Jump to content

Επίθεση με βιτριόλι κατά συνδικαλίστριας του σωματείου καθαριστριών/Καταγγέλουν τρομοκρατία


Λευτέρης

Recommended Posts

Καταγγέλουν τρομοκρατία

Επίθεση με βιτριόλι κατά συνδικαλίστριας του σωματείου καθαριστριών

Αθήνα: Επίθεση με χλωρικό οξύ δέχτηκε την Τρίτη η γραμματέας της Παναττικής Ένωσης Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού Κωνσταντίνα Κούνεβα. Η άτυχη γυναίκα επέστρεφε στο σπίτι της, στα Ανω Πετράλωνα, όταν δύο άγνωστοι που βρίσκονταν σε αυτοκίνητο την περιέλουσαν με βιτριόλι.

Η γυναίκα νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός».

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Αnt1, η αντιπρόεδρος του συλλόγου Βάσω Τσούνη κατείγγειλε ως υπευθύνους για την επίθεση εργολάβους συνεργείων καθαρισμού.

Η κ. Τσούνη είπε ακόμη ότι έχουν απειλήσει τηλεφωνικά και την ίδια και άλλες συναδέλφους.

Η ίδια έκανε γνωστό ότι η Κ.Κουνίεβα έχει χάσει το ένα μάτι της, ενώ βρίσκεται σε κώμα.

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο έκανε λογο για «ύπουλη επίθεση», η οποία είναι «επίθεση ενάντια σε όλους τους εργαζόμενους με στόχο την τρομοκράτησή τους για να παρεμποδιστεί η δράση τους για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων».

Το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής του Συνασπισμού τόνισε ότι πρόκειται για «πρωτοφανή δολοφονική επίθεση» και ζήτησε την ανεύρεση των ηθικών και φυσικών αυτουργών της ενέργειας.

Πηγή: news.in.gr

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

ΑΠΛΑ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ.....

ΚΡΙΜΑ ΑΝ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΨΥΧΡΟΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΗΝ ΛΥΠΑΜΕ ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΚΑΤΑΝΤΙΣΕ ΜΕ ΤΟ ΘΕΪΙΚΟ ΟΞΥ ΠΟΥ ΕΦΑΓΕ ΣΤΗΝ ΜΑΠΑ...

ΑΝ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΩ ΚΑΤΙ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Είναι πραγματικά λυπηρό άτομα σαν εσένα να υπηρετούν την Ιατρκη...

Πως είναι δυνατόν να κάνεις ειρωνικά σχόλια πάνω σε ένα τέτοι γεγονός;

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Είναι πραγματικά λυπηρό άτομα σαν εσένα να υπηρετούν την Ιατρκη...

Πως είναι δυνατόν να κάνεις ειρωνικά σχόλια πάνω σε ένα τέτοι γεγονός;

τι λες ρε καραγκιοζη καταλαβεσ τι λεω....λεω οτι την λυπαμε οπως θα λυπομουν την μανα μου..

παρε πισω οτι ειπες..

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

1. Ηρέμησε, ασε τους χαρακτηρισμούς και 2. ξαναδιάβασε το post σου, θα δεις ότι είχε μια δόση ειρωνίας. Αν η πρόθεση σου δεν ήταν αυτή τότε σου ζητώ συγγνώμη.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

1. Ηρέμησε, ασε τους χαρακτηρισμούς και 2. ξαναδιάβασε το post σου, θα δεις ότι είχε μια δόση ειρωνίας. Αν η πρόθεση σου δεν ήταν αυτή τότε σου ζητώ συγγνώμη.

προσπαθεις να με πισεις για το τι εγραψα αντε ρε γελιε

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

http://www.pare-dose.net/blog/?p=1829#more-1829

Κωνσταντίνα Κούνεβα - Το θύμα ενός εργασιακού Μεσαίωνα;

i377687_KonstantinaKouneva.jpg

Τα μεσάνυχτα της 22ας Δεκεμβρίου 2008, η 44χρονη κ. Κωνσταντίνα Κούνεβα επέστρεφε στο σπίτι της, στα Άνω Πετράλωνα, από τη δουλειά, όταν δύο άγνωστοι που βρίσκονταν σε αυτοκίνητο την περιέλουσαν με βιτριόλι.

Έχει χάσει ήδη το ένα της μάτι και νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Επικοινωνεί με χαρτάκια, καθώς έχουν υποστεί βλάβη και οι φωνητικές της χορδές.

Ποια είναι η Κωνσταντίνα; Και γιατί χτυπήθηκε;

Η Κωνσταντίνα Κούνεβα ήρθε στην Ελλάδα από την πατρίδα της τη Βουλγαρία το 2001, μαζί με τη μητέρα της και τον μοναχογιό της. Εκεί ήταν ιστορικός επιστήμονας.

Εδώ έπιασε δουλειά στην αποθήκη ενός σουπερμάρκετ. Ύστερα από ενάμιση χρόνο, όμως, απολύθηκε και βρέθηκε άνεργη. Η μόνη ανοιχτή πόρτα που βρήκε ήταν σ’ ένα συνεργείο καθαρισμού, στο οποίο ήδη δούλευε η μητέρα της.

Η Κωνσταντίνα είναι μία από τις εκατοντάδες μετανάστριες εργάτριες που εργάζεται χρόνια σε καθεστώς υπενοικίασης και σύμφωνα με πληροφορίες ήλθε στην Ελλάδα λόγο ιατρικών προβλημάτων του ανήλικου παιδιού της.

Πεντέμισι το απόγευμα με 11:30 το βράδυ το ωράριό της, ένα τέταρτο διάλειμμα για να φάει ένα κουλούρι ή μια τυρόπιτα και γύρω στα μεσάνυχτα έφτανε στο σπίτι της στα Πετράλωνα. Και ο μισθός της; Γύρω στα 560 ευρώ.

Είναι γενική γραμματέας της Παναττικής Ένωσης Καθαριστών-στριών και Οικιακού Προσωπικού, μάχιμη συνδικαλίστρια, γνωστή για τη στάση της σε πολλά αφεντικά. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα είχε έρθει σε κόντρα με την εργοδοσία «ΟΙΚΟΜΕΤ» διεκδικώντας ολόκληρο το δώρο των Χριστουγέννων γι’ αυτήν και τις συναδέλφισσές της και καταγγέλοντας τις παρανομίες στη μισθοδοσία. Έχει προηγηθεί η εκδικητική απόλυση της μητέρας της από την ίδια εταιρεία, δυσμενής μετάθεση της ίδιας στο Μαρούσι ενώ εκκρεμεί τριμερής συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας στις 5/1/09 ύστερα από καταγγελία της. Πράγματα καθόλου άγνωστα στο χώρο των εταιρειών καθαριότητας και υπενοικίασης εργαζομένων. Ίσα – ίσα.

Οι καθυστερημένες συμβάσεις, τα κλεμμένα μεροκάματα, οι κλεμμένες υπερωρίες, η διαφορά ανάμεσα σ’ αυτά που υπογράφουν οι εργαζόμενοι και σ’ αυτά που πραγματικά παίρνουν, η επιλογή σχεδόν αποκλειστικά μεταναστριών και μεταναστών με πράσινη κάρτα ώστε να βρίσκονται σε καθεστώς ομηρίας, η μη καταβολή εισφορών στο ΙΚΑ, πάντα με την κάλυψη του δημοσίου και των μιζαδόρων στελεχών του, που γνωρίζουν, υποθάλπουν και ενισχύουν τις μεσαιωνικές σχέσεις εργασίας, συνθέτουν τον κανόνα στους εργολάβους καθαριότητας.

Ειδικά στην «ΟΙΚΟΜΕΤ», μια πανελλαδική εταιρεία καθαρισμού και υπενοικίασης εργατών, ιδιοκτησίας Νικήτα Οικονομάκη, στελέχους του ΠΑΣΟΚ, που απασχολεί «επίσημα» 800 εργαζόμενους, στην συντριπτική τους πλειοψηφία αλλοδαπούς (οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μιλούν τουλάχιστον για διπλάσιους ενώ τα τελευταία 3 χρόνια έχουν περάσει πάνω από 3000), η εργοδοτική παρανομία αποτελεί καθημερινότητα. Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται να υπογράφουν λευκές συμβάσεις, οι οποίες δεν φτάνουν ποτέ στα χέρια τους. Δουλεύουν 6 ώρες και πληρώνονται για 4,5 (μισθός και ένσημα) για να μην ξεπερνούν τις 30 ώρες ώστε να γλιτώνει το αφεντικό την ένταξή τους στα βαρέα. Τρομοκρατούνται, μετατίθενται δυσμενώς, απολύονται και εκβιάζονται με οικειοθελή αποχώρηση (εργαζόμενη απειλήθηκε από την εργοδοσία, κρατούμενη για 4 ώρες σε χώρο της εταιρείας μέχρι να υπογράψει την παραίτησή της). Το αφεντικό στήνει εργοδοτικό σωματείο για να χειραγωγήσει τους εργαζόμενους ενώ απολύει και προσλαμβάνει κατά βούληση μη αφήνοντας κανένα περιθώριο εργασιακής επικοινωνίας και συλλογικής δράσης.

Τι σχέση έχει όμως η ΟΙΚΟΜΕΤ με τον ΗΣΑΠ και την ΕΒΟ;

Η ΟΙΚΟΜΕΤ έχει αναλάβει εργολαβικά την καθαριότητα του ΗΣΑΠ και της ΕΒΟ (αλλά και άλλων δημόσιων οργανισμών και επιχειρήσεων) επειδή μπορεί και «προσφέρει» το φτηνότερο πακέτο με τους μέγιστους όρους εκμετάλλευσης και υποτίμησης της εργασίας. Ένα τέτοιο καθεστώς «προσφοράς και ζήτησης» έχει οργανωθεί βάσει δημόσιων οργανισμών ένας από τους οποίους είναι και ο ΗΣΑΠ. Ο ΗΣΑΠ είναι συνένοχος στη διατήρηση αυτού του καθεστώτος άγριας εκμετάλλευσης παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες που είχαν γίνει από την πλευρά του σωματείου.

Η δολοφονική επίθεση ενάντια στην Κωνσταντίνα Κούνεβα είχε χαρακτήρα εκδίκησης και παραδειγματισμού.

Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές του Σωματείου, η τρομοκρατία της επιχείρησης ήταν συνεχής. Όποια γυναίκα τολμούσε να ζητήσει το σεβασμό των δικαιωμάτων της απολυόταν.

Το σωματείο έκανε διαρκείς παραστάσεις στην επιθεώρηση εργασίας, το υπουργείο Εργασίας αλλά και τη ΓΣΕΕ και το Εργατικό Κέντρο, αλλά κανείς αρμόδιος φορέας δεν προσπάθησε να ελέγξει την εταιρεία. Αντίθετα, η αντιπρόεδρος του Σωματείου Β.Τσούνη, κάνει λόγο για επανειλλημένες τηλεφωνικές απειλές και στην ίδια αλλά και σε άλλες συναδέλφους της.

Υπάρχουν πολλά θέματα που μπορεί να σχολιάσει κανείς, ξεκινώντας από την γενικευμένη πλέον πρακτική ακόμη και μεγάλων δημοσίων εταιρείων να μην προσλαμβάνουν καθαρίστριες με κανονικές συμβάσεις εργασίας αλλα να χρησιμοποιούν εργολάβους. Συνήθως πρόκειται για «κολλητούς» του κυβερνώντος κόμματος ή των διοικήσεων που παίρνουν την δουλειά δίνοντας «ανταλλάγματα» και γι’αυτό το λόγο αισθάνονται προστατευμένοι. Θα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον να εξεταστεί π.χ., αν η εταιρεία είχε αναλάβει τις δύο κρατικές εταιρείες με απευθείας ανάθεση ή μετά από διαγωνισμό.

Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι όπως συμβαίνει σε όλους σχεδόν τους τομείς της Ελληνικής κοινωνίας, οι παραβιάσεις του νόμου παραμένουν ατιμώρητες και τα παράπονα - καταγγελίες εργαζόμενων ή πολιτών πετιούνται στον κάλαθο των αχρήστων. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει εδώ για το Εργατικό Κέντρο και τη ΓΣΕΕ που πρέπει να επανορθώσουν ζητώντας την εξιχνίαση της υπόθεσης. Διαφορετικά, αυτοί που κατέλαβαν το κτίριο της ΓΣΕΕ τη προηγούμενη εβδομάδα θα πρέπει να έχουν κάπου δίκιο…

Τρίτο και ίσως σημαντικότερο: τέτοιου είδους δολοφονικές επιθέσεις θυμίζουν αντίστοιχες πρακτικές της ιταλικής ή της αμερικανικής Μαφίας στη μάχη που είχαν δώσει για να ελέγξουν ή να συντρίψουν τα εργατικά σωματεία. Στην Ελλάδα το φαινόμενο δεν είναι συνηθισμένο, αλλά με την κοινωνική και οικονομική κρίση να παίρνουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις μπορεί να έχουμε ανάλογα περιστατικά στο μέλλον.

Σε μια χώρα που όλα τείνουν να “λύνονται” με τη βία, η κυβέρνηση θα έχει μεγάλες ευθύνες αν, ανάμεσα στα άλλα επιτεύγματα της, επιτρέψει την καθιέρωση μαφιόζικων μεθόδων στον συνδικαλισμό και την επιβολή του νόμου της Μαφίας. Θα πρέπει επομένως η αστυνομία να ερευνήσει σοβαρά την υπόθεση και οι ένοχοι να τιμωρηθούν παραδειγματικά. Πρόκειται άλλωστε για τρομοκρατική επίθεση και θα πρέπει να εξεταστεί με την ίδια ευαισθησία που ερευνώνται άλλες τρομοκρατικές επιθέσεις.

Ο λογαριασμός ενίσχυσης της Κωνσταντίνας Κούνεβα:

5012 019021 277 Τράπεζα Πειραιώς

DECHEVA ELENA KUΝEVA KOSTADINKA NIKOLOVA

Πηγές: kikogk.blogspot.com | tvxs.gr | enet.gr

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Που παμε ρε πουστη;! Θα φοβομαστε να κυκλοφορουμε; Αυτες ειναι κυριολεκτικα μαφιοζικες επιθεσεις! Το βιτριολι ξερω οτι συνηθιζεται σαν μεσο επιθεσης και στη Μεση Ανατολη! Με μαφιοζους και υπαναπτυκτους λαους συγκρινομαστε; Ακους κατι τετοια και μετα χανεις το νοημα της υπαρξεως του νομου που απαγορευει την αυτοδικια! Πως γινεται να μην θελεις να μην κανεις κομματια αυτον που σου καταστρεφει την ζωη μεσα σε ενα δευτερολεπτο; Και μαλιστα οταν παλευεις για το δικιο σου; Οταν εισαι απο αυτους που ΖΗΛΕΥΟΥΝ την γενια των 700 ευρω; Ποσο απεχει η επιθεση αυτη και σε Ελληνα που θα παλεψει και αυτος για τα δικαιωματα του; Τι κανουμε ολοι μας; Θα απαντησουμε εδω και μετα θα αλλαξουμε τοπικ και μετα θα κλεισουμε το κομπιουτερ και μετα θα παμε βολτα γιατι ειναι και Χριστουγεννα και μετα θα ερθει ο καινουριος χρονος καιε ετσι λοιπον ο καινουριος χρονος θα ειναι ιδιος με τον παλιο! Μια δικαιολογια μονο υπαρχει για τους Ελληνες: οτι τετοιου ειδους δεινα ειναι τοσα πολλα που δεν τα προλαβαινουν!

ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ! ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟ "ΝΕΟ" ΕΤΟΣ!!!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Μια δικαιολογια μονο υπαρχει για τους Ελληνες: οτι τετοιου ειδους δεινα ειναι τοσα πολλα που δεν τα προλαβαινουν!

Oh no! such easy way out of this contradiction

If this was an old man or an old lady in a village disagreeing with a day labourer over a few tens of euros and exchanging a couple o punches the media would be screaming their lungs out about ‘racism’, there would be marching and rioting in the streets, ‘progressives’ would deliver diatribes on ‘exploitation and dehumanization by greek nazis’.

But this is different

Protesting against ‘Pseudo-progressive’ large scale exploiters showing the slaves that THEY import and keep in Greece, just what they actually think of them when they get out of line…is just too much reality

You are not ALLOWED to make a fuss over any REAL issues and (above all) target REAL causes, haven’t you figured that out yet?

Don’t worry there ll be lots of disorientated festivals of burning and looting over nonissues to come (as indicated)

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Μια δικαιολογια μονο υπαρχει για τους Ελληνες: οτι τετοιου ειδους δεινα ειναι τοσα πολλα που δεν τα προλαβαινουν!

Oh no! such easy way out of this contradiction

If this was an old man or an old lady in a village disagreeing with a day labourer over a few tens of euros and exchanging a couple o punches the media would be screaming their lungs out about ‘racism’, there would be marching and rioting in the streets, ‘progressives’ would deliver diatribes on ‘exploitation and dehumanization by greek nazis’.

But this is different

Protesting against ‘Pseudo-progressive’ large scale exploiters showing the slaves that THEY import and keep in Greece, just what they actually think of them when they get out of line…is just too much reality

You are not ALLOWED to make a fuss over any REAL issues and (above all) target REAL causes, haven’t you figured that out yet?

Don’t worry there ll be lots of disorientated festivals of burning and looting over nonissues to come (as indicated)

Συμφωνω κατα 50% μαζι σου! Και το Βατοπαιδιο too much reality ειναι, και μαλιστα απο τις πραγματικοτητες που φθειρουν κυβερνησεις! Ειναι ομως παντα μπροστα μας, και θελω να πιστευω οτι ειναι ενα απο τα πολυ λιγα σκανδαλα που παντα θα εχουμε στο πισω μερος του μυαλου μας, απο αυτα που ουτε καν "ενας Ελληνας", ο μεγας αμνησιακος πολιτης, δεν θα μπορεσει ευκολα να (ξανα)ξεχασει!

Ναι δεν πουλαει και γι'αυτο δεν προβληθηκε! Ποιος θα κατσει τωρα να ασχοληθει με μια Βουλγαρα καθαριστρια; Πουλαει ομως ο τροπος της επιθεσης! Πουλαει το βιτριολι! Πουλαει οτι η εταιρεια αυτη συνεργαζεται με κρατικες εταιρειες!

Δεν ξερω τι να πω!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Ε, και έγινε πρωτοσέλιδο και πρώτο θέμα από τα Μέσα Μαζικής Εξαθλίωσης, έτσι δεν είναι?

Ας γελάσω. Μόνο να δημαγωγούν τον όχλο όπου και όποτε τους συμφέρει, εκβιάζοντας τους πάντες και τα πάντα.

Αλλά τα πραγματικά νέα, βλέπεις πολλές φορές "δεν συμφέρουν"...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Συμφωνω κατα 50% μαζι σου! Και το Βατοπαιδιο too much reality ειναι, και μαλιστα απο τις πραγματικοτητες που φθειρουν κυβερνησεις! Ειναι ομως παντα μπροστα μας, και θελω να πιστευω οτι ειναι ενα απο τα πολυ λιγα σκανδαλα που παντα θα εχουμε στο πισω μερος του μυαλου μας, απο αυτα που ουτε καν "ενας Ελληνας", ο μεγας αμνησιακος πολιτης, δεν θα μπορεσει ευκολα να (ξανα)ξεχασει!

Ναι δεν πουλαει και γι'αυτο δεν προβληθηκε! Ποιος θα κατσει τωρα να ασχοληθει με μια Βουλγαρα καθαριστρια; Πουλαει ομως ο τροπος της επιθεσης! Πουλαει το βιτριολι! Πουλαει οτι η εταιρεια αυτη συνεργαζεται με κρατικες εταιρειες!

Δεν ξερω τι να πω!

Sorry dude

Now, you are pointing to a contradiction that IS NOT REALLY THERE

It is a systemic error in the approach of many to believe that the media are only sensationalist and ONLY out to ‘sell’ (in conventional terms)

That is not the whole truth

Remember

The privatization of higher education was opposed by the great majority of the greek public

If the media were only interested in ‘selling’ and were as a general rule gravitating towards ‘populism’ they would have jumped on that

In their vast majority, they did not (and in fact strongly advocated privatization)!

The most impressive example is the ‘ID cards’ debate

Now, you may have an opinion critical of the church’s stance on this

Don’t let that divert you from following my argument

The point I am making is independent of what your or my opinion is on the essence of the matter

It is purely an objective reality that the church achieved the biggest popular (non state organized) mobilization and act of mass political expression in the history of Greece

This clearly suggests that if the media had taken a ‘populist’ stance on THAT,...It would have ‘sold’ like crazy! If they had decided to go into circus mode taking the popular stance over that one, we would all still be growling

They pretty much did go crazy, but that was AGAINST the popular sentiment!

And I could cite many more examples along those lines

The media have an AGENDA that goes beyond ‘selling’ in term of ratings

I can accept that someone may not be willing or ready to accept my thesis that the media are overwhelmingly ideologically biased (pseudo-liberal, elitist and fundamentally pro-establishment -that is the real establishment, not the cops and BS like that.)

However I cannot see how there can be any credible objection to the idea that at the very least the media also SELL (apart from ratings to advertisers) whatever else their owners are selling.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Αυτός είναι ο λογαριασμός για την οικονομική ενίσχυση της συνδικαλίστριας Κωνσταντίνας Κούνεβα που δέχτηκε την δολοφονική επίθεση με βιτριόλι από τους μπράβους των εργολάβων σαν τιμωρία για τη δράση της ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία.

5012- 019021- 277 Τράπεζα Πειραιώς

DECHEVA ELENA KUEVA KOSTADINKA NIKOLOVA

Να καταθέσουμε την ενίσχυση μας χωρίς δεύτερη σκέψη και τσιγκουνιές. Όχι από το περίσσευμα μας. Ας μας λείψουν τα χρήματα. Είναι θέμα στοιχειώδους ταξικής και κοινωνικής αλληλεγγύης. Είναι δήλωση ότι η εργοδοτική τρομοκρατία ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ.

Οι νονοί τηςνύχτας και της μέρας θα μας βρουν απέναντι τους!

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ!!!

http://www.facebook.com/home.php#/group.php?gid=41082031143

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 1 month later...

Με αφορμή την υπόθεση της Κωνσταντίνας Κούνεβα, ο Τάσος Τέλλογλου ερευνά σε βάθος το σύγχρονο δουλεμπόριο χιλιάδων μεταναστών που καθαρίζουν καθημερινά οργανισμούς, υπηρεσίες και εταιρίες, εγκλωβισμένοι σε ένα καθεστώς πραγματικής ομηρίας. «ΟΙ ΝΕΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ» αποκαλύπτουν πώς με την κρατική σφραγίδα και ανοχή νοσοκομεία, υπουργεία, διευθύνσεις μέσης εκπαίδευσης και οργανισμοί παραβιάζουν συστηματικά την εργατική νομοθεσία για τις αμοιβές, το χρόνο εργασίας, και την ασφάλιση των εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας. Στον Τάσο Τέλλογλου απαντά τόσο ο ΗΣΑΠ όσο και η εταιρία που είχε αναλάβει τον καθαρισμό των σταθμών του ηλεκτρικού. Αληθινές ιστορίες και αποκαλυπτικές μαρτυρίες από έναν κόσμο που συναντάμε καθημερινά. Ο Τάσος Τέλλογλου αποκαλύπτει ποιους συμφέρει το σύγχρονο δουλεμπόριο αλλά και ποιοι καλύπτονται πίσω από τις σφραγίδες συμβάσεων ύψους εκατομμυρίων ευρώ.

http://folders.skai.gr/default.asp?pid=10&...a=1&tID=180

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 3 weeks later...

Στον ανακριτή ο δράστης της Κούνεβα

25/02/2009

Πρόκειται για πρώην εργαζόμενο εργολαβικής εταιρείας στον τομέα της καθαριότητας αλβανικής καταγωγής

Στον 13ο τακτικό ανακριτή απολογείται την Τετάρτη ο Αλβανός που συνελήφθη ως δράστης της επίθεσης με καυστικό υγρό σε βάρος της συνδικαλίστριας Κωνσταντίνας Κούνεβα στις 23 Δεκεμβρίου.

Πρόκειται για πρώην εργαζόμενο εργολαβικής εταιρείας στον τομέα της καθαριότητας.

Ικανοποίηση για τη σύλληψη εκφράζουν συνδικαλιστικές οργανώσεις και ζητούν να βρεθούν οι ηθικοί αυτουργοί της επίθεσης.

Σταθερή χαρακτήρισε την κατάσταση της υγείας της κόρης της Κωνσταντίνας Κούνεβα, η μητέρα της Ελένη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, η αστυνομία τον έχει συλλάβει εδώ και μέρες αλλά μόλις τη Δευτέρα το ανακοίνωσε καθώς συνδυάζει τις καταθέσεις του με άλλες μαρτυρίες.

Επίσης εξετάζεται και το στοιχείο ότι υπήρχαν και άλλες κλήσεις του προς την Κωνσταντίνα Κούνεβα.

www.skai.gr

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Τελικά (και απ' ότι φαίνεται), είναι αρκούδες αυτά που μας έλεγε η κ.Κούνεβα, ότι της την έπεσαν δύο τύποι που φορούσαν μπλε, λέγοντας μάλιστα ξεκάθαρα ότι της έμοιαζαν με αστυνομικούς ... emno

Τέτοιες δουλειές μπορεί να τις έκαναν στην χώρα της (πρώην και νυν) αστυνομικοί, αλλά είναι τουλάχιστον αμετροεπές να ισχυρίζεται κάτι τέτοιο για τις Αρχές της χώρας που την φιλοξενεί.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

αυτα τα ειπε μετα που καταπιε το μοχιτο - βιτριολι ?

οσο για τη χωρα της και τη δικη μας, δεν το σχολιαζω ... αν ψαξουν και βρουν τον / τους δραστες και ηθικους αυτουργους ισως να παψουμε να ντρεπομαστε για τη δικη μας μερικοι :unsure:

μερικοι ετσι ή αλλιως δε ντρεπονται ευκολα για τιποτα emcolgate

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

αυτα τα ειπε μετα που καταπιε το μοχιτο - βιτριολι ?

Αυτά μετέφερε η μητέρα της απ΄την Εντατική.

Να ξεκαθαρίσω ότι η ενέργεια είναι εξ ορισμού καταδικαστέα, και εύχομαι το ταχύτερο ανάρρωση στην δύστυχη γυναίκα.

Απλά αηδιάζεις με το καπέλωμα που έγινε απ' τους γνωστούς ψευτοπροοδευτικούς χώρους, όταν έγινε γνωστή η υπόθεση στο Παννελήνιο.

Αυτονόητο πως το ελληνικό δημόσιο πρέπει να απεκασταστήσει συνταξιοδοτικά την γυναίκα, αλλά τα περί θέσης Ευρωβουλευτή που ακούστηκαν, είναι το λιγότερο ατυχή.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Τα σκυλιά ευτυχώς δεν είναι ρατσιστές. Εσύ όμως είσαι, βλακεία, δυσφημεις τα σκυλιά

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 4 months later...

02/07/2009

Η Κούνεβα του κουράγιου και της ελπίδας(ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

Των ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΠΑΠΑΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ, ΜΑΡΙΑΣ ΔΕΔΕ

Αναπόφευκτα κάνεις τη σύγκριση. Φέρνεις στο νου σου τη δυναμική συνδικαλίστρια που γνώρισες πριν από ενάμιση χρόνο τον Δεκέμβριο του 2007 στα γραφεία της Παναττικής Ενωσης Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού και τη βάζεις δίπλα στη γυναίκα με το παραμορφωμένο πρόσωπο, που κάθεται ήρεμη στην πολυθρόνα της, μπροστά στο παράθυρο, σ' ένα δωμάτιο στον 10ο όροφο του Ευαγγελισμού. Τα χάνεις.

Στην αρχή νομίζεις ότι απολαμβάνει τη θέα, ότι κοιτάζει την Αθήνα από ψηλά, τον Υμηττό, το δάσος της Καισαριανής, τα αυτοκίνητα που κατακλύζουν τις λεωφόρους, τον ουρανό, τα πανύψηλα κτίρια. Πολύ γρήγορα συνειδητοποιείς ότι δεν είναι έτσι. Η Κωνσταντίνα Κούνεβα δεν βλέπει τίποτα απ' όλα αυτά που αντικρίζουμε εμείς από κει πάνω. Βλέπει μόνο το ποτήρι με το νερό που βρίσκεται λίγα εκατοστά μακριά της.

Αυτοί που της επιτέθηκαν με βιτριόλι το βράδυ της 23ης Δεκεμβρίου, φρόντισαν να της στερήσουν, εκτός όλων των άλλων, και το φως της. Οργίζεσαι.

Η δύναμη της ψυχής της γρήγορα γεμίζει το δωμάτιο. Σε παίρνει μαζί της, όπως και η φωνή της, καθώς μιλάει για το δίκαιο και το άδικο, που άλλοτε χαμηλώνει, πνίγεται σ' έναν βήχα κι άλλοτε δυναμώνει με εκείνο τον επαναλαμβανόμενο χτύπο από την τραχειοστομία.

Πέρασαν έξι μήνες από τότε που η γραμματέας της ΠΕΚΟΠ, η μετανάστρια από τη Βουλγαρία Κωνσταντίνα Κούνεβα, δέχτηκε τη δολοφονική επίθεση κοντά στο σπίτι της στα Ανω Πετράλωνα. Εξι μήνες εφιαλτικοί για την ίδια και την οικογένειά της, από την προπαραμονή των Χριστουγέννων που φώναξε στον άγνωστο που την ακινητοποίησε: «Μη μου το κάνεις αυτό, πώς θα μεγαλώσω το παιδί μου;»

Οι πρώτες ημέρες στο νοσοκομείο ήταν πολύ δύσκολες. Βρέθηκε μετέωρη μεταξύ ζωής και θανάτου με σοβαρές βλάβες σε ζωτικά όργανα, με το ένα μάτι χαμένο από την πρώτη στιγμή. Δεν το έβαλε κάτω. Πάλεψε, όπως έκανε όλα τα χρόνια της ζωής της, και τα κατάφερε. Επιβίωσε. «Τώρα έχω κρέας, έχω δέρμα» λέει η ίδια. Ξέρει ότι ο δρόμος είναι μακρύς ακόμη, όμως «έχω κουράγιο και έχω το παιδί μου, προσθέτει, που μου δίνει μεγάλη δύναμη. Τώρα έρχεται και με βλέπει».

Αποφεύγουμε να μιλήσουμε μαζί της για τη νύχτα της επίθεσης. Μόνο κάποια στιγμή, όταν η κουβέντα ξεγλιστράει σε μια φωτογραφία που της είχε τραβήξει ο φωτορεπόρτερ της «Ε» Μάριος Βαλασόπουλος, τον Δεκέμβριο του 2007 στο πλαίσιο ενός ρεπορτάζ, θα πει πως το πορτοκαλί ζιβάγκο, που φορούσε σ' αυτήν, δεν υπάρχει πια. Κάηκε από το βιτριόλι που της έριξαν εκείνη τη νύχτα.

Κουβεντιάζοντας μαζί της αναρωτιέσαι πού βρίσκει το κουράγιο να μιλάει ακόμη για έναν συνδικαλιστικό αγώνα που έχει νόημα και που δεν πρέπει να σταματήσει, αντί να λουφάξει, αντί να πει: «Αφήστε με τώρα, έχω το δικό μου, προσωπικό πρόβλημα». Την απάντηση θα την δώσει η ίδια λίγη ώρα αργότερα: «Εγώ δεν μπορώ να κάνω στην άκρη τώρα, γιατί οι άνθρωποι έχουν ανάγκη από βοήθεια και από καθοδήγηση. Εχουν ανάγκη κάποιος να τους σκέφτεται και να τους βοηθάει από μέσα και όχι από πάνω».

Αίσθηση προκαλούν τα λόγια της για την Αστυνομία: «Μετά τις καταθέσεις που μου πήραν, τους τηλεφώνησα δύο ή τρεις φορές ότι είχα θυμηθεί κάποια πράγματα, αλλά δεν ήρθε ποτέ κανείς».

Οι έρευνες

Ζητάει να προχωρήσουν οι έρευνες, «να εντοπιστούν οι δράστες και αυτοί που τους πλήρωσαν, οι ηθικοί αυτουργοί. Πρέπει να βρεθεί μια άκρη γιατί τέτοια περιστατικά δεν πρέπει να τ' αφήνουμε. Γιατί κινδυνεύει ο κόσμος από τέτοιους ανθρώπους. Δεν χρειάζεται άλλος πόνος».

Είναι πεπεισμένη ότι αυτοί που της έστησαν τη δολοφονική ενέδρα εκείνο το βράδυ ήταν επαγγελματίες και ότι πίσω από αυτούς κρύβονται κάποιοι άλλοι, ενώ στην ερώτηση εάν πιστεύει ότι οι έρευνες γίνονται όπως θα έπρεπε, απαντά: «Γι' αυτό ρωτήστε τους δικηγόρους μου».

Οι συνήγοροί της πάντως Κ. Παπαδάκης και Δάφνη Βαγιανού εδώ και καιρό καταγγέλλουν τις σημαντικές παραλείψεις που παρατηρούνται στην αστυνομική και ανακριτική έρευνα.

Είναι χαρούμενη από την αγάπη που δείχνει ο κόσμος στο πρόσωπό της και από τις συχνές αναφορές που γίνονται στο όνομά της. Νιώθει ότι έχει δημιουργηθεί ένα θετικό και δημιουργικό κύμα μέσα από όλη αυτή την ιστορία, ενώ στην επισήμανσή μας ότι «στην ουσία πλήρωσε τον αγώνα που έδινε», είναι απόλυτη: «Εκείνοι θα πληρώσουν. Εγώ δεν έχω πληρώσει τίποτε ακόμη».

Απάντηση που προκαλεί έκπληξη, αφού δεν περιέχει ίχνος οργής και μίσους, όπως θα περίμενε κάποιος. Γι' αυτό και επανερχόμαστε: «Μέχρι στιγμής πάντως δεν τους βλέπουμε εκεί έξω να πληρώνουν».

Η Κωνσταντίνα επιμένει: «Δεν πειράζει. Αυτοί πληρώνουν. Τρώγονται μέσα τους. Μέσα σε κάθε άνθρωπο υπάρχει η αλήθεια και αυτή δεν σε αφήνει να είσαι ήρεμος όταν ξέρεις ότι έχεις κάνει κακό. Δεν γίνεται να έχεις ήσυχη τη συνείδησή σου».

Απίστευτο το κουράγιο, η θέληση και η υπομονή της, παρά τα όσα της έχουν συμβεί.

«Ο φόβος δεν είναι ποτέ κίνητρο. Δεν εξελίσσεται η ανθρωπότητα με το φόβο. Τα προβλήματα πρέπει να τα αντιμετωπίζεις» τονίζει κάποια στιγμή, ενώ όταν η συζήτηση πηγαίνει στο συνδικαλισμό, στο εργασιακό καθεστώς στις εταιρείες καθαρισμού και στα δικαιώματα των καθαριστριών, η φωνή της -όσο μπορεί αυτό να γίνει- δυναμώνει και η Κωνσταντίνα λέει:

«Αν δεν αλλάξει το καθεστώς στις εταιρείες, θα χάσουμε όλοι. Από εμάς εξαρτάται ν' αλλάξει. Αυτοί που τις έχουν, αυτοί που παίρνουν τις συμβάσεις, αυτοί που κερδίζουν τα οφέλη, είναι μια αλυσίδα. Μια μεγάλη αλυσίδα. Πρέπει όμως να κερδίσουμε εμείς οι εργαζόμενοι. Παλιά διώξαμε τους βασιλιάδες επειδή ήταν πολύ πλούσιοι και έκλεβαν τους ανθρώπους. Σήμερα οι κλέφτες είναι πολύ περισσότεροι. Ποιος ο λόγος να έχουμε αυτό το καθεστώς; Δεν υπάρχει κανένας λόγος».

Αυτό όμως είναι δύσκολο να γίνει συνείδηση στον απλό κόσμο, της επισημαίνουμε και εκείνη, χωρίς δεύτερη σκέψη, λέει:

«Ε, να ξυπνήσει. Οταν βλέπουν ότι ο άλλος εργαζόμενος δεν κάνει σωστά τη δουλειά του, ας του κάνουν μια αναφορά. Γιατί να παίρνουν τις θέσεις και μετά να παίζουν παιχνίδια στους υπολογιστές, να πίνουν καφέδες, να καπνίζουν και ο κόσμος να περιμένει στις ουρές για να εξυπηρετηθεί; Γιατί σ' εμάς βάζουν πρόστιμα, γιατί μας απειλούν, γιατί μας εκμεταλλεύονται;»

Αλλά δεν την προβληματίζει μόνο το εργασιακό καθεστώς στις ιδιωτικές εταιρείες καθαρισμού. Την απασχολεί και ο δημόσιος τομέας:

«Και εκεί πρέπει να μπει μια τάξη. Βλέπουμε ότι βάζουν χέρι πλέον και στις δημόσιες επιχειρήσεις, πάνε να τις ιδιωτικοποιήσουν. Οι εργαζόμενοι πρέπει να δραστηριοποιηθούν, γιατί μόνο αυτοί μπορούν να φτιάξουν το μέλλον τους. Δεν πρέπει να κάνουν πίσω. Να χάσουν το κουράγιο τους. Πρέπει να κινητοποιηθούν παντού, έτσι ώστε το κράτος και η Ευρωπαϊκή Ενωση, γιατί τώρα εξαρτιόμαστε πιο πολύ από αυτή, να καταλάβουν ότι οι εργαζόμενοι έχουν δίκιο. Οτι αυτά που ζητούν είναι δίκαια».

Ο συνδικαλισμός

Η Κωνσταντίνα δεν ασχολήθηκε με το συνδικαλισμό μόνο στην Ελλάδα. Ηταν έτσι από μικρή, όπως λέει. Δραστήρια. Απλά στη Βουλγαρία, την πατρίδα της, το επίπεδο του συνδικαλισμού ήταν καλό και δεν χρειαζόταν να κάνεις και πολλά πολλά. Οταν και εάν έπρεπε, έκανε τις κινήσεις της.

«Ετσι είμαι από τη φύση μου, δεν μου αρέσει το άδικο, το ψέμα, η κλεψιά, η αδικία. Δεν αντέχω την αδικία σε βάρος των εργαζομένων. Μια μέρα νευρίασα πάρα πολύ, όταν ήρθε στα γραφεία τής ΠΕΚΟΠ μια Ελληνίδα που δούλευε καθαρίστρια 30 και πλέον χρόνια και δεν είχε συγκεντρώσει ούτε 1.500 ένσημα. Δεν μπορούσε να βγάλει σύνταξη. Ολα αυτά τα χρόνια την κορόιδευαν. Εντάξει, ο μετανάστης όταν πάει σε μια ξένη χώρα δεν περιμένει και πολλά πολλά. Αλλά αν είσαι στη χώρα σου και καταλάβεις ότι σε έχουν κοροιδέψει μια ζωή, σε όλη την εργασιακή σου ζωή, ε, αυτό είναι πολύ βαρύ να το μάθει ένας ηλικιωμένος πια άνθρωπος».

Το 2001 ήρθε στην Ελλάδα από τη Βουλγαρία η Κωνσταντίνα, όχι γιατί το ήθελε. Αναγκάστηκε να κάνει αυτή την επιλογή, επειδή ο γιος της αντιμετώπιζε πρόβλημα με την καρδιά του και έπρεπε να χειρουργηθεί. Στη αρχή αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες - δεν ήξερε και τη γλώσσα. Ηταν ενημερωμένη όμως για τα πάντα. Είχε διαβάσει το Σύνταγμα, γνώριζε ότι υπήρχαν από παλιά συνδικάτα, αλλά, όπως θυμάται όταν έφτασε εδώ, ανακάλυψε με έκπληξη ότι οι Ελληνες δεν ήξεραν τη λέξη «συνδικάτο». Κάτι που την έκανε να πιστέψει ότι λόγω των κακών ελληνικών της την έλεγε λάθος. Τελικά συνάντησε κάποιους Ελληνες που γνώριζαν, χωρίς να ξέρουν κι αυτοί πολλά πολλά, για τα συνδικάτα και τα σωματεία και έτσι συνέχισε να ψάχνει. Πήγε στο υπουργείο Εργασίας, από εκεί την έστειλαν στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και μέσω αυτής βρήκε το σωματείο τής ΠΕΚΟΠ, στο οποίο αργότερα έγινε και γραμματέας.

Ολη αυτή η περιπέτεια που πέρασες τι τελικά σου άφησε;

«Με έκανε πιο σοφή και δυνατή. Η σοφία είναι η δύναμη. Οταν ήρθε να με δει η κ. Πετραλιά, της είπα ότι στην αρχαιότητα δεν υπήρχαν σχολεία, αλλά παρ' όλα αυτά δίδασκαν τη σοφία. Τώρα έχουμε τα καλύτερα σχολεία, αλλά η σοφία δεν διδάσκεται».

Φεύγοντας της ευχηθήκαμε κουράγιο και δύναμη, μιας κι έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της. Κούνησε το κεφάλι. «Ναι έχω, είπε, αλλά θα τον περάσουμε όλοι μαζί».

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 4 months later...

Hμερομηνία δημοσίευσης: 15-11-09

«Εντός μας, η πηγή της δύναμής μας»

Η Κωνσταντίνα Κούνεβα μιλάει για τον δράστη, αυτούς που τον έβαλαν και δηλώνει ότι «δεν αισθάνομαι θυμό για κανένα»

Συνέντευξη στη Χριστινα Κοψινη

Στην πρόταση που κατέθεσε την επομένη των εκλογών ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών, κ. Χαρ. Λακαφώσης, προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών για τη συνέχιση της έρευνας στην «υπόθεση Κούνεβα», περιγράφει ως εξής την επίθεση της 23ης Δεκεμβρίου 2008 και τα τραύματα στο σώμα της:

«...εις εκ των ανωτέρω ατόμων κατηύθυνε με σφοδρότητα προς το πρόσωπό της γυάλινο βάζο που περιείχε καυστικό υγρό (θειικό οξύ - βιτριόλι), το οποίο ακαριαία ήλθε σε επαφή με τους ιστούς του προσώπου της με αποτέλεσμα, η ανωτέρω παθούσα να υποστεί τύφλωση, εγκαύματα στο πρόσωπο, το στόμα, στον φάρυγγα, τη μύτη, το αριστερό αυτί, τον θώρακα, τον τράχηλο της αυχενικής χώρας και της ραχιαίας επιφάνειας αριστεράς άκρας χειρός, εκτεταμένη ρίκνωση σταφυλής και οίδημα επιγλωττίδος, εγκαύματα κερατοειδών, βλάβες στον οισοφάγο και υπεραιμία του βλεννογόνου του στομάχου, έκτοτε αυτή νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός».

Και μόνο η περιγραφή προκαλεί οργή. Ομως το υγρό επηρέασε καταστροφικά μόνο το σώμα και τις αισθήσεις της, όχι τη λογική και τα συναισθήματά της. Πώς, όμως, εξαφανίστηκε ο θυμός όπως η ίδια απέδειξε στην πρώτη της τηλεοπτική συνέντευξη; Aυτή την εσωτερική διεργασία, που συνδέεται με την ικανότητα να διαλογίζεται, να ψάχνει τις αιτίες κι όχι τα φαινόμενα, όσο βίαια κι αν είναι, περιγράφει στην «Κ», λίγες ώρες πριν ανακοινωθεί η επικήρυξη των δραστών με 1 εκατ. ευρώ και η απόφαση του Συμβουλίου που της δίνει δυνατότητα συμπληρωματικής κατάθεσης.

Η Κωνσταντίνα, που αντιλαμβάνεται ότι «στη φωταγωγημένη σκηνή των μέσων μαζικής επικοινωνίας» μπορεί εύκολα να χαθεί το σημαντικότερο στοιχείο της υπόθεσης, αποκαλύπτει για πρώτη φορά την πηγή από όπου αντλούσε δύναμη στην Εντατική του Ευαγγελισμού: από τον διαλογισμό και τις φιλοσοφίες της σκέψης που εμπνέονται από τον Βουδισμό. Παρόλο που δεν έχει αντιληφθεί πλήρως το μέγεθος της δημοσιότητας που έχει προκαλέσει και με τη στάση της (γελάει σαν μικρό παιδί και δεν πιστεύει όταν της λέμε ότι μόνο σε μία διαδικτυακή μηχανή αναζήτησης με την πληκτρολόγηση του ονόματός της εμφανίζονται 364.000 ευρήματα), ξέρει ότι όσοι την φαντάζονταν ως μια καινούργια Ρόζα Λούξεμπουργκ ή ως μια νέα Μάινχοφ, θα απογοητευτούν. Η γυναίκα έχει τη δικιά της αυθεντική προσωπικότητα και μια μοναδικότητα που πρέπει να γνωρίσουμε σε βάθος.

– Πώς γίνεται να μη νιώθεις θυμό, Κωνσταντίνα;

– Από την πρώτη στιγμή που συνήλθα και διαπίστωσα ότι η μαμά και η αδελφή μου αντέχουν, σκεφτόμουν πια μόνο το παιδί μου και το παιδί που μου επιτέθηκε. Γιατί αυτό το παιδάκι όταν το είδα, εκεί κρυμμένο, το λυπήθηκα και νόμιζα ότι κλαίει και χρειάζεται βοήθεια.

– Λες «παιδάκι» τον δράστη;

– Εννοώ άνθρωπος, μεγάλος άνδρας. Θεωρώ όλους τους άνδρες παιδιά μας γιατί εμείς τους μεγαλώνουμε. Εχουμε ευθύνη για την εξέλιξη της ζωής τους. Σκεφτόμουν: τι πρόβλημα έχει αυτό το παιδί για να καταφύγει στη βία; Πώς μεγάλωσε; Τι του έλειπε; Αγάπη; Mεγάλωσε με μίσος; Τον σκεφτόμουν παράλληλα με τον γιο μου, πώς περνάει, τι τύψεις έχει μετά την επίθεση, πώς βρέθηκε σε αυτή την κατάσταση;

– Στην Εντατική;

– Ναι, στην Εντατική.

– Και γι’ αυτούς που ίσως βρίσκονται στη σκιά δεν νιώθεις θυμό;

– Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι άλλοι τον έβαλαν. Δεν αισθάνομαι θυμό για κανένα. Απλώς καταλαβαίνω σε τι χαμηλά επίπεδα είναι. Πονάω την κατάστασή τους, την κοινωνία που δημιουργεί αυτούς τους ανθρώπους. Εμείς έχουμε την ευθύνη. Ολοι πρέπει να κάνουμε κάτι για να μη βασανίζεται η κοινωνία από τέτοιες αρρώστιες. Να ενδιαφερόμαστε για τα προβλήματά μας γενικά και να υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλον. Αυτό έκανε το σωματείο. Και οι υπηρεσίες του κράτους είναι για να μας βοηθάνε...

– Πώς μπορεί όμως να αντιμετωπιστεί τέτοια αγριότητα; Aρκεί η καλοσύνη και η ηρεμία;

– Θέλει έρευνα για το ποιος τους καθοδηγούσε να κάνουν αυτή την πράξη. Να βρούμε τι φταίει και υπέκυψαν στο έγκλημα. Η ανεργία, οι επιθυμίες; Ο φόβος για απόλυση; Δεν πρέπει να επιτρέπουμε να δημιουργούνται αιτίες και συνθήκες για βία από κανένα, και να ντρεπόμαστε όταν σε τέτοιες ενέργειες βρίσκονται οι δικοί μας άνθρωποι και τα παιδιά μας.

– Τι είναι αυτό που σε κάνει να σκέφτεσαι έτσι; Μήπως o χρόνος που πέρασε από την επίθεση; Η ιδεολογία σου ή κάποιο σύστημα ιδεών σε επηρεάζει;

– Ολα εξαρτώνται από τη γνώση. Οποιος έχει γνώση σκέπτεται, όποιος δεν έχει, αντιδρά αλλιώς.

– Η γνώση ήταν αυτή που σε οδήγησε να κάνεις συνδικαλισμό και σε ένα χώρο επισφαλούς εργασίας, όπως η καθαριότητα;

– Η ίδια αιτία. H εσωτερική γνώση που έχουν οι άνθρωποι και η δυνατότητα να είμαστε όλοι μαζί στο σωματείο και να νοιαζόμαστε για τους συναδέλφους μας. Να καταλάβει η κοινωνία ότι και η καθαρίστρια έχει δικαιώματα. Yπάρχει ένας άλλος τρόπος να λειτουργούμε. Ο εγωκεντρισμός, ο έντονος ανταγωνισμός, η επιθυμία για απόλαυση μας πάνε πίσω. Mην εγκαταλείψουμε την ικανότητα να σκεφτόμαστε και για μας και για τους άλλους.

Με βοήθησε ο διαλογισμός

– Εχεις επηρεαστεί από κάποιες θεωρίες;

– Από τη σοφία. Aπό την επιστήμη του νου. Προσπαθώ να καταλάβω τον λόγο που συμβαίνουν τα πράγματα. Αναλύω αιτίες και συνθήκες. Από πού προέρχονται τα προβλήματα που οδήγησαν στο γεγονός.

– Τι σε βοήθησε να σκέφτεσαι έτσι; H Βουλγαρία; Η εκπαίδευση; Η οικογένεια;

– Είχα από μικρή ενδιαφέρον για τη σοφία και γενικά σε όλες μου τις σπουδές αυτό κυνηγούσα. Παρόλο που ήταν απαγορευμένη η εκκλησία έψαχνα με άλλους τρόπους. Κι όσο μεγάλωνα τόσο πιο πολλά μάθαινα από αρχαίους συγγραφείς και φιλοσόφους.

– Υπάρχει κάποιο πρόσωπο που λειτούργησε καταλυτικά για τον τρόπο που σκέφτεσαι και ζεις;

– Ετσι ήμουν από μικρή, πιο ώριμη. Σκεπτόμενη. Σήμερα νιώθω ότι έχω βρει και την πηγή από όπου παίρνω τη σοφία. Κι αυτή η πηγή μου έδινε δύναμη και στην Εντατική, δεν πονούσα.

– Ποια είναι αυτή η πηγή;

– Nαι, δεν πονούσα. Ξέρεις τι με βοήθησε; Ο διαλογισμός. Είχα διαρκή συζήτηση με τον εαυτό μου.

– Πότε άρχισες να κάνεις διαλογισμό;

– Aπό τη Βουλγαρία. Από παιδί, χωρίς όμως να ξέρω ότι αυτό που κάνω λέγεται διαλογισμός. Αργότερα, άρχισα να μελετάω φιλοσοφίες που ασχολούνται με τον νου και τον διαλογισμό και να εμπνέομαι από τον Βουδισμό. Συνειδητά προσπάθησα να μην έχω κακές συνήθειες.

– Δεν έχεις κακές συνήθειες;

– Kάπνιζα. Το ’κοψα (γελάει). Και μου αρέσει να κοιμάμαι. Αλλά όχι πια.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.