Jump to content

Στον Ζαν-Μαρί Γκουστάβ Λε Κλεζιό το βραβείο Νόμπελ


MEDPEAD

Recommended Posts

Στον Ζαν-Μαρί Γκουστάβ Λε Κλεζιό το βραβείο Νόμπελ

9 Οκτωβρίου 2008, 14:41

της Τίνας Μανδηλαρά npbel.4342.jpg

Εκτοπίζοντας τρανταχτά ονόματα που θεωρούνταν φαβορί για το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, όπως Ροθ, Κούντερα και Μουρακάμι, o Ζαν-Μαρί Λε Κλεζιό είναι ο φετινός νικητής της μεγαλύτερης λογοτεχνικής διάκρισης στον κόσμο.

Πρόκειται για συγγραφέα με μεγάλο έργο και σίγουρα ένα από τα χρυσά ονόματα της γαλλικής μυθιστοριογραφίας. Ως μεγάλος ταξιδευτής, τα βιβλία του Κλεζιό αναφέρονται στις πολυπολιτισμικές συνθήκες και στις μαγικές εικόνες απ’ όλο τον κόσμο που φώτισαν το έργο του. Εχει γράψει σχεδόν τα πάντα - από νουβέλες μέχρι μυθιστορήματα, δοκίμια, εθνολογικά βιβλία.

nobel-orthia.r322.jpg

Ανήκει σε εκείνη τη σχολή των θεωρητικών μετά τον Μάη του ’68 που προσπάθησαν να συναρμόσουν τα διαφορετικά επίπεδα σκέψης και τα διαφορετικά πεδία σε ένα διαφορετικό, ανατρεπτικό σύνολο. Μαζί με τους συνοδοιπόρους του Ζιλ Ντελέζ και Μισέλ Φουκώ (οι οποίοι, ωστόσο, έφυγαν νωρίς) ο βραβευμένος με Νόμπελ συγγραφέας θεωρείται ως ένας από τους τελευταίους θιασώτες της ριζοσπαστικής γαλλικής σκέψης. Και σίγουρα εκείνος που κατάφερε ύστερα από 23 ολόκληρα χρόνια να φέρει το Νόμπελ Λογοτεχνίας στη χώρα του.

template_04.gif

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.