Jump to content

Αντιποίηση ιατρικού επαγγέλματος με επίσημη βούλα!


Recommended Posts

Σε μία πολύ σοβαρή καταγγελία προβαίνει η Πανελλήνια Ένωση Επιστημονικών Σωματείων Ιατρικής Βιοπαθολογίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης, διοικήσεις και διευθυντές των ιατρικών υπηρεσιών μεγάλων νοσοκομείων του λεκανοπεδίου προχωρούν στην πρόσληψη και την ανάθεση καθαρά ιατρικών πράξεων σε επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων και όχι γιατρούς! Οι επιστήμονες αυτοί, μάλιστα, εκπαιδεύουν γιατρούς και, το χειρότερο, συμβάλλουν στη διάγνωση ασθενειών!

Σύμφωνα επίσης με την Ένωση, πρόκειται για τα νοσοκομεία της Αθήνας "Άγ. Σάββας", Γενικό Κρατικό, "Σωτηρία", παίδων "Αγ. Σοφία", "Σισμανόγλειο", "Ερυθρός Σταυρός" και "Αγ. Βαρβάρα", τα νοσοκομεία του Πειραιά Γενικό Κρατικό Νικαίας και "Τζάνειο" και το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Χαϊδαρίου "Αττικόν".

Η Ένωση επισημαίνει στην ανακοίνωσή της ότι "ο νόμος ορίζει ότι οι επιστήμονες αυτοί, όταν διορίζονται στο ΕΣΥ, μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες συμπληρωματικές και συναφείς ως προς την Ιατρική επιστήμη, σε καμία, όμως, περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν το γιατρό".

Είναι, άραγε, όλα αυτά σε γνώση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας;

ΑΥΓΗ, 27/11/2008

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ

Μου αρέσουν αυτές οι ανακοινώσεις λες και πρωτοανακάλυψαν τι γίνεται. Όταν όμως οι μικροβιολόγοι την κοπανάνε από την εφημερία και μένουν οι παρασκευαστές είναι ωραία? Λίγη ντροπή ρε γμτ. Δεν ξέρω τι γίνεται βέβαια σε όλα τα νοσοκομεία, αλλά στην επαρχία είναι κοινή πρακτική.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 4 weeks later...

Καταγγελία Πανελλήνιας Ενωσης Ιατρικής Βιοπαθολογίας

Χωρίς την παρουσία ειδικευμένων γιατρών λειτουργούν τα βιοχημικά εργαστήρια μεγάλων νοσοκομείων της Αθήνας. Στην καταγγελία αυτή προέβη η Πανελλήνια Ενωση Ιατρικής Βιοπαθολογίας, που κατέθεσε την περασμένη Τρίτη αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, διαμαρτυρόμενη για την τακτική των διοικήσεων μεγάλων νοσοκομείων να προχωρούν στην πρόσληψη και ανάθεση καθαρά ιατρικών πράξεων σε επιστήμονες που δεν είναι γιατροί, όπως χημικοί και βιολόγοι.

Στην αναφορά επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τις ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις, η διενέργεια ιατρικών πράξεων ανατίθεται αποκλειστικά και μόνον σε ιατρούς, οι οποίοι φέρουν και την απαιτούμενη άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, καθώς και ότι «κάθε εργαστηριακή εξέταση είναι ιατρική πράξη, κατά νόμον και ως τοιαύτη πρέπει κατά συνέπεια να ενεργείται αποκλειστικά και μόνον από γιατρούς».

Η Πανελλήνια Ενωση Ιατρικής Βιοπαθολογίας, στην αναφορά της εστιάζει σε μεγάλα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου μεταξύ των οποίων τα: Αγιος Σάββας, Γ. Γεννηματάς, Σωτηρία, Σισμανόγλειο, ΚΑΤ, Τζάνειο, Κρατικό Νίκαιας κ.ά., στα οποία όπως υπογραμμίζεται «οι αρμόδιες διοικήσεις, αλλά και η αρμόδια προϊστάμενη αρχή του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, ανέχονται τη λειτουργία εργαστηριακών ιατρικών τμημάτων (βιοχημικών) με επιστημονικούς υπευθύνους μη ιατρούς, δίχως την απαιτούμενη παρουσία ειδικευμένου γιατρού αντίστοιχης ειδικότητος, στα τμήματα δε αυτά εκπαιδεύονται ειδικευόμενοι ιατροί και διενεργούνται ιατρικές πράξεις (εργαστηριακές εξετάσεις) από μη ιατρούς». Και τονίζεται στην αναφορά η λειτουργία των ιατρικών αυτών τμημάτων εν απουσία ειδικευμένου ιατρού, εγκυμονεί «κινδύνους για την υγεία των εις αυτά νοσηλευομένων και κατ’ επέκτασιν για την δημόσια υγεία».

Οπως διευκρίνισε μιλώντας στην «Κ» ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ενωσης Ιατρικής Βιοπαθολογίας, ιατρός βιοπαθολόγος και διευθυντής του Βιοχημικού Τμήματος στο Ασκληπιείο Βούλας κ. Πλάτων Δήμου, η παρουσία ειδικού γιατρού κρίνεται απαραίτητη για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των εργαστηριακών εξετάσεων και την ανακάλυψη ενδεχόμενου λάθους (π.χ. εξαιτίας βλάβης του εξοπλισμού). Επιπλέον, ο ειδικός εργαστηριακός γιατρός έχει τη γνώση να συνεργαστεί με τον κλινικό γιατρό και με βάση την εργαστηριακή εικόνα του ασθενούς να συμβάλει ουσιαστικά στη διάγνωση και στην επιλογή της κατάλληλης θεραπείας. Αλλωστε η ίδια η πολιτεία αναγνωρίζει τη σημασία της παρουσίας του εξειδικευμένου γιατρού, αφού οποιοδήποτε εργαστήριο και διαγνωστικό κέντρο στον ιδιωτικό τομέα, για να λάβει άδεια λειτουργίας χρειάζεται να έχει ως επιστημονικά υπεύθυνο βιοπαθολόγο.

«Η απουσία εξειδικευμένων γιατρών έχει και σοβαρές επιπτώσεις στην εκπαίδευση των ειδικευόμενων, η οποία σε αυτή την περίπτωση ουσιαστικά δεν γίνεται όπως θα έπρεπε, από επιστήμονες που δεν είναι γιατροί», επισημαίνει ο κ. Δήμου. Σημειώνεται ότι η εκπαίδευση του βιοπαθολόγου είναι πέντε έτη, εκ των οποίων ένα έτος είναι στη βιοχημεία.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 23/12/2008

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Καταγγελία Πανελλήνιας Ενωσης Ιατρικής Βιοπαθολογίας

Στην αναφορά επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τις ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις, η διενέργεια ιατρικών πράξεων ανατίθεται αποκλειστικά και μόνον σε ιατρούς, οι οποίοι φέρουν και την απαιτούμενη άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, καθώς και ότι «κάθε εργαστηριακή εξέταση είναι ιατρική πράξη, κατά νόμον και ως τοιαύτη πρέπει κατά συνέπεια να ενεργείται αποκλειστικά και μόνον από γιατρούς».

Ποιος ΤΟ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΚΑΘΕ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΉ ΕΞΕΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΑΞΗ?

Καθιστε να το καταλαβω..

Εγω που ειμαι τεχνολογος και εχω αδεια σκησης επαγγελματος να κανω εργαστηριακές εξετασεις, δεν καλύπτομαι απο το νόμο?

Εγω τουλαχιστον γνωριζα οτι ολες οι εργαστηριακες εξετασεις που γίνονται στα εργαστηρια των νοσοκομειων, αποτελουν μερος των παραιατρικων και οχι καθαρα ιατρικών πραξεων!!

Και μια χαρουλα ειναι στα εργαστηρια χωρις τους ειδικευομενους...αμα ξερεις τη δουλεια φυσικα!!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Το να χειρίζεσαι τα μηχανήματα είναι στις αρμοδιότητές σου και τίποτα παραπάνω!!!

Η αξιολόγιση και υπογραφή των αποτελεσμάτων πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από ιατρό όσο πεπειραμένος και αν είναι ο τεχνολόγος, και αυτό διότι ο τεχνολόγος δεν φέρει καμία ευθήνη για τυχών λάθος ή παραπλανητικά αποτελέσματα.Αλήθεια πόσο σύγουρος είσαι ότι μπορείς να βγάλεις με το χέρι έναν σωστό λευκοκυτταρικό τύπο ή να ταυτοποιήσεις μή κανονικά κύτταρα σε μία αιματολογική εξέταση???

Αν νομίζεις πώς η δουλειά του εργαστηρίου είναι να μειράζει στις κλινικές τα χαρτάκια με τα αποτελέσματα είσαι μακρυά νυχτωμένος.

Πρίν το μείρασμα πρέπει να γίνει αξιολόγιση για την ορθότητα και αξιοπιστία των αποτελεσμάτων πράγμα που βάση γνώσεων δεν μπορεί να κάνει ένας τεχνολόγος όση πείρα και αν έχει γιατί πολύ απλά δεν διαθέτει την βάση των γνώσεων για κάτι τέτοιο και για αυτό και δεν ευθήνεται για τυχών σφάλματα.

Η υπογραφή λοιπόν και αξιολόγιση των αποτελεσμάτων από μή ιατρό συνηστά αντιποίηση ιατικού επαγγέλματος.

Τα παραπάνω δεν συμαίνουν ότι ένα εργαστήριο μπορεί να δουλέψει χωρίς τεχνολόγους όπως δεν μπορεί να δουλέψει και χωρίς ιατρό.

Ο καθένας μας έχει κάποια καθήκοντα και πρέπει να αρκείται σε αυτά και μόνο ,όσες και αν νομίζει ότι είναι οι γνώσεις του.

Πχ δώσε σε έναν αναισθησιολόγο ανυπόφραφα αποτελέσματα από εργαστήριο που δεν διαθέτει ιατρό και αν δεν σε στείλει πίσω όπως ήρθες εγώ χαρίζω την θέση μου στην αναμονή!!!!!!!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Κάνεις μια εργαστηριακή εξέταση και το δείγμα βγαίνει αιμολυμένο ==> λάθος ερμηνεία αποτελεσμάτων (π.χ. LDH)

Διεξάγεις λάθος μια ορολογική εξέταση π.χ. HbsAg / 3μηνο παράθυρο ==> παραπλανάς τον κλινικό ιατρό στη διάγνωση

Χειρίζεσαι ακατάλληλα κάποιο δείγμα και βγαίνει λάθος η Γενική Αίματος (π.χ. clotted δείγμα) ==> λάθος αποτελέσματα

Δεν αποθηκεύεις κατάλληλα κάποιο βιολογικό δείγμα και βγαίνει λάθος αποτέλεσμα ==> δεν το έβαλες στο ψυγείο, κατάψυξη (όπως θέλουν κάποιες εξετάσεις π.χ. έλεγχος θρομβοφιλίας)

+++++++ πολλές άλλες περιπτώσεις

Ένας τεχνολόγος δεν μπορεί ποτέ να υποκαταστήσεις έναν ιατρό. Είναι πάρα πάρα πολλές οι περιπτώσεις που ΠΡΕΠΕΙ να

υπάρχει ιατρός για να κρίνει και να ΔΙΕΝΕΡΓΗΣΕΙ σωστά μια εργαστηριακή δοκιμασία.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Το να χειρίζεσαι τα μηχανήματα είναι στις αρμοδιότητές σου και τίποτα παραπάνω!!!

Καλά καλαά...πάνε σε κανα δημοσιο νοσοκομείο και μετά τα λέμε αν οι αρμοδιοτητες μου είναι μονο τα μηχανηματα!!

Η αξιολόγιση και υπογραφή των αποτελεσμάτων πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από ιατρό όσο πεπειραμένος και αν είναι ο τεχνολόγος, και αυτό διότι ο τεχνολόγος δεν φέρει καμία ευθήνη για τυχών λάθος ή παραπλανητικά αποτελέσματα.Αλήθεια πόσο σύγουρος είσαι ότι μπορείς να βγάλεις με το χέρι έναν σωστό λευκοκυτταρικό τύπο(εννοεις στρωσιμο - πλακάκι? ή να ταυτοποιήσεις μή κανονικά κύτταρα σε μία αιματολογική εξέταση???Αυτο να με συμπαθας... δεν το εχω κανει στη σχολή, αλλά εχω στρωσει 5-6 φορες και εχω βγαλει λευκοκυτταρικο τυπο!!(σχολή και νοσοκομειο).

Φυσικα διπλα ηταν και ο ειδικευομενος..μη τρελαθουμε τελειως!!

Αν νομίζεις πώς η δουλειά του εργαστηρίου είναι να μειράζει στις κλινικές τα χαρτάκια με τα αποτελέσματα είσαι μακρυά νυχτωμένος.Συμφωνώ απόλυτα

Πρίν το μείρασμα πρέπει να γίνει αξιολόγιση για την ορθότητα και αξιοπιστία των αποτελεσμάτων πράγμα που βάση γνώσεων δεν μπορεί να κάνει ένας τεχνολόγος όση πείρα και αν έχει γιατί πολύ απλά δεν διαθέτει την βάση των γνώσεων για κάτι τέτοιο και για αυτό και δεν ευθήνεται για τυχών σφάλματα.Συμφωνω

Η υπογραφή λοιπόν και αξιολόγιση των αποτελεσμάτων από μή ιατρό συνηστά αντιποίηση ιατικού επαγγέλματος.Συμφωνω

Τα παραπάνω δεν συμαίνουν ότι ένα εργαστήριο μπορεί να δουλέψει χωρίς τεχνολόγους όπως δεν μπορεί να δουλέψει και χωρίς ιατρό.Συμφωνω

Ο καθένας μας έχει κάποια καθήκοντα και πρέπει να αρκείται σε αυτά και μόνο ,όσες και αν νομίζει ότι είναι οι γνώσεις του.Ετσι μπραβο..σωστος!!

Πχ δώσε σε έναν αναισθησιολόγο ανυπόφραφα αποτελέσματα από εργαστήριο που δεν διαθέτει ιατρό και αν δεν σε στείλει πίσω όπως ήρθες εγώ χαρίζω την θέση μου στην αναμονή!!!!!!!

Χαρισε την σε καποιον άλλο... εγω δεν τι θελω..δεν την αξιζω!!

Μου περιεγραψες μονο τη δουλεια ενος ειδικευόμενου!!Δεν ειναι μονο αυτα που πρεπει να γινουν σε ενα οποιαδηποτε εργαστήριο!!Θελω να πω οτι δεν ειμαστε και αχρηστοι εμεις....κατι ξερουμε για να βοηθησουμε το γιατρο...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Όπα νομίζω ότι το πήρες στραβά

Δεν λέω σε καμία περίπτωση ότι οι τεχνολόγοι έιναι άχρηστοι

Ίσα ίσα που ΄χωρίς εσάς όπως και χωρίς νοσηλευτές δεν θα μπορούσαμε ούτε εμείς να κάνουμε την δουλειά μας

Απλά σου εκθέσαμε γιατί η διενέργεια εξετάσεων συνηστά ιατρική πράξη και γιατί θα πρέπει να υπάρχει ιατρός στο εργαστήριο.

Δεν σου λέω ότι δεν έχεις ιδέα από χρώσεις και μικροσκοπίσεις αλλά δεν μπορεί ένας τεχνολόγος έχει την γνώση για να βγάλει αρκετές εξετάσεις με έναν βαθμό αξιοπιστίας.

Βέβαια υπάρχουν και παραδείγματα ειδικευομένων(ακτινολογία) που ανάβουν το φώς στον σκοτεινό θάλαμο γιατί δεν βλέπουν......πράγμα που δεν θα έκανε ποτέ ένας τεχνολόγος αλλά από την άλλη ο ίδιος ειδικευόμενος ξέρει να διαβάζει μαγνητική τομογραφία την ώρα που ο τεχνολόγος βλέπει ένα μάτσο σκιές

Υπάρχουν χιλιάδες παραδείγματα τεχνολόγων και νοσιλευτών που λόγο πείρας άνετα μπορούν να κολλίσουν στον τοίχο έναν ειδκευόμενο αλλά μόνο σε ένα πολύ στενό φάσμα γνώσεων,μώλις τα πράγματα γίνουν λίγο πιό πολύπλοκα τότε η ισορροπεία αλλάζει

Με λίγα λόγια όπως λέει και το αρχαίο ρυτό "καθείς εύ ω ετάχθει"

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Μήν χαίρεσαι μικρέ τεχνολόγε δεν σε αγγίζει ο νόμος.

Ο νόμος αγγίζει το λοιπό επιστημονικό προσωπικό των εργαστηρίων κατηγορίας ΠΕ. Μιάς και ανήκουν μέσα στα επαγγελματικά τους δικαιώματα και ο έλεγχος των φυσιολογικών τιμών και ο έλεγχος φυσιολογικών και μη κυτταρικών μορφών καιρός ήταν να μπούν και στους κανονισμούς των νοσοκομείων.

Για εσας μικροί μου τεχνολόγοι, απλά παίζεται ποιους θα υπηρετήται (θα σας έχουν σκλαβάκια δηλαδή). Οι γιατροί όπως είναι τώρα ή και οι βιολόγοι όπως προβλέπεται από τα επαγγελματικά δικαιώματα.

Αν πιστεύεις ότι το να υπηρετείς δύο κυρίους είναι καλύτερα από έναν τότε είσαι αλλού νυχτωμένος.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Δεν το πηρα στραβα, ουτε λεω οτι με ειπες αχρηστο/ους!!

Στο νομο αναφερομουν!!

Τωρα τα παραδειγματα που εδωσες ειναι τελειως λαθος, αφου επιτρεπεται στους τεχνολογους να μπουνε και να κανουν εξετασεις σε οποιαδηποτε εργαστηριο, ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΤΟΝΙΖΩ ΑΥΤΟ ΑΠΟ ΤΟ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΟ!!

Υπαρχει ξεχωριστη σχολή για βοηθους ακτινολογους!! Τωρα ξερω και εγω μια περιπτωση τεχνολογου-ακτινολογου που δουλευει στο ακτινολογικο, ΑΛΛΑ εχει τελειωσει και ενα ιεκ στο τμημα ακτινολογιας. Αλλιως δεν επιτρεπεται να δουλεψουμε στα ακτινολογικα!!

Εγω εχω δει ελαχιστες ακτινογραφιες!!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Θα συμφωνησω...

Εγω θέλω μονο το γιατρο πανω απο το κεφαλι μου...γινεται??? :lol:

Που με επιασε η νυχτα και δεν τα ξερω αυτα????? :lol:

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

dikaios εκτός από "στρώσιμο-πλακάκι" τι άλλες δουλειές κάνεις;

Υ.Γ. Χτίζω ένα αυθαίρετο στο χωριό και θα ήθελα βοήθεια :P

Ξαναδιάβασε το άρθρο.....αναφέρεται σε βιολόγους και χημικούς αντί γιατρών, είδες πουθενά να αναφέρει τεχνολόγους;

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

@alexmat

να πας να ρωτησεις και σε κανενα αλλο νοσοκομειο τί γινεται, γιατι μερικες φορες το τραβαμε απ΄τ΄αυτια το θεμα και δε λεει?

@drspeed

ευθήνη, τυχών λάθος, σύγουρος, μειράζει, ευθήνεται, τυχών σφάλματα, συνηστά, συμαίνουν, νοσιλευτών, λόγο πείρας, κολλίσουν, ισορροπεία, ρυτό

παρα το extra bonus για το βάση γνώσεων ... εισαι ακομα στην αναμονη, αρα εχεις χρονο να βελτιωσεις την ορθογραφια σου και/ή τη χρηση του πληκτρολογιου emcolgate

καλα χριστουγεννα everyone :)

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.