Jump to content

[θέατρο] Ευτυχια Παπαγιαννοπουλου


Ήρα

Recommended Posts

Μονόλογος του Πέτρου Ζούλια Σκηνοθ.: Π. Ζούλιας. Παίζει: Ν. Μεντή.

Το βιβλίο της Ρέας Μανέλη «Η γιαγιά μου η Ευτυχία» (εκδ. 'Αγκυρα) γίνεται η αφετηρία για να ξεδιπλωθεί στο θεατρικό σανίδι η πολυκύμαντη ζωή της στιχουργού Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου. Η Νένα Μεντή-Ευτυχία συνομιλεί με επτά πρόσωπα που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη ζωή της.-απο Αθηνοραμα

θα ειμαι ειλικρινης.δυσκολευομαι πολυ να γραψω αυτην την κριτικη ,αφησα μια μερα γεματη με εγνοιες να περασει , απλα για να κατακατσουν μεσα μου εικονες , συναισθηματα , σκεψεις, σαν κατακαθι του καφε , που λες παει τωρα τελειωσε , πλυνε το φλιτζανι. ετσι νομιζα οτι θα ειμαι μια ολοκληρη μερα μετα ..ξαναπιανω στα χερια μου το προγραμμα της παραστασης και νιωθω την ιδια συγκινηση , τα ιδια συναισθηματα με χθες ..που δεν επεφτε καρφιτσα στο θεατρο..που τελειωσε η παρασταση και ο κοσμος καθε ηλικιας για δεκα λεπτα χειροκροτουσε , μπροστα μου ενας ηλικιωμενος κυριος ακομη εκλαιγε και το ενιωθες οτι ειναι απο αυτες τις φορες που τα δακρυα ενωνουν τους ανθρωπους , λες και ειχε σκιστει το πεπλο της αμηχανιας που συνηθως οι ανθρωποι φοραμε πανω μας βιαστικα οταν συγκινουμαστε ..τελειωσε η παρασταση και ηταν σαν να ημασταν ακομη ολοι εκει , ηταν αυθορμητο να σηκωθουν ολοι , η ιδια η Μεντη φορουσε τοσο πολυ τον ρολο που δεν ηξερες πια ποιον χειροκροτουσες , την ηθοποιο η την Ευτυχια ,και αυτη βαθια συγκινημενη χειροκροτουσε την Ευτυχια , την ευτυχια της ,τον ρολο της ζωης της.

θα προσπαθησω να βαλω οσο το δυνατον περισσοτερο γινεται αυτην την κριτικη σε λογικη σειρα , αν και το νιωθω πως παει να μου ξεφυγει ..και το αξιζει τοσο να βγει κατευθειαν απο την καρδια , χωρις κανενα καλοπιασμα και σουλουπωμα της λογικης

στο θεατρο Βασιλακου , οι εκπληξεις ξεκινησαν απο τον πανεμορφο θεατροχωρο , ενα φουαγιε φτιαγμενο για να θυμιζει καφενε , μια θεατρικη σκηνη φτιαγμενη ετσι ωστε οπου και να καθησεις να εχεις αμεση οπτικη επαφη με την σκηνη , ενα μεγαλο μπραβο σε τετοιους θεατροχωρους , φτιαγμενους με μερακι , με αγαπη για το κοινο , με σεβασμο για το θεατρο.

αν θελετε να δειτε την παρασταση -τικ τακ σε σενα που νιωθω ανεση για διαταγες ,τρεχα - σας προτεινω να το κανονισετε εγκαιρως-η παρασταση παιζεται 3 φορες την εβδομαδα , Δευτερα και Τριτη βραδυ και Τεταρτη απογευματινη , και τα εισιτηρια ειναι αγορασμενα καιρο πριν..πραγματικα εχοντας δει το εργο δεν ειναι για να προκαλει εντυπωση αυτη η βαβουρα .

η Ευτυχια Παπαγιαννοπουλου. δεν υπαρχει Ελληνας να μην εχει τραγουδησει τα τραγουδια της , αυτα που γνωριζουμε οτι ειναι δικα της και αυτα που ονοματιστηκαν επιτυχιες αλλων αλλα για οσους γνωριζουν απο λαικο τραγουδι ειναι ηλιου φαεινοτερον η Ευτυχενια σφραγιδα πανω τους.

η Ευτυχια μας. με αυτο το τρομερο ζιζανιο του πουλαω και αγοραζω, ''βιος και πολιτεια '' , που την ξερουμε σαν ηθοποιο -''περπατουσα μεχρι και το Περιστερι και γυριζα, μονο και μονο για να παιξω την Πενταγιωτισσα.Και δε μου δινανε και λεφτα. Φτανει που με χειροκροτουσανε.'' που την ξερουμε σαν στιχουργο-''συνηθως προκειται για μια στιγμιαια εμπνευση ,ερχεται μονο του στο μυαλο ..''

η Ευτυχια που φευγει απο το Αιδινι με δυο παιδια και την μανα της και ενα μαξιλαρι ..που ερωτευεται-''πως ειναι δυνατον ,καλε γιαγια ,τοσων χρονων γυναικα να γραφεις ερωτικα τραγουδια ? με ρωτουν τα εγγονια μου.Πιστεψα ομως στον ερωτα , πολυ , στη ζωη μου. Ελεγα αυτο ειναι το παν.Αν δεν αγαπησεις , δεν γραφεις , αν δεν πονεσεις , δεν γραφεις''.

η Ευτυχια που βγαζει την γλωσσα στους καθωσπρεπεισμους της εποχης των κυριων του Κολωνακιου , και δε το κανει για να πουλησει μουρη , για να πουλησει αν θες τραγουδια λαικα πιο ευκολα , το κανει γιατι ετσι ειναι και για αυτο επειδη ειναι ανοθευτη δε γινεται καρικατουρα .

η Ευτυχια που '' δεν εχει λεφτα να αγορασει εισιτηρια για το λεωφορειο και δανειζεται για να παρει ταξι'' , που παραγγελνει τσαι special, αυτη ειναι η Ευτυχια-''μ εμενα δε θα βρεις ακρη''.

η Ευτυχια που δεχεται πικρες απο αυτες που καρδιες λεμε δε βαστανε να σηκωσουν..και ''σαν τον αητο ειχα φτερα και πεταγα πολυ ψηλα..μα ενα χερι λατρεμενο , ενα χερι λατρευτο μου τα κοβει τα φτερα μου για να μην ψηλα πετω.." και εκει που λες παει αυτη ραγισε για παντα, διαλεγει την ζωη και παλι..η Ευτυχια που δυο παθη εχει, τον Γιωργο και την ποκα.και σκαρφιζεται πως θα απατησει τον πρωτο με την δευτερη και γελας με την καρδια σου για τις αναποδιες της, σαν καλλικαντζαρος ξεγλιστρα τις νυχτες και θελεις να την μαλωσεις δηθεν αλλα καθως της λες γιατι Ευτυχια μου τα κανεις αυτα? της κλεινεις πονηρα και το ματι και της σφυριζεις , οχι δυνατα ομως για να μην ξυπνησει ο Γιωργος, μαζι σου ειμαι! που παιζει και τα χανει ολα! '' μα ηταν σκαρτη η ζαρια και ετσι βγηκα μια βραδια χαμενη''..

θα μπορουσα να γραφω ωρες για αυτην την χαρισματικη γυναικα-θα σας μεταφερω καλυτερα τα λογια του σκηνοθετη της παραστασης για την Ευτυχια -''Ενας αλλιωτικος κοσμος , ζυμωμενος απο πονο και βασανα που ξερει ομως να χαμογελα , που φτιαχνει ονειρα , που χτιζει ελπιδες πανω στην καμενη γη του.Η λεβεντια και το παθος για ζωη.. τη λατρεψα αυτη τη γυναικα..πανω απο ολα ηξερε να κανει τον πονο της τραγουδι και να ξορκιζει το θανατο με ζωη. και τι ζωη!"

H παρασταση είναι βασισμενη πανω στο βιβλιο της εγγονης της ,Ρεας Μανελη- ''Η γιαγια μου η Ευτυχια'' Μια προσωπογραφια της γιαγιας της , φτιαγμενη με πολύ αγαπη και ειλικρινεια, η προσωπικη ιστορια της Ευτυχιας από το Αιδινι , που συναντα την εθνικη μας ιστορια , την ιστορια του ελληνικου μας λαικου τραγουδιου ..ο χαρακτηρας της Ευτυχιας , τα προσωπα και τα γεγονοτα που τη σημαδεψαν , ένα κουβαρι από αναμνησεις.

Μια γυναικα που δεν εγραψε στιχους που εγιναν ζωη αλλα εζησε ζωη που εγιναν στιχοι. Μια γυναικα που οσοι την αγνοειτε αξιζει να την ανακαλυψετε , οσοι αγαπατε το ελληνικο παλιο λαικο τραγουδι επιβαλλεται να την γνωρισετε , οι υπολοιποι θα θαυμασουν μια ιδιαιτερη προσωπικοτητα!

Όταν υπαρχει ένα δυνατο κειμενο , μπορει και όλα τα αλλα να είναι περιττα για θεατροευτυχια. οταν παρεα σε ένα δυνατο κειμενο , προσθεσεις μια ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ερμηνεια και μια ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ σκηνοθετικη ματια , τοτε νιωθεις ότι βρισκεσαι σε μια από τις καλυτερες παραστασεις .

Η Νενα Μεντη δεν παιζει απλως την Ευτυχια Παπαγιαννοπουλου , για 100 λεπτα πανω στη σκηνη ΕΙΝΑΙ η Ευτυχια Παπαγιαννοπουλου , είναι από τις φορες που με εχει συγκλονισει ερμηνεια ηθοποιου, φαινεται - εκπεμπεται ότι αυτή η ηθοποιος μελετησε βαθια την ζωη της Ευτυχιας και τολμω να πω την αγαπησε . αλλοτε σε παρασυρει με μια περηφανη λυπη στην φωνη της , καμια στιγμη δεν την οικτιρεις ,αλλοτε γελας με την καρδια σου με τον αυτοσαρκασμο της και η φωνη της η ιδια που πριν κουβαλουσε την μεγαλυτερη πικρα τωρα γελαει ειρωνικα και λεει ειμαι μια καπατσα ..αψογη η σκηνικη παρουσια της Μεντη –''Η Ευτυχια και η Νενα, η Ευτυχια της Νενας .Ο καθενας λεει την ιστορια του αλλου , όπως την νιωθει και την καταλαβαινει ''.Φαινεται ότι η Μεντη ενιωσε πρωτα και μετα επαιξε την Ευτυχια Παπαγιαννοπουλου , ισως η λεξη ενσαρκωνω να βρισκει το ακριβες νοημα της σε αυτην την ερμηνεια. Η κυρια Μεντη με συγκινησε στο τελος της παραστασης γιατι ενώ θα ειχε κάθε λογο να ψωνιστει-εχει λαβει διθυραμβικες κριτικες για αυτην την ερμηνεια της από τους επαγγελματιες θεατροκριτικους –εισεπραττε τα χειροκροτηματα σαν με απορια και ταυτοχρονα σα να ελεγε και αυτή ένα μεγαλο ευχαριστω στην Ευτυχια ,σα να της χαριζε και να της οφειλε μαζι την επιτυχια της. Μια εξαιρετη στιγμη στην θεατροκαριερα της που προσωπικα εμενα μου αφησε και την εντυπωση μιας αληθινα ταπεινης-με την εννοια όχι του ψωνισμενου καβαλημενου ηθοποιου –γυναικας.

Η σκηνοθεσια του Ζουλια ευρηματικη , εξυπνα παιζει και πηδαει από γεγονος σε γεγονος στη ζωη της Ευτυχιας και αυτό το καταφερνει διχως να κουρασει-μην ξεχναμε οι μονολογοι ευκολα μπορουν να κουρασουν τον θεατη-αλλα και χωρις να μπερδεψει , στιγμες και γεγονοτα δεμενα αρμονικα σε οδηγουν σα να παρακολουθεις ταινια !Τα τραγουδια , επιλογες των πιο γνωστων τραγουδιων της Ευτυχιας , εκτος του ότι σιγοτραγουδιουνται από ολους τους θεατες , ολες οι αισθησεις σε αυτην την παρασταση ζουν- συμπληρωνουν αθορυβα εκεινες τις στιγμες που οι λεξεις οι γραμμενες σε πεζο λογο φαινεται να μην αρκουν για να αποτυπωσουν τα πιο βαθια συναισθηματα. Ο φωτισμος , η σκηνογραφια λιτα , και είναι αληθεια ότι νομιζεις ότι η μια και μοναδικη λαμπα αρκει για να φωτισει κατι από τις σκοτεινες στιγμες της Ευτυχιας , το μπαουλο που κλεινει για παντα μεσα του αντικειμενα που μεταφραζονται σε περιοδους ολοκληρες της ζωης της , ένα φανταστικο δεντρο με τον ισκιο του , ενα κρεβατι για τη συντροφια του Γιωργου , απλες ιδεες θα ελεγε καποιος με μια βιαστικη ματια ..κι όμως όλα αυτά μαζι δημιουργουν μια σκηνογραφικη απλοτητα που δεν εχει τιποτε δηθεν και προσποιητο και όλα μαζι φωναζουν Ευτυχια.

Να συμπηρωσω στα συν και το εξαιρετικο προγραμμα., ευγε.

Θα θελα να τελειωσω με τα λογια της Ευτυχιας Παπαγιαννοπουλου από την τελευταια της συνεντευξη το 1970. ''Δε βαριεσαι .Τι παιρνει κανεις μαζι του? Μηπως μπορουμε ν αλλαξουμε και τιποτα? Διαβασατε τους αστροναυτες που ειδαν τη γη και ανετελλε? Ε λοιπον , σ αυτό δα το αστρο βρισκομαστε και εμεις αυτην την ωρα που μιλαμε , μαζι με τοσους αλλους..Εδω είναι όλα . Μικρες χαρες , μεγαλες λυπες , ανθρωποι μικροι , μεγαλοι ανθρωποι…Εγω παντα ετσι ημουνα . Να φαμε και να πιουμε σημερα , ‘’η γαρ αυριον μεριμνησει τα εαυτης''

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 5 months later...

τελικά, η παράσταση λόγω της μεγάλης προσέλευσης του κοινού,ξανα-ματά-πήρε παράταση ως και τις 6/5/09

κάθε Δευτέρα και Τρίτη 9μμ

και κάθε Τετάρτη και Κυριακή 6μμ

καλύτερα να κάνετε κράτηση θέσεων

----------------

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 3 weeks later...

Η παράσταση ύστατος φόρος τιμής στη μεγάλη κυρία του Eλληνικού τραγουδιού Ευτυχία Παπαγιαννοπολού, με τη Νένα Μεντή, που ανέβηκε για δεύτερη χρονιά στο θέατρο Βασιλάκη ταξιδεύει σε Πάτρα, Βόλο και Σέρρες.

Πάτρα- 13,14,15,16 Μαΐου 2009

Κινηματοθέατρο Village Πάνθεον, Πληροφορίες :τηλ. 2610-325778

Βόλος- 18,19,20 Μαΐου 2009

Δημοτικό Θέατρο Βόλου, Πληροφορίες:τηλ.24210-32818

Σέρρες- 22,23,24 Μαΐου 2009

Αστέρια-Δημοτικό Θέατρο Σερρών, Πληροφορίες: τηλ. 23210-54755

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.