει δεκτή σε εξετάσεις στην Ελλάδα, προκειμένου να αποκτήσει τίτλο ειδικότητας στην Παθολογία.

2) Η παρούσα κατάσταση στην Ελλάδα είναι ότι:

Ο αναγνωρισμένος στην Αμερική Παθολόγος με 3 χρόνια, ΔΕΝ αναγνωρίζεται στην Ελλάδα, και πρέπει να κάνει άλλα 2 χρόνια ειδικότητα.

Πιο λογικό μου φαίνεται λοιπόν ότι η εν λόγω συνάδελφος προσπάθησε να πει ότι, αφού με αναγνωρίζει η Αμερική ως Παθολόγο, γιατί δεν με αναγνωρίζει η Ελλάδα? Που έχει μια πολύ καλή λογική βάση...

Για αυτό άλλωστε υπήρχε τέτοια διχογνωμία στο ΣΤΕ.

3)

Ή πχ απέτυχε τις εξετάσεις ειδικότητας στις ΕΠΑ και ως εκ τούτου είναι υπόχρεη να επαναλλάβει το residency program και λέει δεν πάω στους μαλάκες τους Έλληνες να τους πουλήσω και μούρη άλλο λογικοφανές σενάριο.

Το να απέτυχε στις εξετάσεις Παθολογίας, δύσκολο το βλέπω, μετά από σπουδές σε Αμερικάνικο πανεπιστήμιο, και ειδικότητα στην Αμερική...

4)

Η αντίστοιχη περίπτωση στην Αγγλία που την κάναν πάλι Έλληνες απόφοιτοι της Αθήνας δεν αναγνωρίστηκε από τους εγγλέζους η τριετία στις ΕΠΑ και αναγκαστήκαν και κάναν 6 χρονάκια από την αρχή στην ειδικότητα της Παθολογίας.

Που το είδες αυτό? Μου φαίνεται εξαιρετικά απίθανο οι Άγγλοι να μην αναγνώρισαν τα 3 χρόνια ειδικότητας στις ΗΠΑ, και να ζήτησαν να γίνουν 6 χρόνια εξαρχής!!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.