Jump to content

Απειλές από την ακτινοβολία του ασύρματου Ιντερνετ


Recommended Posts

Είναι σίγουρο ότι μας αρέσει να μεταφέρουμε τον φορητό υπολογιστή μας όπου θέλουμε. Μέσα, έξω από το σπίτι σερφάροντας κατά βούληση, χωρίς να μπερδεύονται στα πόδια μας αμέτρητα καλώδια. Δεν γνωρίζουμε, όμως, πόσο «κοστίζει» στην υγεία μας αυτή η πολυτέλεια. Δυστυχώς αρκετά!

*Αποκαλυπτική είναι πρόσφατη έρευνα του καθηγητή Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστου Γεωργίου (βλ.: www.biology.upatras.gr/cgeorgiou), που καταγράφει τις συνέπειες στην υγεία από τη χρήση του WLAN, του γνωστού τηλεπικοινωνιακού συστήματος ασύρματης σύνδεσης.

Παραθέτει επίσης πρωτοβουλίες και νομικές ρυθμίσεις, για την προστασία της δημόσιας υγείας, από τη διεθνή εμπειρία.

Διάσπαρτος κίνδυνος

Το WLAN δείχνει ακίνδυνο, αλλά... Σκεφθείτε χρήστες με φορητούς υπολογιστές να εργάζονται σε γραφεία, αεροδρόμια, πλατείες και να συνδέονται ασύρματα με το Διαδίκτυο. Αναρωτηθήκατε πού καταλήγει όλη η ακτινοβολία από αυτές τις διάσπαρτες κεραίες;

Σε όλους! Χρήστες και μη. Και όσο αυξάνονται οι λάτρεις του Διαδικτύου, τόσο θα επεκτείνεται και θα εντείνεται το ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον της ηλεκτρομαγνητικής ρύπανσης.

*Οι κεραίες του WLAN εκπέμπουν μη ιονίζουσες ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες (ΜΙΗΜΑ) με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία.

Τα επίπεδα έκθεσης των χρηστών βρίσκονται εντός των ορίων ασφαλείας, που έχουν ωστόσο καθοριστεί μόνο για να μην προκαλούν θερμικές επιδράσεις: Προσδιορίστηκαν για την προστασία ενός ενήλικα εγκεφάλου από την υπερθέρμανση.

Ακόμα κι έτσι, όμως, δεν υπολογίστηκαν τα ευαίσθητα εκτός εγκεφάλου όργανα, όπως τα μάτια και τα αφτιά, ούτε ο μικρότερος και υπό διαρκή ανάπτυξη παιδικός εγκέφαλος.

*Επιπροσθέτως, αυτά τα όρια δεν λαμβάνουν υπόψη ούτε τους κρίσιμους παράγοντες χρόνο και απόσταση έκθεσης, καθώς επίσης και τις νέες έρευνες που δείχνουν την ύπαρξη και μη θερμικών επιδράσεων, πολύ πιο επικίνδυνων από τις θερμικές. Τα όρια αυτά έχουν καθοριστεί από τη Διεθνή Επιτροπή Προστασίας από τις Μη Ιονίζουσες Ακτινοβολίες, αλλά δεν έχουν υιοθετηθεί από όλες τις χώρες στον ίδιο βαθμό.

*Οπως μας εξηγεί ο καθηγητής Χρ. Γεωργίου, οι μη θερμικές επιδράσεις οφείλονται στο γεγονός ότι ο άνθρωπος εξελίχθηκε, ως είδος, χωρίς να εκτίθεται σε παρόμοιες ακτινοβολίες (τις πρωτο-δημιούργησε τη δεκαετία του 1940) και ως εκ τούτου ο μεταβολισμός του δεν προσαρμόστηκε σε αυτές, ούτε ανέπτυξε μηχανισμό αντιμετώπισής τους:

«Ευθύνονται για ένα μεγάλο εύρος βιολογικών βλαβών όπως καταστροφή του DNA, καρκινογενέσεις (μέσος χρόνος εμφάνισης τα 10 χρόνια, εν αντιθέσει π.χ. με τα 20 χρόνια για τον καρκίνο του πνεύμονα εξαιτίας του καπνίσματος), σκλήρυνση κατά πλάκας Αλτσχάιμερ, μείωση προσοχής, μαθησιακής ικανότητας και μνήμης, αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού, ίλιγγοι, πονοκέφαλοι, αναπαραγωγικές δυσλειτουργίες, κ.ά.

»Επίσης είναι εξατομικευμένες, εκδηλώνονται άμεσα σε όσους διαθέτουν ηλεκτρομαγνητική υπερευαισθησία με κνησμό, τσούξιμο, αίσθημα θερμότητας, κοκκινίλες, μικρά συμπαγή δερματικά εξογκώματα».

Η απόφαση του ΣτΕ

Το πρόβλημα των ισχυόντων ορίων ασφαλείας με αφορμή τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας έφτασε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο με απόφαση της Ολομέλειάς του (αρ. 1264/2005) διαπίστωσε την αυθαιρεσία τους, καθώς έκρινε ότι η Κοινή Υπουργική Απόφαση 53571/3839/6-9-2000 «περί μέτρων προφυλάξεως του κοινού από τη λειτουργία κεραιών εγκατεστημένων στην ξηρά» είναι «ελλιπής διότι δεν περιέχει πρόβλεψη για ελάχιστες αποστάσεις από ευπαθείς ομάδες πληθυσμού (π.χ. σχολεία, νοσοκομεία) και χρησιμοποιεί ως βάσεις για τους προτεινόμενους σύμφωνα με αυτήν περιορισμούς έκθεσης μόνο τις αποδεδειγμένες επιδράσεις από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία ενόψει της αρχής της προφύλαξης».

Η απόφαση αυτή, που στηρίζεται στην Αρχή της Προφύλαξης (ακρογωνιαίος λίθος του κοινοτικού δικαίου), έχει αδιαφιλονίκητη νομική ισχύ για την Ελλάδα.

*Υπάρχουν χώρες στις οποίες λαμβάνονται μέτρα για να προφυλαχθούν οι πολίτες από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία:

*Το γερμανικό υπουργείο Περιβάλλοντος πρότεινε στους πολίτες να αποφεύγουν την έκθεσή τους στην ακτινοβολία του WLAN και να επιλέγουν τις ενσύρματες συνδέσεις Διαδικτύου.

Ενημέρωσε τους πολίτες ότι «δραστηριοποιείται στην ενεργητική ενημέρωση των ανθρώπων για τις δυνατότητες μείωσης της ατομικής έκθεσης στις ακτινοβολίες του WLAN». Μάλιστα, στις 23-07-2007 εξέδωσε οδηγία για τη λήψη συμπληρωματικών μέτρων προφύλαξης.

*Ο σοσιαλιστής δήμαρχος του Παρισιού, Μπερτράν Ντελανοέ, απαγόρευε από το 2007 τη χρήση του WLAN στις δημοτικές βιβλιοθήκες, γιατί «η συνεχής λειτουργία του εκθέτει μακροχρόνια στην ακτινοβολία του επισκέπτες και εργαζόμενους στους χώρους αυτούς».

*Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος (European Environment Agency) έχει καλέσει τα κράτη-μέλη και τα κοινοτικά όργανα να λάβουν άμεσα αποφάσεις για τη μείωση έκθεσης στην ακτινοβολία από το WLAN καθώς και από τα κινητά τηλέφωνα και τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας.

Προειδοποιήσεις

Επισημαίνει, δε, ότι κάθε καθυστέρηση μπορεί να οδηγήσει σε κρίση για τη δημόσια υγεία παρόμοια με αυτές που ανέκυψαν από τον αμίαντο, το κάπνισμα και τον μόλυβδο στα καύσιμα.

Η προειδοποίηση ακολούθησε την έκδοση της διεθνούς επιστημονικής έκθεσης επί των κινδύνων από την έκθεση στην ακτινοβολία των ΜΙΗΜΑ και του WLAN, η οποία συμπέρανε ότι τα υφιστάμενα όρια ασφαλείας είναι «χιλιάδες φορές πιο ήπια».

*Η επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Περιβάλλον, τη Δημόσια Υγεία και την Ασφάλεια Τροφίμων ψήφισε ομόφωνα έκθεση της βελγίδας υπουργού επί Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων, Φρεντερίκ Ράις, που προειδοποιεί μεταξύ άλλων για την επικινδυνότητα του WLAN.

Στην έκθεσή της αναφέρει χαρακτηριστικά: «Τα όρια έκθεσης στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία που έχουν τεθεί για τον πληθυσμό είναι ξεπερασμένα και δεν έχουν προσαρμοστεί από το 1999, επομένως δεν λαμβάνουν υπόψη τις εξελίξεις στις τεχνολογίες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών».

Η αρχή της προφύλαξης

Η Φρεντερίκ Ράις υπογραμμίζει ότι: «Με αυτή την ψήφο του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επαναφέρει στο προσκήνιο τις ανησυχίες των πολιτών για τα κοκτέιλ των περιβαλλοντικών ρυπαντών: ενδοκρινικοί διαταράκτες, καρκινογόνες και μεταλλαξιγόνες χημικές ουσίες, ποιότητα εσωτερικού και εξωτερικού αέρα, ηλεκτρομαγνητικά κύματα που εκπέμπονται από κινητά τηλέφωνα και WiFi (WLAN), στα οποία εκτιθέμεθα καθημερινά και για τις επιπτώσεις των οποίων δεν υπάρχουν ανεξάρτητες έρευνες. Οπου καθυστερούμε να δράσουμε, η προφύλαξη είναι η λύση».

*Σχολιάζοντας αυτές τις αποφάσεις, ο Χρ. Γεωργίου σημειώνει: «Οι επισημάνσεις της βελγίδας υπουργού είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικές, διότι συμφωνεί ότι τα όρια ασφαλείας είναι ξεπερασμένα και ότι χρειάζεται διεξαγωγή ανεξάρτητων ερευνών για το πρόβλημα. Σημαντικό είναι επίσης ότι η γερμανική κυβέρνηση παραδέχεται πως τα πλεονεκτήματα των WLAN είναι κυρίως οικονομικά».

*Και συμπληρώνει ότι σε όλα αυτά πρέπει να συνυπολογιστούν τα τεχνολογικά μειονεκτήματα του συστήματος. «Οι ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων είναι ασύγκριτα μικρότερες, έως και 1.000 φορές, από αυτές των οπτικών ινών. Επίσης δεν είναι άτρωτο από παρεμβολές και διακοπές. Με βάση όλα αυτά, το ζήτημα είναι πόσο ισοσκελίζεται το τεχνολογικό όφελος που έχουν οι χρήστες μπροστά στον κίνδυνο της ίδιας της ζωής τους».

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 05/10/2008

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

σε 2 λεπτά διάβασες όλο το δημοσίευμα; :blink::o

λειτουργείς με μεγαλύτερες ταχύτητες απ' ότι η αργή σύνδεσή σου

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Πρακτικά από σχετικά πρόσφατο συνέδριο, το 1o ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕ ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ, που έγινε στη Θεσσαλονίκη το Μάη.

πρακτικά

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

κοψτε το ασυρματο αλλα μαζι και τα κινητα και φορητα τηλεφωνα και τις τηλεορασεις/ραδιοφωνα/τηλεφωνα στα υπνοδωματια σας.

πειστε και τους γειτονες να κανουν το ιδιο ομως emcolgate

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

emarup ή πηγαίντε Άγιο Παύλο Ρόδο και αράξτε στη μέση της γαμάτης παραλίας πάνω στην αιώρα :D
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 4 weeks later...

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΑΧΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΛΟΥΚΑ Χ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ

ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

Η χρήση των κινητών τηλεφώνων έχει αποτελέσει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του σύγχρονου ανθρώπου στις περισσότερες χώρες του κόσμου, τόσο που ειδικοί ψυχολόγοι ομιλούν για "σύνδρομο στέρησης" που εκδηλώνεται όταν κάποιος χάσει το κινητό του τηλέφωνο. Αν και η όψη του τηλεφώνου με την κομψότητα και το λεπτό φινίρισμα δεν προδίδουν ότι πρόκειται για σχετικά ισχυρό πομπό και υπερ-ευαίσθητο δέκτη. Η συνολική μέγιστη ισχύς της ακτινοβολίας που εκπέμπεται απο ένα κινητό αποτελεί κατασκευαστικό χαρακτηριστικό του που αναφέρεται στο εγχειρίδιο χρήσης με την ονομασία S.A.R (specific absorption rate = ειδικός ρυθμός απορρόφησης) και μετράται σε βαττ ανα κιλό μάζας ιστού. Για την Ευρώπη ακολουθείται η τιμή 2 και για τις Η.Π.Α. η τιμή 1.6. Οι μέγιστες αυτές τιμές που επιτρέπεται να έχει ένα κινητό, στην ουσία δεν αποτελούν "εγγυημένο όριο ασφαλείας" αφού όλες οι επιστημονικές - δημοσιευμένες - έρευνες που έχουν γίνει και οι οποίες δείχνουν μοριακές και κυτταρικές βλάβες καθώς και πληθώρα άμεσων και μακροπρόθεσμων επιπτώσεων έχουν πραγματοποιηθεί σε εντάσεις συμβατικών κινητών τηλεφώνων. Έτσι η επιλογή κινητού με χαμηλή τιμή S.A.R δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Παρ΄όλη την υπάρχουσα επιστημονική τεκμηρίωση, εν τούτοις οι απόψεις γύρω από την επικινδυνότητα του κινητού τηλεφώνου είναι πολυποίκιλες και πολλές φορές αντιφατικές ανάλογα με την πηγή προέλευσής τους. Μερικές απλές συμβουλές για αφαλή χρήση των κινητών τηλεφώνων παρουσιάζονται παρακάτω:

Το κινητό τηλέφωνο εκπέμπει ακτινοβολία ανάλογα με τη δυσκολία επικοινωνίας με τον πλησιέστερο σταθμό βάσης. Δηλαδή εάν έχετε ισχυρό σήμα τότε κινδυνεύετε λιγότερο.

Το κινητό τηλέφωνο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται στο αυτί παρά μόνο για επείγουσες περιπτώσεις ή για πολύ λίγο χρονικό διάστημα.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο: προτάσεις για μείωση της επικινδυνότητας

Τηλεόραση παλαιού τύπου (με καθοδικό σωλήνα)

Οι τηλεοράσεις αυτές που ευρίσκονται σε όλα σχεδόν τα σπίτια, αλλά και σε επαγγελματικούς χώρους, αντικαθίστανται σταδιακά με τις τηλεοράσεις πλάσματος ή TFT. Εξ' αιτίας των ηλεκτρονικών/ηλεκτρικών κυκλωμάτων που περιέχουν καθώς και του συστήματος παραγωγής υψηλής τάσης μέχρι και 20.000 βόλτ, εκπέμπουν μαγνητικό πεδίο γύρω τους. Οι τιμές του πεδίου αυτού σε μιλιγκάους (mG) αρχίζουν απο περίπου 100 για να φτάσουν σε επίπεδα περιβάλλοντος περίπου σε απόσταση 2 μέτρων. Αυτή θεωρούμε και ως απόσταση ασφαλείας ιδιαίτερα για μικρά παιδιά που συνηθίζουν να κάθονται πολύ κοντά στην τηλεόραση. Ας σημειωθεί οτι όσο πιο μεγάλη σε μέγεθος η τηλεόραση τόσο πιο ισχυρό είναι το μαγνητικό πεδίο που παράγει και κατά συνέπεια στις μικρές τηλεοράσεις (π.χ. 14 ιντσών) αρκεί μία απόσταση 1 μέτρο για να θεωρηθεί ως ασφαλής.

ΑΣΥΡΜΑΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

Τα σύγχρονα ψηφιακά ασύρματα τηλέφωνα DECT εκπέμπουν συνεχώς (δηλαδή ανεξάρτητα εάν υπάρχει κλήση ή όχι) ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία στην περιοχή συχνοτήτων της κινητής τηλεφωνίας αλλά με διαφορετικό πρωτόκολλο. Η ακτινοβολία αυτή είναι πολύ διεισδυτική και μπορεί να περάσει ακόμα και τους τοίχους των διαμερισμάτων. Συνιστώνται τα παρακάτω για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων που έχουν παρατηρηθεί όπως είναι οι πονοκέφαλοι και οι διαταραχές του ύπνου:

Τοποθέτηση της βάσης του ασύρματου τηλεφώνου στη μακρύτερη δυνατή απόσταση από χώρους που συνήθως περνάμε αρκετές ώρες οι ενήλικες αλλά και ιδιαίτερα τα παιδιά. Επειδή η ακτινοβολία αυτή είναι πολύ διεισδυτική θα πρέπει να επιλέξουμε την τελική θέση με μεγάλη προσοχή. Π.χ., δεν μπορεί βάση του ασύρματου τηλεφώνου να τοποθετηθεί σε μία μεριά του σαλονιού όταν ακριβώς πίσω από τον τοίχο βρίσκεται κρεβάτι.

Δεν τοποθετούμε τη βάση του ασύρματου τηλεφώνου στο κομοδίνο δίπλα στο κρεβάτι. Αντί αυτού φροντίζουμε να υπάρχει ένα σταθερό τηλέφωνο. Εάν αυτό είναι τελείως αδύνατον τότε μπορούμε να έχουμε τη συσκευή του ασύρματου τηλεφώνου στο κομοδίνο σε κατάσταση αναμονής (δεν εκπέμπει ακτινοβολία) έχοντας όμως τη βάση του ασύρματου τηλεφώνου τουλάχιστον 4 μέτρων. Η φόρτιση της συσκευής μπορεί να γίνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αποφεύγουμε να μιλάμε με το ασύρματο τηλέφωνο (ιδιαίτερα τα παιδιά) εφ' όσον είναι διαθέσιμο σταθερό τηλέφωνο. Πάντως εάν αυτό είναι επιβεβλημένο τότε είτε ελαχιστοποιούμε τη συνομιλία ή εάν και αυτό δεν είναι δυνατόν τότε φροντίζουμε να μιλάμε με ανοιχτή ακρόαση ή με hands free blue tooth (υπάρχει αυτή η δυνατότητα σε μερικά μοντέλα).

Εάν είναι δυνατόν βγάζουμε εκτός λειτουργίας τη βάση του ασύρματου τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της νύχτας γιατί η παρατεταμένη ακτινοβόληση έστω και από απόσταση μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο.

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΒΡΕΦΩΝ

Τα συστήματα αυτά αποτελούνται από δύο συσκευές, έναν πομπό και έναν δέκτη. Ο πομπός εκπέμπει τους ήχους που δημιουργούνται από το βρέφος (κλάμα, κ.λ.π.) τους οποίους συλλαμβάνει ο δέκτης ώστε να ακούσει κάποιο άτομο που βρίσκεται σε άλλο δωμάτιο ή ακόμα και σε άλλο διαμέρισμα. Φυσικά ο πομπός εκπέμπει ακτινοβολία, ελαφρώς μικρότερη σε ένταση από ένα ασύρματο τηλέφωνο αλλά θεωρείται δυνητικά επικίνδυνη και θα πρέπει η συσκευή να τοποθετείται τουλάχιστον 2 μέτρα μακριά από το βρέφος ή το μικρό παιδί.

ΟΙΚΙΑΚΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ

Η διέλευση του ηλεκτρικού ρεύματος απο κάποιον αγωγό προκαλεί τη δημιουργία ηλεκτρομαγνητικού πεδίου του οποίου η μαγνητική συνιστώσα ενέχει κινδύνους για την υγεία. Αν και η Διεθνής Επιτροπή Προστασίας από τις μη Ιονίζουσες Ακτινοβολίες έχει προτείνει την τιμή 1.000 mG (μιλιγκάους) ως το "όριο αποδεκτής έκθεσης", εν τούτοις πολλές πρόσφατες μελέτες έχουν καταδείξει ότι το πραγματικό "όριο ασφαλείας" δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από 4 mG ειδικά σε περιπτώσεις παρατεταμένης έκθεσης μικρών παιδιών αφού η χρόνια ακτινοβόληση σε επίπεδα πάνω από 4 mG έχει συσχετιστεί με παιδική λευχαιμία. Με βάση τα στοιχεία αυτά προτείνονται μέτρα "συνετής αποφυγής" της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας των οικιακών συσκευών, ως εξής:

Ηλεκτρική κουζίνα. Η λειτουργία των εστιών (μάτια) θέρμανσης και παρασκευής φαγητού και του ηλεκτρικού φούρνου δημιουργούν αρκετά ισχυρό πεδίο περίπου 100 mG, που όμως μειώνεται δραστικά σε απόσταση 30 εκατοστών. Η προφύλαξη πρέπει να γίνεται για τα μικρά παιδιά να μη στέκονται μπροστά στην ηλεκτρική κουζίνα κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της. Φυσικά το ίδιο ισχύει και για τους ενήλικες αλλά και για τις γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης.

Απορροφητήρας. Το μοτέρ της συσκευής αυτής παράγει ισχυρό μαγνητικό πεδίο αλλά είναι σε τέτοιο ύψος που συνήθως δεν επηρεάζει τον ανθρώπινο οργανισμό. Το ίδιο ισχύει και για τις τοστιέρες και τις φρυγανιέρες. Αντίθετα ο στεγνωτήρας μαλλιών (σεσουάρ) θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε απόσταση από το κεφάλι και ιδιαίτερα των μικρών παιδιών.

Φούρνος Μικροκυμάτων.

Η συσκευή αυτή εκτός από την παραγωγή μαγνητικού πεδίου από την κατανάλωση ρεύματος, δημιουργεί και ραδιοκύματα παρόμοια με των κινητών τηλεφώνων, αφού η ακτινοβολία αυτών των κυμάτων είναι εκείνη που θα θερμάνει ή θα ψήσει το φαγητό. Π.χ. όταν η συσκευή χρησιμοποιείται σε ισχύ 270 βατ, είναι το ίδιο με περίπου 270 κινητά τηλέφωνα σε πλήρη ισχύ. Το μαγνητικό πεδίο που εξέρχεται από την συσκευή αλλά και τα ραδιοκύματα μειώνονται πολύ σημαντικά σε απόσταση 50 εκατοστών. Προτείνεται, κατά τη διάρκεια της χρήσης να μην είναι κανείς κοντά στη συσκευή και ειδικότερα μικρά παιδιά που λόγου και του ύψους τους θα τύχει να ευρίσκεται το κεφάλι τους κοντά στην πόρτα του φούρνου μικροκυμάτων. Εάν υπάρχει η δυνατότητα καλό θα είναι να τοποθετείται η συσκευή αυτή ψηλότερα και στο εσωτερικού του επάνω ντουλαπιού της κουζίνας.

θήκες προστασίας ακτινοβολίας κινητών

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 2 years later...

Το ασύρματο Ίντερνετ «αρρωσταίνει» τα δέντρα, προκαλώντας σημαντικές ανωμαλίες στην ανάπτυξή τους.

Σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων, η ακτινοβολία που εκπέμπουν τα ασύρματα δίκτυα (Wi-Fi) είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για τα δέντρα και τα φυτά που βρίσκονται μέσα στον αστικό ιστό.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Wageningen στην Ολλανδία απέδειξαν ότι η «ασθένεια του Wi-Fi» πλήττει όλα τα φυλλοβόλα δέντρα στον δυτικό κόσμο, προκαλώντας αιμορραγία και ρωγμές στο φλοιό τους.

Την έρευνα είχε παραγγείλει ο δήμαρχος της πόλης Alphen aan ## no greeklish please! ## - ## no greeklish please! ## - oxi fragolevantika grapste kalytera sta agglika - fragolevantika grapste kalytera ## no greeklish please! ## - oxi fragolevantika grapste kalytera sta agglika - agglika - Rijn, μετά τον εντοπισμό «ανεξήγητων ανωμαλιών» στα δέντρα της περιοχής.

Οι επιστήμονες απέκλεισαν το ενδεχόμενο τα δέντρα να έχουν προσβληθεί από κάποια ασθένεια και διαπίστωσαν, έπειτα από συστηματική παρατήρηση, ότι τα ασύρματα δίκτυα «ενοχοποιούνται» για την κατάσταση.

Πρόσθετες έρευνες διαπίστωσαν ότι το φαινόμενο αυτό έχει εμφανιστεί σε όλο τον δυτικό κόσμο.

Στην Ολλανδία, περίπου το 70% των δέντρων στις αστικές περιοχές παρουσιάζουν τα ίδια συμπτώματα, σε σύγκριση με το 10% που είχε καταγραφεί πριν από πέντε χρόνια. Αντιθέτως, τα δέντρα που βρίσκονται στα δάση -όπου δεν υπάρχει κάλυψη Wi-Fi- επηρεάζονται ελάχιστα ή καθόλου.

Εκτός από τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία που δημιουργούν τα ασύρματα δίκτυα LAN και τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, την κατάσταση επιβαρύνουν και οι ρύποι που εκπέμπουν τα αυτοκίνητα.

Οι επιστήμονες εξέτασαν 20 δέντρα (μελίες) τα οποία εξέθεσαν επί τρεις μήνες σε διάφορες πηγές ακτινοβολίας.

Όσα βρίσκονταν εντός εμβέλειας δικτύου Wi-Fi υπέστησαν χρωματικές αλλοιώσεις στα φύλλα τους, οι οποίες προκλήθηκαν από τη νέκρωση της άνω και κάτω επιδερμίδας τους. «Αυτό οδηγεί σταδιακά στο θάνατο των συγκεκριμένων τμημάτων των φύλλων», διαπίστωσαν οι επιστήμονες.

Παράλληλά, η έρευνα κατέδειξε ότι η ακτινοβολία των ασύρματων δικτύων μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη των καλαμποκιών.

Οι επιστήμονες τόνισαν ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες προκειμένου να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα της έρευνας και να καθοριστούν οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της ασύρματης ακτινοβολίας στα δέντρα.

http://dimaresis.wordpress.com/2011/01/19/%CF%84%CE%BF-wi-fi-%C2%AB%CF%83%CE%BA%CE%BF%CF%84%CF%8E%CE%BD%CE%B5%CE%B9%C2%BB-%CF%84%CE%B1-%CE%B4%CE%AD%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%B1/

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Οι απειλές για την υγεία δεν είναι από αυτή καθ εαυτή την ακτινοβολία.

Είναι από το ότι ο μέσος Έλληνας προτιμάει να μπει στο ιντερνετ από το να ρίξει έναν πούτσο.

Παλιά οι τουαλέτες των αεροδρομίων ήταν τράπεζες σπέρματος. Τώρα όλοι με τα λαπτοπάκια τους, και οι τουαλέτες καθαρές σα ναοί.

Ο κόσμος δε γαμάει και αυτή είναι η πηγή όλων των δεινών.

Γ Α Μ Α Τ Ε ΡΕΕΕΕΕ

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Γ Α Μ Α Τ Ε ΡΕΕΕΕΕ

emofftopic emofftopic emofftopic emofftopic

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Οι απειλές για την υγεία δεν είναι από αυτή καθ εαυτή την ακτινοβολία.

Είναι από το ότι ο μέσος Έλληνας προτιμάει να μπει στο ιντερνετ από το να ρίξει έναν πούτσο.

Παλιά οι τουαλέτες των αεροδρομίων ήταν τράπεζες σπέρματος. Τώρα όλοι με τα λαπτοπάκια τους, και οι τουαλέτες καθαρές σα ναοί.

Ο κόσμος δε γαμάει και αυτή είναι η πηγή όλων των δεινών.

Γ Α Μ Α Τ Ε ΡΕΕΕΕΕ

empiano

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.