Jump to content

Δήλώσεις Υπουργού Υγείας για την πορεία της κλαδικής σύμβασης


anastasiostheodoridis

Recommended Posts

Απόσπασμα από σημερινές (17-12-08) δηλώσεις του Υπουργού Υγείας στους υγειονομικούς συντάκτες.

Η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή ενέκρινε εχθές το απόγευμα τα κείμενα των σχεδίων νομοθετικών παρεμβάσεών μας, που επειδή πλέον όπως γνωρίζετε η Βουλή κλείνει την Κυριακή το βράδυ θα έρθουν στις αρχές του χρόνου ενώπιον της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, για να ψηφιστούν στη συνέχεια από την Ολομέλεια. Πρόκειται για πάρα πολύ σοβαρές νομοθετικές πρωτοβουλίες και για πολύ σοβαρές παρεμβάσεις.

Η πρώτη αφορά στην Κλαδική Συμφωνία που υπογράψαμε με την ΟΕΝΓΕ για να προσαρμοστεί η χώρα μας στην Κοινοτική Οδηγία σχετικά με το ωράριο των ειδικευόμενων και των ειδικευμένων γιατρών. Προβλέπει λοιπόν την πρόσληψη 4,5 χιλιάδων νέων γιατρών για τη διετία 2009-2010 στον εισαγωγικό βαθμό του Επιμελητή Β΄, καθώς επίσης και το πολυδιευθυντικό σύστημα ξεπερνώντας τις αγκυλώσεις του συστήματος επιλογής από τα Συμβούλια Κρίσεων, από τα ΣΚΕΙΟΠΝΙ, και δημιουργώντας συνθήκες ευέλικτες που να μην επιτρέπουν πλέον θεσμικές και κομματικές παρεμβάσεις.

Γνωρίζουμε ότι ένα μέρος των γιατρών ενοχλείται με το πολυδιευθυντικό, υποστηρίζοντας ότι "είναι δύσκολο να υπάρχουν συγχρόνως πολλοί Διευθυντές". Αυτό επιτρέψτε μου να πω ότι είναι διαστρέβλωση της αλήθειας. Θα υπάρχει ένας Συντονιστής Διευθυντής ως επικεφαλής, ενώ οι σημερινοί Αναπληρωτές Διευθυντές θα προαχθούν σε Διευθυντές Μονάδων και θα κρίνονται και αυτοί κάθε τέσσερα χρόνια.

Αυτό που ενδεχομένως να ενοχλεί είναι ότι σταματάμε την αποκλειστικότητα του θα το αποκαλούσαμε «ενός ανδρός αρχή», και δημιουργούμε ένα σύστημα απόλυτα δημοκρατικό και διάφανο. Ποιος διαφωνεί με την εξάλειψη του εξαντλητικού ωραρίου των γιατρών; Ποιος διαφωνεί για αυξήσεις και καλύτερες αποδοχές των γιατρών; Ποιος διαφωνεί για συνθήκες ευέλικτες και γρήγορες; Με τη συμφωνία αυτή αλλάζει σελίδα το εθνικό σύστημα υγείας.

Πρέπει να σας υπενθυμίσω ότι η συμφωνία αυτή έχει γίνει δεκτή από τη Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος με δηλώσεις της, προβάλλοντας μόνο, κάτι το οποίο βεβαίως και λάβαμε υπόψιν, μία αναμενόμενη εξάλλου επιφύλαξη ως προς το ωράριο που ορίζεται από την Κοινότητα και τούτο βέβαια για λόγους καθαρά ιδεολογικούς.

Έλαβε επίσης τη σύμφωνη γνώμη του Προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, του κ. Αλαβάνου, καθώς επίσης και του Προέδρου του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού του κ. Καρατζαφέρη. Τις επόμενες ημέρες, εξ όσων πληροφορούμαι, θα συναντηθούν οι εκπρόσωποι της ΟΕΝΓΕ και με τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Ούτως ή άλλως σε επίπεδο ΟΕΝΓΕ υπήρξε σύμφωνη γνώμη όλων, μα όλων των παρατάξεων. Νομίζω ότι σήμερα σε λίγη ώρα από τώρα υπάρχει, αν δεν έχει ήδη γίνει, συνέντευξη της ΟΕΝΓΕ, όπου θα δοθούν πλήρη στοιχεία. Ανεβλήθη; Δεν πειράζει, θα γίνει εν πάση περιπτώσει, όπου εκεί θα δοθούν πλήρη στοιχεία και η τεκμηριωμένη άποψή τους επί του θέματος*.

Τέταρτον, με το ίδιο σχέδιο νόμου με ξεχωριστή διάταξη προβλέπουμε την πρόσληψη κατ΄ εξαίρεση και για μία περίοδο δύο ετών 5,5 χιλιάδων νοσηλευτών, αρχής γενομένης από την 1/1/2009 κι αυτό βέβαια χωρίς να σταματήσουν οι παράλληλες τακτικές προσλήψεις.

Το θέμα έχει συζητηθεί στη Βουλή κι έχει επέλθει όπως θυμόσαστε όλες και όλοι συναίνεση επί του θέματος ανάμεσα στον Πρωθυπουργό που πήρε την πρωτοβουλία και του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Τα κριτήρια θα είναι του ΑΣΕΠ και εκπρόσωπός του θα συμμετάσχει στην Επιτροπή Αξιολόγησης. Είναι μία διαδικασία που έχει δοκιμαστεί στο παρελθόν, στον ευρύτερο χώρο της υγείας.

Οι νοσηλευτές θα προσληφθούν από τα νοσοκομεία που γνωρίζουν καλά τις ανάγκες τους, υπό τον έλεγχο και τον συντονισμό των ΔΥΠΕ. Κανένας νοσηλευτής δε θα μπορεί να θέσει υποψηφιότητα σε περισσότερο από δύο νοσοκομεία. Αν δεν αναλάβει τα καθήκοντά του, θα στερείται τη δυνατότητα για να υποβάλλει εκ νέου αίτηση για δύο χρόνια.

Οι νοσηλευτές που θα προσλαμβάνονται, είτε με την εξαιρετική αυτή διαδικασία, είτε με τακτικές προσλήψεις, θα απαγορεύεται η μετακίνησή τους για πέντε χρόνια από το νοσοκομείο που προσελήφθησαν και εργάζονται. Δίνουμε έτσι τέλος στον φαύλο κύκλο που μαστίζει το πρόβλημα του ανθρώπινου δυναμικού στην υγεία, όπου πάντα υπάρχουν κενά.

Προσλήψεις γίνονται. Άλλοι όμως βγαίνουν σε σύνταξη, άλλοι ζητούν και επιτυγχάνουν μετακινήσεις, άλλοι απέχουν λόγω ασθένειας, με αποτέλεσμα το προσωπικό να είναι ελλειμματικό. Η ρύθμισή μας αυτή είναι μια τονωτική ένεση για το εθνικό σύστημα υγείας.

Και κάτι επιπλέον, γιατί ακούστηκε και αυτό και πιθανόν να ετίθετο και το ερώτημα, η διαδικασία αυτή δεν είναι αντισυνταγματική, είναι απόλυτα νόμιμη, όπως εξάλλου απεφάνθη μόλις χθες το βράδυ η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής.

* Η συνέντευξη της ΟΕΝΓΕ ανεβλήθη διότι συνέπιπτε χρονικά με τη συνέντευξη του Υπουργείου και υπήρχε αδυναμία των υγειον. συντακτών να καλύψουν ταυτόχρονα τις δύο. Μετατίθεται εντός της εβδομάδος.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Άρα προφανώς και δεν θα έχει ισχύ από 1/1/09 αφού δεν θα έχει ψηφιστεί μέχρι τότε...

Ας μας ενημερώσουν οι νομικάριοι του φορουμ αν υπάρχει δυνατότητα να ψηφιστεί ΜΕΤΑ την 1/1/09 και να έχει αναδρομική ισχύ ? (δηλαδη τα επιπλέον χρήματα του μισθού και τα ρεπό να δοθούν αναδρομικά)

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Το γράφει ΞΕΚΑΘΑΡΑ.

Θα ισχύσει από 1/1/2009. Τα ευρώπουλα θα τα πάρεις αναδρομικά....μην ανησυχείς :D

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Το γράφει ΞΕΚΑΘΑΡΑ.

Θα ισχύσει από 1/1/2009. Τα ευρώπουλα θα τα πάρεις αναδρομικά....μην ανησυχείς :D

Κι εγώ φίλε Τάσο για τα ρεπό μιλάω. Τα λεφτά δεν με πολυκόβουν και τόσο.

Κουράστηκα και θέλω να πάω σπίτι μου !!!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Και τώρα ισχύει το ρεπό μετά από κάθε εφημερία. Δεν έπαψε το άρθρο να ισχύει. Απλά δεν εφαρμόζεται σε όλα τα νοσοκομεία.

Από 1/1/2009 δεν θα αλλάξει τίποτα σε αυτό. Απλά θα προβλέπεται στο νέο νόμο που θα περιλαμβάνει τα περί "συλλογικής σύμβασης".

Αυτός μπορεί να κατατεθεί για ψήφιση τέλη Ιανουαρίου και να γίνει ΦΕΚ τέλη Φεβρουαρίου, αλλά θα ισχύει αναδρομικά από 1/1/2009. Τα ρεπό οπότε των 2 πρώτων μηνών δεν θα μπορείς να τα ζητήσεις βασιζόμενος στο νέο νόμο. Αλλά αφού δεν στα έδινε ο διευθυντής σου μέχρι σήμερα......μην πολυελπίζεις για το μέλλον.

Και όλα αυτά........ελπίζοντας πως ο νέος Υπουργός Υγείας θα συμφωνήσει με όσα έχουν υπογραφεί στη συλλογική σύμβαση με την ΟΕΝΓΕ και τον Αβραμόπουλο και δεν καθυστερήσει ή και αλλάξει κάτι λόγω αλλαγής Υπουργού.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Πού είναι η "Κλαδική" οεοοοο!

Ασχετα με τη διαφωνία μας με ζητήματα του περιεχομένου της κλαδικής σύμβασης των Νοσοκομειακών Γιατρών καθώς και της τακτικής που ακολουθήθηκε από τα συνδικαλιστικά όργανά τους, θετουμε ορισμένα ερωτήματα που πλέον είναι και ερωτήματα χιλάδων εργαζομένων στο χώρο της Δημόσιας Υγείας.

Τελικά αυτή η Κλαδική Σύμβαση Υπουργείου Υγείας - Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) έχει τις υπογραφές, πέραν του Υπουργού Υγείας και των συναρμόδιων Υπουργείων, δηλαδή Υπουργείο Οικονομικών και Υπουργείο Εσωτερικών ;

Διότι τότε μόνο αποτελεί κυβερνητική δέσμευση.Τότε μόνο έχει υπόσταση.Διαφορετικά δεν υφίσταται.

Είναι αλήθεια ότι αν αλλάξει ο Υπουργός (μέσω ανασχηματισμού) , τότε η σύμβαση δεν μπορεί να έλθει στη Βουλή πρίν την επεξεργαστούν και υπογράψουν εκ νέου ο νέος Υπουργός Υγείας και οι νέοι συναρμόδιοι υπουργοί;

Τέλος έχει την βεβαιωμένη συνταγματική νομιμότητα; Το λέμε αυτό γιατί η νομοπαρασκευαστική επιτροπή που επικαλείται ο νυν Υπουργός Υγείας δεν είναι "όργανο της Βουλής" αλλά "κυβερνητικό όργανο", με την έννοια ότι επεξεργάζεται διατάξεις, αποφαίνεται με νομοθετικό τρόπο για κείμενα που πιθανά θα οδηγηθούν στη Βουλή και υπάγεται στη Γενική Γραμματεία του Υπουργικού Συμβουλίου.

Είναι αλήθεια η φήμη που διαρρέεται από πολύ έγκυρες πηγές ότι αυτή η υπογραφείσα σύμβαση δεν πρόκειται να ισχύσει ποτέ, τουλάχιστον με τη συγκεκριμένη μορφή;

Θα περιμένουμε τις απαντήσεις από την κυβέρνηση όσο και από την ηγεσία της ΟΕΝΓΕ.

Διότι αν , λέμε αν , είναι αλήθεια όλα αυτά , τότε επωλήθησαν "φύκια για μεταξωτές κορδέλλες".

Αγωνιστικη Παρεμβαση Νοσοκομειου Πρεβεζας

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

τωρα που θα φυγει ο Αβραμ απο το υπουργειο Υγειας τι θα γινει?

θα ισχυουν οσα συμφωνησαν?και τιε καινουριες θεσεις ειδικοτητας?

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.